facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Επιβολή νέων κυρώσεων στη Β. Κορέα αποφάσισε το Σ.Α. του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών "καταδίκασε έντονα" σήμερα τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και θα προετοιμάσει την επιβολή "επιπρόσθετων μέτρων" σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ --μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας-- τονίζουν ότι αποφάσισαν "να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά" τα οποία θα περιληφθούν "σε ένα νέο ψήφισμα" του Συμβουλίου.

Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ "υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής" εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

"Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης, τα μέλη του ΣΑ θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα" για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά "μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

ΟΗΕ προς Β. Κορέα: Σταματήστε κάθε πυρηνική δραστηριότητα 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει "να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση".

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Μπαν "καταδίκασε απερίφραστα" την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας "πολύ ανησυχητική", εκτιμώντας πως είναι "βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης".

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για μία νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες".

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, "παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT)".

Δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Β. Κορέα - Διεθνείς αντιδράσεις

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, κάτι το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η βόμβα αυτή ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος, όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή.

"Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών", που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον εντοπισμό νωρίτερα ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε "επιθετική τους στάση".

Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία.

Επίσης σημείωσε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.

Η πρώτη αντίδραση από τη Νότια Κορέα
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας μετά την ανακοίνωση από την Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.

Πρόκειται για μια "σοβαρή πρόκληση" για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε θα προήδρευε συνόδου του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας που συνεκλήθη μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

ΟΗΕ: Θα συγκληθεί Συμβούλιο Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί σύνοδο για να συζητήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις που έκαναν στο Reuters, οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει μάλλον στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει πιθανώς κεκλεισμένων των θυρών.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες, αν προχωρήσει σε κάποιες, σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news