facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

«Ναυάγιο» για τις Σκουριές-Σκουρλέτης: Δεν συζητάμε σε καθεστώς εκβιασμών - Eldorado: Ήρθαμε ως επενδυτές

Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και του επικεφαλής της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

Ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ως απαράβατο όρο για να ξεκινήσει ο διάλογος με την εταιρεία η Eldorado Gold να πάρει πίσω την απόφασή της αναστολή εργασιών στις Σκουριές.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε σε καθεστώς εκβιασμών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος επιβεβαιώνοντας το συγκρουσιακό κλίμα που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δυο πλευρών.

«Κάλεσα τον κ. Ράιτ να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες και νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους τους επενδύτες και όχι μια αποικία», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «με ευθύνη της Eldorado έχει δημιουργηθεί ένα πολύ βαρύ κλίμα».

«Τους είπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ μιας επενδυτικής εταιρείας και του δημοσίου. Αυτό λύνεται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο κ. Ράιτ, εξερχόμενος της συνάντησης είπε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και ξεκίνησε ένας διάλογος. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πολίτικη, άλλα ήρθαμε ως επενδύτες».

Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση που κράτησαν οι Καναδοί χθες, τονίζοντας πως «μπήκαν στα χωράφια της πολιτικής» και αυτό «βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του Περιβάλλοντος και τς θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι λίγες ώρες νωρίτερα από τη συνάντησή του με τον κ. Ράιτ, ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε κατηγορήσει την Eldorado Gold για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας».

«Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον κ. Ράιτ θα είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος μετά το πέρας της συνάντησης



Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Με τον κ. Wright είχα μια ειλικρινή συζήτηση. Καλωσορίζοντάς τον στο Υπουργείο του είπα ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες, με νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους και από τους επενδυτές προφανώς και δεν είναι μια αποικία.»

«Με ευθύνη της πλευράς της Eldorado έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα. Τους είπαμε ότι όταν υπάρχουνε προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα σε μία επενδυτική εταιρεία και το Δημόσιο, αυτά τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων. Πολύ δε, περισσότερο, ο κ. Wright μπήκε και σε άλλα χωράφια, στα χωράφια της πολιτικής και αυτό βάρυνε πολύ περισσότερο το κλίμα.«

«Θέσαμε ένα ερώτημα προς τον εκπρόσωπο της καναδικής εταιρείας. Εάν πράγματι τον ενδιαφέρει αυτή η επένδυση ή, συνυπολογίζοντας άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την πορεία της τιμής του χρυσού, θεωρεί ότι έχει κλείσει αυτός ο κύκλος της επένδυσης για την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση εμείς είπαμε ότι προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφασή της η εταιρεία. Δεν μπορούμε να συζητάμε κάτω από ένα καθεστώς εκβιασμών. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστούμε αυτό που κάναμε από την αρχή, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας και εκεί και αλλού. Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αταλάντευτα με αυτές τις αρχές.»

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράιτ, ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία της Χαλκιδικής οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους και από το πρωί της Τετάρτης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο στην οδό Μεσογείων.

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι το υπουργείο λειτουργεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και εντός του πλαισίου της νομιμότητας. Τους πληροφόρησε ότι έθεσε στην εταιρεία ως όρο περαιτέρω συζήτησης την προστασία των θέσεων εργασίας.

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει το υπουργείο το ζήτημα των αδειοδοτήσεων και το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός σημείωσε ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία και οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής εκφράζουν τη στήριξή τους στους Καναδούς



Σημειώνεται ακόμη ότι το πρωί της Τετάρτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες τάχθηκαν στις δηλώσεις τους υπέρ της συνέχισης της δραστηριότητας της καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news