facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

«Δεν νοείται» να υπάρξει νέα οπισθοδρόμηση, προειδοποιεί ο Στουρνάρας

Μήνυμα στην κυβέρνηση πως σήμερα «δεν νοείται» να υπάρξει «νέα οπισθοδρόμηση» στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους και συνολικότερα στην προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής παραγωγικής βάσης στέλνει, μέσω άρθρου του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική οικονομία «δύσκολα» θα αντέξει μία επανάληψη της κρίσης στις σχέσεις με τους εταίρους-δανειστές. Προειδοποιεί δε πως τυχόν μεταφορά της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, μετά από «ναυάγιο» στο Eurogroup, θα ήταν «άκρως επικίνδυνη», με δεδομένο το πλήθος προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ακόμα ότι «ενδεχόμενη αποτυχία» στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα επαναφέρει τους κινδύνους που άσκησαν τεράστιες πιέσεις στις ανάγκες του κράτους, στις τράπεζες και στην πραγματική οικονομία στο πρώτο μισό του περσινού έτους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο κ. Στουρνάρας στέκεται ιδιαίτερα στα «αγκάθια» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της φορολόγησης των αγροτών, τονίζοντας ότι οι εν λόγω δράσεις είναι «απαραίτητες» για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και για τη δικαιοσύνη μεταξύ κοινωνικών ομάδων.

Απευθύνει μάλιστα έμμεση έκκληση σε όλα τα μέλη της Βουλής να υποστηρίξουν τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα.

Στον αντίποδα, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι μετά τη συμφωνία του Ιουλίου και την εφαρμογή του πρώτου μέρους του νέου Μνημονίου η χώρα μας βρίσκεται «κοντά» στην έξοδο από την κρίση και την επίτευξη «διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει πως δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των κερδών που θα φέρει η επιτυχής συνέχιση του προγράμματος και της «αποσταθεροποίησης» που θα προκύψει σε περίπτωση αποτυχίας. Αναφέρει ενδεικτικά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφηκε το 40% των εκροών καταθέσεων της τελευταίας εξαετίας, ενώ αντίθετα από τον Ιούλιο έχουν επιστρέψει αποταμιεύσεις περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Στουρνάρα στην «Καθημερινή της Κυριακής».

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news