facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Γιούνκερ: "Χωρίς Σένγκεν δεν υπάρχει Ευρωζώνη"

«Η Ευρωζώνη δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης χωρίς την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών και προσώπων» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή περιορισμών στη ζώνη Σένγκεν οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, εμποδίζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως «βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν η ανάπτυξη και η απασχόληση», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ευρώπη αρχίζει να αλλάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο, ύψους 300 δισ. ευρώ, της Κομισιόν, που στόχο έχει την ενίσχυση των επενδύσεων σε διάφορες περιοχές ανά την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι ήδη 81.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελούνται από τα κεφάλαια αυτά.

«Είμαστε από τα πιο πλούσια μέρη του πλανήτη και όλοι μιλούν για τα επιτεύγματα της Ευρώπης, ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό παρουσιαζόμαστε αδύναμοι και οικονομικά ευάλωτοι» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Αναφορικά με το προσφυγικό ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως οι ανησυχίες ευρωπαϊκών κρατών για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στην αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

«Η Κομισιόν έκανε ό,τι ήταν δυνατό σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες» είπε, εξαπολύοντας τα πυρά του κατά των κρατών που δεν εφαρμόζουν τις προτάσεις της Επιτροπής παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα.

«Δεν γίνεται να μην εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι η Συνθήκη του Σένγκεν είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις που οδηγούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δεν είναι δυνατόν να γίνονται κινήσεις για την κατάργησή της. «Η σχέση μεταξύ της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων και ταξιδιωτών με το ενιαίο νόμισμα είναι αλληλένδετη» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις συνοδεύεται από υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

«Αν δεν βρεθεί φόρμουλα προστασίας των εξωτερικών συνόρων, οι διασυνοριακοί έλεγχοι θα επιστρέψουν» ξεκαθάρισε.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Κομισιόν κάλεσε την Ευρώπη να είναι περισσότερο... ταπεινή στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, από τη στιγμή που χώρες με πολύ μικρότερη έκταση και οικονομικό μέγεθος (Λίβανος και Ιορδανία) άνοιξαν τα σύνορά τους και δέχτηκαν στο έδαφός τους εκατ. ανθρώπους.

«Καμπανάκι» για την Αθήνα

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετήθηκε στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διεμήνυσαν εκ νέου στον Έλληνα ομόλογό τους, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβή στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ, η Αθήνα δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επίπεδα ρευστότητας τον Φεβρουάριο, αφήνοντας ορθάνοιχτο παράθυρο για την επιβολή νέου μνημονίου την άνοιξη προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news