facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Αθήνα, Μύκονος και Θεσσαλονίκη στα χρώματα της Γαλλίας, στο πλευρό του γαλλικού λαού

«Το μυαλό και η καρδιά μας είναι στο Παρίσι. Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ασφαλής» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, με μήνυμά του που ανάρτησε και στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Facebook και το Twitter.

Η πόλη της Αθήνας συμπαρίσταται στο γαλλικό λαό και την πόλη του Παρισιού, με την οποία τη συνδέουν ιστορικοί και στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας και συμμετέχει στο παγκόσμιο πένθος.

Μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας κυματίζουν από το πρωί μεσίστιες οι σημαίες της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμβολικά το δημαρχείο θα φωτιστεί στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου θα παραμείνουν σβηστά τα φώτα του εορταστικού στολισμού της Αθήνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε σιωπηρή συγκέντρωση αλληλεγγύης στο γαλλικό λαό, απόψε στις 20.00, έξω από τη γαλλική πρεσβεία.

Στη Θεσσαλονίκη


Με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας φωτίστηκε και ο Λευκός Πύργος, στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επισκέφθηκε το Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε στο βιβλίο των συλλυπητηρίων.

Καταδίκασε τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, εξέφρασε τη συμπαράσταση στον λαό της Γαλλίας και τόνισε πως όλοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι, να μην φοβηθούν και να μην υποχωρήσουν.

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον λαό της Γαλλίας και καταδίκης των χθεσινών πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πραγματοποιείται έξω από το κτήριο του Γαλλικού Προξενείου, στη Λεωφόρο Στρατού.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέσω του Διαδικτύου, και οι συγκεντρωμένοι κρατάνε αναμμένα κεριά, λουλούδια και πανό με συνθήματα εναντίον του φόβου.

Στη Μύκονο

Σε συμβολική κινηση για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων προχώρησε και ο Δήμος Μυκόνου.

Με εντολή του δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά το δημαρχείο του νησιού φωτίζεται τις τελευταίες ωρες σε μπλε, λευκο και κόκκινο χρωμα.

Tαυτόχρονα με επιστολή του στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Μυκόνου εκφράζει τις ανησυχίες του που προμηνύουν για το μέλλον της Ευρώπης τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν χθες στο Παρίσι απομονώνοντας βίαιες συμπεριφορές που προσβάλλουν την αξία του ανθρώπου-πολίτη. Η Δημοκρατία πρέπει να ζήσει και θα ζήσει» σημειώνει μεταξυ άλλων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθήνα, Μύκονος και Θεσσαλονίκη στα χρώματα της Γαλλίας, στο πλευρό του γαλλικού λαού"

Δημοσκόπηση - σοκ για την πολιτική της κυβέρνησης

Απαισιοδοξία για το μέλλον της χώρας κυριαρχεί στο σύνολο σχεδόν των ελλήνων πολιτών, που δεν είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης, συμφωνα με δημοσκόπηση για τον ΣΚΑΪ. 

Στο ερώτημα σε τι κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση το 78% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση άποψη που ασπάζεται και το 56,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ


Στο ερώτημα για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το 86% του συνόλου των ερωτηθέντων και το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι δεν ειναι ικανοποιημένοι 


Το 50% του συνόλου των ερωτηθέντων αλλά και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ λένε «όχι» στις μεταρρυθμίσεις αν εμπεριέχουν επώδυνα μέτρα 


Το 73,5% θεωρεί ότι δεν θα βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο στο τέλος της τετραετίας. Την ίδια άποψη έχει και το 55,5% των ψηφοφόρων της κυβέρνησης. 


Επίσης το 70,5% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση σίγουρα / μάλλον θα χειροτερεύσει  την επόμενη χρονιά και το 21,5% θεωρεί ότι θα μείνει στάσιμη, με μόλις το 6,5% να «βλέπει» βελτίωση. 

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση - σοκ για την πολιτική της κυβέρνησης"

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς διαφωνούν με τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς, αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συμβουλίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αντιδρούν στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης (πόθεν έσχες) επικαλούμενοι κινδύνους που πιθανόν να διατρέξουν από κακοποιούς.

Ειδικότερα, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενώσεις των Δικαστών και Εισαγγελέων, των Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, των Διοικητικών Δικαστών, των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέρονται τα εξής:

«Ως γνωστόν, με τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 2 § 3 Ν 3213/2003, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 223 Ν 4281/2014, δεν υπόκεινται σε δημοσιοποίηση στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των δικαστικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και, εν πάση περιπτώσει, δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εκείνα που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος ή της οικογένειάς του, ακόμη και για τις κατηγορίες των υπόχρεων, για τις οποίες η δημοσιοποίηση επιτρέπεται κατ' αρχάς.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να προωθήσει ρύθμιση δημοσιοποίησης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης όλων των υπόχρεων σε υποβολή της (επομένως και των δικαστικών λειτουργών, καθώς και των μελών του ΝΣΚ).

Εν τούτοις, όπως έχουμε κατ' επανάληψη επισημάνει, όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, ενόψει των κινδύνων, που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμόδιων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκληματικών ή άλλων πράξεων εναντίον τους, εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν –είναι δε γνωστά περιστατικά εγκληματικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα εναντίον δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν διάφορες υποθέσεις.

Συνεπώς, απαιτείται να εξαιρεθούν οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από μια τέτοια δημοσιοποίηση των στοιχείων τους που αναφέρονται στις Δηλώσεις Περιουσιακής τους Κατάστασης, σε περίπτωση που προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση περί γενικευμένης δημοσιοποίησης αυτών.

Παρακαλούμε, κύριε Υπουργέ, για τις δικές σας ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Πρόεδροι των Ενώσεων: Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης

Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος του ΣτΕ

Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών

Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών

Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, Σύμβουλος ΕΣ

Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος του ΝΣΚ

directnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δικαστές και οι εισαγγελείς διαφωνούν με τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης"

Νέα τραγωδία στη Γαλλία, εκτροχιασμός τρένου με τουλάχιστον εφτά νεκρούς

Νέα τραγωδία στη Γαλλία! Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (14/11) εκτροχιάστηκε η υπερταχεία (TGV) κοντά στο Στρασβούργο, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για εφτά νεκρούς.
Ο συρμός βγήκε εκτός πορείας στην περιοχή του Εκερσάιμ, πέφτοντας σε παρακείμενο κανάλι. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δεν συνδέουν το συγκεκριμένο περιστατικό με τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο διεξάγονται έρευνες για το πως προκλήθηκε.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει συνεργεία διάσωσης και ασθενοφόρα με γιατρούς. Εκτός των εφτά νεκρών, οι αρχές αναφέρουν την ύπαρξη αρκετών τραυματιών, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 49 ανθρώπους, δίχως να δίνουν διευκρινήσεις αν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα, που μεταφέρουν τους τραυματίες στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

Στο τρένο επέβαιναν συνολικά 56 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων μετακινήθηκαν με ασφάλεια εκτός βαγονιών και ξεκίνησε η μεταφορά τους σε ασφαλή τοποθεσία, ώστε να τους παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρική βοήθεια, σε όσους είχαν μικροτραυματισμούς, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

protothem
a
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τραγωδία στη Γαλλία, εκτροχιασμός τρένου με τουλάχιστον εφτά νεκρούς"

Μέσω της Λέρου μπήκε στην Ευρώπη ένας από τους βομβιστές του Παρισιού

Μέσω της Ελλάδας φαίνεται πως μπήκε στην Ευρώπη ένας από τους οκτώ δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν το Παρίσι, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 128 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το συριακό διαβατήριο που εντοπίστηκε κοντά στη σορό ενός εκ των δραστών στη γαλλική πρωτεύουσα ανήκε σε άνδρα που ταυτοποιήθηκε ως πρόσφυγας στη Λέρο, στις 3 Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις, που χαρακτηρίστηκαν από εντυπωσιακό βαθμό συντονισμού, έγιναν περίπου 40 μέρες μετά την άφιξη του εν λόγω άνδρα στις ελληνικές ακτές, γεγονός που εγείρει σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται να προμελετημένο ταξίδι με τρομοκρατικό σκοπό.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Οι γαλλικές Αρχές έχουν ζητήσει στοιχεία και για τις κινήσεις ενός δεύτερου προσώπου, πιθανώς δράστη, που επίσης ενδέχεται να εισήλθε στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας.

Σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης έγινε το πρώι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, του διοικητή της ΕΥΠ και του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.

Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι ισλαμιστές, με περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να έχουν φτάσει στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στους πρώτους 10 μήνες του 2015.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε να μην συνδέεται η προσφυγική κρίση με τις επιθέσεις, θέση που ενστερνίστηκε με δηλώσεις του και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Την ίδια στιγμή, την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε κτήρια τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους, δηλαδή πρεσβείες και επιχειρήσεις ιδιαίτερα γαλλικές, αποφάσισε η Αστυνομία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσω της Λέρου μπήκε στην Ευρώπη ένας από τους βομβιστές του Παρισιού"

Γάλλος εξτρεμιστής γνωστός στις αρχές ο ένας από τους δράστες

Σύμφωνα με τη γαλλική Liberation ένας από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στην επίθεση στο  Bataclan έχει αναγνωριστεί ως Γάλλος εξτρεμιστής που είναι γνωστός στις αρχές της χώρας.
Όπως αναφέρει μάλιστα η γαλλική εφημερίδα, ένα αιγυπτιακό και ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε πάνω στους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν την επίθεση στο  Stade de France
Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της Liberation η αστυνομία έχει αναγνωρίσει τον Γάλλο δράστη από τα αποτυπώματά του. Όσον αφορά στον συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο Stade de France δεν έχει υπάρξει επίσημη ταυτοποίηση για τη σωρό του δράστη.
Την είδηση ότι ένας από τους δράστες της επιθεσης στο Bataclan είναι Γάλλος πολίτης επιβεβαιώνει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γάλλος εξτρεμιστής γνωστός στις αρχές ο ένας από τους δράστες"

ΥΠΕΞ: Πού να απευθυνθείτε για στοιχεία Eλλήνων στο Παρίσι

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά αναζήτηση για έλληνες πολίτες στο Παρίσι, κανείς δεν έχει απευθυνθεί στην πρεσβεία ή στο προξενείο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Η ελληνική πρεσβεία είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες γαλλικές αρχές και δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για έλληνα νεκρό, τραυματία ή αγνοούμενο, είπε ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε:

«Η σημερινή μέρα είναι μια αποφράδα μέρα για την Ευρώπη. Η ελληνική κοινή γνώμη και οι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι από το γεγονός του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Γαλλία».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, όσοι θέλουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Παρίσι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 - 368 1730 /1350 /1259 του υπουργείου Εξωτερικών και στην ηλεκτρονική διεύθυνση mdk@mfa.gr.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Πού να απευθυνθείτε για στοιχεία Eλλήνων στο Παρίσι"

Αγρότες άνοιξαν τα διόδια του Καλαμακίου στην Κόρινθο

Αγρότες από όλη την Πελοπόννησο που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ έχουν συγκεντρωθεί στον Ισθμό της Κορίνθου και έχουν ανοίξει τα διόδια στο Καλαμάκι.

Περισσότερα από 300 άτομα έφτασαν λίγο μετά της 12.00 με λεωφορεία και αγροτικά αυτοκίνητα στον Ισθμό, δίπλα στην γέφυρα της παλαιάς εθνικής οδού και διαδήλωσαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας και στην αύξηση της φορολογίας στους αγρότες.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στα διόδια του Ισθμού στο Καλαμάκι, όπου άνοιξαν τις μπάρες σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας των διοδίων και περνούν ελεύθερα τα αυτοκίνητα, ενώ σε λίγο θα ξεκινήσουν ομιλίες.

Το μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της ΠΑΣΥ και της πανελλαδικής των μπλόκων, Δημήτρης Κολοβός είπε στο ΑΜΠΕ ότι η σημερινή μαζική συμμετοχή είναι σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και τόνισε πως «οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πελοποννήσου, αντιστέκονται στην κοινή αγροτική πολιτική και στη φοροληστεία που κάνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες άνοιξαν τα διόδια του Καλαμακίου στην Κόρινθο"

Πέθανε ο Γιάννης Κακουλίδης

Σε ηλικία 69 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κακουλίδης. Ο συγγραφέας και διαφημιστής άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Ο Γιάννης Κακουλίδης γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και νομικά στο Παρίσι.

Έγραψε ποίηση, θέατρο, πεζό, κινηματογραφικά σενάρια και στίχους για πάνω από πεντακόσια γνωστά ελληνικά τραγούδια. Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά, ελληνικά και ξένα, μεταφρασμένα στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ουγγρικά, καθώς και σε ανθολογίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική και την Ουγγαρία.

Τιμήθηκε δύο φορές με το Α΄ βραβείο του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (1965 και 1972). Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Γαλλικής Εταιρείας Συγγραφέων, Συνθετών και Εκδοτών, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων. Είχε συνεργαστεί ως αρθρογράφος με τα περιοδικά "Αντί", "Ένα", "Money and Life" και την εφημερίδα "Έθνος''.

Η παρουσία του στην πολιτική σκηνή ήταν επίσης έντονη. Με πλούσια συνδικαλιστική δράση προδικτατορικά στο φοιτητικό κίνημα και στην Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε την πολιτική δράση από τις γραμμές της ΕΔΑ από τη μεταδικτατορική επανασύστασή της. Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της στη λίστα του ΠΑΣΟΚ, στις Ευρωεκλογές του 1984, και υποψήφιος Επικρατείας του Συνασπισμού στις εθνικές εκλογές του 1996. Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Γιάννης Κακουλίδης"

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη, με ανακοίνωσή της στο Ίντερνετ, για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 128 ανθρώπους στο Παρίσι.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η οργάνωση αναφέρει πως καμικάζι μαχητές της ζωσμένοι με εκρηκτικά και κρατώντας αυτόματα όπλα πραγματοποίησαν τις επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην καρδιά της πρωτεύουσας οι οποίες είχαν μελετηθεί προσεκτικά.

"Οκτώ αδελφοί, που έφεραν ζώνες με εκρηκτικά και ήταν οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια, έβαλαν στόχο τοποθεσίες που είχαν επιλεγεί επιμελώς στην καρδιά του Παρισιού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τζιχαντιστική οργάνωση προσθέτει πως οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν για να δείξουν ότι η Γαλλία θα παραμείνει ένας κορυφαίος στόχος όσο συνεχίζει τις πολιτικές της.

Το Ισλαμικό Κράτος προσθέτει πως οι επιθέσεις ήταν επίσης μια απάντηση στις ύβρεις σε βάρος του Προφήτη του ισλάμ και στις αεροπορικές επιδρομές σε εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις"

Βίντεο των Ισλαμιστών καλεί σε επιθέσεις στη Γαλλία

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε σήμερα, μια ημέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία εγγραφής και στο οποίο η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση προτρέπει τους μουσουλμάνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Συρία να κάνουν ιερό πόλεμο και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Γαλλία.

«Έχετε πάρει εντολή να πολεμήσετε τους απίστους όπου τους βρίσκετε -τί περιμένετε λοιπόν; Υπάρχουν όπλα και αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα και στόχοι που μπορούν να πληγούν», δηλώνει ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στο βίντεο αυτό, ενώ βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άλλους μαχητές.

«Υπάρχουν όλα τα δηλητήρια, επομένως δηλητηριάστε το νερό και το φαγητό τουλάχιστον ενός από τους εχθρούς του Αλλάχ», προσθέτει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο των Ισλαμιστών καλεί σε επιθέσεις στη Γαλλία"

Τελικός γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα για τους πλειστηριασμούς

Ύστατη προσπάθεια να κλείσει η διαπραγμάτευση για τα 10+2 δισ. ευρώ που αναμένει η χώρα μας, δίνει σήμερα η κυβέρνηση. Σε μια «ορθοπεταλιά» της τελευταίας στιγμής, το οικονομικό επιτελείο θέλει να καλύψει και τα τελευταία μέτρα της απόστασης που την χωρίζουν από τους θεσμούς στο ζήτημα της προστασίας από τους πλειστηριασμούς, ώστε την Κυριακή –και πριν να ανοίξουν οι διεθνείς αγορές- να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group (EWG) που θα επικυρώσει πως η αποστολή εξετελέσθη και τα προαπαιτούμενα έκλεισαν.
Το «μεγάλο παζάρι» για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ξεκινά σήμερα το μεσημέρι στις 2 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ, σε έναν μαραθώνιο τελικό γύρο διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο. Στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, που έχει μετατραπεί σε σκηνικό των δραματικών για τους πολίτες διαπραγματεύσεων, θα κριθεί η τύχη των πλειστηριασμών αλλά και των «κόκκινων» δανείων.
Οι δανειστές δεν ζητούν εδική νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά μόνο την χάραξη στρατηγικής, αλλά οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη θα γίνουν με νομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μετά και τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών, εμφανίζονταν βέβαια ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Μετά την Τρίτη το νομοσχέδιο
Ωστόσο το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί για ψήφιση τη Βουλή μετά την Τρίτη 17 Νοεμβρίου. Ειδικά για τα 10 δισ. ευρώ των τραπεζών, πέρα από το EWG, θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως και το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κυβέρνηση και πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τα υπόλοιπα θέματα:
Για τις 100 δόσεις: Το περιθώριο των 30 ημερών για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων από όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα διατηρηθεί έως τον Ιούνιο του 2016. Μετά θα περιοριστεί σταδιακά σε δύο δόσεις, από 30 μέρες σε 20 ή 15 μέρες τον Ιούνιο και, στη συνέχεια, σε 10 ημέρες, ενώ μετά το 2017 θα μηδενιστεί.
Για τον ΦΠΑ εκπαίδευσης: Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι προχωρά η κατάργησή του, με ισοδύναμο μέτρο την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμβιβασμός έχει επιτευχθεί για την τιμολόγηση των γενόσημων και των φαρμάκων εκτός πατέντας και για τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των τραπεζών, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες μέχρι χθες.
Το κουαρτέτο των δανειστών θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τη λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την υποδόση του Νοεμβρίου ύψους 1 δισ.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικός γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα για τους πλειστηριασμούς"

Είχε προειδοποιήσει η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τις επιθέσεις

«Αυτό που συνέβη στο Παρίσι ήταν το απόλυτο σενάριο που φοβόντουσαν οι γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών», λέει στην εφημερίδα Le Figaro ο Μπερνάρ Σκαρσινί, πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας. «Με δεδομένη την εμπειρία και των άλλων χωρών, η Γαλλία προετοιμαζόταν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο πρώην δικαστής της αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Τρεβεντίς, κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία, είχε μάλιστα προειδοποιήσει ότι «οι πιο σκοτεινές μέρες είναι μπροστά. Ο πραγματικός πόλεμος που σκοπεύει να εξαπολύσει στο έδαφος μας το Ισλαμικό Χαλιφάτο δεν έχει αρχίσει ακόμη.»

Ο γάλλος δικαστής είχε προειδοποιήσει ακόμη ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο «προτίθεται να μας χτυπήσει συστηματικά και σκληρά (...) Έχουν τα μέσα, τα χρήματα και την ικανότητα να αποκτούν εύκολα πολλά όπλα και να οργανώνουν μαζικές επιθέσεις.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Υβ Τριτινιόν είχε πει πρόσφατα ότι «ο κίνδυνος προέρχεται από μικρές ή μεγάλες ομάδες τζιχαντιστών που έχουν επιστρέψει στη Γαλλία από τα θέατρα των επιχειρήσεων στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και δεν θα διστάσουν να αναλάβουν δράση».

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές περισσότεροι από 571 Γάλλοι τζιχαντιστές έχουν μεταβεί για να πολεμήσουν στη Συρία. «Όλοι τους είναι κατά την επιστροφή τους εν δυνάμει ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν».

Οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας υποτίθεται ότι είχαν λάβει στα σοβαρά αυτές τις προειδοποιήσεις. Τον Ιούνιο του 2011, η ηγεσία της Αστυνομίας διοργάνωσε μια μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση πιθανών πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων στο Παρίσι. Το σενάριο προέβλεπε δύο-τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις και σύλληψη ομήρων. Η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία (GIGN) είχε μάλιστα αντλήσει διδάγματα και είχε βάλει στο μικροσκόπιο την τραγωδία του σχολείου στο Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία, τον Σεπτέμβριο 2004 (331 νεκροί) και την τρομοκρατική επίθεση στο θέατρο της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2002 (117 νεκροί).

zougla
Η GIGN είχε εκπονήσει και ένα σχέδιο με την κωδική ονομασία «Διαρκής πόλεμος». Το σχέδιο προέβλεπε την αντιμετώπιση επιθέσεων σε πάνω από 200 δημόσιους χώρους, ανάμεσα στους οποίους το προεδρικό μέγαρο, το πρωθυπουργικό, η Εθνοσυνέλευση και μεγάλες αίθουσες του Παρισιού.
Διαβάστε Περισσότερα » "Είχε προειδοποιήσει η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τις επιθέσεις"

Π. Σκουρλέτης: Η ΔΕΗ να γίνει ευέλικτη

Την θέση της κυβέρνησης πως η ΔΕΗ πρέπει να δείξει κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους λόγω της κρίσης εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος τόνισε πως το όριο των 1.000 σε συνδυασμό με τους δύο απλήρωτους λογαριασμούς θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνει πιο ελαστικό και πρόσθεσε πως η πολιτική της ΔΕΗ για ρυθμίσεις έως και 36 δόσεις θα πρέπει να εφαρμόζεται.

Ο κ. Σκουρλέτης απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του ρεύματος και υπογράμμισε ότι εξετάζεται το ακριβώς αντίθετο σενάριο, δηλαδή αυτό της μείωσης έστω και σε μικρή κλίμακα από το 2016.

Όπως τόνισε η ΔΕΗ πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη και να μην προχωρά σε αποκοπές την Παρασκευή, καθώς έτσι μένουν σπίτια χωρίς ρεύμα για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, και να μην πιέζει τους αγρότες τη στιγμή που εκείνοι δεν έχουν λάβει ακόμα τις επιδοτήσεις.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Σκουρλέτης: Η ΔΕΗ να γίνει ευέλικτη"

Στο στόχαστρο οι μεσαίες συντάξεις: Απώλειες έως και 40%

Βαριές απώλειες έως και 40% έναντι των αρχικών ποσών θα υποστούν οι συντάξεις πάνω από 800-900 ευρώ, με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης αλλά και με τα κατά συρροή πέναλτι που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Το μαχαίρι θα είναι πιο κοφτερό στις μεσαίες συντάξεις των 800 έως 1.300 ευρώ, καθώς εκεί εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με την ηλικία εξόδου και τα έτη ασφάλισης.

Την ίδια ώρα τα αντικίνητρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότηση κάνουν σχεδόν απαγορευτική την έξοδο πριν από τα 67. Ιδίως στον δημόσιο τομέα, μετά τις διευκρινίσεις που αναφέρονται στην εγκύκλιο Χουλιαράκη, υπολογίζεται ότι όποιος τολμήσει να φύγει πρόωρα, θα παίρνει το 35% του αρχικού ποσού της σύνταξής του λόγω των συσσωρευμένων πέναλτι όχι μόνο για 5 αλλά για 9-10 χρόνια έως ότου συμπληρώσει το νέο αυξημένο όριο ηλικίας. Στην παγίδα έχουν πέσει πάνω από 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είτε χάνουν το δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη (αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), είτε η έξοδός τους είναι ουσιαστικά απαγορευτική εξαιτίας των περικοπών που θα υποστούν.

Καμία κατηγορία παλιών και νέων συνταξιούχων δεν γλιτώνει από τις σαρωτικές αλλαγές, ενώ η συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν ενιαίο φορέα θα επιφέρει ενιαίους κανόνες συνταξιοδότησης και εξίσωση προς τα κάτω των παροχών σε χρήμα (επιδόματα τοκετού, έξοδα κηδείας κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές τέθηκε αιφνιδιαστικά το αίτημα να καταβάλλεται το 60% της σύνταξης σε όσους αποχωρούν πριν τα 65 έτη. Παρότι αυτή η πληροφορία διαψεύστηκε επισήμως από το υπουργείο, κουμπώνει με την αρχική απαίτηση των δανειστών αλλά και την πρόταση της επιτροπής σοφών το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων αλλά και των καταβαλλόμενων συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) να μην υπερβαίνει το 56% του συντάξιμου μισθού. Με δεδομένο ότι το υπουργείο εξακολουθεί να αναζητά μαθηματικό μοντέλο βάσει του οποίου θα περιοριστεί το ποσοστό αναπλήρωσης (με κυριότερο συντελεστή τη ρήτρα ηλικίας), υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το μοντέλο που θα επιλεγεί θα επιφέρει μειώσεις έως και 40% έναντι του αρχικού ποσού. Οπως εκτιμούν οι ειδικοί στην ασφάλιση, αν ληφθεί υπόψη ότι οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ έχουν ήδη υποστεί μείωση 25% συνολικά από το 2010, θα πρέπει να αναμένεται η περαιτέρω περικοπή τους κατά 15% .

Δηλαδή, ο συνταξιούχος που έπαιρνε σύνταξη 1.500 ευρώ το 2010 και σήμερα εισπράττει 1.125, τον νέο χρόνο θα πρέπει να υπολογίζει ότι η σύνταξή του θα μειωθεί στα 977 ευρώ.
Το παράδοξο είναι ότι υψηλότερες συντάξεις βάσει του μοντέλου που επέλεξε το υπουργείο Εργασίας δεν θα υποστούν δραματική μείωση καθώς οι συνεχείς περικοπές έχουν συρρικνώσει το ποσοστό αναπλήρωσης. Για παράδειγμα ένας υψηλόμισθος των 3.500 ευρώ, σήμερα παίρνει σύνταξη από το ΙΚΑ 1.580 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσής του για το σύνολο της κύριας και της επικουρικής σύνταξης δεν υπερβαίνει το 55%.

Αντίθετα στις μεσαίες συντάξεις των 800-1.300 ευρώ τα ποσοστά αναπλήρωσης τόσο για τους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων όσο και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ φτάνουν σήμερα το 70%.
Κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι χαμηλότερες συντάξεις που έχουν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, με λίγα χρόνια ασφάλισης και μικρή ηλικία εξόδου. Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι αν ο επαναϋπολογισμός οδηγεί σε μειώσεις χαμηλές συντάξεις, θα τις διασώσει με συμπλήρωση του ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς, όμως, να αναφέρει από ποιο όριο και κάτω οι συντάξεις θα παραμείνουν στο απυρόβλητο.

Το σίγουρο είναι ότι οι δικαιούχοι κατωτάτων ορίων που θα συνταξιοδοτηθούν αναγκαστικά εξαιτίας της ανεργίας, θα ζουν με την πενιχρή αναλογική σύνταξη των 250- 330 ευρώ έως ότου συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους για να πάρουν σύνταξη 392 έως 486 ευρώ (364,45 στο Δημόσιο).

Η απόφαση να διατηρηθεί η αυτονομία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ) θα οδηγήσει σε νέες περικοπές και τις επικουρικές, είτε μέσω επαναϋπολογισμού, είτε με θέσπιση πλαφόν, είτε με τη θέσπιση της ρήτρας. Η επιβολή εισφορών υπέρ υγείας 6% θα μπορούσε να συμβάλει κατά 250 εκατ. ευρώ στη μείωση των ελλειμμάτων του Ταμείου, το πιθανότερο όμως είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσει ένα ποσοστό από τα τεράστια ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της ασφάλισης, η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Πέναλτι κατά συρροή

Νέα βασανιστική ανατροπή αντιμετωπίζουν περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είτε θα χάσουν μέσα από τα χέρια τους το δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη είτε θα υποστούν δραματικές μειώσεις στις συντάξεις λόγω των ενισχυμένων πέναλτι.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 17 χρόνια για πλήρη σύνταξη συμπαρασύρει και τα όρια της μειωμένης σύνταξης, τα οποία αυξάνονται τουλάχιστον κατά 5 έτη. Ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι κυνηγούν την ουρά τους καθώς επιβαρύνονται με επιπλέον χρόνια για να λάβουν τελικά λιγότερο από το ήμισυ της σύνταξης που προσδοκούσαν. Δηλαδή, γυναίκα υπάλληλος που είναι σήμερα 56 ετών και μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και με μειωμένη από τα 55 που έχει ήδη συμπληρώσει, σύμφωνα με την εγκύκλιο Χουλιαράκη θα πρέπει να περιμένει έως τα 64,5 για τη λήψη πλήρους σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι αν τολμήσει να αποχωρήσει πρόωρα θα υποστεί το πέναλτι όχι μόνο για 4 αλλά για 8,5 χρόνια έως ότου συμπληρώσει το όριο ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση. Δηλαδή, θα παίρνει μέχρι τα 64,5 έτη μειωμένη σύνταξη κατά 61% (6% Χ8,5=51%+10%=61%). Η συγκεκριμένη υπάλληλος θα εισπράξει σύνταξη το πενιχρό ποσό των 390 ευρώ από 1.000 που ήταν το αρχικό ποσό της σύνταξής της.

Αλλά και το πιο ήπιο παράδειγμα που παραθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην εγκύκλιο Χουλιαράκη δείχνει πόσο αποτρεπτική είναι η επιλογή για πρόωρη έξοδο.
Ενας εκπαιδευτικός αναφέρει ότι αποχωρεί από την υπηρεσία του με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας. Εάν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2011, το ποσοστό μείωσης της σύνταξής του ανέρχεται σε 24% (4 έτη επί 6% μείωση για κάθε έτος). Εστω ότι το ακαθάριστο ποσό της βασικής σύνταξης πριν τη μείωση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό λόγω της ανωτέρω μείωσης θα διαμορφωθεί σε 760 ευρώ μηνιαίως, ποσό το οποίο θα λαμβάνει ο δικαιούχος καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού του βίου. Με βάση την τροποποίηση που πραγματοποιείται (ν. 4337/2015), το προαναφερόμενο ποσό των 760 ευρώ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 10% και θα διαμορφωθεί σε 684 ευρώ, ποσό το οποίο θα λαμβάνει ο δικαιούχος μέχρι τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας του (νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησής του).

Οσο για τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, η εγκύκλιος παραθέτει το παράδειγμα ενός υπαλλήλου με 33 χρόνια υπηρεσίας ο οποίος θα αποχωρήσει από την υπηρεσία του στις 3/8/2016.

Η σύνταξη του υπαλλήλου θα υπολογιστεί για την υπηρεσία του από 1/8/1982 που προσλήφθηκε μέχρι και τις 31/12/2007 (25 έτη υπηρεσίας) με βάση τις προηγούμενες καταστατικές διατάξεις. Για την υπηρεσία του από 1 /1/2008 μέχρι και τις 31/12/2010 (3 έτη υπηρεσίας) με βάση τις διατάξεις του 2002 και για την υπηρεσία του από 1/1/2011 μέχρι τις 3/8/2016 (έτη 5, μήνες 8) με βάση τις διατάξεις του ν. 3865/2010.

Ετσι, το ποσοστό της βασικής σύνταξης που του αναλογεί (360x5/33 συνολικός χρόνος ασφάλισης) ανέρχεται σε 54,5 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα υπολογιστεί και η αναλογική σύνταξη για την υπηρεσία του από 1/1/2011 μέχρι τις 31/8/2016 (5 έτη υπηρεσίας). Το άθροισμα των επιμέρους ποσών που προκύπτουν με βάση τον προαναφερόμενο υπολογισμό αποτελεί το συνολικό ποσό της σύνταξης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο στόχαστρο οι μεσαίες συντάξεις: Απώλειες έως και 40%"

Οκτώ οι δράστες των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων

Οκτώ «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στις επιθέσεις στο Παρίσι, οι επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που είχαν φορέσει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν. Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σταντ ντε Φρανς και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολτέρου, κοντά στο Μπατακλάν, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, διευκρίνισε η πηγή αυτή.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού Μισέλ Καντό είχε επίσης δηλώσει στον Τύπο ότι οι τρεις από τους δράστες είχαν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί.
Η αστυνομική επιχείρηση «ήταν εξαιρετικά δύσκολη: οι τρομοκράτες είχαν κλειστεί στον όροφο και πυροδότησαν τα γιλέκα με τα εκρηκτικά» που φορούσαν, ανέφερε ο Καντό.
Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα ένας τέταρτος επλήγη από πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας.
Πηγές στην γαλλική αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν νωρίτερα ότι οι δράστες φώναζαν συνθήματα όπως «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν άνοιξαν πυρ με αυτόματα εναντίον του πλήθους, ενώ έκαναν σαφές ότι η επίθεσή τους γίνεται σε αντίποινα για τη γαλλική συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Συρία.
Δεν έχει υπάρξει επαληθεύσιμη ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις μέχρι στιγμής· ωστόσο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) άφησαν να εννοηθεί σε αναρτήσεις τους στο Twitter ότι αυτό τις εξαπέλυσε. «Το χαλιφάτο χτύπησε τον οίκο του σταυρού», αναφέρει ένα από τα μηνύματα που αναρτήθηκαν.
Υπάρχουν πιθανοί ασύλληπτοι «συνεργοί»
Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις στο Παρίσι θα επιτρέψει να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν ακόμη «συνεργοί» των τρομοκρατών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.
Η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα για «δολοφονίες που σχετίζονται με τρομοκρατική οργάνωση» και «σύσταση και συμμορία», διευκρίνισε ο εισαγγελέας, o οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Οκτώ οι δράστες των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων"

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Γαλλία - Κλείνουν τα σύνορα

Καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και ψύχραιμοι μπροστά σε πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σε απευθείας διάγγελμα εν μέσω του εφιάλτη ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι τα σύνορα της χώρας κλείνουν και ότι θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρξουν νέες επιθέσεις στην πρωτεύουσα.

Μίλησε για πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, σημειώνοντας ότι συγκαλείται άμεσα το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την απάντηση της Γαλλίας στα χτυπήματα.

Μετά τα τραγικά γεγονότα ο Φρανσουά Ολάντ ματαίωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του G20, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή στην Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Γαλλία - Κλείνουν τα σύνορα"

Σε συναγερμό η Ευρώπη και Νέα Υόρκη μετά το μακελειό στο Παρίσι

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει πολύ και πάντως θα ξεπεράσει αυτόν των επιθέσεων στη Μαδρίτη το 2004, την πιο αιματηρή μέχρι σήμερα επίθεση στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης με 191 νεκρούς. Εκτάκτως επιστρέφει στις Βρυξέλλες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων βρισκόταν στην Ουάσιγκτον όπου είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας για θέματα συνεργασία ΣΕ - ΗΠΑ στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια

"Αστακός" η Νέα Υόρκη

Εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών από το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και ενόπλων εναντίον πολιτών στο Παρίσι.

Η αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι άνδρες της αντιτρομοκρατικής της υπηρεσίας και άλλων ειδικών μονάδων της αναπτύχθηκαν σε περιοχές όπου συχνάζουν τουρίστες, καθώς και στο γαλλικό προξενείο στο Μανχάταν. «Εστάλησαν ομάδες σε πολυσύχναστες περιοχές σε όλη την πόλη προληπτικά για να υπάρχει αστυνομική παρουσία και να καθησυχαστεί το κοινό, καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις» στη γαλλική πρωτεύουσα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC 7 ότι «κάθε φορά που βλέπουμε μια επίθεση σαν αυτή, αποτελεί μια υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να επαγρυπνούμε».
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε συναγερμό η Ευρώπη και Νέα Υόρκη μετά το μακελειό στο Παρίσι"

Νύχτα τρόμου στο Παρίσι: 153 νεκροί και 200 τραυματίες σε σειρά επιθέσεων

Στο αίμα βάφτηκε το Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής μετά από έξι πολύνεκρες και συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 153 νεκρούς και 200 τραυματίες.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, τις χειρότερες σε πρωτεύουσα του Δυτικού κόσμου από την 11 Σεπτεμβρίου, ανέλαβε με μήνυμα που διακινήθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα, οι τζιχαντιστές απειλούν με αντίστοιχες επιθέσεις το Λονδίνο και το Παρίσι. Παρόλα αυτά, η αυθεντικότητα του εν λόγω μηνύματος δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολάν επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις έξι επιθέσεις ενώ κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων εξουδετερώθηκαν και πέντε από τους ένοπλους.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα του λίγη ώρα μετά από τις επιθέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας. «Η Γαλλία πρέπει να είναι δυνατή. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας τρομάξουν. Απέναντι στον τρόπο πρέπει να είμαστε ενωμένοι» δήλωσε ο κ. Ολάντ, εμφανώς ταραγμένος. (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

H συναυλία που μετατράπηκε σε τραγωδία 

Οι επιθέσεις ήταν προμελετημένες και στόχευαν πολυσύχναστα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας. Η πιο πολύνεκρη επίθεση πραγματοποιήθηκε στον χώρο Μπατακλάν όπου περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Για αρκετή ώρα, οι τρεις ένοπλοι κρατούσαν ομήρους 60 με 100 ανθρώπους και η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για να λήξει το περιστατικό.

Μόλις εξουδετέρωσαν τους ενόπλους, οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα, καθώς οι αρχές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα στο συναυλιακό χώρο.
Ο Φρανσουά Ολάντ μετέβη εσπευσμένα στο συναυλιακό χώρο, απ’ όπου δήλωσε ότι η χώρα θα πολεμήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης χωρίς έλεος. «Θελήσαμε να έλθουμε εδώ, ανάμεσα σε όσους βίωσαν αυτή τη βαρβαρότητα, για να πούμε ότι θα δώσουμε μάχη, η οποία θα είναι αδυσώπητη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ένοπλοι άντρες μπήκαν μέσα στη συναυλία. Δύο ή τρεις άντρες, που δεν φορούσαν μάσκες μπήκαν στο χώρο, κρατώντας όπλα που έμοιαζαν με καλάσνικοφ. Έριχναν στο πλήθος χωρίς κανένα διαχωρισμό» είπε ο Τζουλιέν Πιρς, ένας δημοσιογράφος του Europe 1 που βρισκόταν μέσα στο συναυλιακό χώρο.
«Αυτό διήρκησε 10 με 15 λεπτά. Ήταν απίστευτα βίαιο και ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Είχαν αρκετό χρόνο για να γεμίσουν τα όπλα τους τουλάχιστον τρεις φορές. Ήταν πολύ νέοι» περιέγραψε ο δημοσιογράφος, ο οποίος κατάφερε να βγει από το χώρο της συναυλίας πριν από την επέμβαση της αστυνομίας. 

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τις υπόλοιπες επιθέσεις 

Παρότι οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, μια από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκε σε πολυσύχναστο εστιατόριο του Παρισιού. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον των θαμώνων σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους. 
Περίπου την ίδια ώρα, τρεις εκρήξεις έλαβαν χώρα σε μπαρ κοντά στο γαλλικό στάδιο όπου διεξαγόταν φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγω για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Στο στάδιο βρισκόταν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρακολουθούσε τον αγώνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται 10 μήνες μετά την επίσης πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, όταν 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νύχτα τρόμου στο Παρίσι: 153 νεκροί και 200 τραυματίες σε σειρά επιθέσεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news