facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Περίπου 28 ευρώ την ημέρα «στοιχίζει» κάθε κρατούμενος στην Ελλάδα

Μόλις 28,18 ευρώ είναι το ημερήσιο ποσό που διατίθεται από το κράτος για κάθε κρατούμενο. Οι αριθμοί είναι θλιβεροί και αποδεικνύουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι κρατούμενοι στις φυλακές, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού από την Πολιτεία των δαπανών για το σωφρονιστικό σύστημα.

Για πρώτη φορά, τα οικονομικά μεγέθη των φυλακών καταγράφηκαν σε έκθεση που συνέταξε ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας τα χρήματα που στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο ο κάθε κρατούμενος. Κρατούμενος σε ετήσια βάση. Όπως προκύπτει από τη μελέτη αυτή, για κάθε κρατούμενο το κόστος ανά έτος είναι 10.287,49 ευρώ, ενώ το ημερήσιο κόστος εγκλεισμού υπολογίζεται σε τουλάχιστον 28,18 ευρώ, στοιχείο που κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος δαπανά υπερδιπλάσιο ποσό, ενώ η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 317 ευρώ μέση ημερήσια δαπάνη για κάθε κρατούμενο. Ακολουθεί η Νορβηγία με 283 ευρώ, ενώ μικρότερη δαπάνη από την Ελλάδα έχουν χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Αλβανία.

«Η φυλάκιση κοστίζει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσης του ποινικού κώδικα αλλά και επανεκτίμησης των οικονομικών δεδομένων, με δεδομένη τη βαθιά οικονομική κρίση αλλά και τη μείωση των ποσών του προϋπολογισμού για τα σωφρονιστικά καταστήματα τα τελευταία χρόνια. Όπως διευκρίνισε ωστόσο ο κ. Παρασκευόπουλος, παρά το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας των φυλακών είναι εξαιρετικά χαμηλό, υπάρχουν τομείς όπου εξακολουθεί να διαπιστώνεται σπατάλη πόρων, την ώρα που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φυλακών Μαλανδρίνου, οι οποίες λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια, με το κόστος για τη μεταφορά λυμάτων με βυτιοφόρα να κοστίζει 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

«Έχουμε χτίσει άλλη μια φυλακή όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο υπουργός.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα ανεξάρτητο μάτι για τον έλεγχο των δαπανών» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η θέσπιση επιτροπών από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια των ελέγχων, τηρώντας απαρέγκλιτα «τους όρους ανθρωπιάς και ρεαλισμού».

Την ίδια ώρα, πάντως, η κατάσταση στις φυλακές έχει οδηγήσει τη χώρα μας πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έχει καταδικάσει 16 (!) φορές την Ελλάδα επιβάλλοντάς της πρόστιμα την τελευταία πενταετία που ανέρχονται σε 1.646.000 ευρώ.

Όπως τόνισε ο υπουργός, αν και ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί σε περίπου 9.500 από 11.500, ξεπερνά και πάλι κατά πολύ τις 7.000, που είναι το ανώτατο όριο χωρητικότητας των φυλακών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, μόνο τρία άτομα έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας να χρησιμοποιούν το βραχιολάκι, παρά την προσπάθεια που έχει καταβάλει το υπουργείο «διαφημίζοντας» αυτήν τη δυνατότητα.

Παράλληλα, είναι σε φάση υλοποίησης το προεδρικό διάταγμα που αφορά στη διασύνδεση των νοσοκομείων με το ΕΣΥ, σε μια προσπάθεια οι ασθενείς κρατούμενοι από διάφορες φυλακές της χώρας να εξυπηρετούνται σε κοντινά νοσοκομεία και να έχουν τις ίδιες παροχές με όλους τους άλλους πολίτες.

Επιτακτική, πάντως, είναι η ανάγκη, όπως παρατήρησε ο υπουργός, πρόσληψης προσωπικού και για τον λόγο αυτόν ήδη έχει γίνει συμφωνία με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Χ. Βερναρδάκη για την πρόσληψη 1.100 ατόμων.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news