facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η ΕΚΤ θα δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας

Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται, να αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προτίθεται να εξετάσει το θέμα στη συνεδρίασή του στο τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, με θετική διάθεση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Τούτο σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τις αρχές του 2015.

Πρόκειται για το περίφημο waiver, ήτοι την κατ΄εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ρευστότητα περίπου 25 δις ευρώ από τον ELA στους μηχανισμούς της ΕΚΤ απευθείας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα γλιτώσουν τόκους, που σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η ρευστότητα χορηγείται από τον ELA με υψηλότερα επιτόκια.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΤ θα δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας"

Μέρκελ: Η Frontex να δρα αυτόνομα στην ύστατη περίπτωση

Στη «σωστή κατεύθυνση» κινούνται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και επισήμανε ότι το εύρος των προτάσεων αυτών δεν θα μπορούσε κανείς ούτε να το φανταστεί πριν από έναν χρόνο.

Προέβλεψε ωστόσο ότι κατά το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα υπάρξει τελική λύση για το θέμα, ενώ τόνισε ότι η κατανομή των προσφύγων καθυστερεί επειδή δεν είναι έτοιμα τα «Hot spots».

«Θα επιμείνουμε να εφαρμοστούν με συνέπεια ήδη ειλημμένες αποφάσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την δημιουργία των "Hot spots" στην Ιταλία και στην Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψουμε σε συντεταγμένες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αφορά την ειλημμένη απόφαση περί κατανομής 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, η οποία προχωρεί πολύ αργά, διότι προϋπόθεση είναι βεβαίως τα "Hot spots"», δήλωσε η κ. Μέρκελ μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διευκρίνισε ότι «μόνο εφόσον γίνεται εκεί όχι απλώς η καταγραφή αλλά και η επαναπροώθηση και η κατανομή, μπορεί ένα "Hot spot" να θεωρηθεί λειτουργικό».

Αναφερόμενη στις προτάσεις της Επιτροπής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η καγκελάριος δήλωσε ότι πρόκειται για «σημαντικές προτάσεις, οι οποίες δεν κινούνται μόνο στην σωστή κατεύθυνση, αλλά στο εύρος τους δεν μπορούσε κανείς ούτε να τις φανταστεί πριν από έναν χρόνο».

Το θέμα, συνέχισε, είναι να δοθούν στη Frontex περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί στην ύστατη περίπτωση να δρα αυτόνομα, να τεθούν στη διάθεση της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνοριοφύλακες και εξοπλισμός για να χρησιμοποιούνται ευέλικτα στα κράτη-μέλη και να δοθεί στη Frontex ένας μεγαλύτερος ρόλος στις απαραίτητες επαναπροωθήσεις προσφύγων, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ακόμη ότι η φύλαξη των συνόρων αγγίζει πολύ σημαντικά θέματα εθνικής κυριαρχίας. «Θα πρέπει ασφαλώς κι εμείς να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά ποια μέτρα μπορούν στο μέλλον και σε ποιο επίπεδο να γίνουν αποδεκτά. Αλλά θεωρώ ενθαρρυντικό και σημαντικό το γεγονός ότι η συζήτηση σε αυτό το πεδίο έχει εξελιχθεί. Και γι’ αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στηρίξω την υποβολή της πρότασης σε διαβούλευση και τη λήψη απόφασης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, για να προσθέσει:

«Γνωρίζω ότι πρόκειται για μεγάλο και δύσκολο θέμα και σίγουρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα φέρει τελική λύση, αλλά η ιστορία της ΕΕ διδάσκει ότι η υπομονή και η επιμονή αξίζουν τον κόπο. Είναι προς το συμφέρον όλων να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων. Είναι και προς το συμφέρον και των ίδιων των προσφύγων».

Προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, κεντρικής σημασίας είναι η καταπολέμηση των αιτίων της φυγής των ανθρώπων, τόνισε η κ. Μέρκελ και αναφέρθηκε εκτενώς στη μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «εταίρο-κλειδί» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή τη στιγμή είναι η σημαντικότερη χώρα διέλευσης προς την Ευρώπη. Φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Έχουμε δεσμευθεί να διαθέσουμε τρία δισεκατομμύρια ευρώ και είμαι ευγνώμων στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε και ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε. Θέλουμε να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα για να βελτιώσουμε την κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και να καταπολεμήσουμε με αυτό τις αιτίες προσφυγιάς. Διότι όσο καλύτερη είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τόσο λιγότερο θα νιώθουν την ανάγκη να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη», δήλωσε και εξήγησε ότι «ως αντάλλαγμα περιμένουμε από την Τουρκία καλύτερη φύλαξη των συνόρων της προς την ΕΕ, πιο συνεπή θαλάσσια διάσωση στο Αιγαίο και πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων».

Μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία θα καταστεί δυνατό να δημιουργήσουμε νόμιμες δυνατότητες μετανάστευσης, π.χ. μέσω ποσόστωσης, προσέθεσε η Καγκελάριος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπέβαλε τόσο γρήγορα τις προτάσεις της.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Η Frontex να δρα αυτόνομα στην ύστατη περίπτωση"

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο ΠΣΦ για το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων

Στη δικαιοσύνη πρόκειται να προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος φαρμακαποθηκάριων ,για το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων καθώς καταστρατηγείται το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το νόμο, για την εφαρμογή του.

Όπως καταγγέλλουν η πολύμηνη καθυστέρηση της έκδοσής του ευθύνεται για την αναστάτωση και την αβεβαιότητα στην αγορά που σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας αναγκάζει τις επιχειρήσεις του κλάδου να περιορίζουν τα αποθέματά τους ,με αποτέλεσμα να σημειώνονται ελλείψεις.

Ακόμη επισημαίνουν την απουσία διαλόγου με την πολιτεία, εξαιτίας της απροθυμίας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να δεχθεί τους εκπροσώπους του Συλλόγου.

«Τους τελευταίους μήνες, οι φαρμακαποθηκάριοι αντιμετωπίζουν σειρά δυσμενών συνθηκών που διαμορφώνονται στη αγορά , εξαιτίας εξοντωτικών υπουργικών αποφάσεων, που καταστρατηγούν και παραβιάζουν τον υγιή ανταγωνισμό »,επισημαίνει ο Γραμματέας του Συλλόγου Θεόδωρος Σκυλακάκης και εξηγεί: «Συγκεκριμένα η νέα ΚΥΑ, που καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, επιτρέπει στου συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, να ιδρύουν αλυσίδα φαρμακείων, ενώ εξαιρεί τις φαρμακαποθήκες από τη δυνατότητα αυτή».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο ΠΣΦ για το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων"

Σκοπιανός πρωθυπουργός: Δεν είπα ποτέ ότι είμαστε έτοιμοι για αλλαγή ονόματος

Παίρνει πίσω όσα φέρεται να δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian, ότι δηλαδή είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελλάδα, για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Δεν έχω πει ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για μια αλλαγή του ονόματος», αναφέρει σε γραπτή δήλωση, κάνοντας λόγο για λανθασμένη δημοσιογραφική ερμηνεία του τίτλου της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αλλάξει το όνομα «Μακεδονία» εφόσον η λύση που θα βρεθεί εγκριθεί από δημοψήφισμα.

«Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε διάλογο με την Ελλάδα, προκειμένου να βρούμε μια λύση και αν βρούμε μια λύση, θα πρέπει να πάμε στους πολίτες και να οργανώσουμε δηοψήφισμα. Μέσα από το διάλογο, πρέπει να βρούμε μια λύση και μετά από αυτό πρέπει να ρωτήσουμε τους πολίτες: είναι αυτό σωστό ή λάθος;», φέρεται να δήλωσε ο Ν. Γκρούεφσκι στην εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν, ενώ αύριο φτάνει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανός πρωθυπουργός: Δεν είπα ποτέ ότι είμαστε έτοιμοι για αλλαγή ονόματος"

Υπονοούμενα Αλεξιάδη για τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής

Υπονοούμενα ότι στις λίστες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, οι οποίες ελέγχονται, μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ονόματα προσώπων που εκφέρουν δημόσιο λόγο και μέχρι πρότινος παρέδιδαν μαθήματα φορολογικής συνείδησης, άφησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν φωτογραφίζει πολιτικά πρόσωπα ή δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός απέφυγε να προβεί σε διευκρινίσεις, σημειώνοντας: «Μπορεί να είναι διάφοροι. Μπορεί να είναι και ένας συνδικαλιστής...»

Ο ίδιος πάντως επανέλαβε ότι οι έλεγχοι στις επίμαχες λίστες θα αποφέρουν σύντομα θεαματικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στην ίδια Επιτροπή, επιβεβαίωσε την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού που εδρεύει στη Βουλή αναφορικά με τις απώλειες εσόδων από τη φοροδιαφυγή.

«Οι εκτιμώμενες απώλειες από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο φτάνουν τα 15 με 20 δισεκ. ετησίως όταν κάθε χρόνο ο αγώνας που γίνεται είναι για να μαζέψει το δημόσιο περί τα 45 δισεκ. από άμεσους και έμμεσους φόρους».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι έλεγχοι ιδίως στα νησιά αύξησαν τα έσοδα του κράτους κατά 28% σε σχέση με το 2014 και το 2013.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπονοούμενα Αλεξιάδη για τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής "

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες

Η Τουρκία έχει συλλάβει, κακομεταχειριστεί και απελάσει στη χώρα καταγωγής τους Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, παραμονή της νέας συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική κρίση.

«Παράλληλα με τις συζητήσεις για τη μετανάστευση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», η κυβέρνηση της Άγκυρας συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση «πάρα πολλούς, ίσως εκατοντάδες πρόσφυγες και ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της.
Οι τουρκικές αρχές διέψευσαν αμέσως τις κατηγορίες αυτές.
«Αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι Σύροι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Συρία», αντέδρασε Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, διαβεβαιώνοντας ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται η πολιτική «των ανοιχτών θυρών» που υιοθετήθηκε από τις τουρκικές αρχές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία.
«Ορισμένοι (πρόσφυγες) δήλωσαν ότι τους είχαν αλυσοδέσει, ξυλοκοπήσει και μεταφέρει δια της βίας στη χώρα από την οποία είχαν φύγει», προσθέτει η Αμνηστία, στηριζόμενη σε πολλές μαρτυρίες, και καταγγέλλει «άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η Άγκυρα έχει υποδεχθεί στο έδαφός της 2,5 εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες.
Μετά την υπογραφή τον περασμένο μήνα συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας από την ΕΕ ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα έναν αυξημένο έλεγχο στα σύνορά της, η Τουρκία έχει συλλάβει χιλιάδες υποψηφίους για απέλαση.
«Αναθέτοντας στην Τουρκία τον ρόλο του φύλακα της Ευρώπης στην κρίση με τους πρόσφυγες, η ΕΕ κινδυνεύει να αγνοήσει και εφεξής να ενθαρρύνει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τζον Νταλχούιζεν, ο οποίος είναι υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία.
Μίνι σύνοδος κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή 8 χωρών μελών της ΕΕ καθώς και της Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες προκειμένου να ασχοληθεί με τη μεταναστευτική και την προσφυγική κρίση.
Από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδεψαν μέσω θαλάσσης από την Τουρκία για τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Κατά την ίδια περίοδο περισσότεροι από 500 μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι τους αυτό, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες"

Ντομπρόβσκις:Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικού Μνημονίου

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις βάζει τέλος στα σενάρια για Grexit, αλλά, από την άλλη, ακολουθώντας την τακτική του μαστίγιου και του καρότου, ανοίγει παράθυρο για επιπρόσθετα Μemoranda of Understading (MoU) στο μέλλον, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι τέλους.

Μιλώντας στο πρακτορείο MNI και το Euro2day.gr, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση, πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μιλά για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Κομισιόν και της Ε.Ε. προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Παρά τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της ΕΕ -που απαντούσαν εμμέσως πλην σαφώς στον πρωθυπουργό Αλέξη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ επιβάλλεται νομικά, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στο Ταμείο την συμμετοχή του σε τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα αποφασίσει.

Προ πάντων, όμως, αφήνει να εννοηθεί ότι εάν ΔΝΤ και ΕΕ δεν τα βρουν στην βιωσιμότητα του χρέους και στον τρόπο επίλυσης του, είναι οι χώρες μέλη του ευρώ που στο τέλος θα αποφασίσουν τί πρόταση θα υιοθετηθεί. 

Με αυτό τον τρόπο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αποκλείει μια ευρωπαϊκή λύση, εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε ακραίες επιλογές τις οποίες κάποιες χώρες μέλη δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τα κοινοβούλια τους.

Ο Λεττονός, όταν ρωτήθηκε για το εάν προκαλεί ανησυχία η «ισχνή» πλειοψηφία της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα και κυρίως για το ασφαλιστικό, εμφανίζεται «διαλλακτικός» λέγοντας ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση φέρει αντίμετρα του ιδίου κόστους τότε οι δανειστές θα τα εξετάσουν.

Ο κ. Ντομπρόβσκις λέει, επιπλέον, ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει μια λύση για το ασφαλιστικό και ότι ήδη δανειστές και οι ελληνικές αρχές εργάζονται από κοινού πάνω σε διάφορα μοντέλα για να δουν πιο είναι το καλύτερο. 

Απορρίπτει, πάντως, την εναλλακτική για αύξηση των εισφορών, ενώ αναφέρει ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από το μεταναστευτικό θα εξεταστούν μεν, δεν υπάρχει όμως ευθεία σύνδεση τους με το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά: 
Η πρώτη μου ερώτηση αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρίτη δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι η συμμετοχή του είναι νομικά αναγκαία. Συμφωνείτε με την εκτίμηση αυτή;
Πράγματι, με βάση το πρόγραμμα του ESM που συμφωνήθηκε, η Ελλάδα προβλέπεται να ζητήσει και άλλο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Η Συνθήκη του ESM ορίζει ότι αν ένα κράτος-μέλος λάβει ένα πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, πρέπει να ζητήσει και ένα πρόγραμμα από το ΔΝΤ, όποτε αυτό είναι δυνατό. Αυτό πέρασε και στα συμπεράσματα του Eurogroup και είναι και μια δέσμευση που συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε τον Ιούλιο ότι το Ταμείο θα χορηγήσει τρίτο δάνειο στην Ελλάδα. Ωστόσο, από τότε και μόλις πριν από μερικές μέρες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είπε ότι το ΔΝΤ θα επαναξιολογήσει τη συνολική του θέση για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό ερμηνεύτηκε ως μια πιθανότητα το ΔΝΤ να επιλέξει να μη δώσει τρίτο δάνειο και να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα ως τεχνικός σύμβουλος, αν δεν συμφωνήσει με τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ή στη βιωσιμότητα του χρέους. Θα ήθελα να καταστεί σαφές αν υπάρχει μια συγκεκριμένη υποχρέωση να χορηγήσει το ΔΝΤ νέο δάνειο, ή απλά να έχει μια γενική παρουσία.

Να είμαστε ξεκάθαροι. Φυσικά τα έγγραφα της Ε.Ε. ή η Συνθήκη του ESM δεν μπορούν να καθορίσουν τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει το ΔΝΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει. Αυτό που εξυπακούεται, είναι πως οι χώρες σε προγράμματα της E.E. θα πρέπει, όποτε είναι δυνατό, να υποβάλλουν αίτημα και για αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ. Αυτή είναι μια ισχυρή προσδοκία από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Αλλά φυσικά, τα έγγραφα της Ε.Ε. δεν μπορούν να επιβληθούν στο ΔΝΤ και στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση του ίδιου του ΔΝΤ, με βάση τα δικά του προγράμματα και τους δικούς του όρους. Είναι σαφές ωστόσο ότι υπάρχουν τρόποι να συντονιστούν οι όροι αυτοί με τους θεσμούς της Ε.Ε. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε στα προηγούμενα προγράμματα και με άλλες χώρες.

Τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ αποσύρει εθελοντικά το ενδιαφέρον του για μια τρίτη ελληνική δανειακή συμφωνία; Πώς θα αντιδράσει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Ακόμα περιμένουμε ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ενα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους και υπάρχουν ήδη διατάξεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για την εξέταση του ζητήματος αυτού μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το MNI δημοσίευσε εμπιστευτικά έγγραφα την Παρασκευή, που αποκαλύπτουν ότι το ΔΝΤ «χρησιμοποιεί ακόμα συντηρητικές και ακραίες υποθέσεις για την Ελλάδα». Τα έγγραφα αποκάλυψαν επίσης τις διαφορετικές αντιλήψεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το πώς θα αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Θεωρείτε ότι οι διαφορές αυτές θα γεφυρωθούν στο τέλος, ή υπάρχει επιλογή για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους;

Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την ύπαρξη μεγάλων διαφορών στην αξιολόγηση. Φυσικά υπάρχουν διαφορές, αλλά θα έλεγα ότι υπάρχει τώρα και αρκετή εμπειρία για το πώς θα συντονιστούμε και πώς θα φτάσουμε σε μια κοινή αξιολόγηση και πώς θα γίνει ο συντονισμούς για τους όρους του προγράμματος. Οπότε δεν θα δώσω υπερβολικές διαστάσεις στις διαφορές. Στο τέλος της ημέρας, θα έλεγα ότι είναι οι χώρες της ευρωζώνης αυτές που θα αποφασίσουν. Αλλά το Eurogroup περιμένει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Και αν το ΔΝΤ πιέσει για μια δραστική αναδιάρθρωση του χρέους που κάποιες χώρες της ευρωζώνης μπορεί να μην καταφέρουν να περάσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια;

Εχουμε συμφωνήσει με το ΔΝΤ στη μεθοδολογία για το πώς θα αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο η επίπτωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ (debt-to-GDP ratio) αλλά και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (debt servicing costs). Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεδομένης της πολύ μεγάλης περιόδου χάριτος και ωριμάνσεων και των χαμηλών επιτοκίων, σημαίνει ότι το κόστος είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. 

Οπότε, υπό το πρίσμα αυτό, το ζήτημα βασικά είναι και πώς αντιμετωπίζεις την εξυπηρέτηση του χρέους μακροπρόθεσμα, αποφεύγοντας κάποιες απότομες κορυφώσεις. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο να γίνει αυτό, με προσαρμογές στους όρους για το ελληνικό χρέος, χωρίς ένα ονομαστικό κούρεμα. Το ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνεί με αυτή την αξιολόγηση που μόλις περιγράψατε;

Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με το ΔΝΤ και τελικά είναι οι πιστωτές, οι χώρες-μέλη του ευρώ δηλαδή, αυτές που θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι δεν είναι.

Η πρώτη αξιολόγηση πλησιάζει και η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δύσκολες προκλήσεις. Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η κυβέρνηση λέει πως δεν θα αποδεχτεί περικοπές σε κύριες συντάξεις και αντιπροτείνει αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Συμφωνείτε με αυτό το αντίμετρο, εφόσον παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα;

Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Στο τραπέζι υπάρχει τώρα μια τροποποιημένη πρόταση, που είναι μέρος της πρώτης αξιολόγησης. Σε γενικές γραμμές, η εκτίμησή μας είναι πως η αύξηση της φορολόγησης της εργασίας στο στάδιο αυτό δεν θα είναι ένα παραγωγικό μέτρο για την ελληνική οικονομία. 

Η Κομισιόν, γενικά, συμβουλεύει τα κράτη-μέλη να μετατοπιστούν από την αύξηση της φορολογίας στη χαμηλά αμειβόμενη εργασία και να στραφούν σε άλλες φορολογικές βάσεις που είναι λιγότερο επιβλαβείς για την ανάπτυξη. Μέσα από τα απαραίτητα μοντέλα θα αξιολογήσουμε την οικονομική επίπτωση διάφορων σεναρίων-μεταρρυθμίσεων και θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. λένε ότι εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μετά τον Φεβρουάριο. Είναι πιθανό αυτό;

Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος.

Μια νέα συμφωνία για το χρέος θα συνοδευόταν και από ένα άλλο MoU;
Με βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό MoU όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος. 

Ωστόσο, σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει -επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα-, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού MoU κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα. Αλλά δεν θα το συνέδεα άμεσα με τους όρους για το χρέος, που συνδέονται με τη σειρά τους με την πρώτη αξιολόγηση.

Από τη στιγμή που το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, υπάρχει κάποια ανησυχία ότι μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνει τη δημοσιονομική της προσαρμογή και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα προσαρμογής;

Το δεύτερο μισό του έτους έδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι λόγω της στάσης της στο πρώτο μισό του 2015, η Ελλάδα πέρασε από χρηματοπιστωτική αστάθεια, κεφαλαιακούς ελέγχους και αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. 

Ως εκ τούτου, υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Ελλάδα πρέπει να έχει σε τροχιά το πρόγραμμά της, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης 0,5% του ΑΕΠ ως πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 και μεσοπρόθεσμα ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και Κομισιόν-Ε.Ε.;
Φυσικά, όπως είπα προηγουμένως, το δεύτερο μισό του έτους ήταν πολύ εποικοδομητικό. Το γεγονός ότι συμφωνήσαμε σε ένα ακόμα πρόγραμμα και εκταμιεύσαμε σχεδόν όλους τους πόρους από την πρώτη δόση του δανείου δείχνει επίσης πως η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται. 

Ωστόσο, ένα σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης αυτής είναι να έχουμε μια επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση. Θα ήταν μια ισχυρή ένδειξη ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σοβαρότητα στην τήρηση των όρων του προγράμματος.

Θα ήσασταν πρόθυμοι να δώσετε στην ελληνική κυβέρνηση κάποια ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, αν υπάρξει κίνδυνος η κυβέρνηση να χάσει την ισχνή της πλειοψηφία στο κοινοβούλιο;
Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει εναλλακτικά μέτρα με το ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να τα συζητήσουν. Αυτή τη στιγμή, συζητάμε πώς να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τα κύρια κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ ενέκριναν το τρίτο πακέτο διάσωσης αυτό το καλοκαίρι, αρνούνται να εγκρίνουν τα αντίστοιχα μέτρα στο κοινοβούλιο. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι' αυτό;
Η Κομισιόν δεν σχολιάζει τις πολιτικές των κομμάτων στα κράτη-μέλη. Εργαζόμαστε με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Δεδομένης όμως της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όταν παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και τα νομοσχέδια για τη φορολόγηση και την αγορά εργασίας στο κοινοβούλιο. Πώς θα επηρέαζε την ελληνική οικονομία ένας πιθανός νέος κύκλος εκλογών;
Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις. Οι δημοσιονομικές προβλέψεις, για παράδειγμα, έχουν ήδη αναθεωρηθεί σημαντικά λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις στην αρχή του έτους. Έχουμε τώρα πολύ χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στο στάδιο αυτό, δεν βλέπουμε την ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή των δημοσιονομικών προβλέψεων, γιατί η οικονομία αποδίδει ελαφρώς καλύτερα από όταν συμφωνήθηκε το πρόγραμμα.

Δεδομένων των μεγάλων ροών προσφύγων και της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα, μπορεί η χώρα να λάβει ως αντάλλαγμα κάποια ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος;

Αναμφίβολα πρέπει να λάβουμε υπόψη την προσφυγική κρίση. Η Επιτροπή έχει διακηρύξει ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το επιπρόσθετο κόστος με το οποίο επιβαρύνονται τα κράτη-μέλη εξαιτίας αυτής της κρίσης και προσφέρουμε επίσης τεχνική και οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, για να στήσει τα hot spots και να διαχειριστεί την κρίση. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων πρέπει να λάβουν στήριξη.

Αλλά αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία, για να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις του τρέχοντος προγράμματος...
Δεν βλέπω μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στα δύο. Είναι κάτι που αναμφίβολα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, τόσο όσον αφορά στις επιπτώσεις για τον πληθωρισμό όσο και για την τεχνική βοήθεια που προσφέρουμε, αλλά δεν θα έλεγα ότι συνδέεται άμεσα με άλλες πολιτικές που συζητάμε.

Και για το Grexit; Έχει φύγει τελείως από το τραπέζι; Ορισμένοι αξιωματούχοι φαίνεται να αφήνουν να εννοηθεί ότι το Grexit παραμένει μια πιθανότητα, μικρή αλλά υπαρκτή, αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία διάσωσης.
H συμβουλή μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα Grexit και αν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, δεν υπάρχει προφανέστατα καμία ανάγκη να γυρίζει στη συζήτηση αυτή.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις:Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικού Μνημονίου"

Πεντάωρη στάση εργασίας αύριο στο «Αττικό»

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν», στο πλαίσιο 5ωρης στάσης εργασίας (10.00 π.μ.-15:00), που πραγματοποιούν, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, τη στιγμή που, όπως λένε, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ασθενείς σε τακτικά ιατρεία, στα επείγοντα, αλλά και στη νοσηλεία.

Με απόφαση του σωματείου εργαζομένων, αύριο τα τμήματα του νοσοκομείου «Αττικόν» θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικά ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, στο ακτινολογικό, στο πυρηνικό και τα υπόλοιπα εργαστήρια.

Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία (εξαιρείται μόνο η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού για την πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων συνεδριών αιμοκάθαρσης και τα προγραμματισμένα ραντεβού για τους ογκολογικούς ασθενείς -χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες).

Το σωματείο κάνει λόγο για «δραματική» έλλειψη προσωπικού, που «καθιστά τη νοσηλεία επικίνδυνη», με τις κενές οργανικές θέσεις να ανέρχονται σε 350, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει «οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, να πραγματοποιούνται, ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει ένας μόνο νοσηλευτής με έναν εκπαιδευόμενο.

Τα ράντζα έχουν γίνει μόνιμες κλίνες, 11 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές, υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και έκτακτη χρηματοδότηση των αναγκών του νοσοκομείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεντάωρη στάση εργασίας αύριο στο «Αττικό»"

Γκρουέφσκι: Να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα στο όνομα, αλλά μετά δημοψήφισμα

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ προκειμένου να βρεθεί λύση στην 24ετή διένεξη με την Ελλάδα, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι.

Μιλώντας στη βρετανική «Guardian», ο κ. Γκρουέφσκι σημείωσε πως τα Σκόπια είναι «έτοιμα να συζητήσουν» και «να βρουν μία λύση», αλλά με προϋπόθεση η όποια αλλαγή ονομασίας να τεθεί σε δημοψήφισμα και να εγκριθεί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

«Θα θέλαμε το ταχύτερο δυνατό να πάμε σε διάλογο με την Ελλάδα και να βρούμε μία λύση, και αν βρούμε μία λύση θα πρέπει να πάμε στους πολίτες μας και να οργανώσουμε δημοψήφισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει συστηματικό διάλογο με τα Σκόπια μέσω της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας αλλά και τη συνολική βελτίωση των διμερών σχέσεων, όμως η δήλωση του κ. Γκρούεφσκι φαίνεται ότι ήταν απρόοπτη.

Συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ποπόσκι θα έχει αύριο Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης Γκρουέφσκι.

Το ΥΠΕΞ δεν έχει προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο, εν αναμονή και της αυριανής συνάντησης Ποπόσκι-Κοτζιά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκρουέφσκι: Να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα στο όνομα, αλλά μετά δημοψήφισμα"

Κατρούγκαλος: Διυπουργική επιτροπή για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία

Τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα συσταθεί για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από τα γραφεία της αντιπροεδρίας όπου συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι σε μάκρος χρόνου, ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα ασφαλιστικά της ταμεία δεν έχουν αποθεματικά.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Διυπουργική επιτροπή για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία"

Αλεξιάδης κατά τραπεζών για τις προμήθειες στις συναλλαγές

«Έχουμε πάρα πολλούς Έλληνες πολίτες που μπορεί να έκαναν μαθήματα φορολογικής συνείδησης, αλλά έχουν λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης λίγες ώρες μετά την έφοδο του ΣΔΟΕ στην τράπεζα UBS.

Η αναφορά του υπουργού έγινε κατά την διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής για να επισημάνει ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές «έχουν πάρει πολλά στοιχεία για το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».

Χθες μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής αποκάλυψε ότι από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στην λίστα μεγαλοκαταθετών που απέστειλαν οι υπηρεσίες Βεστφαλίας-Ρηνανίας εντοπίστηκαν αρκετοί που απέκρυψαν από τις φορολογικές τους δηλώσεις ποσά από 1,5 εως 12 εκατ. ευρώ!

Εκτός αυτών, ο κ. Αλεξιάδης προχώρησε σε συστάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα για περιορισμό των υψηλών προμηθειών που παρακρατούν από τους πελάτες τους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υποστήριξε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών περιορίζει τη φοροδιαφυγή, υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να λυθεί το θέμα των προμηθειών των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε το παράδειγμα τράπεζας που κρατά προμήθεια 3% για κάθε συναλλαγή από γνωστό ζαχαροπλαστείο.

«Δεν μπορούν οι τράπεζες να παίρνουν τόσο μεγάλα ποσά» είπε και πρόσθεσε ότι «ούτε το Δημόσιο δεν παίρνει τέτοιες προμήθειες».

Ο ίδιος ανάφερε εξάλλου ότι δεν είναι δυνατόν τα «μηχανάκια» που προμηθεύονται οι επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να κοστίζουν 280 ευρώ, ενώ δυσαρέσκεια εξέφρασε και για την προμήθεια (0,35 ευρώ) που πήρε τράπεζα από καταναλωτή για πληρωμή ΔΕΗ αλλά και για την προμήθεια (0,50 ευρώ) που πήρε άλλη τράπεζα πάλι για ΔΕΗ μέσω ιντερνετικής πληρωμής.

Ο κ. Αλεξιάδης επιβεβαίωσε έκθεση του γραφείου του Προϋπολογισμού που εδρεύει στη Βουλή σε σχέση με τις απώλειες εσόδων από τη φοροδιαφυγή.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι εκτιμώμενες απώλειες από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο φτάνουν τα 15 με 20 δισ. ετησίως όταν «κάθε χρόνο ο αγώνας που γίνεται είναι να μαζέψει το Δημόσιο από άμεσους και έμμεσους φόρους περί τα 45 δισ.».

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι συνεχείς έλεγχοι ιδίως στα νησιά αύξησε τα έσοδα κατά 28% σε σχέση με το 2014 και το 2013, ενώ επανέλαβε ότι αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα και από τον έλεγχο των λιστών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης κατά τραπεζών για τις προμήθειες στις συναλλαγές"

Στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας την Πέμπτη

Σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως το τέλος του ωραρίου, θα προχωρήσουν την Πέμπτη οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού και τις συνθήκες εργασίας στα δικαστήρια.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, οι δικαστικοί υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας την Πέμπτη"

Κινητοποιήσεις της ΟΜΥΛΕ κόντρα στην πώληση ΟΛΠ και ΟΛΘ

Κινητοποιήσεις προγραμματίζει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) κόντρα στην επιχειρούμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Τη Δευτέρα προγραμματίζεται 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:30 και πορεία στο ΤΑΙΠΕΔ.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις της ΟΜΥΛΕ κόντρα στην πώληση ΟΛΠ και ΟΛΘ"

Μπάχαλο: Άδειασαν το Τάε Κβον Ντο, αλλά δεν έχουν πού να πάνε τους μετανάστες

Μπορεί χθες να ανακοινώθηκε πώς οι μετανάστες που βρίσκονται στο Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο θα μεταφερθούν στο γήπεδο χόκεϊ, ωστόσο, η απομάκρυνσή τους έχει ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος στο Ελληνικό δεν είναι έτοιμος για να τους υποδεχθεί.

Σύμφωνα με πηγές, είχε ζητηθεί να αδειάσει ο χώρος στο Τάε Κβον Ντο μέχρι τις 11, σήμερα το πρωί. Ήδη, οι περισσότεροι μετανάστες βρίσκονται έξω από τον χώρο, ενώ την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν και οι εθελοντικές οργανώσεις που βρίσκονταν εκεί για να τους βοηθήσουν, όπως ο Ερυθρός Σταυρός.

Μιλώντας στο protothema.gr, άτομα από τις οργανώσεις αυτές είπαν ότι στους μετανάστες που έφτασαν στην Αττική από την Ειδομένη δόθηκε πρωινό και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, είναι άγνωστο το πού θα μεταφερθούν αφού, όπως ανακοίνωσαν και χθες οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου μετά τη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο χώρος στο γήπεδο χόκεϊ θα είναι έτοιμος την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι έφτασαν στον προαύλιο χώρο του Τάε Κβον Ντο τρεις κλούβες των μεταγωγών και σύμφωνα με μετανάστες, αστυνομικοί μπήκαν μέσα στις εγκαταστάσεις και ζήτησαν από τους μετανάστες που βρίσκονταν ακόμη μέσα να μαζέψουν τα πράγματά τους και να βγουν έξω με αποτέλεσμα πολλοί να περιμένουν μέχρι και αυτή την ώρα διπλά από τις κλούβες, χωρίς να γνωρίζουν πού θα πάνε.

Σύμφωνα με μετανάστες από το Μαρόκο, οι οποίοι μίλησαν στοprotothema.gr, αστυνομικοί μπήκαν μέσα στο Τάε Κβον Ντο και άρχισαν να τους ρωτούν τις χώρες προέλευσής τους και στη συνέχεια τους διαχώρισαν με βάση την χώρα από την οποία προέρχονταν. Αμέσως μετά, η αστυνομία άρχισε να επιβιβάζει τους Μαροκινούς στα κλούβες των μεταγωγών, αλλά ούτε αυτή τη φορά τους ενημέρωσε για το πού θα οδηγηθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι μετανάστες από το Μαρόκο ενδέχεται να μεταφερθούν στην Κόρινθο.

Την ίδια ώρα, Ιρανοί μετανάστες επιβεβαίωσαν ότι οι αστυνομικοί τους διαχώρισαν με βάση τις χώρες προέλευσής τους, ενώ εξέφρασαν την άποψή τους ότι οι ελληνικές αρχές θα απελάσουν τους Μαροκινούς διότι -όπως υποστήριξαν- κάθε βράδυ τσακώνονταν και δημιουργούσαν προβλήματα στο Τάε Κβον Ντο. Όσον αφορά στη δική τους τύχη, είπαν ότι οι άνθρωποι της αστυνομίας τους απάντησαν πως υπάρχει για αυτούς ένας άλλος προσωρινός καταυλισμός στο Ελληνικού, όπου και θα μεταφερθούν αργότερα.



Πάντως, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο protothema.gr, τα σκουπίδια στο  γήπεδο χόκεϊ έχουν τέτοιο όγκο που είναι αδύνατο να ανοίξουν ακόμη και οι πόρτες!

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν την ίδια ώρα ότι η εντολή που είχε δοθεί ήταν να αδειάσει ο χώρος στο Τάε Κβον Ντο μέχρι τις 11 και να αρχίσει η μετακίνηση των μεταναστών. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν γνωρίζουν το πού θα μεταφερθούν οι μετανάστες ή πώς θα φύγουν από το Τάε Κβον Ντο.

Άλλωστε, από αύριο, Πέμπτη, η πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση πρέπει να παραδοθεί στην εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΑΔ), αφού το ερχόμενο Σάββατο ξεκινούν στο συγκεκριμένο γήπεδο πανευρωπαϊκοί αγώνες. 




Όμως, παρά τις εντάσεις που προκλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα επικρατούσε ηρεμία στο Τάε Κβον Ντο και όλα κυλούν -μέχρι στιγμής- ομαλά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημίες, παρά μόνο σε καζανάκια και βρύσες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν κύκλοι της ΕΤΑΑΔ στο protothema.gr πρόκειται για φυσιολογικές φθορές σε χώρο όπου φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην απολύμανση και στον καθαρισμό των εγκαταστάσεων. Οι εργασίες αυτές μαζί με την αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν περί τα 20.000 ευρώ και θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την απομάκρυνση των μεταναστών.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ανακοινώθηκε ότι ο χώρος μετεγκατάστασής τους θα είναι το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό, όπως συμφωνήθηκε κατά την τρίτη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου. Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για το εάν οι μετανάστες που βρίσκονται στο Τάε Κβον Ντο και θα απομακρυνθούν θα μετακινηθούν από στο γήπεδο του χόκεϊ, καθώς οι τρεις δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου δήλωσαν χθες ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία Μουζάλα-δημάρχων πρόκειται για μια "κοινή και αποδεκτή λύση που αντιμετωπίζει την προσωρινή στέγαση προσφύγων και μεταναστών στην πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό και συγχρόνως φροντίζει και διασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση για τους κατοίκους της περιοχής". 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μουζάλας "θεωρούμε αυτό το γεγονός ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημιουργικής συνεργασίας που και οι δυο πλευρές θα υποστηρίξουν με συνέπεια. Η προσωρινή συνέχιση της χρησιμοποίησης του άνω χώρου για διάστημα ακόμη τριών μηνών θα τελεί υπό τη φύλαξη της ελληνικής αστυνομίας υπό την ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπό τη συνεργασία των δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας Αττικής. Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δε θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συμβολή της Ελληνικό Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του για την αξιοποίησή του".  

Σημειώνεται πως οι χώρες προέλευσης των μεταναστών που βρίσκονται στο Τάε Κβον Ντο είναι το Αφγανιστάν, το Μαρόκο και η Αλγερία. Αρχικώς καταγεγραμμένοι ήταν 2.500, σήμερα ωστόσο, ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τους 1.000.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάχαλο: Άδειασαν το Τάε Κβον Ντο, αλλά δεν έχουν πού να πάνε τους μετανάστες"

Γιούνκερ: Αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του νέου σώματος της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής υπερασπίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στα εξωτερικά μας σύνορα, δεν μπορούμε να καθόμαστε απαθείς και να μην κάνουμε κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της ΕΕ για τη συγκρότηση ενός σώματος που θα μπορεί να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους-μέλους ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί αντίστοιχο αίτημα.

«Αυτή δεν είναι ώρα για business as usual. Δεν υπάρχει χρόνος για ημίμετρα και δισταγμούς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «κάτω από την ηγεσία μου θα κάνω τα πάντα προκειμένου να προστατέψω τη Σένγκεν, να την ενισχύσω και να την κάνω καλύτερη».

Σχολιάζοντας, τέλος, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα υποστήριξε ότι είναι αργή προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και γρήγορα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι"

Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στα εμπορικά τρένα

Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, από το Σάββατο 19 έως και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, προχωρά η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ(Π.Ε.Π.Ε).

Ειδικότερα, προγραμματίζονται τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις από το Σάββατο και από ώρες, 06:00 έως 09:00, 14:00 έως 17:00 και 21:00 έως τα μεσάνυχτα όλων των μηχανοδηγών μελών του Σωματείου στα δρομολόγια και τους ελιγμούς των εμπορικών τρένων.

Θέματα της απεργιακής κινητοποίησης, όπως αναφέρεται σε εξώδικη διαμαρτυρία- γνωστοποίηση προς κάθε αρμόδιο δικαστήριο, Αρχή, «είναι η τραγική κατάσταση του κλάδου μας, αγγίζουσα τα όρια της εξαθλίωσης, αφού εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού (ήδη υπάρχουν 200 κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης των συναδέλφων μας) είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε 29 ημέρες το μήνα, με μόνο μία ημέρα ανάπαυση, προκειμένου να μην αφήσουμε τον σιδηρόδρομο να μαραζώσει και τους πολίτες αυτής της Χώρας, οι οποίοι αποτελούν και το πρώτιστο μέλημά μας, χωρίς μέσο μεταφοράς».

«Αντί για βούληση εξεύρεσης λύσης» υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Διοίκηση και Κυβέρνηση μας εμπαίζουν, δημιουργούν προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, "ρίχνοντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο", με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και ο ελληνικός σιδηρόδρομος να απαξιώνεται έτι περαιτέρω».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στα εμπορικά τρένα"

Μεγάλες περικοπές στις τράπεζες: Έρχεται «μαχαίρι» σε θέσεις εργασίας και καταστήματα

Σε νέες μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας και καταστημάτων έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ορίζοντα τριετίας.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τα οποία επιβλήθηκαν από τον εκτροχιασμό της οικονομίας, τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ίδιες οι τράπεζες εντός του καλοκαιριού, αλλά και ο παρολίγον εξοστρακισμός της χώρας από την ΕΕ, θα πρέπει να γίνει μείωση προσωπικού, κατά τουλάχιστον 5.500 εργαζόμενους, καθώς και να μπει λουκέτο σε περίπου 180 καταστήματα μέχρι το 2017.

Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Σημειωτέον ότι από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στη χώρα, έχουν χαθεί πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας (και αν συνυπολογιστούν οι -5.500 θέσεις εργασίας μέχρι το 2017 τότε η απώλεια θα ξεπεράσεις τις 20.000 θέσεις) ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 1.500 καταστήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο τέλος του 2009 λειτουργούσαν 19 τράπεζες, 36 ξένες (κυρίως υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού) και 16 συνεταιριστικές τράπεζες. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 7 τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Attica, HSBC και Πανελλήνια), μόλις 5 ξένες τράπεζες διατηρούν υποκαταστήματα ενώ από τις συνεταιριστικές διασώζονται 3 και είναι αβέβαιο αν τελικά θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να επιβιώσουν. Η κρίση αφάνισε ιστορικές τράπεζες όπως η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Εμπορική Τράπεζα αλλά και πολλές άλλες όπως η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Millennium Bank, η Proton Bank, η Probank και η FBBBank. κ.α.

Στο τέλος του 2009 οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες και οι συνεταιριστικές απασχολούσαν στην Ελλάδα 65.000 εργαζόμενους και διατηρούσαν ένα δίκτυο καταστημάτων 4.100 σημείων ενώ σήμερα απασχολούν περίπου 48.000 εργαζόμενους και διατηρούν δίκτυο 2.600 σημείων, τα οποία μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να συρρικνωθούν περαιτέρω κατά περίπου 7% και 9% αντίστοιχα.

Η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος σε όρους απασχόλησης και δικτύου καταστημάτων είναι ανάλογη της συρρίκνωσης της οικονομίας καθώς την τελευταία 7ετία το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% περίπου.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι νέες περικοπές, σε συνέχεια της ήδη δραματικής συρρίκνωσης του κλάδου, οφείλονται στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών αλλά και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, που έλαβαν νέα κρατική βοήθεια για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου του stress test, υποχρεώθηκαν σε μεγαλύτερης εμβέλειας κινήσεις μείωσης κόστους. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη τοι νέες περικοπές θέσεων εργασίας θα είχαν αποτραπεί, αν δεν είχε επιστρέψει σε ύφεση η οικονομία και δεν υποχρεώνονταν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλες περικοπές στις τράπεζες: Έρχεται «μαχαίρι» σε θέσεις εργασίας και καταστήματα"

Ανοίγει η εφαρμογή στο Taxis για τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη στο TaxisNet η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Για όσους υποβάλλουν αίτηση ως το τέλος του 2015, η καταβολή του επιδόματος θα γίνει ως τις 2 Φεβρουαρίου.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από την αρχή του έτους έως τις 30 Μαΐου η καταβολή του ποσού θα γίνει ως το τέλος Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως σε περίπτωση που το κονδύλι των 105 εκατομμυρίων ευρώ δεν αρκέσει για την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων, οι δικαιούχοι που εκκρεμούν θα λάβουν στήριξη «αναλογικά».

Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται:


  • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμο του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Παράλληλα, οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TaxisNet, για την είσοδο τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετία.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (ΙΒΑΝ) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια χρονική στιγμή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει η εφαρμογή στο Taxis για τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης "

Αλλάζουν ξανά οι αστυνομικές ταυτότητες με κόστος 10 ευρώ

Στην αλλαγή όλων των αστυνομικών ταυτοτήτων προχωρά το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση. Μέσα στους επόμενους μήνες όλοι οι Έλληνες θα αποκτήσουν τις νέου τύπου σύγχρονες ταυτότητες, για τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν 10 ευρώ.

Ήδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία μετέχουν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Αστυνομίας, που θα υποβάλλει έως τα τέλη Ιανουαρίου την πρότασή της για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είπε στην ΕΡΤ ότι πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα σύγχρονη που να έχει αξιοπιστία ως έγγραφο και που να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί εύκολα.

«Υπάρχει κάποιο οικονομικό κόστος, δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον πολίτη, υπολογίζουμε γύρω στα 10 ευρώ ότι θα κοστίσει κάθε ταυτότητα και είμαστε στην διαδικασία προκειμένου να συντάξουμε και να αιτιολογήσουμε τις νέες ταυτότητες» πρόσθεσε.

Η επιτροπή θα προτείνει εάν εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα θα υπάρχουν και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου στις νέες ταυτότητες.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν ξανά οι αστυνομικές ταυτότητες με κόστος 10 ευρώ"

«Ο Τσίπρας στο τέλος» λέει η Bild: Τρεις μήνες θα αντέξει η ελληνική κυβέρνηση

H ελληνική κυβέρνηση θα καταρρεύσει σύντομα , όπως γράφει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα "Bild". 

«Δύο φορές οι Έλληνες έχουν εμπιστευτεί φέτος τον ηγέτη του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, για πρωθυπουργό τους: τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο. Τώρα όμως o Tσίπρας οδεύει προς το τέλος. Τα κόλπα του πλέον δεν λειτουργούν...», γράφει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι οι βουλευτές του δεν τον ακολουθούν.

Το σημερινό άρθρο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το χθεσινό προβλέποντας ότι η κυβέρνηση των Αθηνών δεν θα μακροημερεύσει. Αυτή τη φορά η "Bild", επικαλούμενη έρευνα που έκανε η ίδια στην Αθήνα, υποστηρίζει ότι η διάρκεια ζωής που απομένει στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι τρεις μήνες. 
«Μέσα από έρευνες της "Bild" στην Αθήνα, ακόμα και οι πιο στενοί σύμβουλοι του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και φίλοι από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα συντριβεί τους επόμενους τρεις μήνες», υποστηρίζει το επίμαχο δημοσίευμα.  



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Τσίπρας στο τέλος» λέει η Bild: Τρεις μήνες θα αντέξει η ελληνική κυβέρνηση"

Επίθεση με οσμή «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του Τειρεσία στο Μαρούσι

Επίθεση στα γραφεία της εταιρείας Τειρεσίας Α.Ε. στη συμβολή των οδών Αλαμάνας 1 και Πρεμετής
στο Μαρούσι εξαπέλυσαν άγνωστοι στις 09.15 το πρωί της Τετάρτης. Οι δράστες ακινητοποίησαν την υπάλληλο ασφαλείας του κτηρίου και στη συνέχεια μετέβησαν στον τέταρτο όροφο, όπου προκάλεσαν υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, την επίθεση εξαπέλυσαν περίπου 15 άτομα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσαγωγές επτά ατόμων, ένας εκ των οποίων έφερε ένα σφυρί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες είναι μέλη του Ρουβίκωνα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με οσμή «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του Τειρεσία στο Μαρούσι "

Τι πρέπει να αλλάξει στους φόρους ακινήτων μετά την απόφαση του ΣτΕ

«Γραμμή άμυνας» για να αποφύγουν να επιστρέψουν φόρους ή να μην χάσει το δημόσιο τα 2,65 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από ΕΝΦΙΑ και το 2016, χαράζουν στην κυβέρνηση, μετά την απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και διατάζει να αλλάξουν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, για να προσαρμοστούν στα πραγματικά δεδομένα και τις εμπορικές αξίες του 2015.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πολλαπλό:

- Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015

- Επηρεάζονται ο ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλοι φόροι και αμοιβές που εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες

- Μπλοκάρονται οι πλειστηριασμοί, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί νέα τιμή εκκίνησης

- Επηρεάζονται οι αγοραπωλησίες στις περιπτώσεις που τιμές και αμοιβές θα πρέπει να υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα.

Εκτός από οικονομικό, το πρόβλημα είναι για την κυβέρνηση και πολιτικό. Όπως φαίνεται από τις πρώτες συνεδριάσεις Επιτροπών αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, που ήδη συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα, αν οι αντικειμενικές αξίες πλησιάσουν τις εμπορικές, τότε ελαφρύνονται οι κάτοικοι των προνομιούχων περιοχών και επιβαρύνονται ή δεν έχουν όφελος οι κάτοικοι στις υποβαθμισμένες περιοχές. Την διαπίστωση αυτή έκανε την περίοδο των εκλογών και η πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, που προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν βάρη στους φτωχότερους.

Επί της ουσίας, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για τις αλλαγές αυτές και κάνουν ήδη τους λογαριασμούς τους, για το πώς επηρεάζει τα κρατικά ταμεία η απόφαση του ΣτΕ:

- Στα έσοδα του 2015, πιστεύουν πως η «ζημιά» θα περιοριστεί σε κάποια λίγα εκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν το δημόσιο και οι ΟΤΑ.

- Για το 2016, σχεδιάζουν έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα ξεπερνά τον σκόπελο για να μην χάσει το κράτος τα τουλάχιστον 2,65 δισ.ευρώ που εισπράττει ετησίως από την πηγή αυτή.

Τι θα περιμένουν πολίτες και επιχειρήσεις για φέτος;

1. Η κυβέρνηση θα ζητήσει την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει ή όχι να επιστρέψει ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν φέτος οι φορολογούμενοι. Η απόφαση ισχύει μεν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 (δηλαδή πολύ πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά) αλλά ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ίσχυαν κάθε 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες που είχαν προσφύγει από το 2013, είχαν πετύχει αρχική απόφαση το 2014. Ενδεχομένως οι προσφεύγοντες να βρουν νομικό πάτημα σε αυτό για να στραφούν κατά του δημοσίου που καθυστέρησε να διορθώσει τις αντικειμενικές τιμές της εφορίας, πριν την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η αυξομείωση των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει κατά κύριο λόγο τον συμπληρωματικό Φόρο Ακινήτων που πληρώνουν όσοι έχουν μεγάλες περιουσίες, από 300.000 ευρώ και άνω. Εφόσον οι αντικειμενικές μειωθούν στις ακριβές περιοχές, το δημόσιο ενδεχομένως να αναγκαστεί να επιστρέψει και χρήματα.

Για τους μικροϊδιοκτήτες, δεν προκύπτουν οφέλη. Ο βασικός φόρος ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται απευθείας στην αντικειμενική τιμή, αλλά καθορίζει μόνον το κλιμάκιο και τον συντελεστή φορολόγησης.

Για παράδειγμα, σε μια μεσαία περιοχή (πχ το Παλαιό Φάληρο) με αντικειμενική τιμή ζώνης 1750 ευρώ, μείωση θα προέκυπτε μόνον αν οι αντικειμενική έπεφτε κατά 20% και άνω. Με μείωση 10%, η αντικειμενική τιμή δεν πέφτει κάτω από τα 1.500 ευρώ, για να αλλάξει και ο συντελεστής φορολόγησης.

Όφελος θα έβλεπαν μόνον όσοι, μετά από τη μείωση η αντικειμενική τιμή έπεφτε κάτω από τα 1.000 ή τα 1.500 ευρώ.

Αντιθέτως σε αρκετές λαϊκές περιοχές και συνοικίες όπου οι αντικειμενικές τιμές ήταν ήδη χαμηλές, ενδεχομένως να διαπιστωθεί και υπέρβαση του ορίου των 1.000 ή 1.500 ευρώ, δηλαδή αυξήσεις!

2. Μειώσεις και αναδρομικά θα πρέπει να ισχύσουν για τα δημοτικά Τέλη Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι, είτε μέσω λογαριασμών ΔΕΗ, είτε από τα καταστήματα. Ειδικά για τα νοικοκυριά, οι διαφορές μπορεί να μην ξεπερνάνε τα 50 ή 100 ευρώ. Η «ζημιά» για τους δήμους όμως μπορεί να ανέλθει έτσι σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, που θα τα αναζητήσουν με άλλους τρόπους, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από αύξηση της φορολογίας σε τοπικό επίπεδο (με μεγαλύτερους συντελεστές κλπ).

3.Επιστροφή φόρου αναμένεται να μπορούν να διεκδικήσουν όσοι έκαναν μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων, από το καλοκαίρι και μετά. Εφόσον πλήρωσαν με αυξημένες τιμές της εφορίας, τα χρήματα αυτά θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και θα πρέπει να τους επιστραφούν.

Άγνωστο παραμένει όμως αν και το δημόσιο θα αναζητήσει επιπλέον φόρους, για μεταβιβάσεις ακινήτων που μετά τις αλλαγές διαπιστωθεί πως ήταν... χαμηλότερες από τις "κανονικές".

Ζήτημα γεννάται σε τέτοιες περιπτώσεις όμως και για τις αμοιβές συμβολαιογράφων κλπ, εφόσον υπολογίστηκαν με βάση την αντικειμενική.

Για το 2016, ο ΕΝΦΙΑ επανασχεδιάζεται εκ βάθρων, οπότε και δεν θα υπάρξει περίπτωση να μην εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο» εφόσον οι φτωχικές συνοικίες, αλλά και οι πιο ακριβές, θα πλησιάσουν σε αξία τις μεσαίες.
Ωστόσο θα υπάρξουν ανατροπές σε άλλους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα και επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Πρόκειται για τον φόρο μεταβίβασης, τον φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, τα τεκμήρια διαβίωσης, τον ΦΠΑ και το ΤΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση, σε όποιες περιπτώσεις οι αγοραπωλησίες και οι φόροι ακινήτων υπολογίζονται με βάση την πραγματική αξία και όχι στην αντικειμενική (πχ φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις) δεν φαίνεται να επηρεάζονται δραστικά από την δικαστική εμπλοκή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι πρέπει να αλλάξει στους φόρους ακινήτων μετά την απόφαση του ΣτΕ"

Ζητούν από συνταξιούχους να επιστρέψουν απολαβές 5 ετών

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας έχουν προγραμματίσει οι συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, διεκδικώντας λύσεις σε μια σειρά από ασφαλιστικά παράδοξα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι λόγω της κατακερματισμένης και πολλές φορές αλληλοκαλυπτόμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τουλάχιστον 150 γυναίκες συνταξιούχοι της Εμπορικής, επειδή δεν ενημερώθηκαν για την αλλαγή της νομοθεσίας σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ (ως διάδοχα ταμεία του πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ της Εμπορικής), βρίσκονται αντιμέτωπες με το εξής πρόβλημα: Το ΕΤΕΑ, χωρίς ενημέρωση, τους ζητεί αναδρομικά αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις 5 ετών, τις οποίες λάμβαναν από το επικουρικό, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν λόγω αλλαγής της νομοθεσίας από το ΙΚΑ.

Το ΙΚΑ, που επίσης δεν τις ενημέρωσε ότι έπρεπε να ασφαλιστούν σε αυτό και όχι στο ΕΤΕΑ, δεν καταβάλλει αναδρομικά συντάξεις. Στην πράξη, οι συγκεκριμένες συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την αδυναμία του ΕΤΕΑ και του ΙΚΑ να συνεννοηθούν.

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος συνταξιούχων, το ΕΤΕΑ δεν ενημέρωσε τις συνταξιούχους ότι δικαιούνται πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ και θα πρέπει να πάρουν το ποσό της κύριας σύνταξης από το Ίδρυμα και το ΕΤΕΑ να περιοριστεί στην καταβολή της επικουρικής σύνταξης. Έτσι, οι εν λόγω ασφαλισμένες δεν έκαναν αίτηση λήψης κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ λόγω συγγνωστής αμέλειας καθώς δεν ήταν ενήμερες για τις αλλαγές του νόμου 3863/10 και σαφώς χωρίς δόλο αφού δεν προκύπτει κανένα όφελος.

Θα έπαιρναν τη σύνταξη από το ΙΚΑ αντί για το ΕΤΕΑ...

Οι καταβληθείσες συντάξεις, που κατά περίπτωση ανέρχονται ακόμη και σε 60.000 ευρώ, παρακρατούνται τώρα από το ΕΤΕΑ καίτοι, για το ίδιο διάστημα, το ΙΚΑ δεν χορηγεί (αναδρομικά) συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να βρει λύση ώστε να μην τιμωρούνται οι εν λόγω ασφαλισμένες και να γίνει συμψηφιστική εγγραφή μεταξύ των δύο ταμείων (που είναι οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου).

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής διαμαρτύρονται επίσης γιατί η (προηγούμενη) διοίκηση του ΕΤΕΑ επέβαλε μείωση 5,2% στο σύνολο των συντάξεών τους από 1/7/2014, καίτοι η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε στις επικουρικές συντάξεις. Ως γνωστόν το ΕΤΕΑ, ως διάδοχος του ΤΕΑΠΕΤΕ, δίνει πλήρεις παροχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) μέχρι τη συμπλήρωση των συμβατικών ορίων ηλικίας και τη λήψη της κύριας από το ΙΚΑ.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, όταν επιβάλλονταν οι (ξεχωριστές) περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ορίσθηκε ότι η μισή σύνταξη υπολογίζεται ως κύρια και η άλλη μισή ως επικουρική (αν και θα έπρεπε το 20% της συνολικής σύνταξης να θεωρείται επικουρική).

Αλλά το ΕΤΕΑ συνεχίζει να επιβάλλει, ακόμη και σήμερα, την παρακράτηση του 5,2% επί ολόκληρου του ποσού, αυθαιρετώντας για μια ακόμη φορά.

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής διοργανώνουν σήμερα, στις 10:30 το πρωί, συγκέντρωση στα γραφεία του Συλλόγου (Γ' Σεπτεμβρίου 8) και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά τους.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν από συνταξιούχους να επιστρέψουν απολαβές 5 ετών"

Αβραμόπουλος: Η κυριαρχία των κρατών-μελών δεν θίγεται

«Η κυριαρχία των κρατών-μελών δεν θίγεται» από τη θέσπιση του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παρουσίασε τους δύο κεντρικούς στόχους της πρότασης που είναι η ενίσχυση των κρατών μελών που βρίσκονται στη λεγόμενη πρώτη γραμμή καιη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης για όλους τους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

«Θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι τίποτα δε μπορεί να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος χωρίς τη συγκατάθεσή του, ούτε μπορεί κανείς να το υποχρεώσει σε συνεργασία με τρίτη χώρα αν το ίδιο δεν το επιθυμεί.

Αυτό είναι σαφές από τη νομοθετική πρόταση που υποβάλαμε» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη κανένα κράτος-μέλος δε μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, πολλώ δε μάλλον, τις μεγαλύτερες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στο μέλλον».

Οσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, «ο μελλοντικός Οργανισμός θα ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές της να προλαμβάνει κρίσεις σαν τη σημερινή και να διαχειρίζεται τα σύνορά της που ταυτίζονται νομικά με τα ευρωπαϊκά».

Στην παρέμβασή του θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βάζει άλλους να φυλάνε τα ελληνικά σύνορα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

«Κατά συνέπεια» όπως είπε «ένας ευρωπαϊκός Οργανισμός, κομμάτι του οποίου είναι και η Ελλάδα, θα ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας και θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση των μεταναστευτικών ροών οι οποίες δεν θα σταματήσουν και εκτιμώ ότι στο μέλλον θα αυξηθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, οι συνθήκες συμμετοχής του Οργανισμού σε κάθε χώρα, προϋποθέτουν και την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της χώρας και του Οργανισμού.

«Νομίζω ότι όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από μια τέτοια εξέλιξη και ειδικότερα οι χώρες που έχουν το πρόβλημα σήμερα, λόγω της γεωγραφικής και της θέσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Η κυριαρχία των κρατών-μελών δεν θίγεται"

«Ημέρα της Ελλάδος» στη Wall Street

Στο πλαίσιο του 17ου Annual Capital Link Invest in Greece Forum, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Ελλάδος,την «Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, χτύπησε το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2015 πλαισιωμένος από την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, καθώς και από Ανώτατα Στελέχη εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανήρτησε την Ελληνική σημαία στην Wall Street και εξέδωσε ειδικά αναμνηστικά μετάλλια για να τιμήσει αυτή τη μέρα.

Η ενεργός ανάμειξη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του μεγαλυτέρου χρηματιστηρίου στον κόσμο, συμβάλλει στην αναβάθμιση και προβολή της Ελλάδος σε ένα ευρύτατο επενδυτικό κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επίσης δείχνει την σταθερή υποστήριξη του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα, τις Ελληνικές επιχειρήσεις, την ελληνική ναυτιλία και την Ομογένεια.

Η αμερικανική Κεφαλαιαγορά αποτελεί σημαντικότατη πηγή άντλησης κεφαλαίων για αυξανόμενο αριθμό εταιρειών ελληνικών συμφερόντων και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαδραματίζει κύριο ρόλο σε αυτό.

Η τελετή αναμεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών και του εξωτερικού και αποτελεί ένα γεγονός με μέγιστη ακροαματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ημέρα της Ελλάδος» στη Wall Street"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news