facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Στ' άρματα Αλεξιάδης - τράπεζες για τις χρεώσεις των POS

Η κόντρα άναψε για τα καλά. Στη μία πλευρά, βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος με σαφείς αιχμές κάλεσε χθες από το βήμα της Βουλής τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση μηχανημάτων αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τα γνωστά μας πλέον POS.
Στην άλλη πλευρά, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στην απάντησή της προς τον υπουργό αναφέρει ότι οι χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών -σε μεσοσταθμικό επίπεδο- είναι σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη μέση βρίσκονται επιχειρήσεις και καταναλωτές. Αμφότεροι αναμένουν τα περιβόητα κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, όπως άλλωστε και τις μειώσεις των χρεώσεων, για να γίνει πιο ελκυστική -πέρα από αναγκαία σε συνθήκες capital controls- η χρήση των μηχανημάτων POS. Και όσο δεν τα βρίσκουν υπουργείο Οικονομικών και τραπεζίτες, τόσο καθυστερεί και το πλέγμα των κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος, αν και πέραν της απροθυμίας των τραπεζών για μείωση των χρεώσεων, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που καθυστερούν τις αποφάσεις.

Ακριβή μου κάρτα

Σήμερα, δεν είναι υπερβολή, υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι όταν ο καταναλωτής βγάζει την κάρτα του για να πληρώσει τον λογαριασμό -στον βαθμό που έχουν άνεση με τον πελάτη τους-, ρωτούν αν υπάρχει άλλη κάρτα για την εξόφληση του λογαριασμού. Διαλέγουν. Κι αυτό γιατί σε ορισμένες τράπεζες και σε συγκεκριμένες κάρτες οι χρεώσεις φτάνουν έως και το 3%, ενώ υπάρχουν άλλες στις οποίες η χρέωση είναι μόλις 0,75%. Η διαφορά είναι τεράστια.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του πιστωτική κάρτα, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται για κάθε συναλλαγή από 1,5% έως ακόμα και ανώτερη του 3% προμήθεια.
Συγκεκριμένα:
Το 25,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής.
* Το 64,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής (1,5% το 27,2%, 2,0% το 25,4% και 2,5% το 12,1%).
* Το 9,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής.
Όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του χρεωστική κάρτα, τα πράγματα είναι οριακά καλύτερα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται σε κάθε συναλλαγή με προμήθεια από 1,5% έως και άνω του 3%.

Τι λέει ο Αλεξιάδης - τι απαντούν οι τράπεζες

Με φόντο Κανονισμό ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέτει όριο χρέωσης 0,2% έως 0,3%, ανάλογα με το εάν πρόκειται για χρεωστική ή πιστωτική κάρτα (αλλά με αρκετές γκρίζες ζώνες), ο Τρύφων Αλεξιάδης φέρεται διατεθειμένος να κοντραριστεί με τις τράπεζες.
Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν οι χθεσινές του δηλώσεις από το βήμα της Βουλής. «Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να σταθεί θεατής στο συγκεκριμένο ζήτημα», είπε συμπληρώνοντας ότι από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου και «όχι τα κέρδη κάποιων».
Νωρίτερα, στις 12 Ιανουαρίου, είχε στείλει επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με την οποία ζητούσε την αποστολή στοιχείων αναφορικά με τις χρεώσεις των τραπεζών προκειμένου να απαντηθεί χθες επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη.
Η απάντηση της ΕΕΤ ήταν άμεση, χωρίς στοιχεία όμως και με έμμεσες βολές για τα... θέματα που αναδεικνύει ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας.
Η ΕΕΤ σημειώνει ότι αποκλείεται με βάση το καταστατικό της, «η εξέταση, συζήτηση και λήψη απόφασης οποιουδήποτε θέματος αφορά στην τιμολογιακή πολιτική των μελών της, περιλαμβανομένου και του άμεσου ή έμμεσου καθορισμού τιμών».
Προχωρά όμως και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι «όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες αλλά και πληροφόρηση από τις υπόλοιπες ενώσεις τραπεζών κρατών-μελών της Ε.Ε., η μεσοσταθμική τιμή αναφοράς των επιβαλλόμενων από τις ελληνικές τράπεζες προμηθειών για την αποδοχή συναλλαγών καρτών από επιχειρήσεις της χώρας μας είναι σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σε απλά ελληνικά... μη μας λέτε να μειώσουμε τις χρεώσεις, διότι είμαστε ήδη από τους φθηνότερους.
Στην επόμενη παράγραφο της επιστολής άλλωστε έρχεται και η μπηχτή. «Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το μεσοσταθμικό κόστος με χρήση μετρητών ανέρχεται στο 2,3% επί του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής, κάτι το οποίο ο δημόσιος διάλογος στη χώρας μας δεν έχει αναδείξει όσο θα έπρεπε».
Το θέμα φαίνεται πως θα έχει συνέχεια, αν η παρακάτω ατάκα Αλεξιάδη στη Βουλή δεν ήταν σχήμα λόγου. «Ή θα συνεργαστούν κάποιοι για να φέρουμε αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ή θα εφαρμόσουμε τους νόμους και το Σύνταγμα», είπε.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news