facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Πρόσθετα μέτρα για 2016 και 2017 στην Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων

Τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων για την διετία 2016 - 2017 προκειμένου να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί, ζητά με τον πλέον επίσημο τρόπο η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεση της.

Όπως σημειώνει, τα μέτρα «απαιτούνται το 2016 και το 2017 για να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι». Αναφέρει, ότι ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον εξοικονομήσεις 1,1% του ΑΕΠ από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα και μέσω ενός εξορθολογισμού των δαπανών που πρέπει ακόμη να προσδιοριστεί και να εφαρμοστεί. Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και το 2017 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του προγράμματος, στο 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Αναφέρει ακόμα, ότι στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει για να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων του προγράμματος. Με βάση τους πρωτογενείς στόχους, το ονομαστικό έλλειμμα προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,4% του ΑΕΠ το 2016 και στο 2,1% του ΑΕΠ το 2017.

Οι αναφορές αυτές επιβεβαιώνουν ότι οι επικεφαλής του Κουαρτέτου συζητούν με την κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος τριετούς διάρκειας έως το 2018.

Η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -0,7% για το 2016 και ανάπτυξη του κατά 2,7% το 2017, ενώ για το κρατικό χρέος εκτιμά ότι θα ενισχυθεί στο 185% του ΑΕΠ το 2016 έναντι 179% το 2015, ενώ το 2017 αναμένεται να περιοριστεί οριακά στο 181,8%.

Η ανεργία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς προβλέπει ποσοστό 24% για το 2016 και 22,8% για το 2017.

Αβεβαιότητα για την οικονομία της ΕΕ

Κίνδυνους και αβεβαιότητες καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία της ΕΕ. Αν και προβλέπει ανάπτυξη 1,7% στην Ευρωζώνη και 1,9% ανάπτυξη στην ΕΕ για το 2016, επισημαίνεται πως οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες και οι γενικότεροι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, την άτακτη προσαρμογή στην Κίνα, από την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και από μια νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες και να μειώσει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της ΕΕ.

Τις ανησυχίες αυτές φανερώνουν και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε, ότι «η συγκρατημένη ανάπτυξη που γνωρίζει η Ευρώπη απειλείται όλο και περισσότερο από αρνητικούς παράγοντες: επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα, μείωση του παγκόσμιου εμπορίου και έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων στις γειτονικές χώρες της Ευρώπης» και συνέστησε ως συνήθως αντιλαϊκά μέτρα λέγοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων που δήλωσε πως «η επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος συνιστά έναν κίνδυνο που απαιτεί μεγαλύτερη επαγρύπνηση από την πλευρά μας. Απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας με έξυπνο τρόπο και να ολοκληρωθεί το έργο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών μας».

902

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news