facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Κατρούγκαλος σε αγρότες: Ναι σε διάλογο, αλλά με στόχο την ισονομία και τη δικαιοσύνη

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών και για την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η «εσωτερική αναδιανομή» και προσπάθεια αντιμετώπισης του ασφαλιστικού συστήματος με κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Παράλληλα σημείωσε πως είναι ανοικτός στο διάλογο και τις διορθωτικές επεμβάσεις αρκεί να μην καταργούνται οι βασικοί στόχοι της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πρώτη αντίδραση των αγροτών που παρακολουθούσαν ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου, ήταν πως αυτό που επιθυμούν είναι η έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε, πως ο διάλογος με τους αγρότες θα συνεχιστεί και υπογράμμισε: «Οι αγρότες θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντέδρασαν οι δανειστές ο υπουργός υποστήριξε ότι οι δανειστές αντιμετώπισαν με σοβαρότητα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ άφησε ανοικτό το ζήτημα μεγαλύτερης αυτοτέλειας του ΟΓΑ, κάτι που είναι στα αιτήματα των αγροτών και συζητήθηκε χθες όπως ενημέρωσε κατά την χθεσινή τους συνάντηση.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών



Μήνυμα στους αγρότες

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο κάθε Έλληνας θα πρέπει να πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα«, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε ότι «περισσότερα να πληρώνουν αυτοί που έχουν πιο πολλά».

Διευκρινίσεις για εισφορές και σύνταξη

Ζητάμε περισσότερα από όσους έχουν να δώσουν είπε ο υπουργός Εργασίας. Και πρόσθεσε: «Συμφέρει τους αγρότες να πάρουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ αντί των 125 που παίρνουν και θα καταργηθεί σε λίγα χρόνια. Οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες, που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο. Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει. Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση», ότι «εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο» και ότι «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών». «Όποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα των 1000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και σε σχέση με τις εισφορές και σε σχέση με τις συντάξεις», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Όχι στις προβοκατόρικες διαρροές»

Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι: «πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης», με τους εταίρους και δανειστές, ενώ είπε ότι δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς. «Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών», πρόσθεσε.

Φορολόγηση αγροτών

«Ο μέσος όρος φορολογίας στους αγρότες είναι 350 ευρώ ενώ στο μέσο φορολογούμενο τα 900 ευρώ», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από τα έσοδα που θα φορολογηθούν, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Εν γένει, για το φορολογικό σύστημα είπε πως «δεν θεωρούμε δίκαιο το φορολογικό σύστημα και θα αλλάξει αλλά για τα ζητήματα των αγροτών δεν υπάρχει πρόβλεψη να αλλάξουν αυτή τη στιγμή καθώς βρίσκονται σε επεξεργασία».

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του αγρότη διευκρινίζοντας ότι "δεν είναι όλοι οι αγρότες στην ίδια κατάσταση" κάποιοι πληρώνουν λιγότερο από τη φορολογική τους δυνατότητα και κάποιοι πρέπει να έχουν ελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. Αφαιρούνται από τα έσοδα του αγρότη και οι ασφαλιστικές εισφορές και πάρα πολλές δαπάνες που αφορούν το κόστος παραγωγής ξεκαθάρισε τέλος ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Επενδυτικό πρόγραμμα και ενισχύσεις

«Έρχονται πρόγραμμα επενδυτικής ανάπτυξης πάνω από 6 δισ. και ενισχύσεις πάνω από 14 δισ.» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου τονίζοντας: «Καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος.»

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος. Με τα βιβλία εσόδων εξόδων οι αγρότες θα βγουν κερδισμένοι τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

ΕΡΤ - Αυγή/tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news