facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Πάτρα: Αντιδράσεις κατοίκων για το σχέδιο αποτεφρωτηρίου νεκρών

Τις αντιδράσεις κατοίκων του νοτίου διαμερίσματος της Πάτρας έχει προκαλέσει η απόφαση του δήμου να προχωρήσει στην δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών μέσα στον χώρο του βιοτεχνικού πάρκου.

Το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή σε συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας δεκάδες κάτοικοι των νότιων συνοικιών.

«Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, διότι είναι αίτημα πάρα πολλών πολιτών, οι οποίοι έχουν απελπιστεί, αφού οι εξαγγελίες άλλων δήμων της χώρας δεν υλοποιούνται» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία όχληση, διότι η κοντινότερη κατοικία απέχει 500 μέτρα από το βιοτεχνικό πάρκο, που είναι μία εγκατάσταση χαμηλής όχλησης» διαβεβαίωσε.

Το κέντρο αποτέφρωσης, πρόσθεσε, θα κατασκευαστεί σε έκταση 10 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός δημοτικού οικοπέδου, το οποίο αρχικά είχε προβλεφθεί για κατασκευή βιολογικού καθαρισμού. Ανέφερε ότι η νομοθεσία προβλέπει πράσινη ζώνη πέντε μέτρων, ενώ ο δήμος έχει τη δυνατότητα να την επεκτείνει στα 15 μέτρα.

Τόνισε ακόμα είπε ότι το αποτεφρωτήριο δεν θα έχει καμινάδα, αφού θα βασίζεται σε κλιβάνους με ειδική καύση.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι αντιδρούν διότι όπως υποστηρίζουν «η περιοχή μας συνεχώς υποβαθμίζεται και θέλουν να μας μετατρέψουν σε πολίτες τρίτης κατηγορίας». Υποστηρίζουν ακόμα δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τα σχέδια του δήμου.

Στη συνεδρίασης της επιτροπής, κάτοικοι υποστήριξαν ότι σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το βιοτεχνικό πάρκο βρίσκονται νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και κατοικίες.

Αντιπρότειναν επίσης στη δημοτική αρχή να κατασκευάσει το κέντρο αποτέφρωσης στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας.

Τελικά, η επιτροπή ποιότητας ζωής αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να εγκρίνει την πρόταση για την δημιουργία του κέντρου, η οποία στην συνέχεια θα εισαχθεί προς συζήτηση, σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σχετικά με την κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, ο Παύλος Στάμος ανέφερε ότι το κόστος φτάνει τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στην χρηματοδότηση, ο αντιδήμαρχος είπε ότι θα αναζητηθούν πόροι από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα , ενώ πρόσθεσε ότι το κόστος μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Σήμερα, είπε ο Παύλος Στάμος, μεταφέρονται στην Βουλγαρία προς αποτέφρωση 3.000 σοροί από την Ελλάδα.

Στη Βουλγαρία, συνέχισε, η αποτέφρωση κοστίζει περίπου 600 ευρώ, ενώ στην Πάτρα το κόστος εκτιμάται στα 400 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news