facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Μοσκοβισί: "Η Ευρωζώνη… πιάστηκε στον ύπνο"

Τη θέση του ότι η Ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη στη ζώνη του ευρώ δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για την απορρόφηση των κραδασμών και την ανάσχεση της κρίσης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας να αποτύχουν.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδημούλης είχε ζητήσει από τον Πιερ Μοσκοβισί να αξιολογήσει τις κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων αλλά και την αλλαγή του μοντέλου δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Η τοποθέτηση του Γάλλου αξιωματούχου έρχεται να προστεθεί σε παρόμοιες παραδοχές κορυφαίων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία είχαν αναγνωρίσει λανθασμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, καθώς εφαρμόστηκαν υφεσιακά μέτρα χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος. Πάντως, πριν από λίγες ημέρες ο Πιερ Μοσκοβισί είχε ξεκαθαρίσει εκ νέου πως η τήρηση των προαπαιτούμενων συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση της Αθήνας, ζητώντας την απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Μοσκοβισί:

«Η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και στις αποφάσεις του Συμβουλίου που αφορούν την Ελλάδα, βασίστηκε στην εξισορρόπηση των αναγκών για ελαχιστοποίηση των αναγκών χρηματοδότησης της προσαρμογής, μείωση της βραχυπρόθεσμης αστάθειας της οικονομίας, δημιουργία στέρεων βάσεων για βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και συγκράτηση του αρνητικού αντικτύπου στην οικονομία και στην κοινωνία βραχυπρόθεσμα.

»Επειδή το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής εκπονήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού 472/2013, το 2010 και το 2012 αντίστοιχα, ο λογιστικός έλεγχος και η αξιολόγηση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο που ίσχυε κατά τη φάση εκπόνησης των προγραμμάτων. Η Επιτροπή στηρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώνει τακτικά όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της και υπενθυμίζει ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να δώσουν συνέχεια, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, σε τυχόν παρατυπίες ή παραβάσεις που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα».

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news