facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Η Ευρώπη θα έχανε 110 δισ. ευρώ σε 10 χρόνια με την κατάργηση της Σένγκεν

Σε περίπτωση που έρθει το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν και επιστρέψουν οι διασυνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη, τότε οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν, θα έχαναν περίπου 110 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, υποστηρίζει μελέτη του επίσημου think tank της γαλλικής κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει το France Strategie, το think tank που συνδέεται άμεσα με το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, η Συνθήκη Σένγκεν είναι η «καρδιά» της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως, υπό την πίεση των ψηφοφόρων που έχουν θορυβηθεί από τις προσφυγικές ροές από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αρκετές κυβερνήσεις έχουν ήδη επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλες χώρες της ΕΕ.

Η μελέτη αναφέρει ότι η μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και στο εμπόριο που θα επέφερε μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα δέκα ετών.

Για τη Γαλλία μόνο, το κόστος θα ανέρχονταν σε 1-2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και 10 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% επί του εμπορίου μεταξύ των χωρών της περιοχής Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε δομική μείωση του εμπορίου κατά 10-20%», αναφέρει.

Το ήμισυ του κόστους θα οφείλεται στην μείωση του τουρισμού, το 38% στην επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τις 26 χώρες της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα, λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών/προσφύγων.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news