facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Λίστα με Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό στέλνει η Γερμανία

Λίστα με Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό υποσχέθηκαν να παραδώσουν στην ελληνική κυβέρνηση οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κατόπιν συνάντησης με κλιμάκιο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, στη Γερμανία.

Πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους, ότι όταν οι γερμανικές αρχές στείλουν τη λίστα στην Αθήνα, τότε αυτή θα παραδοθεί αμέσως στους οικονομικούς εισαγγελείς.
Διαβάστε Περισσότερα » "Λίστα με Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό στέλνει η Γερμανία"

Κινητοποιήσεις ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας, με κορύφωση μία 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκεμβρίου.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με απόφαση του γενικού συμβουλίου, καλεί τους γιατρούς των Πρωτοβάθμιων Εθνικών Δικτύων Υγείας-Κέντρων Υγείας (ΠΕΔΥ – ΚΥ), σε πανελλαδική στάση εργασίας την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, από τις 10πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου και συνάντηση – παράσταση στο υπουργείο Υγείας και τον υπουργό στη 1μμ. Ζητούν την οικοδόμηση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων και θα ανακουφίζει τα νοσοκομεία από το βάρος των υπηρεσιών ΠΦΥ.

Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως μοναδική εργασιακή σχέση των γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Επιπλέον ζητούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, τη διαμόρφωση άμεσα χάρτη υγείας με καταγραφή κυρίως των υγειονομικών αναγκών και όχι μόνο των δομών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν επίσης, στήριξη του συστήματος υγείας με στοχευμένες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού, εφοδιασμό των νοσοκομείων με νοσοκομειακό υλικό, και επαναφορά της μισθοδοσίας στα ίδια τα νοσοκομεία.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν όλες οι δομές του ΕΣΥ, στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς η ΟΕΝΓΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, με αιτήματα τις προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και τη θεμελίωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου - και η Ομοσπονδία κηρύσσει στάση εργασίας στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας από τις 11πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου, διεκδικώντας “τη θετική έκβαση της προσφυγής , κατ’ αναλογία προς τις προσφυγές δικαστικών και ενστόλων”.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ"

Ενοπλοι κρατούν ομήρους στη Βόρεια Γαλλία - Πολλοί τραυματίες

Ομήρους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, κρατούν ένοπλοι σε διαμέρισμα στην πόλη Ρουμπέ στη Βόρεια Γαλλία, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters. Η τοπική εφημερίδα «Le Voix du Nord» γράφει στην ιστοσελίδα της ότι ακούστηκαν ριπές από αυτόματο όπλο και πως υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

«Είναι σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο αστυνομική πηγή, η οποία προσέθεσε ότι ανάμεσα στους ομήρους εικάζεται ότι είναι και ένας διευθυντής τραπέζης με την οικογένειά του.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο RTL μεταδίδει ότι το συμβάν έλαβε χώρα όταν η αστυνομία σταμάτησε τους ύποπτους. Η γαλλική αστυνομία διευκρίνισε ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με τρομοκρατία αλλά πιθανότατα να σχετίζεται με αποτυχημένη απόπειρα ληστείας τράπεζας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοπλοι κρατούν ομήρους στη Βόρεια Γαλλία - Πολλοί τραυματίες"

Σχέδιο νόμου με 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση!

Τα κοινοβουλευτικά κοντέρ «έσπασε» η κυβέρνηση, «στριμώχνοντας» σε ένα νομοσχέδιο όλα τα στοιχεία της κακής νομοθέτησης.

Ξεχνώντας γρήγορα και θεαματικά την κριτική που ασκούσε ως αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, προχώρησε όχι μόνο στη συγκεκριμένη νομοθετική πρακτική, αλλά τις έφερε, ομαδοποιώντας τις, σε ένα κείμενο για κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αυτήν την ώρα συζητείται πακέτο με 12 ΠΝΠ, που αφορούν κυρίως στα capital controls. Σαν να μην έφτανε αυτό, βρήκε ευκαιρία να καταθέσει και τρεις τροπολογίες.

Με την πρώτη παρατείνεται η κύρωση της Συμφωνίας για τη Μεταφορά και την Αμοιβαιοποίηση των Εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, που υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 21 Μαϊου 2014, καθώς και το από 22 Απριλίου 2015 Πρακτικό Διόρθωσης της Συμφωνίας αυτής.

Με τη δεύτερη προβλέπεται ο τρόπος βαθμολογικής και μισθολογικής κατάταξης των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών (186 υπάλληλοι). Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια δαπάνη 1,8 εκατ. ευρώ.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι «η φορολογική διοίκηση αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό φορολογικών υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν για μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής, ενώ αντίστοιχα διαθέτει πολύ μικρό αριθμό ελεγκτών... για να γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για αύξηση των δημόσιων εσόδων κρίνεται σκόπιμη η παρούσα διάταξη για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Με την τελευταία -για την ώρα- τροπολογία, προβλέπεται ότι, η μισθοδοσία του προσωπικού των Περιφερειών που καταβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4047/2012 διενεργείται, από 1.1.2016, από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε Περιφέρειας, με ευθύνη του οικείου ή οικείων εκκαθαριστών, που είναι πιστοποιημένοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Επίσης, αναφέρονται οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο νόμου με 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση!"

Ο Άρειος Πάγος έστειλε στη Βουλή την υπόθεση Φλαμπουράρη

Στην Βουλή διαβιβάστηκε από τον Αρειο Πάγο η δικογραφία κατά του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για το μετοχολόγιο της εταιρίας του και το «πόθεν έσχες» όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Ολομέλειας Γιώργος Λαμπρούλης.

Πλέον, τον λόγο έχουν οι βουλευτές και τα κομματικά επιτελεία που θα μελετήσουν τον φάκελο και θα κρίνουν εάν συντρέχουν οι λόγοι για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται πρόταση υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 30 βουλευτές για σύσταση προανακριτικής ή από 60 για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία που σχηματίστηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στηρίζεται στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «ΘΕΜΑτος» που τάραξαν τα νερά τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου και αφορούν την δήλωση «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) του κ. Φλαμπουράρη στην οποία περιλαμβάνονται μετοχές της εταιρείας Διάτμηση ΑΤΕ, παρά το γεγονός ότι είχε ασυμβίβαστο λόγω της υπουργικής θέσης που κατείχε. Ακόμη, τις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων στην Εφορία παρά τα εκατομμύρια που είχε στα αποθεματικά των ταμείων της εν λόγω εταιρείας, την ασυνήθιστη παράταση παράδοσης δημόσιου έργου στο Βραχάτι Κορινθίας λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, την επίσπευση πληρωμής -και μάλιστα μέσω sms- για το επίμαχο έργο, χωρίς αυτό να έχει παραδοθεί κ.λπ.

Η αναφορά στην Εισαγγελία

Με αφορμή δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» και ειδικότερα αυτό του δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρκόπουλου την 1η Νοεμβρίου υπό τον τίτλο «Βόλεψαν και τον κυρ Αλέκο με… sms - Τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές πληρώθηκε και πήρε παράταση για το έργο», δικηγόρος προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Με αυτά ο εν λόγω δικηγόρος Αθηνών ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ερευνηθεί, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό περιεχόμενο του δημοσιεύματος, εάν διαπράχθηκαν και από ποιους αξιόποινες πράξεις και, σε καταφατική περίπτωση, ποιες είναι αυτές.

Μάλιστα ο δικηγόρος ζήτησε από τους εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνάς τους, να λάβουν υπόψη τους και τα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο επίμαχο δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος». Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μόλις διαπίστωσαν ότι έχουν να κάνουν με υπουργό, πάγωσαν τη διαδικασία.

Διαβίβασαν αμέσως τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ακολουθήσει τις δικές της ενέργειες. Για την Ανωτάτη Εισαγγελία της χώρας η διαδικασία ήταν μονόδρομος. Διαβίβασε τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τον κ. Φλαμπουράρη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου εκείνο με τη σειρά του να την αποστείλει στη Βουλή. Πάντως, έμπειροι παλαιοί πολιτικοί, οι οποίοι έχουν περάσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξέφραζαν την ελπίδα να μην «ξεχάσει» ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος στο συρτάρι του γραφείου του τη δικογραφία και τη διαβιβάσει σε κάνα δίμηνο στη Βουλή. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας προς τη Βουλή αναφέρει ότι από υπηρεσιακό καθήκον και σύμφωνα με το άρθρο 88 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (3126/2003) διαβιβάζεται η επίμαχη μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Επικρατείας. Από τη στιγμή που η δικογραφία για τον κ. Φλαμπουράρη φτάσει στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τότε τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το αν θα διωχθεί ή όχι τον έχουν οι συνάδελφοί του.

Το νέο «πόθεν έσχες»

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδείχθηκαν οι αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» για το προβληματικό «πόθεν έσχες» του υπουργού Επικρατείας στο οποίο «παρέλειψε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή είχε ονομαστικές μετοχές της κατασκευαστικής εταιρείας, αλλά και για το νέο… βελτιωμένο «πόθεν έσχες» με το οποίο προσπάθησε να καλύψει τα κενά του προηγούμενου.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι πούλησε το ποσοστό του στη Διάτμηση ΑΤΕ, ενώ την ίδια στιγμή, προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα, μεθοδεύτηκε η κατάθεση νέου «πόθεν έσχες» για να καλυφθεί το παλιό, από το οποίο προέκυπτε ότι ενώ ήταν υπουργός είχε μετοχές στη Διάτμηση ΑΤΕ και έπαιρνε δουλειές από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μια από τις μαύρες τρύπες του «πόθεν έσχες» του υπουργού Επικρατείας που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα είναι το κατά πόσο είχε δηλωθεί ή όχι η μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε στη Διάτμηση ΑΤΕ όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα και αν όντως έχει γίνει αυτή η μεταβίβαση ή είναι εικονική.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κάλυψε πλήρως τον κ. Φλαμπουράρη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει διαφθορά. Μετά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει και κάτω από τις πιέσεις βουλευτών, η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής διέταξε για τον υπουργό Επικρατείας τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ως προς τη μεταβίβαση των μετοχών της κατασκευαστικής του εταιρείας, αλλά και για τυχόν ύπαρξη μαύρων ταμείων στα λογιστήριά της μετά τις σχετικές καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού και πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Ο κ. Θεοχάρης στην Ολομέλεια της Βουλής (21/10/2015) τόνισε ότι η εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη εμφάνιζε μετρητά στα ταμεία της πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε χρονιά από το 2011 και μετά, ενώ το 2010 εμφάνισε 75.000 μετρητά. Και διερωτήθηκε ο κ. Θεοχάρης: «Τι τα κάνει τόσα μετρητά η εταιρεία; Μαύρα ταμεία λέγονται αυτά στην πιάτσα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι».

Η «Διάτμηση»

Ωστόσο, εντελώς συμπτωματικά και η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει με προκλητική εύνοια τη Διάτμηση ΑΤΕ. Η κατασκευαστική εταιρεία του υπουργού Επικρατείας, ακόμα και μετά τον προεκλογικό σάλο και την έντονη κριτική που ασκήθηκε, εξακολούθησε να ευνοείται από το Δημόσιο, εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ για ένα έργο που όχι μόνο έχει αργήσει να παραδώσει, αλλά ταυτόχρονα πήρε και παράταση για τον χρόνο παράδοσής του. Σκιές έχουν δημιουργηθεί και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η εταιρεία πήρε το έργο των 3,9 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Βραχάτι Κορινθίας, αλλά και για την επίσπευση των διαδικασιών πληρωμής της.

Η Διάτμηση ΑΤΕ, παρά τους όρους των προθεσμιών της συμφωνίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζήτησε -και πήρε- παράταση υλοποίησης του έργου που αφορά το αλιευτικό καταφύγιο στον λιμένα Βραχατίου Κορινθίας. Σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε την παράταση προθεσμίας παράδοσης του έργου «Συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου, προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ», ανάδοχος του οποίου ήταν η Διάτμηση ΑΤΕ. Η παράταση του έργου αποφασίστηκε να δοθεί μέχρι τις 31/12/2015. Η εύνοια προς την εν λόγω εταιρεία δεν σταμάτησε εκεί. Η πληρωμή προς τη Διάτμηση ΑΤΕ έτυχε θετικής κυβερνητικής μεταχείρισης. Ξαφνικά, το συνήθως αργοκίνητο Δημόσιο εγκρίνει την αίτηση πρώτης πληρωμής της Διάτμηση ΑΤΕ (30 Σεπτεμβρίου) και καταβάλλονται 94.692,25 ευρώ. Εναν μήνα περίπου αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου, εγκρίνεται και δεύτερη πληρωμή, ύψους 70.726,97 ευρώ. Δηλαδή συνολικά καταβλήθηκαν 165.419,22 ευρώ και ας μην είχε παραδώσει η εταιρεία το έργο στον λιμένα Βραχατίου, ως όφειλε εκ της συμβάσεώς της με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (βλ. Χαράλαμπος Κασίμης), στις 23 Ιουλίου απέστειλε με γραπτό ηλεκτρονικό μήνυμα (sms) οδηγία για να πληρωθεί η Διάτμηση ΑΤΕ.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται πως παρότι φαίνεται να υπάρχουν εκατομμύρια στα ταμεία της κατασκευαστικής εταιρείας, αλλά και ρευστό, εντάσσεται στις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων της Εφορίας. Από τους ισολογισμούς της Διάτμησης προκύπτει ότι τα ταμειακά αποθέματά της το 2013 ήταν περίπου 2 εκατ. ευρώ, και το 2014 γύρω στο 1,3 εκατ.. Αλλά και ο Δήμος Αίγινας χάρισε στον υπουργό Επικρατείας προσωπικά 4.000 ευρώ από χρέος που είχε για μεγάλη κατανάλωση νερού στην κατοικία του στο νησί. Η διαγραφή έγινε σε μια περίοδο που ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ προχωρούν σε διακοπές παροχής για τον μέσο πολίτη που έχει τέτοιου ύψους οφειλές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Άρειος Πάγος έστειλε στη Βουλή την υπόθεση Φλαμπουράρη"

Στα δικαστήρια ο ΟΠΑΠ κατά της επιβολής του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του

Προσφυγή στην δικαιοσύνη προαναγγέλλει ο ΟΠΑΠ κατά της επιβολής ειδικού τέλους 0.05 ευρώ ανά στήλη κάθε παιχνιδιού του Οργανισμού.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2015, ο ΟΠΑΠ κάνει λόγο για «προάσπιση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων» του ενώ επιφυλάσσεται να ανακοινώσει τις ενέργειές του σύντομα.


Ουσιαστικά, μετά τους πράκτορες του Οργανισμού που επίσης προσφεύγουν στην δικαιοσύνη, νομικά θα κινηθεί και η εταιρεία κατά της πρόσθετης φορολόγησης.

Καμίλ Ζίγκλερ: «Θα προασπίσουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο»
«Το τρίτο τρίμηνο 2015 χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς συνθήκες, μέσα σε ένα δύσκολο μακροοικονομικά εγχώριο περιβάλλον, ενώ τον Ιούλιο 2015 η καταναλωτική δαπάνη κατακρημνίστηκε», αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ κ. Kamil Ziegler, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου 2015. 

«Οι προσπάθειές μας για διασφάλιση ομαλής επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η σταδιακή εξομάλυνση του κλίματος που ακολούθησε, οδήγησαν σε ανάκαμψη στο υπόλοιπο του τριμήνου. 

Συνολικά, επιτύχαμε να περιορίσουμε την πτώση σε επίπεδο EBITDA σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ σε επίπεδο εννιαμήνου οι επιδόσεις μας συνολικά παρέμειναν θετικές. 

Παράλληλα, ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, αναποτελεσματικές παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς του πλαισίου λειτουργίας μας, φέρνουν την εταιρεία αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στην προάσπιση όλων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας σε κάθε επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου 2015 η κυβέρνηση επέβαλε ειδικό τέλος €0,05 (πέντε λεπτά του ευρώ) ανά στήλη κάθε παιχνιδιού της ΟΠΑΠ Α.Ε. 

Ο νόμος προβλέπει ότι τεχνικά το ειδικό τέλος βαρύνει τον παίκτη και αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο απευθείας από την εταιρεία. Το μέτρο, εφόσον υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές, προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Αύξηση εσόδων και κερδών στο εννεάμηνο

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε έσοδα αυξημένα κατά 2,7% στα €3.061,6 εκατ. από €2.981,6 εκ. το αντίστοιχο 9μηνο του 2014, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε €159,1 εκ., αυξημένα κατά 33,7% έναντι €119,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Τα καθαρά έσοδα του ομίλου (GGR) ήταν αυξημένα κατά 3,8% στα 998 εκατ. ευρώ (9M 2014: 961,8 εκατ.). Τα καθαρά έσοδα 3ου τριμήνου 2015 μειώθηκαν κατά 12,9% στα 300,9 εκατ. (Q3 2014: 345,6 εκατ.), παραμένοντας ανθεκτικότερα έναντι της μείωσης των εσόδων.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) εννεαμήνου 2015 ήταν ενισχυμένα κατά 14,4% στα 273,5 εκατ. (9M 2014: 239,1 εκατ.). Στο 3ο τρίμηνο 2015 τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 87,1 εκατ. (Q3 2014: 94,2 εκατ.), μειωμένα κατά 7,6%, καθώς οι προσπάθειες της διοίκησης για εξορθολογισμό του κόστους συνεχίστηκαν και στο γ’ τρίμηνο 2015, διαμορφώνοντας βελτιωμένα αποτελέσματα έναντι της πτώσης του GGR. Το περιθώριο EBITDA γ’ τριμήνου είναι βελτιωμένο σε σε 28,9% (Q3 2014: 27,3%).


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα δικαστήρια ο ΟΠΑΠ κατά της επιβολής του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του"

Στον αέρα η ΝΔ- τι συμβαίνει με την επιλογή Πλακιωτάκη;

Η επιλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ορίσει αντιπρόεδρο του της ΝΔ τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη προκάλεσε νέο χάος καθώς αμφισβητείται βάσει των διατάξεων του καταστατικού του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διατάξεις ορίζουν ότι αντιπρόεδρο δεν μπορεί να ορίζει ο εκτελών χρέη μεταβατικού προέδρου, αλλά μόνο ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Στον αέρα όμως βρίσκεται και η ΚΕΦΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τη Συγγρού υπάρχει γνωμοδότηση από τον νομικό σύμβουλο του κόμματος Στέλιο Στάικο, σύμφωνα με την οποία από τη στιγμή που παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΚΕΦΕ ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος όμως κωλύεται καθώς έχει οριστεί αντιπρόεδρος του κόμματος.

Το μπέρδεμα αυτό που έχει μπλοκάρει για μία ακόμα φορά τις διαδικασίες ξεκίνησε μετά την δήλωση που έκανε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ότι «κωλύεται» να παραμείνει πρόεδρος της ΚΕΦΕ.

Ο κ. Παπαμιμίκος ζήτησε συγνώμη από τα στελέχη, τους φίλους και τα μέλη της ΝΔ για το βατερλό της εκλογικής διαδικασίας και ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί ώστε να υπάρξει εκτόνωση του κλίματος.Μετά το ντόμινο όμως των νομικών αμφισβητήσεων που ακολούθησαν άρχισαν οι διαρροές από τη Συγγρού, ότι η δήλωση κωλύματος από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο δεν είχε σκοπό να αποφορτισθεί η ένταση, ενόψει και της συνεδρίασης της Κ.Ο. αλλά το αντίθετο…

Για το λόγο αυτό, όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, στελέχη του κόμματος συγκεντρώνουν υπογραφές για να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του πρώην προέδρου της ΚΕΦΕ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα η ΝΔ- τι συμβαίνει με την επιλογή Πλακιωτάκη;"

Επανέρχεται στο θέμα της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο η Μέρκελ

Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, όταν μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, κυριαρχούν οι διακινητές των προσφύγων και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ανθρώπων, δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι το θέμα του αριθμού των προσφύγων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η φύλαξη των συνόρων, ειδικά όταν πρόκειται για θαλάσσια σύνορα, είναι πολύ δύσκολη χωρίς τη συνεργασία με τον εταίρο στην άλλη πλευρά της όχθης. Και η Τουρκία έχει δίκιο, όταν λέει ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι έχει λάβει ως τώρα μόνο λίγη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε η κ. Μέρκελ μιλώντας πριν από λίγο σε συνέδριο των Γερμανών Εργοδοτών.

Η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας, «προκειμένου να δώσουμε στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να παραμείνουν υπό ανθρώπινες συνθήκες κοντά στην πατρίδα τους», αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης, μέσω της εφαρμογής της ποσόστωσης μεταξύ των κρατών-μελών της.

«Είναι σαφές ότι ο σημερινός τρόπος μετανάστευσης, με την αποδοχή του κινδύνου ζωής, με μια μετανάστευση από την οποία κερδίζουν οι διακινητές και μάλιστα δισεκατομμύρια, όταν βλέπουμε τους αριθμούς των ανθρώπων, δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ως βιώσιμο λογικό μοντέλο. Από αυτό κερδίζουν οι λάθος άνθρωποι. Οι πρόσφυγες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Όταν όλο αυτό συμβαίνει μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ -η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ-, τότε δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος που σε μια στενή λωρίδα νερού μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κυριαρχούν οι διακινητές και όχι μια νόμιμη κατάσταση» προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε ότι αυτό θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο «ώστε να αποκαταστήσουμε περισσότερη τάξη και έλεγχο».

Αν καταπολεμήσουμε τις αιτίες προσφυγιάς, τότε θα έχουμε μείωση του αριθμού των προσφύγων, συνέχισε η κ. Μέρκελ, για να καταλήξει λέγοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να ρυθμιστεί στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αλλά στα εξωτερικά σύνορα, ώστε να διατηρήσουμε και τις ελευθερίες της Σένγκεν για την Ευρώπη και να κάνουμε το σωστό για τους πρόσφυγες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχεται στο θέμα της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο η Μέρκελ"

«Παρελθόν» από την ΚΕΦΕ ο Παπαμιμίκος

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ανακοίνωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο κ. Παπαμιμίκος θεωρεί πως με την κίνησή του αυτή θα διευκολύνει το έργο της επιτροπής καθώς μετά την αποτυχία των εκλογών της Κυριακής είχαν εκφραστεί ενστάσεις από τους υποψηφίους προς το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας τη θέση του κ. Παπαμιμίκου παίρνει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος κ. Πλακιωτάκης ο οποίος όμως ήδη διαδέχεται στη θέση του προέδρου του κόμματος τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παρελθόν» από την ΚΕΦΕ ο Παπαμιμίκος"

Παραίτηση Μεϊμαράκη από την Προεδρία της ΝΔ

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης, αυτής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη θέση του προέδρου της ΝΔ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, επισφραγίστηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. Με δήλωσή του, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε πράξη τη χθεσινή του... απειλή, ότι δηλαδή θα αποχωρήσει από τα ηνία του κόμματος, λόγω της «άρσης εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά στο πρόσωπό του».
Νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει μέχρι τις εκλογές ο Γιάννης Πλακιωτάκης, μέχρι το πρωί Γραμματέας της Κ.Ο. και από το πρωί αντιπρόεδρος της ΝΔ (προκειμένου η όλη διαδικασία να συνάδει με το καταστατικό του κόμματος). Ωστόσο ορισμένοι αμφισβητούν την επιλογή του Μεϊμαράκη εκτιμώντας ότι η διαδικασία δεν είναι εντός καταστατικού.
Εν τω μεταξύ την παραίτησή του από την θέση του επικεφαλής της ΚΕΦΕ ανακοίνωσε και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Στην πρώτη του δήλωση 48 ώρες μετά το φιάσκο ο Γραμματέας του κόμματος τόνισε: «θέλω να ζητήσω μια μεγάλη προσωπική συγνώμη από τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.
Αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί. Θα πρέπει να υπάρξει εκτόνωση και οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Τέλος θέλω να πως κωλύομαι να προεδρεύσω στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής». 

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας χωρίς την παρουσία των κ.κ. Καραμανλή, Σαμαρά και Μειμαράκη.
Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε παρέμβασή του πως πρέπει «να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου να διεξαχθεί η ψηφοφορία. Όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση.
Δημιουργική ανανέωση. Από την αρχή Η εκλογή νέου προέδρου θα διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από σήμερα. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Προτείνω κώδικα δεοντολογίας με δύο μόνον άρθρα:
1. Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας.
2. Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και Προέδρους του Κόμματος.
Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Και οι τέσσερις. Με κοινό στόχο:
• Την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη
• Την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες
• Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία.
Η 13η Δεκεμβρίου θα είναι ημέρα αναγέννησης, ενότητας και ανάτασης για τη ΝΔ. Ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο», υπογράμμισε ο κ. Μηταοτάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Απ. Τζιτζικώστας στην εισήγησή του πρότεινε:
1. Συνάντηση των τεσσάρων αμέσως μετά την Κ.Ο.
2. Συνδιάσκεψη για την παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων μέσα στην εβδομάδα
3. Έκανε έκκληση να πέσουν οι τόνοι από όλους
4. Αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να μην αναφέρονται οι υποψήφιοι ονομαστικά ο ένας στον άλλο
5. Εκλογές το ταχύτερο ακόμα και στις 6/12
Ο ίδιος προσερχόμενος στη συνεδρίαση υπογράμμισε πώς «είναι ο πρώτος προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώνει την καταστροφή που προκάλεσαν στη χώρα.
Με την ύφεση, τα ελλείμματα, την ανεργία που αυξάνει, τα μέτρα 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τους νέους φόρους, τις περικοπές στις συντάξεις. Η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό αυτό. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι, ούτε θα γίνει το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να φύγει άμεσα και βέβαια δεν πρόκειται να φύγει από μόνος του. Γι' αυτό και πρέπει η Νέα Δημοκρατία ενωμένη να γυρίσει σελίδα».

Μεϊμαράκης: Στόχος μου η αποκλιμάκωση της έντασης

«Eπειδή αντιλαμβάνομαι ότι σχηματοποιείται μια επίθεση στο πρόσωπό μου πολλές φορές χυδαία, ανήθικη που πάντως δε συνάδει με το νεοδημοκρατικό ύφος και ήθος και επειδή έχει δημιουργηθεί πάρα πολύ μεγάλη ένταση και οι νεοδημοκράτες είναι πολύ στεναχωρημένοι για να αποκλιμακώσω αυτή την ένταση, όρισα τον Γ. Πλακιωτάκη αντιπρόεδρο. Και παραδίδω την έδρα μου στην μεταβατική προεδρία της ΝΔ στον κ. Πλακιωτάκη συνεχίζοντας την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος του κόμματος», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, με σαφείς αιχμές προς όλες τις πλευρές και χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα παραστεί στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ. «Θα το εκτιμήσω ανάλογα με το τι υπηρετεί ενότητα του κόμματος», ήταν η απάντησή του, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει θέμα διάσπασης. Αν θέλει κάποιος να αποχωρήσει, δικαίωμά του». Ο ίδιος πάντως τελικά δεν παρέστη στην συνεδρίαση της Κ.Ο.
Ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να εκφράζει στους στενούς συνομιλητές του το φόβο του για αποτυχία και της δεύτερης προσπάθειας για τις εσωκομματικές εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να χρεωθεί τυχόν διάσπαση του κόμματος, ως πρόεδρός του.
Αφορμή της σημερινής εξέλιξης στάθηκε χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Έθνους» σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να ζητά «να γίνει υπηρεσιακός πρόεδρος ένα ουδέτερο πρόσωπο».
Ο κ. Μεϊμαράκης αντέδρασε, ζήτησε δημοσίως από τον κ. Σαμαρά να διαψεύσει ότι έκανε τέτοια δήλωση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, τουλάχιστον με ξεκάθαρο τρόπο που θα επιθυμούσε ο απερχόμενος πρόεδρος. Όπως λένε συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού στο Euro2day.gr, «να διαψεύσουμε μια δήλωση που δεν έγινε;».
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση Μεϊμαράκη από την Προεδρία της ΝΔ"

Κοινή εγγύηση καταθέσεων στην ευρωζώνη έως το 2024, παρά το γερμανικό «όχι»

Τα σχέδιά της για την εφαρμογή ενός ευρέως συστήματος καταθέσεων στην ευρωζώνη παρουσίασε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την έντονη αντίσταση της Γερμανίας, η οποία είχε εκ των προτέρων απορρίψει το όλο εγχείρημα.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια, έως το 2024. Το εγγυητικό ταμείο (EDIS) που θα δημιουργηθεί θα έχει τελική «δύναμη πυρός» 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την κάλυψη όλων των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ που τηρούνται στη νομισματική ένωση. Τα χρήματα θα προέλθουν από εισφορές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η πρώτη φάση, που θα διαρκέσει από το 2017 έως το 2020, θα επιτρέπει στα εθνικά στα συστήματα εγγύησης καταθέσεων να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο υπό σύσταση ενιαίο ταμείο, και μόνο αφού εξαντλήσουν τα δικά τους κεφάλαια. Αυτό σημαίνει πως το EDIS θα λειτουργεί ουσιαστικά ως στήριγμα ύστατης ανάγκης για τις εθνικές Αρχές.

Σε ανακοίνωσή της που ουσιαστικά προσπαθεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες του Βερολίνου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα κεφάλαια του εγγυητικού ταμείου θα είναι προσβάσιμα με αυστηρές προϋποθέσεις και υπό επιτήρηση, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κατάχρηση. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα κράτος-μέλος έχει καταχραστεί χρήματα, θα πρέπει να αποζημιώσει πλήρως το EDIS.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η μείωση των ρίσκων πηγαίνει χέρι-χέρι με το μοίρασμα του ρίσκου», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Λόρδος Χιλ. «Κατά την άποψή μας, η Κομισιόν θέτει λάθος προτεραιότητες και γραμμές», δήλωνε την ίδια στιγμή γερμανός αξιωματούχος στους «Financial Times»

Η δεύτερη φάση, που θα διαρκέσει μεταξύ 2020 και 2024, θα δει το σταδιακό μοίρασμα των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών, με το κάθε εθνικό εγγυητικό ταμείο να μεταφέρει κάθε χρόνο το 20% των κεφαλαίων του στο κοινό «σεντούκι».

Παράλληλα, το κάθε κράτος-μέλος θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στο κοινό ταμείο πριν εξαντλήσει τα δικά του αποθέματα, που σημαίνει ότι το EDIS θα μπορεί να αναλάβει την προστασία καταθετών μόλις αυτό χρειαστεί, συμπληρώνοντας ενεργά τις εθνικές Αρχές.

Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί το 2024, όταν το κοινό ταμείο θα καλύπτει πλήρως τα εθνικά εγγυητικά συστήματα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή εγγύηση καταθέσεων στην ευρωζώνη έως το 2024, παρά το γερμανικό «όχι» "

Απορρίπτει ο Β. Σόιμπλε το σχέδιο για ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πριν μιλήσουμε για μια ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, πρέπει πρώτα από όλα να κάνουμε τον ευρωπαϊκό τομέα ανθεκτικό στις κρίσεις. Το να κοινοτικοποιούμε απλώς τους κινδύνους δεν αποφέρει τίποτα και ανταμείβει τελικά μόνο εκείνους οι οποίοι ως τώρα δεν κατέβαλαν προσπάθειες.

Οι γερμανικές καταθέσεις αποταμίευσης προστατεύονται κατά τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτό δεν επιτρέπεται να αλλάξει τίποτα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίπτει ο Β. Σόιμπλε το σχέδιο για ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων"

Δούρου: Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία

«Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία. Ήλθε η ώρα να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και να ξεκινήσουν τα έργα. Έργα απαραίτητα για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών», τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στη συνάντηση της με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Ηρακλή Γκότση.

Στη συζήτηση όπου συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, τέθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα του των έργων αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, ζήτημα που συζητήθηκε έντονα στην τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης. Από τις συνομιλίες διαπιστώθηκε πλήρης συναντίληψη της αναγκαιότητα εγρήγορσης των δήμων ως προς την αποτελεσματικότερη διευθέτηση του προβλήματος. Εκφράστηκε από κοινού η αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος, μέσα από τον κεντρικό συντονισμό ο οποίος θα προκύψει μετά την υποβολή των επιμέρους μελετών που θα υποβάλλουν οι δήμοι.

«Οι δήμαρχοι πρέπει να αναλάβουν δράση στο πλαίσιο της ευθύνης τους ώστε να χαρτογραφηθεί επακριβώς ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός», υπογράμμισε η περιφερειάρχης, προσθέτοντας: Δεν μπορούν κάποιοι, σε μια απόπειρα να δικαιολογήσουν την επιλογή απραγίας τους, να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους. Οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουν, με σοβαρότητα και σύστημα, στα αναγκαία, χρονίζοντα έργα υποδομής, έτσι ώστε η Αττική να μην πνίγεται σε κάθε νεροποντή. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κρίσιμης σημασίας και δεν προσφέρονται για επιφανειακή αντιμετώπιση με όρους μικροπολιτικής. Η αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται από τα έργα αυτά».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δούρου: Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία"

Στο Taxisnet τα τέλη κυκλοφορίας

Αναρτήθηκαν στο TAXISnet τα σήματα των τελών κυκλοφορίας για το 2016. Οι κάτοχοι οχημάτων με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών θα εισέρχονται στο ΤΑΧΙS και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην εφαρμογή των τελών κυκλοφορίας, θα μπορούν να δουν και να τυπώσουν τα έντυπα.

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω του ίντερνετ ή στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη έως και την 31 Δεκεμβρίου 2015. Διαφορετικά θα επιβαρύνονται με ποσό διπλάσιο των τελών.

Πατήστε εδώ για την εκτύπωση των τελών

Διαβάστε ολόκληρη τη διάταξη του ΥΠΟΙΚ για τα τέλη κυκλοφορίας

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Taxisnet τα τέλη κυκλοφορίας"

ΗΠΑ: Για δευτερόλεπτα παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο το ρωσικό μαχητικό

Oι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό ενδεχομένως «παραβίασε» τον τουρκικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα λίγων δευτερολέπτων προτού η τουρκική πολεμική αεροπορία καταρρίψει το πολεμικό αεροσκάφος, γνωστοποίησε Αμερικανός αξιωματούχος, που υποστήριξε ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε προκαταρκτικές ενδείξεις.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ερευνούν το περιστατικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Για δευτερόλεπτα παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο το ρωσικό μαχητικό"

Στον κάδο σκουπιδιών τρόφιμα της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Πεταμένα σε κάδο σκουπιδιών βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης χαρτοκιβώτια της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αναγνώστης του zougla.gr αναφέρει ότι εντόπισε κιβώτιο με μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι (δεν έχουν λήξει) σε κάδο στην περιοχή του Περάματος.

Είναι κρίμα να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων πολύτιμα τρόφιμα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη...




zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον κάδο σκουπιδιών τρόφιμα της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ"

Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων και νέα βιβλία για τα σχολεία

Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων και νέα βιβλία θα είναι από τα βασικότερα ζητήματα του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, την έναρξη του οποίου θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τις συζητήσεις που θα γίνουν στα αρμόδια όργανα, ο καθένας θα μπορεί ηλεκτρονικά να καταθέσει την άποψή του. Οι αλλαγές που θα προκύψουν θα εφαρμοσθούν την επόμενη σχολική και ακαδημαική χρονιά.

Ο υπουργός θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του Εθνικού Διαλόγου που θα ξεκινήσει και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με κύρια βαρύτητα την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά «Πολύ σύντομα ξεκινάμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο με την εμπλοκή όλων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα θα είναι έως την Ανοιξη , προκειμένου να ετοιμαστεί πολυνομοσχέδιο που αφορά σε νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και νέα προγράμματα στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Ομίλου Προβληματισμού που είχε ιδρύσει ο Κώστας Σημίτης , αλλά και υποστηριχτής των ιδεών της Μαρίας Ρεπούσης θα είναι πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής , που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.

Διάλογος θα γίνει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την προεδρία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, πανεπιστημιακού Κώστα Γαβρόγλου ενώ θα επανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ ) με πρόεδρο τον καθηγητή του Παντείου Νίκο Θεοτοκά.

Ο τρίτος κύκλος θα οργανωθεί από επιτροπή στην οποία θα μετάσχουν άνθρωποι της εκπαίδευσης

Σήμερα πάντως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μίλησε στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα του Νότου που μόνο κατά το τρέχον έτος δέχτηκε στο έδαφος της 609.893 πρόσφυγες. Το εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης έχει δεχτεί 1824 αιτήματα για στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η νήσος Λέσβος δέχεται σε καθημερινή βάση, αριθμό προσφύγων δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό της. Πολλοί εξ αυτών είναι νέοι και αναζητούν την ελευθερία και μια καλύτερη ζωή στη Δύση. Εξ ου και η μεγάλη ευαισθησία της Ελλάδας στο θέμα της σημερινής συζήτησης.

Το πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης δεν είναι όμως εθνικό ούτε ευκαιριακό ,αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δραματικά γεγονότα στη Γαλλία ας μας προβληματίσουν για να δούμε τα κοινωνικά αίτια και να μιλήσουμε για τα κοινωνικά αδιέξοδα των νέων σήμερα, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και τους λόγους για τους οποίους η Τζιχάντ έχει διεισδύσει τόσο στη νεολαία και επηρεάζει ακόμη και μορφωμένους νέους στην Ευρώπη, όπως δείχνει η ταυτότητα των τρομοκρατών.

Αν δεν απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, θα εγκλωβιστούμε σε απλές διακηρύξεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η ρητορική για το πόλεμο των πολιτισμών, που αναπαράγεται από διάφορες πλευρές, οδηγεί στην ήττα του πολιτισμού.

Είναι καιρός η Ευρώπη και η Δύση εν συνόλω να αναλογιστεί κατά πόσο οι πολιτικές της, αρχής γενομένης από τον πόλεμο στο Ιράκ που είχε επενδυθεί με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, αποδείχτηκε ότι αναζωπυρώνει τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση.

Η Ελλάδα συμφωνεί και στη πράξη εφαρμόζει πολιτικές συμπερίληψης στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ανάπτυξης κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα πολιτιστικής ετερότητας.

Προσφέρει δραστηριότητες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης όπως εκμάθηση γλωσσών, διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, αθλητισμό και άλλες μορφές άτυπης μάθησης για μετανάστες και πρόσφυγες. Και όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής λιτότητας και οικονομικής ύφεσης που αντισταθμίζεται από το εθελοντικό κίνημα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων και νέα βιβλία για τα σχολεία"

Αγκυρα στον ΟΗΕ: «Ασκήσαμε ένα δικαίωμά μας»

Η Τουρκία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι κατέρριψε ένα «άγνωστο» αεροσκάφος το οποίο όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της παραβίασε τον εναέριο χώρο της και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να το κάνει.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία ότι κατέρριψε ένα Σουχόι Su-24 εντός της Συρίας.

Σε επιστολή του που απηύθυνε προς το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα ΗΕ Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ σημείωσε ότι δύο αεροσκάφη πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο σήμερα το πρωί και προειδοποιήθηκαν δέκα φορές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών να αλλάξουν πορεία.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τσεβίκ τα δύο αεροσκάφη πέταξαν κατόπιν πάνω από ένα μίλι (1,6 χλμ.) εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη.

«Μετά την παραβίαση το πρώτο αεροσκάφος βγήκε από τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο. Το δεύτερο αεροσκάφος εβλήθη ενώ βρισκόταν στον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο από ένα τουρκικό μαχητικό F-16 το οποίο εκτελούσε περιπολία στην περιοχή» προσθέτει ο Τσεβίκ στην επιστολή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuter.

«Το δεύτερο αεροσκάφος συνετρίβη στη συριακή πλευρά των συνόρων Τουρκίας-Συρίας».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι το ρωσικό Σουχόι που κατερρίφθη δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα εγείρει θέμα στο ΣΑ, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν απάντησε: «δεν γνωρίζω, ίσως».

Ο Τσεβίκ διεμήνυσε στην επιστολή του ότι η Άγκυρα «δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών της και των συνόρων της».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγκυρα στον ΟΗΕ: «Ασκήσαμε ένα δικαίωμά μας»"

Οργή Πούτιν: Θα απαντήσουμε στην πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας

Την οργή του Ρώσου προέδρου προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τουρκικό F-16, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών», προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει μετά από ανάλυση, ότι «δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου» όπως διατείνεται η Άγκυρα.

«To SU-24 κατερρίφθη από πύραυλο τουρκικού F-16 και πραγματοποιήθηκε ενώ το ρωσικό μαχητικό πετούσε 1 χλμ μακριά από τα τουρκικά σύνορα, συνεπώς δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση, απειλή για την Τουρκία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το μαχητικό είχε στόχο θέσεις τρομοκρατών στα βουνά στης βόρειας Λατάκιας στη Συρία όπου συγκεντρώνονται μαχητές που ξεκινούν κυρίως από ρωσικό έδαφος.

Μετά το πρωτοφανές περιστατικό θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, προειδοποίησε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία σέβεται τα περιφερειακά συμφέροντα άλλων κρατών, αλλά όπως υπογράμμισε «η φρικαλεότητα που διέπραξε η Τουρκία δεν θα μείνει αναπάντητη».

Χαρακτήρισε μάλιστα «ανησυχητικό» το γεγονός πως η Άγκυρα δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Μόσχα μετά το συμβάν και έσπευσε να ζητήσει έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ (για σήμερα το απόγευμα), προσθέτοντας ότι η Τουρκία προφανώς επιθυμεί το ΝΑΤΟ να υπηρετεί τα συμφέροντα των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την- προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου-επίσκεψή του στην Τουρκία και συνιστά στους Ρώσους πολίτες να μην μεταβαίνουν σε αυτή. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας- στο οποίο κλήθηκε ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στη Μόσχα-διαβεβαιώνει ότι το ρωσικό μαχητικό δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ρωσικό τζετ SU-24 κατερρίφθη από τουρκικό F-16 πάνω από συριακό έδαφος, καθώς επέστρεφε στην αεροπορική βάση Khmeimim και συνεπώς δεν υπήρξε καμία παραβίαση.

Το αεροσκάφος συνετρίβη στα 4 χλμ μακριά από την μεθόριο Τουρκίας-Συρίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή Πούτιν: Θα απαντήσουμε στην πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας"

Τρίωρη στάση εργασίας αύριο το βράδυ στον προαστιακό σιδηρόδρομο

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας θα υπάρξουν αύριο λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποιεί από τις 9.00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αναλυτικά τα δρομολόγια που ματαιώνονται είναι:

Μεταξύ Πειραιώς-Αθηνών-Χαλκίδας-Πειραιώς τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του προαστιακού 2536/12536, 2540/12540, 12541/2541, 12545/2545.​
Μεταξύ Αεροδρομίου-Κιάτου-Αεροδρομίου τα δρομολόγια του προαστιακού 4430, 4431, 4432, 4433.

Επίσης, λόγω της στάσης εργασίας, μεθαύριο Πέμπτη δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο της πρωινής αμαξοστοιχίας 12549 στη διαδρομή Χαλκίδα-Οινόη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίωρη στάση εργασίας αύριο το βράδυ στον προαστιακό σιδηρόδρομο"

Ένας στους τρεις χάνει τη ρύθμιση για χρέη στο ΙΚΑ - 1 δισ. ευρώ χάνει το Ταμείο

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βγήκε το 30% των εργοδοτών που υπέβαλε αίτηση στο ΙΚΑ. Αυτό εκτιμάται ότι οδηγεί σε πάνω από 1 δισ. ευρώ απώλειες για το Ταμείο λόγω αυτών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 33.972 οφειλέτες σε σύνολο 113. 932 που είχαν ενταχθεί έως και τον Ιούλιο στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σταμάτησαν να πληρώνουν, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να χάσουν τη ρύθμιση και το ΙΚΑ έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ που υπολόγιζε ότι θα εισπράξει, σε βάθος χρόνου, μέσω του ν. 4321/15.

Τον Οκτώβριο στη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν 84.662 οφειλέτες του ΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός όσων την «έχασαν», αν συνυπολογιστούν και όσοι είχαν ρυθμίσει οφειλές μέσω του ΚΕΑΟ, θα φτάσει τους 36.000.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας στους τρεις χάνει τη ρύθμιση για χρέη στο ΙΚΑ - 1 δισ. ευρώ χάνει το Ταμείο"

Ακύρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών την επίσκεψή του στην Τουρκία

Ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τον τουρκικό στρατό.

Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και για το Κυπριακό, θα συμμετείχε στη συνεδρία της Ομάδας Κοινού Σχεδιασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας.

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία «πολύ σοβαρό γεγονός», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακύρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών την επίσκεψή του στην Τουρκία"

Παυλόπουλος προς Κράουτζικ: «Στηρίξτε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, που υπέστη πλήγμα από το PSI»

Την ανάγκη στήριξης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Tζ. Κράουτζικ (J.Krawczyk) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, σημειώνοντας ότι όταν έγινε το PSI, δηλαδή η αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους, πλήρωσε πολύ ακριβά. Χωρίς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια, σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή όλοι, στην Ελλάδα, αγωνιζόμαστε για τη στήριξή του. Πρέπει να στηριχθεί, δεν μπορεί να είναι αυτό το θύμα της αναδιάρθρωσης ενός χρέους και όλα τα υπόλοιπα να τα επωμισθεί».

Απευθυνόμενος στον κ. Κράουτζικ τόνισε: «γι΄αυτόν τον λόγο η στήριξή σας, μας είναι παρά πολύ χρήσιμη» και χαρακτήρισε τη συνάντησή τους ιδιαίτερα σημαντική.

Ο κ. Κράουτζικ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή και τον κοινωνικό διάλογο, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας ευημερίας για όλους.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος είχε συνάντηση με την Εθνική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Χ.Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος προς Κράουτζικ: «Στηρίξτε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, που υπέστη πλήγμα από το PSI»"

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ήταν οπλισμένοι, είχαν συγκεντρωθεί σαν τάγμα, έκαναν σαν ζώα»

Συγκλονισμένος, με δάκρυα στα μάτια ο στενός φίλος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Δούλβαρης περιέγραψε καρέ-καρέ, όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού.

Αποκαλώντας «ζώα και κτήνη» τα μέλη της Χρυσής Αυγής που τους επιτέθηκαν, κατέθεσε στο δικαστήριο για τον τρόμο που έζησαν ο Π. Φύσσας κι η παρέα του, κατά τη διάρκεια της επίθεσης που δέχτηκαν χωρίς να κάνουν τίποτα οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες για να τους σταματήσουν.

«Έβριζαν και προκαλούσαν για να έρθουμε σε συμπλοκή . Έδιναν την εικόνα ενός λόχου, τριάντα - σαράντα άτομα . Ήταν πάρα πολλοί παρατεταγμένοι. Ήταν οπλισμένοι. Είχαν συγκεντρωθεί σαν τάγμα . Έκαναν σαν ζώα , σαν κτήνη, μας προκαλούσαν συνεχώς» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην στιγμή που , όπως είπε, δέχτηκαν επίθεση από την ομάδα που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη καφετέρια .

«Έτρεξαν όλοι μαζί κατά πάνω μας ..τρέξαμε να σωθούμε. Ο Παύλος είπε φεύγουμε τρέχουμε. Όταν έστριψα κατάλαβα ότι ο Παύλος δεν ήταν κοντά μου έκανα το γύρω του τετραγώνου και επέτρεψα στο σημείο για να δω που είναι ο Παύλος. Ήταν εκεί κάποιοι αστυνομικοί αλλά δεν μας βοηθούσε κανένας. Τότε βλέπω τον Παύλο χτυπημένο και ρωτάω τη Χρύσα τι έγινε και εκείνη μου λέει “μαχαίρωσαν τον Παύλο”. Από την ταραχή μου δεν έβλεπα τίποτα. Μάλλον αυτοί είχαν φύγει. ..

Περιμέναμε 40 λεπτά για ασθενοφόρο. Πήγα να πάρω το αυτοκίνητο για να τον πάμε στο νοσοκομείο. Όταν όμως έφτασα είχαν πάρει τον Παύλο και πήγα και εγώ στο νοσοκομείο. Εκεί μας ενημέρωσαν οι γιατροί και ο πατέρας του Παύλου.»

Πρόεδρος: Δεν είδατε την επίθεση;
Μάρτυρας : Όχι δεν είδα τρέχαμε να σωθούμε.
Πρόεδρος: Για ποιο λόγο έφτασαν εκεί τα πράγματα, γιατί αυτό το μένος αυτή η εμπάθεια;
Μάρτυρας: Προφανώς γιατί ήμασταν αντίθετοι με τις ιδέες τους.
Πρόεδρος: Που το ξέρανε ;
Μάρτυρας: Δεν το ξέρω... ξεχωρίζουμε και εμείς από την εμφάνιση μας, ότι κάνουμε μουσική ραπ.

Ο μάρτυρας επέμεινε πως δεν είχε προηγηθεί κάποιο επεισόδιο μέσα στην καφετέρια όπου έβλεπαν νωρίτερα τον αγώνα του Ολυμπιακού.

«Η καφετέρια ήταν γεμάτη. Εκεί ήταν δυο άτομα μπροστά μας και μας κοιτάζαμε επίμονα. Δεν τους είχαμε ξαναδεί αλλά το βλέμμα τους ήταν κολλημένο επάνω μας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.»

ΠΡ. Σας είπαν κάτι ;
Μάρτυρας: Όχι δεν μιλήσαμε καθόλου. Δεν ανταλλάξαμε ούτε κουβέντα.
Πρόεδρος: Είχαν κάποιο χαρακτηριστικό;
Μάρτυρας: Φορούσε ο ένας μια μπλούζα ανάποδα και ο άλλος φορούσε γκρι παντελόνι παραλλαγής.
Πρόεδρος: Σχολιάσατε το γεγονός ότι φορούσε την μπλούζα ανάποδα;
Μάρτυρας: Είπαμε ότι έχουν εξαπλωθεί παντού οι φασίστες. Εκτιμήσαμε από τα ρούχα τους ότι ήταν της Χρυσής Αυγής.
Πρόεδρος: Θεωρήσατε ότι ήταν φασίστες;
Μάρτυρας: Ναι λόγω της ενδυμασίας τους.
Πρόεδρος: Το σχόλιο σας το άκουσαν;
Μάρτυρας: Όχι. Το είπαμε μεταξύ μας. Δεν υπήρχε καμία αντιπαράθεση
Πρόεδρος: Σας έδωσαν την εντύπωση ότι έχουν κάποιες διαφορές με εσάς. Η κριτική για την μπλούζα δεν έφτασε στα αυτιά τους;
Μάρτυρας : Όχι είχε φασαρία, πολύ κόσμο.

Ο μάρτυρας μίλησε για τις απειλές που εκτόξευαν σε βάρος τους οι χρυσαυγίτες την ώρα που βγήκαν από την καφετέρια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είδα μια παρέα δέκα, δεκαπέντε ατόμων να βρίζει την δική μου παρέα μου. Απειλούσαν και μας προκαλούσαν. Φορούσαν μαύρα ρούχα, κρατούσαν ξύλα και κράνη και έβριζαν εμάς και τις οικογένειές μας. Επικρατούσε χάος. Είπα δεν θέλουμε φασαρίες. Εκείνοι έλεγαν ότι θα μας σκοτώσουν.

Πρόεδρος: Είχε κάποιος απ’ όλους διάφορες;

Μάρτυρας: Δεν έγινε κάτι για να έχουμε διαφορές. Τους είπα: «είμαστε στη γειτονιά μας και δεν θέλουμε φασαρίες». Μετά από λίγο αποφασίσαμε να φύγουμε. Αυτό που βιώναμε ήταν πολύ δύσκολο και δεν υπήρχε χρόνος να σκεφτούμε κάτι άλλο. Ανεβήκαμε προς την Τσαλδάρη. Ένας από τους φίλους μας έφυγε γιατί δεν αισθανόταν καλά και οι υπόλοιποι συνεχίσαμε.

Όταν περάσαμε απέναντι είχαν εξαγριωθεί μας φωνάζαμε «κότες που πάτε θα σας σκοτώσουμε». Θυμάμαι πέντε - έξι μηχανές να κατεβαίνουν τρικάβαλες με κατεύθυνση το Κοράλι.

Τα πράγματα αγρίεψαν σύμφωνα με τον φίλο του Παύλου Φύσσα.

«Έβριζαν και προκαλούσαν για να έρθουμε σε συμπλοκή . Έδιναν την εικόνα ενός λόχου, τριάντα σαράντα άτομα . Ήταν πάρα πολλοί παρατεταγμένοι. Ήταν οπλισμένοι. Έχουν συγκεντρωθεί σαν τάγμα. Έκαναν σαν ζώα, σαν κτήνη, μας προκαλούσαν συνεχώς. Λέω στον Παύλο να απομακρυνθούμε γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι θα μας έκαναν επίθεση. Αρχίσαμε να τρέχουμε και δεχόμαστε επίθεση. Ξεκινάω τρέχω όπως και οι υπόλοιποι και στρίβω δεξιά στο πρώτο στενό. Έτρεξαν όλοι μαζί κατά πάνω μας ..τρέξαμε να σωθούμε. Ο Παύλος είπε "φεύγουμε τρέχουμε". Όταν έστριψα κατάλαβα ότι ο Παύλος δεν ήταν κοντά μου έκανα το γύρω του τετραγώνου και επέτρεψα στο σημείο για να δω που είναι ο Παύλος. Ήταν κάποιοι αστυνομικοί αλλά δεν μας βοηθούσε κανένας.
Κάνοντας μεγάλες παύσεις ο μάρτυρας μίλησε με δυσκολία για τη στιγμή που είδε τον Παύλο χτυπημένο στην αγκαλιά της φίλης του.

«Βλέπω τον Παύλο χτυπημένο και ρωτάω τη Χρυσά και εκείνη μου λέει "μαχαίρωσαν τον Παύλο". Από την ταραχή μου δεν έβλεπα τίποτα. Μάλλον αυτοί είχαν φύγει. Περιμέναμε 40 λεπτά για ασθενοφόρο. Πήγα τρέχοντας να πάρω το αυτοκίνητο μου για να πάμε τον Παύλο στο νοσοκομείο. Όταν όμως επέστρεψα τον είχαν πάρει. Πήγα και εγώ στο νοσοκομείο. Εκεί μας ενημέρωσαν οι γιατροί και ο πατέρας του Παύλου»

«Δεν είδατε την επίθεση;» ρώτησε η πρόεδρος «Όχι δεν είδα τρέχαμε να σωθούμε» απάντησε ο μάρτυρας και ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ήταν οπλισμένοι, είχαν συγκεντρωθεί σαν τάγμα, έκαναν σαν ζώα»"

Κατρούγκαλος: Τα 3 σημεία του νέου Ασφαλιστικού

Το θέμα του ασφαλιστικού τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώνοντας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχεδιασμό για το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

- Καθιέρωση εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

- Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.

- Ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

Μετά την αποχώρηση του υπουργού η συνεδρίαση της ΠΓ συνεχίστηκε και ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την πορεία προς το Συνέδριο και τις πολιτικές εξελίξεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Τα 3 σημεία του νέου Ασφαλιστικού"

Γεροβασίλη: Επαρκέστατη η προστασία της πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση πέτυχε τους βασικούς της στόχους στο κλείσιμο του πρώτου κύκλου της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επισήμανε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη που στάθηκε ιδιαίτερα στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

"Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 10 + 2 δισ. ευρώ έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τους βασικούς στόχους της. Εξασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας παρά τις αρχικές ισχυρές αντιδράσεις των δανειστών και διατηρήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς", ανέφερε.

Και πρόσθεσε: "Σε ο,τι αφορά ειδικά την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται μερίδα του Τύπου και αναπαράγουν κύκλοι της αντιπολίτευσης. Αντίθετα έχουμε καταλήξει σε μια νομοθετική ρύθμιση η οποία καλύπτει και προστατεύει επαρκέστατα τις κατηγορίες συμπολιτών μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, προστατεύεται περίπου το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων, την στιγμή που οι δανειστές απαιτούσαν την προστασία μόλις του 16% ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει τη συνολική κατάργηση της προστασίας.

Έτσι, στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι διαθέτουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας από 180.000 ευρώ έως 260.000 ευρώ ενώ όπως και προηγουμένως λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης ώστε να οριστεί το πλάνο αποπληρωμής", τονίζει.

Επίσης, σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, το πλάνο αυτό αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου και παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία για τον ορισμό της νέας μειωμένης δόσης.

Η απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δύο συστημικές Τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές. Οι άλλες δύο έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες που προβλέπει το βασικό σενάριο και θα χρειαστούν περίπου 5,7 δισ. Ευρώ από το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τονίζει η κ. Γεροβασίλη.

Συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι: "έπεσαν λοιπόν απολύτως έξω οι αρχικές προβλέψεις της Συμφωνίας του Ιουλίου που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η επιτυχία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης διαψεύδει τους κινδυνολόγους και βάζει τέλος στα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων. Ταυτόχρονα επισφραγίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά και των καταθετών στην ελληνική οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων."

ΝΔ: Πολιτικό θράσος οι πανηγυρισμοί για την ανακεφαλαιοποίηση

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Όλγας Γεροβασίλη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Χρειάζεται πολιτικό θράσος για να πανηγυρίζει η κυβέρνηση όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εξαιτίας των χειρισμών της, οι Έλληνες μικρομέτοχοι και το Ελληνικό Δημόσιο, άρα οι φορολογούμενοι, έχασαν -μέσα σε λίγους μήνες- δεκάδες δισ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Τώρα, μετά το νόμο που ψήφισαν, κινδυνεύουν -για πρώτη φορά- χιλιάδες δανειολήπτες να χάσουν τα σπίτια τους.
Αντί για πανηγυρισμούς, η κυβέρνηση ας σκεφτεί την απολογία της».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Επαρκέστατη η προστασία της πρώτης κατοικίας"

Πέθανε ο ιδρυτής της ΙΟΝ

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ιδρυτής της μεγαλύτερης ελληνικής σοκολατοβιομηχανίας.

Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, αφήνοντας παρακαταθήκη την σοκολατοβιομηχανία «ΙΟΝ».

Η ΙΟΝ ιδρύθηκε το 1930. Σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων. Με σύνολο εργαζομένων που ξεπερνάει τους 970 και κύκλο εργασιών κοντά στα 105 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο ιδρυτής της ΙΟΝ"

Προσεχώς το πρώτο ηλεκτρονικό ΚΕΠ

Καινοτόμες ιδέες για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του θα αναζητήσει μέσω startups το Δημόσιο.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναδάκης, θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για μαζικές, πρακτικές εφαρμογές από νεοφυείς επιχειρήσεις, κάτι που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε αυτό το τμήμα του ιδιωτικού τομέα να αναπτυχθεί.

Επίσης, θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία αναβαθμισμένο το πρώτο ηλεκτρονικό ΚΕΠ, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, στον πολίτη να εξυπηρετεί μια σειρά από ανάγκες του με το Δημόσιο.

Σύντομα, θα υπάρξει διασύνδεση της βάσης δεδομένων των πιστοποιητικών γέννησης με το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι, θα μειωθεί η έκδοση 1,5 εκατ. πιστοποιητικών γέννησης, που προκαλούν απίστευτο οικονομικό κόστος, ενώ το Υπουργείο Παιδείας θα μπορεί να κάνει καλύτερο προγραμματισμό για τις ανάγκες του με βάση τις καταγεγραμμένες γεννήσεις.

Ο κ. Βερναδάκης είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σπαταληθεί πόροι για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με μηδαμινό αποτέλεσμα. «Πρόκειται για παθογένεια του πολιτικού συστήματος» σημείωσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσεχώς το πρώτο ηλεκτρονικό ΚΕΠ"

Οι μισοί Βρετανοί θέλουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς θέλουν πλέον να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι για λογαριασμό της εφημερίδας Independent.

Η δημοσκόπηση του ORB σε σύνολο 2.000 ανθρώπων έδειξε ότι το 52% των Βρετανών ψηφοφόρων επιθυμεί να φύγει από την ΕΕ, ενώ το 48% επιθυμεί να παραμείνει. Σε ανάλογες δημοσκοπήσεις που διενργήθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, το 55% των ερωτηθέντων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής.

Τον Οκτώβριο και καθώς η προσφυγική κρίση έφτανε στο απόγειό της, το ποσοστό κατά του Brexit μειώθηκε στο 53%.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε μια προσπάθεια για αναμόρφωση της ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στο μπλοκ.

Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η υποστήριξη των Βρετανών στην ΕΕ μειώθηκε φέτος καθώς η μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη αύξησε τις ανησυχίες τους.

Πολιτικοί που είναι κατά της ΕΕ, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν την εισροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη με την τρομοκρατία.

Παρόλο όμως που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαφή στροφή προς τον ευρωσκεπτικισμό, οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας πιστεύουν ότι τελικά η συμπόνια των Βρετανών προς τους Γάλλους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις θα βοηθήσει και δεν θα βλάψει την εκστρατεία κατά του Brexit.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 69% όσων είναι 18 με 24 ετών επιθυμούν να παραμείνουν στην ΕΕ και μόλις το 31% τάσσεται υπέρ του Brexit. Η υποστήριξη στην ΕΕ μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία των ερωτηθέντων και φτάνει μόλις το 38% μεταξύ των 65χρονων.

Στη Σκωτία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της ΕΕ (60%), ενώ ακολουθεί η Ουαλία με 56%.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι μισοί Βρετανοί θέλουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ"

Διακοπή κυκλοφορίας στον κόμβο Αιγίου από Πάτρα προς Αθήνα

Διακοπή κυκλοφορίας στους κλάδους του κόμβου Αιγίου από Πάτρα και προς Αθήνα προγραμματίζεται από το απόγευμα της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης.

Ειδικότερα, από τις 18:00 το απόγευμα έως το αργότερο τις 06:00 το πρωί της επόμενης μέρας, δηλαδή της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου, θα διακοπεί η κυκλοφορία στους κλάδους εξόδου στην κατεύθυνση από Πάτρα και εισόδου στην κατεύθυνση προς Αθήνα του Κόμβου Αιγίου και θα εξυπηρετείται ως εξής:

Η κυκλοφορία με κατεύθυνση από Αίγιο προς Αθήνα θα εξυπηρετείται μέσω της ΠΕΟ και θα εισέρχεται από τον κλάδο εισόδου του Κόμβου Καλαβρύτων

Η κυκλοφορία με κατεύθυνση από Πάτρα προς Αίγιο, θα εξέρχεται είτε μέσω του κόμβου Σελιανιτίκων είτε μέσω του κόμβου Καλαβρύτων και εν συνεχεία θα κατευθύνεται προς Αίγιο μέσω της ΠΕΟ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την εκτέλεση εργασιών κατεδάφισης Κάτω Διάβασης στην περιοχή του Ανατολικού Κόμβου Αιγίου από τον αρμόδιο Κατασκευαστή (ΑΚΤΩΡ, μέλος της Κ/Ξ ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ).

Συνιστάται στους οδηγούς να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους, στο ανωτέρω χρονικό διάστημα και τμήμα του οδικού δικτύου.

Όσοι αναγκαστικά διέλθουν από την περιοχή, τους ευχαριστούμε για την κατανόηση και τους παρακαλούμε να συμμορφώνονται προς τη σχετική προσωρινή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, να επιδείξουν αυξημένη προσοχή, καθώς και να δείξουν υπομονή σε τυχόν καθυστερήσεις.

onairnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή κυκλοφορίας στον κόμβο Αιγίου από Πάτρα προς Αθήνα"

Στουρνάρας: Πλήρως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Tη διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως εξασφαλισμένες καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει αποσοβηθεί πλέον ο κίνδυνος κουρέματος, έκανε πριν από λίγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, σε ειδική εκδήλωση στο Νομισματικό Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Πλήρως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες"

Ελάφρυνση των προστίμων για τους φοροπαραβάτες

Τα νέα πρόστιμα της εφορίας για μη έκδοση αποδείξεων, για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων και για υποθέσεις φοροδιαφυγής προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για τα νέα πρόστιμα που θεσπίστηκαν με έναν από τους τελευταίους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με τους δανιστές και προβλέπουν εξορθολογισμό των προηγούμενων διατάξεων, προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικότερες στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στις περιπτώσεις μη συνεργασίας του φορολογουμένου κατά τον φορολογικό έλεγχο ενώ σε ό,τι αφορά την μη έκδοση αποδείξεων το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι ίσο με το 50% του φόρου που θα πλήρωνε ο παραβάτης αν εξέδιδε κανονικά την απόδειξη.

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

- Για εκπρόθεσμη υποβολή ή μη υποβολή δήλωσης στην περίπτωση που προκύπτει φόρος ή η δήλωση αφορά παρακρατούμενο φόρο προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων, 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία, 500 ευρώ για διπλογραφικά. Επιπλέον προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης.
- Στις περιπτώσεις άρνησης των φορολογούμενων να παρέχουν πληροφορίες ή στοιχεία κατά τον έλεγχο προβλέπεται πρόστιμο 100-250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων.
- Για τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα (250-500 ευρώ) αλλά επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί το στοιχείο που δεν εκδόθηκε.
- Για εκπρόθεσμη υποβολή, ή υποβολή δήλωσης φορολογίας κεφαλαίου (γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά) προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ.
- Για παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου το οποίο δεν θα είναι χαμηλότερο των 300 ευρώ ή μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ
- Αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που συνεπάγεται μη καταβολή φόρου άνω των 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ για ΦΠΑ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελάφρυνση των προστίμων για τους φοροπαραβάτες"

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με την Συρία

Πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-24 κατερρίφθη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, καθώς όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Άγκυρας παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις να απομακρυνθεί. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει πως το μαχητικό ήταν ρωσικό και διακινεί την εκδοχή ότι το αεροσκάφος SU-24 δεν καταρρίφθηκε από άλλα μαχητικά σε αερομαχία, αλλά εβλήθη από αντιαεροπορικά πυρά, πιθανότατα από πύραυλο εδάφους - αέρος. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το ρωσικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. 

 

Επίσης οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως το μαχητικό Σουκχόι 24 δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και ότι είναι σε θέση να αποδείξουν ότι καθ' όλη την διάρκεια της πτήσης το αεροσκάφος βρισκόταν εντός εναέριου χώρου της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως πρόκειται για «πολύ σοβαρό περιστατικό, για το οποίο είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα», πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ πρόκειται να ακυρώσει το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στην Τουρκία, ενώ για το θέμα αναμένεται να κάνει δήλωση και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Τούρκοι πάντως επιμένουν πως το μαχητικό προειδοποιήθηκε επί πέντε λεπτά, περισσότερες από δέκα φορές. Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις», ενώ η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ υποστηρίζει πως η εντολή για την κατάρριψη δόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο του Αχμέτ Νταβούτογλου.


Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού και ο τηλεοπτικός σταθμός Χαμπέρ Νιους, το αεροσκάφος φαίνεται να γίνεται μια πύρινη «σφαίρα» και να χάνει ύψος με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ συντρίβεται στην κορυφή ενός λόφου, στο έδαφος της Συρίας, με μαύρους καπνούς να υψώνονται αμέσως μετά. 

Οι δύο πιλότοι, σύμφωνα με το CNN Turk, πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν ενεργοποιώντας τα αλεξίπτωτά τους:

Τουρκικά ελικόπτερα εστάλησαν για την περισυλλογή τους, όμως ο ένας από τους δύο είναι νεκρός και βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία, όπως και ο δεύτερος, του οποίου η τύχη παραμένει άγνωστη. Οι αντάρτες μάλιστα έστειλαν σε διεθνή μέσα, όπως το Reuters, το παρακάτω βίντεο όπου απεικονίζεται ο νεκρός πιλότος, ενώ υποστηρίζουν πως πυροβόλησαν εναντίον τους όταν εκτοξεύθηκαν από το μαχητικό και πως ο άντρας ήταν ήδη νεκρός όταν προσγειώθηκε:

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι το μαχητικό συνετρίβη στην ορεινή περιοχή της Λατάκιας και δεν είχε αρχικά διευκρινιστεί αν ήταν ρωσικό ή συριακό. Στην περιοχή μαίνονται μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ, τις οποίες υποστήριζε το αεροσκάφος, και των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης. 

Εν τω μεταξύ, η ρωσική πλευρά φαίνεται πως διατηρεί χαμηλούς τόνους. Όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι συζητήσεις στην ρωσική τηλεόραση εστιάζουν στον ρόλο των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης στην περιοχή και λιγότερο στις ευθύνες της Τουρκίας. Ο παρουσιαστής του Russia Today Ντμίτρι Κισέλεφ ζήτησε χαρακτηριστικά «να σταματήσει η υστερία, καθώς η Τουρκία είναι φίλη και σύμμαχος της Ρωσίας, όπως και εμπορικός εταίρος». Στο πλαίσιο αυτό, πιθανώς εντάσσονται και οι αιτιάσεις της Ρωσίας πως το μαχητικό δεν κατέπεσε στο πλαίσιο αερομαχίας, αλλά από πύραυλο εδάφους - αέρος. 

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.

Η κατάσταση στη Συρία με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχει «τεντώσει τα νεύρα» στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Στις 16 Οκτωβρίου, η τουρκική αεροπορία είχε καταρρίψει ένα drone στα σύνορα με τη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 21 Νοεμβρίου, η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα να διαμαρτυρηθεί για τον εντατικό βομβαρδισμό αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας κατά χωριών στη βόρεια Συρία όπου κατοικούν Τουρκμένοι. Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργικού Εξωτερικών, χωριά της βορειοδυτικής Συρίας όπου κατοικούν Τουρκμένοι, έγιναν στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από ρωσικά αεροσκάφη κοντά στην συνοριακή πύλη της τουρκικής επαρχίας Χατά. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με την Συρία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news