facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Μαριάς κατά Μοσκοβισί: «Άλλα έλεγε και άλλα λέει» για το Ασφαλιστικό

«Άλλα έλεγε και άλλα λέει» ο Πιέρ Μοσκοβισί για το Ασφαλιστικό της Ελλάδας. Το «ύφος» του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε. έχει υποστεί πλήρη μετάλλαξη και αποδεικνύει περίτρανα πλέον τον κυνισμό και την διπροσωπία των δανειστών και των εκπροσώπων τους” αναφέρει σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές για την μεταρρύθμιση του συστήματος.

Ο κ. Μαριάς επικαλείται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί “για την κυοφορούμενη δήθεν μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος, που επιχειρεί βίαια την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και μία νέα ανελέητη σφαγή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις”, όπως σημειώνει και προσθέτει:

“Άλλα έλεγαν οι δανειστές και ο κύριος Μοσκοβισί για το Ασφαλιστικό παλιότερα και άλλα δηλώνουν μετ’ επιτάσεως σήμερα. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 κατέθεσα Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τις πιέσεις που ασκούσε τότε η τρόικα, για μείωση των επικουρικών συντάξεων των Ελλήνων, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μου απάντησε επί λέξει: «Οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων μέτρων για τη συμμόρφωση με τους όρους πολιτικής του προγράμματος αποφασίζονται, εν τέλει, από τις Ελληνικές αρχές». Χθες ο Μοσκοβισί δήλωσε σε απαράδεκτα επιτακτικό και κυνικό ύφος για το θέμα αυτό στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele ότι «η Ελλάδα ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει σε πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος».

Ο κ. Μαριάς επισημαίνει ότι “κατά πως φαίνεται το θέμα και οι χειρισμοί στο Ασφαλιστικό έπαψαν πλέον να είναι «ζήτημα των Ελληνικών αρχών» και έγιναν «ΠΡΕΠΕΙ» των δανειστών. Οι μάσκες πέφτουν πλέον και όλοι μπορούν να καταλάβουν τη διπροσωπία των δανειστών στο Ελληνικό ζήτημα. Εν τούτοις, υπάρχουν άλλες λύσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που μπορούν να διασφαλίσουν και να περισώσουν στο ακέραιο τις συντάξεις των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια. Ήδη από χθες πρότεινα να γίνει άμεσα ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, με το σκεπτικό ότι υπέστησαν ζημιές λόγω PSΙ.

Όπως ακριβώς συνέβη με τις Τράπεζες. Ταυτόχρονα, πρότεινα την ουσιαστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, (η αξία της αποτιμάται σε 1,4 δις ευρώ) αυτοτελώς από τα ίδια τα Ταμεία, χωρίς παρέμβαση και εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ. Τα μελλοντικά έσοδα θα πρέπει να τιτλοποιηθούν και να εκδοθούν αντίστοιχα ομόλογα-ακινήτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, μπορεί να στηρίξει αυτά τα ομόλογα και να έρθει ρευστότητα στο Ασφαλιστικό σύστημα. Οι πόροι αγοράς των ομολόγων-ακινήτων, που θα εκδώσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μπορούν να αντληθούν από το κονδύλι του 1,1 τρις ευρώ, που διαθέτει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι αυτό το διάστημα”.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news