facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση Τουσκ - Τσίπρα: Καμία έξοδος από Σένγκεν, μαζί απέναντι στις προκλήσεις

Την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, επισήμανε ο πρωθυπουργός σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για επίλυση του συριακού προβλήματος. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως για την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης, που έχει φέρει στα όρια της την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ευθύνεται η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέρριψε κάθε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. «Δεν είναι λύση, δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο δεν θα τερμάτιζε το γεγονός πως η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες, ούτε θα έβαζε τέλος στον πόλεμο στη Συρία».

Ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της ΕΕ και υπογράμμισε πως θα πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα με περισσότερη προσπάθεια και περισσότερη στήριξη από τους εταίρους στην Ευρώπη. Παράλληλα, αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας, τόνισε πως μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς οι ελπίδες για λύση μειώνονται. «Το καθεστώς του Άσαντ ενισχύεται και η Ευρώπη κατακλύζεται με νέο κύμα προσφύγων», συνέχισε.

Κλείνοντας αναφερόμενος στην οικονομία εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Μετά και τη σημερινή συνάντηση είμαι περισσότερο αισιόδοξος, τόσο για το θέμα του προσφυ
γικού, όσο και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα προχωρήσουμε μαζί για να λύσουμε όλες τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», είπε.



Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως το προσφυγικό απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Ο πρωθυπουργός επέκρινε τη στάση μίας σειράς χωρών που προβάλλουν, όπως είπε, την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. «Δεν διστάζουν να επιτίθενται και εναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game.



Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά αντιμετωπίζει το θέμα με ανθρωπισμό και σεβόμενη τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Ανέφερε παράλληλα ότι συμφώνησε με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του συριακού προβλήματος και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Για την πρόσφατη απόφαση για δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, σημείωσε ότι στόχος είναι η υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Περί Brexit

Οι Ντόναλντ Τουσκ και Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενοι στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία για παραμονή της χώρας στην ΕΕ, επισήμαναν πως θα πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, αλλά χωρίς εκπτώσεις στις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα έχει τη βούληση να συμβάλει με καλή πίστη στην επίτευξη «ισόρροπου συμβιβασμού ο οποίος θα ικανοποιεί τις βρετανικές επιδιώξεις διαφυλάττοντας όμως τις αξίες της Ε.Ε.». «Στόχος μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της λειτουργίας της Ένωσης χωρίς εκπτώσεις στις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ανέφερε ότι και στο ζήτημα της Βρετανίας η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με ενότητα, καθώς -σημείωσε- «δεν είναι περίοδος για εξόδους, δεν είναι περίοδος για exits. Είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει τις απαντήσεις που θέλει στους ψηφοφόρους του χωρίς να πάμε πίσω στις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ και αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news