facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ρουμπινί: «Σημείο μηδέν» η Ευρώπη το 2016 - Πιθανό ένα Grexit

Τις προβλέψεις του για τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης το νέο έτος κάνει σε άρθρο του ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζοντας πως οι γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, ενώ ζωντανό όπως εκτιμά παραμένει και το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Μέση Ανατολή φλέγεται και ένας πόλεμος μεταξύ σουνιτών-σιιτών γίνεται ολοένα και πιο ορατός. Επιπλέον, η άνοδος της Κίνας τροφοδοτεί ένα ευρύ φάσμα εδαφικών διαφορών στην Ασία, το ουκρανικό ζήτημα είναι πιθανό να αναζωπυρωθεί μέσα στο έτος, ενώ νέες επιδημίες είναι πιθανό να χτυπήσουν τον πλανήτη. Απειλή αποτελεί όμως και ένας διαδικτυακός πόλεμος.

Η Ευρώπη όμως είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει το «σημείο μηδέν» σε γεωπολιτικό επίπεδο το 2016 σύμφωνα με τον οικονομολόγο. Αρχικά, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί απλά να αναβλήθηκε το περασμένο έτος, αφού είναι πιθανό το ασφαλιστικό να αποτελέσει νέο σημείο τριβής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας το 2016. Ένα «Grexit», με τη σειρά του, θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της νομισματικής ένωσης, καθώς οι επενδυτές θα αναρωτιούνται ποιο κράτος θα είναι ο επόμενος που θα αποχωρήσει.

Αν συμβεί όμως ένα «Grexit», τότε σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί θεωρείται πολύ πιθανό και ένα «Brexit». Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και η μεταναστευτική κρίση έχουν κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποζητά ολοένα και περισσότερο την απομόνωσή του από την ΕΕ. Για τους Βρετανούς, η ΕΕ μοιάζει με ένα ένα πλοίο που βυθίζεται.

Και μετά και το Brexit, πιθανότατα να ζητήσει η Σκωτία την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα η Βρετανία να διαλυθεί. Αυτό θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλα αποσχιστικά κινήματα - αρχίζοντας από την Καταλονία – η οποία αποζητά την ανεξαρτησία της.

Όσον αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας, αυτό που απασχολεί την Ευρώπη και θα συνεχίζει να την απασχολεί δεν είναι μόνο αν θα αυξηθεί ο αριθμός των τζιχαντιστών που θα εισβάλουν σε αυτή, αλλά πότε και που θα είναι το επόμενο χτύπημα. Οι επανειλημμένες επιθέσεις δε, θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Για την μεταναστευτική κρίση, ο οικονομολόγος εκτιμά πως απειλεί την ίδια την υπόσταση της Ευρώπης. Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο οι εκατομμύρια νέοι που ήρθαν στην Ευρώπη το 2015. Πρόκειται για τους 20 εκατ. ακόμα ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τη βία και τον εμφύλιο πόλεμο και θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη το 2016.

Εν τω μεταξύ, η λιτότητα και η μεταρρυθμιστικής κόπωση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης συγκρούονται με την κόπωση που έχει επέλθει στον πυρήνα λόγω της προσπάθειας να διασώσει να αδύναμα μέλη της. Τα λαϊκιστικά κόμματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται. Κατά τον κ. Ρουμπινί ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην εξουσία, ο αριστερός συνασπισμός έχει ήδη εδραιωθεί στην Πορτογαλία και οι ισπανικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική αβεβαιότητα.

Με λίγα λόγια, κατά τον οικονομολόγο η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη και αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι αυξάνεται και το χάσμα αυτό θα μπορούσε να να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα το 2016. Η Ευρωζώνη και η ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλές απειλές, οι οποίες απαιτούν μια συλλογική απάντηση. Ωστόσο, τα κράτη- μέλη της υιοθετούν όλο και περισσότερο μια εθνική προσέγγιση, υπονομεύοντας έτσι τη δυνατότητα για συνολικές λύσεις στην Ευρώπη, όπως στο μεταναστευτικό.

«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, ολοκλήρωση, επιμερισμό του κινδύνου, και αλληλεγγύη. Αντ 'αυτού, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αγκαλιάζουν τον εθνικισμό, την βαλκανοποίηση, τις αποκλίσεις, και την αποσύνθεση» καταλήγει ο κ. Ρουμπινί.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news