facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Οικονομικοί εισαγγελείς: Δέσμευσαν περιουσιακά στοιχεία 24 καταθετών της λίστας «Μπόργιανς»

Με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης του αδικήματος της φοροδιαφυγής ακόμη και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν για εξηγήσεις καταθέτες της λίστας «Μπόργιανς» αλλά και εκείνης που αποκαλείται «λίστα χαρτοφυλακίων». Εν τω μεταξύ, ήδη προχώρησαν στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 24 καταθετών της πρώτης λίστας – «Μπόργιανς» - που εστάλη πρόσφατα στις ελληνικές αρχές από το κρατίδιο Ρηνανίας- Βεσφαλίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη λίστα Ρηνανίας οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν ως τα 12 εκατ.

Με σκοπό να φέρουν στα άδεια κρατικά ταμεία περί τα 100 εκατ. ευρώ – αυτό είναι το ποσό που υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν – το ειδικό κλιμάκιο των εισαγγελέων που έχει αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό αφορολόγητου και μαύρου χρήματος, εντείνει τους ελέγχους του και έχει ήδη ταυτοποιήσει το σύνολο σχεδόν των λογαριασμών για τους 10.500 καταθέτες της λίστας της Ρηνανίας- Βεσφαλίας.

Το κλιμάκιο των εισαγγελέων «τρέχει» τις εν λόγω έρευνες, υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη - αποτελείται από τους εισαγγελείς Ιωάννη Δραγάτση, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργο Καλούδη και Χρήστο Ντζούρα.

Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι οικονομικοί εισαγγελείς σε αρκετές περιπτώσεις διαπίστωσαν μεγάλες καταθέσεις και μικρές φορολογικές δηλώσεις. Έτσι, αποφάσισαν να καλέσουν τους πρώτους καταθέτες με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης. Κάποιοι από αυτούς καλούνται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή και κάποιοι άλλοι ακόμη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σκοπός είναι να καταβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα από τους καταθέτες που δεν έχουν δηλώσει τα χρήματά τους και να αποφευχθεί – αφού -πληρώσουν - εμπλοκή τους με την ποινική Δικαιοσύνη. Στο πνεύμα αυτό για ορισμένους από τους ελεγχόμενους έχει ξεκινήσει παράλληλα και η διαδικασία της δέσμευσης κάθε περιουσιακού τους στοιχείου.

Μάλιστα, οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ενταθούν, σύμφωνα με πληρηφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων θα αίρεται μόνο για όσους πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους θα τους καταλογιστούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων αποστέλλονται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον εκατό κλήσεις προς ελεγχόμενους προκειμένου εκείνοι να δώσουν εξηγήσεις για τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων τους. Οι κλήσεις αποστέλλονται τόσο σε καταθέτεις της λίστας Ρηνανίας- Βεσφαλίας, όσο και σε καταθέτες της «λίστας των χαρτοφυλακίων» η οποία περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας και στη συνέχεια τα έβγαλαν στο εξωτερικό.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news