facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Νέα απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Κυριακή

Νέα 24ωρη απεργία κήρυξαν για την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση της ΣΤΑΣΥ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στις 11:00 το πρωί.

Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων, γεγονός που συνδυάζεται και από τις ανισότητες που έχει προκαλέσει η ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, «όλα αυτά, έρχεται να τα επιστεγάσει και η καταστροφική πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση της εταιρείας, η οποία διορίστηκε από πολιτικές ηγεσίες που υπηρετούσαν ιδεολογικές κατευθύνσεις που εδώ και μήνες έχουν κριθεί και καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Κυριακή"

Επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη

Επίθεση με βόμβες μολότοφ από ομάδα είκοσι ατόμων δέχθηκαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα. Μέσα στο κτίριο υπήρχαν μέλη του κόμματος, τα οποία όμως δεν κινδύνευσαν.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας και τα επεισόδια που προκάλεσαν αντιεξουσιαστές, μία ομάδα περίπου είκοσι ατόμων κινήθηκε ανενόχλητη προς τη Χαριλάου Τρικούπη και επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κόμματος.

Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο των γραφείων, ενώ δεν κινδύνευσαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί. Μετά την «καταδρομική» επιχείρηση των αντιεξουσιαστών, στο σημείο έσπευσε αστυνομία, ενώ παρέμεινε μία διμοιρία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, προκειμένου να αποτρέψει νέα ενέργεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη"

Η προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θέμα στην ενημέρωση του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα, το μεγαλύτερο θύμα της οξύτατης προσφυγικής κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία, και δεν πρόκειται να πράξει ότι έκανε με την Ιορδανία, που αναγκάστηκε να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες και τις αφρικανικές χώρες, που επλήγησαν από τον ιό του Εμπολα.
Το Ταμείο είχε προχωρήσει σε ελάφρυνση των όρων του προγράμματος της Ιορδανίας και είχε προσφέρει οικονομική βοήθεια αλλά και «κούρεμα» χρέους στις αφρικανικές χώρες.
Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, απαντώντας σε απανωτές δημοσιογραφικές ερωτήσεις (και της ιστοσελίδας μας, www.mignatiou.com), παρέπεμψε το θέμα στις …καλένδες. Σημειώνουμε ότι οι Ευρωπαίοι ήδη απέρριψαν την εισήγηση για σύνδεση του Προγράμματος με την προσφυγική κρίση. Το Ταμείο έχει τη δυνατότητα από μόνο του, σε περιόδους κρίσης όπως αυτής που βιώνει η Ελλάδα, να προχωρά σε αλλαγές στα προγράμματα του.
Ρωτήσαμε συγκεκριμένα τα εξής:
Η κ. Λαγκάρντ δημοσίευσε ένα άρθρο χθες και έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.Τόνισε ότι οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα και έχουν καλωσορίσεις τους πρόσφυγες, πρέπει να επαινεθούν. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε το παράδειγμα της Ιορδανίας, όπου οι δημοσιονομικοί στόχοι ρυθμίστηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα για την αντιμετώπιση των δημόσιων οικονομικών πιέσεων από την υποστήριξη των προσφύγων. Μήπως η κ. Λαγκάρντ σκοπεύει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ελαφρύνουν το Ελληνικό Πρόγραμμα, να κάνουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, από τη στιγμή που έκανε το ίδιο, πριν από λίγους μήνες, με ορισμένες αφρικανικές χώρες που υπέφεραν από τον ιό του Έμπολα;
Ο κ. Ράις απάντησε λέγοντας τα εξής:
Οι συζητήσεις επί των πολιτικών συνεχίζονται, όπως γνωρίζετε έχουμε αποστολή στο έδαφος, συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM ώστε να αξιολογήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή της πολιτικής και τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες υπό το πρόγραμμα αυτό. Θα περίμενα λοιπόν στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων να τεθούν θέματα επιπλέον δημοσιονομικής πίεσης που μπορεί να αντιμετωπίζει η χώρα και να συζητηθούν σε αυτό το γενικό πλαίσιο. Δεν έχω συγκεκριμένη γνώση… Το μπλογκ της διευθύντριας δεν αναφερόταν σε θέματα συγκεκριμένων χωρών, και το παράδειγμα της Ιορδανίας δόθηκε καθώς το ΔΝΤ μπόρεσε να βοηθήσει με τη δημοσιονομική ευελιξία και το δημοσιονομικό πρόγραμμα, με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων που δέχεται η χώρα.
Στη συνέχεια έγινε ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του κ. Ράις και των διαπιστευμένων δημοσιογράφων:
– ΕΡΩΤΗΣΗ: Σκέφτεστε ως αποτέλεσμα του μεταναστευτικού να προσφέρετε επιπλέον χρηματοδότηση ή ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων; 
Θα περίμενα το θέμα να τεθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη γνώση αλλά θα φανταζόμουν ότι θα ήταν ένα θέμα στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων.
– ΕΡΩΤΗΣΗ: ‘Εχετε κάποια αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρίσης στα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό;
Οχι, δεν έχω αυτή την πληροφόρηση ακόμη.
– ΕΡΩΤΗΣΗ: Το χρέος έχει αρχίσει να συζητείται;
Θα περίμενα να είναι ένα ζήτημα στις ευρύτερες συζητήσεις, στο πλαίσιο αυτό θα φανταζόμουν ότι το ευρύτερο θέμα θα τεθεί στην αποστολή.
– ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα συζητηθεί το μεταναστευτικό στο G20;
Το ευρύτερο θέμα του μεταναστευτικού θα συζητηθεί στο G20, είναι φλέγον ζήτημα και στο μυαλό όλων. Δεν έχω γνώση για κάποια συγκεκριμένη συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα και το θέμα στο G20.
– ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυρία Λαγκάρντ θα θέσει το θέμα;
Δεν έχω γνώση κάποιας συγκεκριμένης συζήτησης για την Ελλάδα στο G20, στην ατζέντα του, αλλά στο περιθώριο όπως γνωρίζετε λαμβάνουν χώρα και άλλες συναντήσεις – αλλά δεν έχω γνώση μίας συγκεκριμένης συνάντησης για την Ελλάδα.
– Ερωτηση: Γιατί δεν κάνει όμως κάτι το ΔΝΤ για την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης;
Δεν έχουμε μία αξιολόγηση της οικονομικής ή δημοσιονομικής επίπτωσης της προσφυγικής κατάστασης στην Ελλάδα, δεν μπορώ λοιπόν να σας πω κάτι πάνω σε αυτό.
-ΕΡΩΤΗΣΗ: Με δεδομένο ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι χαμηλότερες, μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να είναι χαμηλότερη από τους αρχικούς υπολογισμούς;
Λαμβάνουμε υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, όπως είπα έχουμε την αποστολή μας στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις τους επί των πολιτικών… Δεν θα ήθελα να κάνω υπόθεση.
mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Η προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θέμα στην ενημέρωση του ΔΝΤ"

«Αόρατο» για τους παραχαράκτες το νέο 20ευρω

Το νέο 20ευρο που «υπόσχεται» να κάνει δύσκολη τη ζωή των παραχαρακτών, αναμένεται να κυκλοφορήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ αποτελούσε την... εύκολη λεία των συμμοριών που τύπωναν πλαστά νομίσματα και τα διέρρεαν με διάφορους τρόπους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις 25 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία το νέο 20ευρω, η Κεντρική Τράπεζα ελπίζει στην αντιμετώπιση του φαινομένου σε ικανό ποσοστό, καθώς το νέο τραπεζογραμμάτιο αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας και εφαρμογής της τελευταίας τεχνολογίας.

Εάν κρατήσει κανείς το νέο εικοσάευρο στο φως γίνεται διάφανο. Εμφανίζεται το πορτρέτο της Ευρώπης, του μυθολογικού αυτού προσώπου, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει κανείς και από τις δυο πλευρές του χαρτονομίσματος. Το συγκεκριμένο πορτρέτο της Ευρώπης προέρχεται από ένα βάζο 2.000 χρόνων από τη νότια Ιταλία, το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο.

«Το ολόγραμμα δεν μπορεί να αναπαραχθεί με μια απλή έγχρωμη φωτοτυπία» εξηγεί ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.

Το εικοσάευρο σύμφωνα και με τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, είναι το χαρτονόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρωζώνη. Οι προετοιμασίες για την έκδοσή του βρίσκονται στην τελική ευθεία. 4,3 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα θα διανεμηθούν σε τράπεζες, αυτόματα μηχανήματα ή ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Θα ζυγίζουν συνολικά 4.300 τόνους και θα μπορούσαν να καταλάβουν μια συνολική επιφάνεια 5.767 σταδίων ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 18,1 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα αξίας 1,05 τρισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 3,3 δισεκατομμύρια είναι εικοσάευρα. Οι καταναλωτές θα πρέπει πάντως να έχουν υπομονή μέχρι όλοι να αποκτήσουν ένα νέο εικοσάευρο. Όταν εισήχθη το νέο πεντάευρο χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρι όλοι να αποκτήσουν το νέο χαρτονόμισμα. Ωστόσο τα παλιά εικοσάευρα δεν χάνουν ούτως ή άλλως την αξία τους αλλά σιγά - σιγά θα αποσυρθούν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αόρατο» για τους παραχαράκτες το νέο 20ευρω"

Πανούσης: Οι αριστεροί γοητεύθηκαν από την αστική τάξη και υπέκυψαν για να τη «χτυπήσουν» από μέσα

Νέες αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς ή των Αριστερών εν γένει αφήνει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, με νέο άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Το άρθρο τιτλοφορείται «Επικίνδυνες υπεκφυγές» και έρχεται στον απόηχο των καταγγελιών του για σχέδιο φυσικής εξόντωσής του και διασυνδέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με κρατουμένους για τρομοκρατία.

Δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή του ανακοίνωση, με την οποία άφηνε αιχμές ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί ακόμα και να τον συλλάβει ως αντικαθεστωτικό, ο κ. Πανούσης κάνει λόγο για «Άγγελους της Κάθαρσης και Δαίμονες της Πτώσης».

Ακόμη, ενώ χθες ο κ. Πανούσης καλούσε τον πρωθυπουργό να απαλλαγεί «από τον στενό κύκλο των "Αριστερών του τίποτα....", σήμερα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, περιγράφοντας τον ιδεολογικό «αχταρμά» της Αριστεράς ως εξής: «Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί έχουν γίνει ένα ιδεολογικό κουβάρι, όπου ο καθένας λέει ό,τι θέλει (αρκεί να διαφέρει από αυτά που είπε ο άλλος) και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει (αρκεί να έχει έτοιμα δυο-τρία ευφυολογήματα ή σλόγκαν επικοινωνιακού χαρακτήρα)».

Με πιο αιχμηρό ύφος, δε, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά όσους αυτοαποκαλούνται Αριστεροί ότι, για να γίνουν πιο αρεστοί στον κόσμο, έγιναν «αριστεροί Light».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Πανούση στην εφημερίδα «Τα Νέα» με τίτλο «Επικίνδυνες υπεκφυγές»:

Ο πομπός εκπέμπει δήθεν με βάθος
ο δέκτης συλλαμβάνει δήθεν το βάθος
και κόμπλεξ νοημοσύνης κατά βάθος

                              Τ.Μιχόπουλος, «Βάθος στον κύβο»
«Άγγελοι της Κάθαρσης και Δαίμονες της Πτώσης, συνετοί συναινούντες και ακραίοι διαφωνούντες, υποστηρικτές και υπονομευτές των θεσμώ (και της ίδιας της δημοκρατίας) κινούνται άναρχα ανάμεσα στην ψυχαναλυτική αυταπάτη και τον πολιτικό τζόγο. 
Κι όλα, κι όλοι, μέσα σ' ένα πλαίσιο μικρόκοσμου, λες και το παγκοσμιοποιημένο αύριο ανήκει στην αρμοδιότητα άλλων, λες και η πραγματικότητα μπορεί να περιμένει το αποτέλεσμα αυτών των άγονων αναμετρήσεων (προσωπικού, Κομματικού; Παρεϊκού;) κύρους.
Είναι βέβαιο ότι ζούμε σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Αφού κινδυνεύουμε να απολέσουμε τόσο την (όποια) εθνική μας οντότητα όσο και το (ασαφές) σχέδιο επιβίωσης του ελληνισμού,τώρα χάνουμε -πέραν των οικονομικών καταβυθίσεων- και την κοινωνικοπολιτική μας ταυτότητα. Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί έχουν γίνει ένα ιδεολογικό κουβάρι όπου ο καθένας λέει ό,τι θέλει (αρκεί να διαφέρει από αυτά που είπε ο άλλος) και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει (αρκεί να έχει έτοιμα δυο-τρία ευφυολογήματα ή σλόγκαν επικοινωνιακού χαρακτήρα).

Επειδή λοιπόν έχουμε ιδεολογικά «ανακατευθεί» με τους κεντροαριστερούς, τους μισοαριστερούς, τους παλαιοαριστερούς, τους πρώην αριστερούς, τους ριζοσπάστες αριστερούς, θέλω να επισημάνω τα εξής φαινόμενα: 
- Για να γίνουμε αρεστοί (σε ποιον άραγε;) πάψαμε να είμαστε γνήσια αριστεροί (ή έστω γίναμε «αριστεροί light»).
-Δεν μας ενοχλεί να διοριστούμε παράνομα στο Δημόσιο, αρκεί να κρατήσουμε την «αριστερή μας ιδιότητα».
-Γοητεύει η αστική τάξη τους αριστερούς κι αυτοί υποκύπτουν για να τη «χτυπήσουν» από μέσα.
-Τα παιδιά των παιδιών των αριστερών της φυλακής και της εξορίας επικαλούνται ότι έχουν κληρονομήσει αυτοδίκαια τη δόξα των θυσιασθέντων προγόνων τους (ενώ οι ίδιοι ζούνε «ως αγοραία συναλλασσόμενοι»).
-Τα πουλέν της αριστερής διανόησης που μπαινοβγαίνουν στα στούντιο των τηλεοπτικών σταθμών των «διαπλεκόμενων ιδιοκτητών», μόλις ξεβαφτούν,κατηγορούν τα ΜΜΕ ως κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων. 

Μην έχοντας πλέον ταυτότητα ο Έλληνας, θα γραπωθεί πάνω σε αυτόν που θα του προσφέρει τις καλύτερες ψευδαισθήσεις. Μην ελπίζουμε σε μεταμνημονιακή αυτογνωσία ή σε κανονικότητες. Ο μέσος Έλληνας περιμένει να φύγει η κρίση, να διώξει όσους πολιτικούς δεν τον στήριξαν και να συνεχίσει να «κάνει τα ίδια», να ζει δηλαδή με τον ίδιο άνομο και έκνομο τρόπο.

Ο Διαφωτισμός δεν πέρασε από τη χώρα μας και οι περισσότεροι «πεφωτισμένοι» κινούνται με δανεικές μπαταρίες. 

Θ'αργήσει να έρθει το Φως σ' αυτή τη χώρα του Ηλίου...

ΥΓ: Θα ήθελα να δω τ'αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που θα ρωτούσε τους Έλληνες αν θέλουν ν' αλλάξουν συνήθειες μετά την κρίση, ποιες συνήθειες, πότε, πώς κ.λπ.».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Οι αριστεροί γοητεύθηκαν από την αστική τάξη και υπέκυψαν για να τη «χτυπήσουν» από μέσα"

ΣΕΒ: Το 50% του μισθολογικού κόστους πάει στα κρατικά ταμεία

Στοιχεία που προκαλούν αίσθηση για την πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και μισθωτοί εξαιτίας των υπέρμετρων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων παρουσίασε την Πέμπτη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ αποκαλύπτει ότι για τους μισθωτούς που υπερβαίνουν το μισθό των χιλίων ευρώ καθαρά, το μη μισθολογικό κόστος για την επιχείρηση φτάνει στο 50%, γεγονός που έχει μετατρέψει σε είδος προς εξαφάνιση τα «υψηλά μισθολόγια».

Ο Σύνδεσμος εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ως μέσο χρηματοδότησης του ασφαλιστικού καθώς «η πρόσφατη συζήτηση για παραπέρα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών παραβλέπει την εμπειρία των τελευταίων 6 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η υπερφορολόγηση οδήγησε συστηματικά σε καταστροφή θέσεων εργασίας, ανεργία και κοινωνική ανέχεια χωρίς να καταφέρνει να εξασφαλίσει τους υπεραισιόδοξους στόχους φορολογικών εσόδων. Η ταλαιπωρημένη αγορά εργασίας αδυνατεί, λόγω των υψηλότατων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων να ανταμείψει όσους παράγουν, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας. Από την κατάσταση αυτή ζημιώνονται η οικονομία, η κοινωνία αλλά και το κράτος – καθώς στο τέλος εισπράττει λιγότερα χρήματα».

Ο Σύνδεσμος παραθέτει μελέτη του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση και τις εισφορές εργαζομένων στις διάφορες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα χαμηλής φορολογίας.

Συγκεκριμένα με τα στοιχεία αυτά που αφορούν στο 2014 φαίνεται πως στην Ελλάδα όταν ένας μισθωτός αμείβεται λίγο καλύτερα από το «χιλιάρικο» πολύ σύντομα το κράτος φτάνει να εισπράττει κοντά στο ήμισυ του συνολικού κόστους του εργοδότη. Αντίστοιχα, πρόσφατα στοιχεία από λογιστήρια επιχειρήσεων μελών του ΣΕΒ δείχνουν ότι ειδικά για υψηλόμισθο στέλεχος εταιρείας στην πράξη το κράτος εισπράττει πάνω από 55% του συνολικού κόστους που καταβάλλει η επιχείρηση
Βεβαίως οι υψηλές αυτές επιβαρύνσεις θίγουν όχι μόνο την επιχείρηση που αυξάνει το κόστος της αλλά και τον ίδιο τον μισθωτό. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ «αυτές οι "μέσες" επιβαρύνσεις εν μέρει αποκαλύπτουν πως οι υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές μαζί με την υπερπροοδευτική φορολογία αποθαρρύνουν την αύξηση των απολαβών ενός μισθωτού».

Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο σύνδεσμος επικαλούμενος στοιχεία από το λογιστήριο εταιρείας μέλους του ΣΕΒ:

Για έναν μηχανικό (ασφαλισμένο στο ΤΣΜΕΔΕ, που είναι «ευγενές ταμείο») με μικτό μισθό €2.500 (συνολικό κόστος εργοδότη €3.114) ο εργοδότης αποφασίζει να δώσει αύξηση, για να ανταμείψει τη συστηματική προσπάθεια και καλή απόδοσή του. Του αυξάνει συνεπώς τον μικτό μισθό στις €3.500 (κόστος εργοδότη €4.360). Στο τέλος, η αύξηση αυτή κοστίζει €1.246 στον εργοδότη και ο εργαζόμενος ανταμείβεται για την παραγωγικότητα του με επιπλέον καθαρές αποδοχές €396. Το κράτος από την άλλη εξασφαλίζει για τον εαυτό του επιπλέον έσοδο €850, δηλαδή το 68,2% της αύξησης πηγαίνει στο κράτος! Κυριολεκτικά η αριστεία του εργαζόμενου ανταμείβει το κράτος και ο εργαζόμενος μένει με την… ηθική ικανοποίηση ότι με την εντατική εργασία του συνεισφέρει στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών! Ειδικά στην περίπτωση αυτή, η διαφορά ανάμεσα στον μηχανικό (ασφαλισμένο στο ΤΣΜΕΔΕ) και στον μισθωτό ασφαλισμένο στο ΙΚΑ είναι ότι με την ίδια αύξηση μικτών αποδοχών, ο εργαζόμενος ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ λαμβάνει μια καθαρή αύξηση που είναι μειωμένη κατά 15% – αυτό συμβαίνει λόγω των υψηλών εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ που ξεπερνούν ακόμα και τις υψηλές εισφορές ενός αντίστοιχου μισθωτού στο ΙΚΑ.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο στους λίγους πλέον (δυστυχών για όλους και κυρίως για τα φορολογικά έσοδα) εργαζόμενους με υψηλές (σε σύγκριση με τη σύγχρονη πλέον ελληνική πραγματικότητα) αμοιβές.

Ενδιαφέρει άμεσα το κράτος, γιατί οι παραγωγικοί εργαζόμενοι ανταγωνιστικών επιχειρήσεων είναι οι βασικοί τροφοδότες του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να αυξηθούν σε αριθμό ώστε να σταματήσει η χώρα να είναι τόπος «ανέργων και συνταξιούχων» που αναζητούν από μια όλο και πιο ισχνή παραγωγική οικονομία να τους εξασφαλίσει ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης.

Η υπερφορολόγηση ωστόσο της παραγωγικής οικονομίας σημαίνει ότι ακριβώς αυτοί οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι σε αριθμό καθώς είτε μεταναστεύουν είτε αποφεύγουν να δραστηριοποιηθούν με αυξημένη απόδοση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ, η υψηλή φορολόγηση εκδιώκει από την αγορά τους μισθούς στους οποίους το κράτος παίρνει μερίδιο άνω του 35-40%. Ειδικά στα επίπεδα μισθών στα οποία το κράτος έχει μερίδιο άνω του 50% οι μισθωτοί είναι ελάχιστοι. Όπως και με τα τέλη κυκλοφορίας, τους φόρους πολυτελείας, τους φόρους σε πετρέλαιο θέρμανσης, τσιγάρα και κινητή τηλεφωνία και στους μισθούς η υπερφορολόγηση τελικά οδηγεί σε μικρότερα έσοδα για το κράτος και την μειωμένη ικανότητα του να πληρώνει συντάξεις και κοινωνικές παροχές, καταλήγει ο ΣΕΒ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ: Το 50% του μισθολογικού κόστους πάει στα κρατικά ταμεία"

Υπέρ της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης

«Απόλυτα θετική» θεωρεί το δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού – Αργυρούπολης την απόφαση της κυβέρνησης και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, «όπως αυτή καθορίζεται από τη σχετική συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ανάδοχο εταιρεία». Το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από εξάωρη συνεδρίαση, αποφάσισε μετά από πρόταση του δημάρχου Γιάννη Κωσταντάτου, να προτείνει κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, με την παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ, της Ελληνικόν ΑΕ και του επενδυτή, «προκειμένου να μας παρουσιαστεί αναλυτικά η επένδυση (master plan) και να λάβουν γνώση οι φορείς των τριών πόλεων».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως «ο δήμος παραμένει σταθερός στις διεκδικήσεις του αναφορικά με τους φορείς που βρίσκονται μέσα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, τις δομές του δήμου και τις υπόλοιπες διεκδικήσεις που έχουμε θέσει αναλυτικά ως κόκκινες γραμμές στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα». Επιπλέον τονίζεται πως «όλα τα παραπάνω επιθυμούμε να τα θέσουμε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντηση που ζητάμε να έχουμε μαζί του».

Η απόφαση υπέρ της επένδυσης του Ελληνικού, υπό τους όρους που θέτει η δημοτική αρχή, υπερψηφίστηκε από τους 25 εκ των 33 δημοτικών συμβούλων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Η θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ελληνικού - Αργυρούπολης έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων e-voice για τοπική διαδικτυακή πύλη. Από την έρευνα, σε δείγμα 1.203 ανθρώπων, προκύπτει πως το 85,87% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της επένδυσης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Κατά της επένδυσης τάχθηκε το 6,40% των ερωτηθέντων, αδιάφορο ήταν το 2,83% των ερωτηθέντων, ενώ «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ» απάντησε το 4,90%.

Σημειώνεται πως οι διαδικασίες για την υπογραφή της οριστικής σύμβασης για την αξιοποίηση του Ελληνικού πρέπει, με βάση την αρχική συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2016.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης"

Ντάισελμπλουμ: Η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό οφείλεται στο έλλειμμα φορολογικών εσόδων

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία οφείλεται στο έλλειμμα φορολογικών εσόδων που χαρακτηρίζει την Ελλάδα». Αυτό τόνισαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ για τον ΦΠΑ στον ελληνικό τουρισμό.

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής απέναντι στους Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, όσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι το να μειωθεί ο ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μεγάλες δυσχέρειες στη διαδικασία προσαρμογής.

«Υπάρχουν κάποια όρια, κάποιοι στόχοι στη διαδικασία προσαρμογής που πρέπει να θεσπιστούν. Οι στόχοι έχουν προσαρμοστεί για να είναι μεγαλύτερος ο χρόνος και ηπιότερη η προσαρμογή, αλλά δεν μπορούμε να πάμε στην άλλη άκρη και να μειώσουμε τον ΦΠΑ, κάτι τέτοιο θα καταστήσει το χρέος μη βιώσιμο».

Κάθε χώρα κάνει τις επιλογές της και πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο όριο, τόνισε με τη σειρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι η Αθήνα κάνει τις επιλογές της και θα πρέπει να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό οφείλεται στο έλλειμμα φορολογικών εσόδων"

Χιλιάδες στους δρόμους κατά της λιτότητας


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης.

Εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΛΜΕ και άλλων οργανώσεων και συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος, για να ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 6.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Τα πρώτα μπλοκ των διαδηλωτών έφτασαν στην πάνω πλευρά του Συντάγματος λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, ενώ τα τελευταία μπλοκ μπήκαν στην πλατεία περίπου στις 2.

Κλειστή από αστυνομικούς η λεωφόρος Γεωργίου Β' -μπροστά από τα ξενοδοχεία. Εκεί σημειώθηκαν και τα πρώτα μεμονωμένα επεισόδια, ενώ άγνωστοι προκάλεσαν καταστροφές και σε άλλα σημεία στην οδό Σταδίου και στα Προπύλαια, επί της Πανεπιστημίου.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν τη δική τους συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά για να ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

Η Λαϊκή Ενότητα, αντεξουσιαστές και εξωκοινοβουλευτική αριστερά -περίπου 6.000 άτομα- συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να ακολουθήσει η πορεία στο Σύνταγμα.

Στην πρώτη γραμμή τα κορυφαία στελέχη της ΛΑΕ όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Νάντια Βαλανάνη, ο Κώστας Ήσυχος, ο Δημήτρης Στρατούλης και η Ραχήλ Μακρή.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος βρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.

Στις δηλώσεις του επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν και θα είναι πάντα μαζί με την κοινωνία. Γνωρίζουμε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, ξέρουμε τις ασκούμενες πολιτικές. Είμαστε μια σοβαρή και υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν καλλιεργούμε αυταπάτες.

» Όταν όμως τα κοινωνικά κινήματα στέλνουν μηνύματα για αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα είμαστε παρόντες. Δεν μπορεί να συνεχιστούν τα μέτρα υπερφορολόγησης και η πολιτική δογματικής λιτότητας που δεν τα αντέχουν η ελληνική οικογένεια και η κοινωνία. Απαιτείται άμεσα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.»

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας. Παρών και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συμμετοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασε τις 12.000.

Ξεχωριστές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έγινε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αλλά και η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

Περίπου 10.000 άτομα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Πάτρα: Ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ

Ένταση στην Πάτρα μεταξύ μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ για τα πανό. Όπως μετέδωσε το PatrasTimes, υπήρξε διαφωνία για το ποιο από τα δύο πανό θα προπορευτεί της πορείας.

Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν επικεφαλής στην πορεία στους δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας. Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 χωρίς παρατράγουδα.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι για απεργιακό ρεπορτάζ.

Κλειστά και τα μουσεία, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). Συμμετοχή στην απεργία και από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες στους δρόμους κατά της λιτότητας"

Eπεισόδια στο περιθώριο της απεργιακής κινητοποίησης

Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι σημειώθηκε το πρώτο επεισόδιο στο περιθώριο των συγκεντρώσεων για την 24ωρη απεργία.

Νεαροί διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς στο Σύνταγμα, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Εν τω μεταξύ, κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και άναψαν φωτιά μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών και του καταστήματος των ΕΛΤΑ στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.

Άγνωστοι προκάλεσαν υλικές ζημιές σε καταστήματα στην οδό Σταδίου, όπου πυρπολήθηκε και ένα βαν του ΟΤΕ. Βόμβες μολότοφ και εστίες φωτιά και κοντά στο μνημείο του Αγνωστους Στρατιώτη.

Σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν και μετά το τέλος της συγκέντρωσης, καθώς νεαροί κινούνταν από την Πανεπιστημίου προς τα Εξάρχεια.

Σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικούς, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε στάσεις λεωφορείων. Από τις μολότοφ άναψε φωτιά και στην είσοδο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, που όμως δεν πήρε διαστάσεις.

Οι συγκρούσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού το πεδίο μάχης μεταφέρθηκε στα Προπύλαια και στη συνέχεια στην Ομόνοια.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Eπεισόδια στο περιθώριο της απεργιακής κινητοποίησης"

Καρφιά από τον ξένο Τύπο: «Παραδόξως ο ΣΥΡΙΖΑ απεργεί... κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Το γύρο του κόσμου κάνει η σημερινή πανεργατική απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα με τα γαλλικά και βρετανικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα πολλαπλασιάζονται κατά του Τσίπρα με την οργή των Ελλήνων να ξεχειλίζει κατά των μέτρων λιτότητας. 

"Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη γενική απεργία από τότε που ανέλαβε τη εξουσία τον Ιανουάριο", γράφει η γαλλική εφημερίδα "
Le Monde
"  και προσθέτει: "Τα συνδικάτα καλούν τους Έλληνες να διαδηλώσουν ενάντια τους υψηλούς φόρους και τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα εφαρμοστούν". "Παραδόξως", όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, "το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κάλεσε τους Έλληνες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία ζητώντας τους να αγωνιστούν κατά των αντικοινωνικών πολιτικών και κατά ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση...ΣΥΡΙΖΑ".



Το CNBC γράφει: «Ηρθε η ώρα της εκδίκησης;» αναφέροντας ότι οι οργισμένοι Ελληνες μετά από 6 χρόνια λιτότητας βγαίνουν στους δρόμους αλλά αυτή τη φορά απέναντι σε έναν «πρώην σύμμαχο». Το δίκτυο αναφέρεται και στη συμβολική κίνηση που είχε κάνει ο Τσίπρας να βγάλει τα κάγκελα από το Σύνταγμα, ενώ στέκεται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε απεργία εναντίον της κυβέρνησής του!

Για παράδοξο μιλάει και το Reuters που γράφει: Ακόμα και το ίδιο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στηρίζει την απεργία.

Yπό τον τίτλο: «Το κόμμα του Τσίπρα καλεί σε απεργία των δικών του μεταρρυθμίσεων», και η γερμανική εφημερίδα Bild εκφράζει την απορία της για τις σημερινές κινητοποιήσεις. «Ποιος το καταλαβαίνει αυτό;», γράφει χαρακτηριστικά. «Σήμερα πραγματοποιείται στην Ελλάδα γενική απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και μέρος του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία. Λέμε όχι στην πολιτική των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναφέρει το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους ίδιους είναι η μάχη κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

"Το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν είναι εύκολο. Όσο τα πράγματα πάνε καλά, οι πολίτες σε αγαπούν", γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allegmeine Zeitung" αναφερόμενη στη σημερινή πανελλαδική απεργία και προσθέτει: "Όταν έλθουν όμως δοκιμασίες και πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, τότε αυτό μπορεί να αλλάξει άρδην. Την εμπειρία αυτή βιώνει τώρα όχι μόνον η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά για πρώτη φορά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια γενική απεργία". Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι, "παλαιότερα , ο ίδιος ηγούνταν διαδήλωσης στο πλαίσιο γενικής απεργίας".

Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάζονται κατά του Τσίπρα, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και προσθέτει: «Η αντίσταση αυξάνει κατά του προγράμματος λιτότητας... Oι νέες κινητοποιήσεις της Πέμπτης ύστερα από αίτημα των βασικών συνδικάτων πραγματοποιούνται κατά των νέων μέτρων λιτότητας. «Η αντίσταση αυξάνει για το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι εργαζόμενοι στα πλοία και τα μέσα μεταφοράς,  οι φοιτητές και οι δάσκαλοι είχαν κατέβει σε απεργία», επισημαίνει η «δεξιά» εφημερίδα της Γαλλίας.



Γενική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας,  είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» που σχολιάζει τις σημερινές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.



«Δημόσια οργή για το ελληνικό τρίτο μνημόνιο στους δρόμους των Αθηνών, με τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις να ζητούν κινητοποιήσεις στην Αθήνα», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα παραθέτοντας φωτογραφικό υλικό από το κλειστό μετρό στο Σύνταγμα  αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδας όπου έχουν αναρτηθεί αφίσες για τη σημερινή γενική απεργία. «Η χρονιά που διανύουμε ξεκίνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να υπόσχεται το τέλος της λιτότητας, ωστόσο, οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με οδυνηρές περικοπές και αυξήσεις φόρων», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καρφιά από τον ξένο Τύπο: «Παραδόξως ο ΣΥΡΙΖΑ απεργεί... κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»"

Κουρουμπλής: Καταγγέλλει παράνομη χρήση κρατικών αυτοκινήτων

Η παράνομη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά τη χθεσινή καταγγελία του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, σύμφωνα με τα οποία 190 οδηγοί χρέωναν σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα παραπάνω σχεδόν 500 χιλιόμετρα την ημέρα για διαδρομές που δεν είχαν σχέση με την εργασία τους.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε προκαταρκτικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο δεκάδες οδηγοί κρατικών αυτοκινήτων χρησιμοποιούσαν τα οχήματα για προσωπική χρήση και εκτός ωραρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στο προκαταρκτικό πόρισμα αναφέρεται ότι τα πολυτελή κρατικά αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού έχουν χρησιμοποιηθεί για ταξίδια εκτός έδρας, που όμως δεν έχουν δηλωθεί όπως προβλέπει η διαδικασία του Δημοσίου, για νυχτερινές εξόδους, αλλά παράλληλα έχουν αξιοποιηθεί από τους οδηγούς τους προς... τέρψη και εντυπωσιασμό του ωραίου φύλου.

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε στον ANT1 ότι οι οδηγοί έχουν χρεώσει το ελληνικό κράτος με χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων έως και 500 χιλιόμετρα την ημέρα για εργασίες άσχετες με την υπηρεσία. Η έρευνα συνεχίζεται και διενεργείται Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τη νομιμότητα της χρήσης των κρατικών αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την πλήρη καταγραφή του στόλου των οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα να χρησιμοποιούν κρατικά αυτοκίνητα έχουν οι γενικοί γραμματείς περιφερειών, ειδικοί γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι ειδικών γραμματειών, των οποίων οι υπηρεσίες εξυπηρετούνται με ίδιες Διευθύνσεις Διοικητικού και Οικονομικού, περιφερειάρχες, πρόεδροι των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, δήμαρχοι, μητροπολίτες, πρυτάνεις ΑΕΙ, πρόεδροι ή διοικητές ασφαλιστικών ταμείων, ανώτατοι αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι πρώτες προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης των κρατικών αυτοκινήτων έγιναν το 2009 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που μείωσε τον αριθμό των δικαιούχων και τα κυβικά των κρατικών αυτοκινήτων. Τον Φεβρουάριο του 2012 μπήκε πλαφόν κυβικών στα κρατικά αυτοκίνητα, ώστε να περιοριστεί το κόστος τους κατά 35%, καθώς οι φορολογούμενοι πλήρωναν για τη λειτουργία τους 320 εκατομμύρια τον χρόνο. Η τελευταία απόπειρα για μείωση των κρατικών αυτοκινήτων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που ζήτησε τον δραστικό περιορισμό τους.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Καταγγέλλει παράνομη χρήση κρατικών αυτοκινήτων"

Πανελλαδικές: Προς κατάργηση τα ειδικά μαθήματα

Αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις μελετάει το υπουργείο Παιδείας. Ήδη πρόταση με την οποία ζητείται η κατάργηση των ειδικών μαθημάτων στην εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας απέστειλε στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, που είναι βέβαια ανεξάρτητη αρχή, αλλά με ευθύνη να προτείνει στην εκάστοτε ηγεσία του σημαντικές αλλαγές.

Οι απαντήσεις των ιδρυμάτων θα πρέπει να έχουν δοθεί ως αύριο Παρασκευή έτσι ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν το συντομότερο δυνατό. Βέβαια η κατάργηση των ειδικών μαθημάτων, αν γίνει, δεν θα αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 αλλά οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από το 2017.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για κατάργηση της εξέτασης των ειδικών μαθημάτων θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το γεγονός ότι κάποια από αυτά δεν διδάσκονται στα σχολεία με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα οι οικογένειες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στις ξένες γλώσσες για παράδειγμα, το σύνολο σχεδόν των εξεταζόμενων είναι κάτοχοι πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, γεγονός που θα έπρεπε να είναι αρκετό για την εισαγωγή σε μια αντίστοιχη σχολή.

Παράλληλα η πριμοδότηση με πολλά μόρια των βαθμών των ειδικών μαθημάτων οδηγεί σε χαμηλές επιδόσεις σε άλλα κύρια μαθήματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδικές: Προς κατάργηση τα ειδικά μαθήματα"

Ποιοι θα αποφασίζουν πόσες και ποιες δαπάνες θα πρέπει να κόβονται κάθε χρόνο

Ένα ακόμη από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ σπεύδει να εκπληρώσει η κυβέρνηση. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται σε σώμα το νέο Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα παρεμβαίνει για να κόβονται κρατικές δαπάνες, όταν διαπιστώνεται υπέρβαση από τους στόχους στο Μνημόνιο.

Ο νέος φορέας θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα ελέγχει τις δαπάνες των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου και θα παρεμβαίνει ακόμα και «προληπτικά», όταν θα διαφαίνεται κίνδυνος απόκλισης, εισηγούμενο στον υπουργό Οικονομικών ποιες και πόσες δαπάνες να κόψει άμεσα, για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός.

Όπως προκύπτει από τον ιδρυτικό νόμο του, ο πρόεδρος θα λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές ίσες με εκείνες του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, δηλαδή 4.750 ευρώ μεικτά (χωρίς να συνυπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές, που ανέρχονται στα 1.304,35 ευρώ). Τα τέσσερα μέλη θα εισπράττουν το 70% του ποσού αυτού, δηλαδή 3.325 ευρώ έκαστο.

Όπως προβλέπει η απόφαση Τσακαλώτου, οι πέντε οικονομολόγοι που θα αποτελέσουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου οργάνου είναι:

· Ο 69χρονος ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Παναγιώτης Κορλίρας, ως πρόεδρος με εξαετή θητεία. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τη θητεία του στο τιμόνι της Ιονικής Τράπεζας. Διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ).

· Ο 62χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Σερεμέτης, ως μέλος εξαετούς θητείας. Στο βιογραφικό του προβάλλει την αντιδικτατορική δράση του. Ήταν ένας από τους 220 πανεπιστημιακούς που συνυπέγραψαν λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το 2013 δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμαχήσει και με τον διάβολο, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση. Έχει σπουδάσει σε Ελλάδα και Γαλλία και έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Υγείας (1993-1996) και Εθνικής Οικονομίας (1989-1990) και πρόεδρος του Γ΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας Αττικής με έδρα τον Πειραιά (2001-2003).

· Ο 69χρονος πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, Βασίλης Μανεσιώτης, ως μέλος πενταετούς θητείας. Σπούδασε σε Αθήνα και ΗΠΑ, δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια και ήταν αναπληρωτής συντονιστής της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο.

· Ο καθηγητής του ΟΠΑ, Ευθύμιος Τσιώνας, ως μέλος πενταετούς θητείας. Με σπουδές σε Ελλάδα και ΗΠΑ και ακαδημαϊκή προϋπηρεσία στον Καναδά, υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) την περίοδο 1998-2000. Διδάσκει στο ίδιο Τμήμα του ΟΠΑ με τον κ. Κορλίρα. Ενόψει του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου, είχε συνυπογράψει κείμενο 242 πανεπιστημιακών υπέρ του «Ναι».

· Ο 49χρονος επικεφαλής του Τομέα Δημοσιονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΚΕΠΕ, Γιάννης Μονογυιός, ως μέλος τετραετούς θητείας. Σπούδασε σε Ελλάδα και Βρετανία, συνεργάστηκε και συνυπέγραψε μελέτες με τον κ. Κορλίρα στη διάρκεια της θητείας του τελευταίου στο ΚΕΠΕ, ενώ υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα Πειραιώς (2007-2008), μέλος του ΣΟΕ (2003-2007) και σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι θα αποφασίζουν πόσες και ποιες δαπάνες θα πρέπει να κόβονται κάθε χρόνο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news