facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ανοίγει από σήμερα ο φάκελος «νέα μέτρα»

Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το αν υπάρχει ανάγκη επιβολής νέων μέτρων θα γίνει σήμερα μεταξύ του πολυάριθμου τεχνικού κλιμακίου των δανειστών και των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.

Το λεπτό σημείο της συζήτησης είναι αν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να επιτευχθούν με τα υφιστάμενα μέτρα ή θα πρέπει να προστεθούν και νέα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το μνημόνιο η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος; 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Με βάση την ίδια συνθήκη, η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές της για την αποτύπωση και εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ύψους 0,75% του ΑΕΠ (1,3 δισ. ευρώ το 2017) και 0,25% του ΑΕΠ (περίπου 450 εκ. ευρώ) για το 2018, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο στόχος των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρξουν αναθεωρήσεις προς τα πάνω σε δημοσιονομικές απαιτήσεις, ούτε φέτος, ούτε τα επόμενα δύο χρόνια.

Ευτυχώς, για το 2016 το κενό ύψους 900 εκατ. ευρώ που έβλεπαν οι θεσμοί φαίνεται ότι κλείνει. Την αιτία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του ότι το 2015 όχι μόνο δεν είχαμε πρωτογενές έλλειμμα, αλλά αντίθετα ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα προέκυψε από την υπερείσπραξη εσόδων κατά 1,9 δισ. ευρώ για το 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου, στο οποίο θα προστεθούν μέχρι το Φεβρουάριο έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και περίπου 500 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση για ΦΠΑ του 2015.

Μετά την αρχικές αντιρρήσεις οι θεσμοί φαίνεται σιγά -σιγά να πείθονται αφού βέβαια τους παρασχέθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και της έναρξης του 2016 με μια σταθερή βάση αν και περιμένουν να δουν και το σχεδιασμό με βάση τον οποίο ο ΕΝΦΙΑ θα αποδώσει και με τις νέες αντικειμενικές τιμές έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Οι σημερινές συναντήσεις θα έχουν στόχο να εξετάσουν τα μέτρα της επόμενης διετίας τα οποία κρύβουν παγίδες. Συγκεκριμένα, οι θεσμοί δεν δέχονται μέρος από το διετές κενό να κλείσει με την παραδοχή ότι θα έχουμε μεγαλύτερη απόδοση ήδη ψηφισμένων μέτρων (πχ μεγαλύτερες εισπράξεις από ΦΠΑ), αλλά θα πρέπει να καλυφθούν με νέα έσοδα ή περικοπές δαπανών.

Μεγάλο πρόβλημα και για τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης παραμένει το ακαθόριστο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα έχει η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το πλήρες σχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο και θα περιέχει τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα αν τα έσοδα από άμεση και έμμεση (πλην ΦΠΑ) φορολογίας θα είναι τα ίδια με τα σημερινά ή περισσότερα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν οι σχετικές προβλέψεις και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 2016-2019 που αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης.

Σε θεσμικό επίπεδο, οι άνθρωποι των τεχνικών κλιμακίων επιμένουν να έχουν από τώρα αναλυτικά στοιχεία για την απόδοση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, δομικό στοιχείο του δημοσιονομικού πλάνου, όπως και για το ασφαλιστικό.

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news