facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η διαπραγμάτευση οδηγεί σε εκλογές

Τα μηνύματα για την κυβέρνηση από το διεθνές και εσωτερικό μέτωπο προμηνύουν ότι η καταιγίδα που μαίνεται για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό δύσκολα θα βρει πολιτικούς χειρισμούς ικανούς να την αντιμετωπίσουν.

Πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν καθίσει «μαύρα σύννεφα» και κυκλοφορούν ήδη σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται κατά των αντιλαϊκών μέτρων σε ασφαλιστικό και πρωτογενή τομέα, την ίδια στιγμή που δεν αποκλείεται επανάληψη των εικόνων του καλοκαιριού, όταν η πρώτη κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και προσέτρεξε στη λαϊκή ετυμηγορία, ενώ είχε δεσμευτεί για το αντίθετο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Το περιοδικό «Economist» έκανε λόγο το Σάββατο για «μετέωρη κυβέρνηση», επισημαίνοντας:

«Τον Φεβρουάριο το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις περικοπές συντάξεων. Προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις διαπίστωσαν ότι η επιβολή σκληρών αλλά απαραίτητων μέτρων είναι ένας καλός τρόπος για να πέσεις από την εξουσία. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι έτοιμος να τις ακολουθήσει».

Με την πλάτη στον τοίχο

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, που σταθερά καταπατώνται από την αριστερή κυβέρνηση, είναι ίσως ο βασικότερος αντίπαλος του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος βλέπει την αξιοπιστία και το επικοινωνιακό του χάρισμα να χάνονται, τη στιγμή που βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή του ενός χρόνου διακυβέρνησής του. 


Το στενό επιτελείο του Τσίπρα κάνει ασκήσεις επί χάρτου για να διαμορφώσει τις γραμμές άμυνας απέναντι στη γενικευμένη αντίδραση της κοινωνίας, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με την πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, όπου θα συμμετέχουν εργαζόμενοι όλων των επαγγελματικών κατηγοριών και συνταξιούχοι. Στους δρόμους βρίσκονται και οι αστυνομικοί που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν το νέο ασφαλιστικό.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους, στον απόηχο και των κατηγοριών περί υποκινούμενης κινητοποίησής τους από δεξιούς και ακροδεξιούς κύκλους. Απαντούν με ενίσχυση των μπλόκων, πολύωρο κλείσιμο των συνόρων στα τελωνεία των Κήπων, στις Καστανιές στον Έβρο αλλά και της Εξοχής στη Δράμα, ενώ πλέον προσανατολίζονται σε 12ωρο αποκλεισμό των εθνικών οδικών κόμβων, με ορατό το ενδεχόμενο γενικευμένου «μπλακ άουτ». Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι βουλευτές της περιφέρειας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την οργή των αγροτών, δεχόμενοι ακόμη και προπηλακισμούς.

Ο σκόπελος του ασφαλιστικού 

Από το Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι εξετάζονται βελτιωτικές προτάσεις, όπως τη σταδιακή μετάβαση των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% μέχρι το 2021 και όχι έως το 2019.

Παράλληλα, εξετάζεται η θέσπιση ευνοϊκής ρύθμισης για τις εισφορές των συζύγων και των ανήλικων τέκνων που απασχολούνται σε οικογενειακή αγροτική επιχείρηση, ωστόσο οι αγρότες εξακολουθούν να αρνούνται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό, αποδίδοντάς του τη μομφή του «αφερέγγυου». 


Το σκηνικό αυτό βαραίνει ακόμη περισσότερο η νέα διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο που ξεκινά σήμερα υπό δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς ζητεί νέες περικοπές στις συντάξεις. Ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, δημοσιονομικοί στόχοι έως το 2018, «κόκκινα» δάνεια και μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης βρίσκονται στην ατζέντα και το μπρα ντε φερ αναμένεται σκληρό.

Ευρωπαϊκή απομόνωση στο προσφυγικό 

Στο διεθνές μέτωπο, το μεταναστευτικό σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό. Η απειλή για έξοδο από τη Σένγκεν παραμένει υπαρκτή και η αξιολόγηση απομακρύνεται, καθώς τα δύο ζητήματα έχουν καταστεί αλληλένδετα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει για ακόμη μία φορά να αναζητήσει στηρίγματα, σε πρώτη φάση στο Λονδίνο, στις 4 Φεβρουαρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη για τη Συρία. 

Στο περιθώριο της Συνόδου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της στο εσωτερικό της χώρας της να κατακρημνίζεται λόγω της στάσης που έχει κρατήσει στο προσφυγικό. 

Ο κύκλος των διεθνών επαφών του Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστεί κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 6-8 Φεβρουαρίου στο Ιράν.


 zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news