facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Εξετάζεται παράταση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν

Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει μετά, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, και έκανε αναφορά στο άρθρο 19 και 26 της Συνθήκης Σένγκεν. Σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υιοθετήσει απόφαση η οποία θα επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα για τη μέγιστη περίοδο των δύο ετών. «Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.

Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η Ν. Μπερτό, ενώ προσέθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν τη Δευτέρα «ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», μόλις λήξει αυτή η προθεσμία παράτασης, τον ερχόμενο Μάιο.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news