facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Κίνητρα για επιστροφή των καταθέσεων από τα... στρώματα

Την άρση των αντικινήτρων προκειμένου να αρχίσουν σταδιακά να επιστρέφουν στις τράπεζες τα χρήματα που βρίσκονται στα σπίτια και στις θυρίδες και τα οποία υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ ζητούν οι τράπεζες, για να αποκατασταθεί μέρος της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, που συνεχίζει να μειώνεται. Βασικό αντικίνητρο είναι το γεγονός ότι, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να επαναφέρει στην τράπεζα τα χρήματα που έχει στο σπίτι του ή σε θυρίδα, δεν θα μπορεί να σηκώσει πάνω από 60 ευρώ την ημέρα. Λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα χρήματα θα είναι παγιδευμένα στην τράπεζα, και έτσι κανείς δεν αποφασίζει σήμερα, ακόμη και αν τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα, να τα καταθέσει στον λογαριασμό του.

Τον Νοέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν περαιτέρω κατά 390 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα 120,9 δισ. ευρώ.Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που διέπουν τα capital control. Συγκεκριμένα προτείνουν:

1. Να χαρακτηρίζεται ως νέο χρήμα και αυτό που βγαίνει από τα... σεντούκια και τοποθετείται στις τράπεζες και να δίνεται στον κάτοχό τους η δυνατότητα να κάνει ανάληψη τουλάχιστον του 10%, όπως ισχύει για τα χρήματα που εισάγονται από το εξωτερικό, ή ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού, 20% ή 30% του ποσού. Να σημειωθεί ότι σήμερα μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη σε μετρητά έως 10% του ποσού που φέρνει από το εξωτερικό, είτε από μεταφορά χρημάτων είτε από ρευστοποίηση επενδύσεων. Τα ποσά αυτά χαρακτηρίζονται νέο χρήμα και μπορούν να επαναεπενδυθούν χωρίς όριο.

2. Να αυξηθεί το όριο ανάληψης μετρητών στα 500 ευρώ την εβδομάδα, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να σηκώσει το σύνολο του ποσού που δικαιούται εφάπαξ μία φορά τον μήνα. Αντί δηλαδή κάποιος να σηκώνει 60 ευρώ την ημέρα ή 420 ευρώ την εβδομάδα, να μπορεί να σηκώσει 1.680 ευρώ τον μήνα ή, αν αυξηθεί το όριο, 2.000 ευρώ τον μήνα συνολικά.

3. Να επιτραπεί να «σπάει» κάποιος την προθεσμιακή του κατάθεση, ακόμη και αν δεν πρόκειται με τα χρήματα αυτά να πληρώσει φορολογικές υποχρεώσεις.

4. Να μπορεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

5. Να παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν λογαριασμούς όπως μισθοδοσίας από μια τράπεζα σε μια άλλη. Αυτό απαγορεύεται σήμερα.

6. Να αυξηθεί το ποσό των εμβασμάτων προς το εξωτερικό, για το οποίο δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εγκρίσεων. Σήμερα, οι εγκρίσεις έως 10.000 ευρώ δίνονται από το κατάστημα, και βασικό αίτημα είναι η αύξηση του ορίου αυτού, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία των εγκρίσεων και να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα ενόψει και των νέων παραγγελιών από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται σήμερα και κυρίως με το να μην αναγνωρίζεται ως νέο χρήμα αυτό που βρίσκεται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά εντός Ελλάδας, εξανεμίζεται η προοπτική αύξησης των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, που συνεχίζει να χάνει ρευστότητα, κυρίως λόγω της απόσυρσης χρημάτων από νοικοκυριά για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Νοέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν περαιτέρω κατά 390 εκατ. ευρώ, και τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις τράπεζες τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά διαμορφώθηκαν στα 120,9 δισ. ευρώ από 121,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Αιτία ήταν η απόσυρση καταθέσεων για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που συσσωρεύονται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, τάση που κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο και αναμένεται να συνεχιστεί και το πρώτο δίμηνο του 2016, οπότε και λήγει η υποχρέωση αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Ενα μέρος των φορολογικών υποχρεώσεων εξοφλείται μέσω των χρημάτων που διακρατούνται στα σπίτια και τα οποία έχουν συντηρήσει σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα και την ιδιωτική κατανάλωση. Οι πολίτες, ακόμη και αν το επιθυμούν, αποτρέπονται από το να επιστρέψουν τα ποσά αυτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στον βαθμό που, εάν τα επαναφέρουν στο σύστημα, θα υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls και η μόνη ανάληψη που θα μπορεί κάποιος να κάνει είναι τα 420 ευρώ την εβδομάδα. Προτιμούν έτσι να τα ξοδεύουν για τρέχουσες υποχρεώσεις, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις εκροές από τις τράπεζες, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " Κίνητρα για επιστροφή των καταθέσεων από τα... στρώματα "

Τσίπρας: Ετος ανάκαμψης θα είναι το 2016

«Το 2016 που έρχεται θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και προσθέτει ότι είναι «η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, μαζί, το τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Για το 2015 ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι ήταν η χρονιά «που ο ελληνικός λαός σήκωσε το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησε με παρρησία το δίκιο του και το μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που έστειλε στα πέρατα του κόσμου, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη».

Το 2015 ήταν η χρονιά , πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του αγώνα και της αλληλεγγύης και θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.

Σήμερα, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός το μήνυμά του που αλλάζει ο χρόνος, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο, καθώς αφήνουμε πίσω μας μια πολυετή σκληρή περίοδο κρίσης και μπαίνουμε στην επόμενη πενταετία της αναγέννησης της πατρίδας μας. Μια πενταετία ανασυγκρότησης αλλά και μεγάλων τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα, όπως αξίζει στην ιστορία της και στο λαό της. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με βαθιά ριζωμένη την ισονομία, την αξιοκρατία, και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Νησίδα ασφάλειας, σταθερότητας και κοινωνικής προκοπής, μέσα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Αλλά και διαρκές λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στο μήνυμά του ότι μπροστά μας έχουμε σίγουρα να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε. Να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Να ξαναδώσουμε ελπίδα και φωνή σε εκείνους που δεν έχουν φωνή. Στους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους νέους. Σε εκείνους και εκείνες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την κρίση».

Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε όμως και την προσφυγική κρίση που χτυπά τη πόρτα μας. Να την αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Γιατί είναι ηθικό καθήκον και επιταγή να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου και της καταστροφής.

Και αυτό που πρέπει όλοι και όλες μας να θυμόμαστε, είναι ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την κρίση και τα καθημερινά μας προβλήματα, οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς ανήκουμε στους τυχερούς αυτού του κόσμου.

Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε ώστε η Ευρώπη, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η πατρίδα μας, να παίξει το ρόλο που της αρμόζει. Τόσο στον επιβεβλημένο αγώνα για την υποδοχή των προσφύγων όσο και για την ειρήνευση στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Για να αντιμετωπιστούν οι ίδιες οι αιτίες του ξεριζωμού. Για να ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φόβος.

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πάντοτε, ετούτες τις ώρες, λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, όλες και όλοι μας αναλογιζόμαστε το παρελθόν και σχεδιάζουμε το μέλλον.

Σε αυτό το σχεδιασμό, τον συλλογικό και τον ατομικό, ας αφιερώσουμε, φέτος και λίγο χρόνο για να σκεφτούμε όσες και όσους έχουν περισσότερο ανάγκη. Όσες και όσους αντιμετωπίζουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες. Ίσως έτσι κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο αλλά και τη ζωή μας πιο ουσιαστική. Σας εύχομαι ξανά μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά. Ας είναι ο νέος χρόνος ένα βήμα προσωπικής και συλλογικής ολοκλήρωσης. Ένα ουσιαστικό βήμα προς έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αδελφοσύνης».

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσίπρας: Ετος ανάκαμψης θα είναι το 2016 "

Κακοκαιρία: Πού χρειάζονται αλυσίδες, πού έκλεισαν τα πορθμεία

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία προκαλούν την Πέμπτη οι χιονοπτώσεις ανά τη χώρα. 

Μετ' εμποδίων διεξαγόταν από το πρωί η κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο στα όρια Φθιώτιδας-Μαγνησίας. Από το απόγευμα ωστόσο απεγκλωβίζονται σταδιακά τα αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί κατά μήκος 25 χιλιομέτρων, από το Αχλάδι της Φθιώτιδας μέχρι και τους Αγίους Θεοδώρους της Μαγνησίας, δηλαδή από το 245ο χλμ έως το 270ο χλμ της εθνικής οδού Λαμίας-Λάρισας.

Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν έξω από τις Ράχες Φθιώτιδας (από Λαμία προς Λάρισα), με τους οδηγούς να παραμένουν εκεί εγκλωβισμένοι από νωρίς το μεσημέρι, όταν νταλίκες που «δίπλωσαν» εξαιτίας των χιονοπτώσεων στις 12:00 το μεσημέρι και ανάγκασαν τις Αρχές να προχωρήσουν σε δίωρη διακοπή της κυκλοφορίας για το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Τελικά στις 15:00 οι νταλίκες μεταφέρθηκαν εκτός δρόμου.

Συγκεκριμένα, η ταλαιπωρία ξεκίνησε όταν δύο νταλίκες, οι οποίες δεν είχαν αλυσίδες, δίπλωσαν λίγο μετά τις Ράχες, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και να δημιουργηθεί απίστευτη ουρά 30 χιλιομέτρων, μέχρι και τα διόδια της Πελασγίας.

Αρχικά τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν τα χιόνια από το παράπλευρο οδικό δίκτυο. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα να διοχετευθεί η κυκλοφορία από Λαμία προς Λάρισα και Βόλο από το 242ο χλμ, στη διασταύρωση Ραχών, μέσα από το παράπλευρο οδικό δίκτυο. Στη συνέχεια από τον κόμβο της Πελασγίας απεγκλωβίστηκαν τα αυτοκίνητα που ήταν μπλοκαρισμένα στο τμήμα από Αχλάδι μέχρι Πελασγία και η κίνηση διοχετεύτηκε στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Παραμένει πάντως σε ισχύ το απαγορευτικό για τα φορτηγά αυτοκίνητα και τα μεγάλα οχήματα που έχει τεθεί με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Φθιώτιδας.

Στη Μαγνησία, η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί στην Επαρχιακή Οδό Χανίων-Κισσού από τη διασταύρωση του Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως την Επαρχιακή Οδό Βόλου-Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) στον Κισσό. Παράλληλα έχει απαγορευτεί η κίνηση στα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στην Επαρχιακή Οδό Βόλου-Ζαγοράς (Άνω κλάδος) από το 13ο έως το 38ο χλμ.

Διακοπή κυκλοφορίας και στην Εύβοια, στις Επαρχιακές Οδούς Σταυρού-Αγ. Σοφίας και Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας.

Αντίθετα, αποκαταστάθηκε από τις 11.30 το πρωί η κυκλοφορία στον κόμβο Σκοτίνας στην Πιερία. Είχε διακοπεί προσωρινά και στα ρεύματα, για περίπου μία ώρα, καθώς, λόγω του παγετού, νταλίκα «δίπλωσε» στο οδόστρωμα, προκαλώντας ουρές αυτοκινήτων, και προς τις δύο κατευθύνσεις. 

Επίσης, στην Αργολίδα, από τις 6 το απόγευμα κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία έπειτα από ανατροπή φορτηγού επί της εθνικής οδού Μυκηνών - Ναυπλίου, το ύψος του κόμβου Αγίας Τριάδας Μιδέας, που σημειώθηκε στις 2:30 μετά το μεσημέρι.

Στην Εγνατία Οδό, στους κάθετους άξονές της και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών τα οχήματα κινούνται χωρίς αλυσίδες.

Σε κάθε περίπτωση, η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες λόγω εξαιτίας του παγετού.

Προειδοποιεί ότι σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα, λόγω χιονοπτώσεων-παγετού, η χρήση τους είναι απαραίτητη:

*Στην Αττική, στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, καθώς και στο οδικό δίκτυο της Ιπποκρατείου Πολιτείας και Αγίας Τριάδας της Δημοτικής Ενότητας Αφιδνών, του Δήμου Ωρωπού. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του Σ.Ν.Πεντέλης 414 έως τη διασταύρωση Ανατολή και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών. Από το 3χλμ. στο ρεύμα προς Θήβα η κυκλοφορία των ΙΧ διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών.

*Στην Ημαθία,
 • στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από το 85ο έως το 98ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας-Χ/Κ Σελίου, από το 9ο έως το 26ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας-Δασκίου, από το 20ο έως το 43ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Χ/Κ 3-5 Πηγάδια, από το 2ο έως το 16ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Σελίου, από το 1ο χλμ έως το Χ/Κ Σελίου.
 • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Ροδοχωρίου, από το 2ο έως το 14ο χλμ (Ροδοχώρι).
 • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Αρκοχωρίου.
*Στο Κιλκίς, στην Επαρχιακή Οδό Γουμένισσας (Γρίβα)-Λειβαδίων, από το 5ο χλμ.

*Στην Πιερία,
 • στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης-Χ/Κ Ελατοχωρίου (Βρύα) από το 17ο έως το 37ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης-Μοσχοποτάμου, από το 20ο έως το 35ο χλμ (Χ/Κ Ελατοχωρίου).
*Στην Πέλλα, στην Επαρχιακή Οδό Κερασιάς προς Χ/Κ Βόρας.

*Στα Τρίκαλα,
 • στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Άρτας, από το 4ο έως το 75ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Πύλης-Μεσοχώρας, από το 4ο έως το 55ο χλμ.
*Στην Καρδίτσα,
 • στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας-Άρτας, από το 38ο έως το 52ο χλμ (θέση «Τύμπανος»).
 • στην Επαρχιακή Οδό Μουζακίου-Στεφανιάδας, από το 7ο έως το 29ο χλμ (θέση «Αγ.Νικόλαος»).
 • στην Επαρχιακή Οδό Μουζακίου-Λίμνης Πλαστήρα, από το 8ο έως το 13ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας-Φράγματος Ν. Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου), από το 16ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας-Μητρόπολης-Ιεράς Μονής Κορώνης-Τσαρδακίου, από το 16ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας-Λ. Σμοκόβου, από το 24ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Κέδρου-Ρεντίνας-Καρπενησίου, από το 56ο έως το 62ο χλμ (θέση Ζαχαράκι).
 • Περιμετρικά της λίμνης Ν. Πλαστήρα.
*Στη Μαγνησία, στον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, από το 240ο έως το 260ο χλμ.

*Στην Εύβοια, στην Επαρχιακή Οδό Στενής-Στροπόνων.

*Στη Φθιώτιδα
 • στην Εθνική Οδό Λαμίας-Καρπενησίου, από το 58ο έως το 64ο χλμ.
 • στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας-Λάρισας, από το 10ο έως  20ο χλμ (Δομοκός).
*Στην Ευρυτανία,
 • στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας-Καρπενησίου (θέση Ράχες Τυμφρηστού).
 • στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Κρικέλλου-Δομνίτσας, από το 12ο έως το 24ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φουρνάς-Καρδίτσας, από το 12ο έως το 48ο χλμ (θέσεις Βράχος, Σερμιτζέλι και Ζαχαράκι).
 • στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Σελλών-Φιδάκια-Αγ. Βλαχέρνας, από το 8ο έως το 27ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Προυσού-Αγρινίου (θέση Αραποκέφαλα).
*Στην Αχαΐα
 • στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού (μέσω Ι. Μ. Μ. Σπηλαίου).
 • στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).
 • στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου).
 • στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Χιονοδρομικού Κέντρου.
 • στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Αιγίου (μέσω Πτέρης).
 • στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Λουσών).
 • στην Επαρχιακή Οδό Πούντας-Καλαβρύτων, από το 7,7 χλμ-Άνω Διακοπτό.
 • στην Επαρχιακή Οδό Αιγίου-Καλαβρύτων, από το 11ο χλμ.
*Στην Αρκαδία,
 • στην Παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, από το 27ο έως το 31ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Τρίπολης-Καστρίου-Αγ. Πέτρου, από το 16ο έως το 20ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Τρίπολης-Άστρους, από το 17ο έως το 19ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Άστρους-Αγίου Πέτρου, από το 24ο έως το 31ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Άστρους-Καστάνιτσας, από 31ο έως 33ο χλμ.
 • στην Επαρχιακή Οδό Λεωνιδίου-Κοσμά-Σπάρτης, από το 15ο έως το 40ο χλμ. -στο ορεινό οδικό δίκτυο του όρους Μαινάλου (Χρυσοβίτσι-Πιάνα-Στεμνίτσα-Αλωνίσταινα-Στεμνίτσα-Χ/Κ Οστρακίνας).
 • στο ορεινό δίκτυο του όρους Πάρνωνα περιοχής Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (Καστρί, Άγιος Πέτρος, Βούρβουρα, Άγιος Ιωάννης) και της Νότιας Κυνουρίας (Κοσμάς, Παλαιοχώρι, Άγιος Βασίλειος, Πηγάδι, Κουνουπιά, Τσιτάλια).

*Στη Μεσσηνία,
 • στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, από το 26ο έως το 42ο χλμ.
*Στις Κυκλάδες, σε ολόκληρο το ορεινό και επαρχιακό δίκτυο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

Στις θάλασσες
Μικροπροβλήματα έχουν προκαλέσει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι ισχυροί άνεμοι που σε πολλές περιοχές φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, ενώ στη βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου.

Αντιθέτως, ανοικτό είναι πλέον το Ρίο-Αντίρριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία: Πού χρειάζονται αλυσίδες, πού έκλεισαν τα πορθμεία "

«Μποναμά» τριών εκατ. ευρώ δίνει στους εργαζόμενούς της η εταιρεία «Καρέλια ΑΕ»

Το καλύτερο δώρο για την τελευταία μέρα του χρόνου είχε κρατήσει η εταιρεία «Καρέλια ΑΕ», ανακοινώνοντας κατά την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή, πως θα μοιράσει στους εργαζόμενούς της το ποσό των τριών εκατ. ευρώ!

Οι παροχές αυτές -οι υψηλότερες στην ιστορία της εταιρείας- έρχονται να επισφραγίσουν μια επιτυχημένη χρονιά κατά την οποία η «Καρέλια Α.Ε.» σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 17%, «μέσα σ’ έναν έντονο ανταγωνισμό και σ’ αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, με φόντο τις φήμες περί Grexit, capital controls κ.λπ.» ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας.

«Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία μας, η πορεία της συνοδεύτηκε με αύξηση των πωλήσεων και αύξηση του μεριδίου αγοράς» τόνισε ο Ανδρέας Καρέλιας, παραθέτοντας και τα οικονομικά στοιχεία:

- Στην ελληνική αγορά η καπνοβιομηχανία αύξησε τις πωλήσεις της στα τσιγάρα που ξεπερνούν το 9% κατ’ όγκον, ενώ το μερίδιο της εταιρείας από 12,7% στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ξεπέρασε το 14,25%. Στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, η αύξηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά ξεπέρασε το 19,5%, εδραιώνοντας την «Καρέλια Α.Ε.» στη δεύτερη θέση.

- Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η πορεία της εταιρείας εκτός Ελλάδος, όπου οι πωλήσεις κατέγραψαν μία ακόμη θετική πορεία, πετυχαίνοντας αύξηση κατά 6% περίπου στα τσιγάρα και 7% στον καπνό για στριφτό.
- Στον τομέα της απασχόλησης η εταιρεία, στη χρονιά που πέρασε, έκανε 34 προσλήψεις, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας.
- Για το 2016 έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 14,1 εκατ. ευρώ με σκοπό την προσαρμογή της εταιρείας στη νέα κοινοτική οδηγία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Καρέλια Α.Ε.» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επικείμενες αλλαγές, που θα φέρει στις εργασίες της εταιρείας του η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για περιορισμούς στον τρόπο παρουσίασης των πακέτων από το Μάιο του 2016. Ο ίδιος μίλησε για επιδίωξη εξόντωσης των εγχώριων καπνοβιομηχανιών, αλλά σ’ αυτόν τον αγώνα τόνισε «ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι μας, μας στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Μποναμά» τριών εκατ. ευρώ δίνει στους εργαζόμενούς της η εταιρεία «Καρέλια ΑΕ» "

Απίστευτη παραδοχή από το ΥΠΕΣ: Θα προσλάβουμε σημαντικό αριθμό υπαλλήλων το 2016

Να... κατευνάσει όσους ανησυχήσαν ότι το 2016 δεν θα γίνουν προσλήψεις μετά την πρωτοχρονιάτικη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο με ανακοίνωσή του υπόσχεται ότι «θα προσλάβουμε σημαντικό αριθμό υπαλλήλων το 2016».

Την.. αγωνία προκάλεσε η φράση στο κείμενο που υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου το οποίο επικαλούμενο «την ανάγκη περιστολής, λόγω των δημοσιονομι κών συνθηκών, των δαπανών στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης» αλλά και «τη σχετική πρόταση του Πρωθυπουργού» όριζε ότι «παρατείνεται από την ημερομηνία λήξης της και έως την 31n Δεκεμβρίου 2016» η 33/2006 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, για αναστολή των διορισμών και προσλήψεων στο δημόσιο».

Μπροστά στον... κίνδυνο να θεωρηθεί ότι παραβαίνει άλλη μια από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2016, της 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο αφορά την τήρηση του κανόνα σύμφωνα με τον οποίο για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη, ο οποίος ισχύει επί σειρά ετών λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αυτή (σ.σ. η παράταση) δεν συνδέεται, σε καμία περίπτωση, με την πάγια βούληση, τους σχεδιασμούς και τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για προσλήψεις σημαντικού αριθμού υπαλλήλων, μέσα στο 2016, για την κάλυψη επειγουσών αναγκών του Δημόσιου τομέα. Προσλήψεις οι οποίες θα είναι εμπροσθοβαρείς καθώς από 1/1/2017 θα ισχύει ο νέος κανόνας 1 προς 1 ως προς τις αποχωρήσεις/προσλήψεις».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Απίστευτη παραδοχή από το ΥΠΕΣ: Θα προσλάβουμε σημαντικό αριθμό υπαλλήλων το 2016 "

Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο μέχρι τέλος του 2016

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2016, παίρνει η ισχύς της 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου η οποία προβλέπει αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, των δαπανών στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ποιοι εξαιρούνται

Επείγοντα θέματα των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και της ΕΡΤ Α.Ε., ρυθμίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου «συνιστάται Τετραμελής Επιτροπή που αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ως Πρόεδρο, τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον Υπουργό Οικονομικών και το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης. Η Επιτροπή είναι αποκλειστικά αρμόδια για τη χορήγηση της έγκρισης της επόμενης παραγράφου:

«Διορισμός και πρόσληψη προσωπικού καθώς και σύναψη συμβάσεων έργου επιτρέπεται στους φορείς του προηγούμενου άρθρου μόνο ύστερα από έγκριση της Επιτροπής της προηγούμενης παραγράφου. Η έγκριση χορηγείται ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού κατά τη διαδικασία του επόμενου άρθρου. Η έγκριση αυτή απαιτείται και για την κίνηση των διαδικασιών προκήρυξης πλήρωσης θέσεων και για την έκδοση όλων γενικά των προπαρασκευαστικών πράξεων για το διορισμό, την πρόσληψη ή την σύναψη σύμβασης έργου. Ως προς τις συμβάσεις μίσθωσης έργου της έγκρισης της Επιτροπής προηγείται βεβαίωση του ΑΣΕΠ κατά το άρθρο 10 του ν. 3812/2009.
Ειδικά για την έγκριση αιτημάτων των επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997, αρμόδιος είναι ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Περιφέρειας».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο μέχρι τέλος του 2016 "

«Ράπισμα» από τη Βαυαρία: Η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της Σένγκεν και πρέπει να βγει από αυτή

Θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν, θέτει ο υπουργός Εσωτερικών του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ" υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες δεν εκπληρώνουν καθόλου τις υποχρεώσεις τους» (σσ σε σχέση με το Σένγκεν) και ότι «τέτοιες χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ζώνη του Σένγκεν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβει καλά ότι πρέπει να δράσει σε αυτό το θέμα, εάν δεν θέλει να θέσει υπό αμφισβήτηση ένα σημαντικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προσθέτει ο κ. Χέρμαν αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θέλει την κατάργηση της Σένγκεν, καθώς πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να εκτιμούν τις ελευθερίες που συνδέονται με τη ζώνη αυτή στον τουρισμό, στις επαγγελματικές μετακινήσεις, στις μεταφορές.

Απαντώντας στην ερώτηση, εάν οι χώρες με τα μακρά εξωτερικά σύνορα αφέθηκαν μόνες τους για πολύ χρόνο, ο Γιόαχιμ Χέρμαν παραδέχεται, αρχικά, πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξαιρετικές δυσκολίες με τα πολλά νησιά στο Αιγαίο», ωστόσο ο ίδιος δεν γνωρίζει, όπως σημειώνει, με ποιο σκεπτικό αυτή η χώρα έγινε δεκτή στη Ζώνη του Σένγκεν, καθώς «το ελληνικό κράτος και στην τότε κατάστασή του δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί αποτελεσματική προστασία».

«Πρόκειται για την τυπική ευρωπαϊκή αφέλεια, το ότι διατυπώνονται μόνον κανόνες ως προς την ένταξη μιας χώρας στη Ζώνη του Σένγκεν, όχι όμως και για το πώς μπορεί να της ζητηθεί να την εγκαταλείψει», συμπληρώνει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Ράπισμα» από τη Βαυαρία: Η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της Σένγκεν και πρέπει να βγει από αυτή "

Ανοιχτοί τα Σαββατοκύριακα οι αρχαιολογικοί χώροι

Ανοιχτά θα είναι το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιανουαρίου και τα επόμενα σαββατοκύριακα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των απεργιακών της κινητοποιήσεων μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, η οποία έγινε σε καλό κλίμα.

«Μετά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού και σε συνδυασμό με την δημόσια δέσμευση σε δελτίο τύπου, τόσο του ΥΠΠΟΑ, όσο και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κου. Βερναρδάκη, καθώς και τη θετική παρέμβαση του Κου Σωκράτη Φάμελου, Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, που δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν με νομοθετική ρύθμιση την προσαύξηση κατά 25% στην παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου, για το φυλακτικο προσωπικό και το προσωπικό καθαριότητας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων το συντομότερο δυνατόν, η ΠΕΥΦΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της αποχής κατά τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες» αναφέρει η σχεετική ανακοίνωση.

Οι αρχαιοφύλακες τονίζουν πως αναμένουν «και την δημοσίευση στο ΦΕΚ των απαραίτητων εγκριτικών αποφάσεων που αφορούν το έτος 2016, όπως ρητά μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός Πολιτισμού.»

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοιχτοί τα Σαββατοκύριακα οι αρχαιολογικοί χώροι "

Έως τις 8 Ιανουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες

Έως την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ αποσαφηνίζει ότι «δεν θα υπάρξει άλλη παράταση», καθώς «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας».

Διευκρινίζει δε ότι η παράταση δίνεται απλώς για να αντιμετωπιστούν οικονομικά προβλήματα όπως καθυστερήσεις σε μισθοδοσία.

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έως την Τρίτη είχαν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας για 4,5 εκατομμύρια οχήματα.

Η προθεσμία κανονικά θα έληγε σήμερα Πέμπτη, και ειδικά για την κατάθεση των πινακίδων θα εξέπνεε στις 12:30 το μεσημέρι.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Έως τις 8 Ιανουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news