facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Τράπεζες: Στέλνουν «ραβασάκια» πριν έρθουν τα... κοράκια των distress funds

Την τελευταία τους ευκαιρία έχουν στη διάθεσή τους οι «κόκκινοι» δανειολήπτες, προκειμένου να μην χάσουν την περιουσία τους και να κάνουν ρυθμίσεις των δανείων τους. Οι τράπεζες ξεκίνησαν να στέλνουν «ραβασάκια», ζητώντας τους να σπεύσουν και να προχώρήσουν σε διευθέτηση των οφειλών τους, πριν έρθουν τα… κοράκια των distress funds.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, οι τράπεζες έστειλαν 1.000.000 ειδοποιητήρια προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο από τρεις μήνες (90 μέρες) να πληρώσουν τη δόση των δανείων τους.

Όσοι παραλάβουν τη σχετική επιστολή, καλούνται από τις τράπεζες να συμπληρώσουν μια τυποποιημένη φόρμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα αναγράφουν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι τράπεζες θα προτείνουν κάποιες ρυθμίσεις για τα δάνεια. Μεταξύ αυτών, θα προτείνεται και εκχώρηση του ακινήτου στις τράπεζες, με αντάλλαγμα να παραμένει ο δανειολήπτης σε αυτό, καταβάλλοντας ενοίκιο!

Όσοι δανειολήπτες δεν ανταποκριθούν, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «μη συνεργάσιμοι» και να βγει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό.

Σε πρώτη φάση, τα ειδοποιητήρια στέλνονται σε όσους οι καθυστερούμενες οφειλές ξεπερνούν τις 90 μέρες. Αργότερα θα σταλούν ειδοποιητήρια σε όσους έχουν μικρότερες καθυστερήσεις, ακόμα και ενός μήνα.

Τη συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει ο τροποποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, και αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Από την 1η Ιανουαρίου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για όσους δεν έχουν φροντίσει να μπουν σε ρύθμιση. Τα τέσσερα βήματα για να αποφευχθεί η διαδικασία πλειστηριασμού είναι:

1. Ο οφειλέτης να υποβάλει στην τράπεζα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του (εισοδήματα, ενοίκια, τόκοι, δαπάνες διαβίωσης κλπ) και την ακίνητη περιουσία του.

2. Αν δεν ανταποκριθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η τράπεζα στέλνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή. Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί, χαρακτηρίζεται «μη συνεργάσιμος» και τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλών από την τράπεζα, ακόμη και μέσω πλειστηριασμού.

3. Αν ο δανειολήπτης ανταποκριθεί και αφού εξεταστεί το οικονομικό προφίλ του, η τράπεζα εντός έξι μηνών θα υποβάλλει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οφειλής. Ο δανειολήπτης μέσα 15 μέρες πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται τη ρύθμιση ή αν έχει να αντιπροτείνει δικό του σχέδιο.

4. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην τράπεζα και τον δανειολήπτη, τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης του δανείου από την τράπεζα ακόμη και μέσω πώλησής του, στην περίπτωση που το δάνειο είναι επιχειρηματικό ή στεγαστικό που δεν αφορά στην πρώτη κατοικία. Αν το δάνειο είναι μικρομεσαίας επιχείρησης, στεγαστικό πρώτης κατοικίας ή καταναλωτικό, η πώληση αναμένεται να απελευθερωθεί υπό προϋποθέσεις μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, οι τράπεζες επιλέγουν τη λεγόμενη ενεργή διαχείριση, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση και έπειτα από διαπραγμάτευση, προκειμένου να επιτευχθεί η διάσωση της εκάστοτε εταιρείας.

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα ελέγχουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα ζητούν συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο να διασφαλίζει την επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία. Τα «κόκκινα δάνεια» θα μετατρέπονται ουσιαστικά σε μετοχικό κεφάλαιο, με στόχο οι τράπεζες να έχουν ρόλο και λόγο στη διοίκηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Στις περιπτώσεις που δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, τα δάνεια θα περνούν στις εταιρείες διαχείρισης (τα λεγόμενα distress funds).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζες: Στέλνουν «ραβασάκια» πριν έρθουν τα... κοράκια των distress funds"

Σπίρτζης: Στα σκαριά η απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών

Στη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα εισηγηθεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών, προχωρεί ο υπουργός Υποδομών, κ. Χρίστος Σπίρτζης.

Με την απόφαση αυτή το υπουργείο εναρμονίζεται πλήρως με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370/2007, για τις δημόσιες επιβατικές σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, ο οποίος προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς, μέσα από διεθνής διαγωνισμούς όπου δεν υπάρχει δημόσιος φορέας. Με βάση την απόφαση, η Επιτροπή θα πρέπει να καταθέσει την εισήγησή της στον υπουργό έως τις 30 Απριλίου του 2016. Εξ ορισμού με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς δεν περιλαμβάνεται η Αττική όπου υπάρχει ο ΟΑΣΑ και οι εταιρείες επιβατικών μεταφορών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ που ελέγχει το κράτος. Αντιθέτως, στον κανονισμό εμπίπτουν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ο οποίος ελέγχεται από ιδιώτες αλλά με σύμβαση παραχώρησης από το δημόσιο καθώς και οι αστικές συγκοινωνίες στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Ειδικά για τον ΟΑΣΘ, το υπουργείο πασχίζει να σπάσει με κάθε τρόπο το μονοπώλιο του Οργανισμού, τον οποίο έχει επικρίνει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των γενναίων επιδοτήσεων που λαμβάνει.

Επί υπουργίας Χατζηδάκη, είχε καταρτιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των δρομολογίων των υπεραστικών ΚΤΕΛ κατά απαίτηση των δανειστών. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων που θα μετεξελιχθεί σε Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Χερσαίων Μεταφορών, αναλαμβάνοντας την διαμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της χώρας με την δημοπράτηση δρομολογίων και την ανάθεση των συμβάσεων παραμένει μόνο στα χαρτιά. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο το υπουργείο έχει χωρίσει τα δρομολόγια, τα οποία θα δημοπρατούνται με διεθνείς διαγωνισμούς και οι συμβάσεις τους θα έχουν ισχύ έως και για δέκα χρόνια, σε τρεις κατηγορίες.

Στις «κλειστές» γραμμές αποκλειστικού έργου, δηλαδή εκείνες όπου ο ανάδοχος θα εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου χωρίς ανταγωνισμό, στις «άγονες» γραμμές, στις οποίες ο ανάδοχος θα έχει την αποκλειστικότητα της εκτέλεσης του έργου και ταυτόχρονα θα επιδοτείται, και στις ανοιχτές γραμμές στον ανταγωνισμό, δηλαδή αυτές όπου ο καθένας θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί, διότι υπόσχονται μεγαλύτερη ζήτηση για επιβατικές μεταφορές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Στα σκαριά η απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών"

Η τελική ρύθμιση: Στη δουλειά έως 17 χρόνια περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης περίπου 350.000 ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία, που θα μπορούσαν έως το 2021 να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 62 με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, αλλά και μειώσεις στις συντάξεις όσων επιλέξουν τη μειωμένη, προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε εντός του 2015.
Οι τέσσερις διευκρινιστικές εγκύκλιοι που εκδόθηκαν χθες από το υπουργείο Εργασίας με την υπογραφή του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, κλείνουν και τις τελευταίες πόρτες εξόδου νωρίτερα και ανοίγουν τον δρόμο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 3 μήνες έως και 17 χρόνια. Οι 4 εγκύκλιοι αφορούν σε μέρος από τους συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους στα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) καθώς και στα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-Τράπεζες) και στο ταμείο των δημοσιογράφων.
Όπως άλλωστε εκτιμούν οι δανειστές, ειδικά για το νέο έτος, περίπου 50.000-60.000 ασφαλισμένοι όλων των ταμείων που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2016, θα δουν τα απαιτούμενα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 3 μήνες έως και 7 χρόνια.
Για τα επόμενα έτη και έως το 2021, οι ανατροπές αφορούν 350.000 ασφαλισμένους καθώς από το 2022, για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος θα απαιτούνται εναλλακτικά ή η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας παράλληλα με την πραγματοποίηση 40 ετών ασφάλισης, ή η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης.
Βάσει των εκτιμήσεων δικηγόρων που ασχολούνται με τα συνταξιοδοτικά θέματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές και εμποροϋπάλληλοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται έως και 7 έτη, οι μηχανικοί και γιατροί ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ έως και 9 έτη και οι υπόλοιποι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ασφαλισμένοι στα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών έως και 17 έτη.
Μεγάλοι χαμένοι, όπως άλλωστε περιγράφεται και στη γενική εγκύκλιο του ΙΚΑ και την αντίστοιχη του Δημοσίου, θεωρούνται μητέρες με ανήλικα τέκνα, που υπό προϋποθέσεις μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 50, ασφαλισμένοι με 35ετία καθώς σταδιακά δεν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 60, καθώς και ασφαλισμένοι που "κυνηγούσαν" το όριο ηλικίας για θεμελίωση μειωμένης σύνταξης. Ανατροπές έρχονται και για γονείς ή αδέλφια αναπήρων, που έως πρότινος μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 25 ή 35 ετών εργασίας ανά περίπτωση, αλλά χωρίς όριο ηλικίας, καθώς στο εξής θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους.
Στις εγκυκλίους διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις χορήγησης μειωμένης σύνταξης, επιβάλλεται επιπλέον ποινή 10% (πέραν της ισχύουσας) μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επισημαίνεται δε, ότι για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.
Προσοχή: Τα ισχύοντα μέχρι την 18η Αυγούστου 2015 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.
Τα νέα όρια ηλικίας αποτυπώνονται στους Πίνακες 1 και 2. 

Ο Πίνακας 1 έχει καταληκτικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 62ο και αφορά κατά κύριο λόγο συνταξιοδοτούμενους με διατάξεις 35ετίας και ο Πίνακας 2 με καταληκτικό όριο ηλικίας το 67ο αφορά τους συνταξιοδοτούμενους με χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 35 ετών.
Οι ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από τον Πίνακα στον οποίο υπάγονται με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισής τους, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του νέου μεταβατικού ορίου ηλικίας όπως αυτό διαμορφώνεται κατά το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου συμπληρώνεται το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, βάσει του προγενέστερου του 3ου Μνημονίου (ν. 4336/2015) νομοθετικού πλαισίου. Στις περιπτώσεις δε, που από την ισχύουσα μέχρι τη 18-08-2015 νομοθεσία δεν προβλεπόταν όριο ηλικίας για θεμελίωση δικαιώματος πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, η σταδιακή αύξηση, σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες, αρχίζει από τη 19-08-2015 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον η θεμελίωση δικαιώματος προβλέπεται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 35 ετών ασφάλισης ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που το προβλεπόμενο από τους Πίνακες 1 και 2 μεταβατικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης συμπληρώνεται μετά την 1/1/2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Η εγκύκλιος αφορά κυρίως «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν έναρξη ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 1992. Η αύξηση που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι έως 7 έτη, αφού ήδη είχε τεθεί το όριο των 60 ετών για συνταξιοδότηση. Πιο συγκεκριμένα, για παλαιούς ασφαλισμένους παρέχονται διευκρινίσεις για όσους ελεύθερους επαγγελματίες είχαν συμπληρώσει 35, 36, ή 37 έτη ασφάλισης, το 2010, το 2011 ή αντίστοιχα, το 2012, για να αποσαφηνιστεί ο χρόνος συνταξιοδότησής τους, με βάση το 62ο ως ανώτατο όριο ηλικίας που θεσπίστηκε. Διευκρινίζεται επίσης, ότι η συνταξιοδότηση για γονείς ή αδέλφια αναπήρων, που έως τώρα γινόταν με τη συμπλήρωση 25 ή 35 ετών εργασίας ανά περίπτωση, αλλά χωρίς όριο ηλικίας, στο εξής θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους.
Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με ανώτατο το 67ο θα υποστούν και παλαιές ασφαλισμένες του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ) και οι προερχόμενες από το πρώην ΤΣΑ, καθώς και οι μητέρες ανηλίκων τέκνων του ΤΑΝΤΠ που ασφαλίστηκαν μέχρι 31-05-1986 και θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 01-01-1998, όπως και οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΕΑΠΙ (αναβάτες και προπονητές δρομών ίππων ιπποδρόμου) που συνταξιοδοτούνται με τις λοιπές -πλην 35ετίας και 25ετίας- διατάξεις.

Παραδείγματα

Ασφαλισμένος που το 2012 είχε συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας του το 2016, θα λάβει τελικά σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) και εφόσον έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για το έτος 2012, δηλαδή 37 έτη.
Αντίστοιχα, ασφαλισμένη που το 2011 είχε 35 έτη ασφάλισης και συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας της το 2020: δικαιούται σύνταξη με τη συμπλήρωση της ηλικίας 61 ετών και 6 μηνών (και εφόσον έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για το έτος 2011, δηλαδή 36 έτη).
Μητέρα-παλαιά ασφαλισμένη του Ταμείου Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ), που είχε συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012, επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας. Η εν λόγω ασφαλισμένη συμπληρώνει το 58ο έτος της ηλικίας το 2018, οπότε σύμφωνα με τον Πίνακα 2 το νέο όριο ηλικίας της είναι 62 έτη και 6 μήνες. Δεδομένου ότι το ανωτέρω όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1/1/2022, η ασφαλισμένη συνταξιοδοτείται και μετά την 1/1/2022 με τη συμπλήρωση του ανωτέρου ορίου ηλικίας.

ΕΤΑΑ

Τις αυξήσεις που επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης περιγράφει εγκύκλιος του ΕΤΑΑ. Μεγάλοι χαμένοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Νομικών, οι οποίοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας και επιβαρύνονται με έως 17 έτη επιπλέον παραμονής στην εργασία.
Στον Πίνακα 1 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μεγαλύτερος ή ίσος των 35 ετών ασφάλισης.
Στον Πίνακα 2 εμπίπτουν οι γυναίκες, ασφαλισμένες στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΤΣΑΥ και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών, οι έγγαμες γυναίκες του Τομέα Ασφάλισης Νομικών και οι μητέρες ανηλίκων τέκνων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, για τις οποίες από 1/1/2013 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει διαμορφωθεί στα 67.
Επισημαίνεται ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις γυναικών (με εξαίρεση τις μητέρες ανήλικων τέκνων), που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά και δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 18/8/2015, οι διατάξεις του ν. 4336/2015 δεν έχουν εφαρμογή, δεδομένου ότι το απαιτούμενο για συνταξιοδότηση όριο ηλικίας βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου (61ο για όσες συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας το 2011 και 62ο για όσες συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας το 2012) έχει ήδη συμπληρωθεί μέχρι 18/8/2015.

Παραδείγματα

Ασφαλισμένη του ΕΤΑΑ, που είχε συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012, επρόκειτο βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης και του 59ου έτους της ηλικίας. Η εν λόγω ασφαλισμένη συμπληρώνει τα 59 το 2018, οπότε, σύμφωνα με τον Πίνακα 1, θα συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 60 ετών και 6 μηνών (εφόσον έχει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης των 37 ετών).
Ασφαλισμένος του ΕΤΑΑ που είναι γονέας ανάπηρου τέκνου, συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης το 2017, οπότε, σύμφωνα με τον Πίνακα 1 δικαιούται σύνταξη με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 57 ετών και 8 μηνών (δηλαδή το όριο ηλικίας που αντιστοιχεί στην ηλικία των 55 ετών το 2017).
Ασφαλισμένη του ΤΣΜΕΔΕ ή του Τομέα Ασφάλισης Νομικών που είχε συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, επρόκειτο, βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Η εν λόγω ασφαλισμένη συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας το 2020, οπότε, σύμφωνα με τον Πίνακα 2, θα συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 65 ετών και 3 μηνών, και μετά την 1/1/2022.
Μητέρα ανήλικου τέκνου, ασφαλισμένη του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, που είχε συμπληρώσει 21 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, επρόκειτο, βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας. Η εν λόγω ασφαλισμένη συμπληρώνει το 50ό έτος της ηλικίας το 2016, οπότε, σύμφωνα με τον Πίνακα 2, συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 56 ετών και 9 μηνών, και μετά την 1/1/2022 (εφόσον έχει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης των 25 ετών).
Μηχανικός, παράλληλα ασφαλισμένος στο Δημόσιο και το ΤΣΜΕΔΕ, συνταξιοδοτήθηκε από το Δημόσιο το 2011, όμως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί συγχρόνως ή εντός εξαμήνου από το ΤΣΜΕΔΕ. Συμπλήρωσε 35 έτη ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ το 2012, οπότε, βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους της ηλικίας. Ο εν λόγω ασφαλισμένος συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας το 2016, οπότε, βάσει του Πίνακα 1 θα συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 60 ετών και 6 μηνών.
Η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 3% για κάθε έτος ηλικίας που υπολείπεται από το επόμενο της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου.

Ειδικά Ταμεία (τράπεζες - ΔΕΚΟ)

Ξεχωριστή εγκύκλιος για τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, έως 17 έτη σε ακραίες περιπτώσεις, που αφορά τα λεγόμενα «Ειδικά Ταμεία», κατ' εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου (ν. 4336/2015), εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας. Επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι στα ταμεία των ΔΕΗ  (ΤΑΠ-ΔΕΗ), ΟΤΕ (τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ), Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου(τ. ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), Εθνικής Τράπεζας (τ. ΤΣΠ-ΕΤΕ), Τράπεζας της Ελλάδος (τ. ΤΣΠ-ΤΕ), πρώην Αγροτικής Τράπεζας (τ. ΤΣΠ-ΑΤΕ), πρώην Ιονικής - Λαϊκής (τ. ΤΑΠ-ΙΛΤ), πρώην ΕΤΒΑ (τ. ΤΑΠ-ΕΤΒΑ), Εθνικής Ασφαλιστικής (τ. ΤΑΠΑΕ-ΕΘΝΙΚΗ) και Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ). Ειδικότερα, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι «παλαιές» ασφαλισμένες - μητέρες με ανήλικο τέκνο θα πρέπει να ανατρέξουν στον πίνακα 2 για να δουν την αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που υφίστανται. Η εγκύκλιος περιγράφει αναλυτικά τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας που συντελούνται ανά περίπτωση «παλαιών» ασφαλισμένων, που εάν συνταξιοδοτούνται με 35ετία πρέπει να ανατρέξουν στον πίνακα 1, εάν όμως μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα έτη ασφάλισης (π.χ. 25αετία), πρέπει να δουν τις αυξήσεις που προκύπτουν στον πίνακα 2.
Για «νέους» ασφαλισμένους τονίζεται ότι διατηρείται η προϋπόθεση για σύνταξη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, στα 62 έτη, όπως θεσπίστηκε από 1.1.2013 και μετά. Επίσης, για μητέρες με ανήλικο τέκνο διατηρείται η συνταξιοδότηση με 20 έτη προϋπηρεσίας στα 62 για μειωμένη, ή στα 67 για πλήρη σύνταξη.

Παραδείγματα

Μητέρα ασφαλισμένη στο πρώην ταμείο της ΕΤΕ πριν την 1/1/1983, η οποία στις 18/8/2015 ήταν 49 ετών, είχε συμπληρώσει 23 έτη ασφάλισης και είχε κατά τον χρόνο αυτό ανήλικο παιδί, θα έπαιρνε πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης (και του 52ου έτους της ηλικίας της).
Επειδή η ασφαλισμένη αυτή δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και τη συμπλήρωση 60 ετών και 2 μηνών της ηλικίας της (πίνακας 2), εφόσον έχει και ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου.
Μητέρα ασφαλισμένη στον ΤΑΠ-ΔΕΗ που το 2012 έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης, έχει κατά τον χρόνο αυτό ανήλικο παιδί και είναι 51 ετών, κατοχύρωνε δικαίωμα για λήψη πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της ή μειωμένη με τη συμπλήρωση του 53ου. Η γυναίκα αυτή, το 2015 είναι 54 ετών, οπότε μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας της (όπως προκύπτει από τη στήλη του έτους 2016 -κατά το οποίο συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας της και τη γραμμή της ηλικίας των 55 του πίνακα 2), ή με μειωμένη σύνταξη το 2015 (αφού έχει ήδη συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας της θεμελιώνοντας δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015). Στην περίπτωση που επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη, η μείωση του ποσού της σύνταξής της θα είναι 30% (1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση μέχρι το πολύ 30%) για όσο θα λαμβάνει τη σύνταξή της.
Μητέρα ασφαλισμένη στον ΤΑΠ-ΔΕΗ που το 2012 έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης, έχει κατά τον χρόνο αυτό ανήλικο παιδί και είναι 51 ετών, κατοχύρωνε δικαίωμα για λήψη πλήρους σύνταξης με προϋποθέσεις που αντιστοιχούν στο έτος 2012, δηλαδή, με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, ή μειωμένη με τη συμπλήρωση του 53ου. Η γυναίκα αυτή, το 2015 είναι 54 ετών, οπότε μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας της (όπως προκύπτει από τη στήλη του έτους 2016 -κατά το οποίο συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας της και τη γραμμή της ηλικίας των 55 του πίνακα 2), ή με μειωμένη σύνταξη το 2015 (αφού έχει ήδη συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας της θεμελιώνοντας δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015). Και σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα είναι μειωμένη.
Άνδρας, ασφαλισμένος στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ που στις 31/12/2015 είναι 58 ετών και έχει 33 έτη ασφάλισης, θα θεμελίωνε δικαίωμα συνταξιοδότησης (με πλήρη σύνταξη), ανεξάρτητα από την ηλικία του, με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης. Για τον προσδιορισμό των νέων προϋποθέσεων συνταξιοδότησής του: Εάν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης το 2017, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση ηλικίας 59 ετών και 6 μηνών -το 2017- (όπως προκύπτει από τη στήλη του έτους 2017 -οπότε και συμπληρώνει τον χρόνο ασφάλισης των 35 ετών- και τη γραμμή ηλικίας 58 του πίνακα 1).
Εναλλακτικά, μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία:
αναγνωρίζοντας ένα έτος στρατιωτικής υπηρεσίας το 2015, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2016 και θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας του (το 2016), ενώ αναγνωρίζοντας δύο έτη στρατιωτικής υπηρεσίας του 2015, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2015 και θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση ηλικίας 58 ετών και 6 μηνών (το 2016).

ΕΤΑΠ - ΜΜΕ

Με την εγκύκλιο για τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπονται για τους δημοσιογράφους προκύπτουν αλλαγές στον χρόνο απονομής της σύνταξης για όλους τους τομείς του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, κυρίως για «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή για όσους ξεκίνησε καταβολή ενσήμων έως 31.12.1992. Ειδικότερα επηρεάζονται οι εξής τομείς: Τομέας Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ), Τομέας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Τομέας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου (ΤΑΙΣΥΤ), Τομέας Ασφάλισης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων Τηλεόρασης, Τομέας Ασφάλισης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Τομέας Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών (ΤΣΕΥΠ Αθηνών), Τομέας Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης (ΤΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης), Τομέας Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών (τ. ΤΑΤΤΑ). Γίνεται ξεχωριστή αναφορά στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης για 35αετία (πίνακας 1), για 20αετία (πίνακας 2), για 25αετία (πίνακας 2) και για 15αετία (πίνακας 2). Ειδική αναφορά γίνεται για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων μετά την 1.1.1993, όπου τονίζεται ότι από 1.1.2013, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας.

Παραδείγματα

Ασφαλισμένη γεννημένη το 1957 συμπλήρωσε το έτος 2012, 35 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με τα πριν τον ν. 4336/2015 ισχύοντα θα έπαιρνε πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας της, εφόσον είχε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 37 ετών. Η νέα ηλικία συνταξιοδότησης σύμφωνα με τον πίνακα 1 είναι 59 ετών και 9 μηνών.
Ασφαλισμένη που συμπληρώνει το 55ο έτος ηλικίας το 2014, θα θεμελίωνε δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και του 63ου έτους της ηλικίας της. Επειδή συμπληρώνει το 63ο έτος της ηλικίας της το 2022, το νέο όριο ηλικίας της είναι το 67ο έτος (πίνακας 2).
Ασφαλισμένος που γεννημένος το 1957 συμπλήρωσε το έτος 2012 35 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με τα πριν τον ν. 4336/2015 ισχύοντα, θα έπαιρνε πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας του, εφόσον είχε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 37 ετών. Η νέα ηλικία συνταξιοδότησης θα αναζητηθεί στον πίνακα 1 στο έτος 2016 (κατά το οποίο συμπληρώνει το 59ο έτος της ηλικίας του). Μπορεί, επομένως, να δικαιωθεί σύνταξης με τη συμπλήρωση ηλικίας 59 ετών και 9 μηνών.
Άνδρας που το 2012 συμπληρώνει το 60ό έτος ηλικίας του, και χρόνο ασφάλισης 12 ετών, θα θεμελίωνε δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, εφόσον είχε συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης. Επειδή έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του πριν την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015, η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση των 25 ετών ασφάλισης.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η τελική ρύθμιση: Στη δουλειά έως 17 χρόνια περισσότερα"

ΟΑΕΔ: Ποιες υπηρεσίες θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από το 2016

Μόνο μέσω διαδικτύου, με τη χρήση κωδικών πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΟΑΕΔ ή μέσω ΚΕΠ θα παρέχονται από τις 4 Ιανουαρίου 2016 μία σειρά υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Οι πιο σημαντικές υπηρεσίες για τις οποίες η διαδικασία πρόσβασης αλλάζει είναι:

Η τρίμηνη Ανανέωση Δελτίου Ανεργίας

Οι αιτήσεις για τα Ειδικά Εποχικά Βοηθήματα,

Τα Ειδικά Βοηθήματα Ανεργίας

Οι Παροχές Μητρότητας

Επίδομα νεοεισερχομένων ανέργων (ΕΣΠΑ)

Ειδικό επίδομα σε εργαζομένους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας

Εκτύπωση βεβαιώσεων χρόνου εργασίας

Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισμένους

Για την εξυπηρέτησή τους, οι συναλλασσόμενοι είτε θα πιστοποιούνται ως χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (1. παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης – ΚΠΑ ΟΑΕΔ, ή 2. χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) είτε θα απευθύνονται σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, έχοντας μαζί τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι σχετικές οδηγίες για εγγραφή στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr καθώς και στη σελίδα του Οργανισμού στο Facebook.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Ποιες υπηρεσίες θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από το 2016"

Επεκτείνεται η απόσυρση ΙΧ έως τα τέλη Απριλίου 2016

Ο Χριστουγεννιάτικος μποναμάς της κυβέρνησης στους λάτρεις του αυτοκινήτου, είναι η επέκταση του ευνοϊκού μέτρου της απόσυρσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει την αγορά των καινούριων αυτοκινήτων και να δώσει μια ακόμη ευκαιρία σε όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα καινούργιο και ασφαλές αυτοκίνητο.

Η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων και η αντικατάσταση τους με καινούργιο όχημα, επεκτείνεται μέχρι τις 20 Απριλίου 2016. Σημειώνεται ότι το μέτρο έληγε στις 20 Δεκεμβρίου. Αυτή η σημαντική απόφαση αυξάνει την δυναμική της αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων και ενισχύει την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών.

Είναι μια δίκαια απόφαση, η οποία δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης στα θέματα της οδικής ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της μείωσης του αριθμού των παλαιών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Η απόφαση είναι έτοιμη και σύντομα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, για να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ενίσχυσης της αυτοκίνησης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το μέτρο αφορά όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 με τους φορείς της αγοράς να ζητούν την επέκταση του διαστήματος αυτού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005.

Βάσει των στοιχείων του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων τα πέντε χρόνια ισχύς του μέτρου, από τον Φεβρουαριο 2010 έως το τέλος του 2015, έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους 450.000 επιβατικά οχήματα και ελαφρά φορτηγά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεκτείνεται η απόσυρση ΙΧ έως τα τέλη Απριλίου 2016"

Δικηγόροι: «Όχι» στη χρήση παρανόμως κτηθέντων στοιχείων σε έρευνες διαφθοράς

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι με έκπληξη πληροφορήθηκε πως στον ψηφισθέντα την 22/12/2015 νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης συμπεριλήφθηκε διάταξη, η οποία τροποποιεί το άρθρο 177 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και «επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς (δηλαδή τα λεγόμενα «σκάνδαλα διαφθοράς»)».

Σύμφωνα με την Ολομέλεια των προέδρων, «τόσο η διαδικασία ψηφίσεως όσο και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διάταξης εγείρουν σοβαρότατες αντιρρήσεις θεσμικού και δικαιοκρατικού περιεχομένου, τις οποίες το δικηγορικού σώμα αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει».

Η επίμαχη ρύθμιση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «διευρύνει (και μάλιστα σημαντικά) τα δικαιοκρατικά ελλείμματα, που ήδη καταγράφονται για την επίτευξη του σκοπού της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Παράλληλα, εκφράζεται ο φόβος ότι «με την ψηφισθείσα διάταξη ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη κυκλοφορία άγνωστης προελεύσεως λιστών, οι οποίες θα αξιοποιούνται αδιακρίτως σε βάρος δικαίων και αδίκων για την απόδειξη οικονομικών εγκλημάτων» και θεωρεί ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς οφείλει να διεξάγεται με τήρηση των συνταγματικών εγγυήσεων και σεβασμό των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και δεν πρέπει να επιδιώκεται με οποιοδήποτε τίμημα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι: «Όχι» στη χρήση παρανόμως κτηθέντων στοιχείων σε έρευνες διαφθοράς"

Τόμσεν: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

«Βελούδινο διαζύγιο» του ΔΝΤ με την Ελλάδα εισηγείται ο Πολ Τόμσεν και πολλοί από τους τεχνοκράτες του Ταμείου που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα», είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Επένδυση» η εισήγηση του ισχυρού άνδρα του Ταμείου και μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο υπευθύνου για το ελληνικό πρόγραμμα, Πολ Τόμσεν.

Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Τόμσεν (που έχει προαχθεί σε διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου) φέρεται να επιμένει στην αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς, κατά την άποψή του, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ίδια άποψη με τον Πολ Τόμσεν -ουσιαστικά για έλλειψη ιδιοκτησίας- έχουν και πολλοί από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι προτείνουν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Αθήνα, με τρόπο που θα επιτρέπει στο Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συμμετέχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα στήριξης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από τις ΗΠΑ, προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόμσεν: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα"

Σπίρτζης: Ξεκίνησαν οι δημοπρατήσεις για τον οδικό άξονα Πάτρας-Πύργου

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων στον οδικό άξονα Πύργος-Πάτρα, αλλά και τις ενέργειες που θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου από τον Πύργο έως το Καλό Νερό παρουσίασε σε εκπροσώπους φορέων της Ηλείας και της Αχαΐας, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στα έργα που γίνονται στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου και, όπως είπε, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2017.

Σχετικά με τα έργα στην Πατρών-Πύργου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλαμε έναν σαφή οδικό χάρτη, κυρίως για τον οδικό άξονα, αλλά και τη σύνδεσή του με τους αναπτυξιακούς πόλους της περιοχής μας».

«Για εμάς, έχει μεγάλη σημασία να συνδεθεί ο νέος δρόμος με την Αρχαία Ολυμπία, τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης, το αεροδρόμιο του Αράξου και τη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, διότι πιστεύουμε ότι τα έργα αυτά θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας» εξήγησε. Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε πως ο κ. Σπίρτζης είπε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι αυτά τα έργα θα γίνουν παράλληλα με τις εργασίες στην Πατρών-Πύργου.

Όσον αφορά την εθνική οδό, έγινε, ήδη, η πρώτη δημοπράτηση του έργου από τον Πύργο έως τα Δουνέικα και στις 15 Ιανουαρίου του 2016 θα γίνει η δεύτερη δημοπράτηση. Οι δημοπρατήσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Ιούνιο.

Σχετικά με τον οδικό άξονα από τον Πύργο έως το Καλό Νερό, η μελέτη για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016. Όσον αφορά το δρόμο από το Καλό Νερό έως την Τσακώνα, οι μελέτες εκτιμάται πως θα είναι έτοιμες τον προσεχή Αύγουστο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία των εργασιών, ο κ. Κατσιφάρας διατύπωσε την εκτίμηση πως εάν δεν υπάρξουν γραφειοκρατικά προβλήματα, τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Ξεκίνησαν οι δημοπρατήσεις για τον οδικό άξονα Πάτρας-Πύργου"

Βαρουφάκης: Αν είναι κανείς ψυχοπαθής τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος

Πραξικόπημα χαρακτηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική «De Volkskrant»

«Hταν ένα καθαρό πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα επιτυχημένο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποστηρίζει πως το Eurogroup δεν ανέχθηκε ποτέ μία κυβέρνηση η οποία εξελέγη με βάση ένα προκλητικό πρόγραμμα και γι αυτό δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα.

«Ήξερα ότι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις κάναμε, ποτέ δεν θα ήταν αρκετές. Η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς της εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών», τονίζει ακόμη.

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα για τη στάση των Βρυξελλών ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει μια εμπιστευτική συζήτηση που είχε με τον Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της οποίας δεσμευόταν για την οργάνωση μιας νέας αδιάφθορης φορολογικής διοίκησης, καλώντας μάλιστα τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να προτείνει έναν Γερμανό ο οποίος θα γινόταν επικεφαλής της.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ μαζί σου», του απάντησε ο Σόιμπλε.

Ωστόσο από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζει πως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να θυμηθεί ένα τέτοιο αίτημα από τον τότε ομόλογό του, με το Βερολίνο να επισημαίνει ότι δεν είχε καμία δουλειά να τοποθετήσει οποιονδήποτε σε αυτή τη θέση.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε κάποια ευχάριστη στιγμή στο Eurogroup o ίδιος λέει: «Όποιος μιλά για ευχάριστες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να τον κλείσουν αμέσως μέσα γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρελός (γέλια). Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέρος, συμπεριλαμβανομένων των Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Τα κέντρα εξουσίας είναι αγχωτικά, εξ ορισμού, με μεγάλο εγωισμό και συνεχείς συγκρούσεις. Αν είναι κανείς ψυχοπαθής και του αρέσει η σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος».


Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ακόμα πως δεν πρότεινε κάτι ριζοσπαστικό παρά μόνο να αφήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει και πάλι οικονομικά συμπληρώνοντας μάλιστα πως συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφική, διότι θα αποδεικνυόταν παγκοσμίως σημαντική η αντίσταση στην τρόικα.

«Αυτή η αχτίδα ελπίδας για τους πολίτες ήταν απαγορευτική, διότι ακολουθούσαν εκλογές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», σημειώνει.

Σε ερώτηση για το ποιος ήταν το αφεντικό στο Eurogroup, o Βαρουφάκης απαντά πως ο Σόιμπλε είναι ο μάστερ όλων των μαριονετών, δηλαδή όλων των άλλων υπουργών Οικονομικών.

Για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως δεν έχει καμία πραγματική δύναμη, δεν έχει εξουσία, είναι ένας στρατιώτης, μία μαριονέτα και πως δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση εάν δεν μιλήσει με τον Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε αποφασίζει ποιος θα γίνει πρόεδρος, αυτός καθορίζει την ατζέντα, αυτός ελέγχει τα πάντα.

Και εξηγεί πως στην ισπανική «El Pais» αποκάλεσε τον Ντάισελμπλουμ «πνευματικά ελαφρύ» για τους παραπάνω λόγους που ανέφερε.

Οπως σημειώνει πότε δεν μίλαγε ο ίδιος μετον Ντάισελμπλουμ καθώς δεν μπορούσε να έχει μία πραγματική συζήτηση μαζί του. Με αυτόν που μιλούσε ήταν ο Μάριο Ντράγκι, τον οποίο και αποκαλεί έναν εξαιρετικό οικονομολόγο.

«Ο Σόιμπλε είναι πονηρός και έχει όραμα και εξουσία. Ο Ντάισελμπλουμ είναι ένα γρανάζι σε μια μηχανή την οποία ο ίδιος δεν καταλαβαίνει καν.

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει τι ήταν αυτό που μετάνιωσε στους τρεις μήνες θητείας του στο ΥΠΟΙΚ.

«Το ότι εμπιστεύτηκα την ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ή για να είμαι πιο ακριβής: την ενότητα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου των επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού και εμένα. Είμασταν μαζί μέρα και νύχτα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Κοιμόμουν με τον τρόπο που κοιμούνται στα χαρακώματα σε ένα πραγματικό πόλεμο: λίγες ώρες εδώ και εκεί. Εμπιστεύτηκα τυφλά τον Τσίπρα, κακώς». «Δεν αισθάνομαι προδομένος, αλλά απογοητευμένος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Αν είναι κανείς ψυχοπαθής τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος"

Αφελληνίζεται ο ασφαλιστικός κλάδος

«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Βαδίζουμε ολοταχώς προς τον αφελληνισμό του ασφαλιστικού κλάδου και αυτό θα πρέπει να προσεχτεί από όλους τους αρμοδίους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άριστος γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Και φυσικά, τόσο ο κ. Χατζηθεοδοσίου, όσο και άλλα στελέχη του χώρου δεν επικεντρώνονται μόνο στην πολιτική των τραπεζών να πουλήσουν τις θυγατρικές τους ασφαλιστικές εταιρείες σε μια περίοδο όπου οι υποψήφιοι αγοραστές (λόγω οικονομικής κρίσης και εγχώριας χρηματοπιστωτικής στενότητας) δεν μπορεί παρά να είναι ξένοι.

Αντίθετα, διαμαρτύρονται έντονα για μια σειρά εξελίξεων που σχετίζονται με την Πολιτεία και πλήττουν ιδιαίτερα τις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες πέρα από τις επιπτώσεις της κρίσης και πέρα από τα χτυπήματα που δέχτηκε ο κλάδος λόγω των capital controls.

Επίσης, καταλυτικά στη διαδικασία αφελληνισμού του ασφαλιστικού κλάδου πιθανολογείται ότι θα δράσει και το νέο πλαίσιο Solvency II που ξεκινάει στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου του 2016. «Δεν θα έχει νόημα η δραστηριοποίηση ασφαλιστικής εταιρείας με παραγωγή χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ» αναφέρει αντιπρόεδρος ελληνικού Ομίλου, θέλοντας να δείξει πως οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις του νέου πλαισίου οδηγούν στην ανάγκη για μεγαλύτερα μεγέθη, σε μια περίοδο όπου πολλές ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν χαμηλότερα νούμερα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε ότι αφορά τις θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών, οι εξελίξεις είναι το τελευταίο διάστημα ταχύτατες.

Έτσι:

α) Την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank πούλησε το 80% της θυγατρικής της (και ιδιαίτερα κερδοφόρας) Eurolife στην καναδική Fairfax.

β) Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την διάθεση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στη γερμανική Ergo και

γ) Όλα δείχνουν πως μέσα στο 2016 θα επιχειρήσει και η Εθνική Τράπεζα να εκχωρήσει την θυγατρική της, που μάλιστα είναι leader τόσο στα προϊόντα ζωής, όσο και στις γενικές ασφαλίσεις.

Ωστόσο, αλλού επικεντρώνουν την κριτική τους στελέχη της αγοράς.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του κ. Χατζηθεοδοσίου για τις «αθέμιτες πρακτικές» που όπως υποστηρίζει εφαρμόζονται από τράπεζες για να προσελκύσουν πελάτες των ιδιωτικών εταιρειών: «Δεν μπορεί σε μια αγορά που υποχωρεί, οι θυγατρικές των τραπεζών να καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης στην παραγωγή τους. Μας διαμηνύθηκε πως το όλο ζήτημα δεν αφορά την εποπτεύουσα αρχή (ΔΕΙΑ, ΤτΕ) αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης, οπότε το βάρος των αντιδράσεων μας θα εστιαστεί προς αυτή την πλευρά. Αν χρειαστεί θα καταφύγουμε ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ένα δεύτερο πεδίο διαμαρτυρίας είναι αυτό των λεγόμενων ΕΠΥ (Εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών) που -σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης- έχουν επεκταθεί ταχύτατα στην Ελλάδα κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς, ιδιαίτερα στον κλάδο του αυτοκινήτου. «Από την πλευρά της Εποπτικής Αρχής μας διαμηνύεται ότι εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο είναι απορίας άξιο το γιατί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει παρατηρηθεί η ελληνική εμπειρία. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε στην EIOPA» (τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών), αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Άλλο μέτωπο δυσφορίας είναι τα υποτιμολογημένα ασφάλιστρα στον κλάδο του αυτοκινήτου, όπου στο... πάρτι των προσφορών επιδίδονται πλέον ακόμη και θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών. «Οι πολυεθνικές εταιρείες, αν βρεθούν με κεφαλαιακά ανοίγματα, θα μπορέσουν να καλυφθούν από τους ισχυρούς τους μετόχους στο εξωτερικό. Οι ελληνικές όμως εταιρείες πώς θα καλύψουν πιθανά κεφαλαιακά ανοίγματα;» αναρωτιέται ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφελληνίζεται ο ασφαλιστικός κλάδος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news