facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος: SOS για απάτη μέσω antivirus για tablets-κινητά

Για απάτη σε βάρος όσων χρησιμοποιούν φορητές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, smartphones και tablets, και η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα την παροχή προστασίας απέναντι σε ιούς προκειμένου να επιβάλλει καταχρηστικές χρεώσεις στα θύματα, ενημερώνει και προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης προς αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών (smartphones, tablets κλπ.) σχετικά με αναδυόμενο παράθυρο (pop up window), το οποίο εμφανίζεται κατά την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο και ενημερώνει ότι η συσκευή έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό.

Ειδικότερα, το αναδυόμενο παράθυρο αναγράφει «από έλεγχο που διενεργήθηκε από πρόγραμμα antivirus, βρέθηκε ότι κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, η συσκευή είναι μολυσμένη από ιούς και spyware» και προτρέπει τον χρήστη να προβεί στη λήψη σχετικής εφαρμογής προστασίας, μέσω υπερσυνδέσμου, προκειμένου να απαλλαγεί από το κακόβουλο λογισμικό.

Μέσω του υπερσυνδέσμου αυτού, ο χρήστης οδηγείται σε ιστοσελίδα που τον καλεί να καταχωρήσει τον αριθμό της τηλεφωνικής του σύνδεσης για να πραγματοποιήσει συνδρομή, εξάμηνης διάρκειας, σε υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, με μηνιαία χρέωση ύψους είκοσι τεσσάρων ευρώ και εξήντα λεπτών (€24,60), μέσω της λήψης γραπτών μηνυμάτων από πενταψήφιους αριθμούς (τύπου 54ΧΧΧ), προκειμένου στο εξής η συσκευή του να προστατεύεται από την προσβολή κακόβουλου λογισμικού.

Σημειώνεται ότι για να διαγραφεί ο χρήστης από τις ανωτέρω υπηρεσίες υψηλής χρέωσης, θα πρέπει να αποστείλει μήνυμα κειμένου με τη λέξη «STOP» σε συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό που υποχρεωτικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρείας.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργείται αυτεπάγγελτη αστυνομική έρευνα για τη συγκεκριμένη διαδικτυακή απάτη και το προανακριτικό υλικό που θα συγκεντρωθεί θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει το κοινό να μην καταχωρεί τον προσωπικό αριθμό τηλεφώνου του σε διαδικτυακούς τόπους, εάν προηγουμένως δεν έχει διαβάσει τους όρους και το κόστος παροχής υπηρεσιών.

Οι πολίτες μπορούν σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλουν σε βάρος τους αντίστοιχες πράξεις ή για να λάβουν οδηγίες στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
Στέλνοντας e - mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - Android: CYBERKID.
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalert
Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον «Οδηγό του Πολίτη», μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), προκειμένου να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος: SOS για απάτη μέσω antivirus για tablets-κινητά"

Αποστόλου: «Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις ανακτήσεις χρημάτων με τα οποία ενισχύθηκαν αγρότες»

Αναφορικά με το ζήτημα των προστίμων, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, και την ανάκτηση χρημάτων με τα οποία ενισχύθηκαν αγρότες από τα πακέτα Χατζηγάκη, Μωραϊτη και Κοντού και πλέον τα καταλογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις σπατάλες και την κακοδιαχείριση του παρελθόντος σε τομείς όπως η εκπόνηση των διαχειριστικών προγραμμάτων και διαβεβαίωσε τα κομματικά στελέχη ότι το υπουργείο δίνει μάχη για τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των αγροτών.

Ειδικά για την υποχρέωση ανάκτησης ενισχύσεων, κ. Αποστόλου είπε ότι το υπουργείο κινείται με τέτοιο τρόπο που - ειδικά για τις ανακτήσεις του πακέτου Χατζηγάκη- να απαλλαγεί μεγάλο μέρος των αγροτών. Ξεκαθάρισε όμως ότι το θέμα των ανακτήσεων θα έρθει στη Βουλή ώστε να δώσουν λόγο εκείνοι που ευθύνονται και να ξεκαθαρίσει αν πρέπει εκείνοι να πληρώσουν για τις ενέργειές τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή και την οποία ανακοίνωσε ο κ. Αποστόλου, 725.000 αγρότες που έλαβαν αντισταθμιστικές εισφορές από τον ΕΛΓΑ το 2008 και 2009 και κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράνομες κρατικές ενισχύσεις θα κληθούν να τις επιστρέψουν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αγροτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενημέρωσε την Κεντρική Επιτροπή ότι βγήκε στη διαβούλευση το πλαίσιο για το συνεργατισμό,ενώ σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται και η νομοθετική πρωτοβουλία για τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων.

Όσον αφορά σε προβλήματα που ανέκυψαν με τις πληρωμές αγροτών υπενθύμισε ότι η νέα ΚΑΠ είναι μειωμένη κατά 15%, ενώ η κατανομή γίνεται πλέον σε τρεις περιφέρειες. Επίσης,ο υπουργός τόνισε ότι το υπολειπόμενο ποσοστό (46%) της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί το Φεβρουάριο μέσα από το οποίο θα καλυφθεί μεγάλο μέρος των αγροτών που στην πρώτη κατανομή τους αναλογούσε ποσό μικρότερο από 250 ευρώ και μάλιστα αθροιστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: «Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις ανακτήσεις χρημάτων με τα οποία ενισχύθηκαν αγρότες»"

Περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας καταγγέλλει o δημοσιογράφος Μ. Κυπραίος

Τον Ιούνιο του 2011 ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του από αστυνομική χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, την ώρα που κάλυπτε τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος.

Σήμερα, με ανάρτηση που έκανε στο Διαδίκτυο, ο δημοσιογράφος καταγγέλλει ένα περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας και προκλητικής συμπεριφοράς απέναντί του, σε μια ιστορία «αστυνομικής τρέλας», όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει.

Το περιστατικό που περιγράφει ο κ. Κυπραίος έγινε χθες το μεσημέρι σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας και όπως υποστηρίζει, όλα ξεκίνησαν όταν μια κυρία αποφάσισε να αλλάξει ξαφνικά λωρίδα την ώρα που μιλούσε στο κινητό της.

Εκείνος, ενστικτωδώς προσπάθησε να την αποφύγει, «όπως θα έκανε ο καθένας», ωστόσο, μια ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ βρισκόταν από πίσω του και τότε, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ίδιος, «ο τραγέλαφος» ξεκίνησε...


Η ανάρτηση του Μανώλη Κυπραίου:

«Αυτό που θα διαβάσετε είναι μια ιστορία 'αστυνομικής τρέλας' με κατάχρηση εξουσίας και απειλών. Ένα ακόμη συμβάν αυθαιρεσίας από όργανα του νόμου' που τους καλύπτει άλλες φορές η πολιτική απραξία και κάλυψη άλλες φορές η 'συναδελφική αλληλεγγύη' της ομερτά. Γνωστής και ως ΕΔΕ (Εμείς Δεν Ευθυνόμαστε). Είναι μια ιστορία καθημερινή που μπορεί να έχει συμβεί σε πολλούς από εσάς. Που όμως δεν έχετε τη δύναμη να αντιδράσετε να μιλήσετε.

Εμείς οι 'λίγοι' λοιπόν που μπορούμε το κάνουμε. Όχι γιατί έχουμε κάποια 'βεντέτα', ούτε γιατί δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε στη ζωή μας. Έχουμε όμως χρέος εμείς οι λίγοι να πράξουμε για τους πολλούς. Με όποιο κόστος, με όποια τιμωρία.

Γιατί, το κράτος αυτό εκδικείται. Σε πολεμάει διαολεμένα μέσα από μηχανισμούς που είναι δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπίσεις. Το κράτος αυτό έχει στραφεί κατά των πολιτών του.

Και μη σας ξεγελάει το πρόσημο της κυβέρνησης. Αν είναι δεξιό ή αριστερό. Οι μηχανισμοί είναι οι ίδιοι και κληρονομούνται, προστατεύοντας η μια εξουσία την άλλη. Από την επιστροφή των φόρων του κράτους-'μπαταχτσή' έως την ψυχική και σωματική βιαιοπραγία αστυνομικών εναντίον πολιτών σε καθημερινή βάση.

Και μη βαυκαλίζεστε νομίζοντας πως κάτι θ' αλλάξει από τους κυβερνώντες. Το αντίθετο. Το να φοράς μια τήβεννο δεν σε κάνει αυτόματα δημοκράτη. Όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους.

Και οι πράξεις ως πηλίκο έχουν τον αριθμό 'μηδέν'. Το απόλυτο τίποτα της πλάνης ενός σαλεμένου συμφερτού ψευτών και τυχάρπαστων αρλεκίνων.

Από τη φράση: 'παλιά σπυριά εγώ δεν ανοίγω' μέχρι το: 'η βία των δυνάμεων καταστολής πρέπει να σταματήσει. Δεσμευόμαστε… μπλα-μπλα-μπλα' και το τίποτα του αποτελέσματος, αποδεικνύεται πως μιλάμε για λύκους, παραλλαγμένους με προβιά. Κάλυψη και απόκρυψη. Η «Μασκιρόβκνα», για να χρησιμοποιήσω έναν όρο που οι πρώην κομμουνιστές σύντροφοι γνωρίζουν.

Και μια συμβουλή: Είναι προφανές πως θα σας στοιχίσει λιγότερο να μετεκπαιδεύσετε τους αστυνομικούς που έχετε υπό τις εντολές σας, από το να 'κερνάτε καφέ' τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ. Εκ πείρας σας λέω πως πρώτον, πίνουμε πολλούς καφέδες και δεύτερον, νομοτελειακά πάντα θα υπάρχει ένα ζευγάρι μάτια που θα ελέγχει τις αυθαιρεσίες των αστυνομικών και της ηγεσίας τους. Πολιτικής ή φυσικής.
Δεν ξέρω ποια είναι τα τσακάλια και ποιο το καραβάνι, ξέρω όμως με σιγουριά πως τσακάλι δεν είμαι...

Παλεύοντας με την αστυνομική παράνοια...

Σάββατο μεσημέρι, 12η Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 2015. Βροχή και διαολεμένη κίνηση. Ενα συνηθισμένο κομφούζιο -για όσους οδηγούν σε αυτή την τερατούπολη. Ξαφνικά μια κυρία αποφάσισε να αλλάξει λωρίδα για να στρίψει μιλώντας με γερμένο κεφάλι στο κινητό της, αγνοώντας πως δεν είναι μόνη στο δρόμο. Ενστικτωδώς και η αντίδραση να την αποφύγω. Οπως θα έκανε ο καθένας.

Οϊμέ όμως, από πίσω ήταν μια ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ. Και ο τραγέλαφος ξεκινά...
Με την ένταση στο 'κόκκινο' από το παραλίγο ατύχημα, μια μοτοσικλέτα της αστυνομίας με δυο επιβαίνοντες μου κάνει σήμα να πάω δεξιά, μπλοκαρισμένος στην κίνηση της λεωφόρου. Απορημένος το κάνω, θεωρώντας πως πρόκειται για έναν από τους ελέγχους της 'σειράς'.
Ο ένας από τους αστυνομικούς (με το χέρι στο όπλο αφού είχε να αντιμετωπίσει γνωστή εγκληματική φυσιογνωμία) μου ζητά δίπλωμα, άδεια και ασφάλεια. Τα δίνω και προσπαθώντας να βγω έξω ο ίδιος εκνευρισμένος (προφανώς δεν είχαν πετύχει τον καφέ που έπινε) μου κλείνει την πόρτα στο πόδι. 'Ας είναι' σκέφτομαι.

Και το 'γαϊτανάκι' του παραλόγου ξεκινά...

Προσπαθώ να καταλάβω τι έχει γίνει. Μη βγάζοντας τα κράνη τους, χωρίς διακριτικά και κουκούλες σκιέρ προσπαθούσα να συνεννοηθώ μαζί τους. Οταν τους εξήγησα πως είμαι κωφός, εδέησε ο ένας εξ αυτών να βγάλει το κράνος και την κουκούλα... Οϊμέ (δις) τι το ήθελα; Αφού εξακριβώθηκε από το κέντρο της Αμεσης Δράσης (ο Θεός να την κάνει) πως δεν ήμουν τελικώς εγκληματική φυσιογνωμία, δέχομαι απανωτές 'κατραπακιές'.

Απολαύστε διάλογο:

-Βιάζεσαι ρε;
-Όπως άλλα 5 εκατομμύρια πάντα σε αυτή την πόλη. Αλλά γιατί με σταματήσατε; (Σιγή ιχθύος ο χωρίς απόκρυψη «αντιπρόσωπος»).
-Θα μάθεις. Τι δουλειά κάνεις;
-Συνταξιούχος από τη δική σας περιποίηση, τους απαντώ και νιώθω 4 ζευγάρια μάτια να με κοιτούν φονικά.

Τους εξηγώ το πώς και γιατί ρωτώντας τους παράλληλα γιατί δεν έχουν διακριτικά και γιατί φορούν τις κουκούλες σκιέρ, αφού αυτό αποκρύπτει τα χαρακτηριστικά τους.
Οι απαντήσεις είναι απίστευτες:

-Είμαστε κρυωμένοι, μου λέει ο «διακριτικός» αστυνομικός και όσο για διακριτικά, να έχουμε μπροστά στο κράνος.

Και τι λέτε πως μου δείχνει; Το εθνόσημο!

Μα αυτό είναι το εθνόσημο του απαντάω. Για να εισπράξω την απάντηση: Αμα σ' αρέσει. Τα παράπονά σου στον διοικητή μας στην ΓΑΔΑ. Παρά το κρύο, ήταν ξεκάθαρο πως «τα αίματα είχαν ανάψει».

Ειδικά, όταν ο ένας εξ αυτών μου λέει: 'Τι να κάνουν και τα ΜΑΤ; Από το να τους κόψεις χρόνια, ας τα κόψουν αυτοί'. Και αντιδρώντας του απαντώ: «Πώς να τους κόψω χρόνια; Με το μικρόφωνο, την φωτογραφική ή με το στυλό;».

-Όλοι οι δημοσιογράφοι ίδιοι είστε» ανταπαντάει με έπαρση επεμβαίνων ένας από τους κουκουλοφόρους «αδιάκριτους» αστυνομικούς τραβώντας την κουκούλα του σκιέρ για να μιλήσει.

Περιμένοντας, λοιπόν, να δω τι έχει γίνει, έρχεται μια άλλη μηχανή με συνεπιβάτη έναν ανθυπαστυνόμο που κρατούσε το μπλοκ κλήσεων. Όταν προσπάθησα να του μιλήσω, εισέπραξα απανωτές απαξιωτικές κινήσεις από το χέρι του, ώστε να μη τον πλησιάσω. Εμεινα εκεί που ήμουν και περίμενα να γράψουν την κλήση, ώστε να μάθω πού και πως παρανόμησα.

Αφού λοιπόν έγραψαν μετά από ώρα το κατεβατό -μιας και το στυλό είχε παγώσει- μου την δίνουν να την υπογράψω, τους ζητώ να μου πουν για ποιο λόγο μου κόβουν κλήση εφόσον ήταν από πίσω μου και είδαν πως έκανα ελιγμό αποφυγής τροχαίου. Ξανά σιωπή για δευτερόλεπτα ωσότου να πεταχτεί ξανά ο ένας εκ των «κρυωμένων» αστυνομικών και να μου πει: «Τα παράπονά σας κύριε δημοσιογράφε στον διοικητή μας».

Και παίρνοντας την κλήση μπροστά του, ο «διακριτικός» αστυνομικός μου την διαβάζει: 'Συνεχείς επικίνδυνοι ελιγμοί (sic) που έθεσαν τη ζωή άλλων οδηγών σε κίνδυνο'. Πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας, διπλώματος, bonus-malus 9 και να βγάλω εγώ τις πινακίδες και να τις πάω στην ΓΑΔΑ εντός 3 ημερολογιακών ημερών γιατί δεν είχαν κατσαβίδι!

Όταν τους ρωτάω απηυδισμένος: 'Γιατί το κάνετε αυτό; Είναι εκδικητικό' δέχομαι το πρώτο κύμα εξουσιαστικής απειλής: 'Ας πρόσεχες' και δευτερόλεπτα αργότερα να δέχομαι το δεύτερο κύμα από τον 'διακριτικό' αστυνομικό: 'Δημοσιογράφε, σε είδα πως τράβηξες φωτογραφίες. Ετσι και τις δω πουθενά θα σου κόψω τα πόδια και θα σε κλείσω μέσα. Παραβιάζεις προσωπικά δεδομένα'.

Μάλιστα... παραβιάζω προσωπικά δεδομένα, σκέφτηκα. Εκτός από την κώφωση πρέπει να μου κόψουν και τα πόδια, ποιοι;

Αυτοί οι αστυνομικοί που με σταματούν χωρίς διακριτικά, με καλυμμένο το πρόσωπο, με ύφος χιλιών καρδιναλίων και μου κόβουν την πιο εξοντωτική κλήση που μπορούσαν γιατί ήμουν «αυθάδης» και δημοσιογράφος.

Επιβεβαιώνοντας πως σε αυτή τη χώρα όποιος τολμήσει να αυθαδιάσει κατά της αρχής 'τον τρώει η μαρμάγκα' ή μια ΕΔΕ. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν.

Εν πολλοίς, πηγαίνοντας στην ΓΑΔΑ να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου, με πληροφόρησαν πως σαββατοκύριακο δεν υπάρχει αξιωματικός για την ΔΙΑΣ και μόνο Δευτέρα και Παρασκευή 9 με 2. Α! Και να έχω μαζί μου και τις πινακίδες...

Αυτά, λοιπόν, είναι τα αποτελέσματα όταν δεν υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας. Όχι εκδίκηση. Τιμωρία βάσει του έρημου του Συντάγματός μας που το έχουν κάνει 'κουρελόχαρτα'. Μιας πολιτικής συγχορδίας συγκάλυψης που κοντά 5 χρόνια ψάχνει να βρει τους ενόχους αστυνομικούς σε σωρεία εγκληματικών και απάνθρωπων πράξεων. Και αν αμφισβητούν κάποιοι αυτά που γράφω, ας με αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις. Τα στοιχεία και οι αποδείξεις όμως θα τους οδηγήσουν ξανά στις τρύπες τους. Να είναι σίγουροι γι' αυτό.

Όταν λοιπόν ανεκπαίδευτοι και με έλλειψη στοιχειώδους παιδείας αστυνομικοί βγαίνουν στον δρόμο για να παραστήσουν τους Robocop ή τους Loone Ranger, ξέροντας πως στην καλύτερη περίπτωση θα κληθούν για ένα λουκουμάκι στις 'Εσωτερικές Υποθέσεις' ή δεν θα αναγνωρίζονται λόγω ελλείψεως διακριτικών θα φέρονται σαν τους χωροφύλακες επί δικατορίας. Όμως το ζήτημα είναι βαθύτερο και πιο σκοτεινό.

Κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει πια, πως μετά από ένα χρόνο η ελπίδα γονάτισε κάπου μεταξύ κλομπ και χειροβομβίδων και πως δεν υπάρχει 'πρώτη φορά' αλλά 'δυνατά, πάμε ξανά' Da Capo αν θέλετε (και εύχομαι τα όργανα να μη το μπερδέψουν με το γνωστό καφέ του Κολωνακίου. Λεφτά για καφέ δεν υπάρχουν). Και αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, πως ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ ήξερε καλύτερα από όλους μας όταν έλεγε στο Unfollow:
Εμείς είμαστε η ασπίδα των πολιτικών και αυτοί η δική μας». Το ερώτημα όμως παραμένει: Από την αυθαιρεσία των «προστατών», ποιος θα μας προστατεύσει;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας καταγγέλλει o δημοσιογράφος Μ. Κυπραίος"

Στις 14 Δεκεμβρίου δίνει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς ο Ψυχάρης

Νέο ραντεβού με τους οικονομικούς εισαγγελείς θα έχει τη Δευτέρα ο Σταύρος Ψυχάρης για τα δάνεια του ΔΟΛ. Στις 13 Νοεμβρίου ο εκδότης πήρε μέσω του συνηγόρου του προθεσμία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, καθώς θεωρείται ύποπτος για ηθική αυτουργία σε απιστία.

Ο συνήγορός του επισκέφθηκε τον οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, από τον οποίο πήρε προθεσμία για τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο εκδότης καλείται σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για την οποία ελέγχονται ως φυσικοί αυτουργοί στελέχη των επίμαχων τραπεζών, που ως μέλη επιτροπών ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούν αν οι συγκεκριμένες χορηγήσεις είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις, εάν εξυπηρετούνται κανονικά και εάν προκάλεσαν ζημιά στα πιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη κληθεί από τους εισαγγελείς ως ύποπτοι περίπου σαράντα πέντε στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν τα ελεγχόμενα δάνεια.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 14 Δεκεμβρίου δίνει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς ο Ψυχάρης"

Αντίθεση Ιερώνυμου σε σύμφωνο συμβίωσης και καύση των νεκρών

Την αντίθεση της ελληνικής εκκλησίας τόσο στο σύμφωνο συμβίωσης όσο και στην καύση των νεκρών εξέφρασε την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την καύση της σορού του», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι σύμφωνο με τα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ως εκ τούτου τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων.»

Σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, από τη συχνότητα του Mega, τόνισε πως το θέμα ίσως δεν θα έπρεπε να περάσει από το Κοινοβούλιο και να γίνει νόμος και διερωτήθηκε: «Ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;».

Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και εξήγησε πως πρώτα ήρθε η πνευματική κρίση, ακολούθησε η ηθική και στο τέλος η οικονομική.

Υπογράμμισε μάλιστα πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, έχει αγκαλιάσει χιλιάδες δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες και ότι δεν είναι έργο του ίδιου ή των επισκόπων και ιερέων, αλλά του λαού, που ενισχύει τις προσπάθειες των ενοριών και των μητροπόλεων. Στο σημείο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αισιόδοξο μήνυμα αυτής της κρίσης, ότι «αυτός ο λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει, που όλοι τα χάσαμε. Δεν τα κάνει η Εκκλησία από μόνη της αυτά τα πράγματα. Απλώς τα διοργανώνει και τα παρακολουθεί», διευκρίνισε.

Πρόβλημα του αιώνα χαρακτήρισε εξάλλου την προσφυγική κρίση ο κ. Ιερώνυμος και αναφορικά με τα αίτια που την προκάλεσαν είπε: «Γιατί έφυγαν; Γιατί τους βομβαρδίσαμε εμείς. Η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε. Τους έβγαλε από τα σπίτια τους, τους δημιούργησε αυτό το ρεύμα. Αυτοί έρχονται προς τα εδώ, πνίγονται στη θάλασσα, εμείς τους υποδεχόμαστε και τώρα πάνε προς την Ευρώπη και βλέπουν τους πασσάλους που βάζουν για να μην περάσουν. Οι ένοχοι δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ή θα τους αποκλείσουν και θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;».

Εξάλλου, επιφυλακτικός εμφανίστηκε για την κατασκευή και τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, αν και όπως είπε αποτελεί δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για να τελεί τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις. Υπογράμμισε, όμως, πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο θέμα και προσέθεσε: «Κάτω από το σημερινό καθεστώς, θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός».

Τέλος, σε ερώτηση για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απάντησε πως παρά τις διαφορές που μπορεί να τους χωρίζουν, τον τίμησε με τη γνωριμία του προτού γίνει πρωθυπουργός και σημείωσε ότι μπορεί να κουβεντιάσει καλά μαζί του.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ κομμάτων και Εκκλησίας, καθώς ο σκοπός είναι κοινός και έχει να κάνει με το να βοηθηθεί ο πολίτης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθεση Ιερώνυμου σε σύμφωνο συμβίωσης και καύση των νεκρών"

Δεν αποκλείει μονομερή νομοθέτηση για αύξηση των εισφορών ο Γ. Κατρούγκαλος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί η μείωση των κύριων συντάξεων, αφήνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

"Δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές τη χώρα", τονίζει και εξηγεί πως "όποια και αν είναι η αρνητική επίδραση τυχόν αύξησης των εισφορών, δεν συγκρίνεται με το υφεσιακό αποτέλεσμα που θα έχει η δωδέκατη μείωση συντάξεων".

Δηλώνει πως "δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη", ενώ στην απαίτηση των δανειστών για κατάργηση της δεκαπενταετίας απαντά πως "το συνταξιοδοτικο δικαίωμα θα συνεχίσει να θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 15, τουλάχιστον, ετών ασφάλισης και του ορίου συνταξιοδότησης, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Για το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι θα καταρτιστεί μελέτη επιπτώσεων της σταδιακής κατάργησής του, ώστε να υπάρξει βεβαιότητα για την ομαλή μετάβαση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν αποκλείει μονομερή νομοθέτηση για αύξηση των εισφορών ο Γ. Κατρούγκαλος"

Χριστούγεννα με πανσέληνο για πρώτη φορά από το 1977


Ξεχωριστά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα καθώς έπειτα από 38 ολόκληρα χρόνια θα εορταστούν υπό το φως της πανσελήνου.

Σύμφωνα με το Κέντρο διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, η τελευταία φορά που η γέννηση του Θεανθρώπου εορτάστηκε με ολόγιομο φεγγάρι ήταν το 1977, ενώ δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι το 2034.

Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε άλλωστε από αρκετά εντυπωσιακά σεληνιακά φαινόμενα, με αποκορύφωμα τη σούπερ Σελήνη στις 20 Μαρτίου, όταν το φεγγάρι πλησίασε πολύ τη Γη (στο λεγόμενο περίγειο), κάτι που όμως λόγω της Νέας Σελήνης δεν ήταν ορατό, και απλώς "μπλόκαρε" σχεδόν τον μισό Ήλιο προκαλώντας μερική έκλειψη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστούγεννα με πανσέληνο για πρώτη φορά από το 1977"

«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Υπαρκτή η πιθανότητα Grexit...

Εκ των ων ουκ άνευ για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου θεωρούν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) όσο και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group.

Σε πρόσφατες δηλώσεις τους και οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν κατηγορηματικοί για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ. Ακούσαμε πολύ σαφή μηνύματα από μερικά κράτη-μέλη ότι τα Κοινοβούλιά τους δεν θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης εάν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το ΔΝΤ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως η Φινλανδία, αλλά και άλλα κράτη-μέλη», δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο Τόμας Βίζερ, το άτομο-κλειδί για το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο Αυστριακός οικονομολόγος, «οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι ξεκάθαροι και απαιτούν τη συναίνεση όλων τα κρατών- μελών για τις εκταμιεύσεις».

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ , στο Βήμα της Κυριακής. «Η γλώσσα της Συνθήκης είναι σαφής, είμαι πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», υπογραμμίζει εκφράζοντας την ίδια στιγμή έκπληξη για την αβεβαιότητα της ελληνικής πλευράς στο θέμα αυτό: «Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Επιπλέον, η Συνθήκη του ESM ξεκάθαρα αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα συνεισφέρει σε ένα πρόγραμμα του ESM "εφόσον αυτό είναι δυνατό"», προσθέτει.

Αναφορικά δε με το θέμα του χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι υπάρχει σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του χρέους. «Τα προγράμματα του ESM δημιούργησαν κάτι καινούργιο. Όταν το ΔΝΤ πηγαίνει σε μία χώρα που έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές, αποτελεί τον μοναδικό έσχατο δανειστή. Στην Ευρώπη όμως έχουμε τον ESM που μπορεί να δανείζει πολύ περισσότερα από ό,τι το ΔΝΤ και με υπό καλύτερους όρους: Μεγαλύτερες ωριμάνσεις και πολύ καλύτερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο ανεξαρτήτου του ύψους του. Οι πραγματικές ετήσιες αποπληρωμές χρέους είναι μικρότερες εξαιτίας των όρων που προσφέρουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι πραγματικές ετήσιες ανάγκες αποπληρωμής του ελληνικού χρέους για την επόμενη 8ετία είναι πολύ χαμηλές. Μετά αυξάνονται διότι λήγει η περίοδος χάριτος».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πάντως εξακολουθεί να μην βγάζει από το τραπέζι την πιθανότητα ενός Grexit. «Η Νομισματική Ένωση σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο οποιασδήποτε χώρας. Επομένως δεν υπήρχε πλαίσιο για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε οι εταίροι της να παράσχουν τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη και η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση. Σε τελική ανάλυση όμως, η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ένωσης δεν γίνουν σεβαστές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε για το αν όντως υπάρχουν ελπίδες για έξοδο της χώρας μας στις αγορές μέσα στο 2016 ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: «Θα μπορούσε να υπάρξει μια μερική αναχρηματοδότηση από τις αγορές στα τέλη του 2016. Όχι όμως πλήρης έξοδος. κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ώστε να έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Θα ήταν πάντως επιθυμητό να γίνει, διότι οι χώρες σε πρόγραμμα είναι καλό να δοκιμάζουν τις αγορές, αντί να αποφασίζουν εν μια νυκτί να βγουν σε αυτές».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Υπαρκτή η πιθανότητα Grexit..."

Νέο μισθολόγιο: «Δώρο» 150 εκατ. στους δημοσίους υπαλλήλους εν μέσω κρίσης!

Τα επίχειρα των 17ωρων δαπραγματεύσεων με την Τρόικα, των capital controls, του δημοψηφίσματος, των νέων φόρων, της σφαγής των κατώτατων συντάξεων, της ύφεσης και του νέου Μνημονίου, απολαμβάνουν πλέον στην κυβέρνηση: Με τον εφαρμοστικό νόμο για το νέο Εναίο Μισθολόγιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά αυξήσεις της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ (που θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ το 2018) στους δημοσίους υπαλλήλους. Και για το λόγο αυτό μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε εχθές μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης για το 1 δισ. ευρώ, ότι η συμφωνία του Αυγούστου που έκανε η κυβέρνηση «είναι πολύ καλύτερη από την πρόταση Γιούνκερ που ο λαός την απέρριψε».

Εκτός από την θεσμοθέτηση και στην Ελλάδα της πώλησης των στεγαστικών και επιχερηματικών δανείων στα ξένα funds, ο εφαρμοστικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση για να ψηφιστεί την Τρίτη περιλαμβάνει το νέο Μισθολόγιο, τελωνειακά πρόστιμα για οινοπαραγωγούς, περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και συμφωνίες για επιτάχυνση της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων.

Δεν περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα (ενδεχομένως για να περάσει χωρίς πρόβλημα ο εφαρμοστικός από τη Βουλή αλλά πιθανότατα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο πριν την Τετάρτη) όπως πληρωμές δαπανών με πλαστικό χρήμα, φορολόγηση «αδήλωτων καταθέσεων» κλπ, ούτε περιλαμβάνει τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (από το υπ. Ενέργειας λένε ότι θα έρθει ξεχωριστό νομοσχέδιο) ή άλλα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν με απλές υπουργικές αποφάσεις, χωρίς ειδικό νόμο στη Βουλή.

Χάθηκε ο λογαριασμός

Ειδικά για το νέο μισθολόγιο, με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, το κόστος φαίνεται ότι ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ το 2016 (και τα 300 εκατ. το 2018)! Και αυτό παρόλο που στον προϋπολογισμό του 2016 που μόλις ψήφισε η Βουλή, υποτίθεται πως θα προέκυπτε εξοικονόμηση 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εξήγηση για αυτό είναι τριπλή:

- Κανένας μισθός δεν μειώνεται στο δημόσιο. Ο εισαγωγικός μσθός για υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (1ο Μισθολογικό Κλιμάκιο ΥΕ) παραμένει στα 780 ευρώ κα δεν μειώνεται σε περίπου 680 ώστε να εξομοιωθεί με τον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή το αντίστοιχο των 576 ευρώ Χ 14 αντί για 12 μήνες στο δημόσιο)

- Η «ψαλίδα» μεταξύ προσοντούχων- μη προσοντούχων θα ανοίξει με αυξήσεις στους προσοντούχους.

- Παρότι οι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάλληλοι θα ανεβαίνουν πλέον ανά τριετία (και όχι ανά διετία όπως οι απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ), κάθε προαγωγή για τους αποφοίτους Λυκείου θα «αξίζει» 20% περισσότερο έναντι των υπολοίπων (συντελεστής 0,7 αντί 0,55). Η πρόβλεψη αυτή ικανοποιεί την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων (κατηγορίας ΔΕ).

Συγκεκριμένα η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπει:

1. Αυξήσεις δαπανών:

- 107 εκατ. ευρώ για μισθούς με βάση τα νέα μισθολογικά κλιμάκια

- 143 εκατ. ευρώ (από το 2018 κα μετά) από μισθολογικές ωριμάνσεις

- 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση των επιδομάτων ευθύνης στους προϊσταμένους

- 15 ως 46 εκατ. ευρώ λόγω της καθιέρωσης της «προωθημένης» μισθολογικής εξέλιξης (ενός «πριμ παραγωγικότητος» δηλαδή) λόγω αξιολόγησης.

- Άγνωστη δαπάνη από τη σύνδεση των αμοιβών με συγκεκριμένα καθήκοντα

2.Μειώσεις δαπανών:

- Ούτε 5 εκατομμύρια (αν και στην έκθεση του ΓΛΚ δεν αναφέρεται κανένα ποσό) από τον περιορισμό των περιοχών όπου υπάλληλοι λαμβάνουν «επίδομα παραμεθορίου περιοχών».

- 4,5 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της αποζημίωσης των συλλογικών οργάνων

Αντί άλλης ερμηνείας πάντως για την «τρύπα» που ανοίγει στον προϋπολογσμό, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου υποστηρίζει ότι «οι προκαλούμενες δαπάνες από την εφαρμογή του νέου Μισθολογίου καλύπτονται πλήρως από τις προβλεφθείσες στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 δαπάνες από:

- Τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων

- Τη μη χορήγηση κινήτρων επίτευξης στόχων και δημοσιονομικών στόχων και

- Την απομείωση της προσωπικής διαφοράς».

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υποστήριζαν ότι η δαπάνη με το παλαιό μισθολόγιο θα ήταν μεγαλύτερη απ' ότι με το νέο.

Με την διαφορά όμως ότι η μείωση της προσωπικής διαφοράς (ενν. σε εφοριακούς, δικαστικούς κλπ) εξουδετερώνεται από τη μη χορήγηση των κινήτρων, αφού οι υπάλληλοι κράτησαν το 1/3 της προσωπικής διαφοράς με «ισοδύναμο» μέτρο την μη χορήγηση των κινήτρων επίτευξης στόχων. Συνεπώς δημιουργεί απορίες πώς μπορεί να καλυφθεί τελικά το «κενό» των περίπου 150 εκατ. ευρώ που ανοίγει το 2016 ή 300 εκατ. ευρώ το 2018, από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Στο νομοσχέδιο για πρώτη φορά επιβάλλεται, επίσης, για πρώτη φορά μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για την επόμενη τριετία. Έτσι, το όριο των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων πάνω από τo οποίo θα εφαρμόζεται claw back θα είναι 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το έτος 2018, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Αν σημειωθεί υπέρβαση, τότε αυτή θα πρέπει να καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μισθολόγιο: «Δώρο» 150 εκατ. στους δημοσίους υπαλλήλους εν μέσω κρίσης!"

«Θερμό επεισόδιο» ρωσικού πολεμικού με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο

Ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε σήμερα στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας αυτή τη φορά στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στα ανοικτά της Λήμνου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα έπειτα από ένα συμβάν κατά το οποίο ένα ρωσικό αντιτορπιλικό κατέφερε μόλις να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο.
«Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.[13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό. που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά.«Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα», πρόσθεσε.
«Θερμό επεισόδιο» ρωσικού πολεμικού με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο
Η Μόσχα δηλώνει πως το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, «προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση».
«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε το δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο έπειτα από το συμβάν, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας.
Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Παρασκευή (προχθές) τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με «άκρα αυστηρότητα» σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση από την πλευρά του στη Ρωσία για «ηρεμία» προειδοποίησε, όμως, ότι η υπομονή της Άγκυρας έχει «όρια».
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο, Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές, έπειτα από το συμβάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Του απηύθυνε "αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα" που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης "Ισλαμικό κράτος", υπογραμμίζει το υπουργείο.
Η Ρωσία εξέφρασε κυρίως "τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy", διευκρίνισε.
"Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία",. προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Τσαβούσογλου: Ερευνούμε το περιστατικό
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στη Ρώμη για να παραστεί στις συνομιλίες για την Λιβύη, δήλωσε ότι η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο και θα εκδώσει μια ανακοίνωση μόλις συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, κυρίως από τους αλιείς που ενεπλάκησαν σε αυτό.
«Έχουμε ενημερωθεί για την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς… Εμείς θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό αφού μιλήσουμε με τους αλιείς» είπε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertuk.
Ο ίδιος επανέλαβε την θέση της Άγκυρας ότι θέλει να διευθετήσει τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία και ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης, ενώ επισήμανε ότι το περιστατικό θα τεθεί στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων.
«Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε ο ίδιος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το τουρκικό τηλεπτικό δίκτυο TRT Turk.
«Δεν πλησιάσαμε το ρωσικό πλοίο ούτε καταλάβαμε ότι έβαλλαν εναντίον μας» δηλώνει από την πλευρά του στα τουρκικά ΜΜΕ ο καπετάνιος του αλιευτικού.

Απαγόρευσε τις διακοπές στη Ρωσία ο τουρκικός στρατός
Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός γνωστοποίησε ότι απαγόρευσε στο προσωπικό του να πηγαίνει στη Ρωσία για διακοπές, στο πλαίσιο της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών. 
Το γενικό επιτελείο απαγόρευσε τόσο στο προσωπικό του όσο και στους σπουδαστές της στρατιωτικής ακαδημίας να πηγαίνουν στη Ρωσία για διακοπές για "προληπτικούς λόγους", μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ, RT /ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θερμό επεισόδιο» ρωσικού πολεμικού με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο"

«Απόσταση» μεταξύ ΔΝΤ και Αθηνών

Μια αναφορά του πρωθυπουργού σε ενδεχόμενη έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου και δη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στο διάστημα μετά τις εκλογές είχε επιδείξει πρωτοφανή –για τα δικά του δεδομένα– αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες δηλώσεις του για την Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Αθήνας να θέτει ζήτημα αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα, υπονοώντας ότι χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η θέση αυτή της Γερμανίας είναι γνωστή στην κυβέρνηση. Η ανάδειξη του θέματος από τον πρωθυπουργό αντανακλά τη νευρικότητα που προκαλούν στην Αθήνα οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, που αναμένεται να γίνουν πιο σκληρές ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο, οπότε και θα αποφασιστούν οι όροι συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν το επιθυμούν τα ισχυρά κράτη-μέλη του, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία και παρά τις διαφωνίες άλλων μελών του ή υψηλόβαθμων στελεχών του. Ωστόσο θα πρέπει να συμμετάσχει με τρόπο που θα πλήττει όσο το δυνατόν λιγότερο το κύρος του. Δηλαδή, αφού ικανοποιούνται κάποιοι δικοί του όροι. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτοί είναι η εφαρμογή του προγράμματος, δηλαδή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Κι αφού η Ευρωζώνη αρνείται δραστικά μέτρα για το χρέος, η πίεση μετατοπίζεται προς την πλευρά της Αθήνας και στα μέτρα που πρέπει να πάρει. Η κυβέρνηση φοβάται ότι σε ένα μήνα μπορεί να θυμίζει το μυρμήγκι εν μέσω μιας σύγκρουσης ελεφάντων. Εξ ου και η νευρικότητα. «Αν το ΔΝΤ είναι σκληρό τώρα που δεν συμμετέχει με χρήματα, πώς θα είναι όταν θα πρέπει να βάλει και κεφάλαια;» είναι το εφιαλτικό ερώτημα για τα κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ από τώρα έχει θέσει ζήτημα μη επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Και αυτό γιατί διαπιστώνει ότι κάποια μέτρα είτε δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί, είτε δεν έχουν εφαρμοστεί, είτε δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, είτε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες τρύπες. Ειδικότερα:

1. Δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εσόδων από ενοίκια σε 15% από 11% για έσοδα έως 12.000 ευρώ και 35% από 33% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, είχε αποσύρει τη σχετική διάταξη από νομοσχέδιο τον Οκτώβριο, αλλά το μέτρο έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και το Ταμείο περιμένει να δει να εφαρμόζεται. Οσο δεν υλοποιείται, υπάρχει «τρύπα» της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016.

2. Δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί από το υπουργείο Αμυνας το σχέδιο για την περικοπή κατά 380 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών του 2016, ούτε τα περίπου 120 εκατ. ευρώ περικοπών φέτος. Οπότε συνολικά, το κενό που υπολογίζει το ΔΝΤ είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

3. Δεν έχουν εισπραχθεί τα έσοδα φέτος από τα VLT’s ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχουν γίνει και οι απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλιστεί η έλευση των 220 εκατ. ευρώ το 2016. Συνολικά, η τρύπα ανέρχεται στα 340 εκατ. ευρώ.

4. Στον αέρα είναι και η είσπραξη των εσόδων από τη φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια που επιβλήθηκε τώρα και υπολογίζεται να αποδώσει περί τα 250 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κινηθεί νομικά έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις μπορεί να προκαλέσει κενό έως και 2% του ΑΕΠ, ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Πάντως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχει νομική οδός να αποφευχθεί αυτό το κόστος. Δηλαδή να μη ληφθούν νέα μέτρα και να ικανοποιηθεί και η απόφαση του ΣτΕ.

Ολα τα παραπάνω αθροίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ, ή περίπου 2,6% του ΑΕΠ. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η υποχρέωση της κυβέρνησης να νομοθετήσει από τώρα (πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου) τα μέτρα που θα λάβει το 2017 και το 2018. Αυτά ανέρχονται στο 0,75% και 0,25% του ΑΕΠ του 2017, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό το συνολικό πακέτο του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζει σήμερα το ΔΝΤ ανέρχεται σε 6 με 6,6 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 3,6% του ΑΕΠ. Στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι το θέμα έχει τεθεί από το ΔΝΤ τόσο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, όσο και σε εκείνες που έγιναν τον Νοέμβριο στο περιθώριο των συζητήσεων για το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.

Ωστόσο σημειώνουν ότι αυτή είναι μόνο η θέση του Ταμείου και όχι η κοινή άποψη των θεσμών.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποια ρίσκα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, αλλά προτιμά να τηρεί στάση αναμονής, παρά να επισημαίνει την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού που συνεπάγεται και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο σκληρή θέση από την Κομισιόν και στο ασφαλιστικό. Ακόμη και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρότεινε να αυξηθεί ο πήχυς των κεφαλαιακών αναγκών, ώστε να υπάρχει περιθώριο πιο δραστικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Απόσταση» μεταξύ ΔΝΤ και Αθηνών"

Παπαγγελόπουλος: «Θα καταργηθεί η διάταξη για τα δάνεια των κομμάτων»

Την πρόθεση να καταργήσει άμεσα τη διάταξη που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βάσει της οποίας τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει στα κόμματα, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στη Realnews ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος επισημαίνει πως η διάταξη είναι αντισυνταγματική, αλλά ποινικά κανείς δεν μπορεί να διωχθεί, αφού η κατάργησή της δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

«Ωστόσο» συμπληρώνει «είναι αυτονόητο ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα προχωρήσουν στην είσπραξη των δανείων που έχουν χορηγήσει, καθώς διαφορετικά μπορεί να κατηγορηθούν για κακουργηματικό αδίκημα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπαγγελόπουλος προχωρά και σε μία δήλωση που θα συζητηθεί, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι τρία πρόσωπα που «είναι εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας σε εποχή κρίσης και για την ασφάλεια της χώρας».

Χαρακτηρίζει, δε, τον Κώστα Καραμανλή ως «πρόεδρο της καρδιάς όλων των Νεοδημοκρατών», αλλά και «χρυσή εφεδρεία της χώρας».

Τέλος, ως προς τη δήλωσή του για «σκιές στη δικαιοσύνη», υποστηρίζει ότι «αφορούν ελάχιστα πρόσωπα». «Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι εν ενεργεία δικαστές και εισαγγελείς που τους αφορά η δήλωση, ενώ άλλοι τόσοι είναι και οι συνταξιούχοι» αναφέρει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαγγελόπουλος: «Θα καταργηθεί η διάταξη για τα δάνεια των κομμάτων»"

«Μαύρη τρύπα» 13,88 δισ. στα Tαμεία

Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας παζαρεύει τα νέα μέτρα με την τρόικα για να βρει 1,8 δισ. ευρώ το 2016 μέσα και από μειώσεις συντάξεων, η «μαύρη τρύπα» των 13,88 δισ. ευρώ που αποκαλύπτεται μέσα από τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων τινάζει τα πάντα στον αέρα και προοιωνίζεται ότι οι περικοπές είναι δεδομένες για την πλευρά των δανειστών τουλάχιστον, έστω και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι να αποφευχθούν τουλάχιστον στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» το 1 δισ. ευρώ από την τρύπα των 13,88 δισ. προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών. Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. είναι η κρυφή μαύρη τρύπα των συντάξεων και προέρχεται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων (από το τι χρωστά ο ένας στον άλλο). Αυτή η μαύρη τρύπα απειλεί όχι μόνο να «καταπιεί» τις σχεδιαζόμενες περικοπές αλλά να τις καταστήσει μόνιμες και επαναλαμβανόμενες όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τα επόμενα έτη.

Το κρυφό έλλειμμα δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, αλλά δεν απέδιδαν στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, για να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες. Στην πράξη για να καλύψουν τα ταμειακά τους ελλείμματα δημιουργούσαν νέες τρύπες, ανεβάζοντας διαρκώς το λογαριασμό του εσωτερικού χρέους και κυρίως μετατρέποντας υγιείς φορείς σε ελλειμματικούς μη αποδίδοντας τις οφειλόμενες εισφορές.

Στο τέλος Οκτωβρίου 2015, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κρυφό χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ και αν επρόκειτο να πληρωθεί για να πάψει να υφίσταται θα έπρεπε να σταματήσουν την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. Ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος από το κρυφό χρέος των 13,88 δισ. ευρώ την έχει το ΙΚΑ, καθώς το σύνολο των υποχρεώσεών του προς άλλους φορείς από εισφορές που εισπράττει και δεν αποδίδει για να έχει να πληρώνει τις συντάξεις ανερχόταν στο τέλος Οκτωβρίου στα 11,26 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί δεν υπάρχει, πλην όμως η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με διόγκωση των ελλειμμάτων των άλλων φορέων.

Η τρύπα των 11,26 δισ. ευρώ δεν δημιουργήθηκε βέβαια σήμερα αλλά έρχεται από το παρελθόν, καθώς το ΙΚΑ αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τα ταμειακά του ελλείμματα παρακρατώντας τις εισφορές που θα έπρεπε να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΑΕΔ και σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ) από τη συμμετοχή του στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαύρη τρύπα» 13,88 δισ. στα Tαμεία"

"Ο πρώτος πόλεμος της Μέρκελ"

Με την αποστολή αναγνωριστικών αεροσκαφών «Τορνέιντο» συμμετέχει από σήμερα η Γερμανία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) στη Συρία αλλά και με αποστολή στρατιωτών-εκπαιδευτών στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Το κόμμα της γερμανικής αντιπολίτευσης «Η Αριστερά» εγείρει πάντως ζήτημα αντισυνταγματικότητας. 
Απογειώθηκαν το πρωί από το κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στη βόρεια Γερμανία τα πρώτα γερμανικά στρατιωτικά αεροσκάφη με προορισμό την τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου έχουν ήδη φτάσει. 

Τελικός στόχος του η πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από συριακό έδαφος κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Συνολικά αναχώρησαν δύο αναγνωριστικά τύπου Tornado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και ένα μεταγωγικό με τους πρώτους 40 στρατιώτες.

Τα υπέρ και τα κατά της γερμανικής εμπλοκής στον πόλεμο κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου περιγράφονται ανάγλυφα στον γερμανικό αλλά και στον διεθνή Τύπο, με τον σκεπτικισμό σε δύο επίπεδα να επικρατεί. 

Το πρώτο επίπεδο αφορά τη νομιμοποιητική βάση της αποστολή, που και μακροχρόνια θα είναι αλλά και κρύβει κινδύνους για τους Γερμανούς πιλότους. 


Το δεύτερο επίπεδο αφορά γενικότερα τον προβληματισμό για το κατά πόσο η χρήση στρατιωτικών μέσων είναι το ενδεδειγμένο μέσο καταπολέμησης των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου.

«Περισσότεροι εχθροί»

Προβληματισμός για τις αποφάσεις Μέρκελ και  της υπουργού Άμυνας
Προβληματισμός για τις αποφάσεις Μέρκελ και της υπουργού Άμυνας
Η γαλλική «Libération» περιγράφει την πολυπλοκότητα της επιχείρησης, καλώντας τις χώρες της Δύσης να διδαχθούν από τα σφάλματα των στρατιωτικών εισβολών στο Ιράκ και στη Λιβύη. «Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι απαραίτητοι για να εξασθενήσουν το ISIS, αλλά όχι ικανοί να το εξολοθρεύσουν, όσο καιρό καμιά χώρα δεν είναι διατεθειμένη να διαθέσει χερσαίες δυνάμεις» παρατηρεί ο σχολιαστής της. 

«Ο εμφύλιος στη Συρία μόνο με μια μεταβατική περίοδο πολιτικών προσπαθειών μπορεί να επιλυθεί, η οποία θα συνδεθεί και με την απομάκρυνση του δικτάτορα προέδρου Άσαντ» προτείνει η εφημερίδα.

Ο σχολιαστής του γερμανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv παραπέμπει στην εμπειρία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέρεμι Σαχίλ, που παρακολούθησε τον πόλεμο των Αμερικανών εναντίον της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Σομαλία και στην Υεμένη. «Όπως προκύπτει, με τη στρατηγική (του πολέμου) δημιουργεί κάποιος περισσότερους εχθρούς παρά εξολοθρεύει τρομοκράτες. (...) 

»Οι εξελίξεις σε καθεμία από αυτές τις χώρες αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν λειτουργεί. Ακόμη και ο εμφύλιος στη Συρία και το Χαλιφάτο αποτελούν συνέπεια του πολέμου». Και ο σχολιαστής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτός ο πόλεμος, «ο πρώτος πόλεμος της Μέρκελ», όπως τον αποκαλεί χαρακτηριστικά, είναι ένα λάθος.

«Δύο κουτσά πόδια δεν κάνουν ένα υγιές»
Τη δυσκολία της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει νομικά την απόφαση συμμετοχής της χώρας στο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αποτυπώνει πολύ εύστοχα η «Süddeutsche Ζeitung». 

Κατά την άποψη του σχολιαστή της, το γερμανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει ενεργοποίηση των ενόπλων δυνάμεων παρά μόνο για αμυντικούς σκοπούς και όχι για στρατιωτικές δράσεις εκτός της γερμανικής επικράτειας. «Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει την επικείμενη στρατιωτική συμμετοχή όχι μόνο σε μία, αλλά σε πολλές νομιμοποιητικές βάσεις, αλλά οι νομικοί ξέρουν ότι η αναζήτηση πολλών νομικών ερεισμάτων καταδεικνύει την ανεπάρκεια του καθενός ξεχωριστά. Δύο ή τρία πόδια που κουτσαίνουν δεν μπορούν όλα μαζί να αντικαταστήσουν ένα υγιές».

Αντίθετη άποψη πρεσβεύει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Με τίτλο «Στο πλευρό της Γαλλίας» επιχειρηματολογεί υπέρ της γερμανικής συμμετοχής. «Η Γερμανία δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός, όπως θέλουν να παρουσιάσουν οι πολέμιοι της γερμανικής στρατιωτικής εμπλοκής, γιατί ο ρόλος της είναι βοηθητικός, με αναγνωριστικά αεροσκάφη και μια φρεγάτα. Είναι και το λιγότερο που μπορεί να κάνει μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι (…) Και η γερμανική συμμετοχή δεν είναι άμοιρη κινδύνων, αλλά οι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους συνιστούν μια αναγκαιότητα ως τμήμα της στρατηγικής εναντίον του "χαλιφάτου του τρόμου"». 

Είναι αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο στη Συρία;

Κι ενώ οι γερμανικές επιχειρήσεις στη Συρία πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, το κόμμα «Η Αριστερά» εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Στο συμπέρασμα ότι η αιτιολόγηση της κυβέρνησης για την αποστολή γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία «δεν είναι βάσιμη» καταλήγει νομική γνωμοδότηση της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά». Βασικό κριτήριο της εκτίμησής του είναι το γεγονός ότι το συριακό κράτος δεν φέρει ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία. 



Γι' αυτόν τον λόγο δεν επιτρέπεται να βομβαρδιστούν περιοχές της επικράτειας της Συρίας χωρίς την άδεια της συριακής κυβέρνησης.

Δύσκολη η προσφυγή στο Δικαστήριο 

Γερμανοί στρατιώτες λίγο πριν την απογείωση
Γερμανοί στρατιώτες λίγο πριν την απογείωση
Σύμφωνα όμως με τη γερμανική κυβέρνηση, η στρατιωτική συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία καλύπτεται μεταξύ άλλων από το δικαίωμα της «συλλογικής άμυνας», που προβλέπεται από τον Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

Επιπλέον, βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, η Γαλλία έχει κάθε δικαίωμα να επικαλεσθεί την «αμοιβαία υποχρέωση παροχής βοήθειας» των εταίρων της.

Δεδομένου ότι θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, είναι αμφίβολο κατά πόσο τελικά η ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά» θα καταφέρει να ασκήσει αγωγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. 

Κι αυτό επειδή θα πρέπει είτε να αποδείξει ότι υπήρξε περιορισμός των δικαιωμάτων της Βουλής κατά τη λήψη της απόφασης, είτε να συγκεντρώσει το 1/4 των ψήφων στη Βουλή είτε να θίγεται κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο από την απόφαση, π.χ. ένας στρατιώτης που θα συμμετέχει στην αποστολή στη Συρία. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μάλλον μηδαμινές.

Συγχαίρουν οι ΗΠΑΟι ΗΠΑ εξαίρουν την ανάμειξη της Γερμανίας στη συριακή κρίση, αλλά θα επιθυμούσαν την αποστολή μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτών στον συνασπισμό για την καταπολέμηση του ΙSIS.

Συνολικά η Γερμανία έχει αποφασίσει να στείλει 1.200 στρατιώτες στη Συρία για την εκπαίδευση των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Όπως δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, «σε καμία περίπτωση τα γερμανικά στρατεύματα δεν θα συνεργαστούν με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις».

Σε επιστολή που έστειλε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ στη Γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την αμερικανική επιθυμία για ευρύτερη στρατιωτική συμμετοχή του Βερολίνου στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Και πρόσθεσε ότι ήδη Γερμανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εκπαίδευση Κούρδων μαχητών.

Deutsche Welle/rt.com/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Ο πρώτος πόλεμος της Μέρκελ""

Αντιδρά ο δήμαρχος Δέλτα για δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Σίνδο

«Και οικόπεδο να αγοράσουν το αποτεφρωτήριο στη Σίνδο δεν θα γίνει», δηλώνει ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, με αφορμή τη βούληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να αποκτηθεί χώρος στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Ο κ. Φωτόπουλος, μιλώντας το πρωί το «Πρακτορείο Fm» και στην εκπομπή «ΠΑΡΑδημοτικά στους 104» με την Αναστασία Καρυπίδου, υποστήριξε πως «ο Δήμος Θεσσαλονίκης εάν έχει λεφτά μπορεί να αγοράσει όχι ένα αλλά δέκα οικόπεδα αν θέλει. Όταν θα έρθει όμως για την αδειοδότηση θα ζητήσει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων», ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις:

«Εάν δεν ρωτηθούμε για πράγματα που αφορούν το Δήμο μας θα αντιδράσουμε. Ας μη δοκιμάσουν. Αυτό που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους είναι πως όταν θεωρεί αυτός ότι είναι ο δυνατός και οι άλλοι ιθαγενείς στην περιοχή τους, τότε θα δείτε την αντίδραση», ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος.

Την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη είναι η αγορά οικοπέδου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Στον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό από το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Κοιμητηρίων το ποσό των 400.000 ευρώ, ενώ οι όροι για τη διενέργεια δημοπρασίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εισήγηση που θα έρθει προς συζήτηση «η εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων ως δραστηριότητα χαμηλής όχλησης δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με θορύβους ή ρύπους, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων και συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα».

Μάλιστα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπούταρης, έχει δηλώσει πως «τα αέρια απόβλητα ενός αποτεφρωτηρίου είναι λιγότερο επικίνδυνα από ότι το τζάκι ενός σπιτιού», για να απαντήσει σήμερα ο κ. Φωτόπουλος «αφού λένε ότι δεν έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά όσο ένα τζάκι, ας το κρατήσουν στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εμείς δεν θέλουμε άλλη επιβάρυνση ούτε από ένα τζάκι».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρά ο δήμαρχος Δέλτα για δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Σίνδο"

Frontex: Από τον Οκτώβριο ήμασταν έτοιμοι αλλά οι Έλληνες καθυστερούσαν

«Από τον Οκτώβριο είχαμε διαθέσιμους συνοριοφύλακες από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. έτοιμους να σταλούν στην Ελλάδα, αλλά καθυστερούσαμε γιατί δεν είχαν οριστεί ακόμη οι Έλληνες επικεφαλής των ομάδων», δηλώνει κατηγορηματικά στην Καθημερινή της Κυριακής ο γενικός διευθυντής του FRONTEX, του ευρωπαϊκού οργάνου που συντονίζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Ο γενικός διευθυντής Fabrice Leggeri σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα τελικά διατέθηκαν 19 Έλληνες και λείπουν ακόμη 12.

Όπως τονίζει ο επιπλέον, το υπό κατάρτιση σχέδιο του ευρωπαϊκού οργανισμού εστιάζει κυρίως στην καταγραφή προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Για την ώρα, 448 στελέχη του Frontex αναμένεται να σταλούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά το ελληνικό αίτημα.

Παράλληλα, ο κ. Leggeri δηλώνει ότι τουλάχιστον 50 στελέχη του Frontex θα μεταβούν στην Ειδομένη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: Από τον Οκτώβριο ήμασταν έτοιμοι αλλά οι Έλληνες καθυστερούσαν"

Σε εισπρακτικές εταιρείες τα «κόκκινα» δάνεια: Ποια εξαιρούνται

Εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα δάνεια σε καθυστέρηση φέρνει στη ζωή μας άμεσα το πολυνομοσχέδιο με τα 13 νέα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε σήμερα το βράδυ στη Βουλή και ψηφίζεται στις 15 Δεκεμβρίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων και εταιριών μεταβίβασης απαιτήσεων. Οι συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες θα παίρνουν τα δάνεια σε καθυστέρηση από τις τράπεζες θα εποπτεύονται και θα ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η σύστασή τους θα ξεκινήσει τις πρώτες βδομάδες του νέου έτους, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει πολύ σφιχτές «προθεσμίες» για την αδειοδότησή τους. Οι άδειες λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων, ορίζεται το νόμο ότι θα πρέπει να χορηγούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος εντός 20 ημερών. Σε περίπτωση δε που οι επιτροπές που πρέπει να γνωμοδοτήσουν καθυστερήσουν, (πρέπει να το κάνουν εντός 10 ημερών) η Τράπεζα της Ελλάδος θα δίνει την άδεια όταν έχουν περάσει 20 ημέρες.

Για τις εισπρακτικές εταιρίες των δανείων προβλέπεται ότι η έδρα τους θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα ή στην ΕΕ και να διαθέτουν υποκατάστημα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ορίζεται και μία άλλη σειρά απαιτήσεων όπως να δηλωθεί η ταυτότητα των μετόχων και των συμβούλων, η οργανωτική δομή, το επιχειρηματικό σχέδιο και να περιγραφούν οι μέθοδοι διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, το ελάχιστο κεφάλαιο αυτών εταιρειών ορίζεται μόλις στις 100.000 ευρώ.

Σε εισπρακτικές εταιρείες δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών

Όποιος δανειολήπτης έχει δάνειο σε καθυστέρηση θα χάσει τον ύπνο του καθώς στις συγκεκριμένες εταιρείες μπορεί να μεταβιβαστούν όλα τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Προϋπόθεση για την πώληση του δανείου είναι να έχει κληθεί ο δανειολήπτης εντός 12 μηνών να έχει ρυθμίσει ή να διακανονίσει τις οφειλές του. Εάν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο στις συγκεκριμένες εταιρείες και υπάρχουν μόνο τρεις εξαιρέσεις κατά τις οποίες μία τράπεζα δεν μπορεί να πουλήσει ένα δάνειο σε καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται μόνο:
-δάνεια με ενέχυρο α΄ κατοικία
- δάνεια μικρομεσαίωνεπιχειρήσεων, όπως αυτές ορίζονται από την νομοθεσία της ΕΕ
- δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Οι τράπεζες θα συνάπτουν συμβάσεις διαχείρισης οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα δάνεια και το στάδιο μη εξυπηρέτησης, την νομική και λογιστική παρακολούθηση, το περιεχόμενο της διαχείρισης κλπ. Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων νομιμοποιούνται με το νομοσχέδιο, να εγείρουν όλα τα νομικά και ένδικα μέσα για οποιοδήποτε δάνειο έχει περιέλθει στην κατοχή τους εφόσον είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ταυτόχρονα, αν ένας δανειολήπτης έχει ένα δάνειο το οποίο εξυπηρετεί και ένα άλλο που είναι σε καθυστέρηση, η τράπεζα θα μπορεί να μεταβιβάζει και το δάνειο που εξυπηρετείται στις εταιρείες διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που εξαγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να χορηγούν νέα δάνεια, μετά από άδεια της Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Ωφέλιμη» η δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναφέρεται όπι πλέον καθίσταται δυνατή η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται μάλιστα ότι «η δημιουργία μίας τέτοιας αγοράς, θα είναι ωφέλιμη τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους οφειλέτες. Το πιστωτικό ίδρυμα θα μπορεί να ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητά του εισπράττοντας άμεσα ένα τμήμα της αμοιβής του, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα το εισέπραττε με αναγκαστική εκτέλεση και σε κάθε περίπτωση θα το εισέπραττε πολύ αργότερα. Από την άλλη πλευρά, ο δανειολήπτης θα μπορεί διαπραγματευτεί ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης, απ' ό,τι θα μπορούσε να λάβει από το πιστωτικό ίδρυμα, διότι ο εκδοχέας θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας και επομένως μία πρόταση ρύθμισης, που θα ήταν ζημιογόνα για το πιστωτικό ίδρυμα και δεν θα μπορούσε να προταθεί από αυτό, θα είναι κερδοφόρα για τον εκδοχέα. Παράλληλα, θεσπίζεται καθεστώς αυστηρής εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων και υποχρέωσή τους να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χειροτερεύσει η νομική ή πραγματική θέση του οφειλέτη μόνο και μόνο λόγω της μεταβίβασης της οφειλής του ή της ανάθεσής της προς διαχείριση».

Η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορεί να ανατίθεται στις εταιρείες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Ωστόσο, προβλέπεται ρητά ότι 12 μήνες πριν από την προσφορά προς πώληση των απαιτήσεων, πρέπει να έχει προταθεί στο δανειολήπτη- και τον εγγυητή - με εξώδικη πρόσκληση η ρύθμιση του δανείου του, ώστε αυτό να καταστεί εξυπηρετούμενο. Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να αποτρέψει τον αιφνιδιασμό των οφειλετών, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουν την οφειλή τους που έχει εκχωρηθεί σε τρίτους. Στην ίδια αποτροπή του αιφνιδιασμού αποσκοπεί η απαίτηση μεσολάβησης ενός μέγιστου χρονικού διαστήματος 12 μηνών ανάμεσα στην πρόσκληση και την εκχώρηση, ώστε να μην απέχουν τα δύο γεγονότα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα. Προβλέπεται, επίσης, μη απαίτηση της προηγούμενης πρόσκλησης στις περιπτώσεις των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων ή των απαιτήσεων κατά των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, καθώς στη μεν περίπτωση των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων δεν μπορεί να γίνει λόγος για αιφνιδιασμό, στη δε περίπτωση των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε η αποστολή πρόσκλησης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του δανειολήπτη, ορίζεται ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης μπορούν να προσλαμβάνουν Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Οφειλές.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο μέτρο που η άρση απορρήτου είναι αναγκαία για τις ανάγκες της διαχείρισης προβλέπεται η ρύθμιση αυτή ως απαραίτητη καθώς, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η προβολή τραπεζικού απορρήτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της εταιρείας να διεκπεραιώσει τη διαχείριση. Ταυτόχρονα όμως τίθενται όρια στην άρση τόσο του τραπεζικού απορρήτου όσο και στην ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη στην εταιρεία διαχείρισης, καθώς αυτά επιτρέπονται μόνο στο μέτρο που είναι αναγκαία για τους σκοπούς της διαχείρισης».

Διαβάστε το Νομοσχέδιο

Διαβάστε την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε τον πίνακα καταργούμενων διατάξεων

Διαβάστε την ειδική έκθεση

Διαβάστε την έκθεση συνεπειών

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εισπρακτικές εταιρείες τα «κόκκινα» δάνεια: Ποια εξαιρούνται"

Κοτζιάς: Ζητήσαμε τη συνδρομή της Frontex για τα νησιά αλλά «μας έστειλαν τους μισούς»

Για την πολιτική που χαράσσει η Ελλάδα στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega.

Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ροών μεταναστών στα νησιά ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει εγκαίρως τη συνδρομή της Frontex αλλά «μας έστειλαν τους μισούς από αυτούς που ζητήσαμε».

«Εμείς ούτε πόλεμο θέλαμε να κάνουμε σε Συρία, Ιράκ, ούτε θέλαμε να επέμβουμε. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους εταίρους μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία. Θυμίζω ότι οι εταίροι μας θα έπαιρναν 150.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και τελικά πήρε 30.000 το Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση», υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς. «Υπολογίζω 1,8 - 2 δισ. τα έξοδα που έχουμε κάνει άμεσα ή έμμεσα όλο το χρόνο για μεταφορές, διαμονή, διατροφή προσφύγων», πρόσθεσε σχετικά.

Αναφερθείς στο κύμα προσφύγων απο το Μαρόκο, σημείωσε ότι υπάρχουν και πάρα πολλά εγκληματικά στοιχεία μεταξύ των μεταναστών που έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα. Τόνισε ότι αυτοί πετούν οικονομικά έως την Κωνσταντινούπολη και πως δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της πόλης.



Μάλιστα, τονίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι τον Φενρουάριο η κυβέρνηση θα καλέσει σε συνάντηση τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ καθώς και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Χίο για συνομιλίες επί του ζητήματος.

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε τα πυρά του στην Τουρκία και την τακτική που ακολουθεί στη Συρία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τις ίδιες μεθοδεύσεις που κάνει τώρα είχε κερδίσει την Αλεξανδρέττα».

Σχετικά με τα περί παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη «σύγκρουση» που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταίρους, ο υπουργός εξέφρασε τη θέση ότι για τη συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου είναι αναγκαίο να συμφωνηθεί ότι θα υπάρχει κούρεμα του χρέους, ενώ δεν δίστασε να εμφανιστεί αισιόδοξος ότι θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα μέσα στο 2016.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την άποψή του ότι η Ελλάδα εμφανίζει χαρακτηριστικά «αποικίας χρέους», ενώ αρνήθηκε ότι η υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους, τον Ιούλιο, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δικαιώνει την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, το 2010, για ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Ζητήσαμε τη συνδρομή της Frontex για τα νησιά αλλά «μας έστειλαν τους μισούς»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news