facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μητσοτάκης σε Γιούνκερ και Σουλτς: Το προσφυγικό δεν θα λυθεί αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ξεκίνησε τον κύκλο των διήμερων επαφών του (σήμερα και αύριο) στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το προσφυγικό κυριάρχησε στην συνάντηση των δύο αντρών η οποία έγινε σε θερμό κλίμα. Αν και ήταν συνάντηση γνωριμίας, προγραμματισμένη να κρατήσει μισή ώρα τελικά διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ενδεικτικό, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ότι «η συνάντηση ήταν σε άριστο κλίμα».

Αναφερόμενος στο μείζον για την Ευρωπαϊκή Ένωση θέμα του προσφυγικού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Μάρτιν Σουλτς, με την λογική ότι κάτι τέτοιο δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σουλτς


Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς μάλιστα η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και την οικονομιή κρίση.

Ο κ. Σουλτς συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί, κάτι που όπως είπε προωθεί από την πλευρά του όσο μπορεί, ωστόσο, όπως τόνισε, θα πρέπει και η Ελλάδα να δώσει σημάδια ότι κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Ένα ακόμη σημείο συμφωνίας των κ.κ. Μητσοτάκη και Σουλτς ήταν ότι η Τουρκία έχει ρόλο «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο, η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Συμφωνία, φυσικά, υπήρξε για την αντιμετώπιση από την γείτονα χώρα της λαθραίας διακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών, θέμα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τις δικές της πληροφορίες και έχει πλήρη εικόνα. Οι προσδοκίες από την Τουρκία και η αντίστοιχη πίεση θα αυξηθεί, καθώς εγκρίθηκε η εκταμίευση των τριών δισ. ευρώ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό μετά την άρση των επιφυλάξεων της Ιταλίας.

Πάντως, ο κ. Σουλτς ο οποίος ήθελε να σχηματίσει προσωπική εικόνα για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρώτησε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση καθώς και τις εκτιμήσεις του αρχηγού της ΝΔ, οποίος από την πλευρά του υπογράμμισε τις θέσεις του ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με δύο πλειοψηφίες, ανάλογα με τις δυσκολίες και ότι από την πλευρά του δεν θέλει να εμπλακεί στην συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε συντηρούν κυβερνητικά στελέχη.

Το tweet για την συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς





Το προσφυγικό στη συνάντηση με τον Γιούνκερ
Το προσφυγικό πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γιούνκερ συμφώνησαν ότι δεν αποτελεί λύση του προσφυγικού προβλήματος το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας.

Μετά την συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Γιούνκερ έναν σταθερό και παραδοσιακό φίλο της Ελλάδας τις πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Επανέλαβα στον πρόεδρο Γιούνκερ την πάγια άποψη μας ότι το κλείσιμο των βορείων συνόρων δεν αποτελεί λύση στο προφυγικό. Διατύπωσα στον πρόεδρο Γιούνκερ την στάση της ΝΔ και την εθνική πολιτική που η χώρα έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό».

«Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην ΕΕ. Το πρόβλημα το προσφυγικό όμως δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hot spots», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες. Και βέβαια η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές. Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο ΕΕ- Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή του την διάσταση».

Το «τιτίβισμα» του κ. Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ



Συνάντηση και με Ντάισελμπλουμ
Μετά την συνάντηση με τον Σούλτς ο κ. Μητσοτάκης είδε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο εντευκτήριο των ευρωβουλευτών.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup πήγε στο εντευκτήριο των ευρωβουλευτών, όπου βρισκόταν ο κ. Μητσοτάκης με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Ντάισεμπλουμ τον πλησίασε και τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα και ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν θα ευκαιρεί ώστε να συναντηθούν σήμερα ή αύριο. Ο Ολλανδός αξιωματούχος απάντησε θετικά και ο πρόεδρος της ΝΔ τον ρώτησε αν ισχύει το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσουν απευθείας οι δύο τους.

Με τον πρόεδρο του Eurogroup στο εντευκτήριο των ευρωβουλευτών



Συνάντηση με την ομάδα των Ευρωβουλευτών της ΝΔ


Ακολουθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ και στις 13:00 με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ για το απόγευμα, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Πιέρ Μοσκοβισί και με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι και Γίρκι Κατάινεν.
 
Το προσφυγικό είναι στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων του αρχηγού της ΝΔ, ενώ θα συζητηθούν και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η πορεία της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης.
 
Οι συνεργάτες του λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι θα είναι υπεύθυνος και αξιόπιστος συνομιλητής, όχι όμως δεδομένος. Πρώτη μέλημα του προέδρου της ΝΔ είναι να αποτραπεί το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας.
 
Η δεύτερη επιδίωξη είναι να ασκηθεί από την ΕΕ πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης.
 
Τρίτος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα που είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις ταυτόχρονα, την οικονομική και την προσφυγική. Το στίγμα που επιθυμεί να δώσει στις συναντήσεις του με τους ηγέτες και τους αξιωματούχους ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι πιστεύει στην Ευρώπη, αλλά επιθυμεί και την ανανέωσή της, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, δημοκρατική και ανθρώπινη.


Η Ελλάδα δέχεται περισσότερους πρόσφυγες σε μία ημέρα από ότι η Ευρώπη σε ένα μήνα
«Το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν υπάρξει ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μίας πρωτοφανούς κρίσης. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί την ένταση του προβλήματος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλω όμως να σημειώσω ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σημαντική πρόοδος, ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρώπη. Εμείς είπαμε ότι δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το πρόβλημα αυτό σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα εθνικό θέμα και η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική. Όσο η χώρα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταδείξουμε, ακόμη και σε αυτούς που μας κουνάν το δάχτυλο, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ότι τα σχέδια που έχουν έχουν εκπονηθεί από την Επιτροπή με πολύ δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης πρέπει να ολοκληρωθούν από τα κράτη μέλη».

Ειδική αναφορά έκανε στις ευθύνες της Τουρκίας σημειώνοντας ότι  «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις, σε σχέση με την ανάσχεση των ροών αυτών και κυρίως στο πεδίο της εξάλειψης των δικτύων των διακινητών των ανθρωπίνων ψυχών, που δυστυχώς οργιάζουν και με την ανοχή της Τουρκίας».

Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο τον συνεχάρη για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή και πρόσθεσε: «Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και οποιαδήποτε συζήτηση για τα βόρεια σύνορά μας είναι εκτός αντικειμένου. Χαίρομαι που και η Επιτροπή και η κ. Μέρκελ έχουν ταχθεί κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων της χώρας. Ελπζω σύντομα να φυλάσσονται από ένα ευρωπαϊκό σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν με καθοριστικό ρόλο και ελληνικές δυνάμεις, το λιμενικό το οποίο θέλω να συγχαρώ γιατί κάνει εξαιρετική δουλειά σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και την αστυνομία που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της καταγραφής και της ταυτοποίησης και τις ένοπλες δυνάμεις που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ολοκλήρωση των hot spots».

Η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση, γιατί είναι ένα από τα σημεία εισόδου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, δήλωσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα «προσπαθεί να στήσει έναν μηχανισμό που να ανταποκρίνεται και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα, πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε την στάση του ελληνικού λαού και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες, και κυρίως στην ελληνική ακτοφυλακή που πραγματικά δίνει τον καλύτερό της εαυτό στο κομμάτι της διάσωσης».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις ευθύνες των χωρών της Ευρώπης λέγοντας: «Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως κατά πόσο τα κράτη μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει κυρίως στο κομμάτι που αφορά στην μετεγκατάσταση».

Κλείνοντας ο κ. Αβραμόπουλος συνεχάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και πρόσθεσε: «ο πρόεδρος της ΝΔ είναι βαθιά ενημερωμένος και είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις απόψεις του για το πως μπορούμε να βελτιώσουμε την πολιτική της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ανθρωπιστικού προβλήματος».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news