facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τα όρια ηλικίας στα πρώην ειδικά ταμεία

Εκδόθηκε η εγκύκλιος που αφορά στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, τραπεζών κ.λπ.).

Όπως επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «παρουσιάζεται μερική βελτίωση στη μεγάλη αδικία που προκλήθηκε με την ψήφιση του Ν.4336/2015, αφού τελικώς για τους ασφαλισμένους πριν την 31.12.1982 διατηρείται η 35ετία και μετά την 18/8/2015, αλλά καταργείται το πλεονέκτημα που είχαν οι εν λόγω ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας».

Συγκεκριμένα:

*Όσοι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι έως 31.12.1982 και έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια ασφάλισης μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου 4336/2015 ήτοι 18/8/2015 μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης οποτεδήποτε.
*Όσοι εργαζόμενοι συμπληρώσουν τα 35 έτη ασφάλισης μετά την 18/8/2015 αλλά εντός του 2015 σε αυτούς τίθεται όριο ηλικίας τα 58 έτη και 6 μήνες.
*Όσοι συμπληρώσουν τα 35 χρόνια ασφάλισης το 2016 προστίθενται στα όρια ηλικίας 6 μήνες και συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 59 ετών και ούτω καθ’ εξής.

Σε όλους τους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν έως την 31.12.1992 δίνεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν και την στρατιωτική θητεία ανεξάρτητα εάν έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας τους (παλαιά προϋπόθεση).

Ασφαλισμένος που είναι σήμερα 55 ετών και έχει 33 χρόνια ασφάλισης εάν εξαγοράσει 2 χρόνια στρατιωτικής θητείας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 58 ετών και 6 μηνών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 59,6 ετών (σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάσει εάν είναι οικονομικά συμφέρουσα η εξαγορά του στρατού).

Ποιούς αφορά

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αφορά αυστηρά μόνο άνδρες ασφαλισμένους μέχρι την 31.12.1992 και η αναγκαιότητα έκδοσή της είναι για τις περιπτώσεις που θα ήθελαν κάποιοι εντός των επόμενων 3 ημερών να εξαγοράσουν στρατιωτική θητεία.

Εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας οι υπαγόμενοι στο καθεστώς των ΒΑΕ ΥΒΑΕ πριν και μετά την 1.1.1993.

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις ασφαλισμένων θα ακολουθήσει αναλυτικότερη ανακοίνωση.

Η ΓΕΝΟΠ καλεί τα μέλη της σε κάθε περίπτωση να απευθύνονται στην Ομοσπονδία για οποιαδήποτε πληροφορία ή να συμβουλευτούν την σχετική εγκύκλιο στη σελίδα του υπουργείου www.ypakp.gr

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τα όρια ηλικίας στα πρώην ειδικά ταμεία"

Δήμος Αθηναίων: Αφόρητη και πάλι η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας

«Παρά τις ρητές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας εξελίσσεται αρνητικά, έχει γίνει εκ νέου αφόρητη και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη» αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

«Εν όψει και της επερχόμενης επιδείνωσης του καιρού, ζητάμε από την πολιτεία την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για την αποσυμφόρηση της πλατείας, τη στέγαση και τη φροντίδα των ανθρώπων αυτών, καθώς και τη μέριμνα για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων» αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Αφόρητη και πάλι η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας"

Σπίρτζης: Επανεκκίνηση του μετρό Θεσσαλονίκης εντός Ιανουαρίου

Tην άμεση επανέναρξη των έργων, μετά από 13 μήνες απραξίας, στη βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, μέσα στις πρώτες 10 ημέρες του Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κος Σπίρτζης, ο οποίος ενημέρωσε σε ανοιχτή σύσκεψη φορείς της πόλης για το σχέδιο επανεκκίνησης του έργου, ανέφερε ότι σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται η ολοκλήρωση της Α φάσης του έργου, δηλαδή η κατασκευή 13 σταθμών από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Νέα Ελβετία, μέχρι το Μάρτιο του 2017 και παράδοση του συνόλου του έργου, μαζί με τους 5 επιπλέον σταθμούς της επέκτασης προς την Καλαμαριά, το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι αρχαιολογικές ανασκαφές στους σταθμούς Βενιζέλος και Αγία Σοφία, οι οποίες και έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 88%. Για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών οι οποίες 9 έτη μετά την υπογραφή της σύμβασης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, θα υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, με τα σχετικά κονδύλια να έχουν εγκριθεί εδώ και αρκετό καιρό. Σε ό,τι αφορά το σταθμό Βενιζέλου, η κατασκευή του μετατίθεται χρονικά, μέχρι να διευθετηθεί οριστικά η ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων. Μέχρι τότε, η κατασκευή του έργου θα προχωρήσει με όλες τις πρόνοιες για την ομαλή λειτουργία του συνόλου της βασικής γραμμής.

Σύμφωνα με το Χρήστο Σπίρτζη, έως τον Απρίλιο του 2016 θα πρέπει να έχουν επιλυθεί διαφορές που εκκρεμούν ενώπιον των διαιτητικών δικαστηρίων μεταξύ της κοινοπραξίας και του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της κοινοπραξίας για την κατασκευή του μέτρο ήταν η εταιρεία "ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική", η οποία όμως έχει καταρρεύσει οικονομικά. Ως εκ τούτου η συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αναφορικά με τα αιτήματα της κοινοπραξίας προς τα διαιτητικά δικαστήρια, ο κος Σπίρτζης τόνισε πως ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ, καθώς το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012.

Από το σύνολο των διεκδικήσεων, έχουν δικαστεί και εκδοθεί αποφάσεις για περίπου λίγο πάνω από 600 εκ. € και έχουν επιδικαστεί στην κοινοπραξία περίπου 80 εκ. €. Υπολείπεται η εκδίκαση περίπου 500 εκ. €.

Το σύνολο του έργου έχει προϋπολογισμό 1,3 δισ. €. Έως τώρα έχει υλοποιηθεί μόλις το 36% των εργασιών και έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη σηράγγων σε ποσοστό 77%.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Επανεκκίνηση του μετρό Θεσσαλονίκης εντός Ιανουαρίου"

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νοσοκομείο Κορυδαλλού

Για «παραπλανητικά δημοσιεύματα» κάνει λόγο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στις συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού.

Το υπουργείο αναφέρεται και στον λογαριασμό στο Twitter υπό την ονομασία «Κολαστήριο Κορυδαλλού», και υποστηρίζει πως «πρόσωπα χωρίς ταυτότητα κάνουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ορισμένα ΜΜΕ σπεύδουν να τις υιοθετήσουν αβασάνιστα, καταγγελίες χωρίς στοιχεία ανακυκλώνονται χάριν εντυπωσιοθηρίας».

«Στο πλαίσιο αυτό παλιές φωτογραφίες, που δεν αναπαριστούν την υπάρχουσα κατάσταση, διακινούνται στο διαδίκτυο, ενώ ακόμα και ο θάνατος ενός βαριά ασθενούς 75χρονου κρατουμένου σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σ’ αυτό, αποδίδεται άκριτα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Εδώ και κάποιο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης γύρω από το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Πρόσωπα χωρίς ταυτότητα κάνουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ορισμένα ΜΜΕ σπεύδουν να τις υιοθετήσουν αβασάνιστα, καταγγελίες χωρίς στοιχεία ανακυκλώνονται χάριν εντυπωσιοθηρίας. Στο πλαίσιο αυτό παλιές φωτογραφίες, που δεν αναπαριστούν την υπάρχουσα κατάσταση, διακινούνται στο διαδίκτυο, ενώ ακόμα και ο θάνατος ενός βαριά ασθενούς 75χρονου κρατουμένου σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σ’ αυτό, αποδίδεται άκριτα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων!

Πώς έχουν τα πράγματα; Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων σήμερα παραμένουν περίπου 170 άτομα (παλιότερα μέχρι και 220), 130 στο κεντρικό κτίριο και άλλοι 40 οροθετικοί σε ξεχωριστό παράρτημα. Πολλοί ανάπηροι αποφυλακίστηκαν με το ν. 4322/2015. Κανένα διώροφο κρεβάτι δεν υπάρχει σήμερα, κανείς κρατούμενος δεν κοιμάται σε στρώμα στο πάτωμα. Τα κτίρια είναι παλιά, όμως γίνονται ενέργειες συντήρησης, απολύμανσης, καθαριότητας, κλπ. Εκτός του σωφρονιστικού προσωπικού, για την φροντίδα των κρατουμένων εργάζονται τέσσερις (4) μόνιμοι γιατροί και άλλοι δεκαοκτώ (18) κατ’ επίσκεψιν. Όλες τις μέρες και όλες τις ώρες υπάρχει εφημερεύων γιατρός. Παράλληλα εργάζονται δεκατρείς (13) μόνιμοι νοσηλευτές και δύο μόνιμοι κοινωνικοί λειτουργοί. Πρόσφατα ανέλαβαν εργασία άλλοι δύο (2) νοσηλευτές και δύο (2) επιπλέον κοινωνικοί λειτουργοί. Άμεσα αναμένεται να προστεθούν ακόμα τρεις (3) μόνιμοι γιατροί που έχουν ήδη προσληφθεί. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των όρων νοσηλείας είναι εμφανής αν και, συνολικά, ούτε οι υποδομές ούτε η στελέχωση είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Τι είναι, όμως, το Νοσοκομείο κρατουμένων; Το Νοσοκομείο κρατουμένων, σήμερα, δεν είναι ένα γενικό ή ειδικό νοσοκομείο αλλά περισσότερο ένας Σταθμός πρώτων βοηθειών και ένα Κέντρο αυξημένης φροντίδας. Όποιος κρατούμενος χρειάζεται ειδική ιατρική περίθαλψη μεταφέρεται τελικά σ’ ένα από τα νοσοκομεία της Αττικής, όπως κάθε πολίτης. Η ριζική ανακαίνιση των κτιρίων προϋποθέτει, εκτός από πιστώσεις, ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον και το ρόλο του «νοσοκομείου». Αυτό το σχέδιο έχουν βάλει μπροστά το Υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με το Υπουργείο Υγείας, ήδη άρχισε η υλοποίησή του με το Ψυχιατρείο και συνεχίζεται με το Νοσοκομείο. Μέχρι την ολοκλήρωσή του, κανείς κρατούμενος-ασθενής δεν στερείται τη θεραπεία ή τα φάρμακα που χρειάζεται. Εξάλλου, μόλις πριν λίγες μέρες, με πρόσφατο νόμο (4356/2015) δημιουργήθηκε η αναγκαία θεσμική βάση για την οριστική ενσωμάτωση του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο ΕΣΥ.

Η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, των κρατουμένων-ασθενών, στο βωμό των εντυπώσεων αγγίζει, πια, τα όρια της χυδαιότητας. Ακόμα και αυτοί που καταψήφιζαν τις διατάξεις του ν. 4322/2015 για την αποφυλάκιση των αναπήρων, αυτοί που κατέκριναν την κυβέρνηση γιατί ξεκινά απ’ αυτό, σήμερα υπερθεματίζουν υποκριτικά και επικρίνουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί (δήθεν) καθυστερεί. Η συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων γνωρίζει την αλήθεια και βλέπει τις προσπάθειες των εργαζομένων.

Η χρόνια παραμέληση του «σωφρονιστικού συστήματος» δεν μπορεί να αναστραφεί σε μια-δυο μέρες, παρά μόνο με συστηματικές παρεμβάσεις και αλλαγές. Αυτές τις αλλαγές προωθεί αποφασιστικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να κάμπτεται από τις ιδιοτελείς κραυγές και τις υποκριτικές ή επιλεκτικές ευαισθησίες διαφόρων. Οι θετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου, από τα Γρεβενά μέχρι τα Χανιά, σ’ όλες τις φυλακές της χώρας, προφανώς και στον Κορυδαλλό, θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νοσοκομείο Κορυδαλλού"

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είπαν οι πολίτες του Ιονίου

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, που διεξήχθη το τελευταίο 20ημερο. Η πλειοψηφία των πολιτών των νησιών του Ιονίου τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης.

Ειδικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων ψήφισαν 6.426 πολίτες των Ιονίων Νήσων, εκ των οποίων «ΝΑΙ» στην πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενάντια στην παραχώρηση των αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport – Κοπελούζος ψήφισαν 4.887 (ποσοστό 76,05%) και «ΟΧΙ» ψήφισαν 1.539 πολίτες (ποσοστό 23,95%).



Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε: «Διαθέτουμε πλέον την πιο αξιόπιστη καταγραφή της άποψης των πολιτών. Δεν υπάρχει άλλη, ούτε εδώ ούτε σε όλη την Ελλάδα. Και η άποψη αυτή έχει άρνηση και θέσεις: αρνείται την ιδιωτικοποίηση, προκρίνει το δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας των αεροδρομίων με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων.

Συγχαρητήρια στους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες που πήραν μέρος στη διαδικασία. Έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο μεγάλο βήμα δημοκρατίας και συλλογικότητας που πραγματοποίησε η ΠΙΝ, εξαγγέλλοντας και υλοποιώντας το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Αψήφησαν το “πυρ ομαδόν” που εκτοξεύθηκε από όσες πλευρές είτε τοπικά είτε πανελλαδικά είχαν συμφέρον να μην εκφρασθεί η φωνή του λαού.

Το μήνυμα που αναδύεται είναι: σεβασμός στους πολίτες και τη γνώμη τους για κάθε σοβαρό θέμα που επηρεάζει τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους και της χώρας.

Η πολιτεία οφείλει να εμπιστευθεί την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και να προχωρήσει στη νομοθέτηση της δυνατότητάς τους να διεξάγουν τοπικά δημοψηφίσματα. Μια ακόμη μάχη στο σκηνικό του πολέμου για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας δόθηκε με επιτυχία. Προχωρούμε με δύναμη για την επόμενη μέρα, την επόμενη μάχη.

8/1/2016 είναι η εκδίκαση της προσφυγής μας εναντίον της ιδιωτικοποίησης ενώπιον του ΣτΕ. Η Περιφέρεια θα είναι κλειστή. Εμείς θα είμαστε εκεί για την υπεράσπιση του δικαίου, της αλήθειας, του λαϊκού και εθνικού συμφέροντος.

Καλούμε κάθε φορέα αυτοδιοικητικό και παραγωγικό ή συνδικαλιστικό, κάθε επιτροπή αγώνα, να συμπαρασταθεί με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει πρόσφορο (φυσική παρουσία, ψήφισμα, δημοσίευση). Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση και στην Κοινή Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων να κινητοποιήσει τα μέλη της, στις 8/1/2016».

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ακόμη οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος και Κοινωνικής Πολιτικής Αλέκος Μιχαλάς.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είπαν οι πολίτες του Ιονίου"

Μέτρα για τους αστέγους παίρνει ο δήμος Αθηναίων

Μέτρα για τους αστέγους λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων τις επόμενες μέρες, λόγω των προγνώσεων για ραγδαία επιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα, με τσουχτερό κρύο.

Συγκεκριμένα, από αύριο Τετάρτη ανοίγει, στις 10 το πρωί, θερμαινόμενη αίθουσα για τους αστέγους στο χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35).

Δεδομένων των εκτιμήσεων για διατήρηση των θερμοκρασιών σε χαμηλά επίπεδα, από το Σάββατο το πρωί και για όσο χρειαστεί στη μάχη για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εισέρχεται το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69).

Συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και οι συνεργαζόμενες εθελοντικές οργανώσεις και φορείς, θα ενημερώνουν από σήμερα τους αστέγους συμπολίτες μας για την λειτουργία των χώρων αυτών.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για τους αστέγους παίρνει ο δήμος Αθηναίων"

Το αδιαχώρητο στα ειρηνοδικεία από δανειολήπτες για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη

Χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια» αγωνιούν για την αυστηροποίηση των όρων προστασίας της α’ κατοικίας ήδη από την αρχή του έτους, καθώς η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Στα ειρηνοδικεία επικρατεί συνωστισμός από αιτούντες οι οποίοι, λόγω της ασάφειας από πλευράς κυβέρνησης, δε γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τα δάνεια και τελικά τα σπίτια τους. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει τη μαζική αποστολή των σχετικών επιστολών με τις οποίες καλούν τους δανειολήπτες να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι συνολικά ανάλογες επιστολές θα λάβουν σχεδόν 1 εκατομμύριο δανειολήπτες.

Σε κάθε περίπτωση έως τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να οριστικοποιηθούν όλα τα περί δανείων ζητήματα την ώρα που από... ανοιχτές πόρτες και παράθυρα είναι σε ετοιμότητα να μπουν τα "κοράκια" των funds.

Την ίδια ώρα, με απόφαση της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, επιτρέπει πλέον να χορηγηθεί αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου από φορολογούμενο ο οποίος έχει χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον η οφειλή είναι διασφαλισμένη και στην περίπτωση αυτή παρακρατείται το 50% αυτής (από 70% - 100% με βάση το προηγούμενο καθεστώς).

Έτσι, εάν ο φορολογούμενος με οφειλές στο Δημόσιο επιθυμεί να πωλήσει ένα ακίνητο, μπορεί να ζητήσει από την Εφορία να εγγραφεί προσημείωση σε άλλο ακίνητό του, προκειμένου να διασφαλιστεί η οφειλή. Εν συνεχεία, θα λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, στο οποίο θα ορίζεται ότι ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει το 50% της οφειλής από το τίμημα.

Στις περιπτώσεις στις οποίες το τίμημα είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία, θα πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της για να χορηγηθεί η φορολογική ενημερότητα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το αδιαχώρητο στα ειρηνοδικεία από δανειολήπτες για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη"

Βέμπερ: Να εξεταστεί προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν

Ζήτημα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο του Σένγκεν θέτει ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη. Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παρέμβασης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα ακόμα και παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογραμμίζει ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».

O περιορισμός των προσφύγων συμφέρει και την Τουρκία

O αρχηγός της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο
Μάνφρεντ Βέμπερ
Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύουν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα των χωρών μελών του Σένγκεν ο Μάνφρεντ Βέμπερ απαντά: «Θέλω μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές. Και εδώ η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον, τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρός μας. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες».

Κατά την άποψη του Μάνφρεντ Βέμπερ ο περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά κα προς το συμφέρον της Τουρκίας: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέμπερ: Να εξεταστεί προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν"

Επιπλέον 293 συνοριοφύλακες αναπτύσσει η Frontex στα ελληνικά νησιά

Ο Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη 293 συνοριοφυλάκων και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά, ως απάντηση σε αίτημα της Αθήνας.

"Ο Frontex άρχισε χθες (Δευτέρα) την ανάπτυξη 293 λειτουργών και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο μιας νέας επιχείρησης ταχείας επέμβασης που ονομάσθηκε Ποσειδών, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον βοήθεια στα εξωτερικά σύνορά της στο Αιγαίο", αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

"Ο αριθμός των συνοριοφυλάκων που θα αναπτυχθούν θα αυξηθεί σταδιακά σε περισσότερους από 400, καθώς και ο αριθμός των πλοίων, των οχημάτων και άλλου τεχνικού εξοπλισμού, για να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να διαχειρισθούν τη χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας", προσθέτει ο Frontex, που έχει την έδρα του στη Βαρσοβία.

Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών που κατευθύνθηκαν το 2015 προς την Ευρώπη --περισσότεροι από 821.000 σε ένα εκατομμύριο εισόδους-- πέρασε από την Ελλάδα. Απ' αυτούς οι 816.000 έφθασαν δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοείται η τύχη τους -- περίπου 700 επιχειρώντας να διασχίσουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα και σχεδόν 3.000 στη Μεσόγειο κατευθυνόμενοι προς την Ιταλία.

AΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον 293 συνοριοφύλακες αναπτύσσει η Frontex στα ελληνικά νησιά"

Stratfor: Κοινωνική αναταραχή το 2016 στην Ελλάδα, πιθανή πτώση της κυβέρνησης

Κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι οι προβλέψεις του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor για την Ελλάδα και την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στη χώρα μας μέσα στο 2016.

Σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη του αμερικανικού ινστιτούτου για το 2016 δύο είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα: Την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική αναταραχή, ενώ η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα έχει αναιμική ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλή ανεργία.

«Αυτό θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης», οι οποίες θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται στην έκθεση.

Επίσης σύμφωνα με το Stratfor, η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί επειδή ο κ. Τσίπρας διαθέτει μία πολύ μικρή πλειοψηφία εντός του κοινοβουλίου. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πέσει τότε αυτή θα αντικατασταθεί από μία κυβέρνηση συνασπισμού η οποία θα αποτελείται από τεχνοκράτες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο, το 2016 η κύρια απειλή για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι η κοινωνική αναταραχή και όχι η αποπληρωμή του χρέους. Επισημαίνεται επίσης ότι η επανάληψη μίας κρίσης όπως αυτή του 2015 θεωρείται απίθανη, καθώς η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες για την εξόφληση του χρέους.

«Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μίας ελληνικής χρεοκοπίας ή μιας εξόδου από την Ευρωζώνη είναι μικρότερος σε σχέση με το 2015», αναφέρεται.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα
καθυστερήσουν μέχρι τα τέλη του 2016. «Δεν περιμένουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά των πολιτών, αλλά και των πολιτικών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα για ακόμη μία φορά στη σύγκρουση με τους πιστωτές της» καταλήγει στην ανάλυσή του το Stratfor.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Stratfor: Κοινωνική αναταραχή το 2016 στην Ελλάδα, πιθανή πτώση της κυβέρνησης"

Αύριο καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση μέχρι 25 Νοεμβρίου 2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΓΑ.

Η πληρωμή αυτή αφορά 715.703 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 182.826.458 ευρώ.

Όσοι από τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων υπέβαλαν αίτηση έως τις 25 Νοεμβρίου 2015 και δεν τους καταβληθεί το επίδομα μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr), στην ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», προκειμένου να ενημερωθούν για το λόγο μη πληρωμής τους και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στον ΟΓΑ.

Η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων σε αυτούς τους δικαιούχους θα γίνει μετά την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού (Κεντρική Υπηρεσία ή αρμόδιο Υποκατάστημα).

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ"

Προσφυγή για την αύξηση στα όρια ηλικίας

Αρχισε το «μπαράζ» προσφυγών κατά των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, με την ΑΔΕΔΥ να «σέρνει τον χορό» προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4336/15 και τις υπουργικές αποφάσεις που αύξησαν τα ηλικιακά όρια αποχώρησης και συνταξιοδότησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στη σχετική αίτηση ακύρωσης, που υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΑΔΕΔΥ διά της συνηγόρου της Μ. Τσίπρα, υποστηρίζεται ότι οι νέες ρυθμίσεις παραβιάζουν σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Θεμελιώδους Χάρτη Δικαιωμάτων, καθώς οδηγούν σε επιμήκυνση του χρόνου εργασίας μέχρι και 17 χρόνια (!), ενώ για πρώτη φορά η πολιτεία θίγει θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κάτι που δεν έκανε κανένας προηγούμενος νόμος, ούτε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Λόγω της σοβαρότητας η υπόθεση αναμένεται να καταλήξει στην Ολομέλεια ΣτΕ, καθώς γίνεται επίκληση της πρόσφατης νομολογίας της που έκρινε αντισυνταγματικές τις συνταξιοδοτικές περικοπές του 2ου μνημονιακού πακέτου, επειδή η συνταξιοδοτική υποβάθμιση δεν στηρίχθηκε σε καμία εξειδικευμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη και δεν έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις στους όρους διαβίωσης των πολιτών.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζεται στην αίτηση ακύρωσης ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, το κοινωνικό κράτος δικαίου, τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος κ.λπ., αλλά και διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν «γεννημένα» περιουσιακά δικαιώματα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή για την αύξηση στα όρια ηλικίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news