facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Κυβέρνηση: Υπόσχεται και «κόκκινες γραμμές» και υλοποίηση της συμφωνίας

Με πιέσεις να ασκούνται από παντού και την αμφισβήτηση ακόμη και για την πολιτική της επιβίωσή να φουντώνει, η κυβέρνηση καταβάλλει τα τελευταία 24ωρα επίπονες προσπάθειες να κρατήσει τον έλεγχο των εξελίξεων και να πείσει ότι μπορεί να περάσει αλώβητη την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, διατηρώντας ταυτόχρονα το νήμα με τα κοινωνικά στρώματα, που την είχαν στηρίξει.

Οι κυβερνώντες έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι επικίνδυνων ισορροπιών, ελπίζοντας ότι μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα σε αποκλίνουσες δυνάμεις, που διαμορφώνουν το εκρηκτικό πεδίο, στο οποίο κινείται η χώρα: Από τη μία υπόσχονται – όπως είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία με τους δανειστές, προφανώς σε μία προσπάθεια να μην προκαλέσουν τη μήνη των Θεσμών και να αποφύγουν την καλλιέργεια ενός κλίματος αβεβαιότητας, ου μην και ρήξης με τους εταίρους.

Από την άλλη υπόσχονται – και πάλι σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στα στελέχη της Κουμουνδούρου – ότι θα διατηρήσουν «κόκκινες γραμμές», ιδίως στην υπεράσπιση των κύριων συντάξεων.

Την ίδια ώρα βέβαια και παρά τα όσα λέγονται ότι η τρόικα δεν ζητά μείωση συντάξεων, το «βουνό» γίνεται όλο και ψηλότερο για την κυβέρνηση: Οι δανειστές απορρίπτουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, βάζουν στην αξιολόγηση και το φορολογικό, ενώ εγείρουν και θέμα δημοσιονομικών στόχων, που πρακτικά οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων.

Παρότι οι αντιφάσεις των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων είναι εμφανείς, από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ψύχραιμοι και βέβαιοι ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να προχωρήσει καλά και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση στις αρχές Μαρτίου, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα στο εσωτερικό μέτωπο, η ηγεσία της κυβέρνησης επιχειρεί να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο, διαβεβαιώνοντας από τη μία ότι θα πείσει τελικά τις εξεγερμένες κοινωνικές ομάδες να υποστείλουν τη σημαία των κινητοποιήσεών τους και από την άλλη ότι δεν τίθεται θέμα εκλογικών ή άλλων σεναρίων, που θα ανατρέψουν το σημερινό σκηνικό.

Η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου της Όλγας Γεροβασίλη απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κατατεθούν βελτιωτικές ρυθμίσεις επί των προτάσεων που έχουν παρουσιαστεί και ότι δεν πρόκειται να καταφύγει σε κατασταλτικά μέτρα για τα μπλόκα.

Ταυτόχρονα κλείνει άρον άρον την εκλογολογία και τη σεναριολογία για αναζήτηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού, αποδίδοντας τη συζήτηση στην επιδίωξη κέντρων και οργανωμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, που θέλουν να «τελειώνουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε μάλιστα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ότι «πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό», κάτι που όπως σημείωσε, «σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν». Νωρίτερα η Όλγα Γεροβασίλη είχε αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε εκλογών, ούτε οικουμενικής.

Πάντως πολλοί επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός μετέβη χθες βράδυ εσπευσμένα στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να στείλει προσωπικά ένα σαφές μήνυμα σε όλες εκείνες τις πλευρές που είτε «πολεμούν» την κυβέρνησή του, είτε δεν πιστεύουν ότι μπορεί να πάει μακριά.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news