facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Προς νέα εμπλοκή στο ασφαλιστικό: Διαφωνεί με τις προτάσεις ένας από τους «Θεσμούς»

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει για το ασφαλιστικό σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες ώρες πριν αποστείλει στους δανειστές την τελική πρότασή του για την σχετική μεταρρύθμιση. Ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά οι δανειστές θα έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα στις οποίες θα υπάρχουν και συγκεκριμένα νούμερα σε σχέση με την ποσοτικοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κατρούγκαλος δεν ενημερώνει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς όσον αφορά τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία, ωστόσο έχει δεσμευτεί να τα θέσει υπ' όψιν τους. Επιπλέον όλους τους αρχηγούς τους καλεί, αν θέλουν να συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι η κατάθεση του σχεδίου νόμου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ενώ δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του κατ' επείγοντος.

Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται πως παραμένουν δύο αγκάθια στη διαπραγμάτευση. Πολιτικοί παράγοντες με άμεση γνώση του θέματος αναφέρουν πως ναι μεν οι δανειστές έχουν δεχτεί τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σε ό,τι αφορά την αύξηση των εισφορών και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας τη στάση των δανειστών σημείωνε πως «ένας από τους τέσσερις διαφωνεί κάθετα», και συμπλήρωνε: «Αλλά δεν θίγω υπολήψεις...».

Επιπλέον, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν πως στόχος της μεταρρύθμισης είναι μέχρι το 2060 η δαπάνη για συντάξεις να μην ξεπερνά επιπλέον το 2,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2009. Τόνιζαν επίσης πως δεν υπάρχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ θα προστατεύονται και οι μικρές. Επίσης έκαναν λόγο για εξορθολογισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης και για σύνδεση της εθνικής σύνταξης με το ΑΕΠ. «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει», σημείωναν σχετικά παράγοντες του υπουργείου.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος θα μεταβεί στο Βερολίνο την Παρασκευή στις 8 Ιανουαρίου και θα έχει συναντήσεις εκεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Επίσης από τις 14 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου ο υπουργός Εργασίας θα βρίσκεται στο Παρίσι.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news