facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Λαγκάρντ: Δύο και σταθερές οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Τις δύο προϋποθέσεις που σταθερά θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, επαναλαμβάνει με συνέντευξή της στην «Suddeutsche Zeitung» η Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις για τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στο τρίτο Μνημόνιο.

Στον απόηχο της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα αποδέχεται το ρόλο του Ταμείο στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ ουσιαστικά στέλνει εκ νέου μήνυμα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τους εταίρους, αποσαφηνίζοντας ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει μόνο εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει «πραγματικά φιλόδοξα» μέτρα – ειδικά στο ασφαλιστικό – αλλά και εφόσον οι Ευρωπαίοι διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι οι επίμαχες προϋποθέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην μεταρρύθμιση-κλειδί του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει απλώς αρχίσει και τα αποτελέσματά της δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορεί να διαρκέσει μήνες, «ίσως έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016», σε μία έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο μακρόχρονης διαπραγμάτευσης – παρά τις ελπίδες για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχετικά με το χρέος, είπε ότι θα πρέπει να «αναδιοργανωθεί και να αναδομηθεί» ώστε να είναι «βιώσιμο και να μην βαραίνει την οικονομία», χωρίς να κάνει λόγο για «κούρεμα».

Η κ. Λαγκάρντ πάντως αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση αναφορικά με το μέγεθος των νέων δανείων που θα μπορούσε να προσφέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, εάν οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν.

«Έως τώρα δεν έχουμε αποφασίσει για το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο περαιτέρω στήριξης». Με βάση το δεύτερο Μνημόνιο, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το Ταμείο ακόμα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για αυτό το ποσό η κ. Λαγκάρντ δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση.

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε χθες ότι η κ. Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με την «Suddeutsche Zeitung» να αναφέρει ότι το ραντεβού θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news