facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κατασχέσεις 2 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην υπουργών

Την κατάσχεση 1.800.000 ευρώ από τον λογαριασμό πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και άλλα 150.000 από λογαριασμό υπουργού της ΝΔ αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς τα δύο πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν στα «πόθεν έσχες».

Ακόμη, η Επιτροπή έλαβε απόφαση στην συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας να ασχοληθεί με τα προβλήματα, που προέκυψαν από τον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου και του συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο πρώην υπουργοί, από τους λογαριασμούς των οποίων θα γίνουν οι κατασχέσεις, είναι ο Γιάννης Ανθόπουλος και ο Αριστείδης Τσιπλάκος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις 2 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην υπουργών"

Πρωταθλήτρια στη φορολογική επιβάρυνση η Ελλάδα

Την τρίτη υψηλότερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατέγραψε η χώρα μας το 2014 μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ.

Το φορολογικό βάρος αυξήθηκε κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα και έφθασε το 35,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ερευνά του Οργανισμού, ενώ από το 2007 μέχρι το 2014 κατέγραψε συνολικά αύξηση κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Άλλες χώρες στις οποίες επίσης εφαρμόσθηκαν προγράμματα προσαρμογής, όπως στην Πορτογαλία η αύξηση στην επταετία ήταν μόλις 2,2 μονάδες, αντίθετα στην Ισπανία το φορολογικό βάρος μειώθηκε κατά 3,3 μονάδες και στην Ιρλανδία κατά μίση ποσοστιαία μονάδα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωταθλήτρια στη φορολογική επιβάρυνση η Ελλάδα"

Συμμετέχουν τζιχαντιστές στην ΜΚΟ που υποδέχεται πρόσφυγες στην Μυτιλήνη;

Πολλές είναι οι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στη Λέσβο, βοηθώντας τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν κάθε μέρα στο νησί.

Μία από τις οργανώσεις που κατέφτασαν στο νησί το τελευταίο διάστημα είναι και η ΜΚΟ, «One Nation». Η φιλανθρωπική αυτή οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, έχει, ωστόσο, προκαλέσει έντονο προβληματισμό τις ελληνικές διωκτικές αρχές αλλά και στους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Ο λόγος είναι βίντεο που ανάρτησε στο προφίλ της στο facebook η οργάνωση, έμβλημα της οποίας είναι το έμβλημα των πιστών μουσουλμάνων, ο υψωμένος δείκτης του χεριού. Την κίνηση αυτή κάνουν, μάλιστα, πολύ συχνά on camera, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους!

Στο βίντεο-ντοκουμέντο, μαζί με άλλα ανάλογα που η οργάνωση στον προσωπικό της λογαριασμό, φαίνονται μέλη της οργάνωσης εν πλω, με φουσκωτό σκάφος, στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και τουρκικών ακτών να υποδέχονται βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες και να τους καθοδηγούν στα αγγλικά πώς και σε ποιο μέρος της ακτής να κατευθυνθούν. 

Στη συνέχεια τους απευθύνουν τρεις φορές στα αραβικά τον ισλαμικό χαιρετισμό «Αλλάχου Άκμπαρ» -δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος- για να λάβουν ισάριθμες φορές την ανάλογη απάντηση.

Επίσης, εκτός από μέλη της «One Nation», στο σκάφος υπάρχουν και μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης TEAMHUMANITARIAN, την οποία και κατονομάζουν επιβραβεύοντάς την δημόσια για την καλή συνεργασία.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ σε χαμηλό ύψος και ακριβώς πάνω από τη σωστική λέμβο με τα μέλη των ΜΚΟ, πετά ελικόπτερο της δύναμης της Frontex στο νησί!

Σε άλλα βίντεο της οργάνωσης στην ίδια σελίδα στο Facebook παρουσιάζονται και πολλά άλλα ενδιαφέροντα από τη λειτουργία της οργάνωσης στη Λέσβο, στο δεκαήμερο που χωρίς την έγκριση του οιουδήποτε επιχειρούσε. 

Για παράδειγμα εντυπωσιάζουν οι σκηνές διανομής νερού σε πρόσφυγες και μετανάστες που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το λιμάνι -στους οποίους αρνούνται να δώσουν νερό αν δεν το παραλάβουν με το δεξί τους χέρι, απόδειξη του ότι είναι καλοί μουσουλμάνοι. Στη σελίδα της «One Nation» έχουν ανέβει επίσης φωτογραφίες μελών της πάντα με την κιτρινοπράσινη μπλούζα τους, ακόμα και φωτογραφίες τους από την υπαίθρια διαθρησκειακή προσευχή για τα θύματα των ναυαγίων που πραγματοποίησε ο Δήμος Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Επισημαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει υπάρξει εντονότατη αντίδραση από τις ελληνικές αρχές, αλλά και τις τοπικές αρχές στη Λέσβο, για το ανεξέλεγκτο της δράσης των ΜΚΟ στο νησί.

Βίντεο: Μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης χαιρετούν τους πρόσφυγες φωνάζοντας «Αλλαχου Ακμπαρ»


Άλλο ένα βίντεο της οργάνωσης από τη Λέσβο
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμμετέχουν τζιχαντιστές στην ΜΚΟ που υποδέχεται πρόσφυγες στην Μυτιλήνη;"

Κάτι τρέχει με τον Σταθάκη...

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού… Στην αρχή ήταν το «ξεχασμένο» 1 εκατομμύριο ευρώ… και τώρα σειρά έχουν «ξεχασμένα» ακίνητα και λογαριασμοί.
Η είδηση για τις νέες «ελλείψεις» στο πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη έσκασε σαν βόμβα για δεύτερη φορά, προκαλώντας τη κοινή γνώμη, παραμονές της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού λιτότητας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Γιώργος Βαρεμένος, το προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος κατείχε μερίδιο σε ακίνητα, ενώ στο πόθεν έσχες του εντοπίστηκαν αποκλίσεις και σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς.
 
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η υπόθεση είναι σοβαρή και εντός των ημερών θα δοθεί εντολή για άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών του υπουργού ώστε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος.

Ο Γιώργος Σταθάκης ελέγχεται ήδη για παράνομο πλουτισμό. Ορκωτοί λογιστές ελέγχουν την υπόθεση με το 1 εκατομμύριο ευρώ τα οποία ο υπουργός είχε «παραλείψει» 
να δηλώσει στο πόθεν έσχες σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει ο έλεγχος που είχε ξεκινήσει η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ως πρώην πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε καταγραφεί το ποσό στο πόθεν έσχες του 2012 με χρήση 2011. Παράλληλα η Επιτροπή έχει ζητήσει από τους ορκωτούς λογιστές να επεκτείνουν τον έλεγχο και στα επόμενα έτη και να συντάξουν έκθεση σε περίπτωση που υπάρχει παράνομος πλουτισμός. 

Οι διαστάσεις που παίρνει το θέμα προκαλούν νέους εσωτερικούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου που έχει κάνει σημαία το θέμα της καταπολέμησης όλων των φαινομένων διαφθοράς από όπου και αν προέρχονται και παραμένει το «βαρύ οπλοστάσιο» της κυβέρνησης αλλά και το ηθικό της πλεονέκτημα. 

Παράλληλα, τον δρόμο προς τους ορκωτούς λογιστές αναμένεται να πάρει κατά προτεραιότητα και η δήλωση πόθεν έσχες του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Σταθάκης: «Κανένα θέμα»

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου δεν «βλέπει» θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «ο έλεγχος είναι θεμιτός». 

«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

«Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014», πρόσθεσε.

Αρνούνται τον έλεγχο οκτώ πολιτικά πρόσωπα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκ των πρωτεργατών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν είναι ο μοναδικός αμελής βουλευτής, καθώς, το «άνοιγμα» των αναδρομικών δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων από το 1994 έως σήμερα έφερε στο φως «μαργαριτάρια».

Μάλιστα, δύο πρώην υπουργοί καλούνται να επιστρέψουν χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 1,9 εκάτ. ευρώ, ενώ από τους οκτώ βουλευτές που δεν μπήκαν στον κόπο να καταθέσουν πόθεν έσχες, μόνο ένας ανταποκρίθηκε στις επίμονες οχλήσεις της Επιτροπής.

Παράλληλα, ουδείς εκ των 11 προσώπων στους φακέλους των οποίων εντοπίστηκαν εκκρεμότητες βρήκε τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί...


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτι τρέχει με τον Σταθάκη..."

Μαξίμου: Μας πιέζουν για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στα σύνορα

Φόβους ότι θα ενταθούν οι πιέσεις κύκλων της Ε.Ε για κοινές περιπολίες, διατυπώνει το Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την τρομακτική πίεση που ασκήθηκε το τελευταίο 48ωρο, τόσο από ευρωπαϊκά ΜΜΕ όσο και από συγκεκριμένους κύκλους εντός της ΕΕ – οι οποίες κλιμακώθηκαν με τις πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν – παραδέχονταν: «Κάποιοι πιέζουν για να ανατρέψουν τα συμφωνηθέντα».

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει και υπενθυμίζουν ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των 28 δεν τέθηκε θέμα κοινών περιπολιών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ενα ενδεχόμενο που το έχει απορρίψει διαρρήδην η Αθήνα.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «στοχευμένες τοποθετήσεις, συγκεκριμένων κύκλων» αναφερόμενοι στις απειλές περί εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν. Παράλληλα, διαμηνύουν ότι η δύναμη της Frontex που θα αναπτυχθεί στα βόρεια χερσαία σύνορα της Ελλάδος – με έμφαση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ – αφορά μόνο στην καταγραφή και ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων και όχι σε περιπολίες.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά καταβάλλει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει τη δημιουργία των hotspots, θέμα για το οποίο δέχθηκε ευρωπαϊκά πυρά.

Παράλληλα προκειμένου να διασκεδάσει την κριτική που υπέστη η Αθήνα ότι δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, ο Νίκος Μουζάλας έστειλε σήμερα Πέμπτη, επείγον αίτημα για ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής βοήθειας σε υλικά (κοντέινερς φιλοξενίας, κουβέρτες, ασθενοφόρα κτλ) κάνοντας λόγο για «επείγουσα κατάσταση» σε Ειδομένη, Αττική και νησιά του Αιγαίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Μας πιέζουν για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στα σύνορα"

Συμφωνία Ελλάδας-Frontex για ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα σύνορα με τα Σκόπια

Υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα αιτήματα των εταίρων για το ζήτημα της μετανάστευσης, έπειτα από τις δριμύτατες δηλώσεις και υπόνοιες πολιτικών άλλων κρατών-μελών, όπως και κοινοτικών αξιωματούχων, για πιθανή έξοδο της χώρας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Έπειτα από ένα διήμερο αγωνίας, η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με την Frontex για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με σκοπό την καταγραφή μεταναστών. 

Η δύναμη της Frontex στα χερσαία σύνορα της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των εταίρων, η ελληνική κυβέρνηση -όπως αναφέρεται από την Αθήνα- έκανε την αίτηση για ενεργοποίηση του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ο μηχανισμός αυτός έχει ως σκοπό την υλικοτεχνική υποστήριξη κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικά προβλήματα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, στόχος του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας «είναι η στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, θρησκείας, φύλου ή εθνοτικής καταγωγής».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταχωρηθούν σωστά», τονίζει την ίδια ώρα ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγγέρι.

Αναλυτικά η πλήρης ανακοίνωση του Οργανισμού Frontex: «Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο.
 
Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.
 
Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Πρόταση να επανέλθουν οι εσωτερικοί έλεγχοι «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις» - Καμπανάκι από Αβραμόπουλο: Η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί έως τις 17 Δεκεμβρίου - Γεροβασίλη: Δεν έχει τεθεί ζήτημα εξόδου από Σένγκεν - Φερχόφσταντ: Τα ελληνικά σύνορα είναι σαν «ελβετικό τυρί».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η συμφωνία Frontex-Ελλάδας για ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα σύνορα με τα Σκόπια είναι απόρροια της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Τότε, η ελληνική πλευρά εξέφραζε την ικανοποίησή της για τις τρεις «παράλογες» προτάσεις που, όπως τόνιζε, απορρίφθηκαν κατά τη Σύνοδο.

Μία από αυτές αφορούσε, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, στη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει τότε την ικανοποίησή του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. 

Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, είχε πει ο κ. Τσίπρας, θα αφορά στην ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων, οι οποίοι δεν θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτιμούσε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η δεύτερη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε στη δυνατότητα μίας χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας. 

Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν. 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε πως απερρίφθη και η παράλογη πρόταση που επί της ουσίας αφορούσε στη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. 

«Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα», είχε πει ο πρωθυπουργός.


Φωτογραφία από τη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 


Έξοδο από τη Σένγκεν για δύο χρόνια προβλέπει εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ
Πάντως, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Frontex για τη συμφωνία με την Ελλάδα είχε δει το «φως» της δημοσιότητας ένα εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο αποκάλυπτε την πρόθεση αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα.

Υπό τον τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν», το έγγραφο ανέφερε ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ζητούν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα του χώρου για δύο χρόνια «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», την άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams - (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο η Προεδρία κάλεσε το Συμβούλιο να εξετάσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατική απειλή, όπως την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους, τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, την αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα. Δείτε αναλυτικά το έγγραφο εδώ

Φερχόφσταντ: Τα ελληνικά σύνορα είναι σαν «ελβετικό τυρί»

Κι όλα αυτά ενώ σήμερα ο Γκι Φερχόφσταντ παρομοίασε με ελβετικό τυρί τα σύνορα της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την σθεναρή άρνηση της Αθήνας να δεχθεί να αναλάβει η Frontex τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας.

Μετά τις δηλώσεις του Φιλανδού Αντιπρέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και του Ολλανδού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς για την ανάγκη φύλαξης των ελληνικών συνόρων από τη Frontex, ήταν η σειρά του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή να απευθυνθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό καλώντας τον να εξηγήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η φρούρηση των συνόρων της από ευρωπαϊκές χώρες «προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας», στον απόηχο των δημοσιευμάτων πως η Ελλάδα κινδυνεύει με αποπομπή από τη συνθήκη Σένγκεν. 

«Δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης. Δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της. Αν συμβεί αυτό η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων σε αυστηρό ύφος ο Βέλγος πολιτικός.

Για το θέμα παρενέβη μάλιστα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ο Έλληνας Επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

Όπως είπε ο κ.Αβραμόπουλος, «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του  ότι θα μπει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Ελλάδας-Frontex για ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα σύνορα με τα Σκόπια"

Έξι δικαστικές ενώσεις «κατακεραυνώνουν» τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες»

Με σκληρή και «πύρινη» ανακοίνωσή τους, έξι δικαστικές Ενώσεις τονίζουν ότι η δημοσιοποίηση των δηλώσεων της περιουσιακής κατάστασης, όλων όσων υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, εκθέτει τη ζωή και την περιουσία τους και παρέχει την ανεμπόδιστη εκμετάλλευσή της από το κουτσομπολιό έως το έγκλημα, ενώ θέτει σε σοβαρότατη διακινδύνευση ζωτικά αγαθά του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου.

Παράλληλα, οι δικαστικές Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι «μονάχα η σοβαρή και δημιουργική δουλειά για τον (ανα)σχεδιασμό, την οργάνωση και την αποτελεσματική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος ελέγχου, εγγυάται όντως την αξιοποίηση της διαφάνειας για την εξυγίανση του τόπου».

Ειδικότερα, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι, με αφορμή τη θέση των δικαστικών Ενώσεων στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των δηλώσεων πόθεν έσχες, «δημοσιεύθηκαν απόψεις και σχόλια που συσκοτίζουν ή διαστρέφουν σε τέτοιο βαθμό την πραγματικότητα, ώστε να χρειάζεται, για πολλοστή φορά, το άχαρο έργο της επανόδου σε πράγματα γνωστά ή αυτονόητα».

Υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι έξι δικαστικές Ενώσεις ότι «ούτε παραβλέπουν τη σημασία της διαφάνειας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, ούτε αρνούνται μέτρα που τείνουν με σοβαρότητα και βάρος στην εφαρμογή τους στην εξυγίανση του δημόσιου βίου».

Όμως, είναι αντίθετες «στην επικίνδυνη, και συχνά υποκριτική επιλογή του εύκολου εντυπωσιασμού, στη θέση της υπεύθυνης και αποτελεσματικής πολιτικής».

Κατηγορηματικά διαφωνούν με την αντίληψη που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαφθοράς με επίκεντρο τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζουν ότι δεν αναφέρονται μόνο στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δικαστών, αλλά κάθε υπόχρεου να υποβάλει δηλώσεις πόθεν έσχες.

Το γεγονός, επισημαίνουν οι Ενώσεις, ότι «εκθέτει κανείς μεγάλο μέρος της ιδιωτικής του ζωής στον έλεγχο της Πολιτείας, δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι ή ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτος ή ως δυνάμει ένοχος διαφθοράς ή ότι χάνει την προστασία της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του».

Και προσθέτουν: «Μονάχα η σοβαρή και δημιουργική δουλειά για τον (ανα)σχεδιασμό, την οργάνωση και την αποτελεσματική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος ελέγχου, εγγυάται όντως την αξιοποίηση της διαφάνειας για την εξυγίανση του τόπου. Στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση κινείται το μέτρο της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων. Σπασμωδικό και θορυβώδες, εκθέτοντας τη ζωή και την περιουσία των υποχρέων αδιακρίτως στην κοινή θέα και την ανεμπόδιστη εκμετάλλευσή της απ’ τον καθένα και με κάθε τρόπο, από το κουτσομπολιό έως το έγκλημα, θέτει σε σοβαρότατη διακινδύνευση ζωτικά αγαθά του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου, αποδυναμώνει την άσκηση των οικείων λειτουργημάτων, ευνοεί τον αποπροσανατολισμό του ίδιου τού ελέγχου, και αναπαράγει εν τέλει τη νοσηρότητα που υποτίθεται πως καταπολεμά».

Δεν παραλείπουν να επικρίνουν έντονα οι Ενώσεις ότι στην παρανόηση όμως των θέσεών τους, «κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων προσέθεσαν, συνδέοντάς την με το ζήτημα του πόθεν έσχες, και τη γνωστή, παλαιά ρητορική κατά των δικαστών σχετικά με τη διεκδίκηση των αποδοχών τους».

Και καταλήγουν: «Έχουμε κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να καταδείξουμε όχι μόνο πόσο επιπόλαιος, εμπαθής και αστήρικτος είναι ο σχετικός λόγος, αλλά και πόσους κινδύνους εμπεριέχει για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και την κοινωνική συνοχή».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι: 1) Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, 3) Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, 4) Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, 5) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και 6) Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των δικαστικών Ενώσεων έχει ως εξής:

«Με αφορμή τη θέση των δικαστικών ενώσεων στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), δημοσιεύθηκαν απόψεις και σχόλια που συσκοτίζουν ή διαστρέφουν σε τέτοιο βαθμό την πραγματικότητα, ώστε να χρειάζεται, για πολλοστή φορά, το άχαρο έργο της επανόδου σε πράγματα γνωστά ή αυτονόητα.

Οι δικαστικές ενώσεις και η ένωση μελών του ΝΣΚ ούτε παραβλέπουν τη σημασία της διαφάνειας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, ούτε αρνούνται μέτρα που τείνουν με σοβαρότητα και βάρος στην εφαρμογή τους στην εξυγίανση του δημόσιου βίου.

Αντιτίθενται όμως στην επικίνδυνη, και συχνά υποκριτική, επιλογή του εύκολου εντυπωσιασμού στη θέση της υπεύθυνης και αποτελεσματικής πολιτικής.

Γι αυτό και διαφωνούν κατηγορηματικά με την αντίληψη που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαφθοράς εστιάζοντας στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες». (Σημειωτέον, ότι εννοούμε κάθε τέτοια δήλωση. Και αν αναφερόμαστε ειδικότερα στους δικαστικούς λειτουργούς, είναι προφανές ότι δεν το κάνουμε για να τους διακρίνουμε από τους άλλους υπόχρεους, αλλά γιατί γι αυτούς ανακινήθηκε το ζήτημα και αυτούς είναι που εκπροσωπούμε.). Το ζήτημα με τις δηλώσεις αυτές, αν βέβαια επιδιώκεται η χρησιμοποίησή τους πραγματικά στον αγώνα του κράτους κατά της διαφθοράς, συνίσταται στην ανάθεση του ουσιαστικού τους ελέγχου σε όργανο που να διαθέτει το κύρος, την ικανότητα, τις θεσμικές εξουσίες και τα λοιπά μέσα για ένα τέτοιον έλεγχο. Και το οποίο, έχοντας, για όλους αυτούς τους λόγους, την εμπιστοσύνη τού κοινωνικού σώματος, θα κατόρθωνε να εργασθεί απερίσπαστα για το σκοπό του, με την απαιτούμενη ελευθερία, νηφαλιότητα και αμεροληψία· κινούμενο αποτελεσματικά προς κάθε κατεύθυνση, και σε οποιοδήποτε βάθος, για την αποκάλυψη των επιλήψιμων περιπτώσεων, αλλά και εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την αναγκαία διακριτικότητα στο χειρισμό των προσωπικών δεδομένων των υποχρέων. Γιατί, στο δεδομένο συνταγματικό και πολιτιστικό πλαίσιο, το γεγονός ότι εκθέτει κανείς μεγάλο μέρος της ιδιωτικής του ζωής στον έλεγχο της Πολιτείας, δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι ή ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτος ή ως δυνάμει ένοχος διαφθοράς ή ότι χάνει την προστασία της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του. Μονάχα η σοβαρή και δημιουργική δουλειά για τον (ανα)σχεδιασμό, την οργάνωση και την αποτελεσματική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος ελέγχου, εγγυάται όντως την αξιοποίηση της διαφάνειας για την εξυγίανση του τόπου.

Στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση κινείται το μέτρο της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων. Σπασμωδικό και θορυβώδες, εκθέτοντας τη ζωή και την περιουσία των υποχρέων αδιακρίτως στην κοινή θέα και την ανεμπόδιστη εκμετάλλευσή της απ’ τον καθένα και με κάθε τρόπο, από το κουτσομπολιό έως το έγκλημα, θέτει σε σοβαρότατη διακινδύνευση ζωτικά αγαθά του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου, αποδυναμώνει την άσκηση των οικείων λειτουργημάτων, ευνοεί τον αποπροσανατολισμό του ίδιου τού ελέγχου, και αναπαράγει εν τέλει τη νοσηρότητα που υποτίθεται πως καταπολεμά.

Αυτό είναι που καταγγείλαμε οι δικαστικές ενώσεις, επιδιώκοντας, για τον τομέα για τον οποίο έχουμε άμεση αρμοδιότητα, το συνδυασμό μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής πολιτικής διαφάνειας με την απρόσκοπτη άσκηση του δικαστικού λειτουργήματος και την προστασία των δικαστικών λειτουργών.

Στην παρανόηση όμως των πιο πάνω θέσεων, κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων προσέθεσαν, συνδέοντάς την με το ζήτημα του «πόθεν έσχες», και τη γνωστή, παλαιά ρητορική κατά των δικαστών σχετικά με τη διεκδίκηση των αποδοχών τους.

Έχουμε κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να καταδείξουμε όχι μόνο πόσο επιπόλαιος, εμπαθής και αστήρικτος είναι ο σχετικός λόγος, αλλά και πόσους κινδύνους εμπεριέχει για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και την κοινωνική συνοχή.

Θα αρκεστούμε εδώ να επαναλάβουμε το αυτονόητο: Ότι αναγκαία προϋπόθεση και τελική εγγύηση για τη ζωή των θεσμών και της δημοκρατίας, για τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, είναι η ύπαρξη ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Και να θυμίσουμε ότι στη βάση ακριβώς αυτή – και όχι στην εξομοίωση με τις αμοιβές των άλλων λειτουργιών - στηρίξαμε το δικαίωμα και συνάμα την υποχρέωσή μας να μη δεχθούμε την υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής και της εργασίας μας σε σημείο τέτοιο που να διακυβεύεται άμεσα η δυνατότητα να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας. Και ότι στην ίδια βάση θεμελίωσε τις αποφάσεις του και το αρμόδιο Δικαστήριο, που απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από μη δικαστές, και στο οποίο προσφύγαμε, κατά το Σύνταγμα, τότε μόνο όταν οι περικοπές των αποδοχών μας ξεπέρασαν το 50%· διεκδικώντας όχι την επάνοδο στο προ της κρίσεως μισθολογικό καθεστώς, όπως ψευδώς συχνά αναφέρεται, αλλά την αποκατάσταση του 20% και μόνο των αποδοχών που περικόπηκαν.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης

Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος του ΣτΕ

Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών

Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών

Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, Σύμβουλος ΕΣ

Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος του ΝΣΚ»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξι δικαστικές ενώσεις «κατακεραυνώνουν» τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες»"

Τσακαλώτος: Πρέπει να βάλουμε τον «δράκο του Grexit» να κοιμηθεί μια για πάντα

Την πεποίθησή του ότι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2016 εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Σχολιάζοντας, δε, την πρόταση Ντάισελμπλουμ για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, ανέφερε ότι «αξίζει να εξεταστεί», εφόσον περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα παραμένει σε κίνδυνο, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «αν ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση ακολουθηθεί και πάρουμε μια σοβαρή συζήτηση και λύση για το χρέος, τότε νομίζω ότι θα βάλουμε τον "δράκο του Grexit" να κοιμηθεί μια για πάντα».

Καταναλωτές, επιχειρηματίες, καταθέτες και επενδυτές χρειάζονται μακροπρόθεσμη σιγουριά για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αναμένεται να φτάσει το 186% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σημείωσε.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ποιες είναι οι βασικές παράμετροι της διαπραγμάτευσης για το χρέος, λέγοντας ότι, με το να μπει ανώτατο όριο στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες μέσω επέκτασης των λήξεων των δανείων και περιόδου χάριτος, πριν αρχίσουν οι πληρωμές τόκων και κεφαλαίου, θα είναι μια καλή λύση.

Ερωτηθείς για το όριο του 15% του ΑΕΠ στις συγκεκριμένες δαπάνες που έθεσε ποσοστό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «15% είναι πολύ μεγάλος αριθμός, αν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια, αλλά, αν τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει να μελετήσουμε. Είναι ένα μεγάλο θέμα».

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, πηγή με γνώση του θέματος «έβαλε πάγο» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ερωτηθείς αν θα πρέπει τα έντοκα γραμμάτια να προσμετρηθούν στα κόστη χρηματοδότησης, ο εν λόγω αξιωματούχος είπε: «Όχι, τα έντοκα δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς για το χρηματοδοτικό κόστος».

Πρόσθεσε, δε, ότι το «κλείδωμα» των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση, θα δώσει στους επενδυτές έναν «καθαρό ορίζοντα».

«Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους, θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια, θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνισε ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ιδέα μίας ελάφρυνσης χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, που θα αφορούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. «Εξαρτάται από το είδος των κύριων μεταρρυθμίσεων και τους όρους» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση, τέλος, για το πότε θα μπορούσε η χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να γίνει έως τα τέλη του 2016... Νομίζω ότι είναι 50-50».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Πρέπει να βάλουμε τον «δράκο του Grexit» να κοιμηθεί μια για πάντα"

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παρόλα αυτά τόνισε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.

«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ανακάμπτει του χρόνου, είναι προς το κοινό μας όφελος να σταθεροποιηθεί η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εάν η χώρα μας θέλει να παραμείνει σε ένα βιώσιμο δρόμο τότε πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Μεταξύ αυτών είναι και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο"

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα ψηφιστεί το «πακέτο» των 13 προαπαιτούμενων

Μέχρι τις γιορτές αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή το τέταρτο «πακέτο» 13 προαπαιτούμενων μέτρων, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει «δύσκολες» ρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί κάποια στιγμή μέσα στον Ιανουάριο.

Κατά την ενημέρωσή του, προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και θα έχει βρεθεί κοινός τόπος για τον ορισμό των νέων μελών του ΕΣΡ και του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έως το τέλος του χρόνου, με πλειοψηφία 4/5 να έχει εγκρίνει την τοποθέτησή τους.

Ωστόσο, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίαζαν ότι έως ότου η ΝΔ ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τα Χριστούγεννα θα ψηφιστεί το «πακέτο» των 13 προαπαιτούμενων"

Κομισιόν: Θέλουμε να διατηρήσουμε την Σένγκεν και να βοηθήσουμε την Ελλάδα

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια», δήλωσε σήμερα, η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.

Επιπλέον, ενημέρωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο.

Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Θέλουμε να διατηρήσουμε την Σένγκεν και να βοηθήσουμε την Ελλάδα"

Βαρβιτσιώτης: Ορατός ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Σένγκεν

Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν και τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας , έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη σημερινή, ειλικρινή τοποθέτησή του, ο κ. Μουζάλας επιβεβαίωσε πλήρως τις ανησυχίες που εξέφρασα χθες από το βήμα της Βουλής για πλημμελή εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα και ότι ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός αυτής, είναι πλέον ορατός. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην εγκληματική ανικανότητα που, εδώ και μήνες, επιδεικνύει η Κυβέρνηση απέναντι στο μεταναστευτικό.

Γιατί την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αυξάνουν τους ελέγχους στα σύνορά τους, εμείς συνεχίζουμε να τα αφήνουμε ανοιχτά. Γιατί δεν έχουμε υλοποιήσει ούτε μια δράση από αυτές που δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό. Γιατί την ώρα που όλη η Ευρώπη συνασπίζεται ενάντια στην τρομοκρατική απειλή των Τζιχαντιστών, εμείς, αντί να ενισχύσουμε τους προσυνοριακούς ελέγχους, συνεχίζουμε την τακτική του «μπάτε σκύλοι αλέστε». Και γιατί δεν έχουμε αξιοποιήσει καθόλου τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Ελλάδα, από την αρχή τους έτους, να έχει δεχθεί σχεδόν 680.000 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, όταν για όλο το 2014 -και με τον πόλεμο να μαίνεται στην περιοχή- είχε δεχθεί 34.000. Μετά τον κίνδυνο του Grexit από το Ευρώ, μας βάζουν τώρα και σε κίνδυνο Grexit από τη συνθήκη Σένγκεν. Είναι εθνικά επικίνδυνοι».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρβιτσιώτης: Ορατός ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Σένγκεν"

Θεοδωράκης: Τεράστια εθνική ήττα η έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν

Για τεράστια εθνική ήττα και για καμπανάκι κινδύνου έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στο ενδεχομένου εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Αναλυτικά ο κύριος Θεοδωράκης υπογράμμισε «Η αποκάλυψη ότι υπάρχει έγγραφο της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κάνει λόγο για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, είναι ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου.

Προφανώς κάποιοι στην Ευρώπη ονειρεύονται ότι μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα ατέλειωτο στρατόπεδο μεταναστών και προσφύγων. Όμως αυτό που δίνει τροφή σε αυτά τα σενάρια είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης.

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να αναθέσει σε κάποιον ικανό άνθρωπο τον συντονισμό όλων των δράσεων που έχουν συναποφασιστεί με τους εταίρους μας.

Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Αυτό πρέπει να φωνάξουμε και να συνεργασθούμε με την Frontex για τη φύλαξή τους.

Προειδοποιούμε προσωπικά τον κ.Τσίπρα ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν- έστω και προσωρινά -θα είναι μια τεράστια εθνική ήττα που θα απομονώσει ακόμη περισσότερο την χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Επιτέλους ας συνέλθουν. Ας συνέλθουν σήμερα γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά» κατέληξε ο κύριος Θεοδωράκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Τεράστια εθνική ήττα η έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν"

Εξωφρενικές αμοιβές για μεγαλοστελέχη τραπεζών έως και το 2014

Οι καταβολές αυτές έγιναν μέχρι και το τέλος του 2014, με μισθούς οι οποίοι ξεπερνούσαν καθαρά τα 16.000 ευρώ μηνιαίως, φθάνοντας μάλιστα το ποσό των 20.512 ευρώ στην περίπτωση ανώτατου στελέχους της Εurobank.

Τα στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις ίδιες τις τράπεζες στα ενημερωτικά τους δελτία.

Όπως ανακοίνωσαν, καταβλήθηκαν μισθοί, σε περίπου τριάντα ανώτερα και ανώτατα στελέχη ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Οι καταβολές αυτές έγιναν μέχρι και το τέλος του 2014 με μισθούς οι οποίοι ξεπερνούσαν καθαρά τα 16.000 ευρώ μηνιαίως, φθάνοντας μάλιστα το ποσό των 20.512 ευρώ στην περίπτωση ανώτατου στελέχους της Εurobank.

Παρότι υπάρχει ως πλαφόν η αμοιβή ​του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Οι αμοιβές αυτές καταβλήθηκαν παρά τους περιορισμούς που έθετε ο νόμος ο οποίος προσδιορίζει ως πλαφόν τις αμοιβές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος είχε ανακοινώσει την οικειοθελή μείωση του μισθού του στα επίπεδα των 7.500 ευρω το μήνα.

Τί δαπάνησαν για αμοιβές οι 4 συστημικές τράπεζες

Ωστόσο οι μηνιαίες απολαβές μελών της διοίκησης και ορισμένων ανώτατων στελεχών των τραπεζών ήταν προκλητικά υψηλότερες. Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες δαπάνησαν το 2014 περίπου 20 εκατ.ευρω για τις αμοιβές των στελεχών αυτών. Το ποσό αυτό αφορά τις μεικτές αποδοχές, όπερ σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τον φόρο που έχει παρακρατηθεί.

Επίσης περιέχονται και οι εργοδοτικές εισφορές ύψους περίπου 1,9 εκατ. ευρω.

Πιο «καλοπληρώτρια» η Εθνική

Στην κούρσα των αμοιβών η πιο «καλοπληρώτρια» παρουσιάζεται η Εθνική καθώς η τράπεζα εμφανίζεται να έχει διαθέσει περίπου 7,622 εκατ.ευρώ. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των αμοιβών που δημοσιεύει η Εθνική έχει συμπεριλάβει και πλήθος άλλων στελεχών χαμηλότερου επίπεδου (ως του βαθμού του βοηθού γενικού διευθυντή, σε αντίθεση με τις άλλες τρεις τράπεζες. Συνολικά οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους σε αυτό έφθασαν τα 492.450 ευρώ. Το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που κατέβαλε στα ασφαλιστικά ταμεία η Εθνική για τα στελέχη αυτά ξεπέρασε ελαφρώς το 1,4 εκατ.ευρω.

Πιο «χαμηλόμισθη» η διοίκηση της Πειραιώς

Η πιο «χαμηλόμισθη» αναδεικνύεται η διοίκηση της Πειραιώς σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια η τράπεζα,. Το σχετικό κονδύλι έφθασε τα 1,719 εκατ.ευρω μεικτά.

Αμέσως λίγοτερο συντηρητική ήταν η Αlpha Bank η οποία διέθεσε για την ανώτατη διοίκηση της 2,566 εκατ.ευρώ και άλλα 670.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της τραπέζης.

Η Alpha πλήρωσε επιπροσθέτως περίπου 13.316 ευρω για τα κινητά τους τηλέφωνα. Σαφώς πιο γενναιόδωρη ήταν στις αμοιβές της διοίκησης η Εurobank διαθέτοντας για το σκοπό αυτό περίπου 4,8 εκατ.ευρω και άλλα 714.000 ευρω για τη συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

ΑΠΕ –ΜΠΕ/tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξωφρενικές αμοιβές για μεγαλοστελέχη τραπεζών έως και το 2014"

Γεροβασίλη: Δεχθήκαμε πιέσεις για τη Σένγκεν και τις απορρίψαμε

Δεχθήκαμε πιέσεις για τη συνθήκη Σένγκεν στη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και να υπάρξουν κοινές επιχειρήσεις με τη Frontex στα σύνορα, αλλά η ελληνική πλευρά απέρριψε το ενδεχόμενο, υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ σχολιάζοντας το έγγραφο της προεδρίας της ΕΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, δήλωσε: «Εγώ θα σκεφτόμουν κάτι άλλο, θα σκεφτόμουν ότι κάποιοι, οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ότι δημόσια ισχυρίζονται οι ίδιοι, ασκούν πιέσεις σε τέτοιες κατευθύνσεις».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στον Real fm, τόνισε ότι από τα αιτήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση προς τη Frontex έχει ικανοποιηθεί το ένα δέκατο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει ξοδέψει ένα δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και έχει λάβει μόλις 30 εκατ. ευρώ.

«Εδώ θα έπρεπε να το δούμε εκ του αντιστρόφου και είναι και μία παρατήρησή μου σε φωνές της αντιπολίτευσης που βγήκαν σήμερα για να καυτηριάσουν την κυβέρνηση ότι είναι ανεπαρκής, έχω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα όσα έχει δεσμευτεί, όλα όσα έχει αναλάβει σε διάφορες συνομιλίες και διάφορες συζητήσεις με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα. Επομένως από την πλευρά μας δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Αντιθέτως διασπείρονται και διάφορες ανακρίβειες γύρω απ’ όλο αυτό», τόνισε η κυρία Γεροβασίλη και αναφερόμενη στο δημοσίευμα των Financial Times για το ότι δεν δεχόμαστε Frontex στα σύνορα, είπε: «Με αναπαραγωγή και μερίδας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας. Που δεν θα έπρεπε έτσι άκριτα να το επαναλαμβάνουν διότι η Ελλάδα έχει δεχθεί τη βοήθεια της Frontex. Είναι ανακριβές εντελώς ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της Frontex, αλλά αυτό όχι στο επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων, αλλά σε επίπεδο καταγραφής. Επίσης όλα όσα έχει ζητηθεί, όση βοήθεια έχει ζητηθεί από την πλευρά της Frontex σε αυτό το επίπεδο, δεν έχουν στείλει από τη Frontex ούτε το ένα δέκατο».

Στο ερώτημα αν εννοεί ότι δεν εκπληρώνουν και εκείνοι τις υποχρεώσεις τους η κα. Γεροβασίλη απάντησε: «Φυσικά. Επομένως καλό θα ήταν η συζήτηση να παραμείνει και οι φωνές να δυναμώσουν στο επίπεδο ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. Αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, το ζήτημα το προσφυγικό».

Σχετικά με τη δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου του κ. Αβραμόπουλου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη φάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν θα διαφωνήσει κανείς στην επιτάχυνση». Και πρόσθεσε: «Επιτάχυνση θα πρέπει να γίνει και γίνεται, δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό, στα πλαίσια των δεσμεύσεών μας. Θα θυμίσω όμως ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκτός προϋπολογισμού, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει πάρει μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια κι αυτό εξαιτίας γραφειοκρατίας. Κι αυτό να το θυμίσουμε».

Στο ερώτημα αν έχει γίνει έστω και άτυπα στην ελληνική κυβέρνηση κάποια κρούση σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συνθήκη Σένγκεν η κα Γεροβασίλη απάντησε: «Είχε γίνει συζήτηση για το θέμα της προώθησης στα σύνορα, στη διάσκεψη που είχε γίνει για τα δυτικά Βαλκάνια. Εκεί υπήρξαν πιέσεις για την ανάπτυξη επιχείρησης της frontex στα σύνορα. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε όμως. Και τελικά συμφωνήθηκε στην ίδια διάσκεψη να γίνει ένα γραφείο το οποίο θα στελεχωθεί με υπαλλήλους της Frontex που όμως θα έχουν αρμοδιότητα μόνο την ταυτοποίηση προσφύγων. Αυτή είναι απόφαση».

Και σημείωσε: «Η απόφαση την οποία τελικά και η χώρα μας υλοποιεί, όπως δεσμεύεται, είναι να δεχθεί τη βοήθεια της frontex στα επίπεδα ταυτοποίησης των προσφύγων. Από εκει και μετά μπορώ να σας πω ότι υπάρχει αίτημα προς τη Frontex για ενίσχυση και με στελέχη και με εξοπλισμό και με σκάφη από τα οποία έχουμε πάρει περίπου το 1/10».

«Δεν υπάρχει φλερτ με τον Λεβέντη»

«Φλερτ δεν υπάρχουν» απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο ερώτημα αν η κυβέρνηση φλερτάρει με την Ένωση Κεντρώων και τον Βασίλη Λεβέντη για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Επαναλαμβάνω αναφέρομαι σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ενίσχυσης της πλειοψηφίας. Δεν μιλάει κανείς για συγκυβέρνηση και για κυβερνητική συνεργασία, είναι άλλο θέμα αυτό. Κυβερνητική συνεργασία, κυβέρνηση οικουμενική, όσο κι αν το θέλουν κάποιοι δεν πρόκειται να γίνει», πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Δεχθήκαμε πιέσεις για τη Σένγκεν και τις απορρίψαμε"

ΠΓΔΜ: Οι οικονομικοί μετανάστες να ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), υπεραμύνθηκε της απόφασης για τον συρμάτινο φράχτη που υψώνει η χώρα του στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ο Νίκολα Πόποσκι ανέφερε ότι προς το παρόν το μήκος του υπό κατασκευή φράκτη θα φτάνει περίπου τα έξι χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν σκέψεις να κατασκευαστούν άλλα 15 χλμ.

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών στην κατασκευή του φράχτη οδήγησε η απόφαση ευρωπαϊκών κρατών να μην αποδέχονται οικονομικούς μετανάστες, γεγονός που επιβάλλει τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Στο ερώτημα γιατί η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει π.χ. σε Πακιστανούς a priori να κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν, ο κ. Πόποσκι απαντά: «Γιατί δεν το κάνουν στην Ελλάδα; Όποιος θέλει να διαφύγει από τον πόλεμο, μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και είναι χώρα ασφαλής».

Στο ερώτημα γιατί η ΠΓΔΜ ζητά την ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα με την Ελλάδα ο κ. Πόποσκι απαντά πως η μοναδική συνοριακή γραμμή της ζώνης Σένγκεν, που δεν προστατεύεται από τη Frontex, είναι τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

«Γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν περίπου χίλιοι μετανάστες άρχισαν να πετούν πέτρες στη συνοριακή αστυνομία της Μακεδονίας, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν η Frontex έδινε δυναμικά το 'παρών'. Τι έκαναν οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν την επίθεση από το έδαφός τους σε γείτονα χώρα; Και τι άτομα είναι αυτά που ρίχνουν πέτρες στην αστυνομία για να τους επιτραπεί δια της βίας η είσοδος; Αυτό είναι απαράδεκτο. Η παρουσία της Frontex θα ενίσχυε τη συνεργασία Ελλάδας και Μακεδονίας. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνεται ο έλεγχος ώστε η είσοδος να επιτρέπεται μόνο σε εκείνα τα άτομα που έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ», κατέληξε ο κ. Πόποσκι.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΓΔΜ: Οι οικονομικοί μετανάστες να ζητούν άσυλο στην Ελλάδα"

Αλεξιάδης: Το περιουσιολόγιο δεν θα γίνει για τις λίρες της γιαγιάς

Είναι υπερβολές όσα αναφέρονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο, δήλωσε - στο περιθώριο της πρώτης συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ - ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Όπως εξήγησε, «το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται αυτό τον καιρό σε μία εφαρμογή που αφορά στο περιουσιολόγιο και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Μάλιστα έχουν γίνει οι πρώτες προτάσεις στους θεσμούς, αλλά θα αφορά στα σοβαρά περιουσιακά στοιχεία όπως αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, καταθέσεις στο εξωτερικό διότι στο εσωτερικό έχουμε εικόνα, και όχι τη λίρα - δώρο της γιαγιάς και άλλα που αναφέρονται τις τελευταίες μέρες και δημιουργούν σύγχυση», διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης.




Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Το περιουσιολόγιο δεν θα γίνει για τις λίρες της γιαγιάς"

Τρεις μήνες απλήρωτοι οι μεταφραστές του ΥΠΕΞ - Απέχουν επ' αόριστον

Λόγω της αιφνιδιαστικής και αυθαίρετης μεταβολής του καθεστώτος συνεργασίας και του τρόπου καταβολής των αμοιβών των Μεταφραστών της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ίσχυε επί σαράντα περίπου έτη και της εξ αυτής μη καταβολής των δεδουλευμένων αμοιβών των Μεταφραστών για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών, οι Μεταφραστές αποφάσισαν να προβούν από 2 Δεκεμβρίου 2015 σε επ’ αόριστον αποχή από το μεταφραστικό τους έργο διεκδικώντας την άμεση επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς συνεργασίας τους με το Υπουργείο Εξωτερικών και ταυτόχρονα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αμοιβών τους.

Συναισθανόμενοι την κοινωνική τους ευθύνη, οι Μεταφραστές θα εξυπηρετούν κατ' εξαίρεση περιπτώσεις εγγράφων που αφορούν επείγοντα ιατρικά θέματα καθώς και μεταφορές σορών, ενώ τα έγγραφα τα οποία είχαν παραληφθεί προ της 2ας Δεκεμβρίου 2015 θα διεκπεραιωθούν από τους Μεταφραστές εντός των ταχθεισών προθεσμιών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις μήνες απλήρωτοι οι μεταφραστές του ΥΠΕΞ - Απέχουν επ' αόριστον"

Τουσκ: Να τηρήσουμε «Δουβλίνο» και «Σένγκεν»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλεί τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τον «κανονισμό του Δουβλίνου» και να διασφαλίσουν την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους στην πρώτη χώρα εισδοχής στην ΕΕ, όπου και η αίτηση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί. Η εφαρμογή του «Δουβλίνου» έχει προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που αποτελούν τις κύριες χώρες υποδοχής, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση για την αλλαγή του κανονισμού.

Σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει: «Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να εφαρμόσουμε σήμερα το Δουβλίνο. Αλλά από τους πολιτικούς ηγέτες μπορούμε τουλάχιστον να περιμένουμε μία διαφορετική νοοτροπία. Κάποιοι από αυτούς μας λένε ότι το προσφυγικό κύμα είναι πολύ μεγάλο για να το σταματήσουμε. Αυτό είναι επικίνδυνο. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει να πούμε το εξής: Το προσφυγικό κύμα είναι πολύ μεγάλο για να μην το σταματήσουμε. Αυτή είναι μία κοινή αποστολή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπληρώνει ότι «από τη στιγμή που έχουμε κοινούς κανόνες, πρέπει να τους εφαρμόζουμε κιόλας. Αυτό ισχύει για το Δουβλίνο, αυτό ισχύει για το Σένγκεν, αυτό ισχύει για το Μάαστριχτ».

Μία από τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ντόναλντ Τουσκ, που λέει ότι «πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα για να μην καταρρεύσει το Σένγκεν» και στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που ζητεί «αλληλεγγύη, για να διατηρηθεί το Σένγκεν».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα σε αυτές τις δύο προσεγγίσεις: «Η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η επίδειξη αλληλεγγύης στο εσωτερικό της Ευρώπης δεν αποτελούν οξύμωρο σχήμα. Εάν θέλουμε να πείσουμε τα κράτη-μέλη και τον κόσμο ότι η ασφάλεια δεν κινδυνεύει από τη διάθεσή μας να απορροφήσουμε τους πρόσφυγες, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα».

«Μην υποτιμάτε το ζήτημα της ασφάλειας»

Αναφερόμενος στους ελέγχους που προβλέπονται για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιεί: «Μην υποτιμάτε το ζήτημα της ασφάλειας. Αν θέλετε να ελέγξετε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χρειάζεστε πάνω από ένα λεπτό, δεν αρκεί να πάρετε δακτυλικά αποτυπώματα. Δεν είναι σύμπτωση ότι, σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, προβλέπονται 18 μήνες για τον απαραίτητο έλεγχο. Μπορεί και πρέπει κάποιος να κρατάει τους μετανάστες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος».

«Μα πώς θα τα καταφέρουμε;» αντιτείνουν οι δημοσιογράφοι. Η απάντηση του Ντόναλντ Τουσκ:«Πρέπει να διαγράψουμε το ʻδεν μπορούμεʼ από το λεξιλόγιό μας. Θα τα καταφέρουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία ενός «μίνι-Σένγκεν» με παράλληλη επαναφορά συνοριακών ελέγχων σε πολλά κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστηρίζει ότι η σχετική πρόταση δεν είναι παρά «εικασία» και ξεκαθαρίζει: «Έχω καθήκον να προστατεύω το Σένγκεν. ʻΜίνι Σένγκενʼ σημαίνει ʻόχι Σένγκενʼ. Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε πάλι να αρχίσουμε να υψώνουμε σύνορα στην Ευρώπη. Και ποιες χώρες να απομονώσουμε; Την Ισπανία; Ή την Πολωνία; Ή μήπως τη Δανία; Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό, εάν δεν πρόκειται για εκβιασμό, είναι ένα ισχυρό επιχείρημα που προέρχεται από τη χώρα προορισμού των προσφύγων. Θα ήταν όμως καλύτερα να υψώσουμε και πάλι σύνορα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, αντί να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας;».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Να τηρήσουμε «Δουβλίνο» και «Σένγκεν»"

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα ισχύσουν οι προσαυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ-φόρο

Δεν θα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις οι φορολογούμενοι που κατέβαλαν τις οφειλές τους κατά τη διάρκεια της παράτασης (στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2015 ) που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών που δόθηκε για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Με ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει ότι: "Λόγω του αυξημένου πλήθους των συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες, η πίστωση των οφειλών πραγματοποιείται σταδιακά, ενώ η πληροφορία για τις σημερινές πληρωμές θα ληφθεί από τις τράπεζες στις 3 Δεκεμβρίου (επόμενη εργάσιμη) και θα πιστωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Πιθανό ανοιχτό υπόλοιπο δόσης ή εκπρόθεσμο στις επιλογές «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης» και «Στοιχεία Ρύθμισης» της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» στο TAXISnet, δεν θα εμφανίζεται μετά την οριστική πίστωση μιας οφειλής."

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δεν θα ισχύσουν οι προσαυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ-φόρο"

Σπατάλη και κακοδιαχείριση στο δημόσιο: Κρατικό αυτοκίνητο διήνυσε 647 χλμ σε 40 λεπτά!

Απίστευτες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος περιλαμβάνει η έκθεση των ελεγκτών – επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η κυρία Νίκη Κεραμέως (ΝΔ) και συνυπογράφουν 22 «γαλάζιοι» συνάδελφοί της.

Σύμφωνα με την βουλευτή το κεφάλαιο της έκθεσης των επιθεωρητών που αφορά τις μετακινήσεις κρατικών αυτοκινήτων περιλαμβάνει απίθανες σπατάλες μεταξύ των οποίων:

- Εικονικά δρομολόγια

- Μεταφορά ατόμων που έχουν αποβιώσει

- Ταξίδι 647 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά!

- ΙΧ με 129 διελεύσεις διοδίων σε 26 ημέρες

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Υπ’ όψιν του Αν. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη

Θέμα: «Αμαρτωλές μετακινήσεις με κρατικά αυτοκίνητα»

Έπειτα από καταγγελίες πολιτών ότι κρατικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για ιδιωτικές τους μετακινήσεις, το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) διενήργησε έλεγχο με αντικείμενο τη διαδικασία κίνησης των εν λόγω αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του έτους 2015. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των ευρημάτων εντοπίστηκαν πολλαπλά εικονικά δρομολόγια κρατικών αυτοκινήτων, καθώς και σπατάλες από τον εφοδιασμό καυσίμων και τη διέλευση διοδίων. Ενδεικτικά, στο πόρισμα περιγράφεται μεταφορά ακόμα και ατόμων που είχαν αποβιώσει, αυτοκίνητο που διήνυσε 627 χλμ. σε περίπου 40 λεπτά, αλλά και αυτοκίνητο με 129 διελεύσεις διοδίων σε 26 ημέρες, χωρίς να έχει υποβληθεί προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση διέλευσης διοδίων από τους υπογράφοντες οδηγούς. Το πόρισμα των ελεγκτών φέρει στην επιφάνεια στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και προχωρά στη διατύπωση προτάσεων για την εξυγίανση της κατάστασης, αφού πρώτα αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Ως άμεσος πειθαρχικός προϊστάμενος των εμπλεκόμενων με την υπόθεση υπαλλήλων, πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε με την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το ν. 3345/05, όταν σε πόρισμα ελέγχου ελεγκτικού μηχανισμού διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, τα αρμόδια όργανα δεσμεύονται για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση του Γενικού Μητρώου Κυκλοφορούντων Κρατικών Οχημάτων, από την υπηρεσία που ασκεί την εποπτεία των κρατικών αυτοκινήτων; Πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του;

3. Πώς σχεδιάζετε να ενισχύσετε την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

α/α Ονοματεπώνυμο Εκλογική Περιφέρεια

1 Νίκη Κ. Κεραμέως Επικρατείας

2 Χαράλαμπος Αθανασίου Λέσβου

3 Σάββας Αναστασιάδης Β’ Θεσσαλονίκης

4 Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου Β’ Αθηνών

5 Γεώργιος Βαγιωνάς Χαλκιδικής

6 Κωνσταντίνος Βλάσης Αρκαδίας

7 Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης Αττικής

8 Σοφία Βούλτεψη Β’ Αθηνών

9 Γεώργιος Γεωργαντάς Κιλκίς

10 Αθανάσιος Δαβάκης Λακωνίας

11 Χρίστος Δήμας Κορινθίας

12 Άννα Καραμανλή Β’ Αθηνών

13 Θεόδωρος Καράογλου Β’ Θεσσαλονίκης

14 Ιωάννης Κεφαλογιάννης Ρεθύμνης

15 Γεώργιος Κουμουτσάκος Β΄Αθηνών

16 Ευάγγελος Μπασιάκος Βοιωτίας

17 Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας

18 Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καβάλας

19 Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου Β’ Αθηνών

20 Κωνσταντίνος Σκρέκας Τρικάλων

21 Κωνσταντίνος Τζαβάρας Ηλείας

22 Θεόδωρος Φορτσάκης Επικρατείας

23 Μάξιμος Χαρακόπουλος Λαρίσης

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπατάλη και κακοδιαχείριση στο δημόσιο: Κρατικό αυτοκίνητο διήνυσε 647 χλμ σε 40 λεπτά!"

Με μία κόκκινη κάρτα και τρεις αστερίσκους εγκρίθηκε η πρώτη δόση των 49 προαπαιτούμενων

Με μια κόκκινη κάρτα και τρεις αστερίσκους εγκρίθηκε η πρώτη δόση των 49 προαπαιτούμενων, σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Η Ελλάδα εγκαλείται ότι δεν έχει βρει ακόμα τα ισοδύναμα, σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές στις συντάξεις του 2012 οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, σε όσους έπαιρναν πάνω από χίλια ευρώ σύνταξη.

Το πόσο αυτό εκτιμάται από 1,2 ως 1,5 δισ. ευρω.

Στην ίδια δράση, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί από την ελληνική πλευρά, αναφέρεται και η ανάγκη κατάργησης από την 1η Ιανουαρίου του αγγελιόσημου που ενισχύει τα ταμεία των δημοσιογράφων.

Οι τρεις αστερίσκοι αφορούν μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθηνας και το ενεργειακό πακέτο, με έμφαση στην κατάργηση της έκπτωσης κατά 20% των τιμολογίων υψηλής τάσης, υπόθεση που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για να εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Με μία κόκκινη κάρτα και τρεις αστερίσκους εγκρίθηκε η πρώτη δόση των 49 προαπαιτούμενων "

Η Βρετανία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία [ΦΩΤΟ]

Μαχητικά της βρετανικής RAF ξεκίνησαν βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία τα ξημερώματα της Πέμπτης. Λίγες ώρες πριν η βρετανική Βουλή είχε δώσει την έγκριση της για την επέκταση των επιχειρήσεων και στη συριακή επικράτεια.

Τα μαχητικά που εκτέλεσαν τις επιδρομές απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι της Κύπρου. Το Ακρωτήρι είναι η βάση την οποία χρησιμοποιεί η RAF και για τα πλήγματα εναντίον του ISIS στο Ιράκ.




Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, επλήγησαν πετρελαιοπηγές στην περιοχή του Αλ Ομάρ (κοντά στο Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας).

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ανταποκριτής του BBC που βρισκόταν κοντά στη βρετανική βάση, τα μαχητικά μετέφεραν βόμβες Paveway, οι οποίες χρησιμοποιούνται για ακίνητους στόχους, δηλαδή υποδομές.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλλον ανέφερε πως οι δυνάμεις της βρετανικής αεροπορίας στο Ακρωτήρι θα ενισχυθούν από την Πέμπτη. Το Λονδίνο έχει ήδη στείλει οκτώ επιπλέον μαχητικά στο Ακρωτήρι. Πρόκειται για έξι Typhoon και δύο Tornado.

Στην πρώτη αντίδραση από τη ρωσική πλευρά, το Κρεμλίνο ανέφερε πως «συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε κάθε δράση που στοχεύει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά τη μάχη εναντίον της ISIS».

«Φυσικά, πιστεύουμε ότι η αποτελεσματικότητα θα βελτιωνόταν σημαντικά αν τέτοιες κινήσεις γίνονταν συντονισμένα, εντός ενός ενιαίου συνασπισμού» τονίζει η ρωσική προεδρία.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βρετανία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία [ΦΩΤΟ]"

Ομολογία Σταθάκη: Το Δημόσιο και οι ιδιώτες μέτοχοι ζημιώθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τη ζημιά που υπέστησαν Δημόσιο και ιδιώτες μέτοχοι από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παραδέχθηκε ο κ. Γιώργος Σταθάκης επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε μπει κατώτατη τιμή».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ορισμός κατώτατης τιμής θα οδηγούσε σε αποτυχία την ανακεφαλαιοποίηση και μοιραία σε κούρεμα καταθέσεων. Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας έγινε κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Βουλή μετά από έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της κυρίας Κατερίνας Παπακώστα (ΝΔ).

«Να πάω τώρα στο τελευταίο ασφαλές κριτήριο που βάλατε περί κατώτατης τιμής, η οποία απασχόλησε πραγματικά την Κυβέρνηση, διότι όντως το σύνολο των ιδιωτών παλιών μετόχων και το Δημόσιο υπέστησαν ζημιά. Αυτό είναι γεγονός» είπε ο κ. Σταθάκης για προσθέσει «Αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν βάζαμε κατώτατη τιμή. Το μελετήσαμε, το σκεφθήκαμε, το φτάσαμε διεξοδικά στο απόλυτο συμπέρασμα και καταλήξαμε σε ένα πολύ απλό δεδομένο: Αν βάζαμε κατώτατη τιμή, δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση. Τόσο απλά».

Όταν δε η κυρία Παπακώστα τον ρώτησε για ποιους λόγους δεν επέλεξε να αναβάλει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ο κ. Σταθάκης σημείωσε «Ούτε ανακαλύψαμε εμείς πως γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση ούτε ορίζαμε με δικές μας επιλογές μία ανακεφαλαιοποίηση. Εάν ακολουθούσαμε αυτά που υπονοήσατε, στο τέλος τα διλήμματα αυτά θα οδηγούσαν σε αυτό που σας προειδοποίησα, δηλαδή στο κούρεμα των καταθέσεων και στη χρεοκοπία των τραπεζών».

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε υποστηρίξει ότι «Πρώτον, λίγο μετά αφού ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες επί των ημερών σας, φέρατε ένα νόμο σ’ αυτή τη Βουλή που επέτρεπε να πουληθούν οι μετοχές κάτω από την αξία κτήσης. Το επαναλαμβάνω. Εσείς φέρατε ένα νόμο ο οποίος λέει ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν σε μια δεδομένη τιμή και ξόδεψε το ΤΧΣ μέσα από το δάνειο, το ελληνικό Δημόσιο, 100 ευρώ. Μετά από λίγο καιρό, επ’ αφορμή μιας απειλούμενης τράπεζας με χρεοκοπία, ήρθατε και είπατε «θα αλλάξουμε το νόμο που προστάτευε την τιμή κτήσης και θα επιτρέψουμε να είναι μικρότερη η τιμή».

Έγινε η ανακεφαλαιοποίηση της συγκεκριμένης τράπεζας για την οποία αναφερόταν ο νόμος. Ενέγραψε μια σημαντική ζημιά το Δημόσιο τότε. Αρκετή. Αναφέρομαι σε μια συγκεκριμένη τράπεζα.

Άρα, η ιδέα ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση διασφάλιζε τις τιμές κτήσης είναι παραπλανητική. Η τελευταία αποτίμηση το Δεκέμβρη του 2014 για την αξία των μετοχών των τραπεζών, πριν έρθει ο κακός ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, μιλούσε για απώλεια της αξίας των μετοχών της τάξης του 60% σε σχέση με την τιμή κτήσης. Άρα, η ιδέα ότι ξαφνικά εμείς βρεθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση είναι παραπλανητική. Εσείς δημιουργήσατε αυτό το δεδομένο με βάση τις πραγματικές εξελίξεις της οικονομίας» και συνέχισε «Ας πάμε σ’ αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση. Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή έχει ορισμένα χαρακτηριστικά:

- Πρώτον, γίνεται εν όψει της ένταξης των ελληνικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από 1/1/2016. Φαντάζομαι –και συμμερίζεστε και εσείς την ιδέα- ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα οι τράπεζες να ενταχθούν στις 124 τράπεζες της Ευρώπης οι οποίες θα λειτουργούν με υψηλότατο βαθμό ασφάλειας, υψηλότατους κανόνες διασφάλισης της αξιοπιστίας τους και σταθερότητα για το τραπεζικό σύστημα. Αυτός ήταν ο στόχος.

- Δεύτερος στόχος ήταν η διαδικασία ολοκλήρωσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μην οδηγήσει σε κούρεμα των καταθέσεων. Για αντιπολιτευτικούς λόγους πιθανόν να το θέλατε. Πιθανόν να αποτελούσε μια σκέψη σας έστω, την οποία δεν την εκφράζετε δυνατά. Μπορεί κάποιοι καταστροφολόγοι να ήθελαν, τελικά, να αποτύχει αυτή η διαδικασία και να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος, λοιπόν, τον οποίον εγκαίρως πριν από την ανακεφαλαιοποίηση δια στόματος Δραγασάκη δηλώσαμε ευθέως, ήταν: «Όχι, πρέπει να προστατευθούν πάση θυσία οι καταθέσεις, να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων». Ανέφερα δυο στρατηγικούς στόχους.

- Πάμε στον τρίτο στρατηγικό στόχο. Η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με μια διαδικασία η οποία έχει στο επίκεντρό της την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν ο φορέας που ερχόταν για να πει κάτι εξαιρετικά απλό: Πόσα χρήματα χρειάζεται η ανακεφαλαιοποίηση. Δεν μπορεί να το πει κανείς άλλος, δεν μπορούμε να το πούμε εμείς, δεν μπορείτε να το πείτε εσείς. Αυτοί θα αποφαινόντουσαν για το πόσα χρήματα χρειάζεται η ανακεφαλαιοποίηση. Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι τον περασμένο Ιούλιο και στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράψαμε οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για 25 δισεκατομμύρια. Γι’ αυτό και πήραμε δάνειο 25 δισεκατομμύρια. Προβλέπεται στη συμφωνία δάνειο 25 δισεκατομμυρίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Λίγο καιρό μετά και φτάνοντας στην απόφαση της ΕΚΤ, η οποία είναι οριστική και αμετάκλητη, το πραγματικό νούμερο κατέβηκε στα 14 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι το δεδομένο. Έχοντας αυτό το νούμερο, από εκεί και πέρα η επιτυχής ή μη ανακεφαλαιοποίηση καθορίζεται πολύ απλά από το πόσα χρήματα θα βάλουν οι ιδιώτες και πόσα θα βάλει το Δημόσιο. Επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση –και σ’ αυτό θα συμφωνήσετε- είναι να μεγιστοποιηθεί η συνεισφορά των ιδιωτών. Εκτός αν υπάρχει κάποιος εδώ που θα θεωρούσε επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση να έβαζε και τα 14,5 δισεκατομμύρια το ΤΧΣ και το Δημόσιο. Αν αυτός ήταν ο στόχος σας, σας διαβεβαιώ ότι δεν ήταν ο δικός μας στόχος. Ο δικός μας στόχος ήταν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με βάση το δεδομένο, εκεί που έβαλε τον πήχη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μεγιστοποιηθεί η συνεισφορά των ιδιωτών και να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η συνεισφορά του Δημοσίου. Σε τι στενοχωρηθήκατε ακριβώς; Στο ότι η συνεισφορά του Δημοσίου ήταν 5,8 δισεκατομμύρια και ότι δεν ήταν 15 δισεκατομμύρια;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία Σταθάκη: Το Δημόσιο και οι ιδιώτες μέτοχοι ζημιώθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών"

Πούτιν: Η Τουρκία θα μετανιώσει για την κατάρριψη-Ο Αλλάχ τους πήρε τα μυαλά

«Η Τουρκία θα μετανιώσει περισσότερο από μια φορά» την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν θα αγνοήσει την στήριξη της Άγκυρας στους τρομοκράτες, υποστηρίζοντας δηκτικά ότι «ο Αλλάχ έχει πάρει τα μυαλά της τουρκικής ηγεσίας».

Κατά την ετήσια ομιλία του Πούτιν προς τους βουλευτές, τους κυβερνήτες των ρωσικών περιφερειών και τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, επισκιάσθηκαν από την κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.


Ο Ρώσος πρόεδρος, ξεκίνησε την ομιλία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που μάχονται κατά των τρομοκρατών και τόνισε ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι στην τρομοκρατία, ούτε να χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις για δικό τους όφελος.

Στην συνέχεια, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας:

«Δεν θα συγχωρήσουμε την πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας και την χαλαρή της σχέση με τους τρομοκράτες. Θα θεωρούμε πάντα αυτή την προδοτική ενέργεια ως μία από τις πλέον κακόβουλες. Φαίνεται ότι ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα που βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία στερώντας της την λογική» είπε, προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα καταφύγει στην στρατιωτική βία κατά της Τουρκίας, δεσμεύθηκε όμως για νέα μέτρα αντιποίνων κατά της Αγκυρας, η οποία βρίσκεται ήδη υπό το καθεστώς εμπάργκο στα προϊόντα διατροφής, ενώ είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις που πλήττουν επιχειρηματίες, αλλά και τον τουριστικό τομέα.

«Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του, ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά...Δεν είναι η τελευταία φορά που τους υπενθυμίζουμε τι έκαναν, ούτε η τελευταία φορά που θα μετανιώσουν γι΄αυτό που έκαναν» τόνισε οργισμένα.

Φρόντισε ωστόσο να διαχωρίσει την τουρκική ηγεσία από τον «καλό, εργατικό και ταλαντούχο» τουρκικό λαό, καταγγέλλοντας την τουρκική πολιτική τάξη που «τα τσεπώνει» προστατεύοντας το εμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει δείξει τις ηγετικές της ικανότητες και την υπευθυνότητά της στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Στη Συρία, οι ένοπλες δυνάμεις μας, πρώτα απ' όλα μάχονται για την Ρωσία. Είναι η ασφάλεια του λαού μας αυτή που υπερασπίζονται» σημείωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη απειλή για την χώρα του προέρχεται από ενόπλους στην Συρία, οι οποίοι «συγκεντρώνουν χρήματα, όπλα, δύναμη. Αν ενισχύονται και κερδίζουν εκεί, αναπόφευκτα θα έρθουν κι εδώ για να σπείρουν φόβο και μίσος, για να ενορχηστρώσουν εκρήξεις, για να σκοτώσουν και να βασανίσουν κόσμο».

Συνεπώς θα πρέπει να παταχθούν μακριά από ρωσικό έδαφος, υπογράμμισε. Γι’ αυτούς τους λόγους, ελήφθη- όπως είπε- η απόφαση για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, βάσει επίσημου αιτήματος από τις συριακές αρχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ενιαίο, ισχυρό, μέτωπο κατά των τρομοκρατών με βάση το διεθνές δίκαιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αφού όπως επεσήμανε, «είναι αδύνατον μία χώρα μόνη της να πατάξει την διεθνή τρομοκρατία».

RT, Reuters/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Η Τουρκία θα μετανιώσει για την κατάρριψη-Ο Αλλάχ τους πήρε τα μυαλά"

Νταβούτογλου: «Η Άγκυρα “θωρακίζει” τα σύνορα με τη Συρία»

«Η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγχει τα σύνορά της με τη Συρία και θέτει φυσικά φράγματα κατά μήκος των 98 χλμ. της χερσαίας ζώνης που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους -από τη συριακή πλευρά των συνόρων- οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου». Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Αζερμπαϊτζάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, πως η χώρα του συνεργάζεται με τους εταίρους του Διεθνούς Συνασπισμού, ώστε να υπάρξει καταπολέμηση των τζιχαντιστών που δρουν στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβούτογλου: «Η Άγκυρα “θωρακίζει” τα σύνορα με τη Συρία»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news