facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία ζήτησαν τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο: Έρχονται τα πρώτα πλοία

Την απόφαση να ξεκινήσουν οι περιπολίες των πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, το αίτημα για τις ΝΑΤΟϊκες περιπολίες στο Αιγαίο κατέθεσαν από κοινού Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος της αποστολής της ναυτικής δυναμης Standing Maritime Group 2 θα είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο.

«Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων» διευκρίνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Όπως συμφωνήθηκε η δύναμη Standing Maritime Group 2 που μεταβαίνει άμεσα στο Αιγαίο θα είναι υπό γερμανική διοίκηση και θα συνεργάζεται με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή καθώς και τις δυνάμεις της Frontex. Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δύναμη του ΝΑΤΟ θα διοικείται από Γερμανούς και συνολικά θα έχει 57 πλοία, που θα βρίσκονται μόνιμα στη Μεσόγειο. Η κύρια δράση της θα είναι μεταξύ Λέσβου, Χίου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και των τουρκικών ακτών.

Παράλληλα, τα σκάφη και τα φουσκωτά που θα αναχαιτίζονται στη θάλασσα, θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στα παράλια της Τουρκίας.

«Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη...να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν ότι δεν θα ενεργούν στον εναέριο χώρο ή στα εθνικά χωρικά ύδατα η μια της άλλης» συμπλήρωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα στο πρόβλημα γιατί μας επηρεάζει όλους» κατέληξε στην ανακοίνωση του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

«Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας.

Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη ποσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news