facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Παράταση για τις αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ζητούν oι καταναλωτές

Παράταση για τις αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ζητούν oι καταναλωτέςΣωρεία καταγγελιών δέχονται οι ενώσεις καταναλωτών το τελευταίο χρονικό διάστημα από υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι προσπαθούν να συλλέξουν τα απαιτούμενα εκ του νόμου απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να υπαχθούν στη διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών τους ως υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα (Νόμος Κατσέλη), μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» καθυστερούν δραματικά στη χορήγηση τόσο των δανειακών συμβάσεων όσο και των αναλυτικών καταστάσεων οφειλών, που, σύμφωνα με το Ν.3869/2010, οφείλουν απαρέγκλιτα να χορηγούν εντός προθεσμίας δέκα εργάσιμων ημερών από την κατάθεση της αίτησής τους για τη χορήγηση της βεβαίωσης αυτής, επικαλούμενες καταστάσεις ανωτέρας βίας, έλλειψης προσωπικού, κλπ.

«Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά ειρηνοδικεία της επαρχίας έως πρόσφατα δεν ελάμβαναν αιτήσεις υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων ήδη από τον Αύγουστο του 2015, ουσιαστικά στερούν το δικαίωμα από τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη να υπαχθεί στο Ν. 3869/2010 και να ρυθμίσει τις οφειλές του, προστατεύοντας, παράλληλα, την κύρια κατοικία του» σημειώνει η ΠΟΜΕΚ.

Για τους λόγους αυτούς, η «Παρέμβαση» ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει δραστικά, προκειμένου να καταστείλει αυτή τη συμπεριφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων και να επιβάλει την τήρηση του νόμου, καθώς και να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων υπερχρεωμένων καταναλωτών, σύμφωνα με το παλαιό ευνοϊκότερο καθεστώς, για χρονικό διάστημα πέραν της 31ης -12-2015.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για τις αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ζητούν oι καταναλωτές"

Κομισιόν: Σχέδιο για απευθείας αεροπορική μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία

Ένα σχέδιο για την μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ με απευθείας πτήσεις επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκάλυψαν την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας το Σαββατοκύριακο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία η Άγκυρα δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μια πρόταση για ένα σχέδιο επανεγκατάστασης ειδικού σκοπού, πριν από την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών μελών της ΕΕ (17η-18η Δεκεμβρίου), όπου θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αεροπορικώς απευθείας από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα προσφερθούν εθελοντικά να συμμετάσχουν.

«Θα είναι μια συμμαχία προθύμων», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των χωρών που φέρονται να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν, καθώς και ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα.

«Το σχέδιο επανεγκατάστασης θα δουλέψει μόνο αν σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση και αν οι τουρκικές αρχές μειώσουν την ροή των προσφύγων σε σημαντικό βαθμό», υπογράμμισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως οι πρώτες ενδείξεις αποδεικνύουν πως είναι απολύτως ικανοί για να το πράξουν».

Στο περιθώριο της Συνόδου της Κυριακής, οχτώ χώρες της ΕΕ συζήτησαν για την συμμετοχή τους στο σχέδιο. Η Γερμανία εμφανίζεται ως ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του, ενώ οι ηγέτες της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας επίσης έλαβαν μέρος στην συνάντηση. Η Γαλλία ίσως ενταχθεί στην ομάδα των χωρών αυτών.

Μολαταύτα, αξιωματούχοι σημείωσαν πως δεν δεσμεύτηκαν όλες οι προαναφερθείσες χώρες για την συμμετοχή τους στο σχέδιο, με τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς να εμφανίζονται οι πιο επιφυλακτικοί.

«Η δημιουργία μιας περιορισμένης ομάδας χωρών που θα προωθήσει το σχέδιο μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, καθώς ίσως δημιουργήσει κι άλλα αντικίνητρα για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά το να αναλάβουν ευθύνες», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συζητήσουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Την ίδια μέρα διεξάγεται το τακτικό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Σχέδιο για απευθείας αεροπορική μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία"

Ομαδικές απολύσεις και μειώσεις μισθών απαιτεί τώρα η τρόικα

Και η «καυτή πατάτα» του εργασιακού προστέθηκε χθες μαζί με το νέο ασφαλιστικό και την φορολογική μεταρρύθμιση στα μέτρα της «γκρίζας ζώνης» που δεν είναι μεν προαπαιτούμενα του δεύτερου κύματος των μέτρων, αλλά περιλαμβάνονται σε αυτά στα οποία θα εξεταστεί η κυβέρνηση κατά την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Η τρόικα επανέρχεται την επόμενη Δευτέρα για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου κύματος των μέτρων με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που πρέπει να περάσουν μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου. Ο πιο δύσκολος γύρος θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αξιολογηθεί για όλα τα θέματα που αποφεύγουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δύο ετών .

Το θέμα του εργασιακού το αποκάλυψε χθες μια διαφάνεια του επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο, χωρίς όμως ο ίδιος να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από αυτά στα οποία δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι είναι κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μόνη απαιτούμενη αλλαγή το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα διεκδικήσει σε συμμαχία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και οι ομαδικές απολύσεις, αλλά και η αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου. Μάλιστα, το ΔΝΤ σε εκθέσεις του ανοίγει σαφώς και θέμα νέας μείωσης κατώτερων μισθών.

Το δε σκεπτικό είναι ότι επειδή λόγω της κρίσης ο μέσος μισθός μειώθηκε σημαντικά φτάνοντας τα 1.000 (σε όρους μικτών αποδοχών ) ευρώ προσεγγίζοντας τον κατώτερο μισθό των 581 ευρώ και άρα ο κατώτερος μισθός αποτελώντας αντικίνητρο προσλήψεων, άρα πρέπει να μειωθεί .

Ασφαλιστικό φορολογικό

Ο κ. Κοστέλο ήταν πιο σαφής για τα «συγκοινωνούντα δοχεία» του φορολογικού με το ασφαλιστικό. Όπως είπε, εκτός από την τελική πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το κουαρτέτο των δανειστών θα πρέπει να λάβει υπόψιν και τις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στο φορολογικό σύστημα, αφού και οι δύο τομείς έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Σε πιο απλά λόγια, ο κ. Κοστέλο είπε χθες πως ότι γλιτώσουμε από περικοπές συντάξεων, θα το πληρώσουμε σε φόρους αφού θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει η δημοσιονομική προσαρμογή 7,3 δισ. ευρώ για την διετία 2015 -2016.

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό παρέχουν περιθώρια για περισσότερα έσοδα τουλάχιστον στα χαρτιά. Ο κ. Κοστέλο τάχθηκε ενάντια στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (δηλαδή την επιβάρυνση της φορολογίας εργασίας), αφού θα έπληττε την ήδη ισχαιμική αγορά εργασίας.

Η εναλλακτική λύση για περισσότερα φορολογικά έσοδα είναι το σχέδιο για την θέσπιση μιας ενιαίας κλίμακας φορολογίας για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, με επαναφορά ενός αφορολόγητου για τους μισθωτούς και χωρίς αφορολόγητο για τους συνταξιούχους.

Η καταρχήν εξαγγελία της κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό ότι θα είναι ένα εργαλείο ανακατανομής των βαρών σε βάρος των πλουσίων και υπέρ της ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων. Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει αν προκύψουν και νέες τρύπες που θα πρέπει να καλυφθούν με έσοδα.

Μαζί με τα δύσκολα θέματα φωτιά που περιέχονται στο δεύτερο κύμα των μέτρων, φαίνεται ότι αναμένεται ένα καυτό δίμηνο στην πορεία υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομαδικές απολύσεις και μειώσεις μισθών απαιτεί τώρα η τρόικα"

Το νέο έντυπο του πόθεν έσχες «δείχνει» περιουσιολόγιο

Μεγάλες ανατροπές στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από 1-1-2016 μέσω Taxisnet, φέρνει η κυβέρνηση που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν και τον προπομπό του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.


Σε 56 σελίδες με πίνακες και επεξηγήσεις για εκατοντάδες κωδικούς, χιλιάδες υπόχρεοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, ακόμη και κοσμήματα, τιμαλφή και μετρητά που έχουν στο σπίτι τους.

Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κυρίου Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αρχίζει από 1 Ιανουαρίου 2016 -πλην των ελεγκτών που υποβάλουν δήλωση απευθείας στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και για τα οποία η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 30-11-2015.

Σύμφωνα με την απόφαση:


Ο υπόχρεος υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής. Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του καθώς και της ή του συζύγου και των ανήλικων τέκνων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

Για την υποβοήθησή του στη συμπλήρωση της δήλωσης, ο υπόχρεος μπορεί να αντλεί τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) και ακινήτων (έντυπο Ε9) που τηρούνται ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Δ.Ε.

Σε ειδικές στήλες όμως, εκτός από μετοχές, καταθέσεις, ακίνητα και οχήματα, θα δηλώνονται οι τραπεζικές θυρίδες, τα φυλασσόμενα σε θυρίδες ή στο σπίτι μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα. 






Δείτε εδώ το έντυπο των 56 σελίδων του πόθεν έσχες:

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο έντυπο του πόθεν έσχες «δείχνει» περιουσιολόγιο"

Ξεκίνησε η συζήτηση του πρώτου «αριστερού» προϋπολογισμού με αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων

Υπό τη σκιά των έντονων πολιτικών διεργασιών που διεξάγονται στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο, στο σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πρώτου «αριστερού» προϋπολογισμού, ο οποίος φέρνει νέους φόρους και περικοπές σε συντάξεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα γίνει σε πέντε συνεδριάσεις που θα λήξουν τα μεσάνυχτα του ερχόμενου Σαββάτου με την ονομαστική ψηφοφορία. Της ψηφοφορίας θα έχει προηγηθεί η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών που ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει εάν στο κάδρο της συναίνεσης που αναζητεί η κυβέρνηση θα προστεθούν και άλλοι βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, θα τοποθετηθούν μόνο οι οριζόμενοι από τα κόμματα εισηγητές: Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ)Ηλίας Παναγιώταρος (Χ.Α.), Γιάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Σπυρίδων Δανέλλης (Ποτάμι), Δημήτριος Καμμένος (ΑΝΕΛ) και Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η συζήτηση του πρώτου «αριστερού» προϋπολογισμού με αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων"

Ανανεώνονται έως τα τέλη του 2016 οι συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα

Παρατείνονται για ένα χρόνο οι συμβάσεις εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, με τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Με την τροπολογία, η οποία θα ενταχθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και 30 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Η τροπολογία αφορά περίπου 4.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στην καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξαρτήτων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ καθώς και στην αποκομιδή απορριμμάτων των δήμων.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις έληγαν εντός του έτους και ανανεώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 με τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανανεώνονται έως τα τέλη του 2016 οι συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα"

Δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens: Ήταν προεκλογική χορηγία, επέμεινε ο Τ. Μαντέλης

Την εκδοχή που είχε υποστηρίξει από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η διαδρομή από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε λογαριασμούς συμφερόντων του, ότι δηλαδή επρόκειτο περί προεκλογικής χορηγίας, επανέλαβε και ενώπιον του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης.

Απολογούμενος ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του ως υπουργός Μεταφορών και ανέφερε προς αντίκρουση των κατηγοριών που του αποδίδονται, ότι χρηματίστηκε από τον γερμανικό κολοσσό, ότι η επίμαχη σύμβαση 802 του ΟΤΕ είχε υπογραφεί από το 1997, πριν αυτός αναλάβει καθήκοντα υπουργού και εξ αυτού διατείνεται ότι ήταν αδύνατον να πληρωθεί για κάτι που ήδη είχε γίνει.

Ο πρώην υπουργός ανέλαβε όλη την ευθύνη για τη διακίνηση των χρημάτων απαλλάσσοντας τον κουμπάρο του Γιώργου Τσουγκράνη κάθε ευθύνης καθώς όπως είπε απλώς μεσολάβησε για να δοθούν τα χρήματα.

Ωστόσο δεν έδωσε τουλάχιστον σήμερα, καθώς η απολογία του δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί, πειστική απάντηση, πως έλαβε αυτά τα χρήματα το 1998, ενώ την χρονιά εκείνη δεν υπήρχε προεκλογική περίοδος και ούτε υπήρχε στον ορίζοντα ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Ο κ. Μαντέλης προκειμένου να πείσει το δικαστήριο περί της εκδοχής της χορηγίας για τα χρήματα που έφθασαν στον ίδιο από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να παρέμβει ουσιαστικά στα του ΟΤΕ και ούτε μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων τη σύμβαση, την οποία χαρακτήρισε επικερδή για τον Οργανισμό και πρόσθεσε ότι συνετέλεσε στον εκσυχρονισμό των τηλεπικοινωνιών της χώρας μας.

Κατά την απολογία του ειδική αναφορά έκανε σε δημοσιεύματα της εποχής που οι έρευνες για τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας ήταν στο φόρτε τους τα οποία έκαναν λόγο για αποδοχή εκ μέρους του ποσού 10 εκ. γερμανικών μάρκων τα οποία και δεν επαληθεύτηκαν από τις δικαστικές έρευνες.


"Τα δημοσιεύματα αυτά, είπε ο πρώην υπουργός, ήταν λάθος. Ηθελαν να τα φορτώσουν κάπου. Και εγώ ήμουν τότε στην πολιτική πεθαμένος" για να προσθέσει ότι δεν είχε σχέση με την αποδιδόμενη δωροδοκία.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα ο πρώην υπουργός να πείσει, ότι ο ισχυρισμός του είναι αληθής περί προεκλογικής χορηγίας για τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της εποχής εκείνης που έκαναν λόγο για επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ενόψει της εκλογής, τότε, νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για να επισημάνει " όλοι ήξεραν ότι πάμε για εκλογές και για το σκοπό αυτόν δόθηκαν τα χρήματα". Σε άλλο σημείο της απολογίας του τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι ο ίδιος ζήτησε τα χρήματα η κάποιο δώρο από την γερμανική εταιρεία.

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στη σύμβαση του ΟΤΕ - αποτελεί το βασικό κορμό και της δίκης με τα μαύρα ταμεία της Siemens- την οποία εξήρε και επικεντρώθηκε στις δικές του ενέργειες για την υλοποίησή της τονίζοντας πως αν είχε δωροδοκηθεί δεν θα ασκούσε την πολιτική που άσκησε για την εν λόγω σύμβαση.

Η απολογία Μαντέλη για την υπόθεση της δωροδοκίας, κατά το κατηγορητήριο έλαβε 450 χιλιάδες γερμανικά μάρκα, θα συνεχιστεί στις 8 Δεκεμβρίου οπότε και διακόπηκε η δίκη του, η οποία σημειωτέον συμπληρώνει σε λίγο δύο χρόνια από την έναρξή της.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens: Ήταν προεκλογική χορηγία, επέμεινε ο Τ. Μαντέλης "

Ο Λιάκος υπόσχεται να βγάλει τις μισές σχολές από τις Πανελλαδικές

Νέα δεδομένα θα δημιουργηθούν στο θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.


O πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, έριξε τη «βόμβα» με την υπό συζήτηση πρότασή του για εισαγωγή σε κάποια τμήματα των πανεπιστημίων χωρίς εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ιδρύεται για πρώτη φορά Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων» και με διεθνή ονομασία National Exams Organisation, με στόχο τη σύσταση επίσημου φορέα για τις εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μιλώντας στο «Κόκκινο», ο κ. Λιάκος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση, λέγοντας: «Δεν χρειάζονται σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ εξετάσεις, για να εισαχθούν οι υποψήφιοι σε αυτά». Τόνισε, δε: «Σήμερα όσοι θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ πηγαίνουν, γι' αυτό άλλωστε η βάση εισαγωγής είναι κάτω του 10. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις».

Ο κ. Λιάκος εξήγησε: «Σ' αυτές τις λίγες σχολές θα υπάρξει μια λίστα προτεραιότητας με κριτήρια, τα οποία θα διαμορφωθούν και με τη συμμετοχή των ΑΕΙ. Ολα αυτά τα κριτήρια δεν θα είναι κριτήρια που θα οδηγούν τα παιδιά στα φροντιστήρια. Δεν θα έχουν να κάνουν με την προηγούμενη γνώση. Δεν είναι απαραίτητο, αυτός που θα πάει να σπουδάσει Ιατρική, να έχει τελειώσει πρακτικής Κατεύθυνσης Γυμνάσιο και Λύκειο, ούτε αυτός που θα πάει Φιλοσοφική ή στο Ιστορικό τμήμα να έχει τελειώσει Κλασικό τμήμα Σπουδών».

Αναφερόμενος στο Λύκειο, υπογράμμισε: «Το Λύκειο πρέπει να είναι ένα σχολείο που θα έχει τρεις βασικές και μεγάλες σφαίρες: την ανθρωπιστική παιδεία, τη φιλοσοφία και την πολιτική, τη μελέτη της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του σώματος, την τέχνη και τον πολιτισμό».

Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία που πέρασε στη Βουλή, αφορά σε θέματα του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Λιάκος υπόσχεται να βγάλει τις μισές σχολές από τις Πανελλαδικές"

ΟΟΣΑ: Στα όρια της φτώχειας κινδυνεύουν να βρεθούν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι

ΟΟΣΑ: Στα όρια της φτώχειας κινδυνεύουν να βρεθούν οι μελλοντικοί συνταξιούχοιΟι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα πιο βιώσιμα από χρηματοδοτικής άποψης και οι συνταξιούχοι έχουν υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης από το παρελθόν, αλλά οι μελλοντικές γενιές θα δουν πιθανόν τις συνταξιοδοτικές παροχές τους να είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρες από τις σημερινές και πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν τον σοβαρό κίνδυνο της φτώχειας των συνταξιούχων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του (Pensions at a Glance 2015).

Η έκθεση σημειώνει ότι περίπου οι μισές από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν λάβει μέτρα την τελευταία διετία για να κάνουν τα συστήματά τους λιγότερο ακριβά μακροπρόθεσμα.

Το ένα τρίτο των χωρών έχει κάνει προσπάθειες να ενισχύσει τα δίχτυα ασφαλείας και να βοηθήσει ορισμένες ευάλωτες ομάδες συνταξιούχων.

«Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να φέρουν τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματά τους σε βιώσιμη πορεία. Αν και αυτές αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει τώρα ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα είναι επαρκείς σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας:

«Η μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι να σχεδιασθούν πολιτικές, που θα είναι επαρκώς ευέλικτες για να προσαρμόζονται στις αβεβαιότητες του αυριανού κόσμου της εργασίας, διασφαλίζοντας επαρκή επίπεδα διαβίωσης για τους συνταξιούχους».

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά με τη σύνταξη στα 67 να αντικαθιστά τη σύνταξη στα 65 σε πολλές χώρες.

«Αρκετές χώρες - μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Βρετανία - σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο στα 70», σημειώνει η έκθεση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Στα όρια της φτώχειας κινδυνεύουν να βρεθούν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι"

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί» η απάντηση Αλεξιάδη στους πράκτορες ΟΠΑΠ

«Ο νόμος ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μετά τη συνάντησή του με απεργούς πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, αντιδρώντας στο μέτρο της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού.

«Όποιος διαφωνεί με τον φόρο να μας πει κάποιο ισοδύναμο» δήλωσε και πρόσθεσε: «Από την ώρα που ο νόμος ψηφίστηκε από την Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να τον εφαρμόσει, η απόφαση είναι ειλημμένη. Το 0,05 θα ισχύσει».

Σημείωσε, δε, ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος του υπουργείου με εκπροσώπους του κλάδου για το πώς θα λειτουργήσει αυτό καθώς και για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ερωτηθείς σχετικά με τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου ο κ. Αλεξιάδης απάντησε ότι «ο ιντερνετικός τζόγος δεν φορολογείται όσο θα έπρεπε».

Νωρίτερα, περίπου 1.500 πράκτορες του ΟΠΑΠ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν για σήμερα, Τρίτη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ καθώς, όπως υποστηρίζει, στοχοποιείται το νόμιμο παιχνίδι, ενώ παράλληλα πριμοδοτείται ο παράνομος τζόγος που καλπάζει ανενόχλητος.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ, το μέτρο που αποφασίστηκε δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς το ειδικό τέλος καταστρέφει τον τζίρο των πρακτόρων και συνολικά θα φέρει λιγότερα έσοδα από τα σημερινά στο κράτος.

Το ειδικό τέλος οδηγεί πάνω από 1.000 πρακτορεία στο «λουκέτο» αυξάνοντας την ανεργία, σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ. Μάλιστα, πολλά από τα πρακτορεία που θα κλείσουν, όπως επισημαίνουν, είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λόγω των capital controls αλλά και τον ανταγωνισμό με τα στέκια του παράνομου τζόγου.

Οι πράκτορες με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες μορφές αγώνων και κινητοποιήσεων». «Η προσπάθεια να μας κλείσουν δεν θα περάσει. Η προσπάθεια για αποδυνάμωση του νόμιμου δικτύου θα αποτύχει. Αυτοί που καλύπτουν τους παράνομους θα αποκαλυφθούν. Θα παλέψουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση» τονίζουν.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο νόμος θα εφαρμοστεί» η απάντηση Αλεξιάδη στους πράκτορες ΟΠΑΠ"

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στη Σλοβακία για τα περί αποβολής της Ελλάδας από Σένγκεν

Αιχμηρή απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος ουσιαστικά ζήτησε την αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Φίτσο, προτού προβεί εκ νέου στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, να επισκεφθεί ένα από τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Κούτρας προσέθεσε με νόημα πως οι δηλώσεις του σλοβάκου πρωθυπουργού ενδεχομένως οφείλονται στο γεγονός ότι η χώρα του «δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή». Συνεπώς, «δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου».

Σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, οι επίμαχες δηλώσεις Φίτσο έγιναν πριν την αναχώρησή του για το Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, την Κυριακή. Στη Σύνοδο οριστικοποιήθηκε και συμφωνήθηκε το κοινό σχέδιο δράσεων για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Γηραιά Ήπειρο, με δεδομένο ότι πολύ μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων περνά από τουρκικά εδάφη.

Η Σλοβακία έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρα διέλευσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κινούνται προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως τη Γερμανία ή τη Σουηδία. Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των φετινών αφίξεων, με περισσότερους από 500.000 ανθρώπους να φτάνουν στα ελληνικά παράλια τους πρώτους 11 μήνες του 2015.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στη Σλοβακία για τα περί αποβολής της Ελλάδας από Σένγκεν "

Δυναμικές κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο Γ. Πατούλης στη ΓΣ για τους δήμους

«Το μήνυμα της σημερινής μας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν.

Δεν θα φορτωθεί στις δικές μας πλάτες, το βάρος των ανέφικτων υποσχέσεων που κάποιοι έδωσαν, για να υφαρπάξουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών. Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην αρχή της ομιλίας του στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα με κεντρικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας και μάλιστα υπό το πρίσμα των προβλέψεων του υπό ψήφιση κρατικού προϋπολογισμού 2016 για νέες περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων.

«Με τη δυναμική και μαζική μας παρουσία σήμερα εδώ, συνέχισε ο κ. Πατούλης, στέλνουμε προς την Κεντρική Εξουσία το ξεκάθαρο μήνυμα, ως εδώ και μη παρέκει. Τέρμα πια η κοροϊδία. Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων μας. Δεν ανεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς. Δεν θα δεχθούμε πλέον καμία περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικής και οικονομικής μας αυτοτέλειας.

Σε αυτή την άρρωστη κατάσταση πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος.
Κι αυτό το τέλος είμαστε αποφασισμένοι να το δώσουμε εμείς σήμερα.
Με την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις , για να βάλουμε τέλος στις πολιτικές που στόχο έχουν την υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.
Στη συστηματική επίθεση που δεχόμαστε από την Κεντρική Κυβέρνηση, θα απαντήσουμε δυναμικά».

Αναφερόμενος ο κ. Πατούλης στη σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων σημείωσε ότι αυτοί λειτουργούν οριακά, εξαιτίας της διαρκούς
μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 60%. Η σημερινή Κυβέρνηση, τόνισε, όχι μόνον δεν είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση, αλλά αντίθετα την επιδεινώνει. Προωθεί την περαιτέρω μείωση των οικονομικών πόρων των Δήμων.

Δεν παίρνει αποφάσεις για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες Δήμοι της χώρας στην καθημερινή τους λειτουργία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης

1. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, «όπου πάλι χωρίς καν να μας ρωτήσουν, αποφάσισαν μέσα σε μια νύχτα να μας δεσμεύσουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα , για να τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή άλλων υποχρεώσεων του Κράτους.

2. Τη συστηματική αφαίρεση πόρων από τους Δήμους με μια σειρά από νομοθετήματα ( π.χ. απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου από την καταβολή ανταποδοτικών τελών, μεταφορά του τέλους για τη χρήση των βοσκότοπων από τους Δήμους στις Περιφέρειες, την κατάργηση του φόρου ζύθου και του τέλους διαφήμισης, την μη απόδοση των παρακρατηθέντων το 2015, τη μείωση της ΣΑΤΑ κατά 80%, κλπ).

3. Τη διαρκή μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα δοθούν στους Δήμους 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016, 590 εκατομμύρια, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.

4. Τη μη κλήση της ΚΕΔΕ στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, σε μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τις συνέπειες που συνεπάγονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε:

«Είναι προφανές ότι τα ξένα κερδοσκοπικά funds το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρονται είναι η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Χωρίς όμως πρόσβαση στη χρηματοπιστωτική αγορά, πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των Δήμων μας; Πώς μπορεί να εφαρμοστεί η κοινοτική πολιτική της εταιρικότητας; Πώς μπορούν να σχεδιαστούν ΣΔΙΤ ή άλλες μορφές παρέμβασης; Αντιλαμβάνεστε ότι ως θεσμός θα βρούμε μπροστά μας τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τοπική ανάπτυξη και οργάνωση. Και χωρίς χρηματοδότηση από τις Τράπεζες , τι είδους ανάπτυξη θα υπάρξει, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο;».

Σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό για το 2016 ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «τερατουργήματα» στο περιεχόμενό του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αν και οι ανελαστικές δαπάνες των δήμων ανέρχονται στα 3,5 δις ευρώ, η πρόβλεψη για να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ανέρχεται στα 2,5 δις. Λείπουν 1 δις ευρώ και κανένας δεν λέει στους Δήμους από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά, τόνισε.

«Όσοι, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, συνέβαλαν στη συγγραφή αυτού του προϋπολογισμού, επανέλαβαν ότι έκαναν και οι συντάκτες των προηγούμενων προϋπολογισμών. Πρόβλεψαν να δοθούν στους Δήμους μόλις το 50% αυτών που προβλέπονται από το Ν 3852/2010.

Η μη εφαρμογή από την κυβέρνηση του Νόμου θα προκαλέσει απώλειες εσόδων για τους δήμους που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις €. Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι τα χρήματα αυτά μας ανήκουν και δε θα αφήσουμε κανένα να τα καταχραστεί. Θα διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ ό,τι μας ανήκει, όχι μόνο για φέτος αλλά για το σύνολο των τελευταίων ετών».

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη θεσμική, λειτουργική και οικονομική μας ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε:

1. Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

2. Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 10% του προϋπολογισμού, για την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση.

3. Την αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης , με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.

4. Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ, όπως έχουμε αναφέρει και στο ψήφισμα του Συνεδρίου της Χαλκιδικής

5. Την συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο πρόγραμμα Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10% , καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.

6. Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που θα σχεδιαστεί και θα διαχειριστεί από τους δήμους για τους Δήμους και με βασικές προτεραιότητες: α) η υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιώτικων δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ β) η χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ όπως οι συντηρήσεις και οι επισκευές των υποδομών μας γ) η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων δ) η τόνωση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητάς. Ο νέος ΘΗΣΕΑΣ θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Επειδή η ανάγκη της χώρας και των δήμων απαιτεί εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, προτείνουμε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

7. Την απελευθέρωση των προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους όσον αφορά τους τομείς των ανταποδοτικών υπηρεσιών και της λειτουργίας των κοινωνικών δομών .

8. Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, διεκδικούμε την ενεργητική συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

9. Για τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 διεκδικούμε την μεταφορά των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ και την κάλυψη όσων δεν μεταφερθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, θεωρούμε αναγκαίο να καλύψει η Κυβέρνηση τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από τυχόν αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την μη ολοκλήρωση των έργων και τους αναδόχους των έργων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

10. Τη χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια ενός Προγράμματος Υποστήριξης των Δήμων με σκοπό τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, την υποστήριξη τους στην ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων τους, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας και ωρίμανσης μελετών ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

11. Την άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, που έχει ενταχθεί μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020

12. Την ενίσχυση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε α) τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς ( ανταποδοτικές υπηρεσίες, Καθαριότητα και Κοινωνικές Υπηρεσίες) β) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας από τον στενό Δημόσιο τομέα και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς του δήμους, με έμφαση στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων γ) ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους να θεσπιστεί αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας δ) ως θέμα αιχμής θεωρούμε την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την δήθεν ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Προτείνουμε την ένταξη της στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, για όσους Δήμους το επιθυμούν.

13. Ζητάμε από την κυβέρνηση να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση έτσι ώστε να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας και να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες .

Μπροστά στο ζοφερό σκηνικό που δημιουργείται ενόψει της νέας χρονιάς, καλούμαστε να αποφασίσουμε ποια στάση θα κρατήσουμε απέναντι στις νέες προκλήσεις και να διαμορφώσουμε από κοινού το νέο πλαίσιο διεκδικήσεων μας. Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν την περαιτέρω υποβάθμιση , οικονομική, θεσμική, λειτουργική των Δήμων. Αναλαμβάνοντας μαζί με τους πολίτες ουσιαστικές δράσεις για να ανατραπούν αποφάσεις και πολιτικές που πλήττουν το συμφέρον των κοινωνιών μας. Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει ο πρωταγωνιστής της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας».

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας, ο πρόεδρος της ΠΟΠ –ΟΤΑ Μ. Δαρδαμάνης. Στη συνέλευση συμμετέχουν οι όλοι οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυναμικές κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο Γ. Πατούλης στη ΓΣ για τους δήμους"

Μουζάλας: Στην Αθήνα θα επιστρέψουν οι εγκλωβισμένοι της Ειδομένης

Στην Αθήνα θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Έχουμε μια εκστρατεία να τους πάρουμε από την Ειδομένη και να τους φέρουμε στην Αθήνα, αλλά υπάρχει το νομικό καθεστώς για τον πρόσφυγα. Αυτό που γίνεται στην Ειδομένη, η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα με βάση την εθνικότητα, είναι παράνομο. Αυτός ο νόμος έχει παραβιαστεί από τις άλλες χώρες κι εμείς καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε» είπε ο κ.Μουζάλας στον Alpha 9,89.

Τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι κλεισμένη εννέα μέρες η σιδηροδρομική γραμμή και το εμπόριο».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι στην Κω θα γίνει κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων. «Αν η Κως θέλει να μην περάσει το περσινό καλοκαίρι πρέπει να δεχτεί το κέντρο ταυτοποίησης των προσφύγων, αποτελεί υποχρέωση της χώρας στην ΕΕ και θα γίνει».

Εξήγησε ότι «θα κριθούμε από το εάν μέσα στη διάρκεια του χειμώνα μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτές τις δομές ώστε να μην είναι αποτρεπτικό το προσφυγικό κύμα για τον τουρισμό».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο, ο κ. Μουζάλας είπε πως «κάνουμε την Τουρκία υπεύθυνη επίλυσης του προβλήματος. Καταδεικνύεται επιτέλους ότι από τα παράλια της Τουρκίας είναι η πόρτα, εκεί γίνεται η διακίνηση, ακούγεται σιωπηλό αλλά είναι μεγάλη διπλωματική μας νίκη».

«Η Τουρκία τώρα μένει να αποδείξει αν αυτό που πήρε το δικαιούται, ειδάλλως δεν θα το πάρει. Η Τουρκία θα παίρνει όσο μειώνεται η μετανάστευση, θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης. Είναι πολύ σημαντικό γιατί και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν αν αυτή η συμφωνία πάει καλά».

Τόνισε επίσης πως «ο πόλεμος στη Συρία πρέπει να λήξει και χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας δεν μπορεί να γίνει αυτό, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος αυξάνονται οι πρόσφυγες».

Στη Δικαιοσύνη οι κάτοικοι

Την παρέμβαση της εισαγγελίας Κιλκίς προκειμένου να προστατευθούν οι περιουσίες κατοίκων της Ειδομένης ζητά η τοπική κοινότητα Ειδομένης. Για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση της πρόεδρου της κοινότητας Ξανθούλας Σουπλή με την εισαγγελέα Κιλκίς.

«Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική. Όσοι δεν μπορούν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη στην ΠΓΔΜ, βρίσκονται 'εγκλωβισμένοι' εδώ και 13 μέρες στην περιοχή μας και έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στο χωριό που αριθμεί μόλις 50 σπίτια» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ. Σουπλή.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Στην Αθήνα θα επιστρέψουν οι εγκλωβισμένοι της Ειδομένης"

Τα 320 εκατ. του πακέτου Χατζηγάκη καλούνται να επιστρέψουν οι αγρότες

Τροπολογία μέσω της οποίας καλούνται οι αγρότες να επιστρέψουν τα 320 εκατ. ευρώ που πλήρωσε ο ΕΛΓΑ το 2008-2009 επί υπουργίας Σωτ.Χατζηγάκη κατέθεσε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι ενισχύσεις κρίθηκαν παράνομες και από την ΕΕ και η ανάκτησή τους αφορά 725.000 αγρότες.

Ωστόσο, από την Επιτροπή και το Δικαστήριο έχει γίνει δεκτό ότι από το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που κρίθηκαν ως παράνομες μπορεί να εξαιρεθούν οι ήσσονος σημασίας, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τροπολογία το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών έχουν λάβει ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.

Με την τροπολογία ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία ανάκτησης η Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ προβλέπεται ότι είναι συμβατές με την εσωτερική αγορά και εξαιρούνται της ανάκτησης οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που πληρούσαν τους όρους των σχετικών κανονισμών της ΕΕ.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση των Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ανάκτησης και ιδίως ο προσδιορισμός των υπόχρεων, το ύψος των προς επιστροφή ποσών, αλλά και οι λεπτομέρειες για ανάκτηση ποσών μέσω συμψηφισμού τους με τις απαιτήσεις των υπόχρεων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνολικά θα ανακτηθούν 320.000 εκατ. ευρώ (290 εκατ. ευρώ καθαρό ποσό ανακτήσεων, συν 30 εκατ. ευρώ τόκοι). Ειδικότερα, υπολογίζεται η είσπραξη 45 εκατ. ευρώ κατ' έτος, αρχής γενομένης από το 2016.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 320 εκατ. του πακέτου Χατζηγάκη καλούνται να επιστρέψουν οι αγρότες"

Κατασχέσεις για όσους δεν ρυθμίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της ότι έρχονται κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο. Προειδοποιεί επίσης τους οφειλέτες να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους σε έως 24 δόσεις, υπενθυμίζοντας ότι δικαιούνται να προστατεύσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως «ακατάσχετο» για ποσό μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ:

«Η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει ότι, μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής (σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) ή με αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική Αρχή ή με διάταξη νόμου.

Επισημαίνεται, ότι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απωλέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε δόσεις, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ν. 4152/13 και 4174/13, όπως ισχύουν, έως και είκοσι τέσσερις κατά περίπτωση. Επιπροσθέτως, προκειμένου να μην απωλεσθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις (για χρέη στη Φορολογική Διοίκηση) πρέπει οι οφειλέτες να εξοφλούν ή να τακτοποιούν άμεσα τις νέες βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους, καθώς και να υποβάλλουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις.



Υπενθυμίζουμε ακόμη, ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία. Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο Τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις για όσους δεν ρυθμίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο [ΒΙΝΤΕΟ]"

O Ρωμανός γράφει για τη δολοφονία του Αλέξη και καλεί σε «Μαύρο Δεκέμβρη»… χωρίς επιστροφή

Ο Νίκος Ρωμανός επιστρέφει με νέα επιστολή του μέσα από τις φυλακές. Για πρώτη φορά σπάει τη σιωπή που για 7 χρόνια κράτησε και μιλάει για τη σχέση του με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, την επαφή τους με τον αναρχικό χώρο, αλλά περιγράφει και τα γεγονότα της μοιραίας νύχτας της δολοφονίας του. Επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για «Μαύρο Δεκέμβρη», λέει ότι «δεν αποτελεί μια σκηνοθετική επανάληψη προηγούμενων εξεγερτικών γεγονότων αλλά ένα κύκλο αγώνα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν αναζητώντας ένα μέλλον όπου η καθημερινότητα μας θα κατακλύζεται από πράξεις επίθεσης και ανταρσίας ενάντια στην εξουσία».

Ο Νίκος Ρωμανός αναφέρεται επίσης και στο ζήτημα των σπουδών του εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Όπως λέει: «Για να τελειώσει η κοροϊδία των τελευταίων ημερών με την υποτιθέμενη "φωτογραφική" τροπολογία της συμμορίας παλιάτσων του Σύριζα για τις εκπαιδευτικές άδειες ας ξεκαθαριστεί ότι εδώ και τρία χρόνια που είμαι φυλακή δεν έχω πατήσει ποτέ το πόδι μου εκτός και ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο, αφού είναι φανερό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μου δοθεί άδεια από κανέναν εισαγγελέα είτε λέγεται Νικόπουλος είτε Περιμένη. Οπότε τα επικοινωνιακά τρικ του σύριζα είναι κινήσεις εκ του πονηρού για την καλλιέργεια θετικών εντυπώσεων σε όσους αριστερούς ψηφοφόρους του έχουν απομείνει…».

Ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Ρωμανού, όπως αναρτήθηκε στο indymedia:

Ρέκβιεμ για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή

Σήμερα θα ξεκινήσω να μιλάω για να πω αυτά που πρέπει να αποτυπωθούν ως μια αυθεντική κατάθεση ψυχής στην επαναστατική μνήμη. Την δική μου κατάθεση ψυχής για ένα γεγονός το οποίο αποτέλεσε τον πυροκροτητή για την εντατικοποίηση της ένοπλης εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα της εξουσίας. Ένα γεγονός το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία ενός σημείου χωρίς επιστροφή για όσους οπλίστηκαν και φόρτωσαν στις βαλίτσες τους όνειρα και ελπίδες για έναν κόσμο ελευθερίας, σε μια τέτοια βαλίτσα φόρτωσα και εγώ το μίσος μου μαζί με ρούχα και μερικά ενθύμια και έφυγα οριστικά από το σπίτι μου μια μέρα πριν η αστυνομία εισβάλει για να με εντοπίσει και να με πάει σιδηροδέσμιο να καταθέσω στο δικαστήριο των μπάτσων- δολοφόνων. Έβαλα φωτιά στις γέφυρες της παρελθοντικής μου ζωής και πέρασα στις γραμμές του παράνομου αναρχικού αγώνα. Παρότι ήμουν δεκαέξι χρονών είχα πλήρη επίγνωση των πράξεων μου και γνώριζα ότι αν και είχα πολύ μεγαλύτερο ηθικό ανάστημα από ότι όλα αυτά τα γελοία ανθρωπάκια που βρισκόντουσαν σε αυτή την αίθουσα, δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα να ειπωθούν όλα όσα πρέπει, δεν ήταν ούτε ο κατάλληλος χρόνος, ούτε εγώ ήμουν πραγματικά έτοιμος συνειδησιακά να σηκώσω ένα τέτοιο ιστορικό βάρος. Για αυτό και προτίμησα να σιωπήσω και να αφοσιωθώ στον πόλεμο εναντίων της εξουσίας, στον ίδιο πόλεμο που εφτά χρόνια μετά βρίσκομαι στην ίδια θέση μάχης ως αιχμάλωτος. Ένα ιστορικό βάρος που απέφυγα προσωρινά αλλά ποτέ δεν αποποιήθηκα και θα το σηκώσω τώρα.

Το δικαστήριο στο οποίο αρνήθηκα να παρευρεθώ αλλά και αυτό που θα ακολουθήσει επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος με την μορφή της θεσμικής επικύρωσης σε μια πτυχή της ανατρεπτικής ιστορίας, μια πτυχή που ντρόπιασε την δημοκρατία καθώς ανέδειξε το άρωμα του θανάτου που σέρνει πίσω της. Η συγκεκριμένη πτυχή, αναπόσπαστο κομμάτι μιας ιστορίας που θα υπάρχει όσο οι καταπιεσμένοι θα εξεγείρονται ενάντια στους καταπιεστές τους, διαδραματίστηκε ένα βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια.

Αυτά που θα πω σε καμία περίπτωση δεν λέγονται ώστε να διευκολύνουν τους δικαστικούς μηχανισμούς να εκδώσουν μια μελλοντική δίκαιη ετυμηγορία. Δεν πιστεύω ούτε στους νόμους, ούτε στα δικαστήρια, ούτε στις φυλακές που υψώνονται απειλητικές για να πειθαρχήσουν όσους αποκλίνουν από την έννομη τάξη θάβοντας τους ζωντανούς ανάμεσα σε τσιμέντο και κάγκελα.

Έχω το θάρρος να πιστεύω στην δύναμη του ελεύθερου ανθρώπου, στην δυνατότητα του αυτοκαθορισμού του μέσα σε έναν κόσμο καθολικής υποταγής, στην προοπτική της αναρχικής επανάστασης και στην πρακτική της διαρκούς αναρχικής εξέγερσης.

Θα ξεκινήσω την αφήγηση μου με γνώμονα να απευθυνθώ στην ιστορία, να σταθώ αντάξιος απέναντι της, να συμβάλω στην δημιουργία μιας καθαρής παρακαταθήκης που δεν θα λερώνει την μνήμη των νεκρών μας, να στείλω ένα αντάρτικο σινιάλο σε εκείνους που ενδιαφέρονται να γίνουν οι δράστες που θα διαμορφώσουν την εξέλιξη της όπως της αρμόζει. Με συνεχή αγώνα, με όλα τα μέσα, με πάθος για την ελευθερία και μίσος για όσους συντηρούν την νέα τάξη πραγμάτων βαμμένη στο αίμα όσων αντιστάθηκαν στην παντοδυναμία της.

Το κύκνειο άσμα για την φιλία μου με τον Αλέξανδρο ξεκινάει...

Με τον Αλέξανδρο γνωρίστηκα στο σχολείο, αρχίσαμε να κάνουμε πολύ παρέα καθώς μέναμε σχετικά κοντά. Ήταν ένας άνθρωπος που σιχαίνονταν τους καθωσπρεπισμούς και την υποκρισία που επικρατούσε στο σχολικό μας περιβάλλον. Πάντα έψαχνε να βρει διεξόδους απέναντι σε αυτή την συνθήκη και κάπου εκεί ταίριαξαν τα χνώτα μας. Γνωριστήκαμε καλά μέσα από τις κοπάνες που κάναμε δραπετεύοντας από την ρουτίνα της σχολικής πλήξης, τους ατελείωτους περιπάτους μας εξερευνώντας άγνωστα για εμάς σημεία της πόλης , τις καθημερινές μας κουβέντες και τις συζητήσεις μας για όλα όσα μας προβλημάτιζαν. Ο καιρός περνούσε και εμείς συνεχίζαμε να βαδίζουμε σε μονοπάτια διευρυμένων αναζητήσεων και έντονων αμφισβητήσεων για τον κόσμο που μας περιτριγύριζε.

Γύρω στα 14 είχαμε την πρώτη μας επαφή με τους αναρχικούς, μας άρεσε όταν βλέπαμε στην τηλεόραση εικόνες από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ήταν κάτι που με τις άγουρες αντιλήψεις μας που είχαμε αρχίσει να σχηματίζουμε το θεωρούσαμε ως έναν τρόπο αντίστασης στην καθημερινή αδικία των κοινωνικών ανισοτήτων. Εξάλλου για εμάς που όλη την ημέρα αλητεύαμε σε πάρκα και πλατείες δεν ήταν και δύσκολο να αντιπαθήσουμε την αστυνομία ακόμα και από ένστικτο μπορούμε να πούμε. Είχαμε δει τους μπάτσους να ξεφτιλίζουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, είχαμε δει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόντουσαν στους τοξικό-εξαρτημένους και στους άστεγους προσβάλλοντας τους. Αυτά βέβαια είναι πράγματα που με μερικές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να δει ο καθένας. Η αντίφαση που βιώναμε όμως ήταν όταν τους βλέπαμε να υποκλίνονται και να γλύφουν τους πλούσιους εκεί που μέναμε. Εκεί καταλάβαμε πραγματικά τι διπρόσωπα σκουλήκια και θρασύδειλοι είναι αυτή η σιχαμένη φάρα.

Έτσι πήραμε την απόφαση να κατέβουμε μαζί σε μια πορεία να δούμε από κοντά όλα αυτά τα οποία παρατηρούσαμε και για τα οποία είχαμε αναπτύξει ένα έντονο ενδιαφέρον. Έτσι και έγινε θυμάμαι ακόμα η πρώτη πορεία που είχαμε κατέβει ήταν εκείνη της 17ης Νοεμβρίου το 2007. Τότε είχαν υπάρξει συγκρούσεις με τους μπάτσους στις οποίες είχαμε συμμετάσχει και εμείς. Βέβαια τότε είμασταν πολύ διστακτικοί, απλός ακολουθούσαμε και αντιγράφαμε τις κινήσεις των ανθρώπων που συγκρούονταν με την αστυνομία. Είδαμε από κοντά άσχετους ανθρώπους να τσακίζονται στο ξύλο από τους ΜΑΤατζίδες, νιώσαμε την ασφυξία που προκαλούν τα δακρυγόνα και βιώσαμε για πρώτη φορά την αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων. Μόλις τελείωσε η πορεία κατεβήκαμε στα Εξάρχεια όπου καθίσαμε μέχρι αργά το βράδυ συζητώντας τα γεγονότα με έναν ενθουσιασμό για αυτό που μόλις είχε γίνει. Τον ενθουσιασμό που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι όταν αρχίζουν να έρχονται σε επαφή με την αυθεντική πλευρά της ζωής.

Ένα σημαντικό σημείο αναφοράς υπήρξε για εμάς η αντιφασιστική πορεία στις 2 Φεβρουαρίου του 2008, τότε είχε καλεστεί συγκέντρωση από την Χρυσή Αυγή για τα Ίμια και οι αναρχικοί είχαν καλέσει σε αντισυγκέντρωση με στόχο να συγκρουστούν με τους φασίστες.

Είμασταν και εμείς εκεί και είδαμε τους φασίστες να βγαίνουν πίσω από τις γραμμές των ΜΑΤ για να μαχαιρώσουν συντρόφους, είδαμε τα γουρούνια της αστυνομίας να συντονίζουν τις εφόδους τους μαζί τους. Είδαμε συντρόφους να μαχαιρώνονται και φασίστες να τσακίζονται από τα τσεκούρια και τα παλούκια των συντρόφων. Και για να μην ξεχνιόμαστε οι άνθρωποι που βρισκόντουσαν στην εμπροσθοφυλακή των φασιστών είναι τώρα βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, αναφέρομαι στον Ηλία Παναγιώταρο, τον Γιάννη Λαγό και τον Ηλία Κασιδιάρη πριν αποκηρύξουν το παρελθόν τους και επικαλεστούν την νομιμότητα και την δημοκρατία.

Μόλις τελείωσε η συμπλοκή με τους φασίστες και τους μπάτσους κλειστήκαμε στην Πρυτανεία και περιμέναμε μέχρι το βράδυ όπου και αποχωρήσαμε συντεταγμένα με πορεία. Η πορεία τότε είχε χτυπηθεί από την πρώτη στιγμή που στάθηκε στον δρόμο από τους μπάτσους και είχαν υπάρξει προσαγωγές, συλλήψεις και τραυματισμοί.

Από τότε σχεδόν σε καθημερινή βάση κατεβαίναμε στα Εξάρχεια και αρχίσαμε να έχουμε επαφές με ανθρώπους που σύχναζαν και αυτοί εκεί. Ξεκινήσαμε να διαβάζουμε αναρχικά έντυπα, να ενημερωνόμαστε από σελίδες αντιπληροφόρησης, να συχνάζουμε σε καταλήψεις όπως η Βίλα Αμαλίας και Πραποπούλου. Ταυτόχρονα συμμετείχαμε και σε όλες τις διαδηλώσεις εκείνης της περιόδου που αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα φοιτητικά ενάντια στον γνωστό νόμο πλαίσιο με μοναδικό κίνητρο τις συγκρούσεις και τις αναταραχές στον δρόμο στις οποίες συμμετείχαμε κάθε φορά με μεγαλύτερη θέληση και αποφασιστικότητα.

Την ίδια περίοδο μαζί με κάποιους άλλους μαθητές δημιουργήσαμε μια αναρχική συλλογικότητα με το όνομα αναρχική επίθεση μαθητών και κάναμε και κάποιες συνελεύσεις με θέμα τα σχολεία και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην λειτουργία της κοινωνικής μηχανής.

Θυμάμαι επίσης λίγες μέρες πριν την 17η Νοεμβρίου του 2008 είχαμε συμμετάσχει στην επίθεση στην νεολαία του ΠΑΣΟΚ που τότε είχε τα γραφεία της στα Εξάρχεια. Το περιστατικό είχε διαρκέσει αρκετή ώρα γιατί οι ΠΑΣΠΙΤΕΣ είχαν προσλάβει κάτι μπράβους για να τους προστατεύουν όπως είχαν κάνει και τα προηγούμενα χρόνια στις πορείες της 17Ν όπου μάλιστα οι μπράβοι τους είχαν επιτεθεί σε αναρχικά μπλοκ και ουσιαστικά η αντιπαράθεση δεν ήταν με την νεολαία του ΠΑΣΟΚ αλλά με τους μπράβους που φύλαγαν τα γραφεία τους. Στο τέλος καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι τα γραφεία τους και όσοι δεν πρόλαβαν να κλειδωθούν μέσα δέχθηκαν την περιποίηση που τους αναλογούσε με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα ο φοιτητής της ΠΑΣΠ που κρατούσε την σημαία του Πολυτεχνείου να είναι με σπασμένο χέρι σε όλες τις φωτογραφίες που κοσμούσαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Το επόμενο γεγονός που ανασύρω από την μνήμη μου είναι στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων για τους τότε φυλακισμένους αναρχικούς Τσουραπά και Κοντορεβυθάκη που δικαζόντουσαν για εμπρηστική επίθεση σε γραφεία της δημοτικής αστυνομίας, μόλις τελείωσε το δικαστήριο οι αλληλέγγυοι που βρισκόμασταν εκεί φύγαμε πεζοί προς τα Εξάρχεια, στο ύψος του Πεδίον του Άρεως έγινε συμπλοκή με δυο μπάτσους από την ομάδα Ζ από τους οποίους πάρθηκαν και τα κράνη που είχαν αφήσει πάνω στις μηχανές τους, κατά την διάρκεια της συμπλοκής τότε οι μπάτσοι είχαν τραβήξει όπλα και πυροβόλησαν αρκετές φορές όχι μόνο στον αέρα αλλά και σημαδεύοντας κόσμο για να μας τρέψουν σε φυγή.

Επόμενο καρέ σε αυτή την αφήγηση είναι εκείνη η καταραμένη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου. Καθόμουν εγώ, ο Αλέξανδρος και κάποια άλλα παιδιά στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου όπως κάναμε σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Μετά από λίγη ώρα ήρθε ένας σύντροφος και μας πρότεινε να πάμε στην Χαριλάου Τρικούπη να περιμένουμε να περάσει κάποιο περιπολικό για να του πετάξουμε κάτι πέτρες που είχε μαζέψει. Όντως λοιπόν πήγαμε και περιμέναμε ενώ ο Αλέξανδρος καθόταν πιο πίσω. Μετά από λίγη ώρα πέρασε το περιπολικό με τον Κορκονέα και τον Σαραλιότη.

Χωρίς να το ξέρω το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για όλους μας, ήταν η στιγμή που θα άλλαζε τα πάντα. Η κλεψύδρα της ζωής γύρισε την στιγμή που η πέτρα έπεφτε πάνω στο περιπολικό του Κορκονέα. Στην συνέχεια γυρίσαμε και καθίσαμε στον πεζόδρομο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά ενώ ο Κορκονέας με τον Σαραλιώτη πέρασαν με το περιπολικό από την Ζωοδόχου Πηγής για να δουν ποιοι τους επιτέθηκαν εκεί ξαναπετάχτηκαν από μας προς το περιπολικό κάποια μικροαντικείμενα, αφού λοιπόν είδαν την παρέα μας πήγαν πάρκαραν το περιπολικό στην διμοιρία των ΜΑΤ που φυλούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και κατέβηκαν πεζοί στην συμβολή των οδών Τζαβέλα και Ζωοδόχου Πηγής.

Μόλις είδαμε τους μπάτσους σηκωθήκαμε για να φύγουμε καθώς πιστέψαμε ότι μαζί με αυτούς θα είχε έρθει και η διμοιρία των ΜΑΤ όπως γίνετε συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Εκείνη την στιγμή οι δυο μπάτσοι άρχισαν να βρίζουν και τότε παρατηρήσαμε ότι είχαν έρθει μόνοι τους χωρίς κάποια υποστηρικτική αστυνομική δύναμη. Έτσι κάποιοι από εμάς κινήθηκαν προς το μέρος τους και ο Αλέξανδρος ο οποίος είχε πάει πιο μπροστά τους πέταξε κάτι μπουκάλια μπύρας από αυτά που πίναμε. Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Κορκονέας έβγαλε το όπλο του και ολοκλήρωσε με σφαίρες την συγκεκριμένη αντιπαράθεση που είχε ξεκινήσει πριν λίγη ώρα.

Μια σφαίρα στην καρδιά του Αλέξανδρου για να κλείσει ο κύκλος της παντοδυναμίας της κρατικής μηχανής. Μια κηλίδα από αίμα στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να ανοίξει ο κύκλος της εξέγερσης που έκανε συντρίμμια την έννομη τάξη και έσπειρε το χάος και την αναρχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Όπως είναι λογικό οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν και θα προσπαθήσουν να ισχυριστούν ότι ήταν μια κακιά στιγμή, ένας εξοστρακισμός, ένα μεμονωμένο περιστατικό. Από την δική μου οπτική όσο αντιφατικό και αν ακούγετε σε δικαστικό και όχι φυσικά σε πολιτικό επίπεδο κάτι τέτοιο εξυπηρετεί και τις δικές μου επιθυμίες. Δεν πιστεύω στον θεσμό του εγκλεισμού καθώς τον θεωρώ ένα από τα εργαλεία της δημοκρατικά χορηγούμενης με δόσεις φρίκης που έχει στο οπλοστάσιο της η κυριαρχία για να εξασφαλίζει την ομαλή αναπαραγωγή της.

Πιστεύω στην επαναστατική αυτοδικία και στην προσπάθεια του κάθε ανθρώπου να λύνει μόνος του τους λογαριασμούς του μακριά από την διαμεσολάβηση των μπάτσων, των δικαστών, των νόμων, των φυλακών, της επιστημονικά μελετημένης καταστολής, της τεχνοκρατικής ασχήμιας που λερώνει την ομορφιά των άγριων ενστίκτων και της ελεύθερης βούλησης. Κατά συνέπεια για μένα στους μπάτσους-δολοφόνους αξίζει μια χαοτική πιθανότητα μιας προοπτικής να παρθεί εκδίκηση για όλες τις χαμένες ψυχές που αναζητούν την δική τους βίαιη λύτρωση. Αυτό είναι το μόνο δίκαιο στο δικό μου σύστημα αξιών.

Εξάλλου εμείς δεν βασανίζουμε ανθρώπους όπως κάνει συστηματικά ο σύγχρονος εξουσιαστικός πολιτισμός, το μεγαλύτερο τερατούργημα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, που έχει καταφέρει να κανονικοποιήσει ακόμα και τον θάνατο και να θέσει στην υπηρεσία της κυριαρχίας του τις λέξεις και τα νοήματα μέσα από τους μηχανισμούς προπαγάνδας των πάντοτε αντικειμενικών παγκόσμιων ενημερωτικών κέντρων.

Γιατί όλοι εμείς οι εχθροί της εξουσίας μπορεί να έχουμε συμβιβαστεί με την φυλακή ή ακόμα και τον θάνατο ως ένα πιθανό ενδεχόμενο όμως ποτέ δεν έχουμε αποδεχτεί την ύπαρξη του ως μια είδηση στην κατασκευασμένη εικονική πραγματικότητα από την οποία βομβαρδιζόμαστε.

Το πιο γελοίο της υπόθεσης είναι η προσπάθεια που γίνετε από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της κυριαρχίας να προβληθούν οι δολοφονίες που διαπράττουν οι μπάτσοι ως μεμονωμένα περιστατικά από διαταραγμένες προσωπικότητες, ως ατυχήματα που πάντοτε συμβαίνουν από αμέλεια.

Οι δολοφονίες των μπάτσων δεν είναι ούτε μεμονωμένα περιστατικά ούτε ελληνικό φαινόμενο. Είναι η ακραία έκφραση της δημοκρατικής επιβολής ενάντια στο κοινωνικό περιθώριο, στους φτωχοδιάβολους, τους παραβατικούς, τους ανυπότακτους, τους μετανάστες, είναι η επιβεβαίωση της ύπαρξης του απελευθερωτικού πολέμου όταν αυτές οι δολοφονίες εφαρμόζονται στοχευμένα εναντίων όσων εξεγερμένων μάχονται ένοπλα την κυριαρχία με την φλόγα της ελευθερίας να καίει στην καρδιά τους.

Είναι η λογική συνέπεια των αντιλήψεων γύρω από τον ρόλο τους με τις οποίες αυτά τα άτομα γαλουχούνται για να στελεχώσουν τις κατασταλτικές μηχανές που θωρακίζουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνικής μηχανής.

Τα όπλα των μπάτσων λοιπόν δεν εκπυρσοκροτούν με δολοφονικές προθέσεις μόνο στην Ελλάδα, δολοφονούν 15χρονους στην Τουρκία επειδή συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δολοφονούν 16χρονους στην Ιταλία επειδή δεν σταμάτησαν σε τροχαίο σήμα της αστυνομίας, δολοφονούν μητέρες και παιδιά στην Παλαιστίνη, δολοφονούν δεκάδες αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ με καθαρά ρατσιστικά κίνητρα, δολοφονούν μετανάστες στα προάστια της Σουηδίας, δολοφονούν νεαρούς στις φτωχογειτονιές της Αγγλίας, δολοφονούν κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή σε όλες τις γωνιές του πλανήτη για να επιβάλλουν την κοινωνική ειρήνη.

Και αν τα παραδείγματα που έφερα είναι γνωστά καθώς έχουν συνδυαστεί με μικρές και μεγάλες εξεγέρσεις ως αντίδραση στις κρατικές δολοφονίες δεν παύουν να αποτελούν μια απλή σταγόνα σε σχέση με την καταιγίδα των δολοφονικών πογκρόμ που εξαπολύουν τα σώματα ασφαλείας για να υπερασπιστούν την καπιταλιστική κυριαρχία.

Αν κλείσουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας στην ακατάπαυστη ροή της κυρίαρχης προπαγάνδας μπορούμε να αφουγκραστούμε τους χιλιάδες ανώνυμους θανάτους στα αστυνομικά τμήματα, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα ψυχιατρεία και τις φυλακές, στις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής, στα εργασιακά κάτεργα εξόντωσης των σύγχρονων σκλάβων. Μπορεί ο καθένας να ακούσει τις κραυγές των ανθρώπων που βασανίζονται μέσα στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, που αυτοκτονούν από απελπισία μέσα σε κάποιο χώρο εγκλεισμού, που θαλασσοπνίγονται στα παγωμένα νερά της Μεσογείου από τους λιμενικούς, που τσακίζουν τα σώματα τους στις μηχανές παραγωγής των πολυεθνικών στις χώρες του τρίτου κόσμου, που ισοπεδώνονται κάτω από τα χαλάσματα των τυφλών βομβαρδισμών των καπιταλιστικών αυτοκρατοριών.

Κατά συνέπεια όλη η κουβέντα που ανοίγει γύρω από την αξία της ανθρώπινης ζωής είναι στην ρίζα της υποκριτική και βαθειά προσβλητική.

Εμείς από την δική μας πλευρά έχουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση γύρω από την έννοια του φυσιολογικού και την αξίας της ανθρώπινης ζωής σε σχέση με το πως αυτά καθορίζονται από τις κυρίαρχες νόρμες.

Δεν θεωρούμε φυσιολογικό που οι άνθρωποι των δυτικών κοινωνιών τρώνε με απάθεια το φαγητό τους μπροστά στην τηλεόραση και παρακολουθούν πολεμικά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν τυφλά τα εδάφη του τρίτου κόσμου. Αντίθετα θεωρούμε φυσιολογικό την μεταφορά αυτού του πολέμου στο εσωτερικό των αστικών κέντρων δημιουργώντας ένα πολιτικό κόστος στις δολοφονικές επεμβάσεις των κυρίαρχων υπερδυνάμεων.

Δεν θεωρούμε φυσιολογικό να βομβαρδίζονται άμαχοι ως μια πολεμική στρατηγική των κρατών για να τσακιστεί το ηθικό των των αντιστεκόμενων λαών όπως αυτός της Παλαιστίνης. Αντίθετα θεωρούμε φυσιολογικό να χτυπιούνται με κάθε μέσο όσοι χαμηλόβαθμοι ή υψηλόβαθμοι στρατιώτες επανδρώνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίων αμάχων.

Δεν θεωρούμε φυσιολογικό το να παρουσιάζονται όλα αυτά ως ανθρωπιστικές επεμβάσεις των κυρίαρχων υπερδυνάμεων για την εξασφάλιση της ειρήνης. Δεν θεωρούμε φυσιολογικό που όλος ο πολιτισμένος κόσμος χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς στην Γαλλία ενώ τα ίδια κράτη και οι μυστικές τους υπηρεσίες που επεμβαίνουν πνίγοντας στο αίμα ολόκληρους πληθυσμούς είναι αυτά τα οποία αποδεδειγμένα εκπαίδευσαν, εξόπλισαν και χρηματοδότησαν το τέρας του ισλαμοφασισμού για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους, τέρας το οποίο όπως έχει συμβεί επανειλημμένα όταν αποκτάει δύναμη αυτονομείται και στρέφονται ενάντια στους ευεργέτες του.

Δεν θεωρούμε φυσιολογικό τα κοράκια των οικονομικών λόμπι να λεηλατούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των αποσταθεροποιημένων χωρών στο όνομα της ειρήνης και της ανάπτυξης.

Θεωρούμε όμως φυσιολογικό να επιτεθούμε με κάθε διαθέσιμο μέσο στα αφεντικά, στους κρατικούς αξιωματούχους, στους τραπεζίτες, σε όσους κατέχουν θέσεις πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, σε όσους προστατεύουν με τα όπλα την δολοφονική κοινωνική ειρήνη, στους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, στα στελέχη των πολυεθνικών εταιριών, σε όλα τα πρόσωπα και τις υποδομές που συντηρούν και αναπαράγουν ένα σύστημα που ευθύνεται για όλη την ασχήμια που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη.

Αυτές είναι διαφορές που δεν θα μπορέσουν ποτέ να γεφυρωθούν μεταξύ τους παρά μόνο να συγκρουστούν μέχρι τέλους, είναι η εξέλιξη της εξέγερσης και της αντιεξέγερσης και η προωθημένη διαλεκτική που αναπτύσσετε μέσα σε κάθε στρατόπεδο.

Όσον αφορά την δική μας πλευρά με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε ένα κενό ανάμεσα στα πεδία όπου οργανώνεται ο κοινωνικός έλεγχος και ανθίζουν τα ματωμένα λουλούδια της απάθειας, ένα επικίνδυνο κενό που στοχεύει να τσακίσει την οργανωμένη καταπίεση και την βία της εξουσίας, ο απρόβλεπτος παράγοντας, το στατιστικό λάθος στα διαγράμματα των τεχνοκρατών, ο απρόσκλητος καλεσμένος με την μορφή του εσωτερικοί εχθρού που οργανώνεται, οπλίζεται και χτυπάει τους εχθρούς της ελευθερίας.

Αυτή είναι η διαρκής αναρχική εξέγερση και η φιλοσοφία της που μολύνει τον εξουσιαστικό ιστό εξαπλώνοντας την αναρχία στις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Και είναι σαφές ότι ούτε συνθηκολογεί, ούτε υποχωρεί παρά μονάχα αναδιπλώνετε για να επιτεθεί ξανά και ξανά. Γιατί το όλα για όλα δεν είναι μια ακίνδυνη φράση γραμμένη σε έναν τοίχο, είναι το νόημα που συμπυκνώνει την ζωή εκείνων των συντρόφων αυτών και άλλων εποχών που έπεσαν μαχόμενοι τον εχθρό. Για αυτό και η διαρκής αναρχική εξέγερση θα συνεχίσει να πολιορκεί την κυριαρχία μέχρι ο τελευταίος εξουσιαστής να κρεμαστεί από τα έντερα του τελευταίου γραφειοκράτη.

Ξαναβρισκόμαστε λοιπόν στο σημείο όπου οι μαχόμενες μειοψηφίες ανατρέπουν την μαζική παραγωγή νομοτελειακών συμπερασμάτων, εκεί που όλα είναι εφικτά, εκεί που αιφνιδιαστικές εισβολές στο κατειλημμένο από την εξουσία έδαφος πλήττουν την στρατιωτική και πολιτική υπεροχή της.

Γιατί δεν αρκεί να μιλάς για αναρχία αν δεν εξασφαλίσεις την επιβίωση της μέσα από πράξεις ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο, την κοινωνία και τον πολιτισμό τους, γιατί η αναρχία πάντα θα είναι ένας πόλεμος χωρίς όρια κόντρα στις πιθανότητες των “ειδικών”.

Αυτό ήταν για μένα πάντα το διακύβευμα της σύγκρουσης, αυτή ήταν, είναι και θα είναι η μόνη σταθερή πηγή ανάλυσης της ιστορίας.

Ο Αλέξανδρος λοιπόν είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ιστορίας, δεν ξέρω να πω τι θα γινότανε αν είχαν εξελιχτεί αλλιώς τα γεγονότα, εξάλλου το αν δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον εσωτερικό δαίμονα του πληγωμένου. Μπορώ όμως να πω για αυτό που ήταν ο Αλέξανδρος μέχρι να πέσει νεκρός από τις σφαίρες του μπάτσου. Στην μικρή μα περιπετειώδη ζωή του έζησε αυθεντικά, ήταν ένας νεαρός εξεγερμένος γοητευμένος με την ιδέα της αναρχίας σαν αυτούς που τώρα καταλαμβάνουν τα στενά της πόλης εκτοξεύουν μολότοφ στους μπάτσους και καίνε περιπολικά της αστυνομίας, ήταν ανυπότακτος και πεισματάρης, ήταν ένας άνθρωπος ειλικρινής με ευγενική ψυχή και ανιδιοτελή κίνητρα σε ότι και αν έκανε. Ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε με ένταση τα πάθη του και τις απογοητεύσεις του.

Αγάπησε και αγαπήθηκε από πολλούς συντρόφους και θα είναι πάντα ένα σημείο αναφοράς για πολλούς ανθρώπους οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται αιχμάλωτοι στις φυλακές της δημοκρατίας. Και μπορεί να λείπει από κοντά μας αλλά ξέρω ότι συνεχίζει να καταστρώνει μικρές και μεγάλες ανταρσίες με τους δικούς μας νεκρούς, τον Μαουρίτσιο, τον Κάρλος, τον Σεμπαστιάν, τον Μιχάλη, τον Λάμπρο, τον Χρήστο και δεκάδες άλλους υπέροχους ανθρώπους που έφυγαν αφήνοντας ανεκπλήρωτα τα όνειρα τους.

Στο ερώτημα που ευλόγως διατυπώνετε γιατί πρέπει να ειπωθούν τώρα όλα αυτά η απάντηση είναι απλή.

Στο σύγχρονο περιβάλλον, όπου η ταχύτητα του ιστορικού χρόνου έχει εκτροχιαστεί, όπου τα γεγονότα αποσυνδέονται με ευκολία από τις συνθήκες που τα γέννησαν, όπου η πραγματικότητα αλλοιώνετε από τους παραμορφωτικούς φακούς δημοσιολόγων κάθε απόχρωσης, όπου η καθημερινότητα διαμορφώνετε ανάλογα με την εικόνα που πέφτει από τον ψηφιακό κόσμο μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων, είναι αναγκαιότητα να κρατήσουμε ζωντανή την επαναστατική μνήμη, να γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της χωρίς να αφήνονται στην λήθη σημεία που θα βοηθήσουν στην διαστρέβλωση της.

Καθώς νέοι κύκλοι ριζοσπαστικών εμπειριών ανοίγονται δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για την επανεκκίνηση της αναρχικής εξέγερσης από την σύνδεση της με το σημείο αναζωπύρωσης της. Γιατί είναι κοινή παραδοχή ότι ένα κομμάτι της γενιάς των αναρχικών με τις μικρές και μεγάλες διαφωνίες τους που οπλίστηκε μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τώρα βρίσκετε κλειδωμένο στα κελιά των ελληνικών φυλακών είχε ως σημείο αφετηρίας της τις νύχτες όπου οι εξεγερμένοι βρισκόντουσαν πίσω από τα οδοφράγματα και η αναρχία ανέπνεε ζωντανή ανάμεσα στα κατεστραμμένα σύμβολα της εξουσίας.

Καθώς οι δικές μας ανατρεπτικές εμπειρίες απομακρύνονται από το πεδίο των καθημερινών μας βιωμάτων μέσα στην αιχμάλωτη καθημερινότητα που ζούμε, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο σύνδεσης και ταυτόχρονα μια νέα αφετηρία. Ένα σημείο σύνδεσης με τις ιστορικές και πολιτικές μας καταβολές, μια νέα αφετηρία που θα αποτελέσει το πεδίο συνάντησης εξεγερμένων που δεν θα κατέβει ευκαιριακά στον δρόμο αλλά θα συμβάλει στην δημιουργία μιας άτυπης πλατφόρμας συντονισμού και δράσης της αναρχίας, εκεί που η στρατηγική επιβάλει την μονιμοποίηση της οργής, εκεί που η επαναστατική διαλεκτική επιβάλει την ολόψυχη στράτευση στον απελευθερωτικό αγώνα.

Γιατί ο Μαύρος Δεκέμβρης δεν αποτελεί μια σκηνοθετική επανάληψη προηγούμενων εξεγερτικών γεγονότων αλλά ένα κύκλο αγώνα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν αναζητώντας ένα μέλλον όπου η καθημερινότητα μας θα κατακλύζετε από πράξεις επίθεσης και ανταρσίας ενάντια στην εξουσία.

Γιατί αν και τα σώματα μας βρίσκονται έγκλειστα ανάμεσα σε τείχους και κάγκελα οι ψυχές μας βρίσκονται σε κάθε σημείο του πλανήτη που υψώνονται οι σημαίες της αντίστασης για έναν κόσμο ελευθερίας. Γιατί οι καρδιές μας εξακολουθούν πεισματικά να χτυπάνε στους ρυθμούς της άγριας ελευθερίας, δίπλα στους συντρόφους του αναρχικού αντάρτικου κινήματος στην Βραζιλία που πυρπόλησαν τραπεζικά υποκαταστήματα καλώντας και αυτοί με την σειρά τους σε έναν Μαύρο Δεκέμβρη, στους πυρήνες της FAI και στις αντάρτικες συντροφιές που περνάνε στην επίθεση, στους μαχητές της ελευθερίας που πολεμάνε τους ισλαμοφασίστες στα εδάφη της Ροζάβα, στους αναρχικούς συντρόφους που με ρίσκο και αυταπάρνηση βοηθάνε στην ανοικοδόμηση του Κομπάνι, στους ταραχοποιούς της Μεγάλης Βρετανίας που εκδηλώνουν την οργή τους βίαια σπάζοντας τον ασφυκτικό κοινωνικό έλεγχο, στους αναρχικούς στην Ισπανία που χτυπιούνται από τις αντιαναρχικές επιχειρήσεις του ισπανικού κράτους, στους δρόμους της Χιλής όπου οι εξεγερμένοι συγκρούονται με τους μπάτσους και ανατινάζουν αστυνομικά τμήματα, στις πλατείες τις Τουρκίας όπου οι σύντροφοι μας έχουν πληρώσει με την ζωή τους την αντιπαράθεση με το κράτος μαφία του Ερντογάν, στους συντρόφους που ανάψανε τις φωτιές της καταστροφής στους δρόμους των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Παρ' όλες τις χιλιομετρικές αποστάσεις ο αγώνας μας είναι κοινός και μοιραζόμαστε την ίδια χαρά και τους ίδιους πόνους με όλους αυτούς τους ανθρώπους που διαχέουν το δηλητήριο της ελευθερίας στον εξουσιαστικό κοινωνικό ιστό.

Κάπου εδώ φτάνω στο τέλος αυτής της αφήγησης.

Αυτός ήταν ο Αλέξανδρος και αυτός είμαι εγώ. Δεν μετανιώνω για κάτι και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η μόνη αξιοπρεπής επιλογή στις μέρες μας είναι αυτή του πολύμορφου ανατρεπτικού αγώνα για την αναρχία. Για όλους τους λόγους του κόσμου η αναμέτρηση μεταξύ του κόσμου της ελευθερίας και του κόσμου της υποδούλωσης θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων.

Τιμή για πάντα σε όλους τους νεκρούς του απελευθερωτικού αγώνα!

Για έναν Μαύρο Δεκέμβρη!

Για την αναρχική αντεπίθεση στον κόσμο της εξουσίας!

Αλληλεγγύη και δύναμη σε όλους τους αναρχικούς αιχμαλώτους!

Ζήτω η Αναρχία!
Διαβάστε Περισσότερα » "O Ρωμανός γράφει για τη δολοφονία του Αλέξη και καλεί σε «Μαύρο Δεκέμβρη»… χωρίς επιστροφή"

Ακινητοποιημένα 1800 βαγόνια εξαιτίας της κατάστασης στην Ειδομένη - Τεράστιες οι ζημιές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τεράστιο πρόβλημα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές έχει δημιουργηθεί από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, καθώς από τις 18 Νοέμβριου, 1500 περίπου οικονομικοί μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, εξαιτίας της άρνησης των αρχών της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν τη διέλευση. 
Συνολικά επηρεάζονται περίπου 1800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.

Μέσα στα Σκόπια έχουν εγκλωβιστεί με κατεύθυνση την Ελλάδα τέσσερα τραίνα ενώ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθηνά έχουν εγκλωβιστεί τρένα που δεν μπορούν να κατευθυνθούν μέσω Σκοπίων στην Ευρώπη.

Η ζημιά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι στιγμής αγγίζει το 1.5 εκατομμύριο ευρω περίπου, σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο. Πλήγμα όμως δέχεται και η αξιοπιστία της εταιρίας, καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Μεγάλοι πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως η Cosco, η Hewlett Packard και η Sony, αλλά και εισαγωγικές εταιρίες, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και τονίζουν ότι και ενόψει Χριστουγέννων θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά.

Μάλιστα, μεγάλες ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με τις μεταφορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή, απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.

Δυσαρέσκεια εκφράζουν όμως και ελληνικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στα εγκλωβισμένα βαγόνια βρίσκονται περίπου 1500 τόνοι ζάχαρης αλλά και τρόφιμα σε ψυγεία, που προορίζονται για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η επιχείρηση τονίζει ότι έχουν εκδοθεί οι Χριστουγεννιάτικοι κατάλογοι του σούπερ μάρκετ, αλλά τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στα ράφια.

Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακινητοποιημένα 1800 βαγόνια εξαιτίας της κατάστασης στην Ειδομένη - Τεράστιες οι ζημιές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Ματαιώσεις δρομολογίων σε τρένα και προαστιακό

Ματαιώσεις σε όλα τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού σιδηρόδρομου θα υπάρξουν μεθαύριο Πέμπτη, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.


Ειδικότερα, λόγω της απεργίας, ματαιώσεις θα υπάρξουν και στα αυριανά βραδινά δρομολόγια, ενώ την Πέμπτη, ημέρα της απεργίας, δεν θα πραγματοποιηθούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο - Πάτρα και αντιστρόφως.
 
Επίσης, την ημέρα της απεργίας δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Αναλυτικά τα δρομολόγια που ματαιώνονται είναι τα εξής:

Αύριο, Τετάρτη 02/12/2015
Μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αθηνών τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 600, 601

Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 743, IC 85

Μεταξύ Πειραιώς - Αθηνών - Αφιδνών - Χαλκίδας - Αφιδνών - Αθηνών - Πειραιώς τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 2540,12540, 12545, 2545

Μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Δικαίων - Αλεξανδρούπολης το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC 90

Μεταξύ Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 2576 ,2577

Πέμπτη 03/11/2015
Όλες οι επιβατικές αμαξοστοιχίες, καθώς και τα λεωφορεία που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του Δικτύου, εκτός των Διεθνών δρομολογίων που στο Ελληνικό τμήμα θα εκτελεστούν με λεωφορεία.

Οι αμαξοστοιχίες 600, 601 θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων, μετά τη λήξη της απεργίας (Πέμπτη προς Παρασκευή) από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Παρασκευή 04/12/2015
Στο τμήμα γραμμής μεταξύ Φλώρινας-Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC 82 και τμήμα γραμμής μεταξύ Δικαίων-Αλεξανδρούπολης το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC 91

Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr


ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ματαιώσεις δρομολογίων σε τρένα και προαστιακό"

Ελάφρυνση χρέους αλλά με Μνημόνια και μετά το 2022 θέλουν οι δανειστές!

«Σκληρό πόκερ» για το πώς θα «πλασαριστεί» εντός και εκτός συνόρων η περιβόητη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παίζουν πλέον κυβέρνηση και δανειστές.

Σπάζοντας την άτυπη απαγόρευση δηλώσεων επί ελληνικού εδάφους στα στελέχη της Τρόικα που είχε ισχύσει εδώ και σχεδόν 5 χρόνια (από τον Φεβρουάρο του 2011 όταν ο Σερβάας Ντερούζ είχε αναγγείλει -αντί της ελληνικής κυβέρνησης- ότι θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ) ο νυν επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν κύριος Ντέκλαν Κοστέλο ήταν αποκαλυπτικός:

«Ναι, ελάφρυνση χρέους θα γίνει» είπε, εφόσον τον Ιανουάριο η πρώτη αξιολόγηση επικυρώσει ότι όλα πάνε καλά, «αλλά θα δούμε το πόσο και το πώς», βάζοντας και έναν επιπλέον όρο: «ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το Μνημόνιο».

Όπως ανέφερε ο κύριος Κοστέλο μιλώντας στην "Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας", «μπορούμε να συζητήσουμε την ελάφρυνση για να αλλάξει το προφίλ του ελληνικού χρέους», είτε με μείωση επιτοκίων -όπως ήδη έχει συμβεί- είτε με παράταση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών.

«Μετά το 2022 θα υπάρχουν μαζεμένες μεγάλες ανάγκες πληρωμών» τόνισε, αλλά συμπλήρωσε ότι «σημασία έχει η εξυπηρέτηση του χρέους» (δηλαδή «όχι κούρεμα») και πως «πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν πολλοί παράγοντες» όπως πχ η διεθνής πορεία των επιτοκίων ή και «ότι η Ελλάδα θα τηρεί και θα εφαρμόζει πλήρως το Μνημόνιο».

Ουσιαστικά ο κύριος Κοστέλο αποκάλυψε ότι πρόθεση των δανειστών είναι η ελάφρυνση θα συνδυαστεί με όρους και προϋποθέσεις βάσει «Μνημονίου» υποχρεώσεων, κάτι που επιβεβαίωναν σε συνομιλίες τους αργότερα και άλλες πηγές των θεσμών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και ενώ οι δανειστές θέλουν να δεσμεύσουν τη χώρα πριν υποσχεθούν ελάφρυνση του χρέους, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συνεδρίασε χθες για να βάλει μπροστά τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής που θα προετοιμάσει τις διαβουλεύσεις για τη μείωση στο ελληνικό χρέος.

Όπως είπε στο συνέδριο του Economist ο κύριος Τσακαλώτος (χρησιμοποιώντας μια πανομοιότυπη αναφορά του με εκείνη που πριν ένα χρόνο έκανε και ο τότε υπουργός Οικονομικών, κύριος Γκίκας Χαρδούβελης) «έχει επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση» στην Ελλάδα και «πρέπει οι πολίτες να πάρουν ανάσα, να δουν μια ανταμοιβή και ένα φως στο τούνελ».

Πριν από όλα αυτά όμως, οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, για να κλείσει έως τις 11 Δεκεμβρίου το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτουμένων, στα οποία ο κύριος Κοστέλο ενέταξε μεταξύ άλλων την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την δημιουργία της Task Force για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο και τα εργασιακά.

Πηγές των θεσμών μάλιστα τόνιζαν πως το απώτατο όριο έγκρισης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που συνοδεύεται από τα παραπάνω μέτρα, θεωρείται πρακτικά η 31η Δεκεμβρίου και, πέραν αυτής, η δόση κινδυνεύει να χαθεί αφού, σε περίπτωση καθυστέρησης, θα απαιτηθούν πολύπλοκες διαδικασίες και τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, που θα πρέπει να περάσει από εγκρίσεις και τα ξένα κοινοβούλια.

Αρνητικός εμφανίστηκε πάντως ο κύριος Ντέκλαν Κοστέλο στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μην πληγούν πιο βαριά οι συντάξεις. Τόνισε ότι «προφανώς η είναι αντικίνητρο στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αλλά πρέπει να δούμε το σύνολό της τη μεταρρύθμιση, όπως θα δούμε και τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων», βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για μετάθεση των βαρών από το συνταξιοδοτικό σε νέους φόρους και εισφορές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελάφρυνση χρέους αλλά με Μνημόνια και μετά το 2022 θέλουν οι δανειστές!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news