facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Περίεργη δήλωση Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup: Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει πάλι το Φεβρουάριο

Με «συγχαρητήρια» στην ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του για το ελληνικό πρόγραμμα, με τον επικεφαλής
Γερούν Ντάισελμπλουμ
και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να συγχαίρουν την Αθήνα για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει.

Βέβαια, μετά τα... καλά λόγια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «ξαναχτύπησε» επισημαίνοντας πως καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια.

Αίσθηση προκάλεσε μια περίεργη προειδοποιητική δήλωση από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει ξανά τον Φεβρουάριο», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του οργανισμού μέσω του οποίου διοχετεύονται τα ευρωπαϊκά δάνεια στην Ελλάδα. 

Η δήλωση του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δύο αναγνώσεις: Μπορεί να αναφέρεται στο γεγονός ότι οι δυνατότητες αύξησης των κρατικών εσόδων εξαντλούνται διότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν πληρωθεί όσοι φόροι έπρεπε να καταβληθούν και ενδέχεται να εννοεί ότι μετά τον Φεβρουάριο το Δημόσιο θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. 

Σε συνδυασμό με την δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, η προειδοποίηση του κ. Ρέγκλινγκ δημιουργεί ένα νέο τοπίο πιέσεων προς την ελληνική πλευρά.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε πέντε προτεραιότητες για την Ευρωζώνη, για παράδειγμα, τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομική πολιτική.

Εις ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «συζητήσαμε τα επόμενα βήματα, αλλά και την σημαντική πρόοδο όσων έχουν επιτευχθεί. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος, οδεύοντας στην πρώτη αξιολόγηση που είναι απαραίτητη για την συνέχιση του προγράμματος».

Την ίδια ώρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γρήγορα για το συνταξιοδοτικό, ώστε να υπάρξει γρήγορα η αξιολόγηση» και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα σύντομα.

Από την άλλη, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο».

Ενώ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι η παρουσία του εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Πολλά έχουν επιτευχθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση», επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

«Στο μικροσκόπιο» οι διορισμοί 


Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ακόμη ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε «η πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης» με έμφαση στις διοικήσεις των τραπεζών και πρόσθεσε πως επισημάνθηκε από τους μετέχοντες στο Συμβούλιο ότι πρέπει να εξεταστεί αν τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, «καθώς το ζήτημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό με βάση τη συμφωνία».

Παρά ταύτα, ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε με θερμά λόγια, τονίζοντας ότι δεν εντοπίζεται «πισωγύρισμα» στην εφαρμογή του μνημονίου και ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν παρακολουθούν πολύ στενά τη διαδικασία.

Τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν χρήματα για πληρωμές και η καθυστέρηση δεν θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία σημείωσε από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Επιστρέφει στην Αθήνα ο Τσακαλώτος

Εξερχόμενος από το Eurogroup ο Έλληνας υπουργός δεν έκανε καμία δήλωση και αποχώρησε για το ξενοδοχείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα παραστεί στο Ecofin την Παρασκευή, αφού αποχώρησε μετά στη συνεδρίαση για την Αθήνα, με το κυβερνητικό αεροσκάφος. Στο Ecofin θα τον εκπροσωπήσει ο Έλληνας Πρέσβης, έτσι ώστε να προετοιμαστούν τα στοιχεία που ζητούν οι θεσμοί προκειμένου να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια τους.


Τι είπε ο Μοσκοβισί πριν τηνέναρξη του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών
Στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, όμως, αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στη συζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι σύντομη με τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να έχουν ήδη προαναγγείλει ότι δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις ούτε σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά ούτε και για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αναλυτικότερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων δήλωσε πως είναι απαραίτητη μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, επισημαίνοντας πως πρέπει να συζητηθούν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να μπει σε τροχιά ανάκαμψης η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μοσκοβισί, εξήγησε πως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα μελετηθεί η ελληνική πρόταση του συνταξιοδοτικού, ενώ πρόσθεσε πως η δουλειά συνεχίζεται και ότι εστιάζει στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Όσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε πως πρέπει να προχωρήσει η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Μόλις επισκέφτηκα έξι πρωτεύουσες όπου είχα συναντήσεις με έξι υπουργούς Οικονομικών όπου συνομίλησα για το ελληνικό πρόγραμμα και ευρωπαϊκά θέματα οικονομικού και μη περιεχομένου. Όπου πήγα συνάντησα συμπάθεια και ανθρώπους που έψαχναν για λύσεις και δεν αρέσκονταν σε υποσχέσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.





Ντάισελμπλουμ: Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική προσπάθειά της
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι πρέπει να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική προσπάθεια που έχει καταβάλει.

«Πρώτα από όλα πρέπει να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση γιατί έχει κάνει πολλή δουλειά από τη συμφωνία του Ιουλίου. Βέβαια αρκετή δουλειά βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν πολλά θέματα ακόμα στο τραπέζι, όπως οι μεταρρυθμίσεις. Αν όλα γίνουν τις ερχόμενες εβδομάδες και οριστικοποιηθούν από τους θεσμούς και σημειωθεί η πρώτη αξιολόγηση δε θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα για την καθυστέρηση», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η πρόταση της κυβερνησης για το ασφαλιστικό είναι «σοβαρή» και επισήμανε πως «πρέπει να δούμε τα νούμερα, αν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός».

Μόλις σημειωθούν όλα αυτά, τότε θα υπάρξει συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον κ. Τσακαλώτο που του επιβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».





Σόιμπλε: Εποικοδομητικές και εντατικές συνομιλίες με τον Τσακαλώτο
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι είχε «εποικοδομητικές και εντατικές» συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών σε «όλα τα ζητήματα ενδιαφέροντος».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις που υφίσταται το πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως «υπάρχει μια καθυστέρηση αλλά είναι κατανοητή έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν με την Ελλάδα». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του. «Είδα τον Τσακαλώτο στο Βερολίνο, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα και το επόμενο είναι η αξιολόγηση του προγράμματος η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Οπως πάντα όμως, το «καλύτερο» (σσ. κατ' ευφημισμόν διότι αποτελει προαναγγελία για μια ακόμη περιπετειώδη διαπραγμάτευση) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το κράτησε για το τέλος. «Η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Ιδίως αν συνδυαστεί η δήλωση αυτή με την άποψη που εξέφρασε ανωνύμως ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης ότι η διαπραγμάτευση και η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει με όλα τα θέματα πακέτο και όχι κατά... μόνας, γίνεται σαφές πως οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσεινα μην κλείσει ούτε η αξιολόγηση ούτε και να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αν προηγουμένως δεν συμφωνηθεί πώς θα λυθεί το συνταξιοδοτικό, ποιο είναι το δημοσιονομκό κενό του 2016 και άρα ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν αλλά και όλες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα έχει συμφωνήσει να υλοποιήσει.

Παρ’όλα αυτά, εκτιμώντας πως η Ελλάδα δεν έχει «άμεσο ζήτημα ρευστότητας», ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας ολοκλήρωσε λέγοντας πως υπάρχει χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας.




Κάζιμιρ: Ελπίζω να βγαίνουν τα νούμερα του ασφαλιστικού
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, με το χαρακτηριστικά αυστηρό και ειρωνικό ύφος του εξέφρασε την ελπίδα «να βγαίνουν τα νούμερα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα», προσθέτοντας απλώς πως… δεν είναι προφήτης.

«Σταυρώνω τα δάχτυλα, αλλά η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό πρέπει να σημειωθεί γιατί είναι σημαντική για την οικονομική σταθερότητα. Εύχομαι να είναι γρήγορη η αξιολόγηση», πρόσθεσε ο κ. Κάζιμιρ. 

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ομολόγους τους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει μία πρώτη κουβέντα πάνω στην ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία χθες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «φιλόδοξη».

Όπως ανέφερε ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, ωστόσο, στον βαθμό που που προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων, αποτελεί «μεγάλο βήμα μπροστά».

Επιπλέον, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αναφερθούν σύντομα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τέλος, παρών στο σημερινό Eurogroup θα είναι και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4.

Ως εκ τούτου, οι 19 της Ευρωζώνης αναμένεται να τοποθετούν σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισής του.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news