facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Η Ελλάδα δεν θα βγει από το μνημόνιο στο τέλος της τετραετίας, λένε επτά στους δέκα Έλληνες

Απαισιόδοξη φαίνεται ότι είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στο μέλλον της χώρας μας, ενώ σε μεγάλο ποσοστό οι Έλληνες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης.


Τα παραπάνω αναφέρει δημοσκόπηση που Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Πιο αναλυτικά, το 78% των πολιτών δηλώνει ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις έχουν πάρει τον λάθος δρόμο, ενώ το 86% λέει ότι είναι δυσαρεστημένο με τις επιδόσεις της κυβέρνησης. 


Αλλά σε μεγάλο ποσοστό (56,5%) και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν ότι τα πράγματα για την χώρα βρίσκονται στον σωστό δρόμο, ενώ το 70% δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, το 73,5% των πολιτών θεωρεί πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια μέχρι το τέλος της τετραετίας. Το ίδιο πιστεύουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 55,5%.



Όσον αφορά στον αν η κυβέρνηση κατά τους επόμενους μήνες θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και εάν αυτές περιέχουν επώδυνα μετρά, το 50% απάντησε αρνητικά, τόσο από το σύνολο του δείγματος των ερωτηθέντων, όσο και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το 40,5% του συνολικού δείγματος είπε «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, ενώ θετικά -σε ποσοστό 44,5%- απάντησαν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.










protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα δεν θα βγει από το μνημόνιο στο τέλος της τετραετίας, λένε επτά στους δέκα Έλληνες"

De Morgen: Τεχνάσματα τα περί ρήξης Αθήνας - δανειστών

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το σκηνικό ρήξης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών το οποίο έχει διαμορφωθεί σημειώνει στο σημερινό φύλλο της η βελγική εφημερίδα «De Morgen».

Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα με τίτλο «Αναβιώνει η ελληνική τραγωδία» διακρίνει μια εκ πρώτης όψεως αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης με αφορμή τόσο τις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και την παρατηρούμενη δυστοκία στην περάτωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, εντούτοις εκτιμά ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, την φορά αυτή «δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια πραγματική κλιμάκωση». Παρά τις αντεγκλήσεις, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το Euroworking group θα ανάψει το πράσινο φως τη Δευτέρα σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, συμπεραίνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα περιγράφει εκτενώς το χτεσινό σκηνικό στους δρόμους της Αθήνας, όπως επίσης και τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Ωστόσο εκτιμά ότι αυτά που εκτυλίσσονται στις αίθουσες των συσκέψεων δεν συνιστούν παρά απλές «αψιμαχίες» για λόγους εντυπώσεων και εσωτερικής κατανάλωσης και δεν απηχούν καμία διάθεση ρήξης από καμία πλευρά από την στιγμή που η κλιμάκωση της κρίσης δεν συμφέρει κανέναν. Επισημαίνεται ειδικότερα πως ο μεν Αλ. Τσίπρας θέλει να δείξει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι «παρέμεινε όρθιος» και κατάφερε να περάσει τις θέσεις του, ενώ και το Eurogroup δεν θέλει να περάσει την εντύπωση ότι δίνει μια «λευκή επιταγή» στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επομένως και οι δύο πλευρές παρά την φαινομενική αδιαλλαξία τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία αποτελεί μονόδρομο, εκτιμά η εφημερίδα.

Αναφέρεται τέλος ότι αποτελεί «καλό νέο» το γεγονός ότι τελικά θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως επίσης και ότι έχουν σταματήσει οι εκροές καταθέσεων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "De Morgen: Τεχνάσματα τα περί ρήξης Αθήνας - δανειστών"

Πού βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τις 100 δόσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών και δόθηκε νέο ραντεβού για το μεσημέρι του Σαββάτου, με στόχο να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε την Κυριακή να συνεδριάσει το EuroWorking Group και η Δευτέρα να βρει τα book building των τραπεζών με πλήρως αποσαφηνισμένο σκηνικό.
Η αυριανή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να είναι μαραθώνια. Σύμφωνα με τον
υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη η αυριανή συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 2 το μεσημέρι. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κλείσουμε τη συμφωνία με τους δανειστές σημειώνοντας χαρακτηριστικά "υπάρχει περίπτωση να μην κλείσουμε; Θα κλείσουμε". Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα σήμερα συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο.
Λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση κυβερνητικές πηγές κατέγραψαν τα ζητήματα της που έκλεισαν. Ανέφεραν ότι έχει υπάρξει συμφωνία για τις 100 δόσεις αλλά και στο θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με τα ισοδύναμα να τροφοδοτούνται από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια.
Παράλληλα, σημείωσαν ότι έχει κλείσει η κλιμακωτή μείωση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα και οι παραμετρικές αλλαγές σχετικά με το ΤΧΣ και τις αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι η διαπραγμάτευση που τώρα εστιάζει στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, θα έχει ολοκληρωθεί έως αύριο το βράδυ, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάθεση νομοσχεδίου την ερχόμενη Τρίτη-Τετάρτη, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχίζονται προκειμένου να κλείσει το νέο σετ των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση του επόμενου ενός δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα της κατάργησης του αγγελιόσημου η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να το εντάξει στις αλλαγές της επόμενης δέσμης προαπαιτούμενων, επιχειρώντας έως τότε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων ή ευρύτερα παρεμβάσεων που θα μειώσουν τις επιπτώσεις.
Επισήμως οι δανειστές δεν έχουν βάλει στο τραπέζι αυτή την ώρα θέμα άμεσης κατάργησής του αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «το γυροφέρουν».

Η λύση για τις 100 δόσεις

Στο μέτωπο των εκατό δόσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στην επιμονή της τρόικας να χάνεται η ρύθμιση των εκατό δόσεων από οφειλέτη ο οποίος καθυστέρησε έστω και μία ημέρα να πληρώσει τρέχουσα φορολογική του υποχρέωση και το περιθώριο των τριάντα ημερών που ψήφισε η κυβέρνηση, επιλέχθηκε η μέση οδός. Προς το παρόν παραμένει το διάστημα των 30 ημερών (από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή) αλλά το διάστημα αυτό θα σβήσει σταδιακά με δύο ενδιάμεσους σταθμούς τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του επομένου έτους. Το χρονικό περιθώριο, πριν φτάσει στη μία ημέρα, θα περιοριστεί σε 20 και 10 ημέρες.
Παράλληλα όμως, η τρόικα επιτέλους κατάλαβε ότι στο οικονομικό περιβάλλον το οποίο κινούνται τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι -απαραίτητα- μπαταχτσής όποιος καθυστερεί μια δόση της ρυθμισμένης οφειλής του και δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες, μια φορά το εξάμηνο να είναι ανεκτή η καθυστέρηση έως και 30 ημέρες μίας δόσης.

Περάστε προκαταβολικά

Μεγάλη σημασία απέδωσαν οι δανειστές στην αλλαγή νοοτροπίας την οποία θέλουν να εμφυσήσουν στην ελληνική κοινωνία. Θέλουν να φτιάξουν κουλτούρα πληρωμών, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, και στο πλαίσιο αυτό επέμειναν να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων (έως 24 υπό προϋποθέσεις), πριν η οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη. Όποιος δηλαδή διαπιστώνει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εμπρόθεσμα μια τρέχουσα φορολογική του υποχρέωση να μπαίνει στη ρύθμιση των 12 δόσεων προκαταβολικά.
Σήμερα, η ρύθμιση των δώδεκα δόσεων γίνεται ηλεκτρονικά μόνο εφόσον τουλάχιστον μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αντίθετα, βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να ρυθμιστούν σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.

Οι πλειστηριασμοί 

Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς η διαπραγμάτευση εστιάζει στο εισοδηματικό κριτήριο αλλά και το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Ενα ακόμη «γκρίζο» σημείο είναι πώς θα "κλειδώσει" ο συντελεστής επί των εύλογων δαπανών διαβίωσης, το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίσει ένα από τα βασικά κριτήρια για την προστασία, που είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια κυμαίνεται στα επίπεδα των 30.000 ευρώ, το οποίο θα καθορίζεται με βάση έναν συντελεστή επί των εύλογων δαπανών διαβίωσης, που ανέρχονται στις 16.160 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο συντελεστής, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος σε βάθος τριετίας, θα είναι για το πρώτο έτος 1,7, το 2016 θα πέσει στο 1,6 και στο 1,5 το 2017, κατεβάζοντας έτσι το εισοδηματικό κριτήριο στα επίπεδα των 25.000 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη θέσπιση ενός σταθερού συντελεστή στο 1,6, ο οποίος θα ισχύσει όλη την τριετία.
Την ίδια ώρα, το όριο που δέχεται η ελληνική πλευρά για την αντικειμενική αξία του ακινήτου έχει υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί, φτάνοντας έως τις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια και το σύνολο των οφειλών στις 200.000 ευρώ.
Ωστόσο τα αγκάθια για το οικονομικό επιτελείο δεν εξαντλούνται εδώ. Η συνολική στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (επιχειρηματικών, καταναλωτικών κ.ά.) είναι ένα μεγάλο μέτωπο, δεδομένης και της πίεσης που ασκείται για να πωληθούν δάνεια σε distress funds, μια λογική την οποία αποκρούει η κυβέρνηση.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πού βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τις 100 δόσεις"

Ιδρύθηκε η πρώτη Κοινότητα Ελλήνων στα Σκόπια

Έλληνες πολίτες που ζουν και εργάζονται στην ΠΓΔΜ προχώρησαν στην ίδρυση Κοινότητας Ελλήνων, την πρώτη του είδους αυτού στη χώρα.

Η Κοινότητα Ελλήνων, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σκοπίων, παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας της, το οποίο σχετίζεται με δραστηριότητες από τον χώρο του πολιτισμού και με επιμορφωτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος της νεοσύστατης Κοινότητας Ελλήνων Νίκος Φραγκόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι σχέσεις μεταξύ των πολιτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, προς όφελος των ίδιων και πρόσθεσε ότι φιλοδοξία της Κοινότητας είναι να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή, με πνεύμα θετικό και δημιουργικό.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος σημείωσε ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία μίας Κοινότητας Ελλήνων στη χώρα, η οποία, όπως και όλες οι άλλες Κοινότητες Ελλήνων σε άλλες χώρες με τους ίδιους σκοπούς, θα είναι σε θέση να συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας, να αναλάβει δράσεις κοινωνικής υποστήριξης και να διατελέσει επιμορφωτικό έργο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην ΠΓΔΜ, εκπρόσωποι ελληνικών και τοπικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι πρεσβειών άλλων χωρών στα Σκόπια, και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Η εκδήλωση αυτή της Κοινότητας Ελλήνων στα Σκόπια έλαβε μεγάλη δημοσιότητα από τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία προέβησαν σε εκτενείς αναφορές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδρύθηκε η πρώτη Κοινότητα Ελλήνων στα Σκόπια"

Απίστευτο: Οι παιδίατροι δεν μπορούν να συνταγογραφούν προληπτικές εξετάσεις!

Αντιμέτωποι με το... παράλογο βρίσκονται οι Έλληνες παιδίατροι, σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων για τους μικρούς ασθενείς τους. Αυτό διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κώστας Νταλούκας, με αφορμή τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ στους «κόφτες» που μπαίνουν σε εξετάσεις και φάρμακα στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος και του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το αυτονόητο και το λογικό, που υπάρχει σε κάθε ευρωπαϊκή τουλάχιστον χώρα, δηλαδή η διενέργεια περιοδικού προληπτικού ελέγχου σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με συγκεκριμένες εξετάσεις, δεν υφίσταται στην Ελλάδα (ούτε και) για την πιο ιδιαίτερη και ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, εκείνη των παιδιών.

«Η Ένωση καλείται να παλέψει με τα παράλογα, σε ένα περιβάλλον που καθημερινά μεταβάλλεται και έχει κατακλυστεί από νόμους, ΦΕΚ και Υπουργικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει την σειρά του τι ισχύει και τι όχι» λέει ο κ. Νταλούκας.

Ενδεικτικά, αναφέρει σε επιστολή που κοινοποιεί προς τους συναδέλφους του και μέλη της Ένωσης, κατόπιν ενημέρωσης του από τον ΕΟΠΥΥ, ότι πλέον οι παιδίατροι δεν μπορούν να συνταγογραφούν καμιά διαγνωστική εξέταση με την ένδειξη «πρόληψη».

«Δεν προβλέπονται και δεν αποζημιώνονται προληπτικές εξετάσεις στην Παιδιατρική. Όποιος παιδίατρος θέλει να στείλει κάποιο από τα παιδιά που παρακολουθεί, πχ για έλεγχο με τρίπλεξ καρδιάς, θα πρέπει να αναγράφει στη συνταγογράφηση ICD-10 με σχετικό καρδιολογικό πρόβλημα και διάγνωση», λέει ο κ. Νταλούκας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι παιδίατροι για να «γράψουν» τρίπλεξ καρδιάς, που σημειωτέον είναι εξέταση απαραίτητη για όλα τα παιδιά που αθλούνται, θα πρέπει να γράφουν ψευδώς ότι ο ασθενής έχει καρδιολογικό πρόβλημα που χρήζει περαιτέρω ελέγχου!

«Προφανώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε προληπτικά όλα τα παιδιά που παρακολουθούμε με τρίπλεξ καρδιάς. Ούτε είναι νόμιμο αλλά και ούτε μπορούμε από την άλλη να βάζουμε διάγνωση που δεν υφίσταται, για να δικαιολογήσουμε την παραπεμπτική εξέταση» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Κι αν ο σκόπελος της... πρόληψης πιθανόν θα ξεπερνιέται με αυτόν τον τρόπο από τους παιδιάτρους, προκύπτει άλλος όσον αφορά το είδος και τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Οι παιδίατροι δεν μπορούν να συνταγογραφούν προληπτικές εξετάσεις!"

Σε ποιες κατηγορίες ΙΧ αυξάνονται τα Τέλη Κυκλοφορίας

Τέλη Κυκλοφορίας πολλών «ταχυτήτων» θα έχουμε για το 2016 επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Enikonomia στις 11 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αυξήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα με 1η 'Αδεια Κυκλοφορίας πριν τις 31/10/2010 έως 1/1/2006 με κινητήρες από 1.358 κ.εκ. και άνω μέχρι και 1.928 κ.εκ.
Ωστόσο οι αυξήσεις δεν αφορούν όλα τα αυτοκίνητα που τα Τέλη Κυκλοφορίας τους υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό αλλά εκείνα που έχουν ταξινομηθεί από το 2006 έως και 2010 δηλαδή περίπου 1,3 εκατ. αυτοκίνητα!
Οι αυξήσεις σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia αναμένεται να κυμανθούν από 10 έως και 100 ευρώ.
Παράλληλα τα Τέλη Κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν το 2005 με κινητήρες από 1.358 κ.εκ. έως και 1.928 κ.εκ. δεν πρόκειται να αυξηθούν και οι κάτοχοί τους θα καταβάλλουν αντίστοιχα από 240 ευρώ έως και 300 ευρώ.
Τώρα όσον αφορά στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω ηλικίας πάνω των 10 ετών θα υπάρξουν μειώσεις που θα ανέρχονται μεταξύ 10% έως και 20%.
Στα καινούρια ΙΧ που τα Τέλη Κυκλοφορίας του υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 θα καταγραφούν αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες...
Το Enikonomiaπαρουσιάζει τα τελικά σενάρια που επεξεργάζεται η ειδική ομάδα της ΓΓΔΕ με στόχο την άντληση 100 εκατ. ευρώ...

Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2
Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η επιβολή Τελών Κυκλοφορίας στα ΙΧ που εκπέμπουν πάνω από τα 90 γρ. CO2 με το μέσο ετήσιο κόστος να ανέρχεται έως και 90 ευρώ.
Η επιβολή Τελών Κυκλοφορίας στα μέχρις πρότινος αυτοκίνητα με «Μηδενικά Τέλη» αφορά περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ΙΧ μεταξύ των οποίων πάρα πολλούς κατόχους εταιρικών αυτοκινήτων.
Στην αμέσως επόμενη κατηγορία που αφορά αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 από 101 έως 120 γρ. CO2 δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές καθώς στην συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκίνητων υπάρχουν φθηνά και μικρού κυβισμού αυτοκίνητα. Το κόστος ανά γραμμάριο ανέρχεται σε 0,90 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί σε 1 ευρώ.
Στα αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 από 121 έως και 140 γρ. CO2 είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κάποιες αυξήσεις καθώς στην συγκεκριμένη κατηγορία το οικονομικό επιτελείο έχει «εντοπίσει» κάποια «ακριβά» αυτοκίνητα. Το κόστος ανά γραμμάριο ανέρχεται σε 1,1 ευρώ και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν σε 1,2 με 1,3 ευρώ.
Στα Τέλη Κυκλοφορίας στα ΙΧ με εκπομπές CO2 από 141 έως 160 γρ. CO2 που το κόστος ανέρχεται σε 1,7 ευρώ ανά γραμμάριο αναμένεται να καταγραφούν οι μεγάλες αυξήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος θα ανέλθει στα 2 ευρώ ανά γραμμάριο!
Στις κατηγορίες αυτοκινήτων με εκπομπές CO2 από 161 γρ. και άνω οι αυξήσεις που εξετάζονται είναι υπέρογκες αλλά ο αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων στις συγκεκριμένες κατηγορίες είναι πολύ μικρός και περιλαμβάνει κυρίως «ακριβά» μοντέλα με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν σε φθηνά αλλά ρυπογόνα αυτοκίνητα.
Το κόστος ανά γραμμάριο CO2 πάνω από τα 161 γρ. ανέρχεται σε 2,25 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 3,40 ευρώ σήμερα ωστόσο εξετάζεται να κυμανθούν από 2,50 έως και πάνω από 3,70 ευρώ…

Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό
Τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό του κινητήρα αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων για το υπουργείο Οικονομικών καθώς αφορούν τα 3,3 εκατ. οχήματα από τα 3,7 εκατ. ΙΧ που οι ιδιοκτήτες τους κατέβαλλαν τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2015 και σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia αναμένεται να σημειωθούν αυξήσεις σε πολλές κατηγορίες ενώ οι μειώσεις που έχουν προταθεί από το οικονομικό επιτελείο πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την τρόικα.
Ειδικότερα στις μικρές κατηγορίες αυτοκινήτων με κινητήρες από 784 κ.εκ. έως και 1.357 κ.εκ. που τα Τέλη ανέρχονται σε 55, 120 και 135 ευρώ αντίστοιχα το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να μειώσει το κόστος τους κατά 5 και 10 και 15 ευρώ. Ωστόσο ο πολύ μεγάλος αριθμός κυκλοφορούντων οχημάτων αποτελεί «αγκάθι» για την πραγματοποίησή του.
Στην συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων κυκλοφορούν πάνω από 2,2 εκατ. οχήματα.
Για να μειώσει τον αριθμό των αυτοκινήτων που θα διαιούνται μείωση στα Τέλη Κυκλοφορίας το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να βάλει ηλικιακό κριτήριο. Δηλαδή έκπτωση στα Τέλη να δικαιούνται τα οχήματα με 1η Αδεια Κυκλοφορίας πάνω από 10 έτη.
Στην αμέσως επόμενη κατηγορία αυτοκινήτων που αφορά ΙΧ με κινητήρες από 1.358 κ.εκ. έως και 1.548 κ.εκ. τα Τέλη ανέρχονται σε 240 ευρώ. Η αρχική σκέψη του οικονομικού επιτελείου ήταν να αφήσουν αμετάβλητο το ποσό αλλά η έλλειψη ρευστότητας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μικρή αύξηση μεταξύ 5-10 ευρώ που θα αφορά τα αυτοκίνητα με 1η Αδεια Κυκλοφορίας από το 2006-2010.
Να τονίσουμε πως στην συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων κυκλοφορούν πάνω από 850.000 αυτοκίνητα.
Στην συγκεκριμένη κατηγορία δεν αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις ακόμη και αν κάποιο όχημα έχει κλείσει τη 10ετία.
Στα λεγόμενα «1800άρια» αναμένεται να καταγραφούν οι υψηλότερες αυξήσεις καθώς από τη μία μεριά είναι υψηλός ο αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων (πάνω από 280.000) και από την άλλη μεριά έχει διαπιστωθεί μεγάλη διαφορά στα ποσά από την επόμενη κατηγορία που αφορά τα 2λιτρα ΙΧ.
Ειδικότερα τα Τέλη Κυκλοφορίας στην συγκεκριμένη κατηγορία ΙΧ ανέρχονται στα 300 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia οι επιβαρύνσεις που εξετάζονται κυμαίνονται από 50 έως και 150 ευρώ. Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για μια μέση αύξηση που θα κυμαίνεται στα 100 ευρώ με αποτέλεσμα τα Τέλη Κυκλοφορίας να ανέλθουν στα 400 ευρώ.
Οι αυξήσεις θα αφορούν αυτοκίνητα με 1η 'Αδεια Κυκλοφορίας από το 2006 έως και το 2010. Στα παλαιότερα ΙΧ τα Τέλη Κυκλοφορίας θα μείνουν αμετάβλητα.
Στα αυτοκίνητα από 2 λίτρα και άνω που επιβάλλεται και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης μέχρι τα 10ο χρόνο από την 1η άδεια κυκλοφορίας τους το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μείωση των Τελών Κυκλοφορίας τους.
Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση οι κάτοχοι των αυτοκινήτων με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω είναι πιθανό να δουν να μειώνονται τα Τέλη Κυκλοφορίας τους σε ποσοστό από 10 έως και 20%.
Να υπενθυμίσουμε πως κυκλοφορούν περίπου 180.000 αυτοκίνητα με δίλιτρους κινητήρες, 55.000 ΙΧ με κινητήρες από 2001 έως 3 λίτρα, 20.000 αυτοκίνητα με κινητήρες από 3.001 έως 4 λίτρα και 7.100 ΙΧ με κινητήρες από 4 λίτρα και άνω.
Στα αυτοκίνητα της πενταετίας 2006-2010 δεν αναμένονται αυξήσεις.
Ο στόλος των αυτοκινήτων με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω που βρίσκεται σε φορολογική «ακινησία» ανέρχεται σε περίπου 100.000 ΙΧ.
Αλλαγές στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης το 2016
Για το πρώτο εξάμηνο του 2016 μεταφέρονται οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia η σύνδεση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης με την Αξία Λιανικής φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» αποσυνδέοντας τον συγκεκριμένο φόρο με τον κυβισμό του κινητήρα.
Ο λόγος σύμφωνα με τον οποίο το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να ασχοληθεί με το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης μετά την έλευση του νέου έτους έχει να κάνει με το γεγονός πως η είσπραξη του Φόρου πραγματοποιείται το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και να πληρώσουν οι κάτοχοι των πραγματικά ακριβών αυτοκινήτων. Το όριο πάντως επιβολής του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης κυμαίνεται μεταξύ Αξιών Λιανικής 25.000 και 30.000 ευρώ...

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ποιες κατηγορίες ΙΧ αυξάνονται τα Τέλη Κυκλοφορίας"

Επανασυστήνεται η επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές

Ξεκινούν άμεσα, με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, οι διαδικασίες για την επανασύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Η σχετική πρόταση θα κατατεθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο εντός των επόμενων ημερών και αφού συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα εισαχθεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είχε συσταθεί δύο φορές, προς το τέλος της ΙΕ΄ κοινοβουλευτικής περιόδου και στις αρχές της ΙΣΤ΄ κοινοβουλευτικής περιόδου, πλην όμως το έργο της έμεινε ανολοκλήρωτο λόγω πρόωρης διάλυσης της Βουλής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανασυστήνεται η επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές"

Συνέλαβαν 92χρονο καστανά στην Καρδίτσα!

Σε αστυνομική επιχείρηση-σκούπα που έγινε στην Θεσσαλία, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων και 350 κιλά κάστανα και έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκαν ονόματα, λέγεται πως μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 92χρονος καστανάς από την Καρδίτσα γιατί δεν είχε ταμειακή μηχανή! Όχι μόνο του κατάσχεσαν κάστανα και φουφού, αλλά αντιμετωπίζει στο αυτόφωρο την κατηγορία της κατ’ επανάληψη και «άνευ αδείας εμπορίας» , του «αθέμιτου ανταγωνισμού», «της μη ύπαρξης ταμειακής μηχανής» και το καλύτερο «της παράνομης χρήσης ρυπαίνοντος μηχανισμού» (δηλαδή της φουφούς).

Μάλιστα, επειδή είναι η δεύτερη φορά που δικάζεται για αυτό, μπορεί να φάει ποινή έως 32 μήνες.

Ήμαρτον...!

thessalianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέλαβαν 92χρονο καστανά στην Καρδίτσα!"

Αστυνομικός της ΔΙΑΣ για τη δολοφονία Φύσσα: Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για τέτοια περιστατικά

«Δουλειά σας είναι,να προστατεύετε τον κόσμο. Τουλάχιστον αυτό περιμένει ο κόσμος από εσάς, και όχι να ενημερώνετε απλά το κέντρο»... Αυτή ήταν η παρατήρηση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείο Κακουργημάτων κ. Μαρίας Λεπενιώτη προς τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ Χρήστο Δεληγιάννη, ο οποίος ήταν παρών στα γεγονότα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και σήμερα κατέθεσε στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. 

Η πρόεδρος προχώρησε σε αυτή την παρατήρηση με αφορμή τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ότι δηλαδή ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο, καθώς δεν είναι εκπαιδευμένοι για τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία σύμφωνα με το μάρτυρα, κατά κύριο λόγο, αναλαμβάνουν μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ αλλά και τα ΜΑΤ!

Κατά την 27η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο αστυνομικός Χρήστος Δεληγιάννης περιέγραψε όσα έζησε εκείνο το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού. Όπως είπε, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του που επέβαιναν σε δυο μηχανές κλήθηκαν από το κέντρο να σπεύσουν στο σημείο όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα. Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, εκείνο το βράδυ ειδοποιήθηκαν ότι περίπου πενήντα άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται προς το «Κοράλλι», επί των οδών Π. Τσαλδάρη και Ιφιγενείας. Πρόκειται για την καφετέρια όπου ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα. 

«Ήμασταν περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, χρειαστήκαμε πέντε λεπτά για να φτάσουμε», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Τις μηχανές τις σταματήσαμε λίγα μέτρα μακριά από το "Κοράλλι". Επί της Παύλου Μελά είδα 20 με 30 άτομα, με μαύρα ρούχα, ο ένας είχε κάτι στο χέρι του, θα μπορούσε να είναι και ρόπαλο. Υπήρχε μια σύγχυση για το τι είχε γίνει. Τα άτομα ήταν κατά μήκος της Π.Μελά και μιλούσαν μεταξύ τους, υπήρχε μία οχλαγωγία». 

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι και στην καφετέρια το «Κοράλλι» υπήρχαν επίσης κάποια άτομα, αλλά όπως είπε, δεν φάνηκαν να έχουν σχέση με αυτά που βρίσκονταν επί της Π. Μελά. «Άκουσα τον συνάδελφο μου Τσολακίδη από τον ασύρματο να λέει ότι κάποιος που τους πλησίασε και τους είπε ότι άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν μια διαφορά, μια παρεξήγηση με άτομα του γνωστού χώρου, δηλαδή αναρχικοί, που όμως είχε λήξει», κατέθεσε ο αστυνομικός και συνέχισε: «Αν θέλανε να μας κάνουν ένα ντου, θα μας είχανε διαλύσει, ήμασταν οχτώ άτομα. Μαζί μας και μία γυναίκα που όσο γενναία κι αν ήταν, θα μας διέλυαν. Από το κέντρο μας είπαν "καθίστε σε  απόσταση και δίνετε εικόνα". Προσπαθήσαμε να ελέγξουμε τις προθέσεις τους, πήγαμε κοντά τους και τους είπαμε να διαλυθούν και πως είμαστε από Αστυνομία». 


«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο»
Ο μάρτυρας στη συνέχεια της κατάθεσής του περιέγραψε το σκηνικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά και θέλοντας να καταδείξει τα συναισθήματα που τον είχαν κατακλύσει, ανέφερε στο δικαστήριο πως είχε... ανεβάσει παλμούς. «Μας έστειλαν να δώσουμε μια εικόνα και μπλέξαμε σε αυτό το περιστατικό για το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα», είπε στην κατάθεσή του. Περιγράφοντας τα όσα είδε τη στιγμή της επίθεσης του Ρουπακιά προς τον 34χρονο μουσικό είπε: «Βλέπω ένα άτομο και πίσω του ο Γ. Ρουπακιάς και πίσω από αυτόν διάφορα άλλα άτομα. Ο Ρουπακιάς με το Φύσσα παίζανε ξύλο. Ήταν ένα κουβάρι. Οι άλλοι έβριζαν προς τον Φύσσα».
Πρόεδρος: Και δεν προσπαθούσαν να τους χωρίσουν; 
Μάρτυρας: Δεν μου έδωσαν αυτή την εντύπωση. 
Πρόεδρος: Και τι κάνατε μετά; 
Μάρτυρας: Πήγαμε στο σημείο. 
Πρόεδρος: Μέχρι εκείνη την στιγμή ενημερώνατε το κέντρο; 
Μάρτυρας: Δεν άκουγα το κέντρο από τις φωνές. Εκείνη την ώρα έπρεπε να επέμβω. Διαβίβασε ο συνάδελφός μου Τσολακίδης στο κέντρο ότι υπήρχαν άτομα που έτρεχαν προς την Τσαλδάρη. Είχα μια σύγχυση δεν ήξερα πως να αντιδράσω. Εμείς σαν ομάδα δεν εμπλεκόμαστε. Κατά κύριο λόγο αρμόδια είναι τα ΜΑΤ και η ομάδα ΔΕΛΤΑ. 
Πρόεδρος: Κλήθηκαν αυτές οι ομάδες; 
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.
Πρόεδρος: Αν δεν μπορούσατε να βοηθήσετε εκείνη στιγμή, τότε τι νόημα είχε η παρουσίας σας εκεί;
Μάρτυρας: Προσπάθησα να πιάσω έναν που ήταν πίσω από το Ρουπακιά. Μόλις έπιασα το χέρι του για να περάσω χειροπέδες, ήρθε ένας ψηλός δυο μέτρα και μου λέει «άστον κατω ρε». 
Πρόεδρος: Μου κάνει εντύπωση που δεν επεμβήκατε. Εσείς ήσασταν πιο πολύ από αυτούς εκεί...
Μάρτυρας: Δεν ήμασταν αρκετοί για να επέμβουμε.
Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να κάνετε δηλαδή τίποτα περισσότερο; 
Μάρτυρας: Τι άλλο να κάνουμε; Ότι μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε. 
Πρόεδρος: Αν και οι οχτώ συνάδελφοί σας, είχατε φτάσει μαζί στο σημείο, δεν θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το αποτέλεσμα;
Μάρτυρας: Αμφιβάλλω με την ταχύτητα που έγινε το περιστατικό.
Πρόεδρος: Αν ήταν μια ληστεία;
Μάρτυρας: Είναι πολύ διαφορετικό, γι' αυτό έχουμε εκπαιδευτεί. Ήμασταν πολύ λίγοι και δεν γνωρίζαμε τις προθέσεις τους. Θα μπορούσαν αυτά τα άτομα να έχουν επιτεθεί και σε εμάς. Δεν έγινε αλλά δυστυχώς έγινε αργότερα, χτύπησαν τον Φύσσα. 

«Η δουλειά σας είναι να αποτρέπεται καταστάσεις. Τουλάχιστον ο κόσμος αυτό περιμένει. Όχι απλά "ενημερώνω το κέντρο". Βλέπετε ότι χτυπάνε κάποιον, δεν έπρεπε να είχατε επέμβει;» ήταν η παρατήρηση της προέδρου. 

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο μάρτυρας ανέφερε: «Πήγαμε προς το Ρουπακιά και το Φύσσα. Ο Ρουπακιάς μας είδε ότι ήμασταν εκεί. Πιάσαμε το Φύσσα με το συνάδελφό μου, ήταν σε έξαλλη κατάσταση».
Πρόεδρος: Γιατί πιάσατε το Φύσσα; 
Μάρτυρας: Ηταν πιο ψηλό παιδί, ήταν στη τσίτα να το πω έτσι. Εκείνη την ώρα ο Ρουπακιάς έφευγε και ο Φύσσας μας λέει: «ρε παιδιά όχι εμένα αυτός ο π.... με μαχαίρωσε».  
Πρόεδρος: Είπατε νωρίτερα ότι χτυπιόντουσαν. Δηλαδή; 
Μάρτυρας: Μπουνιές και κλωτσιές. 
Πρόεδρος: Και δεν είχατε το χρόνο να τους ξεχωρίσετε; 
Μάρτυρας: Υπήρχε σύγχυση εκείνη την ώρα.

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ανέφερε ότι απευθύνθηκε σε δυο συναδέλφους του να συλλάβουν το Γ. Ρουπακια, που ενώ είχε μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα κατευθύνονταν προς το αυτοκίνητό του, το οποίο είχε παρκάρει ανάποδα στην Παν. Τσαλδάρη. 
Πρόεδρος: Πείτε μας, τι έκανε ο Ρουπακιάς εκείνη την στιγμή; 
Μάρτυρας: Απλά γύρισε πλάτη και πήγε προς το αμάξι του.
Πρόεδρος: Δεν τον σταματήσατε;
Μάρτυρας: Είπα στους συναδέλφους μου Τσολακίδη και Ρώτα να τον πιάσουνε.
Πρόεδρος: Να αναλάβουν άλλοι, δηλαδή....

Επανερχόμενος στη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, ο αστυνομικός ανέφερε ότι ενώ είχαν ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί ο Π. Φύσσας στο νοσοκομείο, η σύντροφος του 34χρονου είχε βρεθεί δίπλα του και εκείνος είχε ξαπλώσει στην αγκαλιά της. «Εκείνη την ώρα που καλούσαμε το ΕΚΑΒ, απέναντι από εμάς ήταν ο κύριος όγκος των χρυσαυγιτών. Ενώ είχαμε το Ρουπακιά στα χέρια μας μετά από 10 με 15 δευτερόλεπτα διαλύθηκαν», είπε ο αστυνομικός.
Πρόεδρος: Είπατε ότι βλέπατε τον Ρουπακιά να απομακρύνετε. Προς τα πού πήγαινε; 
Μάρτυρας: Προς τα αμάξι του, που ήταν ανάποδα στη Τσαλδάρη περίπου τρια μέτρα από το σημείο.
Πρόεδρος: Μπορείτε να μας πείτε σε τι κατάσταση ήταν;
Μάρτυρας: Απλά πήγαινε προς το αμάξι του με γρήγορο βήμα. 
Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν μέλη ή οπαδοί της Χρυσής Αυγής, ενεπλάκησαν σε άλλες αξιόποινες πράξεις; 
Μάρτυρας: Στο Πέραμα έχω ακούσει ότι έγινε επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ. Είχα πάει και εγώ, στον ασύρματο άκουσα ότι υπάρχει μια συμπλοκή ατόμων.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν η Χρυσή Αυγή, είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση; 
Μάρτυρας: Δε γνωρίζω, δεν ασχολούμαι.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι δεν είστε εκπαιδεύμενοι για τέτοια περιστατικά. Ποίος είναι ο ρόλος της ΔΙΑΣ; 
Μάρτυρας: Τα καθήκοντά μας είναι άλλα. Είμαστε για ένοπλες αντιπαραθέσεις, ληστείες, τέτοια περιστατικά.
Εισαγγελέας: Ναι, αλλά μέχρι να φτάσουν τα μέλη τη ομάδας ΔΕΛΤΑ έγινε το φονικό... 
Μάρτυρας: Μακάρι να προλαβαίναμε, δεν υπήρχε όμως δυνατότητα. 

Πολιτική Αγωγή: Το μαχαίρι του φόνου το θυμάστε; Ήταν ένα συνηθισμένο μαχαίρι κουζίνας; (Επιδυκνεύται το μαχαίρι στο μάρτυρα).
Μάρτυρας: Δεν ήταν κουζίνας είχε μια καλή λεπίδα. 

Νωρίτερα, με την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του δικαστηρίου, συνέστησε  στους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης του προηγούμενου μάρτυρα - αστυνομικού κ. Κωνσταντίνου Κοτσοβού -  να είναι πιο σύντομοι στις ερωτήσεις που υποβάλλουν και στις τοποθετήσεις τους. «Θα λήξει τον Φεβρουάριο ο χρόνος των προφυλακίσεων και θα διαμαρτύρεστε μετά ότι καθυστερεί η δίκη» είπε η κ. Λεπενιώτη. 

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός της ΔΙΑΣ για τη δολοφονία Φύσσα: Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για τέτοια περιστατικά"

Άγνοια Φίλη για τα περί κατάργησης Ειδικών Μαθημάτων

Δεν γνώριζε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης την πρωτοβουλία του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων να διερευνήσει το ενδεχόμενο κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα, υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας.

«Ο ΕΟΕ είναι μία ανεξάρτητη αρχή και η όποια πρωτοβουλία , ενέργεια ή δράση του – άρα και η συγκεκριμένη- δεν τελεί υπό τον προληπτικό έλεγχο του ΥΠΠΕΘ. Διευκρινίζεται λοιπόν ότι η ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ούτε γνώριζε, ούτε, πολύ περισσότερο, υπέδειξε την ανάληψη τέτοιας πρωτοβουλίας», αναφέρει το Υπουργείο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγνοια Φίλη για τα περί κατάργησης Ειδικών Μαθημάτων"

Ποιοι βγαίνουν στη σέντρα των φοροελέγχων

Τελικά πέρασε της τρόικας. Από την περασμένη Τρίτη, περίπου 4.000 «βαριές» υποθέσεις αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ πέρασαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά από 18 χρόνια δράσης υποβαθμίζεται σε όργανο χωρίς καμία αρμοδιότητα για φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους παρά μόνο για υποθέσεις όπλων, ναρκωτικών και ελέγχους εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.

Καμία σχέση με τον φόβο και τρόμο που ενέπνεε μέχρι το 2004, όταν οι πειραματισμοί της ΝΔ με τη μετονομασία του σε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σήμανε ίσως την αρχή του τέλους μιας εποχής κατά την οποία το «σύρμα» ότι «έρχεται το ΣΔΟΕ» έκανε πολλούς φοροφυγάδες να τρέχουν.

Τώρα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατ’ εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου, «μεταφέρουμε από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 2.751 επιλεγμένες υποθέσεις και 1.196 υποθέσεις που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα».

Μεταξύ αυτών, χωρίς αμφιβολία και η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία ο κ. Αλεξιάδης είχε αναφέρει ότι θα μεταφερθεί ολόκληρη. Αν πράγματι μεταφέρθηκε ολόκληρη, τότε οι υπόλοιπες υποθέσεις είναι λιγότερες από 2.000.

Τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων που μεταφέρθηκαν, καθορίστηκαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Η απόφαση αυτή προέβλεπε ότι οι υποθέσεις οι οποίες θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί νωρίτερα με άλλη απόφασή του θα πρέπει να:

1. αφορούν χρήσεις ετών 2010 και νεότερες
2. είναι αυστηρά φορολογικού ενδιαφέροντος
3. μην έχουν εκδοθεί σχετικές παραγγελίες από εισαγγελική αρχή ή Αρχή για το ξέπλυμα (η ίδια απόφαση προέβλεπε ούτως ή άλλως και τη μεταφορά 1.196 υποθέσεων που προτάθηκαν από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος)
4. αφορούν μόνο ένα ερευνόμενο πρόσωπο (φυσικό ή νομικό).

Στη βάση της απόφασης αυτής για τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων οι οποίες μεταφέρθηκαν τελικά, έμπειροι εφοριακοί θέτουν μια σειρά από τουλάχιστον ενδιαφέροντα ερωτήματα, κορυφαίο εκ των οποίων τι θα γίνει με τις υπόλοιπες υποθέσεις οι οποίες έμειναν σε ένα ΣΔΟΕ χωρίς υπαλλήλους (μεταφέρονται 500 στη ΓΓΔΕ) και κυρίως χωρίς αρμοδιότητες ελέγχου τελωνειακών και φορολογικών υποθέσεων. Μπαίνουν στο αρχείο; «Θα αντιμετωπιστούν σε επόμενο στάδιο, καμία υπόθεση δεν κλείνει, είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ο χρόνος ελέγχου όλων αυτών των υποθέσεων. Ούτως ή άλλως, καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν παραγράφεται πριν το τέλος του 2016 και οι δυνατότητες άμεσου ελέγχου τους ήταν δεδομένα περιορισμένες εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού. Στο ράφι θα έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ή άλλως», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αρχεία του ΣΔΟΕ (τα οποία δεν ήταν καν ηλεκτρονικά για το σύνολο των ερευνώμενων υποθέσεων) περιλαμβάνονται περίπου 60.000 (σύμφωνα με άλλες πηγές μπορεί να φτάνουν τις 80.000) υποθέσεις.

Η τρόικα επέμενε να γίνει μια επιλογή των υποθέσεων που θα μεταφερθούν, προσδιορίζοντας στο Μνημόνιο μάλιστα το πλήθος τους σε 3.500.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αλεξιάδης ήρθε σε αντιπαράθεση με την τρόικα, ζητώντας να μεταφερθεί το σύνολο των υποθέσεων. Τελικά, στο επίπεδο αυτό, πέρασε της τρόικας, βάζοντας -σε συνδυασμό με την απόφαση τη σχετική με τα κριτήρια επιλογής- σε δεύτερο πλάνο, αν όχι στον πάγο, χιλιάδες υποθέσεις από το 2010 και νωρίτερα, όλες τις τελωνειακές υποθέσεις και το σημαντικότερο ίσως, υποθέσεις σχετικές με κυκλώματα αφού η απόφαση ορίζει ότι μεταφέρονται υποθέσεις οι οποίες αφορούν μόνο ένα ερευνόμενο πρόσωπο.

Κυνήγι «ονομάτων»

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων ελέγχου υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ συμπίπτει χρονικά με την έναρξη ενός κύκλου επαναφοράς στο προσκήνιο υποθέσεων οι οποίες θα κάνουν «θόρυβο». Έχει προηγηθεί δε, η καρατόμηση (χωρίς ακόμα να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κάλυψη της θέσης) της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη ΓΓΔΕ, με την τέως γραμματέα, σε μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις της, να υπαινίσσεται ότι η απομάκρυνσή της σχετίζεται ακριβώς με τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει σαφές στίγμα για ένα ανελέητο κυνήγι μεγαλο-φοροφυγάδων. Ο Τρύφων Αλεξιάδης έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως έχει δώσει εντολή να τρέξουν υποθέσεις οι οποίες αφορούν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία είχε εκδοθεί στο παρελθόν εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου και έμειναν στο ράφι ή απλώς καθυστέρησαν. Η υπόθεση Κοντομηνά ίσως περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο.

Πληροφορίες από την Καραγιώργη Σερβίας αναφέρουν ότι έρχονται πολλά περισσότερα. Και σε επίπεδο ονομάτων και σε επίπεδο φόρων. Αν θα είναι ένα πυροτέχνημα που στόχο έχει ενδεχομένως να επισκιάσει τα μέτρα του Μνημονίου θα φανεί σύντομα. Όπως επίσης αναμένεται να φανεί και εάν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, ή πρόκειται πράγματι για μια αμερόληπτη διαδικασία ολοκλήρωσης ελέγχων οι οποίοι πάνε από συρτάρι σε συρτάρι πολλά χρόνια.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι βγαίνουν στη σέντρα των φοροελέγχων"

Κατονομάστηκε πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το Νοοr 1

Το πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιο Κοτσώνη κατονόμασε ως έναν από τους βασικούς δράστες της υπόθεσης με το πλοίο Noor 1 ο υπεύθυνος ασφαλείας του λιμενικού σώματος που είχε τον συντονισμό όλης της επιχείρησης της αστυνομίας για την σύλληψη των εμπλεκομένων στην μερταφoράς των 2 τόνων ηρωίνης.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος ασφάλειας του λιμενικού σώματος κατονόμασε την εταιρεία του Αιμίλιου Κοτσώνη Αrab Waves ως την εταιρεία πoυ συστάθηκε με αποκλειστικό σκοπό την εισροή και μεταφορά των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκε το φορτίο των δύο τόνων ηρωίνης.

Κατέθεσε επίσης πως έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα αξιοποιώντας πληροφορίες πού έφτασαν στην υπηρεσία του από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA (Drug Enforcement Administration).

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατονομάστηκε πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το Νοοr 1 "

Σκουρλέτης: Δεν θα κοπεί το ρεύμα σε νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο

Απόλυτα ψευδή χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία θα κοπεί, από τη ΔΕΗ, το ηλεκτρικό ρεύμα σε 700.000 νοικοκυριά που έχουν οφειλές.

«Κανένα κοινωνικό τιμολόγιο δεν κόβεται, κανένας συμπολίτης μας που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης δεν πρόκειται να μείνει χωρίς ρεύμα. Είναι απόλυτα ψευδές αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επικύρωσης της συμφωνίας για το Κιότο.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι για κανέναν αγρότη που έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.

«Βεβαίως, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα συσσωρευμένα χρέη της ΔΕΗ, ύψους 2 δισ. 200 εκατ., χρειάζεται, όμως, και η απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που έχουν. Δεν μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές ή δημοτικές, που από το 2012 δεν πλήρωσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ, μόλις πήγε για να κόψει το ρεύμα σε 12 επιχειρήσεις, βρήκαν τα λεφτά και πλήρωσαν αμέσως», επεσήμανε ο υπουργός.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Δεν θα κοπεί το ρεύμα σε νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο"

Καταθέτει ως ύποπτος ο Ψυχάρης στους οικονομικούς εισαγγελείς

Προθεσμία για τις 14 Δεκεμβρίου ζήτησε και έλαβε χθες μέσω του συνηγόρου του ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος είχε κληθει από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για την υπόθεση δανειοδότησης του ΔΟΛ από τρεις τράπεζες.

Ο εκδότης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, για την οποία ελέγχονται ως φυσικοί αυτουργοί στελέχη των επίμαχων τραπεζών, που ως μέλη επιτροπών ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια.

Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ερευνούν αν οι συγκεκριμένες χορηγήσεις είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις, εάν εξυπηρετούνται κανονικά και εάν προκάλεσαν ζημία στα πιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη κληθεί από τους Εισαγγελείς ως ύποπτοι περίπου σαράντα πέντε στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν τα ελεγχόμενα δάνεια.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταθέτει ως ύποπτος ο Ψυχάρης στους οικονομικούς εισαγγελείς"

Φωτιά σε δύο μηχανήματα έργων της «Ελληνικός Χρυσός»

Παρανάλωμα του πυρός έγιναν δύο μηχανήματα έργων της «Ελληνικός Χρυσός», τα οποία ήταν σταθμευμένα σε σημείο έξω από την περίφραξη του εργοταξίου της επιχείρησης στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το περιστατικό εκτιμάται ότι συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης σε δύσβατη δασική περιοχή, ενώ καταγγέλθηκε στις Αρχές, το πρωί της Πέμπτης από υπαλλήλους στην φύλαξη της «Ελληνικός Χρυσός».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τη φωτιά, τα αίτια της οποίας ερευνώνται, υπήρξε σχεδόν ολοσχερής καταστροφή των μηχανημάτων. Αυτοψία για τα αίτια της φωτιάς διενήργησε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διεξάγει το τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία εργαζομένων στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής κάνουν λόγο για εμπρηστική επίθεση, την οποία και καταδικάζουν, ενώ καλούν την Πολιτεία και τον αρμόδιο υπουργό «να σταθεί στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων και εργολάβων των Μεταλλείων Κασσάνδρας και φορολογούμενων πολιτών και να μας προστατεύσει από τις εγκληματικές διαθέσεις όσων μας έχουν στοχοποιήσει και επιβουλεύονται το ιερό δικαίωμά μας στην εργασία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε δύο μηχανήματα έργων της «Ελληνικός Χρυσός»"

Δύο προκαταρκτικές έρευνες στην υπόθεση Πανούση ζήτησε η εισαγγελέας

Διπλή παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας βάσει των καταγγελιών Πανούση και της αναφοράς των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η πρώτη προκαταρκτική ξεκινά με αφορμή όσα κατέθεσε στην Εισαγγελία ο κ. Πανούσης καθώς και τη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως βία κατά πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης (κακούργημα), παράνομη βία και συμμετοχή σε κατάληψη δημοσίου κτιρίου (αφορά την κατάληψη της Πρυτανείας Αθηνών), καθώς και όσων άλλων πράξεων προκύψουν κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ο εισαγγελέας θα ζητήσει αν έχουν σχηματιστεί άλλες δικογραφίες με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Πανούση, όπως η βόμβα στο γραφείο του στις 10-2-2009 και η επίθεση στο πανεπιστήμιο στις 18-2-2009.

Αν έχουν τεθεί στο αρχείο θα ζητήσει την ανάσυρσή τους και θα τις συσχετίσει με την παρούσα δικογραφία συνεχίζοντας την έρευνα και προς τα παραπάνω συμβάντα.

Η δεύτερη προκαταρκτική ξεκινά με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, αυτουργού ή συνεργού, που κατέθεσαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Παρασκευόπουλος και Ν. Τόσκας. Η αναφορά τους εστιάζεται κυρίως στις διαρροές στα ΜΜΕ.

Με βάση αυτή και τα συνοδευτικά έγγραφα που προσκόμισαν, η κ. Κουτζαμάνη ζητεί να διερευνηθεί:

Α) η γνησιότητα των εγγράφων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δημοσιεύτηκαν στον έντυπο τύπο και αναπαρήχθησαν από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σε καταφατική περίπτωση-αν δηλαδή είναι γνήσια- ζητεί να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, μεταξύ των οποίων είναι:

Α) η υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο που του το εμπιστεύτηκαν ή του είναι προσιτό λόγω της υπηρεσίας του, ή από υπαίτιο που έκανε χρήση αυτού (πλημμέλημα)

Β) παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και χρησιμοποίηση αυτού από τρίτο (πλημμέλημα)

Γ) παραβίαση καθήκοντος εχεμύθειας από υπάλληλο της ΕΥΠ (πλημμέλημα), καθώς και όσων άλλων πράξεων προκύψουν κατά την προκαταρκτική έρευνα.

Και οι δύο δικογραφίες, λόγω μείζονος σημασίας, ανατέθηκαν σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα στον κ. Δημήτρη Δασούλα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο προκαταρκτικές έρευνες στην υπόθεση Πανούση ζήτησε η εισαγγελέας"

Κατασκευή φράκτη ανακοίνωσε η Αυστρία

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υψώσει έναν φράκτη από συρματόπλεγμα μήκους 3,7 χλμ. στα σύνορά της με τη Σλοβενία για να ενισχύσει τον έλεγχο της διέλευσης των μεταναστών.

"Θα είναι ένας απλός φράκτης που θα έχει στόχο να ορίσει σαφώς το σύνορο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Προεδρίας Γιόζεφ Οστερμάγερ. Η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε πως η ΕΕ έχει ενημερωθεί γι' αυτο το μέτρο, το οποίο θα ληφθεί για πρώτη φορά μεταξύ των δύο χωρών που ανήκουν στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο ο αυστριακός γενικός διευθυντής δημοσιας ασφάλειας Κόνραντ Κόγκλερ δήλωσε σε συνέντευξη ότι προετοιμάζονται επίσης μέτρα για να μπορεί να κατασκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον χρειαστεί, ένας φράκτης μήκους 25 χιλιομέτρων.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασκευή φράκτη ανακοίνωσε η Αυστρία"

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες τέταρτος πιο εργατικός λαός παγκοσμίως - 36η η Γερμανία

Τις ετήσιες ώρες εργασίας των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο υπολόγισε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη/μερική απασχόληση, τις υπερωρίες, τους εποχικούς υπαλλήλους, καθώς και άλλους παράγοντες.

Με βάση τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, το Fortune υπολόγισε τις ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Οι Έλληνες εργαζόμενοι, λοιπόν, βρίσκονται στην 4η θέση της λίστας των χωρών με 39,27 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Στην 1η θέση κατατάσσονται οι Μεξικανοί με 42,85 ώρες, στη 2η οι Κοσταρικανοί με 42,62, στην 3η οι Κορεάτες με 40,85 και στην 5η οι Χιλιανοί με 38,27 ώρες την εβδομάδα.

Οι τελευταίοι...

Όσον αφορά τις τελευταίες χώρες της λίστας, στην 32η βρίσκονται οι Γάλλοι με 28,22 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, στην 33η οι Δανοί με 27,62, στην 34η οι Νορβηγοί με 27,44, στην 35η οι Ολλανδοί με 27,40 και στην 36η θέση βρίσκονται οι Γερμανοί με 26,37 ώρες εβδομαδιαίως.
Σημειωτέον ότι οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν την 16η θέση με 34,40 ώρες, ενώ οι Ρώσοι την 6η θέση με 38,17 ώρες εβδομαδιαίως.

Ώρες εργασίας εβδομαδιαίως ανά εργαζόμενο, κατά μέσο όρο, 2014

Ο ΟΟΣΑ κατέγραψε τις ώρες εργασίας ανά έτος. Στη συνέχεια το Fortune διαίρεσε αυτόν τον αριθμό με το 52 για να υπολογίσει τις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα.



Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες τέταρτος πιο εργατικός λαός παγκοσμίως - 36η η Γερμανία"

Τσίπρας-Γιούνκερ: Όχι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, «συντονισμένες ενέργειες»

Η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, στη Βαλέτα.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τσίπρας: Συνεννόηση με την Τουρκία

Την ανάγκη συνεννόησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής στη Μάλτα.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι σύνοδος είχε δύο κεφάλαια, πρώτον τη συνάντηση της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες, και δεύτερον τη «συνεννόηση μεταξύ των 28 κρατών-μελών για το πώς θα προχωρήσουμε στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία».

Για το θέμα της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής τον προηγούμενο Απρίλιο είχε θέσει την ανάγκη συνόδου ξεχωριστής με την Τουρκία, αλλά και προσπάθειας συνεννόησης και διαλόγου με τις τουρκικές αρχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις που ελήφθησαν και το γεγονός ότι «θα υπάρξει, έχει ήδη ξεκινήσει, μια ουσιαστική προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει πιστεύουμε και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο με την Τουρκία μέχρι το τέλος του Νοέμβρη».

Σε αυτή τη στρατηγική, όπως σημείωσε, εντάσσεται και το ταξίδι του στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές, ροές τόσο μεγάλες που καμιά χώρα –πόσο δε μάλλον η Ελλάδα της κρίσης- δεν μπορεί να διαχειριστεί, να σταματήσουν οι ροές και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης της προσφυγικής κρίσης, μοναδική δυνατότητα είναι η συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να δοθεί και οικονομική βοήθεια αλλά ουσιαστική δυνατότητα να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής, τα hot spots δηλαδή να μεταφερθούν απέναντι και από κει να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από την Τουρκία».

«Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της συνεννόησης μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συνομιλήσει με την κυβέρνηση της γείτονος χώρας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν, όπως είπε, «όλα τα ζητήματα που αφορούν και την ενταξιακή διαδικασία Τουρκίας στην ΕΕ».

«Βεβαίως και είναι ανοικτά να συζητηθούν προφανώς πάντοτε υπό το πλαίσιο ότι θα τηρούνται οι όροι, δεν θα υπάρχει κάποια α λα καρτ συνεννόηση, θα τηρούνται οι όροι και οι αρχές της ενταξιακής διαδικασίας» τόνισε.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν βήματα και προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία που ειναι απαραίτητοι όροι γαι την ενταξιακή διαδικασία, βεβαίως όμως και προς την κατεύθυνση του σεβσμού του διεθνούς δικαίου, της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας-Γιούνκερ: Όχι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, «συντονισμένες ενέργειες»"

Ασφαλιστικό: Οι 550.000 συντάξεις που μπαίνουν στο στόχαστρο

Γολγοθά καλείται να ανέβει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό. Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν θα απασχολήσει το θέμα λόγω εκτάκτου κολλήματος, αλλά η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει.

Τα... μαντάτα από μια σειρά στοιχεία που φθάνουν στην οδό Σταδίου 29 δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έδειξαν κατάρρευση των εσόδων στο 9μηνο, ενώ χθες, ανήμερα της πανεργατικής απεργίας, με αιχμή τις επιχειρούμενες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Ήλιος που δείχνουν ότι η εδώ και 5 χρόνια μνημονιακή πολιτική έχει οδηγήσει πραγματικά σε συντάξεις πείνας.

Συγκεκριμένα, οι κύριες συντάξεις, προ φόρου και μετά των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης και μη συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ, κατά μέσο όρο φτάνουν στα 666,01 ευρώ τον μήνα, ενώ οι επικουρικές στα 168,57 ευρώ.

Την ίδια στιγμή και παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο, ο φόβος κάθε φορά χειρότερων περικοπών οδήγησε χιλιάδες ασφαλισμένους λίγο πριν από την υπογραφή του μνημονίου στη συνταξιοδότηση πολύ πριν το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 67 ή έστω των 65. Είναι οι ίδιοι βέβαια ασφαλισμένοι που ενώ πρόλαβαν και συνταξιοδοτήθηκαν νωρίτερα, ενδέχεται για αυτό να δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται περισσότερο από τις συντάξεις των υπολοίπων, που συνταξιοδοτήθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος για τον Ιούνιο, οι συνταξιούχοι ανήλθαν σε 2.656.390, στους οποίους μηνιαία δαπανώνται 2,35 δισ. ευρώ. Συνολικά, τον Ιούνιο πληρώθηκαν 4.554.830 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.905.941 είναι κύριες και οι 1.648.889 επικουρικές. Οι περισσότερες κύριες συντάξεις γήρατος (776.822 ή 38,09%) κυμαίνονται από 500-1.000 ευρώ τον μήνα.

Άλλο ένα 31% των κύριων συντάξεων (551.316) που χορηγούνται είναι από 1.000-1.500 ευρώ. Αυτοί είναι πιθανότατα και ο βασικός στόχος των επερχόμενων περικοπών.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο φόβος του 3ου Μνημονίου είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται μετά την υπογραφή του.

Αναλυτικά, επί συνόλου 9.654 νέων συνταξιούχων τον Ιούνιο, πάνω από τους μισούς (52,88% ή 5.106 νέοι συνταξιούχοι ήταν ηλικίας κάτω των 62 ετών, που είναι το γενικό όριο συνταξιοδότησης, με 40 χρόνια προϋπηρεσίας.

Τον περασμένο Ιούνιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρειάστηκε να καταβάλουν 62.625.062 ευρώ για 16.508 νέες συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των αναδρομικών ποσών που οφείλονταν. Μόνο το ΙΚΑ κατέβαλε 5.208 νέες συντάξεις, εκταμιεύοντας για τον σκοπό αυτό ένα ποσό της τάξης των 23.474.196 ευρώ.

Σημαντική ήταν η δαπάνη και για το ΕΤΕΑ, καθώς κλήθηκε να πληρώσει 18.110.582 ευρώ για 5.999 νέες επικουρικές συντάξεις.

Χαρακτηριστικό των 9.654 νέων συνταξιούχων είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (29,05% ή 2.805 συνταξιούχοι) είναι ηλικίας 56-61 ετών, δηλαδή πολύ κάτω από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το σύστημα Ήλιος, διακόπηκαν τον Ιούνιο 10.409 συντάξεις, 7.188 κύριες και 3.221 επικουρικές, των οποίων η συνολική δαπάνη ανερχόταν στα 4.598.871 ευρώ.

Από το σύνολο των συνταξιούχων προκύπτει ότι 731.536 ή 27,53% είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον υψηλότερο μέσο όρο σύνταξης (1.122 ευρώ) έχουν οι 326.231 συνταξιούχοι ή 12% του συνόλου, που βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία 61-65 ετών. Πάντως ο μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων (436.833 άτομα ή 16% του συνόλου) προέρχονται από την κατηγορία 76-80 ετών και εισπράττουν συντάξεις 804,29 ευρώ κατά μέσο όρο.

Πιθανότατα να είναι αυτοί που, βάσει των κυβερνητικών προθέσεων, θα «προστατευθούν» από τις νέες περικοπές.

Όσο για τους πολυσυνταξιούχους, που έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας, από τέσσερις συντάξεις λαμβάνουν 60.945 συνταξιούχοι, πέντε συντάξεις χορηγούνται σε 14.517 δικαιούχους και έξι σε 4.797 συνταξιούχους.

Επτά συντάξεις δίνονται σε 371 συνταξιούχους, οκτώ συντάξεις λαμβάνουν 53 συνταξιούχους, ενώ υπάρχουν επτά συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα από εννέα συντάξεις και τέσσερις συνταξιούχοι που λαμβάνουν δέκα συντάξεις.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικό: Οι 550.000 συντάξεις που μπαίνουν στο στόχαστρο"

Αλεξανδρής: Οι καταγγελίες Πανούση είναι σοβαρές, ασόβαρα τις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση

«Το περιεχόμενο των εγγράφων του Γιάννη Πανούση είναι σοβαρό, και πρέπει να αξιολογηθεί με νηφαλιότητα και σοβαρότητα» υπογράμμισε ο δικηγόρος του πρώην υπουργού, και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Aλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής άφησε ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης έναντι του κ. Πανούση, τονίζοντας ότι «δεν το θεωρώ πολύ σοβαρό να ενοχληθείς από περιεχόμενο εγγράφων που δεν γνωρίζεις ή εικάζεις». «Μπορεί να ενοχληθεί κάποιος από κατάθεση εγγράφων, αλλά πρέπει να γνωρίζει ποια έγγραφα κατατέθηκαν.... Αλλά πώς να γίνει αυτό, εφόσον δεν έχει δημοσιευτεί το ακριβές περιεχόμενο των εγγράφων;» διερωτήθηκε.

Ο Βασίλης Αλεξανδρής παρατήρησε ακόμη ότι δεν έχει ιδίαν αντίληψη της ακριβούς δικονομικής ενέργειας στην οποία προέβησαν οι δύο υπουργοί κατά την επίσκεψή τους στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την περασμένη Τετάρτη. «Κατέθεσαν μήνυση, μηνυτήρια αναφορά, αναφορά; δεν το γνωρίζω» πρόσθεσε. «Αναμένουμε παραγγελία από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, μιλώντας στον Σκάι.

Όπως παρατήρησε ακόμη, ήταν λογικό κι αναμενόμενο λόγω της έκτασης και του βάθους της καταγγελίας Πανούση να επιχειρηθεί η απομείωση του κύρους του. Όμως, τόνισε, στο τέλος της διαδικασίας μένει η ουσία, δηλαδή τα έγγραφα που κατατέθηκαν από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Δεν κατέθεσε μήνυση, κατέθεσε έγγραφα ζητώντας να γίνουν τα δέοντα» διευκρίνισε ο κ. Αλεξανδρής για τον Γιάννη Πανούση.

Όσον αφορά τον Πάνο Λάμπρου ανέφερε ότι θεωρητική συζήτηση ενός φορέα της Πολιτείας με κρατουμένους μπορεί να γίνει... «Το θέμα είναι αν ως φορέας εξουσίας διαπραγματεύεσαι την εξουσία αυτή προκειμένου να δώσεις διέξοδο σε θέματα» σχολίασε, εκτιμώντας ότι το θέμα μπορεί να απασχολήσει την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξανδρής: Οι καταγγελίες Πανούση είναι σοβαρές, ασόβαρα τις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news