facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

«Σκάνδαλο» η ανακεφαλαιοποίηση λέει ο Λαφαζάνης - Ζητά εξεταστική επιτροπή

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε συνεχώς την παλιότερη ανακεφαλαιοποίηση και έλεγε με σαφήνεια πως θα αποδοθούν ευθύνες, τώρα ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα πραγματοποιεί ένα ακόμα μέγα σκάνδαλο, με το οποίο πάει να κουκουλωθεί όλη η υπόθεση ανακεφαλαιοποίησης και ακολουθεί την ίδια πεπατημένη» είπε στον Alpha 989.

Υποστήριξε ακόμη ότι έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα στην ελληνική ιστορία, ίσως το μεγαλύτερο, το οποίο ονομάζεται εκχώρηση ελληνικών τραπεζών στα ξένα funds με απώλεια πάνω από 40 δισ. ευρώ του Δημοσίου, που καταχωρήθηκαν στα δάνεια του ελληνικού κράτους.

«Ταυτόχρονα, με τις απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ, χάθηκαν πολλά λεφτά και από τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί είχαν επενδύσει στις τράπεζες αλλά και από χιλιάδες μικροεπενδυτές. Θάβεται οριστικά και αμετάκλητα η ανάπτυξη της χώρας. Το μέλλον της χώρας μας είναι προδιαγεγραμμένο. Αν ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι ελέγχουν τις τράπεζες, αυτό είναι το τέλος της χώρας, ενώ οι κυβερνήσεις και το πολιτικό κατεστημένο θα μετατραπούν πλήρως σε υπηρετικό προσωπικό τους. Βαδίζουμε προς τα εκεί κοιμώμενοι και μέσα στο πλαίσιο αυτό έχει επιβληθεί σιωπητήριο» πρόσθεσε.

Ο ίδιος πρότεινε να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες για να παίξουν αναπτυξιακό ρόλο και να γίνει άμεσα Εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή στη Βουλή για τις συνθήκες της ανακεφαλαιοποίησης.

«Δεν έχω αυταπάτες για τις επιτροπές αυτές, αλλά θα προκαλέσουν μια δημόσια συζήτηση μέσα από την οποία θα αποκαλυφθούν πάρα πολλά πράγματα. Εγώ και η ΛΑΕ δεν θα το ξεχάσουμε, αυτή η υπόθεση θα διερευνηθεί και θα αποδοθούν οι βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες» κατέληξε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκάνδαλο» η ανακεφαλαιοποίηση λέει ο Λαφαζάνης - Ζητά εξεταστική επιτροπή"

Μαχαίρι σε συντάξεις και παροχές δημοσιογράφων

Οι μειώσεις των συντάξεων θα ισχύσουν από την 1.1.2016 ενώ στις αποδοχές των εργαζομένων από την 1.12.2015

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν την παραμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ, όπου συζητείται η εισήγηση Κατρούγκαλου για την μεγάλη αιματοχυσία στα ταμεία.

Την εισήγηση στο δημοσιογραφικό ταμείο, για τη νέα σφαγή των επικουρήσεων στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, έκαναν ο πρόεδρος Ευαγγ. Τάτσης, της ομάδας Γκανά από την ΕΠΗΕΑ (οικονομικός διευθυντής μέχρι το λουκέτο στην Ελευθεροτυπία), η πρόεδρος της επιτροπής του ΤΥΠ Α. Σταθάτου και ο αναπληρωτής ταμίας Σίμος Καταϊφτσής από τη Θεσσαλονίκη.

Οι περικοπές των συντάξεων υπολογίζονται σε ετήσια βάση σε 3,2 εκ. Ευρώ. Η νέα παράνομη μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΔΟΕΑΠ περιλαμβάνει τροποποίηση της απόφασης 22/2010 (περικοπές της Διοίκησης υπό την κυρία Ελένη Σπανοπούλου) με επανυπολογισμό του ετήσιου ποσού που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι , από το οποίο αφαιρούνται αρχικά δύο μηνιαίες καταβολές και εν συνεχεία το ποσό που απομένει διαιρείται δια 12 και επιβάλλεται εκ νέου οριζόντια μείωση 8%.

Σε ό,τι απομένει γίνεται βέβαια νέα παράνομη (αντικαταστατική) παρακράτηση για περίθαλψη, οι κρατήσεις για φόρο εισοδήματος κλπ.

Σε ένα κείμενο μιας σελίδας, κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο «πρόταση εξορθολογισμού συντάξεων» και σε τέσσερις παραγράφους, εκτελούνται εν ψυχρώ από την πλειοψηφία του ΔΣ οι αποφάσεις για τους συνταξιούχους του ταμείου, προφανώς για να αιτιολογηθεί η στάση πληρωμών του εφάπαξ των νέων συνταξιούχων και να αποφύγουν τις πιέσεις από προμηθευτές (φαρμακεία, νοσηλευτήρια, διαγνωστικά κλπ) που υπολογίζονται σε 13 εκ. ευρώ.

Συνδικαλιστικά στελέχη χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση για μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΔΟΕΑΠ με την οποία τροποποιείται η απόφαση 22/2010 (αυθαίρετες περικοπές της διοίκησης Σπανοπούλου) με επανυπολογισμό του ετήσιου ποσού που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, από το οποίο αφαιρούνται αρχικά δύο μηνιαίες καταβολές και εν συνεχεία το ποσό που απομένει διαιρείται δια 12 και επιβάλλεται εκ νέου οριζόντια μείωση 8%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαχαίρι σε συντάξεις και παροχές δημοσιογράφων"

ΕΕ: Δρομολογούνται αλλαγές στη φορολογία των εταιρειών

Αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των εταιρειών, πολυεθνικών και μη, δρομολογούνται από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας τον ανταγωνισμό ως μία «επιβλαβή» διαδικασία και τα μοντέλα που εφαρμόζονται «ξεπερασμένα».

Τη σχετική έκθεση που αφορά «τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling και άλλα μέτρα», παρουσίασε στο Στρασβούργο η ειδική προσωρινή επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την προεδρία του Γάλλου ευρωβουλευτή Αλέν Λαμασούρ. Την έκθεση εισηγήθηκαν η σοσιαλίστρια Ελίζα Φερέρα (Πορτογαλία) και ο φιλελεύθερος Μικαέλ Τερέρ (Γερμανία). Η έκθεση εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 85 αποχές.

Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζητούν να διαμορφωθεί μια ισόρροπη και δίκαιη φορολογική πολιτική, ως αναπόσπαστο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη. Εξηγούν ότι τα μοντέλα φορολογίας εταιρειών στις βιομηχανικές χώρες, σχεδιάστηκαν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όταν η διασυνοριακή δραστηριότητα ήταν περιορισμένη. Σήμερα, η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση της οικονομίας, έχουν μεταβάλει ριζικά την παγκόσμια αλυσίδα αξίας και τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επιπλέον οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες έχουν πλέον διακρατική δομή, που επιβάλλει την υπέρβαση των εθνικών φορολογικών κανόνων, οι οποίοι δεν έχουν συμβαδίσει με την εξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το ψήφισμα τονίζει τις «επιζήμιες πρακτικές ορισμένων φορολογικών εθνικών διευθύνσεων» που επιτρέπουν στις πολυεθνικές να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες από αυτές στις οποίες τα απέκτησαν, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι αποδεικνύεται επιβλαβής ο σημερινός εταιρικός φορολογικός ανταγωνισμός που ευνοεί την ανάπτυξη πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και φοροδιαφυγής.

Το ΕΚ ζητά μεταξύ άλλων, την καθιέρωση υποχρεωτικής υποβολής όλων των οικονομικών στοιχείων των πολυεθνικών επιχειρήσεων ανά χώρα. Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη, οι φόροι καθώς και οι επιδοτήσεις που έχουν εισπραχθεί. Οι ευρωβουλευτές τάσσονται επίσης, υπέρ της άμεσης καθιέρωσης υποχρεωτικής πανευρωπαϊκής κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιριών (ΚΕΒΦΕ) και ζητούν από τα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν συστηματικά τις εθνικές τους αποφάσεις και άλλα φορολογικά στοιχεία, που έχουν αντίκτυπο σε άλλα κράτη-μέλη.

Με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Ελίζα Φερέρα δήλωσε ότι με το εν λόγω κείμενο αλλάζουν πλέον οι «κανόνες παιγνιδιού» στην Ευρώπη στα θέματα φορολογίας, ενώ ο Μικαέλ Τερέρ μίλησε από πλευράς του για «ορόσημο στο δύσκολο δρόμο για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου, για ένα δικαιότερο φορολογικό ανταγωνισμό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Δρομολογούνται αλλαγές στη φορολογία των εταιρειών"

Εκτός λειτουργίας το Taxisnet στις 28-29 Νοεμβρίου

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, στο πλαίσιο της υλοποίησης σημαντικών έργων αναβάθμισης και επέκτασης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, έχει προγραμματίσει εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στις υπολογιστικές υποδομές της, για το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Νοεμβρίου 2015.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, δεν θα είναι προσβάσιμα τα portals www.gsis.gr και www.minfin.gr και κατά συνέπεια, δεν θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός λειτουργίας το Taxisnet στις 28-29 Νοεμβρίου"

Βουλή: Αντίθετη η αντιπολίτευση με τον προϋπολογισμό του 2016

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2016 και κυρίως για τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την κύρωση του προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός, στοχεύει στη δημοσιονομική ισορροπία και την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε στην αγόρευσή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας. Προσέθεσε ότι στηρίζεται σε συντηρητικές εκτιμήσεις, εφόσον δεν λαμβάνονται υπόψη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η αξιολόγηση του νέου προγράμματος και η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, την οποία χαρακτήρισε "προϋπόθεση" για να τεθεί η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, αποτυπώνουν ιδεοληπτική αριστερή εμμονή στη διατήρηση των υπαρχόντων και στην προσθήκη νέων φόρων» υποστήριξε ότι εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ εκτίμησε ότι περιλαμβάνονται φόροι άνω των 2 δισ. ευρώ που διαλύουν την ιδιωτική οικονομία. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε και το δημόσιο χρέος διογκώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014.

Την άποψη ότι ο προϋπολογισμός του 2016 υπονομεύει την πρωτογενή παραγωγή και θέτει τις βάσεις για την καταστροφή της χώρας υποστήριξε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, που τόνισε ότι εξαιτίας αυτών των πολιτικών χιλιάδες Έλληνες έχουν φύγει από τη χώρα.

Για τον «σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών», έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας ότι από το 2015 έως το 2016 έχουν συμφωνηθεί μέτρα 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές δαπανών. «Λαμβάνονται περισσότερα μέτρα που παράγουν ελάχιστα αποτελέσματα. Η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, και επιστρέφει στα ελλείμματα» είπε ο κ. Κουτσούκος.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, δήλωσε από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο όνομα της κερδοφορίας των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης θυσιάζει τα λαϊκά συμφέροντα και υποστήριξε ότι η όποια ανάπτυξη, εκτός από τον προσωρινό χαρακτήρα που θα έχει, θα μεγαλώσει τις κοινωνικές αδικίες και τις ανισότητας.

«Τα στοιχεία της οικονομίας παραμένουν ζοφερά» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Υποστήριξε δε ότι οι αρνητικοί δείκτες που καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν είναι «αποτέλεσμα των κακών εταίρων», αλλά του καταστρεπτικού εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ζήτησε να αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα «οι παθογένειες και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας».

Η απομείωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατέστρεψε τις ελληνικές τράπεζες, υποστήριξε κατά την αγόρευσή του ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που σχεδίασε την αναπτυξιακή τράπεζα, που μαζί με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης.

Λύση οικουμενικής διακυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, πρότεινε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης και ζήτησε να σταματήσουν οι κρατικές ενισχύσεις στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης των ΔΕΚΟ και να καταργηθούν οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ. «Επιφυλασσόμαστε επί της αρχής» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Αντίθετη η αντιπολίτευση με τον προϋπολογισμό του 2016"

Όχι δύο, αλλά 16 οι υπάλληλοι της Βουλής με πλαστά πτυχία!

Συνολικά 16 είναι τελικά οι υπάλληλοι της Βουλής που εντοπίστηκαν με πλαστά πτυχία και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα.

Πρόκειται για 15 μόνιμους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν με πλαστά πτυχία πανεπιστημίου ή παραποιημένα απολυτήρια Λυκείου μετά από έρευνα που είχε διαταχθεί επι προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη και για έναν συμβασιούχο που «πιάστηκε» στην φάκα πρόσφατα μετά από επανεξέταση των φακέλων για ανανέωση των συμβάσεων.

Ο τελευταίος τέθηκε κατευθείαν εκτός Βουλής ενώ οι υπόλοιποι έχουν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη. Αν διαπιστωθεί ότι τα πλαστά στοιχεία είχαν καθοριστικό ρόλο για την πρόσληψή τους θα απολυθούν.

Εκτός αυτών εκτός Βουλής τέθηκε συμβασιούχος που εντοπίστηκε να εργάζεται παράλληλα και σε άλλο δημόσιο φορέα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο συγκεκριμένος όχι μόνο δεν πάταγε την Βουλή παρά μόνο για να πληρωθεί αλλά από το 2008 λάμβανε και υπερωρίες!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Όχι δύο, αλλά 16 οι υπάλληλοι της Βουλής με πλαστά πτυχία!"

Αντωνοπούλου: «Ανέφικτη η παράταση των συμβάσεων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας»

Ως «νομικά ανέφικτη» χαρακτήρισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, τη δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων των απασχολούμενων του τρέχοντος Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, στους Δήμους, όπως έχει ζητήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Τη σχετική απάντηση στην ΚΕΔΕ έδωσε σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με αντιπροσωπεία της, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της κ. Πατούλης.

Ωστόσο, κατά τη συνάντηση «άνοιξε» σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η συζήτηση για την υλοποίηση νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Απασχόλησης 50.000 ανέργων με απώτατο χρονικό όριο έναρξή τους, τον Απρίλιο. Η ΚΕΔΕ πρότεινε στο νέο αυτό πρόγραμμα η διάρκεια των συμβάσεων να μην είναι 5 μήνες αλλά 12 μήνες.

Η ΚΕΔΕ, στη σχετική της ανακοίνωση τονίζει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, συμφωνεί η χρονική διάρκεια των συμβάσεων να είναι μεγαλύτερη από τους 5 μήνες που είναι σήμερα αλλά επισημαίνεται ότι «για να καταστεί όμως εφικτό κάτι τέτοιο θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντωνοπούλου: «Ανέφικτη η παράταση των συμβάσεων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας»"

Θεοχάρης: 300 εκατ. ευρώ ζητά το δημόσιο μέσα σε πέντε ημέρες από τις επιχειρήσεις

Μέσα σε πέντε ημέρες καλούνται 25.000 επιχειρήσεις να καταβάλλουν 300 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο επισημαίνει σε ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Αναφέρει ότι οι φορολογούμενοι λόγω της αύξησης της προκαταβολής από 80 στο 100% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, ενημερώθηκαν στις 24 Νοεμβρίου και θα πρέπει να έχουν πληρώσει στις 30/11 ποσά που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ για κάθε μία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοχάρης: 300 εκατ. ευρώ ζητά το δημόσιο μέσα σε πέντε ημέρες από τις επιχειρήσεις"

Διαγράφονται όλα τα πρόστιμα ανέργων στις συγκοινωνίες

Σε διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε ανέργους για μη καταβολή κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, για το διάστημα 2 Ιουλίου 2010 έως 2 Ιουλίου 2015, προχωρά ο ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη προς τον ΟΑΣΑ, την ΟΣΥ και στην ΣΤΑΣΥ, που δημοσιεύθηκε στην «Δι@ύγεια», το πρόστιμο ακυρώνεται ακόμη και αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης, σύμφωνα με την διαδικασία του δημοσίου εσόδου.

Οι δικαιούχοι θα προσέρχονται σε ώρες λειτουργίας και σημεία εξυπηρέτησης κοινού του Ομίλου ΟΑΣΑ. Για την απόδειξη της ιδιότητας του ανέργου, απαιτούνται Αστυνομικό Δελτίο Ταυτότητας και δελτίο ανεργίας εφόσον αυτό είναι ακόμα σε ισχύ ή σε διαφορετική περίπτωση βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ με την οποία θα αποδεικνύεται η εγγραφή του αιτούντα στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία της παράβασης ή την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

Προϋπόθεση για την διαγραφή του προστίμου είναι ο παραβάτης να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ ως άνεργος κατά την ημερομηνία τέλεσης της παράβασης, είτε κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου που προβλέπει την συγκεκριμένη ρύθμιση, δηλαδή στις 2 Ιουλίου 2015.
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγράφονται όλα τα πρόστιμα ανέργων στις συγκοινωνίες "

Νέα ηγεσία στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη αποχώρηση του Θέμη Μπαλασόπουλου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ θα συνεδριάσει με θέμα την επανασυγκρότησή της μετά την παραίτηση του προέδρου της.

Ο Θέμης Μπαλασόπουλος παραιτήθηκε πρόσφατα από την προεδρία της παράταξης «Συνδικαλιστική Ανατροπή στους ΟΤΑ» (πρώην ΠΑΣΚΕ), προκειμένου να επικεντρωθεί στην ΑΔΕΔΥ.

Αντικαταστάτης του αναμένεται να είναι ο Νίκος Τράκας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη, καθώς τον διαδέχτηκε στην ηγεσία της παράταξης.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ηγεσία στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη αποχώρηση του Θέμη Μπαλασόπουλου"

ΣτΕ: Ανταλλαγή δασικών εκτάσεων συναιτερισμών με άλλες εκτάσεις του δημοσίου

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο, υποχρεούται σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, την νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), να ανταλλάσσει ή να απαλλοτριώνει δασικές εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών και φυσικών προσώπων, από την στιγμή που αυτές δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, λόγω του δασικού τους χαρακτήρα.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και 257 μελών του, που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση («παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας», όπως λέγεται) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανταλλαγή της έκτασης των 345 στρεμμάτων, που έχει στην κατοχή του στη θέση Χαμωλιά Βραώνας του δήμου Μαρκοπούλου Αττικής, με ίσης αξίας έκταση του Δημοσίου ή την απαλλοτρίωση της έκτασης αυτής.

Ο οικοδομικός συνεταιρισμός τον Ιούλιο του 2010 είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στο επίμαχο υπουργείο για ανταλλαγή ή απαλλοτρίωση της δασικής έκτασής του, καθώς τα δάση και οι δασικές εκτάσεις δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν οικιστικά, αλλά δεν έτυχε απαντήσεως.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην υπ’ αριθ. 3052/2015 απόφασή του η νομοθεσία (νόμοι 998/1979, 3208/2003 και 4280/2014) προβλέπει ότι με το Δημόσιο μπορεί να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι ιδιοκτήτες δασών ή δασικών εκτάσεων ή εκτάσεων όπου απαγορεύεται η δόμηση ή είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι ή αποτελούν τμήμα γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Για την ανταλλαγή αυτή πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα του οικοδομικού συνεταιρισμού, κ.λπ.

Οι δικαστές του ΣτΕ ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο την ΕΣΔΑ και την νομοθεσία έκριναν ότι η Πολιτεία όφειλε «να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή την έγκριση της ανταλλαγής της δασικής έκτασης του εν λόγω συνεταιρισμού» και για το λόγο αυτό ακύρωσε την άρνηση της διοίκησης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή την ανταλλαγή της επίμαχης δασικής έκτασης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Ανταλλαγή δασικών εκτάσεων συναιτερισμών με άλλες εκτάσεις του δημοσίου"

Συστήνεται Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ επανασυστήνει η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Θα προΐσταται ο πρωθυπουργός και θα μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας -Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών, Επικρατείας και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής σε ζητήματα σχετικά με την οργάνωση, λειτουργία και αξιολόγηση των υπηρεσιών και των φορέων του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί ότι ανάλογο συμβούλιο είχε συσταθεί προ λίγων ετών χωρίς να καταφέρει να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Την προετοιμασία και υποστήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης αναλαμβάνει η Ομάδα Υποστήριξης της Μεταρρύθμισης, στην οποία προεδρεύει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Εσωτερικών και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας.

Η Ομάδα αυτή επικουρείται από έναν ειδικό σύμβουλο-συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έναν ειδικό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έναν εμπειρογνώμονα και έναν σύμβουλο του πρωθυπουργού.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συστήνεται Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης"

Ποτάμι: Αυξάνουν κατά €9.678 το μισθό 186 υπαλλήλων ΥΠΟΙΚ

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εξαπολύει το Ποτάμι, με αφορμή κατάθεση τροπολογίας που αυξάνει τον μισθό 186 υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ κατά 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι σημειώνει:

«Χθες, Τρίτη 24/11 και ώρα 16:00, είχε προγραμματιστεί η συζήτηση και ψηφοφορία για ένα σχέδιο νόμου.

Μιάμιση ώρα μόλις πριν την ψηφοφορία (14:25 για την ακρίβεια) κατατέθηκε τροπολογία που προέβλεπε ότι 186 υπάλληλοι του Yπουργείου Oικονομικών θα λάβουν ετησίως περί το 1,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 9.678 ευρώ ο καθένας, δηλαδή θα λάβουν αύξηση λίγο περισσότερα από 800 ευρώ τον μήνα!

Κι όλα αυτά ενώ από τον Οκτώβριο εκκρεμεί να κατατεθεί από μέρα σε μέρα (βάσει μνημονίου) το νομοσχέδιο με την νέα πρόταση της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο.

Το μισθολόγιο που αποτελεί θεμέλιο κάθε πολιτικής ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού στη διοίκηση ξηλώνεται ενώ ακόμα φτιάχνεται.

Όσο για την καλή νομοθέτηση; Καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση με τους φορείς. Αλλά, βέβαια, εδώ δεν συζητούν οι υπουργοί μεταξύ τους: ενιαίο μισθολόγιο φτιάχνει ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, διατάξεις του μισθολογίου "πειράζει" με την εκπρόθεσμη τροπολογία του ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά αναρωτιόμαστε... τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;», καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Αυξάνουν κατά €9.678 το μισθό 186 υπαλλήλων ΥΠΟΙΚ"

Νέα 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ στις 3 Δεκεμβρίου

Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, προκειμένου να εκτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας μας, μετά και τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό νέας φοροεπιδρομής και δραματικών περικοπών, τον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού και των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, μετά το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο και έπειτα από έξι χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και συνεχούς υποτίμησης της ζωής μας, από τις πολιτικές και την εφαρμογή των μνημονίων, τα όρια αντοχών και ανοχών της κοινωνίας και των εργαζομένων εξαντλήθηκαν.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 και έπεται συνέχεια άμεσα, όπως τονίζει, με δεδομένο το γεγονός ότι επιχειρείται και προωθείται και το γκρέμισμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ στις 3 Δεκεμβρίου"

Κήρυξε πτώχευση επισήμως ο Δήμος Σαλαμίνας

Και επισήμως πτώχευσε ο Δήμος Σαλαμίνας, ο πρώτος δήμος της χώρας για τον οποίο εκδόθηκε ΦΕΚ που αναφέρει ότι υπάγεται στο πρόγραμμα εξυγίανσης του άρθρου 174 του νόμου 4270/2015. Ο δήμος είχε χρέη πάνω 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αδυνατεί να εισπράξει και τα οφειλόμενα από τους δημότες. Υστερα από διακανονισμό με τους προμηθευτές, τα χρωστούμενα για το 2016 μειώθηκαν στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και πάλι ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Η υπαγωγή του σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει ότι θα λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τμήμα του ποσού, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο συγκεκριμένος δήμος και στο παρελθόν είχε λάβει επιχορήγηση από το κράτος για χρέη, αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αυξήσει και πάλι το έλλειμμα.

Ερωτήματα, πάντως, γεννιούνται κάτω από ποιες συνθήκες και με ποια κονδύλια το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει χρήματα για αποπληρωμή χρεών δήμων. Γιατί, βέβαια, ο Δήμος Σαλαμίνας είναι μόλις ο πρώτος από μια σειρά δήμων, περίπου 20, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους για το 2016.

Οσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εφόσον ο δήμος μπει σε πρόγραμμα, η δήμαρχος Ισιδώρα Παπαθανασίου τονίζει ότι «είμαστε υπέρ του ελέγχου και της νομιμότητας. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τον δήμο και, όταν σου δίνουν χρήματα, φυσικά πρέπει να υπάρχει έλεγχος». Ομως η ίδια αντιμετωπίζει τη ρύθμιση θετικά διότι θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι ο δήμος. «Είναι ένα καλό βήμα γιατί επιτέλους θα έχουμε προϋπολογισμό και θα μπορέσουμε να αγοράσουμε λάμπες και λάστιχα για τα αυτοκίνητα του δήμου».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κήρυξε πτώχευση επισήμως ο Δήμος Σαλαμίνας"

Αγροτικό συλλαλητήριο στην Ελασσόνα

Νέο αγροτικό - κτηνοτροφικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, στο πλαίσιο κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στo νομό Λάρισας μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρία συλλαλητήρια -στις επαρχίες Τυρνάβου, Άγιας και σήμερα στην Ελασσόνα- ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και τέταρτο στα Φάρσαλα.

Αύριο στις 19:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στον Παλαμά Καρδίτσας.

Όπως τονίζεται, είναι μονόδρομος η αγωνιστική απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στο τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα αντιαγροτικά μέτρα που περιέχει αλλά και στην ΚΑΠ της Ε.Ε που μειώνει ως 50% τις ενισχύσεις μέχρι το 2019.

Η Πανθεσσαλική Σύσκεψη θα συζητήσει και θα αποφασίσει την οργάνωση και τον συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Θεσσαλία και τις προτάσεις που θα κάνει στην πανελλαδική σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκέμβρη.

ΑΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικό συλλαλητήριο στην Ελασσόνα"

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί και την Ελλάδα [ΒΙΝΤΕΟ]

Ένα νέο απειλητικό βίντεο των τζιχαντιστών με τις χώρες που συμμαχούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο βλέπουμε τις σημαίες 60 χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα περιέχεται με οποιονδήποτε τρόπο σε βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Στο βίντεο ακούγεται μία φωνή σε άπταιστα αγγλικά να λέει: «Υπάρχει μία συμμαχία δαιμόνων, στην οποία είναι το Ιράν, η Τουρκία, αλλά και η Ρωσία». «Εμείς προσκυνάμε μόνο τον Αλλάχ. Αμερική, υποστηρίζεις ότι έχεις τον καλύτερο στρατό στην Ιστορία. Μπορεί να είναι αριθμητικά και από άποψης όπλων, αλλά οι στρατιώτες σου δεν έχουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα, είναι ακόμη τρομαγμένοι από τις ήττες σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Επιστρέφουν νεκροί ή με τάσεις αυτοκτονίας και πάνω από 6.500 τον χρόνο αυτοκτονούν», συνεχίζει η φωνή.

Το βίντεο τελειώνει με ένα απόσπασμα από το Κοράνι: «Αποφασίστε το σχέδιό σας, καλέστε τους συμμάχους σας. Μετά, μην το αφήσετε στο σκοτάδι. Μεταφέρετέ το σε μένα και μην το αναβάλετε».

Η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα, οι τζιχαντιστές είχαν απειλήσει και πάλι με άλλο βίντεο, το οποίο απευθυνόταν κυρίως κατά του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. «Ε, εσύ, Φρανσουά κήρυξες έναν πόλεμο που δεν μπορείς να κερδίσεις, δεν θα καταφέρεις να κερδίσεις, υποσχέθηκες νίκη στον λαό σου που θα αφορά στον κόσμο της Δύσης. Τη νίκη έχει υποσχεθεί σε εμάς ο δημιουργός μας, ο Κύριός μας», ακούγεται σε αυτό να λέει ένας γαλλόφωνος τζιχαντιστής.


Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί και την Ελλάδα [ΒΙΝΤΕΟ]"

ΕΚΤ: Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης έδειξε αντοχές κατά τη διάρκεια διαφόρων κυμάτων αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών στο δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review). Η έκθεση τονίζει ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα μίας απότομης αύξησης του επασφάλιστρου κινδύνου σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς η ανησυχία μετατοπίζεται προς την πλευρά των αναδυόμενων οικονομιών.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι δείκτες, που υποδηλώνουν την ύπαρξη συστημικής πίεσης, παρέμειναν σε συγκρατημένα επίπεδα κατά τη διάρκεια έντονων περιόδων που σχετίζονταν με την αναταραχή στην Ελλάδα το καλοκαίρι, η οποία ακολουθήθηκε από τη μεγάλη διόρθωση των τιμών των κινεζικών στοιχείων ενεργητικού.

Για την Ελλάδα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας μειώθηκαν από τον Ιούλιο, αλλά παραμένουν υψηλές. «Οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα, εν μέσω υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας έως τον Ιούλιο του 2015 και, αν και μειώθηκαν από τότε, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας», σημειώνει η έκθεση. «Στην Ευρωζώνη, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν μία περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων», προσθέτει η ΕΚΤ.

Η έκθεση τονίζει τη βελτίωση αναφορικά με την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης να απορροφά διάφορα σοκ στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τόσο η κερδοφορία όσο και η φερεγγυότητα των τραπεζών βελτιώθηκαν, σημειώνεται. Οι προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιλαμβάνουν την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη, τη χαμηλή κερδοφορία και το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένει το χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. «Αυτοί οι παράγοντες συνεχίζουν να περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και την ικανότητά τους να δημιουργούν νέα κεφάλαια», τονίζεται.

Η ΕΚΤ εντόπισε τέσσερις κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος την επόμενη διετία:

• Αυξημένος κίνδυνος απότομης αντιστροφής του παγκόσμιου επασφάλιστρου κινδύνου που ενισχύεται από τη χαμηλή ρευστότητα των δευτερογενών αγορών

• Ασθενείς προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών σε ένα περιβάλλον χαμηλών ρυθμών αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, εν μέσω ατελών προσαρμογών των ισολογισμών

• Πιθανός κίνδυνος αύξησης των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού (μη τραπεζικού) τομέα, εν μέσω χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης

• Αυξημένος δυνητικός κίνδυνος πίεσης στον ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας"

Ποτάμια οι δρόμοι στην Πρέβεζα από την κακοκαιρία

Πλημμυρισμένα ισόγεια καταστημάτων και σπιτιών, δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής βροχόπτωσης που πλήττει από το πρωί την Πρέβεζα. 

Τα νερά τις βροχής προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στους κεντρικούς δρόμους και την παραλιακή λεωφόρο της πόλης ,ενώ στο ιστορικό κέντρο, σε ισόγεια καταστημάτων και σπιτιών , η στάθμη του νερού ξεπερνά τους 20 πόντους. 



Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ πυρετωδώς δουλεύουν και τα συνεργεία του Δήμου.

Η κακοκαιρία πλήττει από χθες την νύχτα την Ήπειρο με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες.



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, σημειώνονται πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους στην Ηγουμενίτσα, καθώς και προβλήματα στην Άρτα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμια οι δρόμοι στην Πρέβεζα από την κακοκαιρία"

Τσακαλώτος: Οι τράπεζες να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές

Έκκληση στις διοικήσεις των τραπεζών για συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου απηύθυνε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος. Μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά την ακρόαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση, αποκάλυψε ότι πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την οποία ζητούσε η προσφορά μετοχών να γίνει και για τους Έλληνες επενδυτές.

Μάλιστα τόνισε ότι η συμμετοχή των εγχωρίων επενδυτών θα ήταν πολύ υψηλή με δεδομένη την χαμηλή τιμή στην οποία γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν έχουν νομική, αλλά ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές.

Ο κ. Ε. Τσακαλώτος παρουσιάζοντας στην Επιτροπή τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητή κ. Χαράλαμπο Γκότση επεσήμανε ότι επελέγη από την κυβέρνηση όχι απλώς ως ένας τεχνοκράτης, αλλά ως ένας βαθύς γνώστη των οικονομικών με διευρυμένη άποψη για τον αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκης τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυβέρνηση αντικαθιστά τον πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πριν τη λήξη της θητείας του, καταπατώντας την ανεξαρτησία της, εν μέσω μάλιστα capital controls και εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά πλειοψηφία (12 ναι, 1 όχι και 6 παρών) αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τον διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Οι τράπεζες να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές"

Κρεμλίνο: Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά του ISIS θα συνεχιστούν

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Θα θέλαμε οι τρομοκράτες και οι μαχητές να μείνουν ακόμη πιο πέρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, αλλά δυστυχώς έχουν μια τάση να βρίσκονται σε συριακό έδαφος κοντά στην τουρκική μεθόριο» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Οι επιχειρήσεις (της Ρωσίας) θα συνεχιστούν χωρίς αμφιβολία» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρεμλίνο: Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά του ISIS θα συνεχιστούν"

Άδωνις σε Πλακιωτάκη: Να μαζέψουμε υπογραφές για την παραπομπή Φλαμπουράρη

Επιστολή στον Γιάννη Πλακιωτάκη έστειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης με την οποία ζητά από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να κινητοποιήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές για τη σύσταση είτε προανακριτικής είτε εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Φλαμπουράρη.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σύσταση της πρώτης απαιτούνται 30 υπογραφές και για τη δεύτερη 60 υπογραφές μετά την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας που σχηματίστηκαν για τον υπουργό Επικρατείας ύστερα από τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για το μετοχολόγιο της εταιρίας του και το «πόθεν έσχες».

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία που σχηματίστηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στηρίζεται στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «ΘΕΜΑτος» που τάραξαν τα νερά τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου και αφορούν την δήλωση «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) του κ. Φλαμπουράρη στην οποία περιλαμβάνονται μετοχές της εταιρείας Διάτμηση ΑΤΕ, παρά το γεγονός ότι είχε ασυμβίβαστο λόγω της υπουργικής θέσης που κατείχε. Ακόμη, τις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων στην Εφορία παρά τα εκατομμύρια που είχε στα αποθεματικά των ταμείων της εν λόγω εταιρείας, την ασυνήθιστη παράταση παράδοσης δημόσιου έργου στο Βραχάτι Κορινθίας λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, την επίσπευση πληρωμής -και μάλιστα μέσω sms- για το επίμαχο έργο, χωρίς αυτό να έχει παραδοθεί κ.λπ. 

«Θέλω, επίσης, να σε παρακαλέσω να συνεργαστούμε όλοι γρήγορα ώστε να μην αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κουκουλώσει και αυτή την υπόθεση» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Γεωργιάδης.

Δείτε την επιστολή του κ. Γεωργιάδη



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις σε Πλακιωτάκη: Να μαζέψουμε υπογραφές για την παραπομπή Φλαμπουράρη"

Εθνική σύνταξη, ενιαίους κανόνες και ένα ταμείο για όλες τις κύριες συντάξεις προτείνει ο Κατρούγκαλος

Ολοκληρώθηκε το οικονομικό συμβούλιο κυβερνητικής πολιτικής, όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Επόμενο βήμα, η εισήγηση της πρότασης στο υπουργικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος προτείνει εθνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τη φορολογία, που θα συμπληρώνεται από την αναλογική, ενιαίους κανόνες ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους και ένα ταμείο για όλες τις κύριες συντάξεις, ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης παραμένει και η πρόταση της ελληνικής πλευράς που ζητάει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνική σύνταξη, ενιαίους κανόνες και ένα ταμείο για όλες τις κύριες συντάξεις προτείνει ο Κατρούγκαλος "

Λαβρόφ: Προσχεδιασμένη πρόκληση η κατάρριψη του μαχητικού

Η Ρωσία "δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία" παρά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία από τον τουρκικό στρατό, την οποία η Μόσχα θεωρεί "προσχεδιασμένη πρόκληση", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

"Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια, αυτό μοιάζει πολύ με μια προσχεδιασμένη πρόκληση", εκτίμησε σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο "δεν θα κηρύξουμε τον πόλεμο στην Τουρκία, οι σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό δεν έχουν αλλάξει", είπε ο Λαβρόφ, λίγο μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του "δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να προκαλέσει μια κλιμάκωση μετά την υπόθεση αυτή".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι συζήτησε τηλεφωνικά για "περίπου μια ώρα" με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός "προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας" λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος "παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο", σύμφωνα με τον Λαβρόφ.

Όμως "η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη", δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως η Μόσχα πρόκειται να "επανεξετάσει σοβαρά" τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να κλείσει η τουρκο-συριακή μεθόριος προκειμένου να "σταματήσει η ροή μαχητών" του τζιχάντ.

"Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε σοβαρά το απαραίτητο αυτό μέτρο. Πολλοί λένε πως αν κλείσουμε τα σύνορα αυτά, θέτουμε τέρμα στην τρομοκρατική απειλή στη Συρία", εκτίμησε, προσθέτοντας πως πρόκειται για "μια καλή πρόταση".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαβρόφ: Προσχεδιασμένη πρόκληση η κατάρριψη του μαχητικού"

Λίστα με 10.600 Ελληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα έδωσαν οι Γερμανοί

Σημαντικότατα στοιχεία για θέματα φοροδιαφυγής διαβίβασε η φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,67 δισ. ευρώ) το 2008.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές, στον αγώνα του ελληνικού δημοσίου για την αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Αλεξιάδης: Από Δευτέρα οι έλεγχοι των καταθέσεων στην Ελβετία

«Εξονυχιστικούς ελέγχους ξεκινούν από τη Δευτέρα, με τη συνδρομή και της Γερμανίας, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη Λίστα που έχει σταλεί από τις γερμανικές αρχές και αφορά 10.588 Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα με ποσά -για το 2006- ύψους 3,9 δισ. ελβετικών φράγκων και -για το 2008- ύψους 2,9 δισ. ελβετικών φράγκων».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προσερχόμενος στη Βουλή για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016 στην αρμόδια Επιτροπή.

«Πιάνουμε το νήμα από την αρχή. Δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και προσέθεσε: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι πίσω από αυτά τα ποσά και τα ονόματα πιθανόν να κρύβονται και άλλα πρόσωπα όπως είχε διαπιστωθεί και για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Πίσω από μια περίπτωση στη λίστα Λαγκάρντ κρύβονταν πολλά ΑΦΜ. Κάτι τέτοιο περιμένουμε να ελέγξουμε και για τη λίστα από τη Γερμανία», επεσήμανε σημειώνοντας ότι στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λίστα με 10.600 Ελληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα έδωσαν οι Γερμανοί"

Νέα εξέλιξη στην κρίση ανάμεσα σε Ρωσία-Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε σήμερα ότι πλέον θα απαγορεύεται στα ρωσικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από την Ουκρανία, μια νέα εξέλιξη στην κρίση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλες τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να χρησιμοποιούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο για προκλήσεις», ανακοίνωσε ο Γιατσενιούκ στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ τους. Οι ρωσικές αρχές έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ουκρανικά αεροσκάφη, όμως μέχρι τώρα τα ρωσικά πολιτικά αεροσκάφη μπορούσαν να πετούν πάνω από την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο δεν έχει προχωρήσει σε νέες πληρωμές, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και στη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία Gazprom.

Από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz διαβεβαίωσε ότι θα αγοράσει ρωσικό αέριο «σε περίπτωση ανάγκης» και ότι θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μεταφορά του στην Ευρώπη.

Έπειτα από μια ακόμη διακοπή το καλοκαίρι, οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία επαναλήφθηκαν στις 12 Οκτωβρίου χάρη σε μια συμφωνία που προβλέπει ότι το Κίεβο θα πληρώνει εκ των προτέρων για το φυσικό αέριο που επιθυμεί.

Σήμερα το πρωί όμως «η Naftogaz έλαβε το σύνολο της ποσότητας του ρωσικού αερίου που έχει πληρώσει» και «δεν έγινε καμία (νέα) πληρωμή», ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου.

Η Gazprom εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το «ανεπαρκές» επίπεδο των υπόγειων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο ουκρανικό έδαφος, τα οποία προορίζονται για να διασφαλίζουν τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Η άρνηση να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους σχετικά με την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους και με την κάλυψη των αναγκών σε αέριο των Ουκρανών καταναλωτών στη διάρκεια του χειμώνα», επισημαίνει.

Περίπου το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη περνά από το ουκρανικό έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της η Naftogaz σημειώνει ότι θα αγοράσει ρωσικό αέριο «σε περίπτωση ανάγκης, βάσει του επιπέδου κατανάλωσης στην Ουκρανία και λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά».

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται την ώρα που τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εκρήξεις κατέστρεψαν δύο γραμμές μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που βρίσκονταν σε ουκρανικό έδαφος και τροφοδοτούσαν την Κριμαία.

Οι αρχές της χερσονήσου έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η Κριμαία παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι ευθύνεται για τη δολιοφθορά στους πυλώνες.

Το Κίεβο από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει ποιοι ευθύνονται.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα εξέλιξη στην κρίση ανάμεσα σε Ρωσία-Ουκρανία"

Πυρά Πούτιν κατά Τουρκίας - Συστήνει στους Ρώσους να αποφεύγουν να επισκέπτονται τη χώρα

Σε πρωινές του δηλώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας πως η πολιτική ηγεσία της χώρας «ενθαρρύνουν τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι πρόβλημα».

Μιλώντας μία μέρα μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους ο Πούτιν είπε: «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε... πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της».

Σε ξεχωριστή δήλωση προς τα πρακτορεία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ο δεύτερος πιλότος του καταρριφθέντος SU-24 είναι ασφαλής και επέστρεψε στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέστησε στους συμπατριώτες του να μην μεταβαίνουν πλέον στην Τουρκία, έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τους.

«Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο (δηλ. να μεταπεισθούν οι Ρώσοι από το να πηγαίνουν στην Τουρκία), και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο» παραμονής στην Τουρκία, ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά Πούτιν κατά Τουρκίας - Συστήνει στους Ρώσους να αποφεύγουν να επισκέπτονται τη χώρα"

Μόλις 17 δευτερόλεπτα η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από το ρωσικό μαχητικό

Μόλις 17 δευτερόλεπτα διήρκεσε η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, πριν αυτό καταρριφθεί από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Μάλιστα σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε εντός του εναέριου χώρου της Συρίας.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τούρκου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, την οποία αποκαλύπτουν τα Wikileaks, η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από τα δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-24 διήρκεσε μόλις 17 δευτερόλεπτα, σε μήκος 1,15 μιλίων και σε βάθος 1,36 μιλίων, και ενώ βρίσκονταν σε ύψος 19.000 ποδιών. Ωστόσο, στην ίδια επιστολή η Τουρκία ισχυρίζεται πως έκανε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών.

Το έγγραφο που αποκάλυψαν τα Wikileaks:



Από την πλευρά της, η Ρωσία μέσω του υπουργείου Άμυνας έδωσε σε... video, όσα πιστεύει πως έγιναν...



Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται την κυριαρχία της, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. «Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να εξασφαλίσουν πως τέτοια επεισόδια δεν θα συμβούν ξανά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Έχετε δίκιο αλλά βρείτε τα με τη Μόσχα» ήταν το μήνυμα που πήρε η Τουρκία από την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. Αλλά ο Ερντογάν δεν είναι τέτοιος τύπος. «Και ψύχραιμοι ήμασταν» είπε, την ώρα που ο Πούτιν, φυσικά, βρυχάται και μιλά για πισώπλατη μαχαιριά από «συνεργούς των τρομοκρατών», του Ισλαμικού Κράτους δηλαδή.

«Σαφώς, είμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και υποστηρίζουμε την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας-συμμάχου μας στους κόλπους του NATO», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη σύσκεψη της Συμμαχίας. Όσο για το αν το μαχητικό χτυπήθηκε ενώ ήταν στον εναέριο χώρο της Συρίας; «Οι συμμαχικές εκτιμήσεις συνάδουν με τις πληροφορίες που λάβαμε από την Τουρκία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις 17 δευτερόλεπτα η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από το ρωσικό μαχητικό"

Morgan Stanley: Τρίτη η Ελλάδα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες με τις μεγαλύτερες ανισότητες

Στην νότια Ευρώπη βρίσκονται οι οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανισότητες, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τρίτη θέση πίσω από την Πορτογαλία και την Ιταλία σύμφωνα με νέα έκθεση της Morgan Stanley, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Στην τέταρτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ισπανία και ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley μελέτησαν δείκτες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα, την ακούσια μερική απασχόληση και την πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η ανισότητα εισοδήματος έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση στην Σουηδία αν κοιτάξει κανείς τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ακόμα και μετά από αυτή την αύξηση, η Σουηδία (και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες) συνεχίζουν να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανισότητας.

Η επίμονη ανισότητα πλήττει την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την τράπεζα. Παρεμποδίζοντας την πρόσβαση σε ευκαιρίες, υπονομεύει τα κίνητρα για να δουλέψει κανείς πιο σκληρά, να μορφωθεί περισσότερο και να βελτιώσει τις δεξιότητές του. Μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους φορείς χάραξης της πολιτικής και τους κοινωνικούς θεσμούς και να οδηγήσει σε λύσεις οικονομικής πολιτικής, όπως η αυξημένη ρύθμιση της αγοράς, ο προστατευτισμός και τα μέτρα κατά της μετανάστευσης.

«Οι προηγούμενες γενεές των οικογενειών της μεσαίας τάξης, που προήλθαν από την περίοδο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορούσαν να φιλοδοξούν να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής του, με ένα σχετικά καλό σπίτι, καλή μόρφωση για τα παιδιά τους» και αξιοπρεπείς συντάξεις, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley. «Αντίθετα, οι φιλοδοξίες της μεσαίας τάξης τώρα προσκρούουν στον τοίχο της εύρεσης απασχόλησης και της συνταξιοδοτικής ανασφάλειας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Morgan Stanley: Τρίτη η Ελλάδα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες με τις μεγαλύτερες ανισότητες"

«Επιστρατεύουν» 11.000 αστυνομικούς εν όψει της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι

Σχεδόν 11.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν «επιστρατευτεί» εν όψει της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21), που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Περίπου 8.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα παραταχθούν στα σύνορα της χώρας για να διενεργούν ελέγχους και 2.800 ακόμη θα βρίσκονται στο Μπουργκέ, στο βόρειο Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Συνολικά 147 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται στις 30 Νοεμβρίου στην έναρξη της Διάσκεψης για το Κλίμα, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν προσπάθειες να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

«Στο πλαίσιο της πολύ αυξημένης απειλής, η επιτυχία της COP21 εξαρτάται και από την καλύτερη δυνατή ασφάλεια», τόνισε ο Καζνέβ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα πάντα ώστε να διασφαλιστεί η Διάσκεψη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, συνολικά 120.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί «στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Επιστρατεύουν» 11.000 αστυνομικούς εν όψει της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι"

Αυξήσεις-φωτιά στις εισφορές των ασφαλισμένων ΟΓΑ

Απανωτά ήταν τα σοκ που υπέστησαν χιλιάδες αγρότες, όταν έλαβαν τα ειδοποιητήρια του ΟΓΑ για την πληρωμή των εισφορών του α' εξαμήνου του 2015. Οι εισφορές τους ήταν αυξημένες έως και 12%, ενώ η πληρωμή προκειμένου να εξακολουθήσουν να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Νοεμβρίου!

Αναλυτικά, τα ειδοποιητήρια, με μεγάλη καθυστέρηση, ξεκίνησαν να αποστέλλονται στις 17 Νοεμβρίου και καλούν εντός των επόμενων λίγων ημερών τους περίπου 620.000 αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής, προκειμένου αυτή να μην καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Τα απανωτά σοκ της αύξησης των εισφορών οφείλονται κατά κύριο λόγο στον νόμο 3986 του 2011 που προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά 3 χρόνια. Η πρώτη μετάταξη έγινε το 2012 και η επόμενη πραγματοποιείται φέτος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τους περίπου 620.000 ασφαλισμένους, οι 400.000 ήταν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και εξ αυτών οι περίπου 350.000 οδηγούνται στην 3η και κατά συνέπεια σε αύξηση εισφορών κατά τουλάχιστον 12%, ήτοι από 425,58 ευρώ σε 477,06 ευρώ, το εξάμηνο.

Καθώς μάλιστα το ταμείο "καίγεται" για χρήματα, προκειμένου να καταβληθούν στην ώρα τους οι συντάξεις Ιανουαρίου, το χρονικό περιθώριο που αφήνει στους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες είναι ασφυκτικό. Οι πληρωμές πρέπει να γίνουν έως 30 Νοεμβρίου 2015, σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, ή μέσω του Τραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking. Οφειλές άνω των 5.000 που δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα θα σταλούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και θα ξεκινήσουν διαδικασίες αναγκαστικών πληρωμών.

Παράλληλα άλλωστε, η μη εμπρόθεσμη καταβολή θα οδηγήσει στην απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας, παροχές λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) και την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο του νόμου 4152/2013.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΓΑ, ειδοποίηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα λάβουν και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι επί δέκα και πλέον έτη δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων θα λάβουν τρεις διαφορετικές ειδοποιήσεις. Οι δύο αφορούν στις τριμηνιαίες δόσεις (Α' και Β' τρίμηνο 2015) και η τρίτη στην τρέχουσα εισφορά του Α' εξαμήνου 2015, με ληκτική ημερομηνία πληρωμής την 30ή/11/2015.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, "Νέα Αρχή" και "Πάγια") δεν θα λάβουν ειδοποίηση καταβολής τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς Α' εξαμήνου 2015. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς Α' Εξαμήνου 2015 θα γίνει ταυτόχρονα με τη πληρωμή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2015 μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω Τραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ και e-banking.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις-φωτιά στις εισφορές των ασφαλισμένων ΟΓΑ"

Απειλές κατά μάρτυρος από κατηγορούμενο στη δίκη της Χ.Α.

Απειλές κατά της μάρτυρος Δήμητρας Ζώρζου που τον αναγνώρισε ως συνοδηγό του Ρουπακιά εκτόξευσε ο εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Καζαντζόγλου.

«Αφήστε με να βγω έξω και να της δείξω εγώ», φώναξε ο κατηγορούμενος που σηκώθηκε από το εδώλιο με επιθετικές διαθέσεις προς την νεαρή μάρτυρα...

Όλα ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τη μάρτυρα αν αναγνωρίζει τον συνοδηγό του Γ. Ρουπακία στο αυτοκίνητο με το οποίο έφτασε στο σημείο της δολοφονίας... Η κοπέλα γύρισε και κοίταξε στο εδώλιο τους κατηγορουμένους και δείχνοντας τον Ιωάννη Καζαντζόγλου είπε: «Είναι αυτός, ο δεύτερος από δεξιά».

Πρόεδρος: «Είστε απόλυτα σίγουρη ότι είναι αυτός»;

Μάρτυρας: «Απόλυτα ασφαλής δεν είμαι, αλλά ο σωματότυπος είναι αυτός».

Καζαντζόγλου (σηκώνεται όρθιος καθ' υπόδειξη της προέδρου): «Κοίταξέ με καλά, με θυμάσαι από εκείνο το βράδυ»;

Μάρτυρας: «Ναι...».

Τότε εκείνος με έντονες κινήσεις, και με τον διπλανό του συγκατηγορούμενο να τον κρατά από το χέρι για να τον συγκρατήσει, φέρεται να είπε: «Αφήστε με να βγω έξω και θα της δείξω εγώ...». Η μάρτυρας ζήτησε διάλλειμα και κλαίγοντας βγήκε από το ακροατήριο...

«Φασίστες δεν θα την τρομοκρατήσετε», φώναζαν από την πολιτική αγωγή αλλά και από το ακροατήριο....

Νωρίτερα απειλές ότι θα της σπάσουν τη μηχανή είχε δεχτεί από συνηγόρους υπεράσπισης η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, η οποία προκαλεί τη δυσφορία τους κάθε φορά που επιχειρεί να κάνει τη δουλεία της απαθανατίζοντας τους μάρτυρες της υπόθεσης... Οι συνήγοροι υπεράσπισης την κατηγορούν ότι τραβάει και τους ίδιους παρά της διαβεβαιώσεις της ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Να εξεταστεί η μάρτυρας κατ' αντιπαράσταση με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που συνέλαβαν τον Γ. Ρουπακιά για να ελεγχθεί η αξιοπιστία της, ζήτησαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Απ' την πλευρά της η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να σταματήσουν οι έντονες αντιπαραθέσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος .

Όσο για τη νεαρή μάρτυρα που συνεχίζει την κατάθεση της, υποστήριξε ότι έχει δεχτεί τηλεφωνήματα που προφανώς θεωρεί ότι είναι απειλητικά γιατί είναι από απόκρυψη και δεν της μιλά κανείς από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου.

«Το αναφέρω αυτό γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος γενικότερα», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, η οποία διευκρίνισε ότι τα περίεργα τηλεφωνήματα έγιναν μετά τη δεύτερη κατάθεσή της στην ανακρίτρια αλλά και μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων της δίκης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλές κατά μάρτυρος από κατηγορούμενο στη δίκη της Χ.Α."

Η Frontex εξετάζει αποχώρηση από Ελλάδα

Σε κατάργηση του παραρτήματός της στον Πειραιά προσανατολίζεται η Frontex παρά την ένταση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης. Οριστική απόφαση πρόκειται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στη Βαρσοβία. Επισήμως, η αναστολή λειτουργίας του γραφείου που φιλοξενείται από το 2010 στον Πειραιά αποδίδεται σε αναδιάταξη των υπηρεσιών του οργανισμού. Ωστόσο αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν πολιτική - διπλωματική ήττα μια ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του περιφερειακού γραφείου, αποδίδοντάς την σε αποδυνάμωση της επιρροής της Ελλάδας στο εσωτερικό της Ε.Ε. Εξάλλου, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία εργάζεται στο παρασκήνιο προκειμένου να πετύχει τη μεταφορά στην επικράτειά της όχι μόνο του περιφερειακού γραφείου από τον Πειραιά, αλλά του κεντρικού διοικητηρίου του οργανισμού από τη Βαρσοβία.

Πάντως, στέλεχος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε χθες το βράδυ στην «Κ» ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Εχουμε προβεί σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του παραρτήματος στον Πειραιά» δήλωσε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ακόμα κι αν ανασταλεί η λειτουργία του γραφείου, οι επιχειρήσεις της Frontex στην Ελλάδα θα συνεχιστούν».

Η συμφωνία για την εγκατάσταση του επιχειρησιακού γραφείου της Frontex στον Πειραιά υπεγράφη τον Αύγουστο του 2010 και είχε αποστολή την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον τότε επικεφαλής του οργανισμού, Φινλανδό Ιλκα Λαϊτίνεν. Ενώ κατά την έναρξη λειτουργίας του το γραφείο απασχολούσε 15 - 17 άτομα προσωπικό, από το 2012 άρχισε η αποδυνάμωσή του, ενώ το 2015 έφτασε να απασχολεί μόλις 5 υπαλλήλους.

«Η κεντρική διοίκηση της Frontex στη Βαρσοβία αντιμετώπιζε το περιφερειακό γραφείο στην Ελλάδα ως προϊόν ανεπιθύμητου τοκετού» δήλωσε στην «Κ» Ελληνας αξιωματούχος με άριστη γνώση του θέματος. Τον Οκτώβριο ανετέθη με εντολή Βαρσοβίας σε ιδιωτικό φορέα η αξιολόγηση του γραφείου στον Πειραιά, που ολοκληρώθηκε με θετικά συμπεράσματα για την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες κατάργησής του στο πλαίσιο «διοικητικής ανασυγκρότησης» της Frontex. Eπιπλέον, προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι αρμοδιότητες του περιφερειακού γραφείου θα υποκατασταθούν από τη λειτουργία του νέου hotspot στον Πειραιά, μολονότι το πρώτο έχει αρμοδιότητα τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και το δεύτερο την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών. «Το γραφείο της Frontex δημιουργήθηκε με νόμο (3902/2010) και δεν μπορεί να καταργηθεί με απόφαση του οργανισμού. Εξάλλου το hotspot εξακολουθεί να στερείται νομικής βάσης» λέει στην «Κ» Ελληνας αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Την οριστική απόφαση πρόκειται να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της Frontex που συνεδριάζει σήμερα στη Βαρσοβία.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Frontex εξετάζει αποχώρηση από Ελλάδα"

«Θωρακίζουν» με αντιαεροπορικό σύστημα S-400 τη βάση στη Λαττάκεια

Σε πρωινές του δηλώσεις, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε την ανάπτυξη αντιαεροπορικού συστήματος τύπου S-400 SAM στη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Λαττάκεια της Συρίας.

Ήδη, από τα ξημερώματα το ρωσικό συμβούλιο ασφάλειας είχε ανακοινώσει την ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας της συγκεκριμένης στρατιωτικής εγκατάστασης μέσω της έλευσης στην περιοχή του καταδρομικού Moskva, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θωρακίζουν» με αντιαεροπορικό σύστημα S-400 τη βάση στη Λαττάκεια"

Wikileaks: H Αθήνα εξήγησε στις ΗΠΑ την «εμπρηστική τουρκική στάση» στο Αιγαίο

«Με 40 παραβιάσεις στο Αιγαίο την ημέρα, δεν μπορούμε να είμαστε πιο θετικοί απέναντι στην Άγκυρα»: Αυτά τα λόγια του έλληνα ΥΠΕΞ το 2005 προς τον αμερικανό πρέσβη μεταφέρει τηλεγράφημα προς την Ουάσινγκτον, καταγράφοντας τη δυσφορία της Αθήνας για την τουρκική στάση στο Αιγαίο.

Σε σήμα της αμερικανικής πρεσβείας που δημοσιεύει το Wikileaks, η στάση της Άγκυρας χαρακτηρίζεται εμπρηστική ενώ επισημαίνεται η σχετική μείωση εκείνο τον καιρό των περιστατικών που καταγράφηκαν.

Το σήμα, με διαβάθμιση εμπιστευτικό και το οποίο διέρρευσε στον ιστότοπο, στάλθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2005, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο τοπίο των παραβιάσεων.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε «επαναλάβει στον πρέσβη το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς πως ο υψηλός αριθμός παραβιάσεων καθιστά όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη συνεργασία με την Τουρκία σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένου εκείνου της ΕΕ», αναφέρει το σήμα.

«Ο Μολυβιάτης υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν χρειάζεται να στέλνει 40 αεροσκάφη την ημέρα στον διαφιλονικούμενο εναέριο χώρο για να υποστηρίξει την πολιτική της θέση» αναφέρει το σήμα. «Θα μπορούσε, επέμεινε, να στείλει μία πτήση την εβδομάδα και να καταφέρει το ίδιο» συνεχίζεται το κείμενο, μεταφέροντας την θέση του ΥΠΕΞ.

Ο Π.Μολυβιάτης, συνεχίζει το σήμα, ανέφερε πως «αν οι Τούρκοι ακολουθήσαν λιγότερο εμπρηστική πολιτική στο Αιγαίο, θα υπήρχε πολύ θετικότερο κλίμα για την Τουρκία στην Ελλάδα».

Ο αμερικανός πρέσβης από την πλευρά του, αναφέρει το σήμα, «ρώτησε εάν η Ελλάδα διαχωρίσει επαρκώς μεταξύ παραβιάσεων του εναέριου χώρου και παραβάσεων».

Ο πρέσβης «σημείωσε πως η ελληνική αξιοπιστία θα ενισχυόταν αν η ελληνική πλευρά στεκόταν περισσότερο μόνο στην τουρκικές παραβιάσεων εντός έξι αυτικών μιλίων, όπου τα περιστατικά είναι λιγότερα και η διεθνής νομοθεσία σαφέστερη» αναφέρει το σήμα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Wikileaks: H Αθήνα εξήγησε στις ΗΠΑ την «εμπρηστική τουρκική στάση» στο Αιγαίο"

Στο 80% περιορίζονται οι δαπάνες για τη μεταφορά νερού στα νησιά του νοτίου Αιγαίου

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν κατά 80% οι κρατικές δαπάνες για τη μεταφορά πόσιμου νερού στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε σε δύο δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης και ταχυδιυλιστηρίου στα νησιά Μεγίστη, Αρκιοί και Πάτμο, έπειτα από σχετικές προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους αυτούς που υπερψηφίστηκαν ομόφωνα.

Το πρόγραμμα έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Η διαδικασία μεταφοράς νερού στα άνυδρα νησιά κοστίζει σήμερα από 12 έως 15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Ο τρέχων διαγωνισμός προβλέπει για τη Μεγίστη 0,90 ευρώ ανά κυβικό μέτρο -η μεγίστη τιμή αναφορικά με τη λειτουργία της παλαιάς μονάδας αφαλάτωσης- και 1,90 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για τη νέα μονάδα αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη τιμή του 1,90 ευρώ ανά κυβικό μέτρο οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανάδοχος θα καταβάλει και την αξία της νέας μονάδας αφαλάτωσης (200 κυβικά μέτρα ημερησίως) πέραν της δαπάνης των συνοδών έργων που απαιτούνται.

Για την Πάτμο και τους Αρκιούς η τιμή ανά κυβικό μέτρο έχει προβλεφθεί στα 0,75 ευρώ μεγίστη τιμή. Επομένως, η δαπάνη περιορίζεται κατά 75 - 80%.

Το 2013 η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο δήμος Πάτμου κατέβαλαν το ποσό των 1.199.200 ευρώ για την υδροδότηση της Πάτμου και των Αρκιών, ενώ το 2014 έδωσαν 1.003.933 ευρώ.

Με τον νέο διαγωνισμό, η δαπάνη αυτή προβλέπεται να φτάσει στα 221.400 ευρώ μέγιστο κόστος.

Εφόσον ευδοκιμήσει το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, θα σχεδιαστούν παρόμοιες προγραμματικές συμβάσεις με τα νησιά Κίμωλος, Λειψοί, Αμοργός (Κατάπολα), Ηρακλειά και Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και ο τερματισμός ενός πολυδάπανου και αναχρονιστικού τρόπου αντιμετώπισης της λειψυδρίας με τη μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία στα άνυδρα νησιά του νοτίου Αιγαίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 80% περιορίζονται οι δαπάνες για τη μεταφορά νερού στα νησιά του νοτίου Αιγαίου"

Επικίνδυνα παιχνίδια

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Το Κρεμλίνο έλαβε τα ξημερώματα της Τετάρτης τις πρώτες στρατιωτικές αποφάσεις κατά της Άγκυρας, διαμηνύοντας μεταξύ άλλων ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν κανονικά στο συριακό έδαφος. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε το πρωί την ανάπτυξη αντιαεροπορικού συστήματος τύπου S-400 SAM στη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Λαττάκεια της Συρίας.

Η ρωσική κυβέρνηση δείχνει να υιοθετεί μια ψύχραιμη στάση, επιλέγοντας προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επιπτώσεις στην οικονομία της από την απαγόρευση εισαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων και τις χαμηλές πτήσεις του πετρελαίου, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να ληφθεί απόφαση από το Κρεμλίνο για σειρά σημαντικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Σε πρωινή του δήλωση ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί το μερίδιο τουρκικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά.


Το Κρεμλίνο έλαβε τα ξημερώματα της Τετάρτης τις πρώτες στρατιωτικές αποφάσεις κατά της Άγκυρας​Την ίδια στιγμή αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για το πού ακριβώς βρισκόταν το πολεμικό αεροπλάνο την ώρα που δέχτηκε τα τουρκικά πυρά. Το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ότι 
το μαχητικό επλήγη ενώ πετούσε εντός του εναέριου χώρου της Συρίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και διαρροή στον ιστότοπο Wikileaks, σύμφωνα με την οποία το ρωσικό αεροπλάνο παραβίασε μόλις για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο -εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τα περί... 10 προειδοποιήσεων στους Ρώσους πιλότους.

Σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η ηρεμία, το ΝΑΤΟ κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω όξυνση των μεταξύ τους σχέσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι ανάγκη «να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Οι πρώτες αποφάσεις

Να διακόψει κάθε συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με την Άγκυρα αποφάσισε το ρωσικό συμβούλιο ασφάλειας υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο συνεδρίασε αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά το πολεμικό επεισόδιο με την κατάρριψη ρωσικού SU-24. Επίσης, όπως μεταδίδει το Russia Today, αποφασίστηκε ότι πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.

Τρεις ενέργειες ανακοινώθηκαν από τους Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους:

1) οι βομβαρδισμοί στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν κανονικά
2) το σύστημα της αεράμυνας θα ενισχυθεί με την παρουσία του καταδρομικού Moskva στα ανοιχτά της Λαττάκειας, με στόχο να εξουδετερωθεί κάθε πιθανός στόχος που ενδεχομένως να αποτελεί κίνδυνο για τα ρωσικά μαχητικά και ελικόπτερα
3) αναστέλλεται κάθε στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία.

Παρά τις εξαγγελίες, πάντως, περί διακοπής κάθε κοινής στρατιωτικής επιχείρησης Μόσχας-Άγκυρας, ο Ρώσος πρέσβης στο Παρίσι Αλεξάντρ Ορλόφ γνωστοποίησε το πρωί της Τετάρτης ότι το Κρεμλίνο παραμένει ανοιχτό σε μια συμμαχία με ΗΠΑ, Γαλλία, ακόμη και Τουρκία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Το μαχητικό επλήγη στον συριακό εναέριο χώρο
Ο Σ. Ρουντσκόι καταδίκασε σε δηλώσεις του την επίθεση κατά του ρωσικού βομβαρδιστικού στον συριακό εναέριο χώρο, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας»
Ο Σεργκέι Ρουντσκόι, κορυφαίος αξιωματούχος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, καταδίκασε σε δηλώσεις του την επίθεση κατά του ρωσικού βομβαρδιστικού στον συριακό εναέριο χώρο, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας». Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το SU-24 καταρρίφθηκε πάνω από συριακό έδαφος. Όπως είπε, το σημείο όπου κατέπεσε το ρωσικό μαχητικό απείχε 4 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Επέμεινε, δε, στη ρωσική εκδοχή ότι το αεροσκάφος δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Κρεμλίνο: Δεν λάβαμε καμία προειδοποίηση

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ενδείξεις του ραντάρ «Hmeymim», ανέφερε ο αξιωματούχος, η Άγκυρα ήταν αυτή που εισήλθε στον συριακό εναέριο χώρο, προκειμένου να βομβαρδίσει το ρωσικό αεροσκάφος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν επιχείρησαν ούτε μία φορά να επικοινωνήσουν με τους χειριστές του SU-24 προτού πραγματοποιήσουν την επίθεση.

«Υποθέτουμε ότι η επίθεση έγινε με πύραυλο μικρού βεληνεκούς, εξοπλισμένου με υπέρυθρο σύστημα εντοπισμού» τόνισε ο Ρουντσκόι. «Το τουρκικό τζετ δεν έκανε καμία προσπάθεια να επικοινωνήσει με το πλήρωμά μας, διαφορετικά οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα είχε καταγραφεί. Το SU-24 χτυπήθηκε από πύραυλο πάνω από συριακό έδαφος» συμπλήρωσε.

«Θωρακίζουν» τις αεροπορικές επιδρομές

Το καταδρομικό Moskva
Το καταδρομικό Moskva
Η Ρωσία σχεδιάζει να επιβάλει νέα μέτρα που θα έχουν ως στόχο την ασφάλεια του εναέριου χώρου της ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Συρία και ιδίως την ενίσχυση της αεράμυνας, αναφέρει το RT. Το καταδρομικό Moskva, που θα αναπτυχθεί ανοικτά της Λαττάκειας, είναι εξοπλισμένο με το σύστημα αεράμυνας «Fort», το οποίο είναι παρόμοιο με το S-300. 

«Προειδοποιούμε ότι κάθε στόχος που θα κριθεί ως απειλή θα καταστρέφεται» ανέφερε στις δηλώσεις του ο πτέραρχος Ρουντσκόι.

«Αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης» λένε οι Ομπάμα-Ερντογάν

Την ώρα που η Ρωσία εξαγγέλλει στρατιωτικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειάς της στην περιοχή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι ανάγκη «να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μιας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προς την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Αποκάλυψη Wikileaks: Το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο μόνο για 17 δευτερόλεπτα!
Την ίδια ώρα, νέα τροπή δίνει στο γεωπολιτικό θρίλερ του τελευταίου 24ώρου η αποκάλυψη από το Wikileaks, που επικαλείται έγγραφο Αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με το οποίο το ρωσικό μαχητικό που καταρρίφθηκε παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο μόλις για 17 δευτερόλεπτα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο ψευδείς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι ο Ρώσος πιλότος δέχτηκε 10 προειδοποιήσεις.

Παράλληλα, επιστολή της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ που διέρρευσε αναφέρει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου για 17 δευτερόλεπτα.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνα παιχνίδια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news