facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Σκληρή απάντηση δημάρχων στον Τόσκα που απορρίπτει τη δημιουργία χώρων υποδοχής προσφύγων στη Θέρμη

Την ολόθυμη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος κατέθεσαν οι δημοτικοί άρχοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, στάθηκαν στο επίπεδο της προετοιμασίας χώρων υποδοχής για την έγκαιρη αντιμετώπιση μιας πιθανής όξυνσης του θέματος.

Το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε ομόφωνα τη συμφωνία του στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπή της ΠΕΔΚΕ, σύμφωνα με την οποία υποδείχθηκαν έξι χώροι «διαθέσιμοι και κατάλληλοι» στην ευρύτερη περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ώστε να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν διερχόμενο προσφυγικό πληθυσμό. Οι έξι αυτοί χώροι είναι: το στρατόπεδο 561 Τάγματος Πεζικού στη Θέρμη, η παρακείμενη έκταση στο γήπεδο ποδοσφαίρου Θερμαϊκού ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το τμήμα έκτασης ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ που ανήκει στη Μενεμένη, η αποθήκη υπ’ αριθμ. 9 εντός ΟΛΘ, το πρώην εργοστάσιο ΥΦΑΝΕΤ στην περιοχή της Τούμπας Θεσσαλονίκης και ο χώρος του πρώην 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε κόντρα με τον Τόσκα

Σήμερα, απάντησαν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στην απόρριψη που δέχθηκε η πρότασή τους αναφορικά με την περιοχή της Θέρμης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος μέσω συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό αιτιολόγησε την κρίση του αποκαλώντας την περιοχή ως την «πιο ακριβή».

Μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ.Μ., δήμαρχος Μενεμένης-Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε: «Εμμένουμε στις ομόφωνες αποφάσεις που έχουμε λάβει στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Αναμένουμε έγγραφη απάντηση επί του εγγράφου που στείλαμε στον γενικό γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Βασίλη Παπαδόπουλο».

Ταυτόχρονα, στοχοποίησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος απέρριψε την πρόταση των δημάρχων μέσω συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας πως ο «χώρος προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων δεν πρέπει να κατασκευαστεί στη Θέρμη, επειδή είναι η πιο ακριβή περιοχή». 

«Ουσιαστικά ο υπουργός κάνει διακρίσεις μεταξύ των δυτικών και ανατολικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι αναπτυγμένες περιοχές δεν πρέπει να ''μιανθούν'' με προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ οι ''φθηνές'' και υποβαθμισμένες δυτικές περιοχές φαίνεται να είναι πρόσφορες για κάθε χρήση» πρόσθεσε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο διαμαρτυρίας των δημάρχων ΠΕΔ Κ.Μ. για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας είναι από τις 10-2-2016 αποδέκτης της πρότασης που μέσα από συλλογικές διαδικασίες και μετά από λεπτομερείς συζητήσεις διατύπωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποδεικνύοντας έξι (6) σημεία για την κατασκευή χώρων δεύτερης υποδοχής-μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation center), διάσπαρτα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Η πρόταση αυτή αποτελεί την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΚΜ, η οποία ελήφθη στην έκτακτη συνεδρίαση της 10-2-2016, με την σύμφωνη γνώμη αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, απ’ όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε με επίσης ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ (συνεδρίαση της 12-2-2016), με την σύμφωνη γνώμη αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων, απ’ όλη την Κεντρική Μακεδονία». Το προεδρείο της ΠΕΔ Κ.Μ. υπογράμμισε: «Ο Υπουργός κ. Ν. Τόσκας προτίμησε να μην απαντήσει εγγράφως στην γραπτή πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Απάντησε», μετά από επτά ημέρες, μέσω συνέντευξης, που παραχώρησε σ τηλεοπτικό σταθμό απορρίπτοντας, σε 15 δευτερόλεπτα, το σύνολο των αυτοδιοικητικών προτάσεων. Την απάντηση του τη «θεμελίωσε» στο πρωτοφανές και ανήκουστο επιχείρημα ότι «χώρος προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων δεν πρέπει να κατασκευαστεί στη Θέρμη, επειδή είναι η «πιο ακριβή περιοχή». Και ο τρόπος και το περιεχόμενο της «απάντησης» του κ. Υπουργού προξενούν έκπληξη, αγανάκτηση, θλίψη και οδύνη. Έκπληξη, γιατί σε γραπτές και τεκμηριωμένες προτάσεις θα ανέμενε κανείς γραπτές και τεκμηριωμένες απαντήσεις τις οποίες κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ της 12-2-2016 δεσμεύθηκε ότι θα δώσει και ο κ. Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής. Οι απαντήσεις ακόμη εκκρεμούν... Θα ανέμενε κανείς την άρθρωση σοβαρών λόγων και την επίκληση στέρεων επιχειρημάτων για την απόρριψη των προτάσεων της Αυτοδιοίκησης.

Αγανάκτηση, γιατί από υπουργικά χείλη διαχωρίζεται το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε «ακριβές περιοχές», οι οποίες, κατά τον κ. Υπουργό, δεν επιτρέπεται να μιανθούν με προσφυγικούς καταυλισμούς και σε (κατ’ αντιδιαστολή) «φθηνές» και υποβαθμισμένες περιοχές, πρόσφορες, ως φαίνεται, για κάθε χρήση.

Κατανοεί, άραγε, ο κ. Υπουργός ότι με την αναφορά του περί «ακριβής περιοχής» δικαιώνει πλήρως την αγανάκτηση και την οργή και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης; Κατανοεί, άραγε, ο κ. Υπουργός ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται ένας απαράδεκτος διαχωρισμός των περιοχών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σε πατρικίους (Ανατολικά) και πληβείους (Δυτικά). Θλίψη, γιατί με το «επιχείρημά» του ο κ. Υπουργός αποκαλύπτει μια εφιαλτική προσέγγιση της προσφυγικής κρίσης: οι πρόσφυγες «προορίζονται» για τις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και όχι για την «πιο ακριβή περιοχή», άρα, κατά την λογική του κ. Υπουργού, για την φτωχή και καταχρεωμένη και γονατισμένη Ελλάδα και όχι για τις «πιο ακριβές» Χώρες της Ευρώπης. Οδύνη, γιατί όλα αυτά διατυπώνονται από Υπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης, που θέλει να λέγεται αριστερή και διατείνεται ότι έχει κοινωνικές ευαισθησίες και αταλάντευτο προσανατολισμό για την εξάλειψη κάθε μορφής και είδους διακρίσεων. Μιας Κυβέρνησης, δηλαδή, από την οποία εύλογα αναμένουμε να αποδοκιμάσει εμπράκτως τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του Υπουργού κ. Ν. Τόσκα. Μιας κυβέρνησης που ελπίζουμε πως θα αποδεχθεί ή τουλάχιστον θα καταδεχθεί να συζητήσει επί των συγκεκριμένων ομόφωνων προτάσεων της Αυτοδιοίκησης.


zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news