facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ύψιστο επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες - Παραμένουν κλειστά τα σχολεία και το μετρό

Το Βέλγιο θα διατηρήσει το ύψιστο επίπεδο συναγερμού και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κρατώντας το μετρό και τα σχολεία κλειστά για ακόμη μία ημέρα.

«Φοβόμαστε μία επίθεση σαν αυτή του Παρισιού» είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι στόχοι είναι τα μέσα μεταφοράς, τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας θα ενισχυθεί, ενώ στο επίπεδο 3 θα παραμείνει η κατάσταση συναγερμού στο υπόλοιπο Βέλγιο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να περιορισθούν οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ύψιστο επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες - Παραμένουν κλειστά τα σχολεία και το μετρό"

Διαψεύδει η ΕΥΔΑΠ ότι κόβει το νερό σε όσους έχουν οφειλές

Σε διάψευση δημοσιεύματος της κυριακάτικης εφημερίδας "Real News" που έκανε λόγο για διακοπή της παροχής νερού σε όσους έχουν οφειλές, προχώρησε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΔΑΠ ξεκαθαρίζει πως "όχι μόνο δεν ισχύουν όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, αντιθέτως άμεσα η εταιρεία καθιερώνει κοινωνικό τιμολόγιο για όσους συμπολίτες μας αποδεδειγμένα δοκιμάζονται από την κρίση".

Παράλληλα επισημαίνεται από την ΕΥΔΑΠ πως "οι πολίτες που έχουν οφειλές θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό με δόσεις, με κοινωνικά δίκαια κριτήρια. Έτσι θα στηριχθούν όσοι πραγματικά πλήττονται, σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν εις βάρος της ΕΥΔΑΠ και του κοινωνικού συνόλου".

Το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας ανέφερε ότι, αποφασίστηκε να καταργηθεί η ρύθμιση που υπήρχε και προέβλεπε ότι η ΕΥΔΑΠ θα κόβει το νερό μόνο σε περιπτώσεις σωρευτικών χρεών από 500 ευρώ και πάνω, σε όσους χρωστούσαν δηλαδή για πολλούς μήνες. "Τώρα το νερό θα κόβεται ακόμα και για έναν λογαριασμό, ακόμα και για οποιοδήποτε ποσό, ειδικά αν η ΕΥΔΑΠ κρίνει ότι ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει και δεν το κάνει", ανέφερε η εφημερίδα.

Στελέχη της εταιρείας πάντως διαβεβαίωναν στην εφημερίδα ότι δεν θα κοπεί το νερό σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά θα διευκολυνθούν ώστε να εξοφλήσουν την οφειλή τους με δόσεις.

Η εταιρεία θα καλέσει μέσα στο επόμενο διάστημα όσους χρωστάνε και με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία θα προχωρήσει είτε σε ρύθμιση μαζί τους είτε θα απαιτήσει την άμεση εξόφληση, ειδάλλως θα προχωρά σε διακοπή υδροδότησης, ανέφερε το δημοσίευμα.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα η ΕΥΔΑΠ εξετάζει να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο και να καλύψει και αυτούς που είναι ενταγμένοι στο αντίστοιχο τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και όσους έχουν ενταχθεί στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει η ΕΥΔΑΠ ότι κόβει το νερό σε όσους έχουν οφειλές"

Νομιμοποιήθηκαν τρία τζαμιά στην Αθήνα

Με άδεια από το ελληνικό κράτος λειτουργούν πλέον τρία τζαμιά στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, πρόκειται για τρεις χώρους που πριν λειτουργούσαν παράνομα, αλλά πλέον έχουν νομιμοποιηθεί.

Το τζαμί Χάμζα που άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι «απευθύνεται» κυρίως στους μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αλλά και σε άλλους που βρίσκουν εδώ, σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, υπάρχουν ακόμα δύο νόμιμα τζαμιά. Ενα των Ελλήνων Μουσουλμάνων στον Πειραιά και ένα Πακιστανών σε προάστιο της Δυτικής Αθήνας.

Και στις τρεις περιπτώσεις το ελληνικό κράτος έχει δώσει τις σχετικές άδειες το 2014 και το 2015 σε μουσουλμάνους με γνωστή τη νομιμοφροσύνη τους απέναντι στο συνταγματικό πλαίσιο της χώρας.

Το υπουργείο Παιδείας, που έχει και την ευθύνη για την έγκριση των αιτήσεων για τα τζαμιά, έχει καλέσει τις κοινότητες, με βάση τη σχετική εγκύκλιο, ώστε να επιδιώξουν όλες τη νομιμοποίηση των ευκτήριων οίκων που είναι παράτυποι.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομιμοποιήθηκαν τρία τζαμιά στην Αθήνα"

Τριπλασιάζουν τις δυνάμεις τους κατά του ΙΚ οι Γάλλοι ενώ ο Ασαντ ευχαριστεί τη Ρωσία

Το αεροπλανοφόρο της, Charles de Gaulle, ρίχνει από αύριο Δευτέρα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία η Γαλλία, οι ένοπλες δυνάμεις τις οποίες τριπλασιάζουν τις δυνατότητές τους σε Ιράκ και Συρία

Από αύριο Δευτέρα το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα μπορεί να συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος απέκλεισε την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο μέτωπο.
Το Charles de Gaulle, που  πλέει ήδη στην ανατολική Μεσόγειο, «θα μπορεί, μαζί με τα μαχητικά που βρίσκονται σε εκείνο (…) να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις από αύριο (Δευτέρα)» επιβεβαίωσε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, εννέα ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 350.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας θα τριπλασιάσουν πλέον τις δυνατότητές τους να πλήξουν θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς τα 26 καταδιωκτικά που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο- 18 τύπου Rafale και 8 Super Etendard- θα προστεθούν στα 12 μαχητικά που έχουν σταθμεύσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία.
Πρέπει να πολεμήσουμε έναν «εχθρό με δύο κεφάλια», εξήγησε ο υπουργός αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, δηλαδή ένα «Κράτος» οργανωμένο με ένα στρατό που έχει καταλάβει τμήματα του Ιράκ και της Συρίας και (ταυτόχρονα) μια «διεθνή τρομοκρατική οργάνωση που έχει ως στόχο να πλήξει το Δυτικό κόσμο».
«Πρέπει να εντοπίσουμε τους τρομοκράτες, αυτοί που επιχειρούν να πλήξουν τη δημοκρατία (…) και πρέπει την ίδια ώρα να πλήξουμε τον πυρήνα τους, στο πεδίο της μάχης, στο Λεβάντε για να εξουδετερώσουμε το Ισλαμικό Κράτος» επέμεινε ο ίδιος.
Μεταξύ των στόχων, πρέπει να βομβαρδίσουμε «τη Μοσούλη (Ιράκ) όπου βρίσκεται το κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων (του Ισλαμικού Κράτους) και τη Ράκα (Συρία) όπου βρίσκονται τα κέντρα εκπαίδευσης των «ξένων μαχητών», δηλαδή οι μαχητές που προορίζονται για να διαπράξουν επιθέσεις στο εξωτερικό» υπογράμμισε.
Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επισήμανε επιπλέον ότι μόνο μια χερσαία επιχείρηση θα συνέβαλε στην απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από τα εδάφη του, ανεξαρτήτως της έκβασης των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας εναντίον της οργάνωσης.
«Μια νίκη και μια εξολόθρευση του Ντάες περνούν υποχρεωτική σε κάποια δεδομένη στιγμή από μια ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων (…) αυτό δε σημαίνει ότι θα αναπτυχθούν Γάλλοι στρατιώτες στο πεδίο» τόνισε.
Η γαλλική κυβέρνηση αποκλείει κάθε ανάπτυξη στο έδαφος χερσαίων δυνάμεων, περιλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, την αποστολή των οποίων στη Συρία ζήτησε η Ουάσιγκτον σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
«Αυτό το σενάριο (αποστολής ειδικών δυνάμεων) δεν εξετάζεται σήμερα» διευκρίνισε ο Λε Ντριάν.
Για να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος «χρειάζονται υποστηρικτικά πλήγματα (του συνασπισμού) και δυνάμεις που επιχειρούν στο πεδίο» που θα μπορούσαν να είναι Κούρδοι ή το Ελεύθερος Συριακός Στρατός, προσέθεσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο «θα πάρει χρόνο».

«Πρόοδος σχεδόν σε όλα τα μέτωπα»
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις καταγράφουν πρόοδο σε «σχεδόν όλα τα μέτωπα» μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην περιοχή.
«Οι τρομοκράτες έχουν καταλάβει πολλές περιοχές στη Συρία. Όμως πρόσφατα, μετά την εμπλοκή της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας (…), η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ και μπορώ να πω ότι ο συριακός στρατός κερδίζει έδαφος σε σχεδόν όλα τα μέτωπα» διαβεβαίωσε ο Άσαντ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV, η οποία μεταδόθηκε σήμερα στη Συρία.
Από τον πρώτο μήνα της ρωσικής επέμβασης που ξεκίνησε την 30η Σεπτεμβρίου, «οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν οπισθοχωρήσει και χιλιάδες (στελέχη τους) το έχουν σκάσει προς την Τουρκία και προς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο Σύρος πρόεδρος.
Σε ερώτημα που του τέθηκε εάν έχει γνώση σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, ο Άσαντ απάντησε ότι «οι Ρώσοι υπολογίζουν στις χερσαίες δυνάμεις της Συρίας» για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Ο πρόεδρος της Συρίας εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι υπάρχει «μια τεράστια διαφορά» με το διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. που βομβαρδίζει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με την οποία «δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και καμία επικοινωνία».
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριπλασιάζουν τις δυνάμεις τους κατά του ΙΚ οι Γάλλοι ενώ ο Ασαντ ευχαριστεί τη Ρωσία"

Αποζημίωση 580.000 ευρώ στους συγγενείς του υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοϊδη

Το Δημόσιο ευθύνεται αποκλειστικά για τον άδικο χαμό του 52χρονου αστυνομικού διευθυντή Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφάσισε το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και επιδίκασε στους συγγενείς του άτυχου αστυνομικού το συνολικό ποσό των 580.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν.

Στις 24 Ιουνίου του 2010 ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο υπασπιστής του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, πατέρας δυο παιδιών, είχε χάσει τη ζωή του ανοίγοντας φάκελο που εμπεριείχε εκρηκτικό μηχανισμό. Αποστολέας του φακέλου ήταν ο «Χρήστος Καραβέλας», ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης της Siemens που όμως διαφεύγει στο εξωτερικό.

Οι τρομοκράτες-αποστολείς είχαν στείλει το φάκελο με τον εκρηκτικό μηχανισμό αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά η γραμματέας του το έστειλε με έναν αστυνομικό της φρουράς του στο γραφείο του, στο υπουργείο. Ο επίμαχος φάκελος, χωρίς να ελεγχθεί, έφθασε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη.

Το βράδυ εκείνης της ημέρας, ο άτυχος υπασπιστής, αφού έδιωξε από το γραφείο του τους συνεργάτες του, επιχείρησε να δει το περιεχόμενο του φακέλου. Ο κίτρινος ταχυδρομικός φάκελος, εξωτερικά ήταν χάρτινος και εσωτερικά είχε κυψελοειδές νάιλον. Στο εσωτερικό του περιείχε ένα πλαστικό σκληρό φάκελο, τύπου κλειστού ντοσιέ. Στην εξωτερική και επάνω πλευρά του εσώκλειστου φακέλου υπήρχε μια λευκή κόλλα Α4. Ήταν το «δόλωμα» για να το ανοίξει ο στόχος.

Αποστολέας ήταν ο «Χρήστος Καραβέλας», που είχε δήθεν στείλει στοιχεία και ηχογραφημένες συνομιλίες για την υπόθεση Siemens.

Ο Βασιλάκης, δυστυχώς άνοιξε το εσώκλειστο ντοσιέ και τότε από την ισχυρή έκρηξη σείστηκε ο 7ος όροφος του υπουργείου. Τον βρήκε νεκρό συνεργάτης του υπουργού που έσπευσε πρώτος στο γραφείο του. Την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης είχε αναλάβει με επιστολή της μια ανώνυμη οργάνωση. Αποστολέας φερόταν ο «Θανάσης Κλάρας» (είναι πραγματικό όνομα Άρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας Αγωνιστών 40, Αθήνα.

Οι συγγενείς του, δηλαδή, η σύζυγος του, τα δύο παιδία του, οι δύο γονείς του και τα δύο αδέλφια του, προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, διεκδικώντας να τους επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που επέστησαν.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την υπ' αριθμ 2953/2015 απόφαση του επικύρωσε την Πρωτόδικη απόφαση (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών 17419/2014) και επιδίκασε από 120.000 ευρώ στη χήρα του υπασπιστή και σε καθένα από τα δυο παιδιά του, από 80.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στις 580.000 ευρώ.

Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατό του Γιώργου Βασιλάκη.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πρέπει - όπως προβλέπεται ρητά - να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι συσκευές ελέγχου χειραποσκευών Χ-RAY και αυτό ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.

Στην δικαστική απόφαση σημειώνεται ότι στο υπουργείο ακολουθείτο η πρακτική να εξαιρούνται του ηλεκτρονικού ελέγχου των αντικειμένων (περιλαμβανομένων και των επιστολών) που μεταφέρουν όσοι κατέχουν ειδική κάρτα πρόσβασης (διαπιστευμένα πρόσωπα). Αυτή όμως η πρακτική, σύμφωνα με τους δικαστές, δεν είχε έρεισμα στο νόμο και παραβίαζε την απόρρητη βασική διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για ειδικό έλεγχο με μέσα προηγμένης τεχνολογίας και συνεπώς απάδει προς την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Κατά το Διοικητικό Εφετείο, η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας αυτής από ακτίνες Χ RAY, συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης υλικής ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, η οποία συνδέεται αιτιωδώς με το ζημιογόνο αποτέλεσμα του θανάτου του υπασπιστή» του κ. Χρυσοχοΐδη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση 580.000 ευρώ στους συγγενείς του υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοϊδη"

Αγωγή 1,5 εκατ. ευρώ κάνει η ΝΔ στην εταιρεία για το φιάσκο στις εκλογές

Στην κατάθεση αγωγής κατά της εταιρείας Infosolution για τα προβλήματα του online συστήματος στις εκλογές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τα οποία τελικά οδήγησαν στην αναβολή της διαδικασίας αναμένεται να προχωρήσει η ΝΔ.

Παρά το γεγονός ότι ο υπεύθυνος της εταιρείας σε συνάντηση που είχε με στελέχη της ΝΔ αποδέχθηκε την ευθύνη του και επέστρεψε την προκαταβολή που του είχε καταβληθεί, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υποβολή αγωγής ζητώντας το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ καθώς θεωρούν ότι το κόμμα υπέστη τεράστια δυσφήμιση από την εικόνα που δημιουργήθηκε την Κυριακή.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είχε υποδείξει την εταιρεία ως υπεύθυνη για όσα συνέβησαν την Κυριακή. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με την οποία ανακοινωνόταν η αναβολή της εκλογικής διαδικασίας: «Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή 1,5 εκατ. ευρώ κάνει η ΝΔ στην εταιρεία για το φιάσκο στις εκλογές"

Παυλόπουλος: Απολύτως επιδιώξιμες οι γερμανικές επανορθώσεις

«Πλήρως νομικά ενέργειες και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες» χαρακτήρισε τις γερμανικές επανορθώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας, λίγο μετά την ανακήρυξη του ως επίτιμος δημότης της πόλης.

Ο κ. Παυλόπουλος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στα μηνύματα εθνική ενότητας, ενώ απαντώντας στον δήμαρχο Λαμίας Νίκο Σταυρογιάννη, που ζήτησε τη συμβολή του στη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, σημείωσε πως «έχω υποστηρίξει μέχρι σήμερα και ως καθηγητής και ως πολιτικός και τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι οι διεκδικήσεις αυτές είναι πλήρως νομικά ενέργειες και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες» όπως είπε.

Επισήμανε ότι «είναι οι δύο φράσεις που έχω χρησιμοποιήσει και εμμένω σε αυτές. Και αυτή δεν είναι η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέχρι πρότινος καθηγητή της Νομικής. Είναι η άποψη που έχουν κορυφαίοι νομικοί της Ευρώπης. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Ούτε ζητούμε "εκδίκηση". Άλλωστε το αίσθημα της εκδίκησης για μας τους Έλληνες είναι παντελώς άγνωστο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όπως μας ζητούν να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, όπως μας ζητούν να τηρούμε το διεθνές δίκαιο, και εμείς αντιτάσσουμε το ίδιο. Με θεσμικούς λοιπόν και πολιτικούς όρους θα επιδιώξουμε αυτό που μας ανήκει μέσα από τα αρμόδια δικαστικά fora. Αυτό είναι εθνικό μας χρέος. Απαίτηση για τους παλιούς και τις γενιές που έρχονται. Θα την επιδιώξουμε όπως ταιριάζει στον Ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό, με τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού Δικαιϊκού Πολιτισμού. Και νομίζω πως η δικαίωση των Ελλήνων και σε αυτόν τον τομέα, είναι μια δικαίωση της ίδιας της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Παρίσι, υπογράμμισε το ρόλο της χώρας μας τονίζοντας ότι «η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί ξανά τις αρχές και τις αξίες της δύσης και της Ευρώπης». Χαρακτήρισε αδίστακτους εγκληματίες όσους προχωρούν σε πράξεις βίας και όλα αυτά τα απέδωσε στις «απεχθείς εκφάνσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού» που τις χαρακτήρισε «εντελώς ξένες προς τις πραγματικές αρχές της ισλαμικής θρησκείας».
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας προβάλλοντας την εθνική συνεννόηση και την κοινή προσπάθεια τονίζοντας το μήνυμα των Θερμοπυλών και του Γοργοπόταμου λέγοντας ότι «ο απόηχος της μάχης του Θερμοπυλών καθορίζει για πάντα το σφυγμό της παγκόσμιας ιστορίας ως πρότυπο αυτοθυσίας».

Αναφερόμενος στο Γοργοπόταμο χαρακτήρισε την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας ως «από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη. Ο Πρόεδρος έκανε έκκληση για εθνική ενότητα με αρραγή χαρακτηριστικά, όπως είπε.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης κ. Σταυρογιάννης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας τη μετριοπάθειά του και τη συμβολή του στον εθνικό διάλογο, καλώντας συγχρόνως τον κ. Παυλόπουλο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην εθνική συνεννόηση.

Τέλος, σε ειδική τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης της Λαμίας μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και συγχρόνως του επιδόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης που είναι η μεγαλύτερη διάκριση για την πόλη της Λαμίας.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Απολύτως επιδιώξιμες οι γερμανικές επανορθώσεις"

Anonymous: Ποτέ δεν είχαμε λίστα με στόχους του Ισλαμικού Κράτους

Η οργάνωση χακτιβιστών Anonymous με μήνυμά στο Twitter διέψευσε την πληροφορία πως έχει συλλέξει πληροφορίες σχετικά με επικείμενους στόχους του Ισλαμικού Κράτους σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Λίβανο και Ινδονησία.

«Δεν έχουμε διαδώσει φήμες σχετικά με μελλοντικές επιθέσεις του ISIS, και ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε από έχουν έρθει αυτές οι φήμες», ανέφεραν στο μήνυμά τους στο Twitter.


Η σχετική πληροφορία δημοσιεύτηκε από το International Βusiness Times. Σε σχετικό δημοσίευμα έκανε λόγο για μια λίστα με πιθανούς τρομοκρατικούς στόχους που δημοσιοποίησαν οι Anonymous, και συγκεκριμένα η ομάδα OpParisIntel, η οποία, όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, είχε εδώ και καιρό ενημερώσει τις υπηρεσίες ασφαλείας των πέντε χωρών για τις ενδεχόμενες επιθέσεις.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Anonymous: Ποτέ δεν είχαμε λίστα με στόχους του Ισλαμικού Κράτους"

Παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη ζητεί ο Καμμένος

Την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη ζητεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στον απόηχο των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση.

Η ΕΥΠ «έχει άριστα στελέχη» τονίζει ο κύριος Καμμένος, αλλά επισημαίνει πως με την διοίκηση της υπηρεσίας, και συγκεκριμένα με τον κ. Ρουμπάτη, ο ίδιος διαφωνεί: «Διότι όταν βλέπουμε διαλόγους που υποκλάπηκαν από την ΕΥΠ να βγαίνουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και στα χέρια του κ. Πανούση έγγραφες συνομιλίες, θα έπρεπε ουσιαστικά αυτά να οδηγήσουν τον κ. Ρουμπάτη στην παραίτησή του», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Real News.

«Από εκεί και πέρα», καταλήγει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «δεν γίνεται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε ξενοδοχείο στο Λουτράκι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - και μιλάμε για τον κ. Πανούση - με τον διοικητή της ΕΥΠ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη ζητεί ο Καμμένος"

Infosolutions: Η εταιρεία που τα θαλάσσωσε στις εκλογές της ΝΔ έχει σφραγίδα Σαμαρά

Στην εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές της ΝΔ τα ρίχνει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αφού όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της "Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της".
Πρόκειται βέβαια για μία εταιρεία που επέλεξε η ίδια η ΚΕΦΕ και έγινε μεγάλος ντόρος αλλά ας δούμε ποια πραγματικά είναι αυτή η εταιρεία και ποιοι έχουν συνεργαστεί ξανά μαζί της.
Διαβάστε το ρεπορτάζ για την εταιρεία του Δημήτρη Κουνιά που δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ του περασμένου Σαββάτου :
Σε αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών του κόμματος είναι άγνωστη και η επιλογή της -ύστερα από εξέταση πολλών προσφορών- προκάλεσε αρκετά σχόλια και συζητήσεις, που αφορούσαν τη δυνατότητά της να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι ιδιαίτερα γνωστή, έχοντας μάλιστα περάσει από «εξετάσεις» εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας. Oπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η εταιρεία Infosolutions (Αθανάσιος Κλωνάρης-Ελένη Τυρμάκη Ο.Ε.), π ανέλαβε δύσκολες αποστολές την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Σαμαρά, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των στενών συνεργατών του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τις αρχές του 2015 είχε αναλάβει, ύστερα από την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού (που υπέγραψε ο τότε προϊστάμενος του γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης του Μεγάρου Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος), την τεχνική υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και την προστασία της πρωθυπουργικής έδρας από επιθέσεις hackers. Μεταξύ άλλων, παρείχε συμβουλευτικές τεχνικές υπηρεσίες στο κεντρικό επιτελείο του κ. Σαμαρά, συντηρούσε και διαχειριζόταν τα υπολογιστικά συστήματα και τα δίκτυα και επίλυε προβλήματα καθημερινής λειτουργίας του δικτυακού εξοπλισμού.
Εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, η εταιρεία Infosolutions είχε αναλάβει και τις δικτυακές υποδομές του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, υπό τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, και στη συνέχεια υπό τον Δημήτρη Πτωχό, που στεγαζόταν στο κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας δημιουργήσει μια «ομπρέλα» τεχνικής προστασίας. Η συμφωνηθείσα συνολική αμοιβή ανερχόταν στα 7.868 ευρώ, με ρήτρα εμπιστευτικότητας. «Η εταιρεία απαγορεύεται αυστηρώς να αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες που της δόθηκαν ή που η ίδια ανακάλυψε κατά την υλοποίηση του έργου και να κοινοποιεί στοιχεία, έγγραφα και πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση», αναφερόταν μεταξύ άλλων στο συμφωνητικό που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ίδια εταιρεία την περίοδο εκείνη είχε συνεργαστεί και με άλλο ένα πρόσωπο του στενού πυρήνα συνεργατών του κ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα, είχε υπογράψει συμφωνητικό για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας ήταν ο αρχιτέκτονας Αρης Ματιάτος, ο οποίος συνδέεται με προσωπική φιλία χρόνων με την οικογένεια Σαμαρά - κυρίως με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και τον αδελφό του, Αλέξανδρο. Η αμοιβή της Infosolutions για αυτό το έργο ήταν 2.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Σημειώνεται ότι άλλη εταιρεία του κ. Αθ. Κλωνάρη (ΙΝΦΙΝΙΤΥ ΕΠΕ) είχε αναλάβει αυτό το έργο στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με αμοιβή 4.496 ευρώ.
«Τελικά, στη Νέα Δημοκρατία όλα συνδέονται με έναν... γλυκό τρόπο», αναφέρει στέλεχος του κόμματος, που γνωρίζει την παλιά συνεργασία της εταιρείας των κ.κ. Κλωνάρη και Τυρμάκη με τη Νέα Δημοκρατία και το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι η προσφορά που κατέθεσε η εν λόγω εταιρεία για την ανάληψη του έργου διεξαγωγής των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας ήταν η συμφερότερη οικονομικά για το κόμμα.
Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η συνολική αμοιβή της εταιρείας Infosolutions αγγίζει τα 410.000 ευρώ, ενώ, αν γίνει επανάληψη των εκλογών , το κόστος θα φθάσει τα 430.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην κατασκευή ενός πληροφοριακού συστήματος, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε εκλογέας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Μέσω αυτού θα πιστοποιείται ότι ο κάθε εμφανιζόμενος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών που χρησιμοποιήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ενώ θα γίνει η μετάδοση-επεξεργασία των αποτελεσμάτων και η παρουσίασή τους.
Παράλληλα, η εταιρεία αναλαμβάνει τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες να αποστείλει στους υπευθύνους των ΝΟΔΕ τις τερματικές συσκευές (tablets) και μια πλαστική κάρτα με μοναδικό, κρυφό κωδικό για τη διεξαγωγή των εκλογών. Στο ίδιο ποσό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός των συστημάτων ανάπτυξης εφαρμογών, η σύσταση και εκπαίδευση ομάδας υποστήριξης, η εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου και η τηλεφωνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των εκλογών, η επιτόπια τεχνική υποστήριξη στα εκλογικά κέντρα στους 52 νομούς και η προμήθεια 2.500 tablets (αξίας περίπου 230.000 ευρώ).
Πάντως, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπήρχαν γκρίνιες για την επιλογή της εν λόγω εταιρείας, καθώς, όπως ανέφεραν κομματικά στελέχη σε συζητήσεις τους, «πρόκειται για προσωπική και όχι κεφαλαιουχική εταιρεία και, όπως είναι γνωστό, οι προσωπικές εταιρείες επιλέγονται ως νομική μορφή όταν πρόκειται για περιορισμένο κύκλο εργασιών», τονίζοντας τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα της Infosolutions να αντέξει μια τέτοια δύσκολη διαδικασία. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουμε προβλήματα πτώσης του δικτύου, όπως συνέβη στις εσωκομματικές εκλογές του 2009, με αποτέλεσμα να ακουστούν τότε φωνές αμφισβήτησης της διαδικασίας», σημειώνει πρόσωπο που γνωρίζει τις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.
parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Infosolutions: Η εταιρεία που τα θαλάσσωσε στις εκλογές της ΝΔ έχει σφραγίδα Σαμαρά"

Ομπάμα: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος

Την πεποίθηση ότι το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί εξέφρασε σε ομιλία του στη Μαλαισία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνταχθεί με την συμμαχία υπό τις ΗΠΑ που βομβαρδίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία. «Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, o υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι από αύριο το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα μπορεί να συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία, ωστόσο απέκλεισε την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο μέτωπο.

Το Charles de Gaulle, που πλέει ήδη στην ανατολική Μεσόγειο, «θα μπορεί, μαζί με τα μαχητικά που βρίσκονται σε εκείνο να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις από αύριο Δευτέρα» επιβεβαίωσε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, εννέα ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 350 άνθρωποι.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας θα τριπλασιάσουν πλέον τις δυνατότητές τους να πλήξουν θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς τα 26 καταδιωκτικά που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο- 18 τύπου Rafale και 8 Super Etendard- θα προστεθούν στα 12 μαχητικά που έχουν σταθμεύσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία.

Πρέπει να πολεμήσουμε έναν «εχθρό με δύο κεφάλια», εξήγησε ο υπουργός αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, δηλαδή ένα «Κράτος» οργανωμένο με ένα στρατό που έχει καταλάβει τμήματα του Ιράκ και της Συρίας και (ταυτόχρονα) μια «διεθνή τρομοκρατική οργάνωση που έχει ως στόχο να πλήξει το Δυτικό κόσμο».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομπάμα: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος"

FAZ: Ετοιμάζονταν να ανατινάξουν το γήπεδο του Ανόβερο

Τρεις βόμβες στο στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας παρουσία της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, μία σε στάση λεωφορείου και μία σε σιδηροδρομικό σταθμό, σχεδίαζε να τοποθετήσει ομάδα τρομοκρατών την περασμένη Τρίτη στο Ανόβερο, ωστόσο τα σχέδιά της ανετράπησαν λόγω της έγκαιρης ακύρωσης της διεξαγωγής του αγώνα από τις αρχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η οποία επικαλείται πληροφορίες από κύκλους των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι γερμανικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί σχετικά από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν μάλιστα στη διάθεσή τους τα ονόματα των επίδοξων δραστών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην πόλη δεν βρέθηκαν τελικά εκρηκτικά, ωστόσο το Βερολίνο εκτιμά ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στην Γερμανία παραμένει υψηλός, καθώς, όπως επισημαίνει στην Bild am Sonntag ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, είναι περίπου 760 οι Γερμανοί πολίτες που έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο αριθμός των «υπόπτων» είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: Ετοιμάζονταν να ανατινάξουν το γήπεδο του Ανόβερο"

Ανοίγουν ξανά οι φάκελοι με τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής στα κόμματα

Τα δάνεια των κομμάτων, ο τρόπος που δόθηκαν, αλλά και οι όποιες ευθύνες των μελών των επιτροπών της Αγροτικής Τράπεζας που τα χορήγησαν μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αναζητεί τη νομική φόρμουλα για να μη συγκαλυφθούν τα όποια ποινικά αδικήματα έχουν τελεστεί.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του αλλά και στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς να βρεθεί άμεσα ο τρόπος ώστε να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες του άρθρου 78 του ν. 4146/2013 που έδινε ασυλία στις διοικήσεις των τραπεζών για τα δάνεια των κομμάτων (κυρίως εκείνων που δόθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία).
Τι έλεγε η επίμαχη διάταξη; «Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ)».
Δικαστική παραγγελία
Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, η δικογραφία που αφορούσε στα επίμαχα δάνεια από την ΑΤΕ μπήκε στο αρχείο κατ' εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου.
«Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα που παρέχουν ασυλία σε οποιονδήποτε σαν τη διάταξη του άρθρου 78 του ν. 4146/2013» είπε στη Βουλή ο Δ. Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδη, ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων για τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης που είναι σε εξέλιξη.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι σε συγκεκριμένη περίπτωση δανειοδότησης υπήρξε καθυστέρηση 8 ολόκληρων ετών στην ανάκριση, γεγονός που μόλις διαπιστώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκάλεσε την παρέμβασή του με την παραγγελία πειθαρχικής έρευνας προς διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών των αρμόδιων δικαστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες σκέψεις για το πώς μπορούν να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες του νόμου του 2013 για την αμνηστία έχουν «πέσει» στο τραπέζι, με τους νομικούς να στρέφονται στο βούλευμα του Αρείου Πάγου με το οποίο δεν έγινε δεκτή η αναίρεση που είχαν ασκήσει οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχαν παραπεμφθεί είχαν πατήσει πάνω σε διάταξη νόμου η οποία τους έδινε ασυλία όταν έκαναν γνωμοδοτήσεις σε διάφορες υποθέσεις. Ο Αρειος Πάγος όμως έκρινε τη διάταξη αντισυνταγματική, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να καλύπτει τον υπάλληλο όταν αυτός διαπράττει εγκλήματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η αρχή της ισότητας έναντι άλλων υπαλλήλων. Σε αυτό το σκεπτικό θα κινηθεί, όπως όλα δείχνουν, το νομικό επιτελείο της Γραμματείας Διαφθοράς για να επιτύχει να αποδοθούν τελικά ευθύνες στους εμπλεκόμενους-υπεύθυνους της Αγροτικής Τράπεζας για τον υπέρογκο δανεισμό των κομμάτων.
Τα δάνεια της ΑΤΕ έχουν μπει εδώ και αρκετούς μήνες στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μετά και την παραγγελία του πρώην υπουργού Π. Νικολούδη, ο οποίος έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο με δανεισμό που έφθασε τα 5 δισ. ευρώ.
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΡ. ΠΕΠΟΝΗ
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ πήραν από τις τράπεζες δάνεια 244 εκατ. €
Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ είχαν λάβει ως δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα τα δύο κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέχρι και τα τέλη του 2011. Συγκεκριμένα, η ΝΔ είχε λάβει δάνεια ύψους 105 εκατ. ευρώ από την Αγροτική και το ΠΑΣΟΚ 97 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το 2013 ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, συνολικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 200 από την Αγροτική Τράπεζα.
Το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε οφειλές 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι στην Αγροτική Τράπεζα, 10 εκατομμύρια στη Μarfin και 5 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς. Αλλα 22 εκατομμύρια αφορούν την Τράπεζα Αττικής και ένα μικρότερο ποσό τη Eurobank.
Αντίστοιχα η ΝΔ είχε συνάψει επίσης δάνεια με την Εθνική Τράπεζα (5,1 εκατ. ευρώ), την Πειραιώς (15,6 εκατ. ευρώ), την Τράπεζα Αττικής (2 εκατ. ευρώ) και τη Eurobank (3,1 εκατ. ευρώ). Η σύναψη δανειακών συμβάσεων με τις τράπεζες πριν από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης γινόταν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που θα λάμβαναν τα κόμματα με βάση τη δύναμη που κατέγραφαν στις εκλογές. Μετά την κατάρρευση του δικομματισμού και τις απώλειες των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, που το 2012 κατέρρευσε από το 44% στο 12%, μειώθηκαν δραματικά οι κρατικές επιχορηγήσεις και παράλληλα οι εγγυήσεις που είχαν οι τράπεζες για την αποπληρωμή των δανείων. Η δυνατότητα της παροχής εγγύησης έναντι των μελλοντικών κρατικών χρηματοδοτήσεων αφαιρέθηκε από τα κόμματα με τροπολογίες που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το 2011 μέχρι σήμερα, όπου τέθηκαν περιορισμοί στον τραπεζικό δανεισμό των κομματικών σχηματισμών.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν ξανά οι φάκελοι με τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής στα κόμματα"

Εκλογές ΝΔ: Αναλαμβάνει εξολοκλήρου την ευθύνη για το φιάσκο η εταιρεία

Εξ ολοκλήρου ανέλαβε την ευθύνη για το σημερινό φιάσκο με την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας η εταιρεία που είχε αναλάβει να «τρέξει» το online συστήμα, το οποίο τελικά δεν λειτούργησε ποτέ με αποτέλεσμα να αναβληθεί η εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με πηγές από τη λεωφόρο Συγγρού ο επικεφαλής της εταιρείας είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσιμάρα και τον υπεύθυνο μηχανογράφησης του κόμματος Φίλιππο Ταυρή.

Στη συνάντηση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο υπεύθυνος της Infosolution επέστρεψε την προκαταβολή που είχε λάβει αλλά και υπέγραψε δήλωση αποδοχής της ευθύνης.

Στην εταιρεία είχε επιρρίψει την ευθύνη και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές ΝΔ: Αναλαμβάνει εξολοκλήρου την ευθύνη για το φιάσκο η εταιρεία"

«Τα φαινόμενα απατούν» στην Ελλάδα

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ) εκφράζει επιφυλάξεις για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, αλλά και για τις προτάσεις περί πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Στις οικονομικές σελίδες της η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές έδωσαν την Παρασκευή πράσινο φως για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προηγουμένως στην Αθήνα, η Βουλή είχε αποφασίσει την τελευταία στιγμή παρεκκλίσεις από τους συμβιβασμούς με τους πιστωτές». Επικαλούμενη στοιχεία ελληνικών ΜΜΕ, η Frankfurter Allgemeine τονίζει ότι 350.000 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση αρχικά ήθελε να προστατέψει το 90% των δανειοληπτών, οι «θεσμοί» από την πλευρά τους συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση με την οποία εξαιρείται από πλειστηριασμούς το φτωχότερο 25%, αλλά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση νομοθέτησε μία πιο «γενναιόδωρη» ρύθμιση καθιερώνοντας διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια και αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την FAZ, «εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι με αυτήν την εξέλιξη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιο γενναιόδωρα από άλλες ʻχώρες της κρίσηςʼ εκείνους που δεν πληρώνουν ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η αποπληρωμή στεγαστικών δανείων αποτελούσε πάντα πρόβλημα και στις υπόλοιπες χώρες. Στην Κύπρο ουσιαστικά δεν υπάρχουν ακόμη πλειστηριασμοί, αν και, στα πλαίσια του προγράμματος βοήθειας, οι δανειστές είχαν επιβάλει σχετική ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2016. Στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι πιστωτές δεν είχαν επιβάλει παρόμοιες ρυθμίσεις, παρʼ όλες τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων. Από την άλλη πλευρά στην Ιταλία, τράπεζες και ενώσεις καταναλωτών προχώρησαν σε εθελοντικές συμφωνίες που προβλέπουν στάση και χρονική επιμήκυνση πληρωμών».

«Εξίσωση με πολλούς αγνώστους ο προϋπολογισμός»

Σε συμπληρωματικό σχόλιό της για την κατάσταση στην Αθήνα η FAZ υποστηρίζει ότι «τα φαινόμενα απατούν. Μπορεί να επικρατεί ηρεμία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να μην ακούγονται καθημερινά σενάρια για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ή πιθανή χρεοκοπία, αλλά η Ελλάδα παραμένει σε κρίση». Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 χαρακτηρίζεται «εξίσωση με πολλούς αγνώστους», ενώ γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Κατά την FAZ «οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές είναι γενναιόδωροι με τον Τσίπρα και δεν θέλουν αντιπαραθέσεις για τις επί μέρους λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξέλθει από την κρίση με δισταγμούς και ενδοιασμούς».

Αναφορές στην Ελλάδα και σε μία ακόμη οικονομική ανάλυση της FAZ με τίτλο «Γερμανοί καταθέτες υπέγγυοι για ελληνικές τράπεζες». Το άρθρο αναφέρεται στα σχέδια της Κομισιόν για μία πανευρωπαϊκή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων, την οποία απορρίπτει η Γερμανία. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει την πρότασή του για την ψήφιση σχετικού κανονισμού, ο οποίος θα θεσπίζει ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Όπως έχει διαρρεύσει από κύκλους προσκείμενους στον πρόεδρο της Κομισιόν, τελικός στόχος είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός ʻκουμπαράςʼ για τη διασφάλιση των καταθέσεων. Τράπεζες και ταμιευτήρια στη Γερμανία απορρίπτουν την πρόταση αυτή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους υποστηρίζει». Στη συνέχεια ο γερμανός αναλυτής επισημαίνει ότι «με μία κοινή εγγύηση θα είχαμε κοινοτικοποίηση των ρίσκων όλων των τραπεζών. Σε τελική ανάλυση αυτό θα σήμαινε ότι οι γερμανοί καταθέτες θα ήταν υπέγγυοι για τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι θα εξασθενούσε η εμπιστοσύνη προς τα γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τα φαινόμενα απατούν» στην Ελλάδα"

Τσίπρας: Καλώ σε εθνικό διάλογο για Ασφαλιστικό, Παιδεία και Σύνταγμα

Σε εθνική συνεννόηση καλεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Συνταγματική Αναθεώρηση και έναν πάγιο εκλογικό νόμο, γιατί -όπως αναφέρει- οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Θα είναι κέρδος για όλους μας, αν αντί για ανταλλαγές πολιτικών πυροτεχνημάτων πάμε σε έναν διάλογο ουσίας με επιχειρήματα, ακόμα και με διαφωνίες. Έτσι προχωράει η δημοκρατία. Αυτό είναι θέση αρχής, δεν είναι αδυναμία. Θα το επιδιώξουμε, ελπίζουμε να ανταποκριθούν. Αν πάλι όχι, δεν θα τους περιμένουμε. Μπορούμε και μόνοι μας».

Παράλληλα, διαμηνύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο οδικό χάρτη και σημειώνει: «Ας μην κρατάνε, λοιπόν, την αναπνοή τους έως να πέσει αυτή η κυβέρνηση, γιατί δεν θα αντέξουν τέσσερα χρόνια χωρίς αναπνοή. Είμαστε εδώ με τη στήριξη της κοινωνίας και η νέα εποχή για τον τόπο ξεκινάει μόλις τώρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρει, ακόμη, ότι θα καλέσει σε διάλογο αμέσως μετά την εκλογή του τον νέο αρχηγό της ΝΔ.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού δείχνει ότι στο Μαξίμου επικρατεί άνεμος αλλαγής στρατηγικής στις σχέσεις του με τα υπόλοιπα κόμματα μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν νέες απώλειες βουλευτών στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες.

Την ίδια στιγμή όμως επιχειρεί να κλείσει και το εσωκομματικό μέτωπο μετά τις διαγραφές Σακελλαρίδη - Παναγούλη και να κατευνάσει τις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών, λέγοντας ότι απαιτούνται συμβιβασμοί για τα προαπαιτούμενα.

Με αυτή την κίνηση θέλει να ξορκίσει και τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση που τροφοδοτήθηκαν μετά τις απώλειες των δυο βουλευτών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Αυγή την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να εξαγγείλει τις επόμενες ημέρες, ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, την πρωτοβουλία του για εθνικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα.



Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Καλώ σε εθνικό διάλογο για Ασφαλιστικό, Παιδεία και Σύνταγμα"

Επεκτείνονται κατά 6 μήνες οι κυρώσεις στη Ρωσία

Οι ηγέτες των χωρών της Δύσης σε συνάντηση τους στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, συμφώνησαν να επεκτείνουν κατά έξι μήνες (έως τον Ιούλιο του 2016) τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας, ανέφερε ένας ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η απόφαση πάρθηκε, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον διττό στόχο να υπάρξει στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και να εξευρεθεί μια λύση στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης στη Συρία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς– που εκπροσωπούσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη σύνοδο– συμμετείχαν στην σύντομη συνάντηση που έλαβε χώρα λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι οι ηγέτες κατέληξαν πως είναι σημαντικό να διατηρήσουν την πίεση προς την Ρωσία, ενόψει της προγραμματισμένης διεξαγωγής εκλογών στην ανατολική Ουκρανία.

"Οι εκλογές στην Ουκρανία είναι μια δύσκολη υπόθεση. Έχουμε μόνο μια ευκαιρία να πάρουμε αυτό που θέλουμε αν χρησιμοποιήσουμε το χαρτί των κυρώσεων. Οι οικονομικές κυρώσεις χρειάζεται να διατηρηθούν μέχρι τέλους", τόνισε ο διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς οι συζητήσεις για τη συμφωνία ήταν εμπιστευτικές.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία πέρυσι, μετά την αποπομπή του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του και υπέρ της σύναψης στενότερων οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ έχει επιβάλει αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας και της υποστήριξης που προσάπτει στη Μόσχα ότι προσφέρει στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεκτείνονται κατά 6 μήνες οι κυρώσεις στη Ρωσία"

Email σε 600 χιλιάδες φορολογούμενους στέλνει η εφορία

Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι, θα πρέπει να μπουν στον υπολογιστή τους γιατί, ξεκίνησε η αποστολή emails από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ. Τα κοινά χαρακτηριστικά που συνδέουν τους φορολογούμενους με τα emails είναι δύο: πρώτον έχουν όλοι οφειλές στην εφορία, άλλοι μικρότερες άλλοι μεγαλύτερες. Δεύτερον, όλοι θα επιβαρυνθούν από το τέλος του μήνα και μετά καθώς θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να εξυπηρετήσουν τη δόση στην εφορία.

Αποδέκτες του email είναι όλοι όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όσοι το ανοίξουν θα διαπιστώσουν ότι το ποσό της δόσης που πρέπει να πληρώσουν στην εφορία για να παραμείνουν εντός ρύθμισης έχει αλλάξει.

Για την ακρίβεια έχει αυξηθεί λόγω της αναπροσαρμογής του επιτοκίου. Μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με χρέη στην εφορία κάτω από 50.000 ευρώ, επιβαρύνθηκαν με προσαύξηση της ρύθμισης των 100 δόσεων κατά πέντε ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, επειδή αποδείχθηκε ότι δεν πληρούν το περιουσιακό κριτήριο.

Συνολικά, περισσότεροι από 500.000 οφειλέτες, έχουν υποστεί ήδη αύξηση της δόσης τους λόγω της αναπροσαρμογής του επιτοκίου από τρεις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που χρωστούν λιγότερα από 5.000 ευρώ και αυτοί θα φορτωθούν έως και 250 ευρώ τον χρόνο, αφού το επιτόκιο, από μηδενικό που ήταν μέχρι τώρα αναμορφώνεται στο 5%. Για τους υπόλοιπους που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, επειδή τα ποσά είναι μεγάλα, η επιβάρυνση θα είναι πολύ σημαντική. Στα 10.000 ευρώ, η επιβάρυνση φτάνει στα 200 ευρώ τον χρόνο και στα 100.000 ευρώ τα 2.000 ευρώ τον χρόνο.

Τι αναφέρει το σημείωμα:

«Σας γνωρίζουμε ότι το ποσό της δόσης της ανωτέρω ρύθμισής σας έχει τροποποιηθεί σε εφαρμογή του νόμου 4336/2015. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε πριν από την πληρωμή για το νέο ποσό δόσης από την εφαρμογή προσωποποιημένη πληροφόρηση,. Επιλογή στοιχεία ρύθμισης Taxisnet. Σε περίπτωση που η πληρωμή γίνεται μέσω πάγιας εντολής σε τράπεζα θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά την τράπεζά σας».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Email σε 600 χιλιάδες φορολογούμενους στέλνει η εφορία"

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ

Αναβλήθηκαν οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, αφού τα πολλά τεχνικά προβλήματα δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η διαδικασία στις 7 το πρωί όπως ήταν προγραμματισμένο. Μύλος με τους υποψηφίους, βροχή οι καταγγελίες, φιάσκο η διαδικασία.
Η ανακοίνωση αναβολής των εκλογών από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ):
Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.
Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται.»
Τι έγινε με το λογισμικό
Το λογισμικό του συστήματος δεν λειτούργησε ποτέ. Η εταιρεία από την Τετάρτη είχε κάνει μία προσομοίωση, όμως σε αυτή δεν μπορούσαν να δουν την τεχνική αντοχή του συστήματος. Χθες, όταν επιχειρήθηκε τεχνικός έλεγχος, έγινε κατανοητό ότι το σύστημα δεν θα αντέξει, όπως και έγινε, καθώς δεν λειτούργησε ποτέ. Παράλληλα, υπήρχε πρόβλημα στη μηχανογράφηση, π.χ. είχαν δοθεί ίδιοι κωδικοί σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά η καταμέτρηση ψήφων. Και πέρα από όλα αυτά, χθες αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθούν 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.
Τι λέει η πλευρά Μεϊμαράκη
O  εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε μπροστά στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού ότι «ευθύνες υπάρχουν σε όσους έχουν ρόλο στην διαδικασία» και άφησε να εννοηθεί ότι η ευθύνη για το φιάσκο της εσωκομματικής εκλογής είναι στον Ανδρέα Παπαμιμίκο.
«Ο γραμματέας του κόμματος ήταν πρόεδρος της ΚΕΦΕ, ο κ. Μεϊμαράκης από την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία όλη η αρμοδιότητα πέρασε στην ΚΕΦΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατζόγλου, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία, τόνισε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σπέκουλα από τους υποψηφίους προέδρους» και πρόσθεσε:
«Ο καθένας έχει τις δικές του σκοπιμότητες, τα επόμενα βήμα είναι τα εξής: το κόμμα συντεταγμένα, με το ισχύον καταστατικό που δεν μας αρέσει αλλά το τηρούμε, θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα, θα συνεδριάσουν τα όργανα».
Μητσοτάκης: Να αναλάβει την προεδρία η Μαριέττα Γιαννάκου
Για μαύρη σελίδα στην ιστορία του κόμματος έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά να αναλάβει τη μεταβατική ηγεσία της ΝΔ η Μαριέττα Γιαννάκου, όπως και να αντικατασταθεί ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζητά η Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτός δεν πρέπει να είναι υποψήφιος.
Γεωργιάδης: Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι για το φιάσκο
Την παραίτηση όσων ανέλαβαν τη διεξαγωγή των εκλογών στη ΝΔ, με αποτέλεσμα το «φιάσκο» όπως το χαρακτήρισε, ζήτησε ο Αδωνις Γεωργιάδης.
«Οσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που κάνει, πλανώνται πλάνην οικτράν», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, προσθέτοντας ότι το σημερινό «φιάσκο» έχει υπευθύνους, που πρέπει να παραιτηθούν.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα ως κόρη οφθαλμού και να ξεπεράσουμε τη σημερινή εικόνα που δεν τιμά τη ΝΔ», είπε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας με νόημα ότι τις εκλογές είχε αναλάβει να διενεργήσει η ΚΕΦΕ και το κόμμα. «Αρα υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο», τόνισε και σημείωσε ότι από χθες από είχε εκφράσει αγωνία, όταν πληροφορήθηκε για τα τεχνικά προβλήματα. «Ρώτησα αν πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, αλλά η ΚΕΦΕ με διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κανονικά», πρόσθεσε.
Μεϊμαράκης: Αναβολή ή αποχωρώ
Λίγο πριν από τις 9.30 από την Κρήτη, όπου βρισκόταν το πρωί της Κυριακής, όταν έγινε γνωστό το τεχνικό φιάσκο της διαδικασίας ψηφοφορίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή αυτή η εισήγησή του, θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα της διαδοχής.
Συνεδρίαση της ΚΕΦΕ
Γύρω στις 10:00 το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ και εξέτασε δύο εναλλακτικές: είτε να αναβληθούν οι εκλογές, είτε η διαδικασία να προχωρήσει χειρόγραφα και τα μέλη της ΚΕΦΕ ψήφισαν για αυτές τις δύο προτάσεις. Πέρα από την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η γενική στάση στα επιτελεία των υποψηφίων φαίνεται ήταν ότι έπρεπε να αναβληθεί η διαδικασία, καθώς το ζήτημα δεν ήταν μόνο χρονικό- αφού είχε καθυστερήσει η έναρξη- αλλά θα μπορούσε να δημιουργηθεί πεδίο αμφισβήτησης του αποτελέσματος, που είναι το τελευταίο που θέλει η ΝΔ.
Τελικά, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αποφασίστηκε, γύρω στις 10:30 να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές.
Γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες
Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Νικήτα Κακλαμάνη να ζητούν παραιτήσεις. Μάλιστα, οι υποψήφιοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, πέρα από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο (γραμματέα του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ) βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου αλλά και την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ζήτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στον Realfm 97,8.
Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της βουλής είπε ότι αυτός ο «τύπος» που λέγεται Ανδρέας Παπαμιμίκος έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί γιατί ήδη είχε εκφράσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο.
Τα μηνύματα των υποψηφίων
Συγγνώμη στους ψηφοφόρους για τα προβλήματα στη διαδικασία της ψηφοφορίας ζήτησε νωρίς το πρωί της Κυριακής μέσω Twitter ο Αντωνις Γεωργιάδης:  
«Συνιστώ στους πολίτες να μη πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 9 π.μ αναμένοντας ενημέρωση» έγραψε στο Twiiter του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης ζήτησε μέσω του Twitter ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news