facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Το σύνολο της επένδυσης στην Ελλάδα διαγράφει η Eldorado Gold

Τον δρόμο για την πλήρη αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα ανοίγει η ανακοίνωση του καναδικού ομίλου, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να προχωρήσει φέτος σε διαγραφές περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,6 δισ. δολαρίων (μετά φόρων) στη χώρα μας.

Στην ουσία, οι Καναδοί διαγράφουν σχεδόν το σύνολο του ποσού (1,8 δισ. δολάρια) που επένδυσαν προ ετών, προκειμένου να αποκτήσουν τη European Goldfields, η οποία ήταν ιδιοκτήτης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Οι μετοχές της Eldorado Gold έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 50% τον τελευταίο χρόνο, μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα που οδήγησε και σε σειρά αποφάσεων κατά της επένδυσης στα μεταλλεία.

Οι ανακοινώσεις της Δευτέρας έρχονται σε συνέχεια του πρόσφατου τελεσιγράφου της Eldorado Gold, όπως είχε μεταφερθεί κατά τις επαφές της διοίκησης με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες στην Αθήνα.

Όπως είχε γράψει τότε το Euro2day.gr, η διοίκηση του καναδικού ομίλου τόνισε πως αν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχει εξασφαλίσει την άδεια εγκατάστασης για την Ολυμπιάδα (αναπτύσσει ένα μεγάλο κοίτασμα θειούχων μεταλλευμάτων), τότε «θα κατεβάσει ρολά» στο σύνολο της επένδυσης. Ξεκαθάρισαν πως ακόμα και χωρίς τις αδειοδοτήσεις για τις Σκουριές, η επένδυση μπορεί να στηριχθεί μερικώς για την επόμενη τετραετία από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας, υπό την προϋπόθεση πως θα πάρει εγκαίρως την άδεια εγκατάστασης.

Από την τελευταία ανακοίνωση των Καναδών προκύπτει πως στις Σκουριές θα επενδυθούν φέτος τα απολύτως απαραίτητα για τη συντήρηση και περιβαλλοντική προστασία του χώρου. Για το σύνολο του έτους έχει προϋπολογιστεί δαπάνη 33 εκατ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών συντήρησης που κινούνται κοντά στο ένα εκατ. ευρώ τον μήνα).

Για την Ολυμπιάδα, όμως, έχουν προϋπολογιστεί για φέτος επενδύσεις 155 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ληφθούν οι απαραίτητες άδειες. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «η παράδοση της μονάδας αναμένεται στις αρχές του 2017, υπό την προϋπόθεση πως η απαραίτητη άδεια εγκατάστασης θα ληφθεί προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 και θα συνεχιστούν οι επιτόπιες εργασίες».

Ο Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, επανέλαβε πάντως τη Δευτέρα πως η εταιρεία διατηρεί τις δεσμεύσεις της για τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως εκτός από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ο καναδικός όμιλος προωθεί επενδύσεις στον Λόφο Περάματος (υπάρχει κοίτασμα χρυσού - αργύρου) και στις Σάπες (ερευνητικό πρόγραμμα χρυσού υψηλής περιεκτικότητας).

Συνολικά η Eldorado έχει «βέβαια και πιθανά αποθέματα ποσότητας 8,8 εκατομμυρίων ουγγιών χρυσού» στην Ελλάδα, πλέον «των σημαντικών πόρων σε χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και άργυρο».

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news