facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

«Σχέδιο Β'» από την ΕΕ για τους πρόσφυγες: Κάνουν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών

Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής της για τους πρόσφυγες βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού παρά την ρητορεία του πρωθυπουργού, η υπόσχεση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για διατήρηση του status quo στα σύνορα όσον αφορά τους πρόσφυγες, δεν κράτησε ούτε 24 ώρες!

O Αλέξης Τσίπρας θέλησε να εμφανίσει μία επιτυχία της Ελλάδας την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αφού, όπως ανέφερε, η απόφασή της βάζει τέλος στην έξοδο από την Σένγκεν και στα κλειστά σύνορα. Επιπλέον, αντιμετώπισε επιθετικά ακόμη και την συναίνεση που του πρόσφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ όμως απομακρύνεται ο κίνδυνος εξόδου από την Σένγκεν με τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για τις μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών και των τουριστών στην χώρα, η ΕΕ προετοιμάζεται για το «σχέδιο Β» που θα καταστήσει την χώρα αποθήκη προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Είναι δε μία εξέλιξη που φαίνεται να έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, με την συναίνεση και της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους η κ. Μέρκελ είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι «είναι θετικό που στο προσφυγικό δεν ασκείται εσωτερική αντιπολίτευση».

Ενώ στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να φθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, στα βόρεια σύνορα η ΠΓΔΜ αυξάνει τους ελέγχους με αποτέλεσμα περί τους 4.500 πρόσφυγες να περιμένουν για να περάσουν στην γειτονική χώρα από χθες. Οι αρχές της ΠΓΔΜ απαίτησαν όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θεωρούν ότι δεν αρκεί το σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές μετά την καταγραφή τους στα hos spots. «Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε ότι «έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις καθώς η παραβίαση αυτή αλλάζει το Status quo».

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, πέρασαν στην Ελλάδα περί τους 11.000 πρόσφυγες και μόνο τις τελευταίες ημέρες η ροή ανακόπηκε λόγω των θυελωδών ανέμων που έπνεαν στο Αιγαίο. Από την στιγμή που τα Σκόπια μειώνουν τις ειδόδους, τα δίκτυα των διακινητών έχουν ανοίξει ήδη άλλους δρόμους προώθησης των προσφύγων και μεταναστών μέσα από την Αλβανία.

Αλλά ούτε και από την κεντρική Ευρώπη τα μηνύματα είναι καλύτερα, καθώς η Αυστρία επιμένει στην απόφασή της να χορηγεί 80 αιτήσεις ασύλου ημερησίως, ουσιαστικά κλείνοντας τα σύνορά της. Μάλιστα την στάση της υπερασπίστηκε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής και δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung ότι «η κριτική του Βερολίνου είναι έκφραση μιας ενδογερμανικής συζήτησης».

Το παιχνίδι όσον αφορά την χώρα μας θα κριθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι και τη νέα Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία, η οποία παρά τις πιέσεις της ΕΕ μέχρι τώρα δεν ανταποκρίνεται στις δικές της δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης, αφού μόνο μέσα στον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ περιγράφεται με σαφήνεια ότι στόχος της ΕΕ στο προσφυγικό «πρέπει να είναι η ταχεία μείωση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Σένγκεν». Υπογραμμίζεται όμως ότι «η συνεχής μη ομαλή μεταναστευτική ροή πάνω στο βαλκανικό διάδρομο παραμένει παράγοντας βαθιάς ανησυχίας που απαιτεί επιπλέον δράση και τερματισμό της προσέγγισης "ανεξέλεγκτης διάβασης" ("wave-through approach") και μη συντονισμένων μέτρων πάνω στη διαδρομή αυτή».

Το παιχνίδι είναι πλέον στην Τουρκία που σε συνδυασμό με την Frontex και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι την Σύνοδο της 6ης Μαρτίου.

Τα άσχημα νέα για την χώρα μας μετέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μερζιέρ ο οποίος μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD προειδοποίησε ότι εάν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής δεν αποδώσουν τότε "θα πρέπει να αποφανθούμε για άλλα μέτρα, αλλά - κατά την δική μου άποψη - για ευρωπαϊκά μέτρα. Αν χρειαστεί, θα πρέπει τότε η προστασία της ζώνης Σένγκεν να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού".

Το πλαίσιο όμως έχει δώσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σε επίσημες δηλώσεις του στο Reuters και ενώ ακόμη ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορφής ανέφερε ότι η χαοτική κατάσταση στην μετατακίνηση προσφύγων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να διαρκέσει και ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για να προσφέρονται τα απαραίτητα στους πρόσφυγες και μετανάστες που θα περνούν στο ελληνικό έδαφος αλλά δεν θα συνεχίζουν.

Εν ολίγοις η Ευρώπη θα αναζητήσει άλλο σημείο προστασίας των συνόρων της και η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κομισιόν θα αναλάβει την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της. Εν τω μεταξύ τα 4 από τα 5 hot spots είναι πλήρως λειτουργικά -μένει μόνο το hot spot στην Κω - ενώ με ταχείς ρυθμούς υλοποιούνται και τα κέντρα κράτησης στην Αττική και στην Μακεδονία.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news