facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Μοσκοβισί: Πάρτε δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» ήταν το μήνυμα που έστειλε το σημερινό Eurogroup, το οποίο εξέτασε τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα του ελληνικού προγράμματος.

Δείχνοντας το ασφαλιστικό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε με νόημα ότι «η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις», ενώ ο επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση. Την ικανοποίηση τους τους εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πιέρ Μοσκοβισί: Δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό

«Η Ελλάδα, μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας», δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας πρέπει να εγκριθεί και το δεύτερο πακέτο μέτρων.

«Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν του χρόνου στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό», υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την έγκριση του προϋπολογισμού, ενώ διαπίστωσε πρόοδο στις μακροοικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, κάνοντας λόγο για θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Έως μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων

Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τη νέα δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων έως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Μετά μπορούμε να εστιάσουμε στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κλείσουν και την πρώτη αξιολόγηση» συνέχισε.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ακόμη ανοικτή, με τις τελικές συζητήσεις να αναμένονται στις αρχές του νέου έτους. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαία τη διασφάλιση μίας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης προκειμένου να στηριχθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για το ασφαλιστικό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για την οικονομική βιωσιμότητα», σημείωσε. Όπως είπε αυτό συνδέεται και με την γήρανση του πληθυσμού. Το θέμα θα απασχολήσει το Eurogroup την επόμενη χρονιά και η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις και αναλύσεις αναφορικά με το που βρίσκονται τα προβλήματα.

Όσον αφορά τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στέφθηκε από επιτυχία, χαιρετίζοντας τη σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Είπε επίσης ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι μικρότερο των 5,5 δισ. ευρώ.

Κλάους Ρέγκλινκ: Τρίτη η εκταμίευση για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις παραδέχτηκε και ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινκ, σημειώνοντας ότι ήδη διατέθηκαν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα.

Ωστόσο η καθυστέρηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων οδήγησε και σε καθυστέρηση εκταμιεύσεων, σημείωσε, κάνοντας γνωστό ότι αύριο αναμένεται να εκταμιευτούν και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Πάρτε δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό"

Ματαιώθηκε εκδήλωση στον Κορυδαλλό με προσκεκλημένο τον Τρύφωνα Αλεξιάδη

Σε αποκλεισμό της εισόδου της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Κορυδαλλού, στη λεωφόρο Γρ.Λαμπράκη 231, προχώρησαν στις 4 το απόγευμα περίπου 50 άτομα, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωση που είχε προγραμματίσει για τις 7 το απόγευμα η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με προσκεκλημένο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με θέμα την οικονομική πολιτική.

Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το indymedia στην οποία υπογράφουν "εργαζόμενοι - άνεργοι αγωνιζόμενοι κάτοικοι Κορυδαλλού" αναφέρεται ότι "σαν εργαζόμενοι και άνεργοι της περιοχής θεωρούμε απόλυτο εμπαιγμό το να καλείται υπουργός να εκθέσει την εγκληματική αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, το να διεξαχθεί μια "συζήτηση" για τον τρόπο που μας καταστρέφουν και καταδικάζουν σε αργό θάνατο εκατομμύρια κόσμου, αφού πρώτα υφάρπαξαν ψήφους κάνοντας εμπόριο ελπίδας και αφού καπηλεύθηκαν τους αγώνες που δόθηκαν την περασμένη πενταετία".

Τονίζεται επίσης ότι "σαν κομμάτι της κοινωνίας η οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο βούρκο της ανέχειας και των οικονομικών αδιεξόδων, δε δίνουμε κανένα συγχωροχάρτι και καμία ανοχή σε όσους συνεχίζουν την καταστροφή των εργαζομένων και των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας επειδή εμφανίζονται με δημοκρατικό, αριστερό και φιλολαϊκό προσωπείο. Η αντίσταση στην εφαρμογή των αντικοινωνικών και εγκληματικών μέτρων και ο αυτοοργανωμένος αγώνας για αξιοπρεπή ζωή είναι μονόδρομος".

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ματαιώθηκε εκδήλωση στον Κορυδαλλό με προσκεκλημένο τον Τρύφωνα Αλεξιάδη"

BBC: Ο Αλέξης Τσίπρας στη λίστα με τους πιο... λαϊκιστές πολιτικούς

Ποιοι είναι οι πιο λαϊκιστές πολιτικοί που υπερισχύουν αυτή τη στιγμή στη Δύση; Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC στην πρώτη θέση βρίσκονται η Μαρίν Λεπέν που αναδείχθηκε πρώτη στον πρώτο γύρο των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, ο εκκεντρικός επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Βρετανός επικεφαλής κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Τουλάχιστον, αυτό αποκαλύπτει σχετική φωτογραφία με τους Λεπέν, Τραμπ και Τσίπρα στη βρετανική ιστοσελίδα που προλογίζει σχετικό ηχητικό απόσπασμα. 




Γιατί, όμως, αναδεικνύονται οι παραπάνω πολιτικοί και για ποιο λόγο έχουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων; Σε αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ: «Ο κόσμος δεν πιστεύει πια στους πολιτικούς, του επαγγελματίες πολιτικούς. Πιστεύει ότι είναι όλοι ίδιοι, ότι είναι όλοι διεφθαρμένοι, ότι οι χώρες δεν πάνε καλά, η ανεργία είναι υψηλή, ότι έχουμε καταληφθεί από τους πρόσφυγες, που δεν είναι αλήθεια. Έτσι οδεύουν προς τα ψέματα. (Οι πολιτικοί) ψεύδονται, δεν έχουν οικονομικό πρόγραμμα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στο βρετανικό πρακτορείο

Επισήμανε δε, ότι αν ο υποψήφιος δεν πει ψέματα στην προεκλογική καμπάνια τότε δεν εκλέγεται, αλλά τόνισε ότι είναι εύκολο ο ψηφοφόρος να ακούσει τα ψέματα, αλλά το τέλος ο χαμένος είναι εκείνος. 

«Παλιά, εμείς στην Ευρώπη πιστεύαμε ότι βρισκόμασταν στην καρδιά του κόσμου, ότι ήμασταν οι ιδεολόγοι και οι πλουσιότεροι αλλά αυτό δεν ισχύει πια λόγω της παγκοσμιοποίησης» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λαϊκιστές που πετυχαίνουν στην Ευρώπη, αλλά και για τις συνέπειες για τα ευρωπαϊκά ιδανικά, ο Κουσνέρ απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα όνειρο για τους Ευρωπαίους και μία πολιτική περιπέτεια, αλλά με την οικονομική κρίση αυτό το όνειρο έχει αλλάξει.

«Το πρόβλημα είναι στους ψηφοφόρους γιατί πολλοί εξ αυτών προτιμούν την αποχή», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρώην υπουργός, ωστόσο, τόνισε ότι η Μαρίν Λεπέν παρά την πρωτιά στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών δε θα ανέλθει στην ηγεσία της Γαλλίας, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι μία έξυπνη πολιτικός».

Την ίδια στιγμή, προέβλεψε πως αν δεν υπάρχει μία σταθερή πολιτική ηγεσία η Ευρώπη θα καταρρεύσει.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "BBC: Ο Αλέξης Τσίπρας στη λίστα με τους πιο... λαϊκιστές πολιτικούς"

Εγκρίθηκε η σύμβαση Ελλάδας-Αυστραλίας για ειδικές βίζες νέων 18-31 ετών

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αυστραλίας για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων (Work and Holiday Visa).

Η εν λόγω συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας προβλέπει ότι κάθε χώρα θα παρέχει ετησίως, σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία, έως 500 θεωρήσεις πολλαπλής εισόδου για την κινητικότητα των νέων από 18 ετών έως 31 ετών ή άδειες προσωρινής διαμονής για χρονική περίοδο έως 12 μηνών.

Η βίζα αυτή δεν υποκαθιστά την κανονική έκδοση βίζας, απλώς αποτελεί εναλλακτική επιλογή για όσους διαθέτουν τα προσόντα και εκδίδεται πολύ πιο απλά και με πολύ πιο σύντομη διαδικασία. Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα υπάρχει μία φορά, ωστόσο με την ίδια βίζα παρέχεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου για όσες φορές επιθυμεί το άτομο. Κύρια πρόθεση των εισερχόμενων ατόμων είναι η αναψυχή, παρέχεται όμως η δυνατότητα να εργαστούν με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, χωρίς όμως η περίοδος εργασίας να καλύπτει και τους δώδεκα μήνες, ενώ επίσης επιτρέπεται η δυνατότητα σπουδών με μέγιστη διάρκεια τους τέσσερις μήνες.

Ευχαριστώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης για την ευρεία αποδοχή της Βουλής, είπε πως κάθε τι που δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και δίνει τη δυνατότητα η χώρα μας να προβάλλεται στο εξωτερικό πρέπει να τυγχάνει της ευρύτατης αποδοχής.

Υπέρ της κύρωσης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ επιφύλαξη εξέφρασε η ΧΑ και κατά ψήφισε το ΚΚΕ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε η σύμβαση Ελλάδας-Αυστραλίας για ειδικές βίζες νέων 18-31 ετών"

«Όχι» του ΣτΕ στο αίτημα της Vodafone να ακυρωθεί το πρόστιμο για τις υποκλοπές

«Όχι» στο αίτημα της εταιρείας Vodafone να ακυρώσει το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν την αίτηση της εταιρείας με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο των 50,6 εκατ. ευρώ που της είχε επιβληθεί το 2013 από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Αρχικά η ΑΔΑΕ επέβαλε πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ στην Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς δεν έλαβε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται, προκειμένου να προληφθούν και να αποτραπούν οι τηλεφωνικές υποκλοπές.

Το 2010 όμως, το πρόστιμο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς κρίθηκε ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες όπως επιτάσσει η Διεθνής και ελληνική νομοθεσία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών και αναπέμφθηκε η υπόθεση στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλη νέα νόμιμη απόφαση.

Στην συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2013 η ΑΔΑΕ, αφού η νομοθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία δημοσίου δικτύου τηλεπικοινωνιών τροποποιήθηκε επέβαλε στην Vodafone νέο πρόστιμο 50,6 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Vodafone προσέφυγε εκ νέου στο ΣτΕ ζητώντας και πάλι την ακύρωση του προστίμου.

Η Ολομέλεια, με μια απόφαση 80 και πλέον σελίδων, απέρριψε ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς της Vodafone και επικύρωσε την απόφαση της ΑΔΑΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» του ΣτΕ στο αίτημα της Vodafone να ακυρωθεί το πρόστιμο για τις υποκλοπές"

Δραγασάκης προς αρχές: Ολα στο φως για τις τράπεζες

Πράξη έκανε ο Γιάννης Δραγασάκης όσα είχε πει από το βήμα της Βουλής το προηγούμενο Σάββατο. Ετσι απέστειλε επιστολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας να καταθέσουν στη Βουλή εκθέσεις –κάθε θεσμός από τη δική του οπτική γωνία– με τις οποίες να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, τόσο αυτή όσο και όσες προηγήθηκαν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή ‘επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, με αιτιάσεις για «καθυστέρηση διαδικασίας», «ξεπούλημα σε αρπαχτικά», «αφελληνισμό των τραπεζών», «απεμπόληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου», «ευθύνες της κυβέρνησης για την απώλεια 40 δισ. ευρώ», «καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων»’ κ.λπ.

Υπό αυτό το πρίσμα «η κυβέρνηση θεωρεί εύλογο το ενδιαφέρον της κοινωνίας να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το κόστος που είχε ως τώρα η στήριξη των τραπεζών και η προστασία των καταθέσεων, τις αιτίες της απαξίωσης των μετοχών των τραπεζών και τις προϋποθέσεις, ώστε η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση να είναι και η τελευταία».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Προς: 1. κο Γ. Στουρνάρα, Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος

2. κο Γ. Μιχελή, Πρόεδρο Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

3. κο X. Γκότση, Πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

4. κα Λ. Κατσέλη, Πρόεδρο Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

Θέμα: Έκθεση για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποτίμηση της εξέλιξης των ανακεφαλαιοποιήσεων

Με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, η οποία εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, προκύπτουν τα ακόλουθα δεδομένα:

• Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος για bail in (κούρεμα) καταθέσεων, που θα είχε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

• Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα την εισροή περισσότερων από 5 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων στις τράπεζες, σε μια περίοδο που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

• Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση είναι σημαντικά μικρότερο από τα 25 δισ. ευρώ, που ήταν οι αρχικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος και τον περιορισμό της επίπτωσης στο δημόσιο χρέος.

• Τα ποσοστά του ΤΧΣ στη νέα μετοχική σύνθεση των συστημικών τραπεζών θα είναι μεν χαμηλότερα σε σχέση με πριν, αλλά πλέον, όπου το ΤΧΣ θα επενδύσει νέα κεφάλαια, η συμμετοχή του θα είναι ουσιαστική, καθώς οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου και δε θα δεσμεύονται από δικαιώματα επαναγοράς (warrants).

Εντούτοις, από δημοσιεύματα αλλά και ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, με αιτιάσεις για «καθυστέρηση διαδικασίας», «ξεπούλημα σε αρπαχτικά», «αφελληνισμό των τραπεζών», «απεμπόληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου», «ευθύνες της κυβέρνησης για την απώλεια 40 δισ. ευρώ», «καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων» κ.λπ..

Πέραν των αιτιάσεων που διατυπώνονται λόγω άγνοιας ή για αντιπολιτευτικούς λόγους, η Κυβέρνηση θεωρεί εύλογο το ενδιαφέρον της κοινωνίας να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το κόστος που είχε ως τώρα η στήριξη των τραπεζών και η προστασία των καταθέσεων, τις αιτίες της απαξίωσης των μετοχών των τραπεζών και τις προϋποθέσεις, ώστε η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση να είναι και η τελευταία.

Βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία όλων όσων ασκούν δημόσια εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Ως εκ τούτου, βούληση της Κυβέρνησης είναι να φωτιστούν πλήρως τόσο οι εξελίξεις που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και όλες οι πτυχές των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως υποβάλετε προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή ειδική αναλυτική έκθεση από τη σκοπιά των αρμοδιοτήτων σας, η οποία θα αξιολογεί τη γενικότερη πορεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις αρχές της κρίσης μέχρι σήμερα, θα εξηγεί τους παράγοντες που κατέστησαν αναγκαίες τις ανακεφαλαιοποιήσεις, θα περιγράφει τους όρους με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν και θα αποτιμά τα αποτελέσματά τους συνολικά αλλά και για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, με όρους δημόσιου συμφέροντος.

Μεταξύ των ερωτημάτων που διατυπώνονται συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1. Ποιο είναι το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέχρι σήμερα. Ποιο από αυτά αντιστοιχεί σε διαδικασίες εξυγίανσης και ποιο σε κεφαλαιακή ενίσχυση, συνολικά και ανά περίπτωση.

2. Τι ποσά ανέκτησε μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο από αυτά που διέθεσε για το τραπεζικό σύστημα.

3. Ποια είναι διαχρονικά η εξέλιξη της συμμετοχής των Ταμείων και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και ποιες οι απώλειες που έχουν υποστεί.

4. Ποια είναι η διαχρονική εξέλιξη των δανείων σε καθυστέρηση (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι σήμερα και πώς κρίνετε ότι συνδέονται με τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρέθηκε το τραπεζικό σύστημα.

5. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε μελλοντικά να μη χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Επιπλέον, παρακαλούμε να συμπεριληφθεί κάθε άλλο στοιχείο και ανάλυση, που θεωρείτε ότι θα ήταν χρήσιμα τόσο για την κατανόηση της κρίσης που αντιμετώπισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και για την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Γιάννης Δραγασάκης

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης προς αρχές: Ολα στο φως για τις τράπεζες"

Βουλή: Η πρώτη απόλυση υπαλλήλου για πλαστό πτυχίο είναι γεγονός

Την πρώτη απόλυση υπαλλήλου της λόγω πλαστού πτυχίου αποφάσισε η Βουλή.

Πρόκειται για μόνιμο υπάλληλο που υπηρετούσε επί χρόνια στον τομέα μηχανοργάνωσης της Βουλής στη θέση Αναλυτών-Προγραμματιστών, θέση πτυχιούχων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ο εν λόγω υπάλληλος είχε πλαστό πτυχίο και η Βουλή απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο. Τον περασμένο Μάιο ελήφθη από την Βουλή η απάντηση του Πανεπιστημίου, με την οποία πιστοποιούσε ότι το πτυχίο ήταν πλαστό.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι μία ημέρα μετά την απάντηση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ο εν λόγω υπάλληλος έκανε αίτηση παραίτησης από την Βουλή. Μάλιστα, στη συνέχεια έκανε και δεύτερη αίτηση παραίτησης, ωστόσο η Βουλή πρόλαβε και προχώρησε στην απόλυσή του πριν ικανοποιηθεί το αίτημά του για παραίτηση.

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια και η υπόθεση παραπέμπεται πλέον στον Εισαγγελέα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Η πρώτη απόλυση υπαλλήλου για πλαστό πτυχίο είναι γεγονός "

Eρώτηση Λεβέντη στον πρωθυπουργό για το προσφυγικό

Από νομική άποψη hot spots ούτε μπορούν να ιδρυθούν, ούτε πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ζητάει η δημιουργία των hot spot να γίνεται με κριτήρια που διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη θεσπίσει κανόνες, ούτε για το τι ακριβώς είναι ένα «hotspot» ούτε για τον κανονισμό λειτουργίας του, πχ. ποιος θα το συντηρεί, ποιος θα το διοικεί. «Ακαθόριστο είναι επίσης από πού θα προέρχεται η χρηματοδότηση. Επομένως αυτή τη στιγμή, νομικά, hot spots ούτε μπορούν να ιδρυθούν ούτε πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο», αναφέρει ο κ. Λεβέντης.

Η επιλογή, προσθέτει, ήταν αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης που αποφάσισε με αδιευκρίνιστα κριτήρια ως τόπους ίδρυσης τα πέντε, σημαντικά από εθνική σκοπιά, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως.

Ειδικά για το τελευταίο νησί, προειδοποιεί ότι «σύσσωμη η κοινωνία της Κω αντιτίθεται στην ίδρυση και λειτουργία hot spot στο νησί, επειδή αυτό θα σημάνει το τέλος του, ως τουριστικού προορισμού». «Η Κως», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «είναι ο τέταρτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, δέχεται ετησίως πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες και συμβάλλει μέσω του τουρισμού τόσο στις θέσεις εργασίας όσο και στα έσοδα της Ελλάδας μέσω του τουριστικού συναλλάγματος. Ο τουρισμός αποτελεί 'μονοκαλλιέργεια' για το νησί και προϋπόθεση όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωσή του».

Τέλος, καλεί τον πρωθυπουργό όχι μόνο να απαντήσει αλλά να δώσει λειτουργικές λύσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Eρώτηση Λεβέντη στον πρωθυπουργό για το προσφυγικό"

Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί ο δήμαρχος Κορυδαλλού για τη μεταφορά της δίκης της ΧΑ

Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί με σημερινή ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, αν δεν τηρηθεί η δέσμευση για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής σε κατάλληλο χώρο εκτός Κορυδαλλού.

Ο κ.Κασιμάτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα, είπε ότι ενώ υπήρχε δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για μεταφορά της δίκης τον Σεπτέμβριο σε νέα δικαστική αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών, που κατασκευάστηκε και δαπανήθηκαν χρήματα γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, εντούτοις το θέμα εξακολουθεί να παραπέμπεται στις καλένδες.

«Η δίκη συνεχίζεται επτά μήνες τώρα στον Κορυδαλλό, με συνέπειες στην καθημερινή ζωή της πόλης και κυρίως της πρόσβασης των μαθητών στα 11 γειτονικά σχολεία, τους αθλητικούς χώρους και τους Παιδικούς Σταθμούς» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του δημάρχου και προστίθεται ότι συγκεκριμένη δίκη θα κρατήσει περισσότερο από ενάμισι χρόνο.

Ο δήμος Κορυδαλλού, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) καλούν σε συγκέντρωση- ενημέρωση για τους επτά μήνες από την έναρξη της δίκης, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 7 μ.μ στην αίθουσα του Σινέ Παράδεισος, Αγ. Γεωργίου και Ζάππα 4, Κορυδαλλός, με ομιλητές συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά, την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου εκ μέρους του Παρατηρητηρίου "Golden Dawn Watch" και τον Πέτρο Κωνσταντίνου συντονιστή ΚΕΕΡΦΑ. Χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί ο δήμαρχος Κορυδαλλού για τη μεταφορά της δίκης της ΧΑ"

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων του Ιονίου

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, την έναρξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ιδιωτικοποίηση των τοπικών αεροδρομίων, ενώ με δηλώσεις του παρακινεί τους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους.

«Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι έτοιμη. Διασφαλίσαμε ότι από τεχνικής πλευράς είμαστε πλήρως έτοιμοι, προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα έγκυρα και αξιόπιστα» επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος, ενώ τόνισε ότι «στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται η συνεκδίκαση της προσφυγής της περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με άλλες παρόμοιου περιεχομένου προσφυγές φορέων και ΟΤΑ».

Από σήμερα στη σελίδα της Περιφέρειας μπορούν όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να ψηφίσουν, καταθέτοντας τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με το κείμενο που έχει ως εξής:

«Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τέσσερα από τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και η παράδοσή τους σε ημικρατική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων θεωρείται επιζήμια για την οικονομία της χώρας και της περιοχής και καταχρηστική για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον.

» Επιζητούμε την εφαρμογή νέου μοντέλου για τη διαχείριση των αεροδρομίων με δημόσιο χαρακτήρα και τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών παραγωγικών φορέων. Όποιος συμφωνεί με το παραπάνω κείμενο ψηφίζει ΝΑΙ. Όποιος διαφωνεί με το παραπάνω κείμενο ψηφίζει ΟΧΙ» είπε ο κ. Γαλιατσάτος.

«Η εξαγγελία μας, αλλά και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, γίνεται από σήμερα πράξη» δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Η διεξαγωγή του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων θα αφορά τα τέσσερα αεροδρόμια που είναι στην περιοχή του Ιονίου, δηλ. της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και του Ακτίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων του Ιονίου"

Οι δικαστές καταγγέλλουν την αδιαφορία της Κυβέρνησης στα προβλήματα της Δικαιοσύνης

Οι διατάξεις του νέου Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας που θα τεθούν σε εφαρμογή με την είσοδο του νέου έτους δεν διαπνέονται από τις αρχές και τις αξίες του κράτους δικαίου, ενώ οι παθογένειες στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διογκώνονται, λόγω της απραξίας και αδιαφορίας των κυβερνώντων, υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ψήφισμά της μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της γενικής συνέλευσής της.

Ειδικότερα, οι δικαστές και οι εισαγγελείς διαπιστώνουν στο ψήφισμά τους, ότι οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, παρά το σοβαρό, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο λόγο που αρθρώνουν οι δικαστικές Ενώσεις, δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διογκώνονται, λόγω της απραξίας και αδιαφορίας των κυβερνώντων.

Η ανυπαρξία και η αδιαφορία των κυβερνώντων έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη υποδομών, την μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων, στην αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση, στην φωτογραφική πολλές φορές νομοθέτηση, κ.λπ.

Ακόμη, διαπιστώνουν οι δικαστές ότι οι τροποποιούμενες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -η εφαρμογή των οποίων αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2016- για τις οποίες οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν εκφραστεί τις έντονες αντιρρήσεις τους, δεν διαπνέονται από τις αρχές και τις αξίες του κράτους δικαίου, ενώ θα προκαλέσουν μεγάλη δυσλειτουργία στα δικαστήρια της χώρας.

Παράλληλα, τα μέλη της ΕΔΕ, διαπιστώνουν καθυστέρηση υλοποίησης της δέσμευσης του υπουργού Δικαιοσύνης «περί κατάργησης των αντισυνταγματικών και μειωτικών για το κύρος της δικαστικής τους ιδιότητας, διατάξεων του νόμου 4055/2012, που αφορούν τον Οργανισμό Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (κανονισμοί δικαστηρίων, περικοπή μισθού κ.λπ.)».

Τέλος, καλούν την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για:

1) Την εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες του Ελληνικού λαού.

2) Την προσωπική ασφάλεια των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας και ελευθερίας, να επιτελούν το λειτούργημά τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δικαστές καταγγέλλουν την αδιαφορία της Κυβέρνησης στα προβλήματα της Δικαιοσύνης"

Οι δέκα παρεμβάσεις στα φορολογικά

Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία δεν υπερασπίζεται ιδεολογικά -όπως είπε, σε ό,τι αφορά στα μέτρα- ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στην ημερίδα για τον Προϋπολογισμό, που οργάνωσε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΕΕ, ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε δύσκολο τον προϋπολογισμό του 2016, “και ως προς το περιεχόμενο, και ως προς το τι αναγκαστήκαμε να βάλουμε στις προβλέψεις του”, και περιέγραψε τις δέκα παρεμβάσεις στα φορολογικά, που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο:
1. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. “Θα υπάρχει ισορροπία για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου”.
2. Περιουσιολόγιο. Μέσα στον Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. “Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ”.
4. Τον Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
6. Νομοσχέδιο για τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και ο οποίος θα είναι “πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα”.
7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.
10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι “η κυβέρνηση οφείλει να υπηρετήσει το πιο επώδυνο εκ των μνημονίων, για το οποίο -από ελληνικής πλευράς- έχει την ευθύνη και φέρει την ιδιοκτησία του. Η ύφεση θα είναι βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις”, και πρόσθεσε πως “οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά 60% τους τελευταίους 10 μήνες, όταν είχαν μειωθεί κατά 60% τα προηγούμενα δύο χρόνια και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, για να ξέρουν οι επιχειρήσεις και να κάνουν τον προγραμματισμό τους”.
Επίσης, έφερε στο τραπέζι την πρόταση του Ο.Ε.Ε. για τα δάνεια, λέγοντας ότι “Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να είναι συνολική, μαζί με τα χρέη των ιδιωτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να δοθεί οριστική λύση”.

Έκανε ακόμα λόγο για πολιτικές ευθύνες, που η χώρα οδηγήθηκε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και για “δεύτερη ευθύνη της κυβέρνησης, που καθυστέρησε το θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης”.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δέκα παρεμβάσεις στα φορολογικά"

Ντάισελμπλουμ: «Έχει χαθεί πολύς χρόνος»

Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σε λίγη ώρα αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση σχολίασζε για την Ελλάδα ότι «Έχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επιδόσεις της ευρωζώνης εντός του 2015, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές. Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.

«Από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε τέλος ο Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: «Έχει χαθεί πολύς χρόνος»"

ΟΗΕ: Ζητάει 20,1 δισ. δολάρια για να βοηθήσει 87 εκατ. ανθρώπους

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από τις χώρες μέλη 20,1 δισ. δολάρια για να βοηθήσει 87 εκατ. ανθρώπους σε 37 χώρες στη διάρκεια του 2016 και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του οργανισμού Στίβεν Ο' Μπράιεν δήλωσε πως πρόκειται «για την πιο σημαντική έκκληση για κεφάλαια που έχει κάνει ποτέ» ο ΟΗΕ.

Ο Ο' Μπράιεν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής των επιχειρήσεων άμεσης αρωγής, υπογράμμισε πως η έκκληση αυτή αφορά ποσό πενταπλάσιο εκείνου που ζητούσε ο ΟΗΕ πριν από δέκα χρόνια.

«Τα βάσανα του κόσμου έχουν φθάσει σε σημείο που δεν είχαμε δει ποτέ εδώ και μια γενιά. Οι συγκρούσεις και οι καταστροφές έσπρωξαν εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άνδρες σε καταστάσεις επισφαλούς επιβίωσης. Έχουν απελπιστικά ανάγκη για βοήθεια», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Το πρόγραμμα που εξετάζεται καλύπτει τις απαντήσεις σε 27 κρίσεις που αφορούν συνολικά 37 χώρες.

Οι συγκρούσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στο Νότιο Σουδάν και στην Υεμένη είναι οι κύριες κρίσεις για τις οποίες θα δοθεί βοήθεια στη διάρκεια του 2016, διευκρινίζει ο ΟΗΕ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Ζητάει 20,1 δισ. δολάρια για να βοηθήσει 87 εκατ. ανθρώπους"

Anonymous: Ημέρα τρολαρίσματος του ΙΚ στις 11 Δεκεμβρίου

Την «ημέρα τρολαρίσματος» κατά του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν οι Anonymous και ζητούν από τους υποστηρικτές τους να τους βοηθήσουν.

Η διαδικτυακή ακτιβιστική οργάνωση ζητά από τους απλούς πολίτες να χλευάσουν το Ισλαμικό Κράτος που αποκαλεί Daesh ανεβάζοντας σατιρικά σχόλια καθώς και φωτογραφίες των νεκρών μελών τους. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης «επιχείρησης ΙΚ», που ξεκίνησε όταν οι Anonymous «κήρυξαν πόλεμο» μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι Anonymous κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να δημοσιεύουν σκωπτικές φωτογραφίες των μελών του ΙΚ και να διοργανώνουν εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν εκτύπωση «φωτογραφιών που χλευάζουν το ΙΚ» και να τις μοιράζουν στις πόλεις.

Η ομάδα ελπίζει ότι η δημοσίευση σκωπτικών μηνυμάτων μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στον «φόβο» που χρησιμοποιεί για τη διάδοσή του το Ισλαμικό Κράτος.

«Ίσως να αναρωτιέστε γιατί τρολάρουμε το ΙΚ και προγραμματίζουμε όλες αυτές τις διαδηλώσεις εναντίους του» αναφέρει το μήνυμα των Anonymous. «Για να καταλάβετε όμως θα πρέπει να δείτε πρώτα πως λειτουργεί το ΙΚ. Πετυχαίνουν τον σκοπό τους μέσω του φόβου. Ελπίζουν ότι με τις ενέργειές τους μπορούν να μας φιμώσουν όλους και να μας κάνουν να κρυφτούμε μέσα στον φόβο. Αλλά αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι πως η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εναντίον τους και όχι στο πλευρό τους. Και αυτός είναι ο σκοπός αυτής της μαζικής εξέγερσης, στις 11 Δεκεμβρίου, θα τους δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε, είμαστε η πλειοψηφία και με αυτή τη δύναμη μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Θα τους κοροϊδέψουμε, δείχνοντας πόσο ανόητοι είναι».

Οι υποστηρικτές της ομάδας έχουν δημοσιεύσει έναν κατάλογο με προτάσεις για τη συμμετοχή τους. Αυτος περιλαμβάνει τα πάντα από «να τους αποκαλείτε ανοιχτά Daesh», μέχρι και να «διαδίδεται φωτογραφίες νεκρών/αιχμάλωτων μελών του ΙΚ».

Οι προτάσεις αυτές εστιάζουν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιλαμβάνουν συστάσεις για το πώς μπορεί να τρολάρει κάποιος το ΙΚ σε Twitter, Instagram, Facebook και YouTube.

Independent
Διαβάστε Περισσότερα » "Anonymous: Ημέρα τρολαρίσματος του ΙΚ στις 11 Δεκεμβρίου"

Βοήθεια για τους πρόσφυγες είναι τα 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία

Τη διαβεβαίωση πως τα σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία δεν αποτελούν δώρο επειδή συνεργάζεται με τις Βρυξέλλες, αλλά προορίζεται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, έδωσαν, σε κοινή συνέντευξή τους στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Όπως διευκρινίζουν «δεν είναι ένα "σύμφωνο" με την Τουρκία, αλλά βοήθεια για τους πρόσφυγες».
Οι δύο ηγέτες τόνισαν πως τα ποσά που έχουν προβλεφθεί θα εισρεύσουν σε ένα ταμείο, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν καταλύματα, μέτρα εκπαίδευσης και η ιατρική περίθαλψη των προσφύγων. Ο Αυστριακός καγκελάριος παρατήρησε πως οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Τουρκία θεωρούνται μεν υποδειγματικοί, ωστόσο αυτήν τη στιγμή προσφέρουν προστασία μόνο σε μικρή μερίδα των προσφύγων και γι' αυτόν τον λόγο, με τους κοινοτικούς πόρους, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν περαιτέρω καταυλισμοί, σχολεία, κ.λπ.
Τόσο ο Βέρνερ Φάιμαν, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς, επανέλαβαν την κριτική για έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των 28 χωρών-μελών της ΕΕ σε σχέση με την κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
 «Έχουμε μία κρίση, επειδή 20 χώρες δεν συμμετέχουν», επεσήμανε ο Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μόνο οκτώ χώρες-μέλη προτίθενται να συμμετάσχουν στην κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Ο ίδιος, αναφερόμενος σε ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της διάσπασης, σημείωσε πως εάν δεν υπάρξει κατανόηση στο ότι η ακολουθούμενη αλληλεγγύη σε πολλούς τομείς της κοινοτικής πολιτικής πρέπει να ισχύει και στην προσφυγική πολιτική, τότε τελικά θα συνεργαστούν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να συνεργαστούν και εκείνοι που δεν θέλουν θα μείνουν απ' έξω.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βοήθεια για τους πρόσφυγες είναι τα 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία"

Έως τις 18 Δεκεμβρίου στη Βουλή το β' πακέτο με τα προαπαιτούμενα

Ο προγραμματισμός και συντονισμός του κυβερνητικού έργου απασχόλησε τη σημερινή άτυπη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα νομοθετήματα που αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως τις 18 Δεκεμβρίου στη Βουλή το β' πακέτο με τα προαπαιτούμενα"

Οι νέες χρεώσεις για τέλος ρύπων και χρήση του δικτύου διανομής

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), κατόπιν των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας της Αρχής, ανακοινώνει τις νέες χρεώσεις χρήσης Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΗΕ) και Δικτύου Διανομής (ΕΔΔΗΕ) ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις νέες χρεώσεις για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που θα ισχύσουν κατά το 2016.
Όπως αναλύεται στη συνέχεια, οι εν λόγω αποφάσεις επιφέρουν συνολικά σημαντική μείωση των ως άνω ρυθμιζόμενων χρεώσεων σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες καταναλωτών ή κατ’ ελάχιστον, μια σχετική σταθεροποίηση (αποτροπή ή συγκράτηση έντονων μεταβολών) για την περίπτωση των πελατών ΥΤ και ΜΤ με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 13 GWh, σηματοδοτώντας έτσι την ομαλή προσαρμογή των εν λόγω χρεώσεων στις απαιτήσεις του ενωσιακού δικαίου.

Α. Χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ

Για τις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διάθεση ποσοστού ύψους 60% των αναμενόμενων εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων του 2016 για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ κατά το έτος αυτό, δηλαδή περίπου 175 εκατ. ευρώ, προσδιόρισε τις χρώσεις ΕΤΜΕΑΡ οι οποίες θα ισχύσουν από 1.1.2016, όπως αποτυπώνονται στον πίνακα 1, ανά κατηγορία καταναλωτή:
Πίνακας 1. Χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2014-2015 και 2016
Κατηγορία Πελάτη
ΕΤΜΕΑΡ
2014-2015
2016
Μεταβολή
€/1000kWh
€/1000kWh
€/1000kWh
%
Οικιακοί
26,30
24,87
-1,43
-5,4%
Αγροτικοί ΧΤ
11,39
10,69
-0,70
-6,1%
Λοιποί ΧΤ
30,89
28,21
-2,68
-8,7%
ΜΤ άνω των 13 GWh
2,31
2,48
0,17
7,4%
Αγροτικοί ΜΤ
10,83
10,12
-0,71
-6,6%
Λοιποί ΜΤ
12,77
10,12
-2,65
-20,8%
ΥΤ
2,23
2,41
0,18
8,1%
Μεσοσταθμική
19,73
18,13
-1,60
-8,1%
Η μείωση του απαιτούμενου εσόδου του ΕΤΜΕΑΡ για το 2016 ανέρχεται στα 130 εκατ. € (από ~1067 εκατ. € εκτιμώμενα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού από ΕΤΜΕΑΡ κατά το 2015, σε ~937 εκατ. € το 2016). Το γεγονός αυτό οδηγεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πίνακα 1, σε μεσοσταθμική μείωση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το 2016 κατά 8.1%, σε σχέση με τις αντίστοιχες χρεώσεις των ετών 2014-2015.
Οι νέες αυτές χρεώσεις, κατόπιν εφαρμογής της σχετικής μεθοδολογίας, σηματοδοτούν και εξυπηρετούν σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη σταδιακής προσαρμογής της χώρας στις αντίστοιχες επιταγές των Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις. Η δυνατότητα πλήρους προσαρμογής θα επανεξετασθεί κατά την αναθεώρηση των τιμολογίων του ΕΤΜΕΑΡ τον Ιούνιο του 2016, βάσει της σχετικής δέσμιας αρμοδιότητας της Αρχής, λαμβανομένων υπόψη και των σχετικών εξελίξεων που θα έχουν δρομολογηθεί για την πλήρη υλοποίηση των απαιτήσεων των Κατευθυντήριων Γραμμών, για την οποία η Αρχή έχει γνωμοδοτήσει αρμοδίως.

Β. Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) 

Το ετήσιο κόστος και το απαιτούμενο έσοδο για τη χρήση του ΕΔΔΗΕ για το έτος 2016 μειώθηκαν κατά 2,1% και 2,4% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2015, όπως φαίνεται στον πίνακα 2 που ακολουθεί, επιφέροντας αντίστοιχη μείωση των τιμολογίων χρήσης του ΕΔΔΗΕ:
Πίνακας 2. Ετήσιο Κόστος & Απαιτούμενο Έσοδο Δικτύου Διανομής (ΕΔΔΗΕ) 2015 και 2016
Ετήσιο Κόστος & Απαιτούμενο Έσοδο ΕΔΔΗΕ 2015 (ποσά σε εκ. €)

Κύριος ΕΔΔΗΕ
Διαχειριστής ΕΔΔΗΕ
Σύνολα

2015
2016
2015
2016
2015
2016
Μεταβολή

εκ. €
εκ. €
εκ. €
εκ. €
εκ. €
εκ. €
εκ. €
%
Ετήσιο Κόστος ΕΔΔΗΕ
322,71
324,25
451,47
433,53
774,18
757,78
-16,40
-2,12%
Απαιτούμενο Έσοδο ΕΔΔΗΕ
318,09
319,84
447,74
427,61
765,84
747,45
-18,39
-2,40%

Αναφορικά με τις χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής (ΕΔΔΗΕ) για το έτος 2016 που αποτυπώνονται στον πίνακα 3 και θα ισχύσουν από 1.2.2016, παρατηρείται, σε όλες τις κατηγορίες πελατών, είτε μείωση (στους πελάτες Μέσης Τάσης) είτε σταθεροποίηση των χρεώσεων, τόσο της ισχύος όσο και της ενέργειας, σε σχέση με το 2015. 
Πίνακας 3. Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου Διανομής (ΕΔΔΗΕ) 2014-2015 και 2016

Γ. Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ):
Το ετήσιο επιτρεπόμενο και το απαιτούμενο έσοδο για τη χρήση του ΕΣΜΗΕ μειώθηκαν κατά 1,7% και 5,4%, αντίστοιχα, για το έτος 2016 σε σχέση με το 2015, όπως φαίνεται στον πίνακα 4 που ακολουθεί:
Ετήσιο Επιτρεπόμενο & Απαιτούμενο Έσοδο ΕΣΜΗΕ

2015
2016
Μεταβολή

εκ. €
εκ. €
εκ. €
%
Ετήσιο Επιτρεπόμενο έσοδο ΕΣΜΗΕ
254,65
250,20
-4,45
-1,7%
Ετήσιο Απαιτούμενο Έσοδο ΕΣΜΗΕ
215,11
203,42
-11,69
-5,4%

Για το έτος 2016, σε όλες τις κατηγορίες πελατών παρατηρείται μείωση τόσο της χρέωσης ισχύος όσο και της χρέωσης ενέργειας, σε σχέση με τις αντίστοιχες που ίσχυσαν για το 2015, πλην μίας κατηγορίας πελατών, στην οποία παρατηρείται μικρή αύξηση (Λοιποί πελάτες ΧΤ), η οποία αντισταθμίζει μερικώς την αντίστοιχη σημαντική μείωση που είχε επέλθει στην κατηγορία αυτή κατά την προηγούμενη αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Οι νέες χρεώσεις χρήσης Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΗΕ) έχουν ως αποτυπώνονται στον πίνακα 5 και θα ισχύσουν από 1.2.2016.
Πίνακας 5. Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΗΕ) 2014-2015 και 2016
 euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι νέες χρεώσεις για τέλος ρύπων και χρήση του δικτύου διανομής"

Ποιες «καρέκλες» τρίζουν λόγω των ρομπότ

Τα ρομπότ μελλοντικά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν όχι μόνο εργάτες εργοστασίων και εργαζόμενους μεσαίων προσόντων, αλλά ακόμη και θέσεις εργασίας υψηλών απαιτήσεων, που απαιτούν ισχυρή κρίση, όπως αυτή του δικηγόρου ή του δικαστή.

Την άποψη αυτή διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Ascherman Chair in Economics), Ρίτσαρντ Φρίντμαν, κάτοχος των βραβείων Mincer (2006) και ΙΖΑ (2007).
«Οι δικηγόροι είναι εξίσου πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους, όσο οι οδηγοί φορτηγών ή οι εργάτες στα εργοστάσια [...] Τα ρομπότ μπορεί να φτιάχνουν μπέργκερς και να ελέγχουν πλυντήρια πιάτων, αλλά στο μέλλον θα επηρεαστούν και οι δουλειές στελεχών γραφείου (white collar jobs)» υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), με τίτλο «Impact of technology and workplace change on skill needs»).
Μάλιστα, η προοπτική των ρομπότ - αφεντικών είναι επίσης «στο τραπέζ»", αφού π.χ., στις αποθήκες της Amazon η τήρηση των ωρών εργασίας ελέγχεται από φορητές ρομποτικές συσκευές.
«Εισερχόμαστε σε έναν νέο κόσμο, νεότερο απ' ό,τι μόλις έναν χρόνο πριν, στον οποίο οι μηχανές γίνονται σταδιακά πιο ανθρώπινες από τους ανθρώπους, χωρίς να κάνουν τα λάθη τους και να έχουν τις προκαταλήψεις τους», σημείωσε ο καθηγητής Φρίντμαν.
Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος, αν είχε μπροστά του έναν ρομποτικό δικαστή και έναν άνθρωπο που κάνει την ίδια δουλειά, θα προτιμούσε τον πρώτο, γιατί δεν θα είχε τις προκαταλήψεις, τις πολιτικές προσκολλήσεις ή τις αστοχίες κρίσης, από τις οποίες ενδεχομένως θα έπασχε ο δεύτερος. «Επίσης, στο μέλλον, δεν θα ήθελα να έχω να κάνω με έναν γιατρό χωρίς ρομποτικό βοηθό», τόνισε.
Το ζήτημα που ανακύπτει πλέον δεν είναι κατά πόσον τα ρομπότ θα υποκαταστήσουν τους ανθρώπους στην εργασία, αλλά το ποια θα είναι η ιδιοκτησία τους και σε πόσους ανθρώπους θα ανήκουν. Ο καθηγητής αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο του Guardian με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Ηomo Sapiens θα μοιραστεί ανάμεσα σε μια χούφτα θεών και τους υπόλοιπους εμάς»,  επισημαίνοντας ότι αν τα ρομπότ ελέγχονται από λίγους θα υπάρχει πρόβλημα.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες «καρέκλες» τρίζουν λόγω των ρομπότ"

Εκπτώσεις στα τιμολόγια της βιομηχανίας αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ

Επιπλέον εκπτώσεις έως 15% στα τιμολόγια των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διετία 2016-2017 αποφάσισε σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ύστερα από πρόταση του Δημοσίου που είναι ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης.

Η συνέλευση συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως με βασικό θέμα τα τιμολόγια των καταναλωτών υψηλής τάσης ύστερα από τη νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου που προβλέπει την κατάργηση των εκπτώσεων 20% που ίσχυαν για τη διετίας 2014-2015. Η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη γενική συνέλευση προβλέπει 7 διαφορετικά τιμολόγια ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης κάθε βιομηχανίας επί τη βάσει των οποίων θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία.

Επιπλέον αυτών η πρόταση του Δημοσίου όπως διατυπώθηκε από τον γεν. Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μ. Βερροιόπουλο προβλέπει εκπτώσεις με την ακόλουθη κλίμακα ανάλογα με την ετήσια κατανάλωση κάθε βιομηχανίας:

Έως 10 γιγαβατώρες μηδέν έκπτωση

10-50 GWh έκπτωση 4%
50-200 GWh έκπτωση 6%
200-400 GWh έκπτωση 8%
400-700 GWh έκπτωση 10%
700-1000 GWh έκπτωση 12%
1000-2000 GWh έκπτωση 13%
2000 GWh και πάνω έκπτωση 15%.

Έτσι το "μπουκέτο" των προσφερόμενων τιμολογίων φθάνει τον αριθμό 56.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η πρόταση του βασικού μετόχου είναι υποχρεωτική για την εταιρία και δεν τίθεται θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει αξιολόγηση αν με την πρόταση αυτή καλύπτεται ή όχι το κόστος της επιχείρησης , τόνισε ωστόσο ότι η πρόταση είναι στα πλαίσια της νομιμότητας.

Η συνέλευση αποφάσισε επίσης τη συνέχιση της τιμολόγησης για την Αλουμίνιον της Ελλάδος με το υφιστάμενο τιμολόγιο έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών ή λυθεί με άλλο τρόπο η διαφορά. Ακόμη εγκρίθηκε η διάθεση μέρους του τροφείου που προβλέπει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση της ΔΕΗ (συνολικά 12 εκατ. Ευρώ) για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με προτεραιότητα τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπτώσεις στα τιμολόγια της βιομηχανίας αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ"

Στη Βουλή φέρνει ο Λοβέρδος την αγορά 10 "Σινούκ" με 120 εκατ δολάρια

Την αποκάλυψη που έκανε το ΘΕΜΑ ότι η κυβέρνηση σιωπηρά έκανε νέα παραγγελία εξοπλιστικών συμφωνώντας να προμηθευτεί 10 μεταχειρισμένα ελικόπτερα Σινούκ από την αμερικανική εταιρεία Boeing, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» κατηγορεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για συνεχείς αιφνιδιασμούς της Βουλής σημειώνοντας ότι για την νέα παραγγελία αρχικού προϋπολογισμού 120 εκατ.δολαρίων δεν ενημερώθηκε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η δαπάνη 120 εκατομμυρίων δολαρίων για τα συγκεκριμένα μεταχειρισμένα και πολυχρησιμοποιημένα ελικόπτερα όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, όταν συνάδελφοι σας στην Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου να ανταποκριθούν σε καθημερινές και κοινωνικά αδυσώπητες ανάγκες;» είναι το ερώτημα που θέτει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Πιστεύετε ότι η ενημέρωση της Βουλης μειώνει την εκτελεστική σας αρμοδιότητα» ρωτά ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «πώς μπορεί να νομιμοποιηθεί στους πολίτες στα κόμματα και τους βουλευτές η πρακτική του πιο φίλο κατηγόρου έλληνα πολιτικού να αιφνιδιάζει τους πάντες με τις εξοπλιστικές επιλογές του, όταν δίχως καμία θεσμική ενημέρωση εμφανίζεται ο ίδιος να αποφασίζει και να διατάσσει;».

Η ερώτηση του κ. Λοβέρδου προς τον κ. Καμμένο έχει ως εξής :

«Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Παναγιώτη Καμμένο

Κύριε Υπουργέ

Από το δημοσίευμα του Πρώτου θέματος 6/12/2015 ενημερώνονται οι πολίτες τα κόμματα και οι βουλευτές πως το ΚΥΣΕΑ δια περιφοράς αποδέχτηκε εισήγηση για την αγορά 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων ΣΙΝΟΥΚ, αντί του τιμήματος των 120 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στη Βουλή το Σάββατο 5/12/2015 διευκρινίσατε πως πρόκειται για αποδοχή δωρεάς από τις ΗΠΑ και τα 120 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος επισκευής.

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ:
Α) Γιατί διαρκώς αιφνιδιάζετε τη Βουλή των Ελλήνων σε σχέση με τις επιλογές σας για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ έχετε την δυνατότητα να ενημερώσετε τόσο την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όσο και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.
Β) Γιατί και αυτή η επιλογή σας αφορά μεταχειρισμένο εξοπλισμό και γιατί δεν φροντίζετε τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν στους πολίτες, τα κόμματα και τους βουλευτές να απαντώνται από εσάς και το υπουργείο πριν πάρουν την μορφή της πολιτικής αντιπαράθεσης;
Γ) Πιστεύετε ότι η ενημέρωση της Βουλής μειώνει τις εκτελεστικές σας αρμοδιότητες ;
Δ) Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας βουλευτής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Βίτσας είναι σύμφωνος με αυτήν την επιλογή; Θυμίζω εδώ ότι το κόμμα του ουδέποτε στήριξε- ειδικά τα τελευταία χρόνια - τις επιλογές του υπουργείου Άμυνας για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμενων.
Ε) Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η δαπάνη 120 εκατομμυρίων δολαρίων για τα συγκεκριμένα μεταχειρισμένα και πολυχρησιμοποιημένα ελικόπτερα όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, όταν συνάδελφοι σας στην Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου να ανταποκριθούν σε καθημερινές και κοινωνικά αδυσώπητες ανάγκες;
Στ) Και τέλος πως μπορεί να νομιμοποιηθεί στους πολίτες στα κόμματα και τους βουλευτές η πρακτική του πιο φίλο κατηγόρου έλληνα πολιτικού να αιφνιδιάζει τους πάντες με τις εξοπλιστικές επιλογές του, όταν δίχως καμία θεσμική ενημέρωση εμφανίζεται ο ίδιος να αποφασίζει και να διατάσσει.

Ο ερωτών

Ανδρέας Λοβέρδος»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή φέρνει ο Λοβέρδος την αγορά 10 "Σινούκ" με 120 εκατ δολάρια"

«Ελεύθερο» το Pirate Bay

Προς όφελος του Pirate Bay ήταν η απόφαση που έλαβε σουηδικό δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ της χώρας δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να μπλοκάρουν την ιστοσελίδα διαμοιρασμού αρχείων, αλλά και ούτε να θεωρηθούν υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τους χρήστες τους.

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης απέρριψε την αγωγή που είχαν καταθέσει πέρυσι η σουηδική κινηματογραφική βιομηχανία, η Nordisk Film, η Universal Music, η Sony Music και η Warner Music, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν στην αγωγή ότι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ της χώρας, η Bredbandsbolaget θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες της, εάν αρνηθεί να μπλοκάρει το Pirate Bay.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη ομόφωνα, ορίζει ότι οι κινηματογραφικές και μουσικές εταιρείες που είχαν καταθέσει τη μήνυση θα πρέπει να πληρώσουν στην Bredbandsbolaget τα έξοδα που δαπάνησε για τη δικαστική διαμάχη.

Το Pirate Bay (TPB) ξεκίνησε από τη Σουηδία το 2003 ως μια ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων μέσω peer-to-peer, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο BitTorrent. Έξι χρόνια αργότερα, το 2009, οι ιδρυτές του TPB καταδικάστηκαν από σουηδικό δικαστήριο, κατηγορούμενοι για τη διευκόλυνση της παράνομης ανταλλαγής υλικού που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Σε ορισμένες χώρες οι πάροχοι υπηρεσιών Internet έχουν διαταχθεί να εμποδίσουν την πρόσβαση στην ιστοσελίδα, ωστόσο έχουν δημιουργηθεί διακομιστές μεσολάβησης, παρέχοντας πρόσβαση στο Pirate Bay.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ελεύθερο» το Pirate Bay"

Πριν από τα Χριστούγεννα οι συντάξεις Ιανουαρίου

Mε υπουργική απόφαση, που είναι σχεδόν έτοιμη, και έχει υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύντομα θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι για το Χρηματιστήριο που είχαν επιβληθεί με ΠΝΠ

Την άρση των capital controls για τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών προανήγγειλε ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

Mε υπουργική απόφαση, που είναι σχεδόν έτοιμη, και έχει υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύντομα θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι για το Χρηματιστήριο που είχαν επιβληθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως τόνισε δε ο κ. Γκότσης θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την παράταση στην απαγόρευση του short selling για τις τραπεζικές μετοχές τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Το θέμα των capital controls θα συζητήσουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πριν από τα Χριστούγεννα οι συντάξεις Ιανουαρίου"

Πριν από τα Χριστούγεννα οι συντάξεις Ιανουαρίου

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου, οι συντάξεις -κύριες και επικουρικές- του μηνός Ιανουαρίου θα καταβληθούν ως εξής:
- Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίουαντί στις 4 Ιανουαρίου 2016.
- Οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο κ.λπ.) θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου αντί στις 30 Δεκεμβρίου 2015
Διαβάστε Περισσότερα » "Πριν από τα Χριστούγεννα οι συντάξεις Ιανουαρίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news