facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Υπερ της απόσυρσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ ο Κερέ

Υπέρ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ τάχθηκε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει ενεργά και θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό.

«Βρίσκω όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των 500ευρων», δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. «Ιστορικά, τα χαρτονομίσματα αυτά επέτρεπαν στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο Κερέ, προσθέτοντας: «Επιπλέον, οι αρμόδιες Αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται (τα 500ευρα) για παράνομους σκοπούς, ένα επιχείρημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον, με δεδομένη τη σημασία της μάχης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει πρόβλημα στην απόσυρση των 500ευρων λόγω του άγχους που υπάρχει στη Γερμανία για την κατάργηση των πληρωμών με μετρητά, ο Κερέ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δικαιολογημένο επιχείρημα, προσθέτοντας: «Θέλω να τους καθησυχάσω ότι δεν πρόκειται για απόσυρση των χαρτονομισμάτων γενικά, η συζήτηση γίνεται μόνο για τα 500ευρα».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως τουλάχιστον το 20% της αξίας των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία - κυρίως 500ευρα και 50ευρα - βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης, κυρίως στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news