facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Κορκίδης: Η επιβάρυνση σε μισθούς 600, 1.500 και 1.800 ευρώ είναι 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα

Επιστολή με την οποία θα εξηγεί γιατί δέχεται η ΕΣΕΕ αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα στείλει αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στις ενώσεις μέλη της.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σχετική επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι επικρατεί απόλυτη σύγχυση στην αγορά εξαιτίας του ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι αρκετοί έμποροι και πως «το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο εθνικό θέμα, αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα για τις ασφαλιστικές εισφορές». Επισημαίνει δε ότι «η επιπλέον επιβάρυνση που με ευθύνη και συνειδητά δεχθήκαμε οι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι πληροφοριακά είναι για μισθούς των 600, 1.500 και 1.800 ευρώ 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα».
Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή: «όσο με αφορά, έδωσα απαντήσεις και όχι δεν μετανιώνωαλλά επιμένω στη στάση, στη θέση μου, τις προτάσεις και τις αποφάσεις μου» και ζητάει από τους εμπόρους μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 να καταθέσουν προτάσεις για να συμπεριληφθούν στην αναλυτική πρόταση που θα καταθέσει η ΕΣΕΕ στην κυβέρνηση.
Το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, όμως, κυριάρχησε και στη σημερινή γενική συνέλευση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής καθώς για μία φορά ακόμη ο κ. Κορκίδης αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς σημείωσαν τη σημασία του διαλόγου για τη χάραξη μίας μακρόχρονης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής και αναφέρθηκαν και στη σημασία της πρόσκαιρης αύξησης των εισφορών για το νέο ασφαλιστικό.
Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για λάθος των εργοδοτικών οργανώσεων που δέχθηκαν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, με τον κ. Καββαθά να σημειώνει ότι μεγάλη ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η επιστολή του προέδρου της ΕΣΕΕ

Την επιστολή που θα στείλει αύριο ο κ. Κορκίδης με τίτλο "απόλυτη σύγχυση στην αγορά για τις ασφαλιστικές αγορές" έχει στην κατοχή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Απόλυτα δικαιολογημένα με το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί, διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι μου έμποροι δεν έχουν τη σωστή πληροφόρηση για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο εθνικό θέμα αλλά έχουμε δύο διαφορετικά θέματα για τις εισφορές.
Είναι διαφορετικό μεγάλο θέμα το νέο σχέδιο του ασφαλιστικού, που μετατρέπει τις εισφορές σε φορολογία επί του εισοδήματος μας από 27% έως 34,5%, (20%+6,95%+7,5%) αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2017, και βεβαίως δεν συμφωνούμε, και διαφορετικό είναι το θέμα μας τον Ιανουαρίο του 2016 με το επιπλέον 1% μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για τις επικουρικές των εργαζομένων που δέχθηκαν οι 4 κοινωνικοί εταίροι, για να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκατομμύρια, ήδη μειωμένες κατά 6 φορές, κύριες συντάξεις.
Συμφωνήσαμε σε μια περιορισμένη σε χρόνο και ποσοστό επιβάρυνση συνολικά 230-250 εκατ. που αφορά στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα για να κλείσει το προαπαιτούμενο της τρύπας των 1,8 δισ. του ασφαλιστικού ώστε να περάσει η χώρα την 1η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 5 δισ. του Ιανουαρίου το συντομότερο, προς αποφυγή του οριστικού "game-over" για την οικονομία του τόπου.
Η επιπλέον επιβάρυνση που με ευθύνη και συνειδητά δεχθήκαμε οι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι πληροφοριακά είναι για μισθούς των 600, 1.500 και 1.800 ευρώ 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα.
Στο εμπόριο αυτή η επιβάρυνση κοστίζει στους 270.000 μικρομεσαίους εμπόρους για τους 392.000 εργαζόμενους Χ 3 ευρώ = 1,2 εκατ. Χ 14 = 17 εκατ., με max για 7-9 ευρώ τα 25 εκατ. ευρώ σε διάστημα ενός έτους ως ισοδύναμο στο να μην μειωθούν αναδρομικά συντάξεις κατά 550 εκατ. ευρώ από 1/1/16, κάτι που βεβαίως θα λείψει και θα φανεί άμεσα στην αγορά. Σημειωτέον ότι οι εισφορές για επικουρικό είναι σήμερα 3+3% για εργοδότες και εργαζόμενους και ουσιαστικά ισχύει μόνο για μισθωτούς, αφού οι 265 000 έμποροι δεν έχουμε επικουρική ασφάλιση. Υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί στο λιανεμπόριο είναι αυταπασχολούμενοι, που σημαίνει ότι δεν απασχολούν προσωπικό, άρα δεν καταβάλουν τίποτα επιπλέον.
Σας ρωτώ:
1. Ποιο λοιπόν από τα δύο είναι περισσότερο υφεσιακό μέτρο και ποιο έχει άμεσες επιπτώσεις στην κατανάλωση, στην οικονομία και στην ελληνική αγορά;
2. Ποιοι ανέδειξαν το θέμα των ανισοτήτων και των υπερβολών στον νέο υπολογισμό των ασφαλιστικών υποχρεώσεων εργοδοτών που από εισφορές μετατρέπονται σε "ασφαλιστική φορολογία";
3. Ποιοι ζήτησαν και έγινε δεκτή η άμεση παρέμβαση ειδικών στο ασφαλιστικό σε επίπεδο γραφείου Πρωθυπουργού για αναγκαίες παρεμβάσεις και σοβαρές διορθώσεις στα άρθρα 52-60 του σχεδίου πριν τις 18/1/16 και την επίσημη έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές;
4. Ποιοι επανέφεραν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ και θα επαναδιατυπωθεί στον νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση ως ασφαλιστικού χρόνου;
5. Ποιοι ζήτησαν και έγιναν δεκτές αντίστοιχες ad hoc επιτροπές ειδικών για Αναπτυξιακό νόμο και φορολογικό με ολοκλήρωση μέχρι τον Μάρτιο του 2016;
6. Πόσο καλό κάνει στην εικόνα μας, ένας "εμφύλιος" εργοδοτών που μάταια στήνουν όσοι μιλούν για παρασκήνια και προσυνενοήσεις, για εντολείς και εντολοδόχους, για συναλλαγές και ανταλλάγματα;
7. Πόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε ότι το Ασφαλιστικό είναι μείζον Εθνικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί με συναίνεση, με ευθύνη και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών;
Απαντήστε σε όλα αυτά και θα δείτε την αλήθεια, βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Διαβάστε το πλήρες υπόμνημα της ΕΣΕΕ και ενημερωθείτε σωστά.
Όσον με αφορά έδωσα απαντήσεις και όχι, δεν μετανιώνω αλλά επιμένω στη στάση μου, τη θέση μου, τις προτάσεις και τις αποφάσεις μου.
Εάν τέλος έχετε διαβάσει τα επίμαχα άρθρα και έχετε κάτι να προτείνετε, παρακαλώ κάντε το μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, που θα καταθέσουμε με τη βοήθεια των κκ Μπούρλου και Μουζάκη αναλυτικά τις προτάσεις μας.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news