facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Διαψεύσεις και ερωτήματα αναπάντητα

Η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ προκάλεσε ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων, αλλά και έντονες αντιδράσεις. Αμφισβητείται ευθέως, κατ’ αρχήν, κατά πόσον είχε πραγματικά ένα συγκροτημένο πλάνο για τη διαχείριση της ρήξης με την Ευρωζώνη.

«Δεν υπήρχε σχέδιο Β, Χ ή οτιδήποτε άλλο από τον κ. Βαρουφάκη», τονίζει ο κ. Δραγασάκης. «Του είχα ζητήσει γραπτή εισήγηση. Μου είχε πει ότι θα μου στείλει 60 σελίδες. Δεν μου τις έστειλε ποτέ». «Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές μελετούσαμε ποικίλα ενδεχόμενα. Εντολή διερεύνησης σεναρίων υπήρχε, αλλά εντολή εφαρμογής σχεδίου ρήξης δεν δόθηκε ποτέ», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει: «Δεν ήξερα για κανένα σχέδιο Βαρουφάκη. Αυτό που ξέρω είναι ότι όποτε αναφερόμουν στην ανάγκη να ακολουθήσουμε εναλλακτικό δρόμο, όποτε έλεγα ότι το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με εθνικό νόμισμα, επικρατούσε νευρικότητα έως και πανικός». Ο επικεφαλής της ΛΑΕ τονίζει ότι δεν ήταν ενήμερος περί των προτάσεων Βαρουφάκη μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ενώ αναφέρεται και στο θέμα της Ρωσίας: «Για μένα ο αγωγός [ο Turkish Stream] θα ήταν το ξεκίνημα για ειδική στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ο απευθείας δανεισμός απαγορευόταν από το μνημόνιο, αλλά αν η ΔΕΠΕΝΕ, την οποία εγώ ίδρυσα, έπαιρνε κάποια δισ. ως προκαταβολή επί των οφειλών από τη λειτουργία του, θα μπορούσε εν συνεχεία με αυτά να αγοράσει ελληνικά ομόλογα». Ακόμα και την προεκλογική εβδομάδα του δημοψηφίσματος, όταν ο κ. Λαφαζάνης είχε ελπίσει ότι μπορεί να επιτευχθεί η έξοδος από το ευρώ («δεν έβλεπα πώς ο Τσίπρας θα μπορέσει να μαζέψει το “Οχι”»), θυμάται ότι ο πρωθυπουργός «δεν ήταν ανοικτός στην ιδέα του εθνικού νομίσματος».

Σχετικά με τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Οικονομικών περί συμφωνίας με την Κίνα για χορήγηση πιστωτικής γραμμής, η οποία ανετράπη στη συνέχεια κατόπιν τηλεφωνήματος από το Βερολίνο στο Πεκίνο, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει: «Δεν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία για χρηματοδότηση. Υπήρξε δική μου αποστολή, τον Μάρτιο, στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήσαμε τη δυνατότητα της Κίνας να συμμετάσχει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή σε αναπτυξιακό δανεισμό». Δηλώνει δε άγνοια για οποιαδήποτε επικοινωνία του Πεκίνου με την ελληνική πλευρά, με αναφορά σε γερμανική παρέμβαση. Κινεζικές διπλωματικές πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν στην «Κ» τον ισχυρισμό Βαρουφάκη.

Ο κ. Δραγασάκης διαψεύδει επίσης το αφήγημα Βαρουφάκη ότι οι Γερμανοί «ήθελαν εξαρχής τρίτο μνημόνιο με υπογραφή Τσίπρα». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι υπήρξαν αποστολές βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (CDU-CSU) στον ίδιο, στα τέλη Απριλίου, που είχαν ως σκοπό «τη διερεύνηση τρόπων αποτροπής ενός τρίτου δανείου». Παράλληλα, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει την πεποίθησή του ότι «υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης από εγχώριες και ξένες δυνάμεις», με στόχο να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θετικό παράδειγμα για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Κατά τα άλλα παραμένουν τα γνωστά ερωτήματα, τα οποία δεν διαλεύκανε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του: Ποιοι συμμετείχαν στην ομάδα Grexit υπό τον καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και τι περιλαμβάνεται στο πόρισμα που παρέδωσαν στον κ. Βαρουφάκη στις αρχές Μαΐου; Ποιοι συμμετείχαν σε αυτό που αποκαλεί «πολεμικό συμβούλιο», όπου ισχυρίζεται ότι μειοψήφησε το βράδυ της Κυριακής, 4 προς 2; Ποιος ήταν ο δεύτερος που τον στήριξε (ο κ. Λαφαζάνης διαψεύδει ότι ήταν εκείνος) και τι όργανο ήταν αυτό (κάθε πότε είχε συναντήσεις, τι πρακτικά κρατούνταν, κ.ο.κ.); Τέλος, πρότεινε όντως την επαναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος υπό εθνικό έλεγχο και είχε δώσει εντολή σε συνεργάτες του να ετοιμάσουν σχέδιο νόμου ή υπουργικής απόφασης για παράλληλο νόμισμα ή «σύστημα πληρωμών»; Και πώς συνάδουν αυτές οι κινήσεις με την παραδοχή του ότι δεν υπήρχε (γιατί δεν είχε δοθεί η εντολή) ο απαραίτητος επιχειρησιακός σχεδιασμός και ότι οι συνέπειες της ρήξης θα ήταν το απόλυτο χάος;

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news