facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Ποινική δίωξη σε βάρος 27 μελών εταιρίας του δημοσίου που αναλάμβανε κατασκευές νοσοκομείων

Ποινική δίωξη σε βάρος 27 μελών της ΔΕΠΑΝΟΜ, της εταιρείας του δημοσίου που αναλάμβανε την κατασκευή νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, άσκησε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αθηνών, για παραβάσεις των όρων σύμβασης ανέγερσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), μετά από 13 χρόνια λειτουργίας.

Ειδικότερα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΠΓΝΑ Δημήτρης Λαζόπουλος, εξήγησε ότι η παραπομπή αφορά τις παρατάσεις ως προς την παράδοση του έργου και τη διαπίστωση κακοτεχνιών που δημιουργούν μέχρι και σήμερα προβλήματα στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως η μη ικανοποιητική στεγανότητα του κτιρίου εξαιτίας της οποίας παρατηρείται εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ψευδοροφές και καλωδιώσεις, καθώς και σημαντικές δυσλειτουργίες των ανελκυστήρων, στην αντικατάσταση των οποίων προχωρά ήδη η διοίκηση του νοσοκομείου με νέα δαπάνη.

Το ΠΓΝΑ παραδόθηκε προς χρήση από τη ΔΕΠΑΝΟΜ το 2002 και το 2009, περίπου έξι χρόνια μετά τη λειτουργία του επισκέφτηκαν το νοσοκομείο ελεγκτές του σώματος επιθεωρητών δημοσίων έργων, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση της υποδομής, το επίπεδο λειτουργίας του κτιρίου, πιθανές κακοτεχνίες και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκε η σύμβαση της κατασκευής του από την κατασκευάστρια εταιρία.

Του ελέγχου ακολούθησε το πόρισμα το οποίο ήταν καταπέλτης για τη ΔΕΠΑΝΟΜ, καθώς έκανε λόγο για κακοδιαχείριση των πρώην στελεχών που ως αποτέλεσμα είχε κακοτεχνίες και προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν άλλα έξι χρόνια από το πόρισμα έως την προαναφερθείσα εισαγγελική απόφαση, η οποία παραπέμπει την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες όπου θα αποφασιστεί αν και σε ποιο βαθμό υπάρχουν ποινικές ευθύνες στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΟM, της υπεύθυνης εταιρίας για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Ποινική δίωξη σε βάρος 27 μελών εταιρίας του δημοσίου που αναλάμβανε κατασκευές νοσοκομείων "

Για το προσφυγικό συζήτησε ο Αλ.Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

Η προσφυγική κρίση και η διαδικασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ εξετάστηκαν σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ στο Παρίσι, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον κ. Ιβάνοφ ότι δεν είναι δυνατόν να παραμένουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του προέδρου κ. Ιβάνοφ σημειώνει ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για όλα τα θέματα και ιδιαίτερα για τα δύο σημαντικά ζητήματα: την μεταναστευτική κρίση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » " Για το προσφυγικό συζήτησε ο Αλ.Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ "

Εννιάμηνη παράταση θητείας γιατρών και προσωπικού με τροπολογία Πολάκη

Εννιάμηνη παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων, δηλαδή γιατρών και λοιπού προσωπικού, που η θητεία τους έληγε στις 31/12/2015, προβλέπει τροπολογία που κατάθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης.

Στην τροπολογία προβλέπεται τριετής πρόσληψη των επικουρικών γιατρών σε ειδικές μονάδες όπως οι ΜΕΘ, οι Μονάδες Μεταμοσχεύσεων και η διεύρυνση κατά δυο εξάμηνα της δυνατότητας παράτασης της θητείας των ειδικευόμενων γιατρών.

Η τροπολογία προωθεί, επίσης, αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των τακτικών καθώς και των πρόσθετων υπερωριών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Εννιάμηνη παράταση θητείας γιατρών και προσωπικού με τροπολογία Πολάκη "

Αυτά είναι τα νέα όρια συνταξιοδότησης

Στη δημοσιότητα δόθηκε τη Δευτέρα η ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου 4336/2015 του υπουργείου Εργασίας για τα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα συνταξιοδοτικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, κλπ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου, στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

Με βάση την ίδια εγκύκλιο, θεσπίζονται ως όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α` 115).

Επίσης, από 1.1.2022, θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Επιπλέον, με τις διατάξεις προβλέπεται ότι:

α) Στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που μέχρι και 18.8.2015, δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σύμφωνα με το άρθρο 1 της Α.Π. Φ.11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2311, Β΄).

β) για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από 19.8.2015 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.4336/2015) και εφεξής, θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου.

Εξαιρούνται από την ανωτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως διαφαίνεται στο Κεφάλαιο Γ΄ της εγκυκλίου:

α. οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,

β. όσοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, και

γ. οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Παράλληλα, προβλέπεται, ρητώς, ότι διασφαλίζονται (και επομένως δεν θίγονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης) τα θεμελιωμένα έως και 18.8.2015 συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μπορούν αυτά να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτά είναι τα νέα όρια συνταξιοδότησης "

Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Πέμπτη

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ (τρόλεϊ, λεωφορεία) και την ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ), ενώ οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Επίσης, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, θα ακυρωθούν όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό, ενώ δεν θα λειτουργήσει για όλη την ημέρα και το τμήμα του μετρό από τη Δ. Πλακεντίας μέχρι και το αεροδρόμιο.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (τις αστικές, υπεραστικές συγκοινωνίες, το σιδηρόδρομο και τους λιμένες) έχουν αποφασίσει τη σύσταση κοινού μετώπου δράσεων με απεργιακές κινητοποιήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και συμβολική κατάληψη στο ΤΑΙΠΕΔ στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Πέμπτη "

«Δεν έχω παραλάβει την παραίτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ»

Δεν έχει παραλάβει την παραίτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Παναγιώτη Δάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, όπως είπε ο ίδιος στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση περί ερώτησης για τα τέλη κυκλοφορίας, ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, είπε «μπερδέψατε και τον κ. Δάνη και παραιτήθηκε».

Ο Τρ. Αλεξιάδης απάντησε ότι δεν έχει λάβει την παραίτηση, η οποία απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό. «Μόλις την λάβω στο γραφείο μου, γιατί ξέρετε είμαι ο αρμόδιος υπουργός αλλά ενημερώνομαι από το διαδίκτυο, μόλις την λάβω να δω τους λόγους και να την συζητήσω», είπε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, διέρρευσαν πληροφορίες περί επιστολής παραίτησης του κ. Δάνη προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Δάνης είχε εκδηλώσει τη διαφωνία του με την υπαγωγή των φορολογικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη μεταφορά σε αυτή 500 υπαλλήλων από το ΣΔΟΕ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " «Δεν έχω παραλάβει την παραίτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ» "

Κομισιόν: Στις αρχές του 2016 η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στις αρχές του 2016 «βλέπει» την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντεκλάν Κοστέλο.

Από το βήμα επιχειρηματικού συνεδρίου, ο Κοστέλο υπογράμμισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων», όπως οι αλλαγές στις συντάξεις και τη φορολόγηση, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν πιθανώς, να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τα θετικά στοιχεία του γ’ τριμήνου.

Reuters
Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: Στις αρχές του 2016 η ολοκλήρωση της αξιολόγησης "

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στο Παρίσι

Σύντομη κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα COP21.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στην συνομιλία τους εκτίμησαν ως θετικά τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ Τουρκίας, ενώ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στο Παρίσι "

Τασούλας: Από άγνοια ο Τσίπρας έγραψε για «νευρικούς πιλότους»

Άγνοια για σοβαρότατα εθνικά θέματα καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ο συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή τις αναρτήσεις που έκανε στο Twitter έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ στις Βρυξέλλες και τις αναφορές του κ. Τσίπρα στους Έλληνες πιλότους.

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, «για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας λόγω προφανούς άγνοιας, υποβαθμίζει σοβαρότατα θέματα».

Όπως σημειώνει, ο πρωθυπουργός, «μετά την ανήκουστη θεωρία του περί ανυπαρξίας συνόρων στη θάλασσα, επανέρχεται και αποδίδει το γεγονός ότι οι Έλληνες πιλότοι δεν καταρρίπτουν τα αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας στο ότι δεν είναι νευρικοί, όπως οι Τούρκοι συνάδελφοι τους!».

«Οι Έλληνες πιλότοι της ΠΑ εφαρμόζουν τους διεθνείς κανόνες εμπλοκής και τις οδηγίες της Κυβέρνησης στις περιπτώσεις παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Και προφανώς αυτές οι παραβιάσεις δεν είναι αμοιβαίες όπως ψευδώς ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον κ. Τσίπρα, χωρίς να λάβει απάντηση», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, ούτε η ίδια η Τουρκία, παρά τις σοβαρές κυρώσεις εκ μέρους της Ρωσίας, δεν απέδωσε την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους σε «νευρικότητα», τονίζοντας ότι είναι προφανές «πως η άγνοια του κ. Τσίπρα σε συνδυασμό με τη διογκούμενη νευρικότητά του λόγω του ότι τα τερατώδη προεκλογικά του ψέματα αποκαλύπτονται, τον οδηγούν για μια ακόμη φορά σε απαράδεκτες δηλώσεις γύρω από σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τασούλας: Από άγνοια ο Τσίπρας έγραψε για «νευρικούς πιλότους» "

Αποστόλου: Από την Παρασκευή 4/12 αρχίζει η καταβολή του 90% των επιδοτήσεων

Το οριστικό χρονοδιάγραμμα των πληρωμών στον αγροτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Την Τετάρτη θα αναρτηθούν οι πίνακες των δικαιωμάτων ανά ΑΦΜ και από την Παρασκευή θα αρχίσει η καταβολή του 90% της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες, σύμφωνα με σχετική του δήλωση.

«Επιλέξαμε", είπε ο κ. Αποστόλου,«αντί να δώσουμε τέλος Νοεμβρίου το 70% της βασικής ενίσχυσης, να δώσουμε όπως μας επιτρέπει και ο Κανονισμός το 90% της βασικής ενίσχυσης τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη».

«Παράλληλα, νοικοκυρέψαμε όλες τις εκκρεμότητες που ξεκινάνε από το 2008 και φτάνουν μέχρι το 2014. Θα πληρώσουμε μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη το σύνολο των εκκρεμοτήτων μέχρι το 2014. Άρα, στο αγροτικό χώρο θα εισρεύσουν τις επόμενες ημέρες πάνω από 1,2 δισ. ευρώ» κατέληξε ο υπουργός.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Αποστόλου: Από την Παρασκευή 4/12 αρχίζει η καταβολή του 90% των επιδοτήσεων "

Συνεχίζεται ο κυβερνοπόλεμος των χάκερς με τις ελληνικές τράπεζες

Σε νέο μήνυμα που έστειλαν σήμερα το απόγευμα, οι χάκερς που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα συστήματα των ελληνικών τραπεζών, δίνουν νέα διορία έως την Πέμπτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Λίγο μετά την λήξη της διορίας σήμερα το απόγευμα, ήρθε νέο μήνυμα σύμφωνα με το οποίο αν δεν δοθούν τα λύτρα των 750 bitcoin (250.000 ευρώ), θα «ρίξουν» τα πληροφοριακά τους συστήματα όπως είχαν πει και στην προηγούμενη απειλή τους.

Η ΕΥΠ πάντως που έχει επιληφθεί του θέματος (μαζί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) καθησυχάζει τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος και πως τα συστήματα των ελληνικών τραπεζών είναι «θωρακισμένα».

Πάντως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκφράζει φόβους ότι οι χάκερς δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ τον κυβερνοπόλεμο εναντίον των ελληνικών τραπεζών, συνεχίζοντας τις απειλές και τους εκβιασμούς και εστιάζοντας πλέον στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Συνεχίζεται το θρίλερ της κυβερνοεπίθεσης

Ενα θρίλερ είναι σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις μέρες, καθώς είναι σε εξέλιξη διπλή κυβερνοεπίθεση κατά των ελληνικών τραπεζών.

Αφενός υπάρχει ομάδα χάκερ η οποία έχει εκτοξεύσει απειλές κατά του e-banking τριών ελληνικών τραπεζών ζητώντας «λύτρα» σε bitcoin. Ταυτόχρονα υπάρχει διαρροή στοιχείων ελληνικών χρεωστικών και πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν για αγοραπωλησίες στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.

Τα δύο αυτά περιστατικά έχουν προκαλέσει συναγερμό στις τράπεζες αλλά και την εμπλοκή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι χάκερς από την Ρωσία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη Πέμπτη χάκερς από τη Ρωσία με το όνομα Armada Collective επιτέθηκαν στα ηλεκτρονικά συστήματα e-banking τριών ελληνικών τραπεζών και ζήτησαν λύτρα 20.000 ευρώ σε bitcoins.

Οι χάκερς απείλησαν ότι θα «βομβαρδίσουν» τα συστήματα των τραπεζών ούτως ώστε να καταρρεύσουν και να μην μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η επίθεση επικεντρώθηκε σε τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για την Eurobank, την Alpha Bank και την Attica Bank.

Και οι τρεις τράπεζες προχώρησαν στις κατάλληλες ενέργειες με τη συνεργασία της ΤτΕ και των αρχών Ασφαλείας που εξουδετέρωσαν χωρίς πρόβλημα τις απειλές και τα συστήματα λειτούργησαν και λειτουργούν χωρίς πρόβλημα. Έκτοτε, τόσο οι συστημικοί όμιλοι, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται σε συναγερμό για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέας επίθεσης.

Υπέκλεψαν στοιχεία καρτών

Την ίδια ώρα ωστόσο μία άλλη κυβερνοεπίθεση με στόχο άγνωστο αριθμό στοιχείων κατόχων καρτών που έχουν εκδοθεί απ' όλες τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως προκάλεσε πλήγμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τραπεζικές πηγές εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στοιχεία κατόχων καρτών να έχουν χρησιμοποιηθεί για αγοραπωλησίες στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν συστήματα που υποστηρίζουν την τεχνολογία chip-pin όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. Δηλαδή οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες δεν περιέχουν chip και η χρήση τους δεν απαιτεί για μία συναλλαγή την εισαγωγή pin.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές άγνωστο με ποιο τρόπο έχει γίνει υποκλοπή των στοιχείων ελληνικών καρτών οι οποίες εμφανίζονται να χρησιμοποιούνται για αγοραπωλησίες στις ΗΠΑ με τους χάκερς να εκμεταλλεύονται τη διαφορά των δύο τεχνολογιών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Συναγερμός στις Τράπεζες

Στις τράπεζες έχει σημάνει συναγερμός καθώς αυτό έχει διαπιστωθεί τα τελευταία 24ωρα και έχει παρέμβει η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία και διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες υπεκλάπησαν τα στοιχεία των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Ταυτόχρονα σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες των ελληνικών τραπεζών οι οποίες σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν το κύκλωμα που υπέκλεψε τα στοιχεία των καρτών.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες αξιόπιστες πηγές, το πρόβλημα τουλάχιστον από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα δεν αφορά web-banking αλλά εντοπίζεται στη χρήση πιστωτικών - χρεωστικών καρτών. Η χρήση των καρτών για αγοραπωλησίες φέρεται να έγινε τις τελευταίες ημέρες. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη στις ΗΠΑ ήταν η μέρα των Ευχαριστιών ενώ την Παρασκευή ακολουθούσε η αποκαλούμενη "Μαύρη Παρασκευή", ημέρα δηλαδή των μεγάλων εκπτωτικών προσφορών όπου υπολογίζεται ότι γίνεται τζίρος 60 δισ δολ! Ταυτόχρονα σήμερα, Δευτέρα είναι η αποκαλούμενη "Cyber Monday", η μέρα δηλαδή που είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ηλεκτρονικές εκπτωτικές προσφορές.

Το κύκλωμα των χάκερς φαίνεται να εκμεταλλεύθηκε τη χρονική συγκυρία καθώς μεσολαβούσε και το Σαββατοκύριακο ούτως ώστε να δράσει κατά το 4ήμερο αυτό.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που έχει γίνει χρήση των κλεμμένων στοιχείων της κάρτας το ποσό δεν επιβαρύνει τον κάτοχο της καθώς δεν τεκμηριώνεται η συναλλαγή με τη χρήση Pin που έχει την έννοια της ηλεκτρονικής υπογραφής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Συνεχίζεται ο κυβερνοπόλεμος των χάκερς με τις ελληνικές τράπεζες "

Απεργούν την Τρίτη τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

Κλειστά θα είναι αύριο, Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, περίπου 4.500 πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας, ενάντια στο μέτρο της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) είναι αντίθετη στο μέτρο που, όπως επισημαίνει, προκαλεί αφανισμό του κλάδου και καλεί όλους τους πράκτορες του ΟΠΑΠ να συμμετέχουν στην απεργία και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πράκτορες αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ καθώς, όπως υποστηρίζουν, στοχοποιείται το νόμιμο παιχνίδι ενώ παράλληλα πριμοδοτείται ο παράνομος τζόγος που καλπάζει ανενόχλητος.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ, το μέτρο που αποφασίστηκε δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς το ειδικό τέλος καταστρέφει τον τζίρο των πρακτόρων και συνολικά θα φέρει λιγότερα έσοδα από τα σημερινά στο κράτος.

Το ειδικό τέλος οδηγεί πάνω από 1.000 πρακτορεία στο «λουκέτο» αυξάνοντας την ανεργία, σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ. Μάλιστα, πολλά από τα πρακτορεία που θα κλείσουν, όπως επισημαίνουν, είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λόγω των capital controls αλλά και τον ανταγωνισμό με τα στέκια του παράνομου τζόγου.

Οι πράκτορες με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθούσουν και άλλες μορφές αγώνων και κινητοποιήσεων. Η προσπάθεια να μας κλείσουν δεν θα περάσει. Η προσπάθεια για αποδυνάμωση του νόμιμου δικτύου θα αποτύχει. Αυτοί που καλύπτουν τους παράνομους θα αποκαλυφθούν. Θα παλέψουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » " Απεργούν την Τρίτη τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ "

Ασφαλιστικό: Οι 12+4 περικοπές συντάξεων

Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων μέσα από 12 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές-περικοπέςπου επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 6 χρόνια. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την άκαρπη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, για 11 μειώσεις στις συντάξεις, καθώς ο πέλεκυς των μνημονιακών πολιτικών ήταν βαρύς για τους συνταξιούχους, κυρίως δε για αυτούς που κατέβαλαν υψηλότερες εισφορές και λάμβαναν μεγαλύτερες παροχές.
Αυτό που δεν αναφέρθηκε ήταν ότι μειώσεις ψηφίστηκαν και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η πρώτη -εύκολη λύση προ της υπογραφής του πρώτου μνημονίου- ήταν η περικοπή των δώρων, ήτοι της 13ης και 14ης σύνταξης. Τα χρόνια πέρναγαν και οι περικοπές αυξάνονταν (έφτασαν τις 11), το 3ο Μνημόνιο επέβαλε και αυτό τη 12η περικοπή στους ήδη συνταξιούχους (αύξηση εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ), ενώ προέβλεψε μειώσεις και για τους νέους συνταξιούχους και τώρα, πάλι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πυρετωδώς σενάρια και νέων μειώσεων (από 3% έως 20% στις κύριες και από 2% έως και 30% στις επικουρικές), προκειμένου να εξοικονομηθεί εντός του 2016 έως και 1,5 δισ. ευρώ.
Το γεγονός δε ότι σχεδόν κάθε χρόνο ψηφίζεται και υλοποιείται τουλάχιστον μία περικοπήαποδεικνύει αφενός το αδιέξοδο των πολιτικών αυτών, αφετέρου, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις καθώς όταν το μαχαίρι μπαίνει στις υψηλές παροχές -όσες υπάρχουν ακόμη-, οι εξοικονομήσεις είναι μικρές. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, στο 3ο Μνημόνιο υπάρχει μια σειρά από «μηχανισμούς περικοπών», μόνιμους... κόφτες στην ουσία, που θα περιορίζουν το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών, όταν το ύψος των εισφορών δεν επαρκεί για να καλύψει τις συντάξεις.

Ολες οι μειώσεις

Τα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας, από το 2010 έως και σήμερα, έχουν υποστεί δώδεκα "ειδικές" ή άλλες πρόσθετες εισφορές, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων από 19,9% έως και πάνω από 50%, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης. Η πρώτη περικοπή έγινε με την αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης στις κύριες συντάξεις με ένα επίδομα της τάξης των 800 ευρώ, πριν από την εφαρμογή του 1ου Μνημονίου, και δείχνει ότι οι συντάξεις ήταν και είναι το πρώτο θύμα -εύκολη επιλογή όλων των κυβερνήσεων. Οι απώλειες αυξήθηκαν δραματικά μέσα σε ένα 12μηνο, από τον Ιούλιο του 2014, με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και την οριζόντια περικοπή -5,2% σε όλες τις επικουρικές από τον Ιούλιο του 2014, έως και την εισφορά υγείας 6% σε κύριες και επικουρικές, τον Ιούλιο του 2015.
Σύμφωνα με την επεξεργασία του οικονομολόγου Πλάτωνα Τήνιου στην Καθημερινή, οι συντάξεις ΙΚΑ των 700 ευρώ (τιμές 2010) έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 19,9%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η... προσαρμογή στις συντάξεις των 1.500 ευρώ, καθώς οι σωρευτικές μειώσεις ανήλθαν στο 32%, ενώ η μείωση εκτινάσσεται στο 47%, στην περίπτωση υψηλών συντάξεων στο ΙΚΑ, της τάξης των 3.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Δημόσιο, οι συντάξεις των 1.250 ευρώ έχουν υποστεί σωρευτικά μειώσεις της τάξης του 22,5%. Η μείωση ανέρχεται στο 34,1% στην περίπτωση παροχών 1.875 ευρώ, ενώ ξεπερνά το 50% στις πολύ υψηλές συντάξεις των 3.750 ευρώ, για τις οποίες βέβαια έχουν καταβληθεί αντίστοιχα πολύ υψηλές εισφορές για πολλά χρόνια. Όσο για τις συντάξεις του ΟΓΑ, οι οποίες κόντρα στο κλίμα της εποχής αυξήθηκαν το 2010, μειώθηκαν με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Σωρευτικά, οι μειώσεις στις πολύ χαμηλές συντάξεις των αγροτών αγγίζουν το 8,4%.

Οι 12 περικοπές συντάξεων που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν μέσα στην κρίση είναι:

Τον Μάιο του 2010, πριν δηλαδή από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, με τον νόμο 3845 ψηφίστηκε η περικοπή των δώρων, ήτοι της 13ης και της 14ης κύριας σύνταξης καθώς και η υποκατάστασή τους με επιδόματα (€800 συνολικά, με εξαιρέσεις). Οι επικουρικές συντάξεις παρέμειναν 14.
Τον Ιούλιο του 2010, με τους νόμους 3863 και 3865, που έμειναν γνωστοί και ως μεταρρύθμιση Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, ορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για μετά το 2015, που οδηγεί σε μικρές μειώσεις που σταδιακά γίνονται μεγάλες. Είναι η μεταρρύθμιση στην οποία «πάτησε» και το 3ο Μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 ψηφίστηκε ο νόμος 3869, με αναδρομική εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2010. Επέβαλε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, με κλιμακωτές μειώσεις 3% για ποσά άνω των 1.400 ευρώ έως 13% για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, ψηφίστηκε ο νόμος 3869, που εφαρμόστηκε άμεσα και προέβλεπε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, κλιμακωτά, από 3% για ποσά άνω των 300 έως 10% για επικουρικές συντάξεις άνω των 650.
Τον Ιούλιο του 2011, με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους νόμους 3986 και 4002 επήλθαν νέες, μεγαλύτερες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αυτή τη φορά εισάγοντας ηλικιακά κριτήρια. Έτσι, όσοι συνταξιούχοι ήταν μικρότεροι των 60 ετών και λάμβαναν συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ υπέστησαν μειώσεις από 6% έως και 10% για συντάξεις μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2011, με εφαρμογή από τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ψηφίστηκε ο νόμος 4024 που προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις κύριες συντάξεις των «νεότερων» συνταξιούχων. Έτσι, οι μικρότεροι των 55 ετών υπέστησαν 40% μείωση για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Οι μικρότεροι των 60 και μεγαλύτεροι των 54 υπέστησαν μείωση 20% για ποσά άνω των 1.200 ευρώ.
Ο ίδιος νόμος (4024/11) επέβαλε μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, για τους συνταξιούχους του ETEAM προέβλεπε μείωση 30% για ποσά άνω των 150 ευρώ. Για τα υπόλοιπα επικουρικά του ιδιωτικού τομέα, οι μειώσεις ήταν 15%, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέφθηκε μείωση της δεύτερης επικουρικής κατά 20%.
Τον Μάρτιο του 2012, με τον νόμο 4046, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2012, επιβλήθηκαν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Συγκεκριμένα, οι συντάξεις που είχαν απομείνει υψηλές, άνω των 1.300 ευρώ, υπέστησαν μειώσεις 12%.

Με τον ίδιο νόμο, μειώθηκαν εκ νέου και οι επικουρικές. Συγκεκριμένα, για ποσά άνω των 250 ευρώ, μείωση ήταν 10%. Για ποσά από 251 έως 300 ευρώ, μείωση 15%, για ποσά άνω των 300 ευρώ, μείωση 20%.
Τον Νοέμβριο του 2012, με εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2013, ψηφίστηκε ο νόμος 4093, με νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές. Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά, η μείωση έγινε στο σύνολο των εισοδημάτων από συντάξεις (κύρια + επικουρική). Συγκεκριμένα, ποσά από 1.000-1.500 ευρώ υπέστησαν μείωση 5%, 1.500-2.000 μείωση 10%, από 2.000-3.000 μείωση 15%, και ποσά από 3.000 ευρώ και άνω, μείωση 20%. Επίσης, καταργήθηκαν τα επιδόματα δώρων στις κύριες και τα δώρα στις επικουρικές.
Τον Ιούλιο του 2014, εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νόμος 4254/12 για το ΕΤΕΑ, που προβλέπει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Έτσι, όσοι είχαν ενταχθεί τότε στο υπερ-επικουρικό ταμείο υπέστησαν οριζόντιες μειώσεις της τάξης του 5,2%.
Η τελευταία μείωση έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, με βάση το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/15) επέρχεται σημαντική μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μέσω της αύξησης των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες και της επιβολής εισφοράς στις επικουρικές. Συγκεκριμένα, οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες (6% από 4%) επί του ποσού των κύριων συντάξεων πριν από τις περικοπές που ξεκίνησαν το 2010. Στις επικουρικές, επιβλήθηκε εισφορά 6% επί του ποσού μετά των περικοπών. Στις επικουρικές βέβαια, επιβλήθηκε εισφορά υγείας και στις περιπτώσεις δεύτερης επικουρικής καθώς και στις επικουρικές που δίνονται λόγω θανάτου (χηρείας).

Περικοπές και για τους νέους συνταξιούχους

Παράλληλα, με το 3ο Μνημόνιο τέθηκαν σε εφαρμογή αλλαγές που ανατρέπουν τους σχεδιασμούς κυρίως στους νέους συνταξιούχους, καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των παροχών, έρχεται μεγαλύτερο πέναλτι σε όσους αποχωρούν πρόωρα, μειώθηκαν οι κατώτατες συντάξεις και κόπηκε η κρατική χρηματοδότηση για τους συνταξιοδοτούμενους πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
Αναλυτικά, προωθήθηκαν μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που θα συνταξιοδοτηθούν εντός του 2015 και εφεξής. Αυτές είναι:
-Αύξηση της ποινής σε όσους επιλέξουν να στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με μεγάλους χαμένους τους πενηντάρηδες. Η εξτρά περικοπή θα είναι 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης (δηλαδή μάξιμουμ για μία πενταετία).
Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με μεικτό τρόπο, βάσει του νόμου 3863/2010 που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε μικρές μειώσεις συντάξεων.
-Μειώνονται τα κατώτερα όρια συντάξεων. Το νέο κατώτατο όριο που θα χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της σύνταξης για τον χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα είναι στα 392 ευρώ, σε αντίθεση με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα.
Το ποσό των 392 ευρώ θα χορηγείται μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων που έφευγαν από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη, καθώς από 600 ευρώ κατά μέσο όρο θα περιοριστούν στα 320 με 340 ευρώ.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » " Ασφαλιστικό: Οι 12+4 περικοπές συντάξεων "

ΙΕΛΚΑ: Επίδραση των capital controls στον Ελληνα καταναλωτή

Σημαντική είναι η επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στη συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα πανελλήνιας έρευνας καταναλωτών σουπερμάρκετ, σε δείγμα 1.350 ατόμων, που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).

Σε σχέση με την συμπεριφορά καταναλωτή και συγκεκριμένα σε σχέση με τις αγορές τροφίμων δύο είναι βασικές τάσεις που καταγράφηκαν στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ:
- Ποσοστό 55% των καταναλωτών φοβήθηκε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων λόγω της επιβολής των capital controls, ενώ μόλις το 30% δηλώνει ότι δεν φοβήθηκε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, παρά τη δήλωση αυτή, ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό (38%) των καταναλωτών δήλωσε ότι έκανε αγορές όπως π.χ. προμήθειες τις οποίες δεν είχε σχεδιάσει πριν, ενώ η πλειοψηφία, το 47% έκανε τις συνήθεις αγορές του χωρίς στοιχεία πανικού.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων παρουσίαζαν αύξηση κατά 1,25% και τον μήνα Ιούλιο παρουσίασε αύξηση κατά περίπου 6% κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου (εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα), οπότε και οι πωλήσεις αυξήθηκαν πάνω από 30%. Από τότε οι πωλήσεις κινούνται στην χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών κάτι που οφείλεται εν μέρει στις προμήθειες που έκανε μεγάλη μερίδα του κοινού μετά την επιβολή των capital control αλλά και λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της κακής ψυχολογίας του κοινού.
Ένας στους δύο καταναλωτές (49%) δηλώνει ότι μετά την επιβολή των capital controls χρησιμοποιεί πιο συχνά πιστωτική κάρτα για την πληρωμή των αγορών του στο σούπερ μάρκετ. Έως την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων η Ελλάδα είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης μετρητών στο λιανεμπόριο (95%) και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Στο λιανεμπόριο τροφίμων το ποσοστό χρήσης εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο 2015 ήταν στα επίπεδα του 7-8% για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και κάτω από 1% για τα μικρά σημεία πώλησης. Εκτιμάται ότι το ποσοστό χρήσης πιστωτικών καρτών αυξήθηκε εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων μεσοσταθμικά από 4,5% σε 19,5%, με αύξηση για τις αλυσίδες σουπερμάρκετ από 7,5% σε 30% και για τα μικρότερα σημεία πώλησης από 1% σε 7,5%.
Αυτή η τάση θα πρέπει να σημειωθεί έχει ένα πολύ σημαντικό κόστος, καθώς σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι η πληρωμές με πιστωτική κάρτα έχουν σημαντικά υψηλότερα κόστη σε σχέση με τις αγορές με μετρητά.
Υπολογίζεται ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε ετήσια αύξηση τους λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,21% των πωλήσεων (σημειώνεται ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με καθαρό περιθώριο κερδοφορίας της τάξης του 1-1,5%).
Στο πλαίσιο της έρευνας οι Έλληνες καταναλωτές αξιολόγησαν και την ανταπόκριση που είχαν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων στις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls.
Η πλειοψηφία των καταναλωτών σε ποσοστό 70% θεωρεί ότι τα σουπερμάρκετ (σε συνεργασία με τους προμηθευτές προϊόντων) ανταποκρίθηκαν θετικά στα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls. Η εκτίμηση αυτή αντικατοπτρίζει όλες τις ενέργειες και την εικόνα που είχαν οι επιχειρήσεις την περίοδο αυτή όπως: τη συνεχή αναπλήρωση των ραφιών με προϊόντα, τον περιορισμό των ελλείψεων στο ελάχιστο, την αίσθηση κανονικότητας στην καθημερινότητα, την αποφυγή πανικού παρά τον συνωστισμό στα καταστήματα, αλλά και ενέργειες που έλαβαν δημοσιότητα, όπως την πληρωμή από όλες τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των εργαζομένων με μετρητά κλπ.
Η θετική αυτή εικόνα φαίνεται και στη σύγκριση ανάμεσα σε όλα τα σημεία πώλησης τροφίμων.
Συγκριτικά με άλλα σημεία πώλησης τροφίμων (λαϊκές αγορές, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, περίπτερα, κλπ) το σουπερμάρκετ θεωρείται με διαφορά το σημείο που ανταποκρίθηκε καλύτερα στις ανάγκες των καταναλωτών την περίοδο των capital controls, με ποσοστό 73%, ενώ ακολουθεί η λαϊκή αγορά με 8% και τα λοιπά σημεία πώλησης με πολύ χαμηλά ποσοστά.
Αυτό σχετίζεται με το σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό, τις οικονομίες κλίμακας, την επιχειρηματική στρατηγική των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμής και σύγχρονα POS, εν γένει τα συστήματα πληροφορικής, αλλά και γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " ΙΕΛΚΑ: Επίδραση των capital controls στον Ελληνα καταναλωτή "

Διαμαρτυρία αγροτών στις 2 Δεκεμβρίου στους Ταξιάρχες Τρικάλων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στους Ταξιάρχες Τρικάλων

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα πραγματοποιηθεί μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη», μέλη της οποίας θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου για να θέσουν τα προβλήματα τους και το πλαίσιο των διεκδικήσεων. Παράλληλα, την ερχόμενη Κυριακή η Ομοσπονδία θα λάβει μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που θα γίνει στον Παλαμά Καρδίτσας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Διαμαρτυρία αγροτών στις 2 Δεκεμβρίου στους Ταξιάρχες Τρικάλων "

Ελεγκτικό Συνέδριο: Διατηρείται η διαφορά στους μισθούς μετατασσόμενων υπαλλήλων

Επαναφέρεται η υπερβάλλουσα μείωση (προσωπική διαφορά) στους μισθούς των μετατασσόμενων υπαλλήλων των ΟΤΑ και του Δημοσίου, έπειτα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατόπιν προσφυγής του Δήμου Ρόδου και παρέμβασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι υπάλληλοι που προέρχονται από μετάταξη δικαιούνται να λαμβάνουν τη διαφορά από τη μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% λόγω της εφαρμογής του μισθολογίου (υπερβάλλουσα μείωση) και στη νέα τους θέση, κατ' εφαρμογή της αρχής της ισότητας, η οποία επιβάλλει να αμείβονται με ίσες απολαβές υπάλληλοι που παρέχουν ίδιας αξίας υπηρεσίες.

Ειδικότερα, οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι από οποιονδήποτε φορέα σε άλλον φορέα του δημόσιου τομέα δικαιούνται να λάβουν τόσο ποσό υπερβάλλουσας μείωσης όσο δικαιούνται και οι υπάλληλοι της θέσης του φορέα υποδοχής με τα ίδια έτη υπηρεσίας που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Με την Πράξη αυτή (122/2015) ανακαλείται προηγούμενη Πράξη (135/2015), σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι που λαμβάνουν την υπερβάλλουσα μείωση δεν δύναται να διατηρήσουν το δικαίωμα στην παροχή αυτή, στην περίπτωση στην οποία μετατάσσονται ή μεταφέρονται σε άλλο φορέα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Ελεγκτικό Συνέδριο: Διατηρείται η διαφορά στους μισθούς μετατασσόμενων υπαλλήλων "

Μιχελογιαννάκης: Ξεφύγαμε από τη Ρεπούση για να βρούμε πάλι μπροστά μας τον Λιάκο

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η επιλογή του καθηγητή Αντώνη Λιάκου στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία και του επικεφαλής της αναθεώρησης του προγράμματος και των σχολικών βιβλίων.

«Ξεφύγαμε από τη Ρεπούση και τώρα σε συναντάμε πάλι μπροστά μας» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί θέσεις όπως αυτές που πρεσβεύει ο κ. Λιάκος ότι οι Μακεδονομάχοι ήταν τζιχαντιστές.

«Δεν ανέχομαι να μιλάς για πατριωτική ανοησια για τον χορό του Ζαλλόγου και το Κρυφο Σχολείο, να αμφισβητεις γενοκτονίες Ποντίων και άλλων, να μου βάζεις πάλι τον "συνωστισμό" της Σμύρνης, ότι ήταν μια απλή απομάκρυνση των Ιταλών από τα αλβανικά σύνορα πυ εχουν θυσιαστεί Έλληνες, ότι δεν είναι ολοκαύτωμα τα Καλάβρυτα και το Δίστομο που εγώ είμαι από τη Βιάννο, να μου λες ότι Μακεδονομάχοι είναι τζιχαντιστές όταν το 70% ΄των νεκροταφείων της Βόρειας Ελλάδας ήταν Κρητικοί και να μου βάζεις ότι ήταν εθνικιστής ο Ρίτσος» είπε ο κ. Μιχελογιαννάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν τα ανέχομαι αυτά, τέλος. Είναι αδύνατον να δεχθώ αυτά τα πράγματα από ένα από τα τρια "πόδια" που θα αλλάξουν τη μοίρα των παιδιων μας και το μέλλον της Ελλάδος» κατέληξε ο κ. Μιχελογιαννάκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μιχελογιαννάκης: Ξεφύγαμε από τη Ρεπούση για να βρούμε πάλι μπροστά μας τον Λιάκο "

Πανελλαδική απεργία των γιατρών στις 3 Δεκεμβρίου

Τη μετάθεση της πανελλαδικής απεργίας σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, την οποία είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, κατά μία ημέρα, ώστε να συμπέσει με την απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.

Οι γιατροί Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας διεκδικούν προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και θεμελίωση Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ταυτόχρονα διεκδικούν ένα βιώσιμο και δίκαιο Ασφαλιστικό σύστημα που θα διασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών.

Η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει επίσης, στάση εργασίας την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όλης της χώρας από τις 11πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου, ημέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, διεκδικώντας, όπως αναφέρει, «τη θετική έκβαση της προσφυγής μας, κατ΄ αναλογία προς τις προσφυγές δικαστικών και ενστόλων».

Χωρίς αλλαγές παραμένει το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και έτσι την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ για την Πέμπτη η Ομοσπονδία αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Πανελλαδική απεργία των γιατρών στις 3 Δεκεμβρίου "

Ανοικτή σε συνεργασία με το στρατό του Ασαντ ενάντια στο ΙΚ, η Γερμανία

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε ανοικτή στη συμμετοχή του συριακού στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη διεθνή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμφωνώντας με τη θέση της Γαλλίας.

«Υπάρχει ένα μέρος των στρατευμάτων στη Συρία που μπορούμε να συμπεριλάβουμε (στη μάχη), όπως και στην περίπτωση του Ιράκ έγινε με επιτυχία η εκπαίδευση τοπικών στρατευμάτων», δήλωσε η συντηρητική υπουργός στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Παρόλα αυτά φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «δεν υπάρχει μέλλον με τον Άσαντ και αυτό είναι ξεκάθαρο», ξεκαθαρίζοντας ότι χρειάζεται μια μεταβατική φάση χωρίς τον Σύρο πρόεδρο, στη διάρκεια της οποίας όμως θα διατηρηθεί το κράτος δικαίου στη Συρία.

«Γι’ αυτό είναι σωστό να συζητήσουμε με τα συριακά στρατεύματα τι θα συμβεί με τον Άσαντ, μόλις ξεκαθαρίσει πότε θα ξεκινήσει αυτή η μεταβατική φάση», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς πρότεινε για πρώτη φορά την Παρασκευή μια συνεργασία με τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας εναντίον του ΙΚ.

Παράλληλα σε σημερινό της άρθρο στην εφημερίδα Bild η Γερμανίδα υπουργός ζήτησε από την οικονομία να συνδράμει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Το ΙΚ «πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μεταξύ αυτών και τη διακοπή της χρηματοδότησής του αλλά και το σαμποτάζ της προπαγάνδας του μέσω του Διαδικτύου.

Εξάλλου η υπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε κράτη, όπως το Μαλί, η Τυνησία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, που απειλούνται άμεσα από την επιρροή των τζιχαντιστών.

«Προς αυτή την κατεύθυνση χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία και όχι μόνο μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας. Η οικονομία πρέπει να συνδράμει», εξήγησε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοικτή σε συνεργασία με το στρατό του Ασαντ ενάντια στο ΙΚ, η Γερμανία "

Ερχονται νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιάζουν πολλοί δήμοι.

Οι δήμοι που θα επιβάλλουν αυτές τις αυξήσεις επικαλούνται την οικονομική ασφυξία που πλήττει την χώρα, τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και την αδυναμία των δημοτών να πληρώσουν τα ήδη ισχύοντα.

Ποιοι δήμοι έχουν ήδη επιβάλει τις νέες αυξήσεις

Μετά την υπαγωγή του Δήμου Σαλαμίνας σε καθεστώς πτώχευσης προς εξυγίανση, έχει σημάνει συναγερμός στο χώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  αφού τα μέχρι στιγμής οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το κλείσιμο του προϋπολογισμού  για το έτος 2015.
Ο ίδιος δήμος έχει ήδη επιβάλει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ύψους 50% και αναζητά άλλους τρόπους εξασφάλισης της βιωσιμότητάς του. Μεταξύ άλλων, προτείνεται δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο όμως χορηγείται με δυσβάστακτο επιτόκιο 4,5% ή και μεγαλύτερο.

Μετά το Δήμο της Σαλαμίνας  ακολούθησε και ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, ο οποίος προχώρησε σε αυξήσεις της τάξεως του 10% μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΚΚΕ να αντιπροτείνει λύσεις για την εξασφάλιση εσόδων χωρίς να πληγούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά.
Στο Δήμο Κορυδαλλού επιβλήθηκαν αυξήσεις τελών που φθάνουν το 9%.

Ταυτόχρονα και ο Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης επέβαλε δημοτικά τέλη τα οποία αυξήθηκαν  για τις κατοικίες κατά 34% στον πρώην Δήμο Ελληνικού με το σκεπτικό της εξίσωσης με τα τέλη που ήδη ισχύουν στον πρώην Δήμο Αργυρούπολης. Η αύξηση για τα καταστήματα είναι 25% και αυτή επιβάλλεται και στις δύο περιοχές του εκ συνενώσεως δήμου.

Σαλαμίνα - δήμος - πτώχευση

Γιατί θεωρείται παράτυπη η αύξηση

Η αύξηση αυτή στα δημοτικά τέλη θεωρείται παράτυπη αφού οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να αντιμετωπίσουν παλαιά χρέη ή γενικώς τα λειτουργικά τους έξοδα. Τα τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αφορούν την κάλυψη των εξόδων που προκαλούν συγκεκριμένες λειτουργίες, δηλαδή η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση του Πρασίνου.

Λογαριασμός ΔΕΗ - Χαράτσι

Τι λέει ο Γιάννης Μπαλάφας

Πάντως την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον των δημάρχων της Αττικής ότι «η πεποίθηση του υπουργείου είναι πως έως το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του προϋπολογισμού. Οι υποχρεώσεις έως το τέλος του χρόνου είναι περίπου 323 εκατ. και εκτιμούμε ότι θα καλυφθούν. Σε αυτές υπολογίζεται και το ποσό για τα παρακρατηθέντα των δήμων».

Τέλος αποκάλυψε ότι εκτός από το Δήμο της Σαλαμίνας στο πρόγραμμα εξυγίανσης έχουν ενταχθεί δύο ακόμη Δήμοι στην Κρήτη. Οι Γόρτυνας και Φαιστού.

Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ κάνει γνωστό ότι «το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού καθορίζεται κάθε χρόνο από κάθε Ο.Τ.Α. σε ανταποδοτική, υποτίθεται, βάση, χωρίς να υπόκειται σε κάποιο νομοθετικό περιορισμό».

Σημειώνοντας τη θέση του Δήμου Αθηναίων η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι «ευτυχώς βεβαίως υπάρχουν και Ο.Τ.Α. με δημοτικές αρχές που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, όπως ο Δήμος Αθηναίων, και συχνά αποφασίζουν «πάγωμα» ή και συμβολικές μειώσεις των τελών αυτών, δεδομένου ότι η νοικοκυρεμένη διαχείριση και η σύγχρονη μηχανοργάνωση  των ΟΤΑ, έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι αναγκαίες και νέες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών κάθε χρόνο».

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » " Ερχονται νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη "

Ξουλίδου: Ο Καμμένος είναι σε πλήρη αντίφαση με τον κόσμο των ΑΝΕΛ και πρέπει να παραιτηθεί

Επιμένει στην παραίτηση του Πάνου Καμμένου από την ηγεσία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η πρώην βουλευτής του κόμματος Σταυρούλα Ξουλίδου.

Σε συνέντευξη της το πρωί της Δευτέρας λίγες ώρες μετά την ανάρτησή της στο Twitter στην οποία έγραψε «οι ΑΝΕΛ πρέπει ν' αλλάξουν ΧΘΕΣ ηγεσία» η κυρία Ξουλίδου άφησε βαριά υπονοούμενα για τον κ. Καμμένο λέγοντας ότι «από τον Ιανουάριο όταν έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας κατάλαβε ότι θα μπορούσε να παίξει παιχνίδια πολιτικά και να ρυθμίσει τη ζωή ορισμένων ανθρώπων».

«Βλεπω πολιτικά παιχνίδια που παίζονται από ορισμένους ανθρώπους» συνέχισε την κριτική της η κυρία Ξουλίδου επισημαίνοντας ότι πλέον ο Πάνος Καμμένος «είναι σε πλήρη αντίφαση με τον κόσμο των ΑΝΕΛ. Υπάρχει ασυνέπεια λόγων και πράξεων με αυτό που θέλει ο κόσμος των ΑΝΕΛ».

Όσο για τους λόγους που η ίδια ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο τον περασμένο Ιούλιο ξεκαθάρισε ότι «εξαρχής ήμουν αντίθετη στη συμφωνία για το τρίτο Μνημονίο. Πιέστηκα και εκβιαστικά μπήκα την τελευταία στιγμή να ψηφίσω τον Ιούλιο για να μην πέσει η κυβέρνηση, γιατί δεν ήθελα να αναλάβω την ευθύνη να ρίξω την κυβέρνηση. Ο Καμμένος στην κοινοβουλευτική ομάδα μας έλεγε να ψηφίσουμε για να αποφύγουμε το Grexit».

Απαντώντας τέλος στη Ραχήλ Μακρή η οποία έγραψε για την ίδια ότι «έτσι είναι όταν αδικείς και σκάβεις τον λάκο του άλλου. Πέφτεις μέσα» η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ είπε ότι «ως απογοητευμένη βρίσκει παντού ενόχους» προσθέτοντας ότι «η απόφαση να διαγραφεί ήταν του Καμμένου και συναίνεσαν ολοι οι βουλευτες της ΚΟ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ξουλίδου: Ο Καμμένος είναι σε πλήρη αντίφαση με τον κόσμο των ΑΝΕΛ και πρέπει να παραιτηθεί "

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Την παραίτησή του, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Παναγιώτης Δάνης.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά μεγάλου μέρους των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην Γ.Γ.ΔΕ έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κύκλους των εφοριακών που κάνουν λόγο για διάλυση του ΣΔΟΕ

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » " Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ "

Πρόστιμο 2 εκατ. € στον Αρσένη Βιλδιρίδη γιατί «έφαγε» τον ΦΠΑ από 245 Rolex

Η πώληση 245 πανάκριβων ρολογιών, τα (χαρακτηριζόμενα) εικονικά τιμολόγια σε δήθεν αλλοδαπούς, οι ζημίες ύψους 2 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου και οι διαγραφές προστίμων-μαμούθ είναι τα συστατικά της υπόθεσης. 

Πρωταγωνιστής, ο κοσμηματοπώλης Αρσένης Βιλδιρίδης, στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία άνοιξε πάλι τον φάκελο μετά από ανώνυμη καταγγελία. Το ενδιαφέρον είναι ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται και τρία μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που είχε διαγράψει το πρόστιμο που του είχε αρχικά επιβληθεί. Προφανώς τα φετινά Χριστούγεννα ο γνωστός χρυσοχόος θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από ένα κομψό γούρι «Βιλδιρίδης» για να ξεφύγει από τη φάκα της Δικαιοσύνης. 

Η δυναστεία του κοσμήματος 
Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση φαίνεται λοιπόν να βρίσκεται ο Αρσένης Βιλδιρίδης, μέλος μιας από τις πλέον ιστορικές οικογένειες στην Ελλάδα στον χώρο του κοσμήματος. Με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως, η οικογένεια Βιλδιρίδη συνεχίζει μια παράδοση που ξεκίνησε ο δημιουργός της δυναστείας, Απόστολος, με τη σύζυγό του, Αννα, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με τα μέλη της όμως να έχουν διασπαστεί σήμερα σε στρατόπεδα μετά τον ενδοοικογενειακό πόλεμο που ξέσπασε το 2008. Η είδηση της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του Αρσένη Βιλδιρίδη φαίνεται να βαθαίνει περαιτέρω το ρήγμα στην άλλοτε ενωμένη επιχειρηματικά οικογένεια - αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της τα απασχολεί φορολογική υπόθεση. Τα πράγματα όμως τώρα είναι σοβαρά καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φορολογική υποχρέωση που ακυρώθηκε φτάνει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. 

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να είναι ο Αρσένης Βιλδιρίδης ο οποίος, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που του άσκησε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, διώκεται για ηθική αυτουργία κατ’ εξακολούθηση σε κακουργηματική απιστία, την οποία κατά το κατηγορητήριο διέπραξαν κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση ο πρόεδρος και δύο μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, γνωστής και ως Επιτροπής 70Α, η οποία διέγραψε το πρόστιμο.

Χρυσά Rolex σε «μαϊμού» Ασιάτες
Στην υπόθεση αρχικά κατηγορούμενοι ήταν τρία μέλη της οικογένειας Βιλδιρίδη, οι Αρσένης, Πλάτων και Απόστολος. Από τον Μάιο του 2000 ως τον Ιούλιο του 2001 ένα υποκατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου φαίνεται να πούλησε 245 πανάκριβα ρολόγια μάρκας Rolex, της οποίας ήταν και αντιπρόσωποι, σε κατοίκους τρίτων χωρών, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως της Κίνας και των Φιλιππίνων. Για την πώληση των ρολογιών εκδόθηκαν 68 αποδείξεις λιανικής πώλησης συνολικού ποσού 750.894,43 ευρώ. Οταν οι Ασιάτες τουρίστες επέστρεψαν στη χώρα τους, απέστειλαν στην επιχείρηση τις αποδείξεις θεωρημένες από το τελωνείο της Φρανκφούρτης, το τελευταίο τελωνείο ευρωπαϊ­κής χώρας από όπου υποτίθεται ότι πέρασαν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, ζητώντας να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ.

Κατά την έρευνα, όμως, που διενήργησε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Κεντρικής Μακεδονίας με τη συνδρομή των γερμανικών αρχών στις δύο επιχειρήσεις που εμπλέκονταν, φάνηκε ότι ορισμένες από τις σφραγίδες θεώρησης εξαγωγής από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν πλαστές και άρα τα τιμολόγια εικονικά. Οι εταιρείες, δηλαδή, εξέδωσαν αποδείξεις για ρολόγια που ενώ πουλήθηκαν σε Ελληνες πελάτες ή άλλους Ευρωπαίους, έφεραν πλαστές σφραγίδες ότι δήθεν τα προϊόντα εξήχθησαν σε χώρες του εξωτερικού από αλλοδαπούς αγοραστές εκτός Ε.Ε., οι οποίοι επομένως δικαιούνταν επιστροφή ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρηματίες μπορούσαν να μην αποδώσουν τον ΦΠΑ προς το Ελληνικό Δημόσιο αφού τον συμψήφισαν με το ποσό που, υποτίθεται, επέστρεψαν στους τουρίστες-πελάτες. Ο αρμόδιος διευθυντής τότε του ΣΔΟΕ έδωσε εντολή για επανέλεγχο, ο οποίος επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα του αρχικού και η αρμόδια ΔΟΥ εξέδωσε αποφάσεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ (με τις προσαυξήσεις).

Ο γνωστός κοσμηματοπώλης λατρεύει τα χειμερινά σπορ και ιδιαίτερα το σκι


Το 2007 η υπόθεση των χρυσών ρολογιών οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, όπου το πόρισμα των «Ράμπο» ανατράπηκε. Το δικαστήριο δεν πείστηκε για την ενοχή των αδελφών Βιλδιρίδη και τους αθώωσε λόγω αμφιβολιών, ενώ απαλλακτικό ήταν και το πόρισμα ελεγκτή που επανεξέτασε για δεύτερη φορά (τρίτη συνολικά) την υπόθεση. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2013 η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, στην οποία είχε προσφύγει ο Αρσένης Βιλδιρίδης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βιλδιρίδης Α.Ε., ακύρωσε το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ με ψήφους 3-1.

Και εκεί που ο φάκελος φαινόταν να κλείνει οριστικά, μία ανώνυμη καταγγελία ανέτρεψε τα πάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος φέρεται να κατέθεσε σημαντικά στοιχεία στον εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς της Θεσσαλονίκης. Εκείνος τα συγκέντρωσε και τα απέστειλε στην ομόλογό του στην Αθήνα Ελένη Ράικου, η οποία και διέταξε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση στους επίκουρους εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελική Τριανταφύλλου. Με την ολοκλήρωση της διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης και της κύριας ανάκρισης, η κυρία Ράικου άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου και δύο εκ των μελών της Επιτροπής 70Α για την αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας -καθώς η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ- κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου των δύο επιχειρήσεων Αρσένη Βιλδιρίδη για ηθική αυτουργία κατ’ εξακολούθηση στην ως άνω πράξη.

Παράλληλα υπάρχει ανοιχτή δικογραφία στη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση του ΦΠΑ, ενώ στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του ελεγκτή που έβγαλε λάδι τον επιχειρηματία στον τρίτο κατά σειρά έλεγχο. 

Εξηγήσεις καλούνται να δώσουν και τα τρία μέλη της Επιτροπής 70Α για την ακύρωση του προστίμου. Σύμφωνα με πηγές, μεταξύ των όσων θα επικαλεστούν οι τελευταίοι είναι και το ότι ασχολήθηκαν μόνο με τα εικονικά τιμολόγια σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και δεν τέθηκε ποτέ θέμα ΦΠΑ.

 Η πολυπληθής οικογένεια Βιλδιρίδη εδώ και γενιές γράφει τη δική της ιστορία στον χώρο της κοσμηματοποιίας, με τον Απόστολο και την Αννα Βιλδιρίδη από την Ανατολική Θράκη, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις Σαράντα Εκκλησιές, το 1890 να πηγαίνουν στο Σικάγο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Εκεί έμαθαν την τέχνη του χρυσοχόου - ωρολογοποιού και όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, το 1902. Αυτό το πρώτο κατάστημα, στο Μπεζεστένι, στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, με όλη την αγορά να ανθεί γύρω του, που αρχικά πουλά μόνο ρολόγια, θα φανεί γούρικο, ενώ όταν τα κοσμήματα θα μπουν στις προθήκες του θα κάνει θραύση στους Θεσσαλονικείς. Αυτή ήταν η αρχή της δυναστείας Βιλδιρίδη, που σύντομα θα αποκτήσει καταστήματα σε όλους τους νευραλγικούς δρόμους της πόλης -Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατία-, ενώ σύντομα θα ιδρυθούν υποκαταστήματα και στην Αθήνα - στην οδό Βουκουρεστίου. 

Οι συγκρούσεις
Από γενιά σε γενιά, αδέλφια και ξαδέλφια συντηρούσαν την παράδοση, με κάποια μέλη της οικογένειας να επιχειρούν ενίοτε να αυτονομηθούν ιδρύοντας νέες επιχειρήσεις, κινήσεις που πολλάκις φέρνουν τον ανταγωνισμό, ενίοτε και τη ρήξη μεταξύ κάποιων μελών. Οι συγκρούσεις γιγαντώνονται, οι οικογενειακές σχέσεις παγώνουν και πλέον πολλά καταστήματα εκτός από το όνομα «Βιλδιρίδης» φέρουν στις ταμπέλες τους και άλλα συνοδευτικά -όπως EMERALD, ORO, DIAMANT κ.τ.λ.- διαχωρίζοντας και ονομαστικά τα τσανάκια τους από τα ομώνυμα μέλη της αλυσίδας. Οι γιοι του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη, ο Αρσένης, ο Αποστόλης και ο Πλάτωνας, έχουν όλοι καταστήματα στην οδό Τσιμισκή αλλά και στη Βουκουρεστίου στην Αθήνα, που σήμερα τρέχει κυρίως ο Αρσένης. Το όνομα του τελευταίου μάλιστα έγινε ιδιαίτερα γνωστό μετά τον γάμο του στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με τη δημοσιογράφο Σύνθια Σάπικα και κουμπάρο τον τότε βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Καραμανλή. Αν και ο γάμος τους είχε σύντομη διάρκεια, το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, ενώ μετά το διαζύγιό του ο Αρσένης Βιλδιρίδης προτίμησε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Εκτοτε εξακολουθεί να σχεδιάζει κοσμήματα και να αναπτύσσει τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα, ξεχωριστά πλέον από τα αδέλφια του, ενώ ο αδελφός του Απόστολος, παντρεμένος με την Αφροδίτη Σωσσίδου «τρέχουν» μαζί με τις όμορφες κόρες τους Στέλλα και Βιργινία τα δικά τους καταστήματα, τα «Venetia Vildiridis». 

Αντίστοιχα έντονη με την επιχειρηματική είναι και η κοσμική παρουσία των δύο αδελφών, κυρίως προτού η κρίση πλήξει καίρια και τον χώρο του κοσμήματος. Η συμμετοχή τους σε μεγάλες εκθέσεις, επιχειρηματικά events και κοσμικά πάρτυ είχε το δικό της αποτύπωμα στις ιλουστρασιόν σελίδες, ενώ ο δεύτερος γάμος του Αρσένη Βιλδιρίδη με την Αθηναία Κατερίνα Γιαννάκη τον Απρίλιο του 2011 απασχόλησε όλα τα lifestyle έντυπα της εποχής. 

Ο επιτυχημένος κοσμηματοπώλης και η σύντροφός του παντρεύτηκαν τότε με πολιτικό γάμο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων παρουσία μελών των οικογενειών τους και λίγων φίλων, ενώ για τον μήνα του μέλιτος ταξίδεψαν στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, εκεί όπου τότε ο μεγαλύτερος γιος του, Αλέξανδρος, σπούδαζε Νομικά. Ο Αλέξανδρος μάλιστα μετά το μεταπτυχιακό που έκανε στην Κύπρο ζει μαζί του στην Αθήνα και ήδη από τον Μάιο δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις του πατέρα του. Οσο για την κόρη του Κατερίνα, επίσης από τον πρώτο γάμο του, σπουδάζει Ιατρική στην Μπρατισλάβα, ενώ πρόσφατα κέρδισε και υποτροφία. Με την Κατερίνα Γιαννάκη, με την οποία παντρεύτηκαν και με θρησκευτικό γάμο το 2013 στη Μύκονο όπου διαθέτουν σπίτι, έχει αποκτήσει επίσης έναν γιο, ενώ οι κοσμικές εμφανίσεις του ζευγαριού έχουν πλέον ατονήσει. Το 2015 όμως δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για την οικογένεια του Αρσένη Βιλδιρίδη, αφού άγνωστοι διέρρηξαν τις προθήκες του καταστήματος στη Βουκουρεστίου και πήραν πολύτιμα ρολόγια και κοσμήματα προκαλώντας μεγάλη ζημιά. 

Μετά την ποινική δίωξη εναντίον του η χρονιά θα κλείσει εξίσου δυσοίωνα, καταφέροντας ένα καίριο πλήγμα σε ένα μεγάλο επιχειρηματικό όνομα που καλείται να δώσει αντίστοιχα «μεγάλες» εξηγήσεις.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόστιμο 2 εκατ. € στον Αρσένη Βιλδιρίδη γιατί «έφαγε» τον ΦΠΑ από 245 Rolex "

Με ενιαία κλίμακα και δύο παραλλαγές η φορολόγηση του 2016

Σχέδιο για την εφαρμογή μίας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με δύο παραλλαγές, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ναυτεμπορική».

H μία παραλλαγή της ενιαίας κλίμακας θα ισχύει για όσους δηλώνουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού εισοδήματός τους και η άλλη για όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ακίνητα σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα:

1) Αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς και συντάξεις τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματός του, θα φορολογείται για το σύνολο των εισοδημάτων του απ’ όλες τις πηγές με μια φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύει αφορολόγητο όριο μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ. Πάνω από το όριο αυτό θα ξεκινά η κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα είναι «προοδευτική». Δηλαδή στη νέα κλίμακα θα υπάρχουν πολύ περισσότερα -και άρα πιο μικρά- κλιμάκια φορολογητέου εισοδήματος και αντιστοίχως πολύ περισσότεροι φορολογικοί συντελεστές, οι οποίοι θα κλιμακώνονται πιο ομαλά. Η προοδευτικότητα της νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας και το γεγονός ότι θα υπάγεται σε αυτήν το άθροισμα όλων σχεδόν των εισοδημάτων του φορολογούμενου θα έχουν ως συνέπεια τη μεταφορά φορολογικών βαρών από τα χαμηλά προς τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.

2) Αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα προερχόμενα από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή και από γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή και από ακίνητα ή και από άλλες «μη μισθωτές» πηγές, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ετησίου ατομικού εισοδήματός του, θα φορολογείται για το σύνολο των εισοδημάτων του απ’ όλες τις πηγές με μια παραλλαγή της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων. Στην παραλλαγή αυτή, δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο, δηλαδή η φορολόγηση θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ του αθροίσματος όλων των εισοδημάτων, κλιμακούμενη αρχικά με σχετικά χαμηλούς συντελεστές, που όμως προοδευτικά θα αυξάνουν όσο πιο υψηλό είναι το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα.

3) Οι δύο παραλλαγές της ενιαίας φορολογικής κλίμακας θα διαφέρουν μεταξύ τους μόνο ως προς το πρώτο εισοδηματικό κλιμάκιο, το οποίο στην περίπτωση των μισθωτών και των συνταξιούχων θα έχει μηδενικό συντελεστή φόρου, δηλαδή θα είναι το αφορολόγητο, ενώ στην περίπτωση των λοιπών φορολογουμένων (επιχειρηματιών, αγροτών, εισοδηματιών κ.λπ.) θα αντιστοιχίζεται με έναν σχετικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 10%-15%.

«Πλαστικό χρήμα»

4) Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς ή συντάξεις, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνολικού ατομικού ετησίου εισοδήματός τους, θα δικαιούνται το αφορολόγητο όριο μόνο εφόσον το καλύπτουν με δαπάνες πραγματοποιηθείσες με «πλαστικό» χρήμα.

Ειδικότερα:

α) Κάθε μισθωτός και συνταξιούχος του οποίου το ετήσιο εισόδημα είναι χαμηλότερο του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει να πραγματοποιεί κάθε χρόνο δαπάνες με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα συνολικού ποσού ίσου με το εισόδημά του για να μην πληρώνει φόρο!

β) Από την άλλη πλευρά κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει να δαπανά με «πλαστικό χρήμα» ποσό ίσο με το αφορολόγητο όριο για να μη χρεωθεί με επιπλέον φόρο.

γ) Για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου θα αναγνωρίζονται οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν εξοφληθεί από μία μόνο πιστωτική κάρτα ή από μία μόνο χρεωστική κάρτα. Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος μ’ αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά, στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με «πλαστικό χρήμα» για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.

δ) Η τράπεζα, στην οποία έχει εκδοθεί η πιστωτική κάρτα ή έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός με τον οποίο συνδέεται η χρεωστική κάρτα, οφείλει να εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης που πληρώθηκε με την κάρτα.Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι τράπεζες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όλο το περιεχόμενο κάθε βεβαίωσης, δηλαδή τα αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποίησε με «πλαστικό χρήμα» κάθε μισθωτός και συνταξιούχος.

ε) Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιούχοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας.

Νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο θα τεθεί υπόψη του «κουαρτέτου» προς έγκριση πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, προβλέπει επίσης και νέες περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών.

Στο «μικροσκόπιο» των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν οι 630 φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στην ελληνική φορολογική νομοθεσία και «κοστίζουν» περίπου 3,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προκύπτει και από το κείμενο του σχετικού τόμου που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή μαζί με το νέο κρατικό προϋπολογισμό.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » " Με ενιαία κλίμακα και δύο παραλλαγές η φορολόγηση του 2016 "

Καλαματιανός: Το ΙΚΑ κορμός της ενοποίησης των Ταμείων

Το ΙΚΑ θα είναι ο κορμός της ενοποίησης των Ταμείων μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εκτίμησε ο διοικητής του οργανισμού, Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".

"Δεν έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο ακόμα, σκοπείται η ενοποίηση, φαίνεται ότι κορμός θα είναι το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα Ταμεία θα συγχωνευθούν ή θα υπάρξει ένας ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες", είπε.

Και συνέχισε: "Είναι δύσκολη η περίοδος, πιστεύουμε ότι με εργατικότητα, συνέπεια και προσήλωση θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια για να καταφέρουμε και να επιδιώξουμε τη βιωσιμότητα στο μέλλον του συστήματος, η ενοποίηση είναι ένα μέρος του σχεδίου αυτού".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » " Καλαματιανός: Το ΙΚΑ κορμός της ενοποίησης των Ταμείων "

Η απάντηση του Νταβούτογλου στον Τσίπρα για τους «νευρικούς πιλότους»

Την απάντησή του στον Έλληνα πρωθυπουργό έδωσε ο Τούρκος ομόλογός του, σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί Τούρκων «νευρικών πιλότων».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι τα σχόλια για τους πιλότους από τον Αλέξη Τσιπρα δεν αρμόζουν στο κλίμα της ημέρας. «Αλέξη: ας συγκεντρωθούμε στα θετικά».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο κ. Τσίπρας τόσο σε αναφορές του κατά τη διάρκεια της συνόδου για το προσφυγικό, όσο και στο twitter, είχε αφήσει αιχμές για το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας με την κατάρριψη του SU-24 και τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, λέγοντας μεταξύ άλλων: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους» και «Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Η απάντηση του Νταβούτογλου στον Τσίπρα για τους «νευρικούς πιλότους» "

Η Ελλάδα πρώτη επενδυτική δύναμη στην Αλβανία

Μπορεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν "παγώσει" τα επενδυτικά τους σχέδια μέχρι νεωτέρας, δεν συμβαίνει το ίδιο στις γειτονικές χώρες. Αντιθέτως, οι Έλληνες επιχειρηματίες παραμένουν ενεργοί επενδυτικά σε χώρες όπως π.χ. η Αλβανία. Αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμένει την τελευταία 8ετία η πρώτη επενδυτική δύναμη στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Αλβανία. Οι ελληνικές επενδύσεις αφορούν κυρίως στον τομέα των ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών και του τομέα των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο απόθεμα (stock) των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Αλβανία κατά την περίοδο 2007-2014, η Ελλάδα κατέχει σταθερά (με εξαίρεση το έτος 2011) την πρώτη θέση, με συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο 1,169 δισ. ευρώ και ποσοστό συμμετοχής 25,68% επί του συνόλου των ΑΞΕ στην Αλβανία, το ύψος των οποίων, την ίδια περίοδο, ανήλθε σε 4,553 δισ. ευρώ.

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως πέρυσι, οι συνολικές ΑΞΕ στην Αλβανία σημείωσαν αύξηση κατά 9,66% και οι ελληνικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 6,52% σε σχέση με το 2013.

Εκτός από την Ελλάδα, άλλοι σημαντικοί επενδυτές, είναι ο Καναδάς (16,57%), η Ιταλία (11,56%), η Ολλανδία (11,09%) η Τουρκία (8,64%) και η Αυστρία (7,83%). Από αυτές τις έξι χώρες, προέρχεται το 81,37% των συνολικών ΑΞΕ στην Αλβανία.

Η Γερμανία ακολουθεί στην έβδομη θέση (2,82%) και η Κύπρος (2,56%) στην όγδοη θέση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ελλάδα πρώτη επενδυτική δύναμη στην Αλβανία "

Περίεργες επιθέσεις από hackers σε ελληνικές τράπεζες

Μπαράζ επιθέσεων στα συστήματα e-banking τριών ελληνικών τραπεζών λαμβάνει χώρα από την Πέμπτη το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι hackers δεν επιτίθενται σε λογαριασμούς πελατών, αλλά στα συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών, ενώ απειλούν ότι θα τα «κατεβάσουν», εάν δεν λάβουν λύτρα, τα οποία ζητούν να είναι σε μορφή bitcoins.

Η ομάδα hackers που ευθύνεται για τις επιθέσεις λέγεται Armanda Collective αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι επιθέσεις αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με άλλες υπηρεσίες.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ μία ακόμα σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, στο ΑΠΕ την ευθύνη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της κυβερνοεπίθεσης έχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα.

Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » " Περίεργες επιθέσεις από hackers σε ελληνικές τράπεζες "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news