facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Πληροφορίες για ομαδικό τάφο αγνοουμένων - Οι Τούρκοι μετακίνησαν τα οστά

Η από κοινού έκκληση που απηύθυναν πρόσφατα οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουστάφα Ακιντζί για να προσέλθουν όσοι γνωρίζουν και να δώσουν πληροφορίες γύρω από το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Ο «Π» την τελευταία εβδομάδα έλαβε πληροφόρηση από καλά ενημερωμένη τουρκοκυπριακή πηγή για την ύπαρξη ενός σημείου στην ευρύτερη περιοχή της Άσσιας όπου κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετακινήθηκαν τα οστά δεκάδων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Ο αριθμός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μπορεί να αντιστοιχεί και σε οστά πέραν των 100 ανθρώπων.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία η εφημερίδα μας τη διερεύνησε με ιδιαίτερη προσοχή και πριν από δύο μέρες κατέστη δυνατή η διασταύρωση (και η επιβεβαίωση) της και από δεύτερο, ανεξάρτητο πρόσωπο, το οποίο ήταν μάλιστα σε θέση να γνωρίζει και περισσότερες λεπτομέρειες. Καθηκόντως ο «Π» διαβίβασε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής τις σχετικές πληροφορίες τόσο στο γραφείο του επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κ. Φώτη Φωτίου όσο και στο γραφείο του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στη Διερευνητική Επιτροπή των Αγνοουμένων κ. Νέστορα Νέστορος για τα περαιτέρω.

Έξω από την Άσσια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, πρόκειται για μια έκταση μερικών στρεμμάτων μεταξύ των κατεχόμενων χωριών Αφάνειας και Άσσιας εντός της οποίας μεταφέρθηκαν τα οστά δεκάδων αγνοουμένων και τάφηκαν εκ νέου. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά, δηλαδή, «πρωτογενή» τάφο. Πρόκειται για μετακίνηση οστών η οποία έλαβε χώρα με πάσα μυστικότητα, σύμφωνα με τις πηγές πληροφόρησης, την περίοδο που αναφέρουμε πιο πάνω, από τον τουρκικό στρατό.

Μετακίνηση οστών
Πιο απλά, εάν επιβεβαιωθεί με την εκσκαφή στη συγκεκριμένη περιοχή η πληροφορία και εντοπισθούν οστά αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, θα τεκμηριωθεί η υποψία που πλανάται εδώ και χρόνια. Ότι δηλαδή την περίοδο κατά την οποία άρχισαν οι προσφυγές συγγενών αγνοουμένων σε δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως το ΕΔΑΔ), και η Τουρκία κλήθηκε πλέον να δώσει πληροφορίες για αιχμαλώτους που συνέλαβε ο στρατός της στην Κύπρο το 1974, στα κατεχόμενα φαίνεται να στήθηκαν επιχειρήσεις μετακίνησης ομαδικών τάφων σε μια εμφανή προσπάθεια να χαθούν στοιχεία και μαρτυρίες.

Ουδόλως τυχαίο είναι και το γεγονός ότι σε ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΑ (ιδιαίτερα στην περιοχή όπου αναζητήθηκε ο ομαδικός τάφος των Ασσιωτών) βρέθηκαν μόνο υπολείμματα λειψάνων.

Τα υπολείμματα
Ως γνωστόν, μεταξύ 2009-2010 διενεργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της ΔΕΑ ανασκαφή στη γειτονική περιοχή Ορνίθι εις αναζήτησιν του ομαδικού τάφου των 84 Ασσιωτών. Ωστόσο τα αποτελέσματα τότε ήταν απογοητευτικά, αφού όλα τα ευρήματα της εν λόγω ανασκαφής συνηγορούσαν σε μετακίνηση της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρωπίνων οστών. Από εκείνη την έρευνα εντοπίστηκαν ολοκληρωμένα τα οστά μόνον τεσσάρων ανθρώπων και σημαντικό μέρος άλλων τριών. Μερικά ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν και σε υπόγειες στοές (λαγούμια) που συγκοινωνούσαν με γειτονικά πηγάδια. Κάποιων εκ των υπολοίπων της ομάδας των αγνοουμένων Ασσιωτών εντοπίσθηκαν μόνο κάποια μικρά τεμάχια ή θραύσματα οστών.
Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε τον Δεκέμβριο του 2014 η κοινοτική αρχή της Άσσιας για το θέμα των 84 αγνοουμένων θυμίζουμε χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Χριστάκης Παναγή για τον πατέρα του: «Θυμάμαι, σαν να είναι τώρα, τη στιγμή που τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και αυτός απευθύνθηκε στη μάνα μου λέγοντάς της ’το μωρό τζαι τα μάθκια σου». Ο κ. Παναγή εξέφρασε όμως και το παράπονό του: «Αυτό που μου ζητείται», είπε, «είναι να κηδεύσω θραύσματα οστών του πατέρα μου μήκους δυο εκατοστών»!

Φύτεψαν δένδρα
Ο «Π», στο πλαίσιο της διερεύνησης της συγκεκριμένης πληροφορίας, επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη περιοχή. Την εντοπίσαμε με ευκολία, αφού από τη μια πλευρά εφάπτεται του δρόμου που συνδέει την Αφάνεια με την Άσσια και καθέτως «ακουμπά» στον δρόμο που οδηγεί στην Αγκαστίνα. Σε αυτήν φυτεύθηκαν μεταγενέστερα δέντρα και σήμερα αποτελεί ένα αλσύλλιο. Είναι όμως περιφραγμένη και κατά καιρούς χαρακτηρίστηκε στρατιωτική ζώνη, ενώ σε σχετικά μικρή απόσταση βρίσκεται στρατόπεδο του κατοχικού στρατού. Ωστόσο, όπως μάθαμε, δεν περιλαμβάνεται στις στρατιωτικές ζώνες που ανοίγουν προς διερεύνηση από τη ΔΕΑ. Και είναι εδώ που η συγκεκριμένη πληροφορία έχει μία πρόσθετη αξία.

politis-news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news