facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Ένα δισ. παραπάνω φόροι το ‘16

Με έναν αρχικό λογαριασμό για πρόσθετους φόρους που φτάνει τα 950 εκ. ευρώ ξεκινά το 2016 με βάση τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί με το εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε όλη του την έκταση τον επόμενο χρόνο.

Πρώτοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2016 πρόσθετους φόρους ύψους 314 εκατ. ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν, αναδρομικά για όλο το 2015, με συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένους κατά 42,8% έως 185,7%. 

Ειδικά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ θα πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2016 την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση των συντελεστών της εισφοράς στον τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

Οι αγρότες, μετά το διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, θα δουν την προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανεβαίνει από το 55% στο 75%.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποφάσισε για τα αγροτικά εισοδήματα να προωθήσει νωρίτερα, από το 2016, την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 πρόσθετο φόρο 142,2 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα από ακίνητα, αναμένεται να καθιερωθεί μια νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι. 

Περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2016 θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους», που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. 

Συγκεκριμένα η «προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους» θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75% του κύριου φόρου. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται ήδη να πληρώνουν κύριο φόρο 26% και αυξημένες προκαταβολές 

Αυξημένες κατά 150 εκατ. ευρώ θα είναι το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Μετά την αύξηση της «προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου έτους» από το 80% στο 100% του κύριου φόρου, για τις ανώνυμες εταιρίες και τις ΕΠΕ, η οποία επιβλήθηκε αναδρομικά για τη χρήση του 2014, τα φετινά κέρδη όλων των επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με συντελεστή 29% αντί 26% την προηγούμενη χρονιά. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρίες θα πληρώσουν ταυτόχρονα και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%. 

Ο λογαριασμός που έρχεται
Το κακό δεν σταματά εδώ όμως. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται περισσότερες επιβαρύνσεις που θα πάρουν την οριστική τους μορφή τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αφορούν:

• Την αλλαγή της κλίμακας φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών. Οι νέες κλίμακες θα ενσωματώνουν και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αυξάνοντας την καθαρή φορολογική επιβάρυνση. 

• Την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των τελών κυκλοφορίας με την μετατόπιση του κόστους από την κατοχή στην χρήση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας και να αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης βενζίνης και υγραερίου.

• Την πληρωμή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο των 12 μηνών του 2016 σε προϊόντα και υπηρεσίες και την διεύρυνση της άρσης της έκπτωσης του 30% στους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε άλλα 7 νησιά του Αιγίου.


enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα δισ. παραπάνω φόροι το ‘16"

Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα αύριο, τελευταία Κυριακή του χρόνου. Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 11 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ενώ τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ.

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015, τα καταστήματα θα λειτουργούν από τος 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015 τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2016 είναι αργία και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους.
Στη Θεσσαλονίκη, αύριο Κυριακή, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν επίσης από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ..

Από την Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα λειτουργήσουν από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ., ενώ την Πρωτοχρονιά και στις 2 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου"

ΣτΕ: «Ρίχνει» την αποζημίωση για τον τραγικό χαμό 22χρονου από αδέσποτη σφαίρα

Ένα βράδυ του Ιουλίου του 2000, δύο ώρες περίπου μετά τα μεσάνυχτα, ένας 22χρονος φοιτητής των ΤΕΙ επέστρεφε με τη βέσπα του από την Ελευσίνα στο σπίτι του στη Νίκαια, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ. Μια αδέσποτη σφαίρα από πολεμικό όπλο τύπου G3-A3, έξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη στη λεωφόρο Σχιστού στον Σκαραμαγκά, του αφαίρεσε τη ζωή.

Η σφαίρα έφυγε από το όπλο του 33χρονου επιλοχία Πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (HAWK), ο οποίος εκείνη τη μοιραία νύχτα εκτελούσε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.

Εκείνη την τραγική νύχτα της 24ης προς 25η Ιουλίου 2000, ο επιλοχίας (εθελοντής μακράς θητείας) Γ.Δ. ήταν αξιωματικός υπηρεσίας στο στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό και ο λοχίας Γ.Κ. εκτελούσε καθήκοντα αρχιφύλακα φρουράς στρατοπέδου και περιπόλου.

Ο σκοπός της κεντρικής πύλης του στρατοπέδου, 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ειδοποίησε τον αξιωματικό υπηρεσίας ότι από τη βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου ακούστηκαν σφυρίγματα.

Ενημερώθηκε ο Γ.Κ. για το συμβάν και αμέσως πήγε στη σκοπιά από την οποία είχαν ακουστεί τα σφυρίγματα. Δεν διαπιστώθηκε κάτι το ύποπτο και ενημέρωσε τον Γ.Δ.

Ωστόσο, ο αξιωματικός υπηρεσίας πήρε το όπλο του, τύπου G3-A3, τοποθέτησε γεμιστήρα 18 φυσιγγίων, από τα οποία τα δύο πρώτα ήταν αβολίδωτα, και μαζί με τον Γ.Κ. κατευθύνθηκαν προς τη βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου που είχαν ακουστεί τα σφυρίγματα.

Και οι δύο άνδρες, καλυπτόμενοι πίσω από δένδρα, παρακολουθούσαν την περιοχή, χωρίς τελικά να αντιληφθούν κάτι ύποπτο.

Στη 01.50 ο αρχιφύλακας έφυγε για να κάνει αλλαγή στους σκοπούς και σε 15 λεπτά επέστρεψε.

Ξαφνικά στις 02.10 ο Γ.Δ., και ενώ δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή τους κάτι το ύποπτο, κατευθύνθηκε προς το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου που βρίσκεται παράλληλα προς τη νέα λεωφόρο Σχιστού. Εκεί φώναξε δύο φορές «Αλτ, τις ει;», χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Τότε όπλισε το G3-A3 και πάτησε τη σκανδάλη για να πυροδοτηθούν τα δύο αβολίδωτα φυσίγγια που ήταν στον γεμιστήρα, αλλά το όπλο παρουσίασε και τις δύο φορές εμπλοκή.

Τότε ζήτησε το όπλο του λοχία το οποίο και αυτό ήταν G3-A3 και επειδή δεν πυροδοτήθηκαν τα δύο πρώτα αβολίδωτα φυσίγγια, όπλισε και πυροδότησε κρατώντας το όπλο προς την κατεύθυνση του δρόμου.

Από τις σφαίρες έσπασαν κλαδιά δένδρων έξω από το στρατόπεδο, ενώ άρχισε να φωνάζει δυνατά αν υπάρχει κάποιος έξω από το στρατόπεδο.

Δεν έλαβε καμία απάντηση και παρ’ όλα αυτά άρχισε να πυροβολεί και πάλι προς την κατεύθυνση του δρόμου.

Μόλις σταμάτησε το «κροτάλισμα» του G3-A3, από την πλευρά της λεωφόρου Σχιστού ακούστηκε μια δυνατή κραυγή πόνου.

Ηταν του 22χρονου φοιτητή Οινολογίας του ΤΕΙ ο οποίος εκείνη την άτυχη στιγμή περνούσε με τη βέσπα του έξω από το στρατόπεδο πηγαίνοντας σπίτι του.

Όταν ο άτυχος φοιτητής ήταν στο φανάρι στη συμβολή της παλαιάς με τη νέα λεωφόρο Σχιστού και σε απόσταση 170 μέτρων από το στρατόπεδο δέχθηκε τα πυρά από το όπλο του αξιωματικού υπηρεσίας, τα οποία του αφαίρεσαν τη ζωή.

Από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο ο επιλοχίας Γ.Δ. καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για οπλοχρησία.

Μετά την καταδίκη του από το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέπεσε του βαθμού του, υποβιβάστηκε σε απλό στρατιώτη και τελικά απολύθηκε.

Ο εργάτης σε ανώνυμη εταιρεία πατέρας του άτυχου φοιτητή, η καθαρίστρια σπιτιών και γραφείων μητέρα του, καθώς και τα δύο αδέλφια του προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης από τον απροσδόκητο θάνατο του γιου και αδελφού τους.

Οι γονείς ζήτησαν να τους επιδικαστεί το ποσό των 1.399.920 ευρώ (699.960 ο καθένας) και τα δύο αδέλφια το ποσό των 799.920 ευρώ (399.960 έκαστος). Η οικογένεια του φοιτητή υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας και είχαν όλοι μεταξύ τους ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό.

Τα διοικητικά δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό επιδίκασαν από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους δύο γονείς και από 100.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο αδέλφια (συνολικά 800.000 ευρώ) συν τους νόμιμους τόκους.

Το Ελληνικό Δημόσιο, όμως, είχε αντίθετη άποψη και κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης που επιδίκαζε το επίμαχο ποσό των 800.000 ευρώ.

Το Δημόσιο υποστήριξε ότι το ποσό είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και ότι η χρηματική ικανοποίηση δεν μπορεί να έχει τον χαρακτήρα κύρωσης ή ανταπόδοσης της επίμεμπτης συμπεριφοράς των οργάνων του Δημοσίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η αποζημίωση είναι μεγάλη υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και τις οικονομικές δυνατότητες του Δημοσίου και πρέπει να προσδιοριστεί εκ νέου το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης (προς τα κάτω) που πρέπει να επιδικαστεί στους συγγενείς του άτυχου φοιτητή.

Ετσι ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για να καθορίσει το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Ρίχνει» την αποζημίωση για τον τραγικό χαμό 22χρονου από αδέσποτη σφαίρα"

Ξεκίνησε η λειτουργία του κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Εφταλού της Λέσβου

Την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή της Εφταλούς, στη Λέσβο, μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς, ανακοίνωσε η οργάνωση IRC, η οποία επιμελήθηκε τη δημιουργία του.

Το Κέντρο θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και 3.000 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής 2.000 ατόμων. Σχεδόν 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στους χώρους του Κέντρου Καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και περισσότεροι από 1500 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών συνεχίζονται ολοένα και αυξανόμενες στις ανατολικές και βόρειες ακτές του νησιού ενώ πλέον πρόσφυγες αποβιβάστηκαν ακόμα και στη νότια πλευρά του νησιού στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από δυο πλοία. Ειδικότερα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη 2474 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο 1301 πρόσφυγες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η λειτουργία του κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Εφταλού της Λέσβου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news