facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Δημόσιο – Συντάξεις: Αλλάζουν όλα με κρυφή εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Επαναφορά στον υπολογισμό των συντάξεων με τον νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» αποκαλύπτουν οι οδηγίες κρυφής εγκυκλίου που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 7 Ιανουαρίου του 2016, χωρίς ποτέ να αναρτηθεί στη «Διαύγεια», παρά στάλθηκε μόνο στα γραφεία των αρμοδίων υπουργών και στις αρμόδιες διευθύνσεις του Δημοσίου και άλλων ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να προχωρούν στην έκδοση αποφάσεων έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το νέο ασφαλιστικό.
Την εγκύκλιο αυτή –που κυκλοφόρησε ενδοϋπηρεσιακά και χωρίς να έχει τους κωδικούς σήμανσης στον ιστότοπο «Διαύγεια»– εξασφάλισε και φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος.

Εφαρμογή

Με την εγκύκλιο αυτή οι Διευθύνσεις Συντάξεων (Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων) υποχρεώνονται προκειμένου για υπαλλήλους που αποχωρούν με δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις να υπολογίζουν και να απονέμουν τα ποσά που προκύπτουν με τις διατάξεις του νόμου 3865 του 2010, είτε πρόκειται για υπηρεσία αμιγώς παρασχεθείσα στο Δημόσιο, είτε με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης στις οποίες το Δημόσιο είναι απονέμων ή συμμετέχων φορέας στο τελικό ποσό σύνταξης.

Στην πράξη, το Δημόσιο και μέχρι να αποφασιστεί τι θα ισχύσει τελικώς με το νέο ασφαλιστικό (μιας που το σχέδιο Κατρούγκαλου τελεί υπό ριζική αναμόρφωση από την τρόικα) προχωρά στην έκδοση συντάξεων με όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή με τους συντελεστές και τα ποσά που ορίζει ο νόμος 3865 του 2010. Και αυτό συμβαίνει γιατί το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη έχει οδηγήσει τα Ταμεία στην απονομή συντάξεων «με το μάτι και το ζύγι» γιατί ουδέποτε υπήρξαν οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού που προβλέπουν οι νόμοι 3863 και 3865 του 2010 για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 και αποχωρούν από την 1η/9/2015 και μετά, καθώς και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015.

Το Δημόσιο «έσπασε» το εμπάργκο και έβγαλε την εγκύκλιο με τις απαιτούμενες οδηγίες καθώς χιλιάδες συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι που βρίσκονται στη λήξη του εξαμήνου κατά το οποίο λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη το 60% του βασικού τους μισθού θα πρέπει να πάρουν το οριστικό ποσό σύνταξης, αλλιώς δεν θα πάρουν τίποτε!

«Πιλότος»

Η εγκύκλιος αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» και για τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) καθώς μέχρι τώρα δίνουν προσωρινές συντάξεις και υπολογίζουν τα ποσά με το παλιό καθεστώς χωρίς καμία πρόβλεψη στα όσα ορίζει ο νόμος του 2010.
Σύμφωνα με την επίσημη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου που φέρει ημερομηνία υπογραφής 7 Ιανουαρίου 2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 920/2016, αλλά κρατήθηκε μυστική από όλους, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί με τον συνδυασμό των όσων προβλέπουν όλες οι ψηφισμένες από τον Αύγουστο του 2015 και μετά διατάξεις για τα όρια ηλικίας, τα κατώτατα όρια και τις ποινές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ειδικά στις πρόωρες συντάξεις αποκαλύπτεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα των υπηρεσιών ότι οι μειώσεις δεν θα έχουν όριο και θα ξεπερνούν ακόμη και το 51%. Και αυτό γιατί στο Δημόσιο δεν υπάρχει ανώτατο πλαφόν μείωσης που σταματά την ποινή στα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου (όπως ισχύει για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα), αλλά αντίθετα η ποινή μείωσης της σύνταξης επιβάλλεται για όλα τα έτη που υπολείπονται από το νέο όριο ηλικίας της πλήρους σύνταξης.

Μάλιστα όσοι αποχωρούν μετά τις 19/8/2015 που ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας θα έχουν επιπρόσθετη ποινή 10%. Ακόμη και όσοι υπάλληλοι είχαν συμπληρώσει την ηλικία για μειωμένη σύνταξη μέχρι τις 18/8/2015 θα έχουν και αυτοί την έξτρα μείωση της σύνταξης ενώ η συνολική μείωση θα υπολογιστεί με το νέο αυξημένο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ισχύει από 19/8/2015 και μετά! Υπάρχει δηλαδή τριπλή ανατροπή, καθώς και η μείωση θα είναι μεγαλύτερη (αφού θα υπολογιστεί με το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη) και θα έχουν την έξτρα ποινή του 10% αλλά και το ποσό που θα πάρουν θα υπολογιστεί με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη και όχι με το παλιό καθεστώς!

e-typos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news