facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους

Λίγη ώρα αφότου κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Κυριακή για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για να αποκαλύψει τι είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου και απευθυνόμενος στον κ. Νταβούτογλου, ο κ. Τσίπρας   αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο με το εξής σχόλιο: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους».

Αφού σχολιάσε με τον τρόπο αυτό και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ο κ. Τσίπρας είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο» και πως υπογράμμισε: «Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς. Εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε».

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε πως οι Έλληνες, «έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους».

Τα tweet του κ. Τσίπρα μετά τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους"

Γέμισαν με δώρα την Άγκυρα και πήραν αντάλλαγμα υποσχέσεις

Σε συμφωνία για το προσφυγικό και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ κατέληξαν την Κυριακή ΕΕ και Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους κ.κ. Γιούνκερ και Νταβούτογλου, ο κ. Τουσκ είπε πως η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα γίνει σταδιακά, ενώ γνωστοποίησε ότι , μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η χρηματοδοτική ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ.

«Το 2016 είναι μια σημαντική χρονιά για την υλοποίηση της συμφωνίας που δεχθήκαμε σήμερα», είπε ο κ. Τουσκ, ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική συνάντηση, σημειώνοντας ότι έγινε μια «αμοιβαία» και «επωφελής» συζήτηση.

Ο κ. Νταβούτογλου ευχαρίστησε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες «που έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να συμμετέχει σε μια τέτοια συνάντηση» και υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθούν οι ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας.

«Αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για μια καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών και την παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε, ενώ σημείωσε πως τα 3 δισ ευρώ που θα δώσει η ΕΕ στην Τουρκία θα πάνε για τους Σύρους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως Τουρκία και ΕΕ χρειάζονται κοινές λύσεις για το μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι συνάντηση με Τουρκία «μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι είχε ήδη συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία και σήμερα υπήρξε συμφωνία για τα τεχνικά σημεία του σχεδίου, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ και μίλησε για προπαρασκευαστικά βήματα για «ξεπάγωμα» κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά

Πάντως, την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες και κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χθες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γέμισαν με δώρα την Άγκυρα και πήραν αντάλλαγμα υποσχέσεις"

Ξουλίδου: Ο Καμμένος πρέπει να φύγει ΧΘΕΣ

«Οι ΑΝΕΛ πρέπει να αλλάξουν ΧΘΕΣ ηγεσία. Πρόδωσε τον κόσμο που τους ψήφισε. Είναι χειρότερη από Σαμαρά και Βενιζέλο.

Δυο φορές προδοτική και δοσίλογη», έγραψε η πρώην βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ξουλίδου: Ο Καμμένος πρέπει να φύγει ΧΘΕΣ"

Στουρνάρας: Απαραίτητη η συναίνεση των κομμάτων

Συναίνεση των κομμάτων ώστε να περάσουν τα μέτρα ζητεί o διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τη χώρα.

Με δήλωση του στο Mega ο κ. Στουρνάρας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Με την ψήφιση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, έχει καταγραφεί υψηλός βαθμός συναίνεσης. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και η συναίνεση αυτή δεν πρέπει να διαρραγεί» και προσθέτει:

«Αντιθέτως, πρέπει να διατηρηθεί ούτως ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, να στηριχθεί η οριστική έξοδος από την κρίση και ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Απαραίτητη η συναίνεση των κομμάτων"

Εγκρίθηκε η αναδιάρθρωση της τράπεζας Πειραιώς

Στην έγκριση του τροποποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάβοντας επίσης το πράσινο φως για κρατική ενίσχυση ύψους 2,72 δισ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης της τράπεζας, καθώς και εκείνα που προβλέπονται στα τροποποιημένα σχέδια, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο δανειστή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα, να αποκαταστήσει τη ροή χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ειδικότερα, κατά τη συνολική αξιολόγηση που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να εξετάσει αν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, διαπιστώθηκε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 4,93 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Από αυτά, τα 1,93 περίπου δισ. ευρώ καλύφθηκαν από ιδιώτες επενδυτές (υφιστάμενους πιστωτές, μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέες μετοχές, και νέους επενδυτές) και τα 271 εκατ. από πρόσθετες κεφαλαιακές δράσεις. Το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,72 δισ ευρώ θα καλυφθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Πειραιώς από ιδιώτες επενδυτές, χαιρέτισε με δήλωσή της η αρμόδια επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάχερ. «Το γεγονός αυτό αποτελεί σημάδι εμπιστοσύνης των αγορών», δήλωσε η Επίτροπος και πρόσθεσε πως η επιπλέον κρατική υποστήριξη και η περαιτέρω υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα επιτρέψει στην τράπεζα να επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και να συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε η αναδιάρθρωση της τράπεζας Πειραιώς"

Εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους του κόσμου για το Κλίμα

Η ανθρώπινη αλυσίδα στο Παρίσι, αλλά και στη Λυών, τα χιλιάδες παπούτσια της αλληλεγγύης στην Place de la Republique (μεταξύ των οποίων του Μπαν Γκι-Μουν, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, του Πάπα Φραγκίσκου και της ηθοποιού Μαριόν Κοτιγιάρ), οι πορείες σε Μαδρίτη, Λονδίνο, Λισαβόνα, Βαρκελώνη, τα παιδιά με τους γονείς και τους παππούδες, τα συνθήματα, τα τραγούδια, το μαύρο, πικρό χιούμορ και στο βάθος μία μεγάλη ανησυχία.

Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα αρχίζει αύριο, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 195 κρατών - μελών της Συνθήκης - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές (CCNUCC) θα συναντηθούν για να καταλήξουν, επίσημα, σε μια δεσμευτική συμφωνία που θα περιορίζει τη κλιματική υπερθέρμανση μέχρι το ανώτατο όριο των 2ο C.

Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις  της 13ης Νοεμβρίου  είχαν ως αποτέλεσμα τις απαγορεύσεις της  γαλλικής κυβέρνησης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες  κρίθηκε αναγκαία η ενδυνάμωση των δράσεων τοπικής και εθνικής εμβέλειας,  από οργανώσεις, κινήσεις και πολίτες. Το Alter Summit συμμετέχει πανευρωπαϊκά σ' αυτές τις δράσεις. Ωστόσο, το απόγευμα του Σαββάτου επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας η οποία έκανε χρήση χημικών, σε δρόμο κοντά στην Place de la Republique. 
Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο
Από την Παρασκευή, εκατοντάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες προκειμένου να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σεούλ, Ρίο ντε Τζανέιρο, Νέα Υόρκη, Μεξικό, Τόκιο, Κέιπ Τάουν... -η λίστα είναι μεγάλη. 
Στη βορειοανατολική Αυστραλία, περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπαγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία.
Στην Αδελαΐδα, 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, την διατροφική ασφάλεια, την ανάπτυξη, κυρίως για τους πιο φτωχούς πληθυσμούς.
Από τη Μανίλα έως τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο, πορείες για το κλίμα οργανώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες πορεία στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. «Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι», έγραφαν τα πανό.
Στη Γαλλία, ο Συνασπισμός Κλίμα 21, στον οποίο μετέχουν 130 οργανώσεις, δεν θα διαδηλώσει στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις, αλλά απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας σήμερα, στο ανατολικό Παρίσι. Και η αλυσίδα έγινε. 

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους του κόσμου για το Κλίμα"

Έξι μαχητικά και 1.200 στρατιώτες «προσφέρει» η Γερμανία στη μάχη κατά του ΙΚ

Με 1200 στρατιώτες και έξι αεροσκάφη τύπου Tornado θα συμμετάσχει η Γερμανία στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Οι γερμανικές δυνάμεις, που θα αναλάβουν κυρίως αποστολές αναγνώρισης, αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή αμέσως μετά την σχετική έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, η οποία εκτιμάται ότι θα δοθεί πριν από το τέλος του έτους.

«Από στρατιωτική άποψη, θα χρειαστούν περί τα 1200 άτομα για τη λειτουργία αεροσκαφών και πλοίων» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag» ο αρχηγός των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Φόλκερ Βίκερ και επισημαίνει ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή συμμετοχή της Γερμανίας στο εξωτερικό.

Διευκρινίζει πάντως ότι δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των γερμανικών δυνάμεων σε βομβαρδισμούς.

«Υπό στρατιωτική έννοια, αυτό που έχει νόημα είναι αυτό που είναι απαραίτητο.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που είναι απαραίτητο είναι η ικανότητά μας στην αναγνώριση» αναφέρει ο στρατηγός και προσθέτει ότι «τα αεροσκάφη τύπου Tornado - η Γερμανία θα προσφέρει τέσσερα ως έξι - θα συμβάλουν σε αυτό σημαντικά».

Τα γερμανικά Tornado θα σταθμεύσουν πιθανότατα στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και στο Αμμάν της Ιορδανίας.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξι μαχητικά και 1.200 στρατιώτες «προσφέρει» η Γερμανία στη μάχη κατά του ΙΚ"

Τουσκ: Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, η ζώνη Σένγκεν θα γίνει Ιστορία

«Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι βασικός στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στο ρόλο της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μαζί της, όχι μόνο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα.

Συνεχίζοντας ο Τουσκ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και κατέληξε λέγοντας: «Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία».
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, η ζώνη Σένγκεν θα γίνει Ιστορία"

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Β.Μεϊμαράκης το συμφωνητικό της ΝΔ με την εταιρεία που είχε αναλάβει τις εκλογές

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε στη δημοσιότητα το ιδιωτικό συμφωνητικό σύμβασης έργου της ΝΔ με την εταιρεία INFOSOLUTIONS διατυπώνοντας μία σειρά από ερωτήματα και παρατηρήσεις που προκύπτουν από τη νομική επεξεργασία της σύμβασης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι η εταιρεία έχει κηρυχθεί έκπτωτη και ότι ο ίδιος με επιστολή του στον πρόεδρο του κόμματος Γ. Πλακιωτάκη και τους συνυποψηφίους του έχει ζητήσει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες ποινικής και αστικής δίωξης της εταιρείας, όπως τονίζει, «γιατί είναι η βασική υπεύθυνη για το φιάσκο που πλήγωσε τους νεοδημοκράτες».

Συγκεκριμένα η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη διατύπωσε τα εξής ερωτήματα και παρατηρήσεις σε σχέση με τη νομική επεξεργασία της σύμβασης:

• Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με το θέμα της προμήθειας των tablets:

Στην προσφορά αναφέρεται ρητά ότι η Εταιρεία αναλαμβάνει να προμηθεύσει τα tablets και μάλιστα δίνει τιμή 76,00 ευρώ/τεμάχιο, η οποία και ελήφθη υπόψη για την αξιολόγηση της Προσφοράς και τη σύγκριση με τις τιμές των υπόλοιπων εταιρειών για να αποφασισθεί η πιο συμφέρουσα προσφορά.

Μάλιστα στην προσφορά δίνονται συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές των tablets και αναφέρεται ότι η Εταιρεία θα τα προμηθευτεί από την Wind.

Στην Σύμβαση, σε όλα τα σημεία που αφορούν στις συσκευές, δεν αναφέρεται ρητά ποιος θα τα προμηθεύσει και σε ποιο χρονικό σημείο του έργου (Ο εργοδότης ή η Εργολήπτρια). Στο τέλος της Σύμβασης αναφέρεται πλέον ότι η ΝΔ δεσμεύεται να διαθέσει στην Εργολήπτρια τα tablets, τα πληκτρολόγια και τις θήκες για την προετοιμασία τους (εγκατάσταση προγράμματος) και την αποστολή τους στις ΝΟΔΕ. Και φυσικά δεν γίνεται πουθενά λόγος για τις τεχνικές προδιαγραφές των tablets ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση του συστήματος.

• Έκπληξη επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στη Σύμβαση, σχετικά τον τρόπο καταβολής του τελικού τιμήματος του Έργου, που για τη πρώτη Κυριακή των εκλογών καθορίστηκε στο συνολικό ποσό των 144.456 ευρώ (συμπ/νου ΦΠΑ), αναφέρονται τα εξής:

«Α) Ποσό 60.000 ευρώ καταβλήθηκε ήδη, ως προκαταβολή, στην Εργολήπτρια, ήτοι ποσό 14.000 ευρώ καταβλήθηκε την 5.11.2015 και ποσό 46.000 ευρώ καταβλήθηκε την 6.11.2015, του παρόντος επέχοντος θέση απόδειξης καταβολής και εισπράξεως του ανωτέρω ποσού».

Δηλαδή η Ανάδοχος πληρώθηκε προκαταβολικά - όχι πριν την έναρξη του έργου, αλλά ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ -ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 60.000 ΕΥΡΩ, ενώ απόδειξη καταβολής του ως άνω ποσού αποτελεί η Σύμβαση που υπεγράφη μεταγενεστέρως της καταβολής!!!!!!

Αναφέρεται δε στην Σύμβαση ότι με το ποσό των 60.000 που δόθηκε στην Ανάδοχο πριν την υπογραφή της σύμβασης, εξοφλήθηκε το κόστος της προμήθειας των 3G data cards 1 GB, ποσού 15.200 ευρώ.

Διερωτάται όμως κανείς πώς η Εταιρεία ήταν σίγουρη ότι θα υπογραφόταν η Σύμβαση και προμηθεύτηκε εκ των προτέρων τα 3G data cards ;

Και όλα αυτά, ενώ στη Σύμβαση δεν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών από την Ανάδοχο, δεν προβλέπεται διαδικασία και όργανα για τη πιστοποίηση της καλής εκτέλεσης ή για τη διαπίστωση τυχόν ελαττωμάτων του έργου ή της αποτυχίας λειτουργίας του συστήματος, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία κατάπτωσης της ποινικής ρήτρας, η οποία επί της οποίας παραμένει άνευ πρακτικών συνεπειών, υπό τα ανωτέρω δεδομένα. Δεν προβλέφθηκε Επιτροπή Παραλαβής του Έργου και πιστοποίησης της καλής εκτέλεσης των επιμέρους τμημάτων του, εντός προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Συμπερασματικά ο Ανάδοχος έλαβε προκαταβολικά - πριν την υπογραφή της Σύμβασης - το μεγάλο μέρος της αμοιβής του, χωρίς να προβλεφθούν οι ελάχιστοι όροι προστασίας του Εργοδότη, σε περίπτωση πλημμελούς εκπλήρωσης του Έργου.

Σημειωτέον ότι η Σύμβαση ουδέποτε προσκομίσθηκε στο Λογιστήριο της ΝΔ. Με ποια αιτιολογία δόθηκε το ποσό των 60.000 ; Ποιος αποδέχθηκε τα τιμολόγια για λογαριασμό της ΝΔ ;

Αντιθέτως στο Λογιστήριο της ΝΔ υπάρχουν 3 προσφορές της εταιρείας Infinity (με ημερομηνίες 19.07.2007, 20.06.2008, 25.01.2009) σχετικά με την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, ιστοσελίδων κλπ. Στο λογιστήριο διατηρείτο καρτέλα της εταιρείας Infinity από το έτος 2007 μέχρι το έτος 2013. Από το 2014 εμφανίζεται η εταιρεία Infosolutions. Η δε προσφορά της Ιnfinity έτους 2009, για λογαριασμό της Infinity EΠΕ φέρει την υπογραφή του Αθανάσιου Κλωνάρη, δηλαδή του νομίμου εκπροσώπου της Infosolutions, ο οποίος στη Σύμβαση για το Έργο της Εκλογής του Προέδρου συμβλήθηκε, ως νόμιμος διαχειριστής της Infosolurions, εκπροσωπώντας και την συνδιαχειρίστρια της Ο.Ε. Ελένη Τυρμάκη, δυνάμει ειδικού πληρεξουσίου της συμβ/φου Σουφλίου-Αλεξανδρούπολης Αμαλίας Γιολδάση. Στην Σύμβαση για την Εκλογή Προέδρου, ο Κλωνάρης ορίστηκε ως project manager του Έργου, υπεύθυνος εκ μέρους της Εταιρείας για την υλοποίησή του και για τη συνεργασία του με την ΚΕΦΕ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

• Επίσης, είναι απορίας άξιο ότι στη Σύμβαση δεν περιλαμβάνεται όρος με τον οποίο ο Ανάδοχος να αναλαμβάνει τη συνολική ευθύνη για το υπό ανάπτυξη πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο αφορούσε η προσφορά του. Αντιθέτως, με συγκεκριμένους όρους περιορίζεται σημαντικά η ευθύνη του, για ζητήματα που, σύμφωνα με την προσφορά και τους όρους της Προκήρυξης, εμπίπτουν εντός των αρμοδιοτήτων του.

Π.χ. Η ΕΡΓΟΛΗΠΤΡΙΑ εγγυάται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα που αναφέρεται ανωτέρω προστατεύεται πλήρως από τις κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις και διασφαλίζει πλήρως την αποτροπή διπλοψηφιών. Εγγυάται ακόμα την καλή λειτουργία του συστήματος, στο μέρος που της αναλογεί (;) (λειτουργία εφαρμογών, server farms και τηλεφωνικού κέντρου) [...]

Εφόσον η προσφορά της Αναδόχου, με βάση την οποία και επελέγη ως συμβατή με την Προκήρυξη και ως η πιο συμφέρουσα, αφορούσε στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος, πώς υπάρχουν μέρη για τα οποία δεν της αναλογεί ευθύνη;

• Η Σύμβαση δεν περιέχει, ως Παράρτημα, την Προσφορά της Αναδόχου, με βάση την οποία επελέγη και τους όρους της οποίας δεσμεύθηκε ότι μπορεί να υλοποιήσει.

Στη Σύμβαση είναι διατυπωμένα, με ασαφή και γενικό τρόπο, σημαντικά ζητήματα σε επίπεδο λειτουργικότητας.

• Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, η Προσφορά της InfoSolutions, ήταν συμβατή με τις τεχνικές προϋποθέσεις της Προκήρυξης, υπό 2 προϋποθέσεις:

α) οι χρόνοι δοκιμών που περιγράφονται στην Προσφορά της έπρεπε να είναι τουλάχιστον επτά ημέρες πριν τη διαδικασία (δοκιμές και stress tests), και όχι τρεις που αναφερόταν στην Προσφορά.

β) Δεν είναι αποδεκτή η λύση PC με λογισμικό WINDOWS XP ή WINDOWS VISTA.

Και ενώ σημειώνεται ρητά στην Εισήγηση της Τεχνικής Επιτροπής ( που ορίστηκε από την Επιτροπή Προμηθειών και Έργων) ότι η InfoSolutions είναι αποδεκτή μόνο εφόσον οι χρόνοι δοκιμών που περιγράφονται στη Προσφορά επιμηκυνθούν (τουλάχιστον 7 ημέρες πριν τις Εκλογές), στην Σύμβαση τελικά οι αντίστοιχοι χρόνοι συντμήθηκαν !!!

- Ενώ η διανομή των τερματικών συσκευών και της πλαστικής κάρτας στις ΝΟΔΕ στην Προσφορά προβλεπόταν να γίνει 10 ημέρες πριν τις εκλογές, στη Σύμβαση προβλέπεται 4 ημέρες πριν.
- Ενώ το test run (δοκιμή συστήματος) στην Προσφορά προβλεπόταν 3 ημέρες πριν τις εκλογές, στη Σύμβαση προβλέπεται 2 ημέρες πριν.

- Ενώ η δυναμικότητα του τηλεφωνικού κέντρου την ημέρα των εκλογών ( για την τεχνική υποστήριξη) στην Προσφορά ορίζεται στα 20 άτομα, στην Σύμβαση ορίζεται στα 16 άτομα για 1.900 tablets. Παρά δε το γεγονός ότι προβλέφθηκαν λιγότερα άτομα με τη Σύμβαση, η αντίστοιχη τιμή για εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου, σύσταση και εκπαίδευση ομάδας υποστήριξης, τεχνική υποστήριξη κλπ, παρέμεινε η ίδια με αυτή της Προσφοράς.

- Αναφορικά με την εκπαίδευση των Προέδρων των ΕΕ και των χειριστών των tablets, η Προσφορά προέβλεπε τη διανομή εγχειριδίου χρήση στα ελληνικά, βίντεο με την παρουσίαση διαφόρων διαδικασιών και τη διαμόρφωση εκπαιδευτικής λειτουργίας, την οποία θα εκτελούσαν οι χειριστές με τη βοήθεια στελεχών του κέντρου υποστήριξης σε τηλεφωνική τηλεδιάσκεψη, στη Σύμβαση προβλέφθηκε η εκπαίδευση των χειριστών μόνο μέσω του εγχειριδίου στα ελληνικά.

• Από κανένα όρο δεν διασφαλίζεται ότι θα ήταν εφικτή η μετάδοση δεδομένων και μάλιστα με ικανοποιητική ταχύτητα, μέσω κινητής σύνδεσης, από οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση υπεγράφη προτού γίνουν στην Ανάδοχο γνωστά τα εκλογικά τμήματα. Πώς μπορούσε, λοιπόν, η Ανάδοχος να διασφαλίσει ότι σε όλα τα εκλογικά τμήματα θα υπήρχε ικανοποιητική ποιότητα σήματος κινητής τηλεφωνίας ; Ούτε και περιγράφεται καμία διαδικασία ελέγχου της σύνδεσης, δεν τίθενται κριτήρια για ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και εναλλακτικής λύσης, μέσω tablet, σε περίπτωση μη ύπαρξης άρτιας σύνδεσης της ημέρας των εκλογών.

• Στη Σύμβαση υπήρχαν σοβαρές ασάφειες σε καίρια τεχνικά θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πουθενά δεν αναφερόταν το είδος της εφαρμογής και οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιούνταν.

Από την ηλεκτρονική αλληλογραφία των μελών της Τεχνικής Επιτροπής με τον Κλωνάρη προκύπτει ότι μέχρι και 15ώρες πριν τις εκλογές δεν είχαν καν κωδικοποιηθεί τα εκλογικά τμήματα και δεν είχε γίνει καμία δοκιμή του συστήματος.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα έδωσε ο Β.Μεϊμαράκης το συμφωνητικό της ΝΔ με την εταιρεία που είχε αναλάβει τις εκλογές"

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία στις 3 Δεκεμβρίου

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και η προσυγκέντρωση θα γίνει μισή ώρα νωρίτερα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσματζόγλου.

Η Ομοσπονδία ζητεί μεταξύ άλλων κατοχύρωση του ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών, άρση της πλήρης απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους, ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες, κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 «που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας», νέο μισθολόγιο με ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη και κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία στις 3 Δεκεμβρίου"

Κοντονής: Να παραδώσουν τις έδρες, όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνήσουν στο ασφαλιστικό

Να παραδώσουν τις έδρες τους, καλεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τυχόν διαφωνήσουν με τη λύση που θα δοθεί στο ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση. Διότι όσοι πολιτευτήκαμε με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζαμε τα προβλήματα, οι δυνατότητες λύσεων ήταν προεκλογικά γνωστές» υποστηρίζει ο Στ. Κοντονής, σε συνέντευξή του στη Real News.

Απορρίπτει το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία χρειάζεται ειλικρινής διάλογος.

«Αν προκύψουν συναινέσεις στα θέματα που θα τεθούν, θα είναι ευχάριστο. Αλλά να μετουσιωθεί ένας διάλογος για τα κρίσιμα θέματα της ελληνικής κοινωνίας σε οικουμενική κυβέρνηση είναι κάτι που έχει αποκλείσει η κυβέρνηση...» επισημαίνει.

Για τα πρόσφατα επεισόδια σο ντέρμπι της Λεωφόρου, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα που του παρέχει ο νόμος για επιπρόσθετα μέτρα, ενώ αποκαλύπτει ότι έως το τέλος του έτους η Αστυνομία δεν θα φυλάσσει τους αγωνιστικούς χώρους.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντονής: Να παραδώσουν τις έδρες, όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνήσουν στο ασφαλιστικό"

ΝΑΤΟϊκοί στρατηγοί για Τουρκία: Επιδιώκει νέα Οθωμανική αυτοκρατορία

Επί δεκαετίες η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τα οποία δεν ταυτίζονται πάντα με αυτά της συμμαχίας, αναφέρει ο Τσέχος αμυντικός αναλυτής Μάρτιν Μπέργκερ.

Όχι τυχαία ο πρώην επικεφαλής των Νατοϊκών δυνάμεων Ευρώπης, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ είχε πει για την Τουρκία: «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Το ΙΧ δεν είναι απλώς μια τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μια σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι στοχοποιεί τους σιίτες και αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί απειλή και για τις χώρες αυτές. Εξάλλου πάντα υπάρχει η σκέψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει το ΙΧ.

»Κάποιος αγοράζει το πετρέλαιο που το ΙΚ πουλά, το πετρέλαιο που διοχετεύεται μέσω του εδάφους κάποιων. Για μένα περνά μέσω Τουρκίας, αν και οι Τούρκοι ουδέποτε το παραδέχτηκαν».

Ο Μπέργκερ μεταφέρει επίσης την άποψη του απόστρατου Αμερικανού υποστράτηγου ΠολΒάλελι, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η σημερινή Τουρκία επιδιώκει την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Ο ίδιος πιστεύει πως η Τουρκία συνεργάζεται στενά με το ΙΧ και για αυτό πρέπει να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ.

Η πρόσφατη προβοκατόρικη ενέργεια της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ καθώς πολλές χώρες μέλη δεν επιθυμούν την όποια κλιμάκωση με τη Ρωσία.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ φοβούνται μήπως η κίνηση της Τουρκίας τα φέρει αντιμέτωπα με την ενεργοποίηση του Άρθρου 5», ανέφερε ο Μπέργκερ.

«Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ΖίγκμαρΓκάμπριελ άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία για την κατάρριψη του Su-24», είπε ο Μπέργκερ και έκανε λόγο για αναφορές των γαλλικών Μέσων, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ σχολίασαν την κατάρριψη λέγοντας πως «από τότε που η Μουσουλμανική Αδελφότητα κυβερνά την Τουρκία η χώρα αυτή έχει μεταβληθεί σε πονοκέφαλο, αντί να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης».

Επιπλέον η Τουρκία του Ερντογάν έχει διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Κατά την Αραβική Άνοιξη η Τουρκία είχε συμμαχήσει με τον Άσαντ, αλλά μετά τον έπληξε πισώπλατα επιτρέποντας σε ισλαμιστές από όλο τον κόσμο να περάσουν, μέσω του εδάφους της, στην Συρία, ενώ η Άγκυρα δεν έπαψε να προβάλει την απέχθεια της απέναντι στους Κούρδους, οι οποίοι μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα και επιτιθέμενη εναντίον τους.

«Επί δεκαετίες η Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, τα οποία, κατά κανόνα, δεν συμπίπτουν με αυτά της συμμαχίας, καταλήγει ο Μπέργκερ.

Sputnik
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟϊκοί στρατηγοί για Τουρκία: Επιδιώκει νέα Οθωμανική αυτοκρατορία"

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 οι Τούρκοι δεν πετούν στο Αιγαίο

Μεγάλη είναι η μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στην Συρία.

Τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο δεκάδες φορές κάθε μέρα, με περισσότερα από 50 περιστατικά μόνο τον Νοέμβριο.

Ωστόσο οι Τούρκοι δεν προχώρησαν ούτε σε μισή παραβίαση στις 24 Νοεμβρίου, την ημέρα που κατάρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος στην Συρία, όπως αναφέρουν ελληνικές πηγές.

Την επομένη, 25 Νοεμβρίου, έξι τουρκικά μαχητικά, τα δύο από αυτά οπλισμένα, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αλλά από τότε και μετά επικρατεί ησυχία στο Αιγαίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, είναι πιθανόν οι Τούρκοι θα φοβούνται ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το τουρκικό «δεδικασμένο» στην Σύρια.

Φυσικά το πιο πιθανό είναι οι Τούρκοι να βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή στην Συρία και να έχουν μεταφέρει τον όγκο της αεροπορίας τους προς τα εκεί, καθώς είναι απίθανο να πιστεύουν ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία θα αποτολμήσει μια τέτοια ενέργεια.

Sputnik
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 οι Τούρκοι δεν πετούν στο Αιγαίο"

Νταβούτογλου: Η σορός του πιλότου του ρωσικού μαχητικού θα παραδοθεί στη Ρωσία

H σορός του πιλότου του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε την Τρίτη από την τουρκική πολεμική αεροπορία μεταφέρθηκε στην Τουρκία και θα παραδοθεί στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ρώσος διπλωμάτης θα μεταβεί σήμερα μαζί με εκπρόσωπο του τουρκικού στρατού στην τουρκική περιοχή Χατάι, στα συριακά σύνορα, όπου θα παραδοθεί η σορός, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Η σορός θα τύχει της φροντίδας που απαιτεί η χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετανάστευση.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι με διαφορετικούς συνασπισμούς να επιχειρούν στη Συρία και με διαφορετικούς στόχους, παρόμοια περιστατικά με αυτό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους μπορεί να συμβούν, αν δεν υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Ιγκόρ Μιτιάκοφ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ότι «η σορός του ήρωα της Ρωσίας Όλεγκ Πεσκόφ θα παραδοθεί σήμερα στην Άγκυρα». «Ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας θα τη συνοδεύσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, και ο πρεσβευτής και το προσωπικό της πρεσβείας στην Άγκυρα θα υποδεχτούν τη σορό στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Η ημερομηνία και η ώρα παράδοσης της σορού του χειριστή στη Ρωσία μένει να διευκρινιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, Sputnik/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβούτογλου: Η σορός του πιλότου του ρωσικού μαχητικού θα παραδοθεί στη Ρωσία"

Επανέρχονται από το 2016 εθνική σύνταξη και ρήτρα μηδενικού ελλείματος

Eπανέρχονται από το 2016, και μάλιστα επί τα χείρω, με διαφορετικό... ένδυμα, δύο κεντρικές πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις οποίες ξόρκιζε για ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον νόμο 3863 του 2010, τον πρώτο ασφαλιστικό - μνημονιακό νόμο που έμεινε γνωστός ως νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, πάνω στον οποίο πατάει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εφαρμόσει την εθνική σύνταξη και τη συμπλήρωσή της με την ανταποδοτική, αλλά και για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, την οποία έχει αποδεχθεί πολλαπλά η κυβέρνηση μέσω της μνημονιακής δέσμευσης να μη χρηματοδοτεί το κράτος τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.

Μάλιστα, ειδικά για τις κύριες συντάξεις, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται μια σημαντικά δυσμενέστερη εκδοχή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, καθώς ακόμη κι αν υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις στο ποσοστό αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, επιδιώκεται μια θεαματική ανατροπή: Ενώ ο νόμος του 2010 προέβλεπε ένα πολύ μεγάλο μεταβατικό στάδιο, με διπλό σύστημα υπολογισμού των συντάξεων έως το 2045, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν άμεσα και θα είναι καθολικές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα υπάρχει μεταβατικό στάδιο, γεγονός που οδηγεί την «ωρίμαση» και κυρίως την ολοκλήρωση του νόμου 3863 σχεδόν 30 χρόνια νωρίτερα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στα σενάρια που ήδη έχουν αποσταλεί προς έγκριση στο κουαρτέτο των δανειστών, τα ποσοστά αναπλήρωσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να φθάνουν το 60% - 65% (εθνική και αναλογική), παρότι οι δανειστές επιμένουν στο 48% - 55%. Παράλληλα, όπως και το 2010, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη.

Αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, η δέσμευση για μηδενικό έλλειμμα παραμένει ισχυρή και βάσει του κεντρικού σεναρίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας θα επιτευχθεί όχι με οριζόντιες μειώσεις (όπως έκανε ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης), αλλά με κλιμακωτές μειώσεις, που για τις πολύ υψηλές συντάξεις μπορεί και να ξεπερνούν το 25%, προστατεύοντας μόνο τις παροχές έως 150-165 ευρώ. Δεν αποκλείεται ένα μέρος του ελλείμματος να καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑ, θα αυξηθεί σημαντικά, με την ένταξη στο υπερεπικουρικό και των επαγγελματικών ταμείων υποχρεωτικής ασφάλισης που δίνουν επικουρικές συντάξεις, των οποίων τα υπό διαχείριση κεφάλαια εκτιμώνται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Το σενάριο αυτό, πάντως, θα χρησιμοποιηθεί όταν και αν «δυσκολέψουν» οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό αλλά και στη σκληρή διαπραγμάτευση που αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ κυβέρνησης - πιστωτών από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά, διαδραματίζει η επιμονή της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών, κατά 2 μονάδες, μία που θα επωμισθούν εξ ολοκλήρου οι εργοδότες και θα κατευθυνθεί στις κύριες συντάξεις και μία που θα τη μοιραστούν εργοδότες και εργαζόμενοι και θα χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα των επικουρικών.

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί και η ενοποίηση σε ένα υπερταμείο όλων των κύριων συντάξεων, με στόχο την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους. Αν και στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα περιγράφεται η κεντρική αρχή της ενοποίησης και όλες οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν και θα εξειδικευθούν στη συνέχεια, με υπουργικές αποφάσεις, στόχος είναι η εφαρμογή ενός ενιαίου κανονισμού παροχών - εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους. Αυτό κρύβει νέες ανατροπές, αύξηση εισφορών και μείωση παροχών, αλλά και ενοποίηση περιουσιών, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ομάδα των ασφαλισμένων σε Ταμεία που ακόμη διαθέτουν κάποια αποθεματικά. Πονοκέφαλο αναμένεται να προκαλέσει και η κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς ήδη έγινε η αρχή με την περικοπή 223 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχονται από το 2016 εθνική σύνταξη και ρήτρα μηδενικού ελλείματος "

Μητσοτάκης: Εξεταστική για την ζημιά που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τραπεζικό σύστημα

Τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφήνει ανοιχτή ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του σήμερα, Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του με τίτλο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα;» κάνει επιπλέον ειδική αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος με άρθρο του τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon και με τίτλο «Να Αφελληνιστούν», είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε τότε ότι «όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα!»

Δηλαδή αυτό που στην ουσία έγινε καθώς με την ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%, ενώ το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα «επιθετικά» hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης.

Ολόκληρο το άρθρο ακολουθεί:

«Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη δήθεν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές επιλογές και οι αστοχίες της ίδιας της Κυβέρνησης είναι αυτές που δημιούργησαν την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ζημίωσε ευθέως τον Ελληνικό λαό.
Τον Ιούνιο του 2014, η αξία των παλαιών μετοχών των συστημικών τραπεζών αποτιμούνταν σε 37,8 δις ευρώ, ενώ σήμερα οι ίδιες μετοχές αξίζουν μόλις 800.000.000 ευρώ. Μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκαν 37 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δις προέρχονταν από το ΤΧΣ (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο) και 17 δις από Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Αλλά πέραν της ασύλληπτης απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών και το βαρύ πλήγμα στους επενδυτές και το Δημόσιο, με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%. Το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα “επιθετικά” hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που επέφεραν αυτήν τη ζημιά ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο πρώτος υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης αποφάσισε ότι δεν έχουμε ανάγκη από χρήματα και απαρνήθηκε τα 11 δις του ΤΧΣ που με δική του υπογραφή επεστράφησαν στους δανειστές μας. Η κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις μας οδήγησε αργότερα στο κλείσιμο των τραπεζών, τα Capital Controls και προκάλεσε τη φυγή πλέον των 40 δις ευρώ καταθέσεων.

Η Κυβέρνηση έκανε συστηματικά ό,τι περνούσε από το χέρι της για να οδηγηθούμε σε μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση υπό τη δαμόκλειο σπάθη του bail-in από την 1η Ιανουαρίου 2016, λόγω της εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Είναι ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς ότι ο κ. Βαρουφάκης, με άρθρο του τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon και με τίτλο “Να Αφελληνιστούν”, είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε ότι “όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα!”

Γιατί έπρεπε να γίνει αυτό; Διότι, κατά τον κ. Βαρουφάκη “η μόνη βιώσιμη λύση είναι οι τράπεζες να αφελληνιστούν ... αφήνοντας εκτός νυμφώνος τη διαπλοκή Ελλήνων πολιτικών και Ελλήνων τραπεζιτών”.

Αυτό επετεύχθη. Η ανακεφαλαιοποίηση για την οποία επαίρεται σήμερα η Κυβέρνηση είχε πράγματι ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό των τραπεζών. Αλλά παράλληλα προκάλεσε τεράστια ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο και σε παραδοσιακούς Έλληνες μεγαλομετόχους που είχαν στηρίξει τις τράπεζες σε προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Μάλιστα με την ανακεφαλαιοποίηση αυτή αποκλείστηκαν οι ‘Έλληνες μικροεπενδυτές από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε τρεις από τις τέσσερις τράπεζες τη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα σε νέους μετόχους του εξωτερικού να αποκτήσουν τον απόλυτο μετοχικό έλεγχο των ελληνικών τραπεζών μόνο με 5 δις ευρώ.

Σε ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, ανάμεσα σε άλλα ζήτησα να μάθω σε ποια χρηματιστηριακή τιμή εκτιμά ότι θα πρέπει να ανέλθουν οι μετοχές των τραπεζών για να ανακτηθούν τα χρήματα που έχει διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Περιμένω με ενδιαφέρον την απάντηση, ιδιαίτερα καθώς σε άλλες χώρες όπου το Δημόσιο συμμετείχε σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών όχι μόνο δεν ζημίωσε αλλά τελικά ωφελήθηκε.

Όλα αυτά προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν στο μέλλον από μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσον η προφητεία του κ. Βαρουφάκη εκπληρώθηκε στο ακέραιο από μνημειώδη αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου. Και βέβαια να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Εξεταστική για την ζημιά που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τραπεζικό σύστημα"

Λεβέντης: Πανικόβλητος ο Τσίπρας, φοβάται ότι θα πέσει - Έχουν αποφασίσει μείωση 40% στις συντάξεις

Την απογοήτευσή του από την συνάντηση που είχε χθες Σάββατο με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Έχω μάθει να κουβεντιάζω γρήγορα, η συζήτηση ήταν "τα ζώα μου αργά"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο Μega, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός, φοβούμενος ότι θα πέσει η κυβέρνησή του, του ζήτησε συνάντηση μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό, προκειμένου να συζητήσουν για μελλοντική συνεργασία.

Ο Βασίλης Λεβέντης ξεκαθάρισε ότι η Ένωση Κεντρώων «δεν θα γίνει τσόντα» και ότι θα συμμετείχε μόνο σε μια οικουμενική κυβέρνηση. «Εγώ δεν θα γίνω Κουβέλης ή Καμμένος» είπε χαρακτηριστικά.

«O Τσίπρας κατάλαβα ότι φοβάται ότι θα πέσει η κυβέρνηση από το ασφαλιστικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συνεργασία, απαντά αρνητικά. «Είπα στον Τσίπρα "μη φαντάζεσαι ότι εγώ θα γίνω τσόντα όπως οι άλλοι''» τόνισε.





«Πως να στηρίξω όταν δεν δέχονται το πρόγραμμα των κεντρώων για τις συντάξεις» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι ο Τσίπρας έχει 11 βαρίδια βουλευτές, που δεν θα στηρίζουν το ασφαλιστικό, τους οποίους όπως είπε γνωρίζει.

Σχολιάζοντας τη στάση των άλλων κομμάτων, είπε ότι απογοητεύτηκε από τον Θεοδωράκη και την Γεννηματά, καθώς «δεν είπαν τίποτα».

Τέλος, ανέφερε ότι δεν αποκλείει οικουμενική τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, εκτιμώντας ότι σε τέτοια περίπτωση, η ΝΔ θα διασπαστεί.

Ειδικά όσον αφορά στη ΝΔ, επισήμανε ότι ο κ. Πλακιωτάκης είχε τρακ και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αλλάξει πολιτική τέσσερις φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. «Σε κάφρους νομίζουν ότι απευθύνονται;» είπε.

Ακόμη, αποκαλύπτοντας μικρά-μικρά από τη σύσκεψη των αρχηγών, είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Θεοδωράκης έπαιζε συνέχεια με το κινητό του, ενώ η κυρία Γεννηματά είχε έρθει αποφασισμένη να μην μιλήσει για τι ασφαλιστικό, αλλά δεν το απέφυγε...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Πανικόβλητος ο Τσίπρας, φοβάται ότι θα πέσει - Έχουν αποφασίσει μείωση 40% στις συντάξεις"

Σαπίζουν στο αμαξοστάστιο του ΟΑΣΑ τέσσερα διώροφα λεωφορεία

Σαπίζουν στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ τέσσερα διώροφα λεωφορεία που κόστισαν στο δημόσιο 1,6 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Τα λεωφορεία παραλήφθηκαν από τον Οργανισμό το 2010 με σκοπό να εκτελούν τουριστικά δρομολόγια, ωστόσο αποφασίστηκε η αναστολή της συγκεκριμένης γραμμής.

Το 2012 οι συνδικαλιστές μπλόκαραν την ενοικίαση των οχημάτων, ενώ ένας ακόμα διαγωνισμός ναυάγησε τρία χρόνια μετά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπίζουν στο αμαξοστάστιο του ΟΑΣΑ τέσσερα διώροφα λεωφορεία"

Δημοσκόπηση Kapa Research: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχασαν τη μισή εκλογική τους δύναμη σε δύο μήνες

Εικόνα κόπωσης και φθοράς εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη μετά τις εκλογές δημοσκόπηση.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Kapa Research για το Βήμα της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 18,4%, έναντι 14,9% της ΝΔ, με ένα ποσοστό άνω του 40% των ερωτηθέντων να κρατά αποστάσεις από τα δύο κόμματα.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 5,6%, το ΠΑΣΟΚ 4,5% και το ΚΚΕ 4,4%. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, το Ποτάμι με 2,2% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,1%.

Το 18,2% δήλωσε ότι δεν θα πήγαινε να ψηφίσει, ένα ποσοστό 15,9% δήλωσε αναποφάσιστο, ενώ ένα άλλο 6,1% δήλωσε ότι θα ψήφιζε λευκό ή άκυρο.

Οι πολίτες κρίνουν αρνητικά σε ποσοστά άνω του 65% όλες τις κορυφαίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και σήμερα. Σε ότι αφορά την κυβερνητική συνεργασία ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ, αυτή κρίνεται αρνητικά σε ποσοστό 71,4%.

Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός εάν η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία, το 23,5% προκρίνει τη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Οικουμένη κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της ΝΔ προτιμά το 37,8%, ενω παραίτηση και προσφυγή σε εκλογές θα ήθελε το 25,8%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Kapa Research: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχασαν τη μισή εκλογική τους δύναμη σε δύο μήνες"

Ρωσικό μαχητικό εισήλθε "κατά λάθος" στον ισραηλινό εναέριο χώρο

Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος προερχόμενο από τη Συρία εισήλθε πρόσφατα "κατά λάθος" στον ισραηλινό εναέριο χώρο πριν γυρίσει πίσω, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν.

"Ρωσικό αεροσκάφος από τη Συρία εισήλθε στον εναέριο χώρο μας σε βάθος ενός μιλίου (1,6 χλμ.), αλλά όλα ρυθμίστηκαν αμέσως και το ρωσικό αεροπλάνο επέστρεψε προς τη Συρία", δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.

"Πρόκειται προφανώς για λάθος του πιλότου που πετούσε κοντά στο Γκολάν", είπε ο Γιααλόν. Το Ισραήλ προσάρτησε μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν (βορειοανατολικά) το 1981, μετά την κατάληψή του στον πόλεμο του Ιουνίου του 1967, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν επίσημα σε κατάσταση πολέμου.

Υπάρχει μια "γραμμή επικοινωνίας και συντονισμού για την αποφυγή παρεξηγήσεων στη Συρία μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη δεν έχουν πρόθεση να μας επιτεθούν, γι 'αυτό δεν πρέπει η αντίδρασή μας να είναι αυτόματη και να τα καταρρίπτουμε μόλις γίνει ένα λάθος", πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγες ημέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού βομβαρδιστικού που καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα σύνορα της Συρίας. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο τους, αντίθετα οι Ρώσοι τονίζουν ότι το Su-24 παρέμεινε στον συριακό εναέριο χώρο.

Ο Γιααλόν υπενθύμισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, το Σεπτέμβριο, να συγκροτήσουν έναν μηχανισμό συντονισμού στρατιωτικής δράσης των χωρών τους προκειμένου να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 12 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από το 2013, κυρίως για να πλήξει μεταφορές όπλων που προορίζονταν για τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι επιδρομές αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την ισραηλινή πλευρά.

Τον Σεπτέμβριο 2014 το Ισραήλ κατέρριψε συριακό πολεμικό αεροπλάνο ρωσικής κατασκευής, ένα Sukhoi 24, που είχε παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο στα υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό μαχητικό εισήλθε "κατά λάθος" στον ισραηλινό εναέριο χώρο"

Γερμανία: Το 48% δεν θέλουν τη Μέρκελ υποψήφια καγκελάριο το 2017

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί ψηφοφόροι που έλαβαν μέρος σε μια δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα δήλωσαν ότι δεν θέλουν η Άνγκελα Μέρκελ να είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας μετά τις εθνικές εκλογές του 2017.

Η δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε η TNS-Emnid και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild am Sonntag, κατέδειξε ότι το 48% των Γερμανών ψηφοφόρων τάσσεται εναντίον μιας νέας υποψηφιότητας της Μέρκελ για την καγκελαρία, ενώ το 44% του δείγματος αντιθέτως επιθυμεί η νυν καγκελάριος να διεκδικήσει νέα θητεία.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που υποστηρίζει τη Μέρκελ είναι υψηλότερο στο ανατολικό τμήμα της χώρας (55%). Υψηλότερο είναι το ποσοστό της νυν καγκελαρίου επίσης μεταξύ των γυναικών (46%), κατά την έρευνα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του κόμματος της Μέρκελ υποστηρίζει μια νέα υποψηφιότητα της (87%), ενώ ένα 12% αντιμετωπίζει πιο επιφυλακτικά το ενδεχόμενο αυτό.

Η πολιτική της Μέρκελ έναντι των προσφύγων θεωρείται σωστή από το 40% των ψηφοφόρων. Αντιθέτως, το 47% αντιμετωπίζει την προσέγγισή της με δυσαρέσκεια.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 579 Γερμανών ψηφοφόρων.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Το 48% δεν θέλουν τη Μέρκελ υποψήφια καγκελάριο το 2017"

Πυρ ομαδόν από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης

Ο εκνευρισμός με τον οποίο αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, συνιστά, κατά την αντιπολίτευση, την καλύτερη απόδειξη για τον προσχηματικό χαρακτήρα που είχε η πρόσκληση και στην πραγματικότητα στόχευε στο να παγιδεύσει τα κόμματα σε προειλημμένες αποφάσεις που δεν μπορεί να υποστηρίξει επειδή κινδυνεύει να ανατραπεί από τους βουλευτές του.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ενώ από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, συνεχίζοντας την επιθετική τακτική που είχε χαράξει η Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι «έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια». Τον «λάθος δρόμο που έχει πάρει ο πρωθυπουργός» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ενώ αποκαλυπτικός υπήρξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων που μίλησε για το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί η ενδοτική στάση στο Προσφυγικό για να αποκομίσει οφέλη η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

«Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, συμμετείχα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Είναι μια ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια – και εγώ προσωπικά – και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε τη δυνατότητα να στηλιτεύσει «τις θέσεις, τις απόψεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων», δηλαδή το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση. «Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε με δήλωσή του, ο υποψήφιος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, οφείλει να παραιτηθεί». «Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα, που επέβαλε το σκληρότερο τρίτο Μνημόνιο και που οδηγεί την οικονομία στη λάθος κατεύθυνση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό και θέτει τη χώρα σε κίνδυνο, εκτός από μια ειλικρινή συγγνώμη, περισσότερη αυτογνωσία και ταπεινότητα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κ. Τσίπρας που χώρισε την ελληνική κοινωνία σε “υπερήφανους διαπραγματευτές” και “προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες” και δίχασε το λαό όσο κανένας πολιτικός από τη Μεταπολίτευση και μετά, θα αποτελεί σύντομα ένα κακό παρελθόν για την πατρίδα μας», κατέληξε.

Γεννηματά: Κόψτε τη σπέκουλα, όχι τις συντάξεις

«Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. «Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ειδικά για το ζήτημα του ασφαλιστικού επισημαίνεται ότι η Δημοκρατι9κή Συμπαράταξη έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της και τις κόκκινες γραμμές της. «Και σε αυτό ψεύδεται», σημειώνεται για τον κ. Τσίπρα. «Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα».

«Επιτέλους όμως δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τις προτάσεις του στη Βουλή και στην ΟΚΕ. Το φάντασμα θα βγει επιτέλους στο φως. Πλήρης δικαίωση της δικής μας στάσης σήμερα. Η σπέκουλα κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν περνά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η κυρία Γεννηματά είχε επιτεθεί στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα», καθώς και «απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού». Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταθέσει τις προτάσεις του για διάλογο στη Βουλή και υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις».

Θεοδωράκης: Οι συναντήσεις αρχηγών δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα

«Ο δρόμος που τραβάει ο κ. Τσίπρας είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «τα προβλήματα της κοινωνίας θα τα έλυνε μια κυβέρνηση που θα είχε στόχους και θα είχε τους ανθρώπους που έκαναν τις πολιτικές αλλά φαίνεται ότι αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε προτάσεις, ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «γιατί οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών που διατείνονταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς σύνορα που ο καθένας μπορεί να έρχεται και να πηγαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι «είναι το τέρας που έκρυβαν όλα τα κόμματα εξουσίας κάτω από το χαλί και δε θέλουν να το αντιμετωπίσουν», ενώ το Ποτάμι είναι έτοιμο να πει τις απόψεις του στη Βουλή καθώς επιθυμεί ένα βιώσιμο σύστημα χωρίς νέες περικοπές και χωρίς νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής. Και επεσήμανε χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι διαδήλωνε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τότε που ο κ. Γιαννίτσης προσπαθούσε να κάνει κάποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει μια ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή έγινε δεκτή από όλους, πλην του εκπροσώπου της ΝΔ, η πρότασή του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από αυτή τη Βουλή με ένα πιο αναλογικό σύστημα. «Τους περιγράψαμε και το σύστημα που θέλει το Ποτάμι», είπε και εξήγησε ότι πρόκειται «για ένα σύστημα με δύο κάλπες που θα καταργήσει τη δυνατότητα των επωνύμων και των πλουσίων να έχουν εύκολη πρόσβαση στη Βουλή».

Λεβέντης: Τα δίνει όλα στο Προσφυγικό για να μην πέσει από το Ασφαλιστικό

Επικριτικός για τη στάση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη υπήρξε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος υποστήριξε ότι η σύσκεψη έγινε επειδή ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πιέσει τους δανειστές για το ασφαλιστικό μέσω του προσφυγικού: «Να τους δώσει ό,τι θέλουν στο προσφυγικό μήπως υπάρξει χαλάρωση στο ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενική γιατί θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές είναι μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας μού έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική, επιμένει στη διακυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ» συμπλήρωσε. «Ζητούσε αορίστως συναίνεση, δεν παρουσίασε απολύτως τίποτα».

Κατά τον κ. Λεβέντη, «στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση της πίεσης των δανειστών στο ασφαλιστικό, επειδή ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει το ασφαλιστικό», συνέχισε. «Αυτό το πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού δεν θα περάσει, γιατί έχουν κουραστεί οι ξένοι με αναξιόπιστους πρωθυπουργούς», συμπλήρωσε. Ενώ σε ερώτηση εάν θα δώσει στήριξη, απάντησε: «Όση στήριξη και να παράσχω, έχουν ήδη υπογράψει 40% μείωση των συντάξεων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρ ομαδόν από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news