facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Στο τραπέζι ξανά ο φόρος υπέρ συντάξεων στις τραπεζικές συναλλαγές

Τέλος υπέρ της ασφάλισης στις τραπεζικές συναλλαγές εξετάζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να δώσει σάρκα και οστά στο σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων και κάλυψη μέρους των απωλειών τους.

Η πρόταση δεν είναι νέα αλλά αρχίζει πλέον να εξειδικεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται το τέλος αρχικά να θεσπιστεί είτε στις συναλλαγές για την πληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ είτε στις τραπεζικές θυρίδες και στα αυτόματα μηχανήματα είτε στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η ενίσχυση των πόρων του συστήματος από εναλλακτικές πηγές καθώς και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για επόμενα τρία χρόνια περιλαμβάνονται στις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς με στόχο την προστασία των κύριων συντάξεων.

Αυτές τις μέρες το υπουργείο εργασίας αποστέλλει στους δανειστές αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Έως τώρα έχουν αποσταλεί επτά διαφορετικές μελέτες που αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι υπό την πίεση των δανειστών εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για περικοπές αρχής γενομένης από τις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης με την περικοπή κατά 6% μεσοσταθμικά των επικουρικών που εισπράττουν 1,2 εκατ συνταξιούχοι, εξασφαλίζονται 330 εκατ ευρώ ετησίως.

Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά 15%, 20% και 30% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκατ ευρώ. Αντίθετα η περικοπή των υψηλών επικουρικών άνω των 400 ευρώ έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος, μόνο 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλεί στο τραπέζι του διαλόγου τους φορείς που θίγονται από το ασφαλιστικό για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΟΚΕ κ. Γιώργος Βερνίκο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ιδέες για την ελάφρυνση των αγροτών στο πλαίσιο της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης τις οποίες θα παρουσιάσει στους ίδιους αν προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Μία από τις προτάσεις είναι η μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών στην οποία αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός. Στις συσκέψεις του υπουργείου εργασίας εξετάστηκε το ενδεχόμενο η μεταβατική περίοδος να επεκταθεί έως το 2020-2021 από το 2019 που προβλέπει η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.
Στην άρνηση τους να επιστρέψουν στο διάλογο επιμένουν και οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σημειώνουμε ότι η τελευταία βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου εργασίας που προβλέπει έκπτωση 5%-50% στις νέες εισφορές απευθύνεται μόνο στους κλάδους των επιστημόνων και όχι στους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ οι οποίοι θα έχουν ελαφρύνσεις μόνο για την πρώτη πενταετίας της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Συγκεκριμένα έχει δοθεί η δυνατότητα , για τα δύο πρώτα χρόνια της άσκησης επαγγέλματος η εισφορά για κύρια ασφάλιση να υπολογίζεται στο 14% αντί για 20% του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια η εισφορά να ανέρχεται στο 17%, αντί για 20%. Επίσης ως κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 468 ευρώ , όπως προβλέπεται για τους αγρότες.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news